Actualització mensual del resum de situació del Baròmetre de l’ús del català a Internet de WICCAC a 30 de setembre del 2024.

Resum de dades destacades:

  • El percentatge global d’ús del català és del 66,65% (alt), 0,01 punts percentuals superior al del mes anterior (66,64%).
  • Hi ha 8 dels 35 sectors analitzats a l’estudi que tenen un percentatge d’ús del català inferior al 50%. N’hi ha 5 que tenen un percentatge del 30 al 50% (baix) i 3 inferior al 30% (molt baix).

Notícies destacades del mes de setembre del 2024:

  • El Comitè d’Experts del Consell d’Europa constata l’incompliment de la CELRoM i retreu a l’Estat espanyol la imposició del 25 % de castellà. Plataforma per la Llengua celebra que l’informe dels experts del Consell d’Europa retregui a l’Estat espanyol la imposició del 25 % de castellà a l’escola i reconegui que en els darrers anys han augmentat els incompliments de la Carta Europea de les Llengües Regionals o Minoritàries (CELRoM). El document l’ha elaborat el Comitè d’Experts que avalua periòdicament el grau de compliment de la CELRoM després de reunir-se aquest gener a Barcelona amb Plataforma per la Llengua i altres organitzacions en defensa del català, i d’haver rebut un informe coordinat per aquesta entitat amb totes les vulneracions comeses en els darrers anys.
    El report dels experts del Consell d’Europa constata que, en els darrers cinc anys, la situació ha empitjorat arreu dels territoris de parla catalana de l’Estat espanyol en àmbits com ara l’educació, la justícia, l’administració pública o els mitjans de comunicació. Són alguns dels àmbits de la CELRoM que l’Estat espanyol es va comprometre a complir l’any 2001 (i que mai no ha complert del tot).
    Més informació a la notícia de Plataforma per la Llengua.
  • Només una de cada deu assignatures dels màsters són en català, i les universitats prioritzen el castellà a l’anglès per internacionalitzar-se. Plataforma per la Llengua ha analitzat, per primera vegada, la llengua en què s’imparteixen les assignatures d’una mostra representativa de sis universitats del domini lingüístic segons els seus plans docents, i ha constatat que la situació és encara pitjor que la que s’havia fet pública fins ara. En el cas dels graus, un 44,98 % dels grups són en català i només un 45,55 % de les assignatures tenen una bona oferta de grups en català. En el cas dels màsters, la situació és encara més greu i només una de cada deu assignatures (concretament, l’11,45 %) es fan en català. L’entitat ha comprovat que en la internacionalització de les universitats l’anglès no és el que guanya més pes, sinó el castellà, i lamenta que en molts casos (més d’un 15 % dels grups) no s’anunciï de manera clara la llengua d’impartició, fet contrari a la LOSU, la Llei orgànica del sistema universitari.
    L’organització en defensa del català ha volgut quantificar l’oferta real de docència oferta en la llengua pròpia del territori i per fer-ho ha analitzat els plans docents de la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC), la Universitat de Barcelona (UB), la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB), la Universitat Pompeu Fabra (UPF), la Universitat de València (UV) i la Universitat Ramon Llull (URL).
    Més informació a la notícia de Plataforma per la Llengua.
    Informe de l’oferta docent en català a la UB, la UAB, la UPF, la UPC, la URL i la UV als graus i màsters universitaris.
    Web de la campanya ‘La universitat, en català’
  • L’eina @AHREFS per a especialistes en SEO ha incorporat el català a la funció de traducció de descriptors mitjançant IA. L’eina @AHREFS per a especialistes en SEO ha incorporat el català a la funció de traducció de descriptors mitjançant IA. Això hauria de facilitar l’etiquetatge de pàgines web i millorar-ne la visibilitat a les cerques.
    Més informació al tuit a X de l’Aliança per la presència digital del català.
  • La versió més recent del programari del lector digital Amazon Kindle ja permet traduir paraules al català. Si teniu un lector digital Amazon Kindle, ara és el moment d’actualitzar-lo. La versió més recent del programari ja permet traduir paraules al català. La nova funció de traducció al català dels lectors Amazon Kindle és complementària de les definicions i només funciona amb connexió, perquè fa servir el traductor de Microsoft Bing, però és un primer pas.
    Més informació al tuit a X de l’Aliança per la presència digital del català.
  • T’esperem el 9 d’octubre a la Conferència Europea 4D – Digitalització democràtica i drets digitals. La Fundació .cat i Xnet organitzen la Conferència Europea 4D, un esdeveniment obert a totes les persones i institucions interessades en conèixer experiències pioneres cap a una digitalització democràtica, posant la sobirania digital de les persones al centre.
    Es parlarà sobre drets digitals, les seves vulneracions i quins canvis i solucions poden aplicar-se per evitar-les. Serà un espai d’intercanvi d’experiències sobre polítiques i accions civils, un espai per generar propostes de millora dirigides a l’Administració pública nacional i internacional i a la societat civil.
    La Conferència Europea 4D sobre digitalització democràtica i drets digitals, tindrà lloc el proper 9 d’octubre de 10.00 h a 21.30 h a Barcelona.
    Més informació a la notícia de la Fundació .cat.
    Conferència Europea 4D
  • El president Illa lliura al conseller Vila les orientacions de la legislatura. Aquest és el text de la carta:
    Benvolgut Francesc Xavier,
    Com a filòleg i catedràtic en Lingüística, saps millor que ningú que una llengua és un tresor universal que requereix, en primer lloc, que els seus propis parlants l’estimin i l’utilitzin. Però també que les administracions la promocionin, protegeixin i divulguin.
    El català forma part de la columna vertebral de Catalunya. La nostra llengua ha de ser un element clau de progrés, cohesió, gaudi i convivència. Cal que tothom la senti seva; evitar que esdevingui un element de confrontació, però ser ferms a l’hora de defensar-la.
    El nou Departament de Política Lingüística que encapçales implica un salt endavant i una gran oportunitat. La seva creació ha d’esperonar i reforçar les polítiques en aquest àmbit, però caldrà fer-ho de manera transversal, perquè amari tota l’obra de govern de manera coordinada.
    Caldrà, entre d’altres, que col·laboris amb el Departament d’Educació i FP, per millorar el model lingüístic del sistema educatiu i l’aprenentatge de les llengües; amb el Departament de Salut, per continuar oferint formació lingüística al personal mèdic que no sap català; amb el Departament d’Empresa i Treball, per augmentar la presència del català al comerç i al món empresarial, i amb el Departament d’Unió Europea i Acció Exterior, per assolir l’oficialitat del català a les institucions de la UE.
    Més informació a la notícia de la Secretaria de Política Lingüística (SPL) de la Generalitat de Catalunya.
  • Llancem una campanya perquè les famílies coneguen els beneficis d’escolaritzar els fills en valencià. Plataforma per la Llengua engega una nova fase en les mobilitzacions per fer front a les polítiques antivalencianes del conseller d’Educació, José Antonio Rovira. Després d’aconseguir que milers de persones isquen als carrers el curs passat, ara l’entitat llança “Tria el valencià”, una campanya perquè les famílies coneguen els beneficis d’escollir el valencià a les consultes anunciades per triar, abans de Nadal, la “llengua base” en què ha d’estudiar l’alumnat. A més, l’organització anima tothom a continuar posant-se la samarreta verda per recordar que “La llengua no es toca!” i a publicar-ne una foto en grup cada dijous a les xarxes socials.
    Més informació a la notícia de Plataforma per la Llengua.
    Campanya “Tria el valencià” – “La llengua no es toca”
  • Les discriminacions per parlar en català a Barcelona creixen vora un 40 %, i el català es manté com a quart motiu de discriminació. Parlar en català va ser, un any més, el 2023, el quart motiu de discriminació a la ciutat de Barcelona. Ho diu l’Informe de l’Observatori de les Discriminacions a Barcelona 2023, que s’ha publicat ara i que situa les discriminacions lingüístiques només per darrere de les discriminacions racistes i xenòfobes, per motiu de salut (sobretot pel tracte diferenciat cap a persones amb VIH i amb trastorns de salut mental) i LGTBIfòbiques. Les discriminacions denunciades per parlar en català a Barcelona creixen, a més, un 38,9 %. Mireia Plana, vicepresidenta de Plataforma per la Llengua, va participar en l’acte de presentació de l’Informe al costat de representants d’altres entitats, i va destacar que la sanitat és un dels sectors que més preocupa l’entitat pel que fa a les discriminacions lingüístiques.
    Més informació a la notícia de Plataforma per la Llengua.
    Informe de l’Observatori de les Discriminacions a Barcelona 2023
  • Ja es pot dialogar en català amb el Mode de Veu Avançat de ChatGPT… sempre que siguis fora de la UE. Ja es pot dialogar en català amb el Mode de Veu Avançat de ChatGPT… sempre que siguis fora de la UE (o que t’hi connectis mitjançant una VPN per fer-li creure). Les grans tecnològiques són prudents de cara a la regulació UE.
    Més informació al tuit de l’Aliança per la presència digital del català.
  • La xarxa europea FUEN accepta Plataforma per la Llengua com a membre de ple dret i aprova dues resolucions en favor del català. Plataforma per la Llengua és, des d’aquest dissabte (21-9), membre ordinari de la Unió Federal de les Comunitats Nacionals Europees (FUEN), la categoria més alta de totes. El 68è Congrés de l’organització, que s’ha dut a terme entre dijous i dissabte a Husum-Hüsem, a l’estat alemany d’Schleswig-Holstein, també ha servit per aprovar dues resolucions de l’entitat: l’una, per reclamar als estats que aprovin l’oficialitat del català a la Unió Europea, i l’altra, per apel·lar les institucions espanyoles i europees a defensar la immersió lingüística i revisar la sentència del 25 % de castellà a les aules. FUEN és un dels actors principals en la defensa de les minories nacionals i lingüístiques, i el Congrés ha comptat amb uns 200 participants. Per part de l’ONG del català, hi ha assistit la responsable de l’àrea d’Internacional, Maria de Lluc Muñoz.
    Més informació a la notícia de Plataforma per la Llengua.
  • El conseller Vila reforça la coordinació interdepartamental en la política lingüística del Govern. El conseller de Política Lingüística, F. Xavier Vila, va reunir ahir (18-9) els membres de la Xarxa Tècnica de Política Lingüística per primer cop des de la creació del Departament en una jornada de treball i debat. La xarxa aplega professionals que treballen en tasques de planificació i gestió lingüística als diversos departaments, contribuint a les polítiques transversals del Departament de Política Lingüística dins de l’Administració de la Generalitat i desplegant els acords de la Comissió Tècnica de Política Lingüística, que integren els secretaris generals de tots els departaments.
    En la intervenció que va obrir l’acte, el conseller Vila va qualificar aquest òrgan d’absolutament estratègic per a la llengua alhora que va valorar, davant dels tècnics participants, la situació de la llengua que va sintetitzar en quatre punts: diversa, complexa, delicada i reversible. També va analitzar les polítiques dels darrers anys quant a l’ús del català a l’administració i va destacar el paper que, en la conjuntura actual, ha de tenir la Xarxa Tècnica de Política Lingüística.
    Més informació a la notícia de la Secretaria de Política Lingüística (SPL) de la Generalitat de Catalunya.
  • La 17a Catosfera posarà els riscos de la IA al centre del debat. La Catosfera ha presentat la seva dissetena edició, que tindrà lloc del 17 al 19 d’octubre a Girona. Enguany, la cita arriba amb més programació i amb el Futur Fest, el SEO Day i la Festa de l’Open Source com a esdeveniments que se sumen a la trobada.
    L’eix central de les jornades serà la intel·ligència artificial. L’edició anterior ja va posar-hi el focus per explorar-ne les potencialitats, i aquest 2024 els algoritmes són protagonistes per parlar sobre el seu impacte negatiu. El debat que se centrarà en aquest àmbit comptarà amb la periodista Mariola Dinarès com a moderadora, i Lluís Nacenta, Maria Viader i Albert Sabater com a participants. La programació també inclou una taula sobre l’ús de les xarxes socials i l’alimentació, suggerint la pregunta: Les xarxes socials decideixen què mengem?. En aquest debat hi ha convidats cuiners que utilitzen les xarxes per a la seva projecció professional, com l’Ada Parellada, l’Arnau París i el Jacint Carafí (Cintet), conduïts pel periodista Abraham Orriols.
    Més informació a la notícia de MetaData.
    Catosfera 2024
  • El Govern impulsa l’Aina Hack, una hackató per resoldre amb IA reptes de l’Administració catalana. L’Espai Bital, a l’Hospitalet de Llobregat, acollirà els propers 8 i 9 de novembre l’Aina Hack, una hackató impulsada per la Generalitat de Catalunya amb l’objectiu de contribuir a la millora dels serveis públics mitjançant solucions basades en intel·ligència artificial (IA) i de promoure l’ús dels recursos generats pel Projecte Aina per fomentar el català en el món digital.
    Les inscripcions per participar en la competició ja estan obertes al web de l’Aina Hack i els equips s’hi poden inscriure fins al pròxim 31 d’octubre.
    L’Aina Hack és una competició en la qual, durant 24 hores ininterrompudes i presencialment, els equips participants hauran de desenvolupar una aplicació amb intel·ligència artificial orientada a resoldre reptes de l’Administració de la Generalitat de Catalunya.
    Més informació a la notícia de la Secretaria de Polítiques Digitals de la Generalitat de Catalunya.
    Aina Hack – CIDAI
  • Comença la 3a edició d’AMIC-Directes, el concurs de creadors de continguts en català. AMIC-Directes és un concurs de creació de contingut audiovisual en català per a joves que aquest curs arriba a la seva tercera edició. L’any passat hi van participar més de 600 estudiants de segon cicle d’ESO, Batxillerat i CFGM. Des del 16 de setembre i fins al 9 de desembre, els estudiants que vulguin participar es poden registrar a través del web www.amicdirectes.cat.
    L’objectiu del concurs és impulsar l’ús del català entre els joves de segon cicle de Secundària, Batxillerat i Cicles Formatius de Grau Mitjà, mentre experimenten amb les plataformes digitals en tendència de manera segura. A més i com en les anteriors edicions, es divideix entre dues categories: actualitat i e-sports, perquè els joves puguin sentir-se còmodes i crear continguts amb les temàtiques que més els agraden.
    Més informació a la notícia de l’Associació de Mitjans d’Informació i Comunicació (AMIC).
    AMIC-Directes, el concurs de creadors de continguts en català
  • Viquipèdia, internet i globalització lingüística (Grup de Lingüistes per la Diversitat. Des que va arribar internet va començar el debat sobre si és una eina que promou la diversitat lingüística o bé reforça i accelera la uniformització lingüística mundial. Aquest debat s’ha intensificat des de l’arribada al gran públic per a ús personal o comercial de la intel·ligència artificial.
    Tot i això, probablement és un debat inacabable perquè, en el fons, depèn de l’ús que se’n faci. I és aquí on entra la tasca de l’activisme i la militància per la diversitat lingüística que, en el nostre cas, pren la forma d’activisme i militància pel català. El marc normatiu i legal dels estats, que sempre ha anat a remolc de les innovacions, no ha fet gaire èmfasi en la dimensió lingüística d’aquests productes, que han arribat en algunes llengües o en unes altres en funció de la voluntat de l’empresa.
    En aquest camp destaca amb diferència el projecte de la Viquipèdia.
    Article sencer del Grup de Lingüistes per la Diversitat (GLiDi) a VilaWeb.
  • Subtitular en català fàcilment i de forma automàtica. Subtitular els vídeos que es difonen a l’entorn digital és cada cop més habitual. Això permet que els productes audiovisuals siguin accessibles per a més persones, i en millora la indexació en els motors de cerca i el posicionament web. Ara és possible automatitzar la creació dels subtítols en català per mitjà d’eines gratuïtes en línia, però també d’altres de pagament més sofisticades. La intel·ligència artificial i les bases de dades de codi obert com Common Voice són dos dels fonamentals que han facilitat l’existència d’eines com Softcatalà, Verbio, Anglatècnic, Happy Scribe, Amberscript, Omniscien o Clideo.
    Vídeo de MetaData a YouTube ‘Més vídeos en català fàcilment’.

Altres notícies del mes de setembre del 2024:

  • Posem diversos accents a disposició del primer Festival de les variants dialectals de la llengua catalana (Plataforma per la Llengua, 30-9-2024)
    El Festival, anomenat «Posa-hi tu l’accent», té l’objectiu de reivindicar la riquesa dels diferents parlars del català i actualitzar el mapa de les variants dialectals de la llengua.
    El president de Plataforma per la Llengua, Òscar Escuder, el secretari de l’entitat, Francesc Marco, i el delegat de Catalunya Nord, Enric Balaguer, van participar en diversos actes al Casal de l’Espluga de Francolí.
  • El Consell d’Europa despulla també els nostres polítics esporuguits (Editorial de Vicent Partal a VilaWeb, 24-9-2024)
    Esquerra, Junts i Compromís ens haurien d’explicar per què van pactar la introducció del castellà a l’escola si el Consell d’Europa diu que aquest és el camí contrari del que cal seguir. I haurien de fer alguna cosa per revocar el mal que han fet amb les seues decisions porugues.
  • Carta oberta a Martí Gasull i Roig 2024, dotze anys després de la seva mort (Plataforma per la Llengua, 23-9-2024)
    Carta del president de Plataforma per la Llengua, Òscar Escuder, al fundador de l’entitat, Martí Gasull i Roig, mort ara fa dotze anys. Com cada any, Escuder escriu una carta, a qui va ser un dels membres fundadors de l’entitat, explicant les principals fites de l’any.
  • Aconseguim que la Policia Nacional deixe de “recomanar” al web presentar la documentació en castellà (Plataforma per la Llengua, 17-9-2024)
    Fins ara, la pàgina oficial de la Policia Nacional recomanava de forma il·legal que els ciutadans presentaren el certificat de naixement en castellà si volien fer-se el DNI “per evitar retards”Plataforma per la Llengua celebra que el cos de la Policia Nacional haja fet cas a la reclamació de l’entitat, però lamenta que deixe impune la discriminació del ciutadà, a qui un agent de la comissaria de Paterna va impedir fer el DNI.
  • L’acció més efectiva (i més barata) (Ferran Suay al Diari La Veu, 24-9-2024)
    «Fins i tot quan la teua posició jeràrquica, per raons no lingüístiques, és superior, la submissió lingüística et porta a ser tu qui se subordine a l’altre.».
  • L’hora de la renaixença del català (Jordi Badia i Pujol a VilaWeb, 1-9-2024)
    El filòleg i cap d’estil de VilaWeb, Jordi Badia, va pronunciar el pregó de la Festa Major de Manresa · Us n’oferim el text íntegre i el vídeo.
  • Com a Andorra, un estat és l’única cosa que necessites (Editorial de Vicent Partal a VilaWeb, 5-9-2024)
    La llengua, el català, és la mateixa a Andorra la Vella que a Alacant, a Sant Cugat, a Elna i a Palma. Allò que no és igual és el poder polític. I és això, tan sols això, que marca la diferència.
  • El català és un festival (VilaWeb, 20-9-2024)
    “Posa-hi tu l’accent”, el festival de les variants dialectals, s’estrenarà els dies 27, 28 i 29 a l’Espluga de Francolí, amb un programa que combinarà actes acadèmics i lúdics i amb una cloenda presentada per les Can Putades.
  • Català: despolititzar per créixer (Òscar Palau i Just a El Punt Avui, 9-9-2024)
    Un nou informe del govern alerta de la davallada en l’ús de la llengua i defensa desvincular-la d’ideologies. Reclama una acció “multinivell” basada en l’actuació pública però també individual i consensos socials. Proposa, entre d’altres, establir un calendari per garantir l’atenció sanitària i social aquesta legislatura.
  • OpenAI diu adeu a les ments que la van crear (MetaData, 27-9-2024)
    Gairebé tota la cúpula directiva deixa l’empresa per desacords amb el director executiu sobre la pèrdua dels valors sense ànim de lucre que la van impulsar.
  • Lo 7 i 8 de setembre apuntament amb l’edició 2024 de la Festa de les Maries (Plataforma per la Llengua, 3-9-2024)
    Plataforma per la Llengua i lo Comitat de N.S. de l’Esperança conviden a partecipar a la Festa de Les Maries, que torna amb una intensa programació religiosa i civil. Una programació atuada a la cultura i llengua catalana de l’Alguer, en un espaci de autentica fe i algueresitat.
  • AVL, els orígens (Joan Garí al Diari La Veu, 4-9-2024)
    «Ara que l’AVL s’acosta al primer quart de segle d’existència, totes aquestes batalletes ens semblen periclitades, fins i tot un punt inconcebibles. Però els qui les vam viure en podem donar fe.».
  • [ÀUDIO] Treballadors d’una floristeria de Barcelona es neguen a atendre una clienta perquè parla en català (Plataforma per la Llengua, 4-9-2024)
    La treballadora de l’establiment es va justificar dient que no entenia el català i l’encarregat de la botiga li va demanar a la clienta que canviés de llengua: «Has d’entendre que, si no parla català, li pots parlar castellà».L’establiment no només va vulnerar els drets lingüístics de la consumidora, sinó que també li va negar el dret d’omplir un full de reclamació, de manera que va incomplir els drets bàsics de tot consumidor.
  • O remem junts o la barca del català s’enfonsa (Estel Solé a VilaWeb, 18-9-2024)
    Les nostres institucions estan, suposadament, preocupades pel paupèrrim estat de salut de la llengua catalana: hi destinen recursos i fan discursos, però fa la sensació que a cada bugada perdem un llençol.
  • Del “perreo” al “gosseig” (Marta Rojals a VilaWeb, 17-9-2024)
    Gràcies a aquest fenomen, molts adolescents que se senten aliens a la llengua del país descobreixen que fora de classe també és viva, que és útil per als seus interessos, que és sexi.

Enllaços del Baròmetre de l’ús del català a Internet de WICCAC: