- El Comitè d’Experts del Consell d’Europa constata l’incompliment de la CELRoM i retreu a l’Estat espanyol la imposició del 25 % de castellà. (Font: PxL)
- Només una de cada deu assignatures dels màsters són en català, i les universitats prioritzen el castellà a l’anglès per internacionalitzar-se. (Font: PxL)
- Microsoft ha incorporat oficialment el català (i el gal·lès) a Copilot per al Microsoft 365. (Font: Aliança per la presència digital del català i Jordi Mas)
- L’eina @AHREFS per a especialistes en SEO ha incorporat el català a la funció de traducció de descriptors mitjançant IA. (Font: Aliança per la presència digital del català)
- La versió més recent del programari del lector digital Amazon Kindle ja permet traduir paraules al català. (Font: Aliança per la presència digital del català)
- T’esperem el 9 d’octubre a la Conferència Europea 4D – Digitalització democràtica i drets digitals – Conferència Europea 4D. (Font: Fundació .cat)
- El president Illa lliura al conseller Vila les orientacions de la legislatura. (Font: SPL)
- El Govern estableix les línies d’intervenció en política lingüística per a la legislatura. (Font: SPL)
- Llancem una campanya perquè les famílies coneguen els beneficis d’escolaritzar els fills en valencià. (Font: PxL)
- Les discriminacions per parlar en català a Barcelona creixen vora un 40 %, i el català es manté com a quart motiu de discriminació. (Font: PxL)
- Ja es pot dialogar en català amb el Mode de Veu Avançat de ChatGPT… sempre que siguis fora de la UE. (Font: Aliança per la presència digital del català)
- La xarxa europea FUEN accepta Plataforma per la Llengua com a membre de ple dret i aprova dues resolucions en favor del català. (Font: PxL)
- El conseller Vila reforça la coordinació interdepartamental en la política lingüística del Govern. (Font: SPL)
- La 17a Catosfera posarà els riscos de la IA al centre del debat – Catosfera 2024. (Font: MetaData)
- El Govern impulsa l’Aina Hack, una hackató per resoldre amb IA reptes de l’Administració catalana – Aina Hack. (Font: SPD)
- Comença la 3a edició d’AMIC-Directes, el concurs de creadors de continguts en català – AMIC-Directes. (Font: AMIC)
- Viquipèdia, internet i globalització lingüística. (Font: Grup de Lingüistes per la Diversitat (GliDi) a VilaWeb)
- Subtitular en català fàcilment i de forma automàtica – Vídeo. (Font: MetaData)
Actualització mensual del resum de situació del Baròmetre de l’ús del català a Internet de WICCAC a 30 de setembre del 2024.
Resum de dades destacades:
- El percentatge global d’ús del català és del 66,65% (alt), 0,01 punts percentuals superior al del mes anterior (66,64%).
- Hi ha 8 dels 35 sectors analitzats a l’estudi que tenen un percentatge d’ús del català inferior al 50%. N’hi ha 5 que tenen un percentatge del 30 al 50% (baix) i 3 inferior al 30% (molt baix).
Notícies destacades del mes de setembre del 2024:
- El Comitè d’Experts del Consell d’Europa constata l’incompliment de la CELRoM i retreu a l’Estat espanyol la imposició del 25 % de castellà. Plataforma per la Llengua celebra que l’informe dels experts del Consell d’Europa retregui a l’Estat espanyol la imposició del 25 % de castellà a l’escola i reconegui que en els darrers anys han augmentat els incompliments de la Carta Europea de les Llengües Regionals o Minoritàries (CELRoM). El document l’ha elaborat el Comitè d’Experts que avalua periòdicament el grau de compliment de la CELRoM després de reunir-se aquest gener a Barcelona amb Plataforma per la Llengua i altres organitzacions en defensa del català, i d’haver rebut un informe coordinat per aquesta entitat amb totes les vulneracions comeses en els darrers anys.
El report dels experts del Consell d’Europa constata que, en els darrers cinc anys, la situació ha empitjorat arreu dels territoris de parla catalana de l’Estat espanyol en àmbits com ara l’educació, la justícia, l’administració pública o els mitjans de comunicació. Són alguns dels àmbits de la CELRoM que l’Estat espanyol es va comprometre a complir l’any 2001 (i que mai no ha complert del tot).
Més informació a la notícia de Plataforma per la Llengua.
- Només una de cada deu assignatures dels màsters són en català, i les universitats prioritzen el castellà a l’anglès per internacionalitzar-se. Plataforma per la Llengua ha analitzat, per primera vegada, la llengua en què s’imparteixen les assignatures d’una mostra representativa de sis universitats del domini lingüístic segons els seus plans docents, i ha constatat que la situació és encara pitjor que la que s’havia fet pública fins ara. En el cas dels graus, un 44,98 % dels grups són en català i només un 45,55 % de les assignatures tenen una bona oferta de grups en català. En el cas dels màsters, la situació és encara més greu i només una de cada deu assignatures (concretament, l’11,45 %) es fan en català. L’entitat ha comprovat que en la internacionalització de les universitats l’anglès no és el que guanya més pes, sinó el castellà, i lamenta que en molts casos (més d’un 15 % dels grups) no s’anunciï de manera clara la llengua d’impartició, fet contrari a la LOSU, la Llei orgànica del sistema universitari.
L’organització en defensa del català ha volgut quantificar l’oferta real de docència oferta en la llengua pròpia del territori i per fer-ho ha analitzat els plans docents de la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC), la Universitat de Barcelona (UB), la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB), la Universitat Pompeu Fabra (UPF), la Universitat de València (UV) i la Universitat Ramon Llull (URL).
Més informació a la notícia de Plataforma per la Llengua.
Informe de l’oferta docent en català a la UB, la UAB, la UPF, la UPC, la URL i la UV als graus i màsters universitaris.
Web de la campanya ‘La universitat, en català’
- Microsoft ha incorporat oficialment el català (i el gal·lès) a Copilot per al Microsoft 365. Microsoft ha anunciat suport pel català i el gal·lès al Copilot per al Microsoft 365. És una fita important pel català, ja que posa a l’abast dels usuaris d’Office 365 eines de llengua basades en el xatbot d’IA en Word, Excel, PowerPoint i Outlook.
Més informació al tuit a X de Jordi Mas de Softcatalà i al de l’Aliança per la presència digital del català.
Aquest és l’anunci de Microsoft on comunica oficialment el suport pel català i el gal·lès.
- L’eina @AHREFS per a especialistes en SEO ha incorporat el català a la funció de traducció de descriptors mitjançant IA. L’eina @AHREFS per a especialistes en SEO ha incorporat el català a la funció de traducció de descriptors mitjançant IA. Això hauria de facilitar l’etiquetatge de pàgines web i millorar-ne la visibilitat a les cerques.
Més informació al tuit a X de l’Aliança per la presència digital del català.
- La versió més recent del programari del lector digital Amazon Kindle ja permet traduir paraules al català. Si teniu un lector digital Amazon Kindle, ara és el moment d’actualitzar-lo. La versió més recent del programari ja permet traduir paraules al català. La nova funció de traducció al català dels lectors Amazon Kindle és complementària de les definicions i només funciona amb connexió, perquè fa servir el traductor de Microsoft Bing, però és un primer pas.
Més informació al tuit a X de l’Aliança per la presència digital del català.
- T’esperem el 9 d’octubre a la Conferència Europea 4D – Digitalització democràtica i drets digitals. La Fundació .cat i Xnet organitzen la Conferència Europea 4D, un esdeveniment obert a totes les persones i institucions interessades en conèixer experiències pioneres cap a una digitalització democràtica, posant la sobirania digital de les persones al centre.
Es parlarà sobre drets digitals, les seves vulneracions i quins canvis i solucions poden aplicar-se per evitar-les. Serà un espai d’intercanvi d’experiències sobre polítiques i accions civils, un espai per generar propostes de millora dirigides a l’Administració pública nacional i internacional i a la societat civil.
La Conferència Europea 4D sobre digitalització democràtica i drets digitals, tindrà lloc el proper 9 d’octubre de 10.00 h a 21.30 h a Barcelona.
Més informació a la notícia de la Fundació .cat.
Conferència Europea 4D
- El president Illa lliura al conseller Vila les orientacions de la legislatura. Aquest és el text de la carta:
Benvolgut Francesc Xavier,
Com a filòleg i catedràtic en Lingüística, saps millor que ningú que una llengua és un tresor universal que requereix, en primer lloc, que els seus propis parlants l’estimin i l’utilitzin. Però també que les administracions la promocionin, protegeixin i divulguin.
El català forma part de la columna vertebral de Catalunya. La nostra llengua ha de ser un element clau de progrés, cohesió, gaudi i convivència. Cal que tothom la senti seva; evitar que esdevingui un element de confrontació, però ser ferms a l’hora de defensar-la.
El nou Departament de Política Lingüística que encapçales implica un salt endavant i una gran oportunitat. La seva creació ha d’esperonar i reforçar les polítiques en aquest àmbit, però caldrà fer-ho de manera transversal, perquè amari tota l’obra de govern de manera coordinada.
Caldrà, entre d’altres, que col·laboris amb el Departament d’Educació i FP, per millorar el model lingüístic del sistema educatiu i l’aprenentatge de les llengües; amb el Departament de Salut, per continuar oferint formació lingüística al personal mèdic que no sap català; amb el Departament d’Empresa i Treball, per augmentar la presència del català al comerç i al món empresarial, i amb el Departament d’Unió Europea i Acció Exterior, per assolir l’oficialitat del català a les institucions de la UE.
Més informació a la notícia de la Secretaria de Política Lingüística (SPL) de la Generalitat de Catalunya.
- El Govern estableix les línies d’intervenció en política lingüística per a la legislatura. La nova conselleria de Política Lingüística ha preparat un informe sobre la situació de la llengua catalana a petició del president de la Generalitat de Catalunya amb la voluntat d’informar els membres del Govern i establir les principals línies d’intervenció en política lingüística. El document està concebut per conèixer la situació de partida de la llengua catalana, l’anàlisi de les causes d’aquesta situació i les principals línies de treball que caldria adoptar per incidir-hi. A més, també s’inclouen consideracions respecte a la situació i les línies d’actuació sobre l’occità, aranès a l’Aran, i la llengua de signes catalana.
L’informe, titulat “Situació del català, l’occità aranès i la llengua de signes catalana i principals línies d’intervenció en política lingüística durant la legislatura”, destaca que el català és una llengua mitjana europea amb més de 10 milions de parlants, situant-se així en una posició similar o superior a altres llengües europees com el danès, el finès o l’eslovac.
Més informació a la notícia de la Secretaria de Política Lingüística (SPL) de la Generalitat de Catalunya.
Informe ‘Situació del català, de l’occità aranès i de la llengua de signes catalana i principals línies d’intervenció en política lingüística durant la legislatura’ (PDF de 21 pàgines)
- Llancem una campanya perquè les famílies coneguen els beneficis d’escolaritzar els fills en valencià. Plataforma per la Llengua engega una nova fase en les mobilitzacions per fer front a les polítiques antivalencianes del conseller d’Educació, José Antonio Rovira. Després d’aconseguir que milers de persones isquen als carrers el curs passat, ara l’entitat llança “Tria el valencià”, una campanya perquè les famílies coneguen els beneficis d’escollir el valencià a les consultes anunciades per triar, abans de Nadal, la “llengua base” en què ha d’estudiar l’alumnat. A més, l’organització anima tothom a continuar posant-se la samarreta verda per recordar que “La llengua no es toca!” i a publicar-ne una foto en grup cada dijous a les xarxes socials.
Més informació a la notícia de Plataforma per la Llengua.
Campanya “Tria el valencià” – “La llengua no es toca”
- Les discriminacions per parlar en català a Barcelona creixen vora un 40 %, i el català es manté com a quart motiu de discriminació. Parlar en català va ser, un any més, el 2023, el quart motiu de discriminació a la ciutat de Barcelona. Ho diu l’Informe de l’Observatori de les Discriminacions a Barcelona 2023, que s’ha publicat ara i que situa les discriminacions lingüístiques només per darrere de les discriminacions racistes i xenòfobes, per motiu de salut (sobretot pel tracte diferenciat cap a persones amb VIH i amb trastorns de salut mental) i LGTBIfòbiques. Les discriminacions denunciades per parlar en català a Barcelona creixen, a més, un 38,9 %. Mireia Plana, vicepresidenta de Plataforma per la Llengua, va participar en l’acte de presentació de l’Informe al costat de representants d’altres entitats, i va destacar que la sanitat és un dels sectors que més preocupa l’entitat pel que fa a les discriminacions lingüístiques.
Més informació a la notícia de Plataforma per la Llengua.
Informe de l’Observatori de les Discriminacions a Barcelona 2023
- Ja es pot dialogar en català amb el Mode de Veu Avançat de ChatGPT… sempre que siguis fora de la UE. Ja es pot dialogar en català amb el Mode de Veu Avançat de ChatGPT… sempre que siguis fora de la UE (o que t’hi connectis mitjançant una VPN per fer-li creure). Les grans tecnològiques són prudents de cara a la regulació UE.
Més informació al tuit de l’Aliança per la presència digital del català.
- La xarxa europea FUEN accepta Plataforma per la Llengua com a membre de ple dret i aprova dues resolucions en favor del català. Plataforma per la Llengua és, des d’aquest dissabte (21-9), membre ordinari de la Unió Federal de les Comunitats Nacionals Europees (FUEN), la categoria més alta de totes. El 68è Congrés de l’organització, que s’ha dut a terme entre dijous i dissabte a Husum-Hüsem, a l’estat alemany d’Schleswig-Holstein, també ha servit per aprovar dues resolucions de l’entitat: l’una, per reclamar als estats que aprovin l’oficialitat del català a la Unió Europea, i l’altra, per apel·lar les institucions espanyoles i europees a defensar la immersió lingüística i revisar la sentència del 25 % de castellà a les aules. FUEN és un dels actors principals en la defensa de les minories nacionals i lingüístiques, i el Congrés ha comptat amb uns 200 participants. Per part de l’ONG del català, hi ha assistit la responsable de l’àrea d’Internacional, Maria de Lluc Muñoz.
Més informació a la notícia de Plataforma per la Llengua.
- El conseller Vila reforça la coordinació interdepartamental en la política lingüística del Govern. El conseller de Política Lingüística, F. Xavier Vila, va reunir ahir (18-9) els membres de la Xarxa Tècnica de Política Lingüística per primer cop des de la creació del Departament en una jornada de treball i debat. La xarxa aplega professionals que treballen en tasques de planificació i gestió lingüística als diversos departaments, contribuint a les polítiques transversals del Departament de Política Lingüística dins de l’Administració de la Generalitat i desplegant els acords de la Comissió Tècnica de Política Lingüística, que integren els secretaris generals de tots els departaments.
En la intervenció que va obrir l’acte, el conseller Vila va qualificar aquest òrgan d’absolutament estratègic per a la llengua alhora que va valorar, davant dels tècnics participants, la situació de la llengua que va sintetitzar en quatre punts: diversa, complexa, delicada i reversible. També va analitzar les polítiques dels darrers anys quant a l’ús del català a l’administració i va destacar el paper que, en la conjuntura actual, ha de tenir la Xarxa Tècnica de Política Lingüística.
Més informació a la notícia de la Secretaria de Política Lingüística (SPL) de la Generalitat de Catalunya.
- La 17a Catosfera posarà els riscos de la IA al centre del debat. La Catosfera ha presentat la seva dissetena edició, que tindrà lloc del 17 al 19 d’octubre a Girona. Enguany, la cita arriba amb més programació i amb el Futur Fest, el SEO Day i la Festa de l’Open Source com a esdeveniments que se sumen a la trobada.
L’eix central de les jornades serà la intel·ligència artificial. L’edició anterior ja va posar-hi el focus per explorar-ne les potencialitats, i aquest 2024 els algoritmes són protagonistes per parlar sobre el seu impacte negatiu. El debat que se centrarà en aquest àmbit comptarà amb la periodista Mariola Dinarès com a moderadora, i Lluís Nacenta, Maria Viader i Albert Sabater com a participants. La programació també inclou una taula sobre l’ús de les xarxes socials i l’alimentació, suggerint la pregunta: Les xarxes socials decideixen què mengem?. En aquest debat hi ha convidats cuiners que utilitzen les xarxes per a la seva projecció professional, com l’Ada Parellada, l’Arnau París i el Jacint Carafí (Cintet), conduïts pel periodista Abraham Orriols.
Més informació a la notícia de MetaData.
Catosfera 2024
- El Govern impulsa l’Aina Hack, una hackató per resoldre amb IA reptes de l’Administració catalana. L’Espai Bital, a l’Hospitalet de Llobregat, acollirà els propers 8 i 9 de novembre l’Aina Hack, una hackató impulsada per la Generalitat de Catalunya amb l’objectiu de contribuir a la millora dels serveis públics mitjançant solucions basades en intel·ligència artificial (IA) i de promoure l’ús dels recursos generats pel Projecte Aina per fomentar el català en el món digital.
Les inscripcions per participar en la competició ja estan obertes al web de l’Aina Hack i els equips s’hi poden inscriure fins al pròxim 31 d’octubre.
L’Aina Hack és una competició en la qual, durant 24 hores ininterrompudes i presencialment, els equips participants hauran de desenvolupar una aplicació amb intel·ligència artificial orientada a resoldre reptes de l’Administració de la Generalitat de Catalunya.
Més informació a la notícia de la Secretaria de Polítiques Digitals de la Generalitat de Catalunya.
Aina Hack – CIDAI
- Comença la 3a edició d’AMIC-Directes, el concurs de creadors de continguts en català. AMIC-Directes és un concurs de creació de contingut audiovisual en català per a joves que aquest curs arriba a la seva tercera edició. L’any passat hi van participar més de 600 estudiants de segon cicle d’ESO, Batxillerat i CFGM. Des del 16 de setembre i fins al 9 de desembre, els estudiants que vulguin participar es poden registrar a través del web www.amicdirectes.cat.
L’objectiu del concurs és impulsar l’ús del català entre els joves de segon cicle de Secundària, Batxillerat i Cicles Formatius de Grau Mitjà, mentre experimenten amb les plataformes digitals en tendència de manera segura. A més i com en les anteriors edicions, es divideix entre dues categories: actualitat i e-sports, perquè els joves puguin sentir-se còmodes i crear continguts amb les temàtiques que més els agraden.
Més informació a la notícia de l’Associació de Mitjans d’Informació i Comunicació (AMIC).
AMIC-Directes, el concurs de creadors de continguts en català
- Viquipèdia, internet i globalització lingüística (Grup de Lingüistes per la Diversitat. Des que va arribar internet va començar el debat sobre si és una eina que promou la diversitat lingüística o bé reforça i accelera la uniformització lingüística mundial. Aquest debat s’ha intensificat des de l’arribada al gran públic per a ús personal o comercial de la intel·ligència artificial.
Tot i això, probablement és un debat inacabable perquè, en el fons, depèn de l’ús que se’n faci. I és aquí on entra la tasca de l’activisme i la militància per la diversitat lingüística que, en el nostre cas, pren la forma d’activisme i militància pel català. El marc normatiu i legal dels estats, que sempre ha anat a remolc de les innovacions, no ha fet gaire èmfasi en la dimensió lingüística d’aquests productes, que han arribat en algunes llengües o en unes altres en funció de la voluntat de l’empresa.
En aquest camp destaca amb diferència el projecte de la Viquipèdia.
Article sencer del Grup de Lingüistes per la Diversitat (GLiDi) a VilaWeb.
- Subtitular en català fàcilment i de forma automàtica. Subtitular els vídeos que es difonen a l’entorn digital és cada cop més habitual. Això permet que els productes audiovisuals siguin accessibles per a més persones, i en millora la indexació en els motors de cerca i el posicionament web. Ara és possible automatitzar la creació dels subtítols en català per mitjà d’eines gratuïtes en línia, però també d’altres de pagament més sofisticades. La intel·ligència artificial i les bases de dades de codi obert com Common Voice són dos dels fonamentals que han facilitat l’existència d’eines com Softcatalà, Verbio, Anglatècnic, Happy Scribe, Amberscript, Omniscien o Clideo.
Vídeo de MetaData a YouTube ‘Més vídeos en català fàcilment’.
Altres notícies del mes de setembre del 2024:
- El 3Cat llança dues crides públiques per coproduir videojocs en català (MetaData, 30-9-2024)
La plataforma de continguts finançarà al 100% un videojoc mòbil d’esports per a infants i cofinançarà un videojoc de plataformes i trencaclosques per a un públic jove.
- Sobre les limitacions de la traducció del paquet de català al Windows 10 (Aliança per la presència digital del català i Jordi Mas, 27-9-2024)
- Posem diversos accents a disposició del primer Festival de les variants dialectals de la llengua catalana (Plataforma per la Llengua, 30-9-2024)
El Festival, anomenat «Posa-hi tu l’accent», té l’objectiu de reivindicar la riquesa dels diferents parlars del català i actualitzar el mapa de les variants dialectals de la llengua.
El president de Plataforma per la Llengua, Òscar Escuder, el secretari de l’entitat, Francesc Marco, i el delegat de Catalunya Nord, Enric Balaguer, van participar en diversos actes al Casal de l’Espluga de Francolí.
- La Generalitat i el Govern de l’Estat signen el conveni que permetrà publicar les lleis estatals en català (Secretaria de Política Lingüística (SPL) de la Generalitat de Catalunya, 3-9-2024)
L’acord garantirà l’accés dels ciutadans a les lleis en la llengua pròpia de Catalunya i en facilitarà el ple ús en contextos acadèmics, jurídics i judicials.
- Albares diu que està disposat a arribar al TJUE per l’oficialitat del català a Europa (CCMA, 30-9-2024)
El ministre d’Afers Estrangers espanyol ho ha anunciat a “El matí de Catalunya Ràdio”, on s’ha mostrat convençut que el català es podrà parlar a totes les institucions europees “amb o sense el consentiment del PP”, partit que l’acusa de mentir.
- Neva, el videojoc català més esperat de l’any, que consolida Catalunya com a hub europeu (Oriol Boira a CCMA, 19-9-2024)
Dibuixat sota la direcció creativa de Conrad Roset, aquest nou videojoc de Nomada Studio arribarà a les plataformes digitals el 15 d’octubre.
- El Consell d’Europa fa un toc d’atenció a Espanya per la imposició d’un 25% de castellà a l’escola (VilaWeb – ACN, 24-9-2024)
Avisen que fixar un percentatge mínim d’ensenyament en castellà per a cada centre educatiu és clarament contrari als compromisos acceptats per Espanya.
- El Consell d’Europa despulla també els nostres polítics esporuguits (Editorial de Vicent Partal a VilaWeb, 24-9-2024)
Esquerra, Junts i Compromís ens haurien d’explicar per què van pactar la introducció del castellà a l’escola si el Consell d’Europa diu que aquest és el camí contrari del que cal seguir. I haurien de fer alguna cosa per revocar el mal que han fet amb les seues decisions porugues.
- El Consell d’Europa adverteix que la llei Rovira d’educació és un perill per al català (VilaWeb – Europa Press, 24-9-2024)
Compromís ha anunciat que cinquanta diputats del congrés espanyol recorreran contra la nova llei educativa valenciana al Tribunal Constitucional.
- El govern diu que se sent identificat amb l’informe del Consell d’Europa que critica el 25% de castellà (Ot Bou Costa a VilaWeb, 25-9-2024)
Paneque esmenta com a solució el Pacte Nacional per la Llengua i la llei que accepta el castellà com a llengua curricular.
- El govern espanyol torna a demanar a Metsola que permeti l’ús del català al Parlament Europeu (VilaWeb – ACN, 24-9-2024)
Albares envia una tercera carta a la presidenta de l’eurocambra i li demana de tractar personalment amb ella la petició.
- Investigadors de la Universitat d’Alacant creen una aplicació de traducció de llengua de signes (VilaWeb – Europa Press, 27-9-2024)
L’eina és especialment útil en situacions quotidianes perquè té traducció simultània.
- Vicent Flor i Ricard Chulià debaten la importància de la llengua en la construcció de la identitat valenciana per a Més Semicercles (Plataforma per la Llengua, 30-9-2024)
L’acte, emmarcat dins del seminari organitzat per Plataforma per la Llengua, s’ha titulat “Llengua i identitat al País Valencià”.
Semicercles
- Semicercles dedica el seu tercer seminari anual a la vinculació entre la llengua i la identitat col·lectiva a Catalunya (Plataforma per la Llengua, 25-9-2024)
El seminari tindrà lloc a la Casa Convalescència de Barcelona el dissabte 19 d’octubre al matí, i comptarà amb ponències dels professors Antoni Simon Tarrés, Peter A. Kraus i Maite Puigdevall.
La jornada reflexionarà sobre com la identitat catalana ha estat tradicionalment lligada a la llengua, un element que li ha conferit, alhora, solidesa i capacitat d’inclusió.
- Carta oberta a Martí Gasull i Roig 2024, dotze anys després de la seva mort (Plataforma per la Llengua, 23-9-2024)
Carta del president de Plataforma per la Llengua, Òscar Escuder, al fundador de l’entitat, Martí Gasull i Roig, mort ara fa dotze anys. Com cada any, Escuder escriu una carta, a qui va ser un dels membres fundadors de l’entitat, explicant les principals fites de l’any.
- La Federació Llull envia una carta a Sánchez perquè presente un recurs d’inconstitucionalitat a la llei Rovira (VilaWeb, 18-9-2024)
Consideren que és l’única manera d’aturar l’aplicació i els efectes de la llei.
- Barcelona crearà una Oficina per la Llengua en un context dramàtic d’ús del català (Jordi Palmer a El Nacional, 27-9-2024)
Només un 36% dels barcelonins té el català com a llengua d’ús habitual.
- El conseller Vila activa un pla de xoc per incrementar l’oferta i engegar noves fórmules d’ensenyament de català a adults (Secretaria de Política Lingüística (SPL) de la Generalitat de Catalunya, 26-9-2024)
En la primera compareixença al Parlament des de la creació de la nova conselleria subratlla la necessitat d’actuar davant el repte demogràfic i de millorar el sistema d’ensenyament de català a adults per atendre la demanda actual.
- El Consell d’Europa insta a millorar la situació del català a la Salut, la Justícia i l’Administració Pública (Secretaria de Política Lingüística (SPL) de la Generalitat de Catalunya, 25-9-2024)
El Govern de la Generalitat impulsa polítiques per incidir en els àmbits on la situació és menys favorable al català.
- Joan Santanach Suñol, nomenat secretari general del Departament de Política Lingüística (Secretaria de Política Lingüística (SPL) de la Generalitat de Catalunya, 3-9-2024)
- Política Lingüística s’afegeix a la celebració de la setmana internacional de les persones sordes amb un calendari perpetu en LSC (Secretaria de Política Lingüística (SPL) de la Generalitat de Catalunya, 27-9-2024)
El conseller de Política Lingüística participarà a la festa Celebració del Dia Internacional de les Persones Sordes 2024, dins dels actes del 45è Aniversari de la FESOCA.
- Les discriminacions pel fet de parlar català a Barcelona augmenten d’un 40% en un any (VilaWeb, 18-9-2024)
L’informe de l’Observatori de les Discriminacions a Barcelona 2023 indica que el fet de no poder parlar català es manté com a quart motiu de discriminació.
- [VÍDEO] Marzà defensa l’oficialitat del català al Parlament Europeu: “Quan s’acabarà aquesta absurditat?” (VilaWeb, 17-9-2024)
L’eurodiputat de Compromís recorda a la presidenta Roberta Metsola que el maltès el parla tan sols mig milió de persones a la UE.
- Estellés sopa amb tots els accents dels versos (Esperança Camps Barber a VilaWeb, 26-9-2024)
La festa Estellés connecta València, Palma, Barcelona, Andorra, Perpinyà i Brussel·les.
- La Comissió 9 d’Octubre avança el cartell de la manifestació (VilaWeb, 30-9-2024)
Amb el lema “Som país, parlem valencià”, vol reivindicar la llengua i el territori.
- Signem un conveni amb la Federació Catalana de Basquetbol per impulsar el català en l’esport (Plataforma per la Llengua, 6-9-2024)
«La llengua en joc» és la nova campanya de Plataforma per la Llengua en col·laboració amb la FCBQ, i es proposa sensibilitzar jugadors, àrbitres i entrenadors sobre la importància de fer servir el català. En el marc de la campanya, es farà un estudi exhaustiu per conèixer l’ús del català en els clubs de bàsquet.
- Aconseguim que la Policia Nacional deixe de “recomanar” al web presentar la documentació en castellà (Plataforma per la Llengua, 17-9-2024)
Fins ara, la pàgina oficial de la Policia Nacional recomanava de forma il·legal que els ciutadans presentaren el certificat de naixement en castellà si volien fer-se el DNI “per evitar retards”Plataforma per la Llengua celebra que el cos de la Policia Nacional haja fet cas a la reclamació de l’entitat, però lamenta que deixe impune la discriminació del ciutadà, a qui un agent de la comissaria de Paterna va impedir fer el DNI.
- Aquest 11 de Setembre commemorem el centenari de la detenció de Gaudí amb un mural pels que no han callat mai en defensa del català (Plataforma per la Llengua, 9-9-2024)
Plataforma per la Llengua participarà un any més en els actes de la Diada Nacional de Catalunya amb paradetes, ofrenes florals i un mural participatiu per commemorar el centenari de la detenció de Gaudí per parlar en català.
- Analitzem la situació de la llengua a l’Alguer i la Catalunya Nord, a la Setmana del Llibre en Català (Plataforma per la Llengua, 23-9-2024)
Plataforma per la Llengua omple l’escenari 1 de la Setmana del Llibre en Català per a reivindicar el conjunt del domini lingüístic. Carlo Sechi, Mauro Mulas, Irene Coghene, Eugeni Casanova i Rémy Farré presenten el moment lingüístic actual de l’Alguer i la Catalunya Nord en un acte participatiu moderat per Francesc Marco.
- La salut del català i la defensa dels drets lingüístics, temes centrals de l’escola de formació de Plataforma per la Llengua a Menorca (Plataforma per la Llengua, 23-9-2024)
El lingüista Pere Comellas, la jurista Vicenta Tasa, el sociolingüista Ivan Solivellas i la filòloga Fina Salord han estat alguns dels ponents d’unes jornades que han servit per a analitzar les fortaleses i les amenaces de la llengua. L’Escola de Formació Joan Francesc López Casasnovas ha celebrat la seva primera edició a la seu de la Universitat de les Illes Balears a Alaior entre el 20 i el 21 de setembre.
- El conseller de Política Lingüística presenta un pla pioner per promoure el català en l’atenció primària de Salut (Secretaria de Política Lingüística (SPL) de la Generalitat de Catalunya, 18-9-2024)
Impulsat per l’Equip d’Atenció Primària Sardenya millorarà el coneixement i ús del català entre els professionals del centre i li permetrà la plena adaptació a la legislació vigent.
- Inici de curs intens amb projectes dedicats als clubs de futbol dels PPCC, la geografia política brasilera i el món de la vela a Catalunya (Amical Wikimedia, 5-9-2024)
- Polítiques Digitals obre una convocatòria d’ajuts per fomentar la inclusió sociodigital, amb un import total de 200.000 € (Polítiques Digitals de la Generalitat de Catalunya, 3-9-2024)
- La 17a edició de la Catosfera abordarà “el costat fosc” de la Intel·ligència Artificial (Joan Puntí a El Punt Avui, 25-9-2024)
- Neurosociologia de l’ús del català (David Bueno i Torrens a El Punt Avui, 9-9-2024)
- L’acció més efectiva (i més barata) (Ferran Suay al Diari La Veu, 24-9-2024)
«Fins i tot quan la teua posició jeràrquica, per raons no lingüístiques, és superior, la submissió lingüística et porta a ser tu qui se subordine a l’altre.».
- Ensenyar valencià? Un qualsevol amb un C2 i va que xuta! (Bernat Garrido i Domènech al Diari La Veu, 20-9-2024)
«És més fàcil que un filòleg de valencià siga agraciat en una bonoloto que no que accedisca a una plaça de “difícil cobertura”.».
- Llancen una campanya perquè les famílies trien el valencià a l’escola (Sebastià Carratalà al Diari La Veu, 13-9-2024)
Plataforma per la Llengua dona a conéixer els beneficis d’escolaritzar els fills en la nostra llengua.
- El Tempir llança el seu decàleg de sostenibilitat lingüística (Manuel Lillo i Usechi al Diari La Veu, 11-9-2024)
L’entitat pretén «contribuir a la preservació i a la sostenibilitat de la diversitat lingüística».
- Avança la regulació de la IA: en signen el primer tractat internacional (Article de Marc Belzunces a VilaWeb, 7-9-2024)
Andorra, la UE, els EUA i el Regne Unit, entre més països, signen el primer tractat jurídicament vinculant sobre intel·ligència artificial.
- Hongria exclou l’oficialitat del català de l’agenda del pròxim Consell de la UE (VilaWeb, 2-9-2024)
La presidència hongaresa del Consell de la Unió Europea confirma que, ara per ara, no té previst que l’oficialitat del català torni a l’agenda europea.
- L’hora de la renaixença del català (Jordi Badia i Pujol a VilaWeb, 1-9-2024)
El filòleg i cap d’estil de VilaWeb, Jordi Badia, va pronunciar el pregó de la Festa Major de Manresa · Us n’oferim el text íntegre i el vídeo.
- Com a Andorra, un estat és l’única cosa que necessites (Editorial de Vicent Partal a VilaWeb, 5-9-2024)
La llengua, el català, és la mateixa a Andorra la Vella que a Alacant, a Sant Cugat, a Elna i a Palma. Allò que no és igual és el poder polític. I és això, tan sols això, que marca la diferència.
- Hereu intervé en català al Consell de la UE: “És la meva llengua materna” (VilaWeb – ACN, 26-9-2024)
La primera i última intervenció la va protagonitzar José Montilla quan també era ministre d’Indústria.
- Per què hi ha vint-i-quatre aules de Catalunya que ja apliquen el 25% de castellà? (Ot Bou Costa a VilaWeb, 9-9-2024)
La Plataforma per la Llengua avisa que durant aquest curs hi podria haver més centres afectats per mesures cautelars.
- El govern diu que explorarà els “recorreguts de millora per a l’ús social del català” (Ot Bou Costa a VilaWeb, 3-9-2024)
Paneque evita de parlar de preocupació per la situació de la llengua, però diu que pot millorar en l’àmbit laboral, educatiu o digital.
- Les set centes places per aprendre català a Andorra s’esgoten només en minuts (VilaWeb, 5-9-2024)
La nova llei que obliga a conèixer el català provoca una reacció massiva de demanda dels cursos oficials, tot i que l’obligatorietat no s’aplicarà fins al 2026.
- La llengua de signes catalana juga a segona divisió (Alba Tebar Gutiérrez a VilaWeb, 22-9-2024)
Avui, Dia Internacional de les Llengües de Signes, analitzem les dificultats que té la LSC per a ser una llengua de ple dret.
- Arguments (i activitats) per a fomentar l’ús del català a les aules de secundària (Grup d’Estudi de Llengües Amenaçades (GELA) a VilaWeb, 22-9-2024)
Fem un repàs d’alguns arguments que podem emprar per motivar l’alumnat de secundària a fer un ús més sostenible del català.
- Un grup de lingüistes presenta un nou mapa dels dialectes del català (VilaWeb, 25-9-2024)
S’hi destaca la definició de nous subdialectes que no apareixien fins ara i també l’extensió del tortosí cap al sud.
- El català és un festival (VilaWeb, 20-9-2024)
“Posa-hi tu l’accent”, el festival de les variants dialectals, s’estrenarà els dies 27, 28 i 29 a l’Espluga de Francolí, amb un programa que combinarà actes acadèmics i lúdics i amb una cloenda presentada per les Can Putades.
- [VÍDEO] La Pissarreta d’en Partal: El nou mapa dels dialectes del català (La Pissarreta d’en Partal a VilaWeb, 27-9-2024)
La proposta neix al festival “Posa-hi tu l’accent” i pretén de representar millor la riquesa i la diversitat dels dialectes del català.
- Proposen un nou mapa de dialectes del català, que inclou dos subdialectes com a novetat (CCMA, 26-9-2024)
El festival Posa-hi tu l’accent, de l’Espluga de Francolí, proposa xerrades i tota mena d’activitats a partir de la dialectologia.
- Català o castellà encobert? La ubiqüitat del “català ortopèdic” (Grup de Lingüistes per la Diversitat (GLiDi) a VilaWeb, 8-9-2024)
- Tan sols una assignatura de cada deu dels màsters s’imparteix en català (VilaWeb, 5-9-2024)
Només un 11,45% de les assignatures dels màsters analitzats es fan en català, mentre que el 57,24% de les assignatures es fan en castellà, i un 31,31% en anglès.
- “Fita històrica?”: dels deu espectacles de teatre més vists a Barcelona tan sols tres són en català (Emma Granyer a VilaWeb, 9-9-2024)
Tot i que hi ha més produccions i autors catalans, a l’hora de representar els espectacles l’idioma es deixa enrere i les obres catalanes s’igualen a les castellanes.
- Bonpreu i Esclat impulsen una campanya d’arrodoniment solidari per a la creació de grups de conversa amb la CAL (Coordinadora d’Associacions per la Llengua Catalana (CAL), 4-9-2024)
- Català: despolititzar per créixer (Òscar Palau i Just a El Punt Avui, 9-9-2024)
Un nou informe del govern alerta de la davallada en l’ús de la llengua i defensa desvincular-la d’ideologies. Reclama una acció “multinivell” basada en l’actuació pública però també individual i consensos socials. Proposa, entre d’altres, establir un calendari per garantir l’atenció sanitària i social aquesta legislatura.
- El Govern, sobre l’informe del Consell d’Europa: “El 25% en castellà contravé un tractat internacional” (Racó Català – ACN, 24-9-2024)
El conseller Vila creu que l’Estat ha de tenir “molt present” el pronunciament del comitè d’experts.
- El Consell d’Europa veu la sentència del TSJC que ordena un 25% de castellà a l’escola com “una gran preocupació” (Racó Català – ACN, 24-9-2024)
Lamenta