• L’ús del català a Internet s’ha incrementat en un 22,38 percentual en 10 anys, segons el Baròmetre de l’ús del català a Internet de WICCAC.
 • Respostes de LetsBonus, Offerum i Restalo a les queixes fetes per la Plataforma per la Llengua i WICCAC a les webs de descomptes per no disposar de versió en català.
 • Ara fa set anys que es va aprovar la creació del .cat i ja s’han superat els 56.000 dominis registrats.
 • La Llei d’unitat de mercat: l’enèsim atac a la llengua catalana.
 • La Plataforma per la Llengua ha llançat el Catavolta 2.0, un joc online sobre el català.
 • Softcatalà presenta la traducció al català del paquet ofimàtic LibreOffice 3.6.1.
 • El nostre patrimoni participa en el concurs fotogràfic més gran de la història.

Actualització mensual del resum de situació del Baròmetre de l’ús del català a Internet de WICCAC a 30 de setembre del 2012.

Resum de dades destacades:

 • El percentatge global d’ús del català és del 61,13% (mitjà), exactament el mateix que el del mes anterior.
 • Hi ha 11 dels 35 sectors analitzats a l’estudi que tenen un percentatge d’ús del català inferior al 50%. N’hi ha 7 que tenen un percentatge del 30 al 50% (baix) i 4 inferior al 30% (molt baix).

Notícies destacades del mes de setembre del 2012:

 • L’ús del català a Internet s’ha incrementat en un 22,38 percentual en 10 anys, segons el Baròmetre de l’ús del català a Internet de WICCAC. Concretament s’ha passat del 38,75% el mes de setembre del 2002 al 61,13% el mes de setembre del 2012. Es tracta d’un avanç molt significatiu, especialment si es té en compte que la legislació existent (llei del codi de consum de Catalunya i llei de política lingüística) i el seu escàs o nul compliment no hi ajuden gaire. Veure l’evolució de l’històric de resums de situació del Baròmetre de l’ús del català a Internet des de l’any 2002.
 • Respostes de LetsBonus, Offerum i Restalo a les queixes fetes per la Plataforma per la Llengua i WICCACa les webs de descomptes per no disposar de versió en català. Les altres no han contestat.LetsBonus diu que fa mesos que ho tenen en estudi, però que cal tenir en compte que pel seu model de negoci –contingut dinàmic que es renova diàriament– no és una simple traducció corporativa, pel que els recursos necessaris han de ser extensos i eficients. Offerum també diu que està disponible només en castellà per un motiu de recursos interns, i afegeix: “Esperem que en el futur, a mesura que l’empresa disposi de recursos per generar contingut en els 2 idiomes puguem tenir ambdues versions”. Finalment, Restalo diu que ja té les aplicacions mòbils traduïdes al català i que també s’ho estan pensant amb la web.
 • Ara fa 7 anys que la ICANN va aprovar la creació del .cat, el primer i únic domini d’Internet concedit a una cultura i una llengua, la catalana! L’esforç d’un grup d’internautes catalanoparlants, amb el suport d’importants institucions, empreses, col·lectius i persones del país, aconseguia el 16 de setembre de 2005 un fet únic a la història de les telecomunicacions, posar els dominis d’Internet al servei de les comunitats minoritzades, visibilitzant-les sota un mateix identificador a la xarxa. Cal destacar que ja s’han superat els 56.000 dominis .cat registrats. Veure la notícia a domini .cat.

 

___

Joan Soler

Membre de l’equip de coordinadors de WICCAC