• Han incorporat versió en català a les seves webs el Grup Balañà, Ocaso Assegurances, Tourline Express, Natural Optics, Óptica 2000 i Ruralcaja.
 • Seat Andorra ha suprimit la versió en català de la seva web i dirigeix, a través de seat.com, a Seat Espanya.
 • Disponible el Windows 8 i la tauleta tàctil Windows Surface en català; i Windows 8, també en valencià.
 • Softcatalà presenta el Catalanitzador per al Windows 1.4.
 • Un estudi d’un investigador d’Oxford conclou que la llengua dominant de la Viquipèdia a Espanya és el català.
 • La toponímia del País Valencià a Google Maps ja apareix en català.
 • Es presenta el projecte de normalització tipogràfica de la ela geminada.
 • La Plataforma per la Llengua llança un web per potenciar el joc i la joguina en català, que suposa només un 6% del sector.
 • Neix CatOferta.cat, un nou web d’ofertes i descomptes en català.

Baròmetre de l'ús del català a Internet Actualització mensual del resum de situació del Baròmetre de l’ús del català a Internet de WICCAC a 30 de novembre del 2012.

Resum de dades destacades:

 • El percentatge global d’ús del català és del 61,66% (mitjà), un 0,43 percentual superior al del mes anterior (61,23%).
 • Hi ha 11 dels 35 sectors analitzats a l’estudi que tenen un percentatge d’ús del català inferior al 50%. N’hi ha 7 que tenen un percentatge del 30 al 50% (baix) i 4 inferior al 30% (molt baix).
 • Aquest mes s’han produït algunes variacions destacables del percentatge d’ús del català en alguns sectors del baròmetre. En l’aspecte positiu, cal destacar els sectors d’Òptiques, Cinema, Fires i Salons i Missatgeria, Transport i Seguretat. En l’aspecte negatiu, el del sector de l’Automòbil i les motocicletes, que es destaca encara més com a l’últim classificat en el rànquing de percentatges d’ús del català.

Notícies destacades del mes de novembre del 2012:

 • Seat Andorra ha suprimit la versió en català de la seva web, que funcionava des dels dominis seat.ad i seat.cat, i actualment dirigeix, a través de seat.com, a Seat Espanya. En el sector de l’automòbil també han suprimit les seves versions en català Doga i Autoexit.
 • Des del dia 26 d’octubre ja es poden trobar a les botigues de tot el país el Windows 8 i la tauleta tàctil Windows Surface, ambdós en català. El Windows 8 també ha inclòs el valencià entre les llengües disponibles. Més informació a les notícies de Softcatalà i de Softvalencià.
 • Softcatalà presenta la versió 1.4 del Catalanitzador, un programa que posa a l’abast de qualsevol usuari de forma senzilla tenir en català els ordinadors amb el Microsoft Windows. En executar el programa, aquest analitza de forma automàtica els canvis que cal fer i, en un procés guiat de 4 pantalles, els realitza sense que l’usuari s’hagi de preocupar de res més. Més informació a la notícia de Softcatalà.
 • Un estudi d’un investigador d’Oxford conclou que la llengua dominant de la Viquipèdia a Espanya és el català. “Enlloc en el món podem veure una visibilitat tant alta d’una llengua relativament petita”, afirma l’anàlisi de Mark Graham, investigador de la Universitat d’Oxford, sobre les llengües dominants a cada estat del món basant-se en els articles geolocalitzats de cada edició de la Viquipèdia. Mark Graham publica al seu web Zero Geography un estudi on mostra sobre un mapa del món les llengües amb més contingut sobre cada estat, utilitzant les dades oficials de la Viquipèdia. L’informe també parla destacadament del domini català al territori espanyol, on la Viquipèdia en català aconsegueix 35.000 articles, en front a 19.000, de la Viquipèdia en castellà. Aquestes xifres es deuen a que la Viquipèdia en català té més articles d’Espanya amb coordenades que la seva homòloga en castellà ja que molts d’ells són articles sobre elements singulars patrimonials o accidents geogràfics d’arreu dels territoris de parla catalana. Més informació a l’article a Núvol.
 • La toponímia del País Valencià a Google Maps ja apareix en català. Feia temps que l’AVL i la Plataforma per la Llengua s’havien queixat que els noms de localitats i carrers apareixien en espanyol. Més informació a VilaWeb.
 • El 15 de novembre es va fer públic el projecte de normalització tipogràfica de la ela geminada. El portal, que vol ser un espai de documentació, consulta i debat entorn de la ela geminada, pretén ser útil i accessible als usuaris i, alhora, una plataforma activa i portaveu de la problemàtica davant dels organismes executius, tant locals com internacionals, que permetin, en última instància, la normalització plena de la ela geminada en l’entorn digital. Més informació a Softcatalà.
 • La Plataforma per la Llengua llança un web per potenciar el joc i la joguina en català, que suposa només un 6% del sector. El web www.jocsijoguines.cat vol facilitar la compra d’aquests productes i conscienciar a fabricants, botiguers i compradors de la utilitat d’incorporar la llengua catalana. Més informació a Plataforma per la Llengua.
 • Neix CatOferta.cat, un nou web d’ofertes i descomptes en català. Ho destaquem perquè aquest és un àmbit cada vegada més utilitzat per a fer-hi compres i, malgrat la quantitat de webs existents, el català hi és pràcticament absent. Per això, volem tornar a destacar que Booking.com, amb seu central a Amsterdam (Holanda), té una molt correcta versió de la seva web en català.


Enllaços del Baròmetre de l’ús del català a Internet de WICCAC
: