Baròmetre de l'ús del català a Internet Actualització mensual del resum de situació del Baròmetre de l’ús del català a Internet de WICCAC a 31 de desembre del 2012.

Resum de dades destacades:

  • El percentatge global d’ús del català és del 61,76% (mitjà), un 0,10 percentual superior al del mes anterior (61,66%).
  • Hi ha 11 dels 35 sectors analitzats a l’estudi que tenen un percentatge d’ús del català inferior al 50%. N’hi ha 7 que tenen un percentatge del 30 al 50% (baix) i 4 inferior al 30% (molt baix).
  • L’any 2012 l’increment de l’ús del català del baròmetre ha estat de l’1,68 percentual, molt superior al dels dos anys anteriors, que va ser del 0,58 percentual el 2010 i del 0,37 percentual el 2011.

Notícies destacades del mes de desembre del 2012:

  • Bones dades del català a Internet per a començar l’any 2013. Com ja vam comentar a l’article “La situació del català a Internet a gener del 2012“, publicat a “El bloc d’Escacc“, la situació del català a Internet és bona, amb una presència molt superior al pes demogràfic dels seus aproximadament deu milions de parlants. Ara, un any després, hi ha noves dades que ho confirmen, tal com expliquem a continuació.
  • El domini .cat és el segon domini que més ha crescut l’any 2012 al món i ja supera els 61.000 dominis registrats, xifra que el situa en el 72è lloc en nombre de registres, d’entre els 316 dominis existents. Més informació a la notícia de domini.cat.
    Aprofitem per destacar que actualment el domini .cat té encara vigent, només fins al 13 de gener, la promoció de nous dominis .cat a menys de 10 € el primer any; així com el fet que, des del 31 de desembre fins al 6 de gener, també hi ha activa una nova promoció per a renovacions de dominis .cat amb un descompte del 50%. Més informació d’aquestes promocions a la notícia del domini .cat “Comencem el nou any amb .cat més barat“.
  • El català segueix al lloc vuitè de l’índex de penetració d’Internet, i està per davant del francès, l’alemany, l’italià i el castellà. Per calcular aquest índex s’utilitzen les dades que hi ha al lloc web Internet Word Stats, que actualitza el número d’enllaços d’Internet a cadascun dels països del món. Es tenen en compte les 137 llengües amb més de 5 milions de parlants. L’índex de penetració d’Internet és el número d’usuaris d’Internet dividit per la població total del país.
  • Laboratoris Hipra ha incorporat versió en català a la seva web. Recordem que el mes de juliol del 2011 la Plataforma per la Llengua i WICCAC van enviar queixes a una sèrie de companyies farmacèutiques per l’absència del català a les seves webs. Llavors Hipra va contestar dient que ja tenien sol·licitada la versió en català del seu lloc web i esperaven poder-lo posar en funcionament ben aviat. Hipra és una companyia farmacèutica veterinària dedicada a la recerca, producció i comercialització de productes per a la Salut Animal, que té la seva seu central a la localitat gironina d’Amer.
  • Després d’invertir tot el seu temps lliure dels últims dos anys, l’emprenedor vilafranquí Oriol Manyà, professor de l’EMAiD (Escola Municipal d’Art i Disseny de Vilanova i la Geltrú), ha dissenyat el videojoc ‘Canica Game‘, disponible gratuïtament i amb versió en català, per a smartphones i tauletes amb sistema operatiu Android. Es pot descarregar gratuïtament des de Google Play en aquest enllaç.

 

Enllaços del Baròmetre de l’ús del català a Internet de WICCAC: