• La Plataforma per la Llengua i WICCAC demanen a TripAdvisor l’admissió d’opinions en català a la seva web.
 • 7 anys del domini .cat: 7 anys d’independència a Internet.
 • Presentat el sistema operatiu per a dispositius mòbils Firefox OS en català.
 • Softcatalà presenta la versió 2.5.0 del corrector ortogràfic lliure en català.
 • La Plataforma per la Llengua crea una web amb propostes i eines per facilitar que les empreses incorporin el català.
 • Campanya ‘What’s going on in Catalonia’ al Mobile World Congress per explicar Catalunya al món.
 • Presentació de l’edició catalana de Global Voices a la UPF.
 • El canal de Vilassar de Mar a Twitter finalista als premis Shorty Awards a la categoria de govern.
 • Booking.com inaugurarà un centre a Barcelona el mes d’abril.

Baròmetre de l'ús del català a Internet Actualització mensual del resum de situació del Baròmetre de l’ús del català a Internet de WICCAC a 28 de febrer del 2013.

Resum de dades destacades:

 • El percentatge global d’ús del català és del 61,94% (mitjà), un 0,16 percentual superior al del mes anterior (61,78%).
 • Hi ha 11 dels 35 sectors analitzats a l’estudi que tenen un percentatge d’ús del català inferior al 50%. N’hi ha 7 que tenen un percentatge del 30 al 50% (baix) i 4 inferior al 30% (molt baix).

Notícies destacades del mes de febrer del 2013:

 • La Plataforma per la Llengua i WICCAC han demanat a TripAdvisor l’admissió d’opinions en català a la seva web. Aquesta petició s’ha fet després de rebre les queixes de molts usuaris de TripAdvisor sobre aquesta qüestió. Quan intentaven publicar opinions en català, els sortia aquest avís: “Muchas gracias por dedicar parte de tu tiempo a escribir una opinión en TripAdvisor. Lamentamos comunicarte que no podemos publicar tu opinión, ya que, por el momento, no contamos con la infraestructura para poder procesar opiniones en catalán, aunque esperamos, eso sí, poder hacerlo en el futuro. Mientras, si lo deseas, puedes enviar tu opinión en uno de los idiomas que por ahora podemos procesar”, amb una llista de fins a 20 llengües, algunes de les quals amb menys parlants que el català. També s’ha aprofitat per a demanar-los la versió en català de la seva web.
 • 7 anys del domini .cat: 7 anys d’independència a Internet. El  passat 13 de febrer el domini .cat va celebrar el 7è aniversari de la posada en marxa dels primers dominis .cat. Més informació a la notícia del domini .cat del 13-2-2013.
 • Presentat el sistema operatiu per a dispositius mòbils Firefox OS en català. Es tracta d’un sistema operatiu mòbil basat en la tecnologia de Mozilla. Aquest funciona gràcies a una capa Linux —com és el cas també del sistema operatiu Android—, on a sobre hi descansa el motor de renderització web Gecko, element comú amb el popular navegador d’escriptori Firefox. Durant el Mobile World Congress 2013 s’ha aprofitat per anunciar que diferents operadores i fabricants —Telefònica, ZTE o T-Mobile, entre d’altres— començarien a distribuir mòbils amb aquest sistema operatiu al llarg del 2013. Més informació a la notícia de Softcatalà del 27-2-2013.
 • Softcatalà presenta la versió 2.5.0 del corrector ortogràfic lliure i gratuït català. Aquest corrector ortogràfic està compost per un lèxic i unes regles ortogràfiques. Incorpora les variants dialectals del valencià i el balear. És important destacar que, com que és ortogràfic, no fa correccions de caràcter sintàctic, semàntic ni gramatical. Més informació a la notícia de Softcatalà del 14-2-2013.
 • La Plataforma per la Llengua ha creat una web amb propostes i eines per facilitar que les empreses incorporin el català. La Plataforma per la Llengua i la Fundació Vincle van donar a conèixer, en un acte celebrat a Girona el passat 31 de gener, la web “A l’empresa, en català“, en el marc de la presentació del llibret que amb el mateix nom pretén ser un manual per a les bones pràctiques lingüístiques en el món de l’empresa. La web “A l’empresa, en català” vol ser un portal obert de consulta per a totes les empreses que actuen al nostre país. A més, aplega tots els continguts del manual “A l’empresa, en català” ordenats per temàtiques. Més informació a la notícia de la Plataforma per la Llengua de l’1-2-2013.
 • Campanya ‘What’s going on in Catalonia’ al Mobile World Congress per explicar Catalunya al món. Òmnium Cultural i VilaWeb han realitzat la campanya ‘What’s going on in Catalonia?’, coincidint amb el Mobile World Congress de Barcelona, per donar difusió al procés català i a la declaració de sobirania aprovada al Parlament de Catalunya. La campanya s’ha centrat en una web especial en anglès amb tota la informació sobre el procés sobiranista català, però també en les xarxes socials. Més informació a la notícia de VilaWeb del 25-2-2013.
 • Presentació de l’edició catalana de Global Voices a la UPF. El 27 de febrer va tenir lloc la taula rodona ‘Blocs, xarxes socials i periodisme’, amb la presentació de l’edició catalana de Global Voices, a l’ Auditori del campus de la Comunicació de la Universitat Pompeu Fabra, amb la participació de la periodista Sílvia Cobo, la membre de People Witness Cristina Vaquer i l’editora de Global Voices en català, Violeta Camarasa, presentats per Carles Singla, director de la titulació de Periodisme de la UPF.
 • Booking.com inaugurarà un centre a Barcelona el mes d’abril. Booking.com, que és líder mundial de reserves d’hotel i
  allotjament a través d’Internet, situarà la seva nova oficina al 22@ del Poble Nou de Barcelona. A més de tractar-se d’una molt bona notícia perquè donarà feina a unes dues-centes cinquanta persones, ens plau destacar-ho pel fet que, a diferència de la gran majoria d’empreses del seu sector, dóna un tractament exemplar a la llengua catalana a la seva web.


Enllaços del Baròmetre de l’ús del català a Internet de WICCAC: