• WICCAC i la Viquipèdia en català han fet 12 anys.
 • SEAT respon a la petició d’incorporar el català a la seva web.
 • Triodos Bank ha incorporat versió en català del seu servei de Banca Internet, només per a clients.
 • La xarxa social Badoo ja és en català, afegint-se així a Facebook, YouTube, Twitter, Tuenti i Google+.
 • HotelsCombined, líder mundial en la comparació de preus d’hotels, té versió en català.
 • BlackBerry presenta el seu nou terminal Z10 equipat amb un teclat predictiu que entén el català.
 • El cercador de vols de Google “Flight Search” ha arribat a diversos països europeus, també en català.
 • Softcatalà presenta la traducció al català del LibreOffice 4.0.
 • La Plataforma per la Llengua presenta l’InformeCAT 2013, un recull de 50 dades que radiografien l’estat del català.
 • El Museu d’Història de Catalunya tindrà un viquipedista resident.

Baròmetre de l'ús del català a Internet Actualització mensual del resum de situació del Baròmetre de l’ús del català a Internet de WICCAC a 31 de març del 2013.

Resum de dades destacades:

 • El percentatge global d’ús del català és del 61,96% (mitjà), un 0,02 percentual superior al del mes anterior (61,94%).
 • Hi ha 11 dels 35 sectors analitzats a l’estudi que tenen un percentatge d’ús del català inferior al 50%. N’hi ha 7 que tenen un percentatge del 30 al 50% (baix) i 4 inferior al 30% (molt baix).

Notícies destacades del mes de març del 2013:

 •  WICCAC i la Viquipèdia en català han fet 12 anys. WICCAC els va complir el passat 16 de febrer. Volem aprofitar aquest dotzè aniversari per tenir un record per Carles Montoto, un dels membres fundadors de WICCAC, que ens va deixar el passat  mes de desembre als 61 anys d’edat. La Viquipèdia en català ha celebrat el seu dotzè aniversari el 16 de març. Aquesta va ser la primera edició en publicar articles en llengua no anglesa i actualment és una de les més actives, ja que ocupa la quinzena posició per nombre d’articles, a punt d’arribar als 400.000. A més, és la primera en el rànquing de qualitat per mostra d’articles. Actualment hi ha versions de la Wikipedia en 285 llengües.
 • SEAT respon a la petició d’incorporar el català a la seva web. La Plataforma per la Llengua i WICCAC van enviar la petició a SEAT el passat 14 de gener i, a la resposta de SEAT del 21 de març, s’hi diu: “Atenent a la seva sol·licitud l’informem que s’està valorant internament el tenir la web en les diverses llengües oficials”. Esperem que aquesta valoració sigui positiva, ja que seria el primer gran fabricant de cotxes en tenir web en català. Recordem que SEAT ja va respondre amb una mena de justificant de recepció que deia que traslladaven la petició al departament corresponent.
 • Triodos Bank ha incorporat versió en català del seu servei de Banca Internet. Està bé, però només és per a clients de Banca Internet Triodos. Es tracta del primer de pas de Triodos Bank després de la campanya que es va fer fa més d’un any. S’hi accedeix des de “Acceso clientes” de la pàgina principal de la web. També hi han incorporat l’accés en euskera i gallec. Queda encara pendent la web pública i la revista que editen.
 • La xarxa social Badoo ja és en català. Amb aquesta nova versió en català Badoo s’ha afegit a Facebook, YouTube, Twitter, Tuenti i Google+, fent que 6 de les 7 xarxes més utilitzades a Internet ja disposin de versió en català. Badoo és una xarxa social londinenca especialitzada en cites, xats i aficions compartides, i té més de 175 milions usuaris.
 • HotelsCombined, web líder mundial en la comparació de preus d’hotels, que té presència a més de 220 països de tot el món, té versió en 26 llengües, entre elles la catalana. HotelsCombined té la seu física a Sidney (Austràlia) i fa una comparativa de preus d’hotels de moltes altres webs d’ofertes d’aquest àmbit, com Expedia, Hotels.com, Booking.com, Agoda, HotelClub, Venere.com, Marriot o Lastminute.com.
 • BlackBerry va presentar a Barcelona el seu nou terminal Z10, equipat amb un teclat predictiu que entén el català. A la presentació van ser-hi presents el director de BlackBerry a Espanya, Xavi Martínez, i el director general de Telecomunicacions i Societat de la Informació de la Generalitat de Catalunya, Carles Flamerich, que va destacar la importància de la incorporació del català en el nou sistema operatiu i va dir també que és important que el Z10 entengui el català, a més de tenir també traduïda tota la seva interfície. El nou terminal es va posar a la venda a l’estat espanyol a principis del mes de març.
 • El cercador de vols de Google “Flight Search” ha arribat a diversos països europeus, també en català. Segons s’informa al blog oficial sobre els productes relacionats amb viatges de Google, s’hi poden realitzar cerques en 8 idiomes: anglès, francès, italià, espanyol, basc, català, gallec i alemany.
 • Softcatalà presenta la traducció al català del LibreOffice 4.0. El LibreOffice és el paquet ofimàtic lliure i gratuït més complet que existeix actualment. Permet crear documents dinàmics, analitzar dades, dissenyar presentacions atractives i realitzar dibuixos espectaculars. El LibreOffice 4 ha estat desenvolupat per la comunitat LibreOffice. Es troba disponible per a sistemes Windows, Mac i GNU/Linux. Més informació a la notícia de Softcatalà del 22-3-2013.
 • La Plataforma per la Llengua presenta l’InformeCAT 2013, un recull de 50 dades que radiografien l’estat del català. Entre aquestes dades destaquem les següents, que d’alguna forma tenen relació amb Internet i les noves tecnologies:
  • El català, la llengua mitjana europea amb més capacitat d’atracció
  • La Viquipèdia inclou gairebé el doble d’articles sobre territori en català que en castellà
  • El català, la 19a llengua més utilitzada a Twitter
  • La meitat dels 10 principals fabricants de smartphones ja incorporen el català
  • 45.000 ordinadors amb el sistema Windows han estat catalanitzats el 2012
  • Ja hi ha més de 60.000 dominis .cat, el 80% dels quals es renoven
  • Només 4 dels 10 webs més visitats del món no tenen versió en català
  • Mig milió d’usuaris visiten 24 milions de pàgines de Softcatalà

Més informació a la notícia de la Plataforma per la Llengua del 21-3-2013.
InformeCAT 2013


Enllaços del Baròmetre de l’ús del català a Internet de WICCAC: