Baròmetre de l'ús del català a Internet Actualització mensual del resum de situació del Baròmetre de l’ús del català a Internet de WICCAC a 30 d’abril del 2013.

Resum de dades destacades:

 • El percentatge global d’ús del català és del 61,96% (mitjà), exactament igual que el del mes anterior.
 • Hi ha 11 dels 35 sectors analitzats a l’estudi que tenen un percentatge d’ús del català inferior al 50%. N’hi ha 7 que tenen un percentatge del 30 al 50% (baix) i 4 inferior al 30% (molt baix).

Notícies destacades del mes d’abril del 2013:

 • La Plataforma per la Llengua i WICCAC demanen la implementació d’una versió en llengua catalana a les webs de la Unió Europea i el Parlament Europeu. A més d’altres dades sobre la situació del català a Internet, els diem que “volem recordar-los que el català no és una llengua minoritària, sinó una llengua mitjana d’Europa parlada per més de 9,5 milions de ciutadans de la Unió Europea, la qual cosa la converteix en la catorzena llengua més parlada de la Unió Europea, per davant d’altres llengües que en són oficials i disposen de versió a les webs d’aquestes institucions. A més, el català és una llengua europea parlada a quatre estats (Espanya, França, Itàlia i Andorra), dels quals tres formen part de la Unió Europea, i té estatus de llengua oficial i pròpia a les comunitat autònomes de Catalunya, Illes Balears i Comunitat Valenciana (País Valencià), on resideixen més de 13 milions de ciutadans europeus”. Ja fa temps s’havien fet campanyes sobre aquesta qüestió, recordem la web http://www.europarl.cat , feta per Miquel Català, i ens ha semblat que ara és un bon moment per a tornar a posar sobre la taula aquesta reivindicació.
 • Calbet Electrodomèstics ha recuperat la versió en català de la seva web, que havia suprimit a finals del 2011, quan en va fer una renovació total per adaptar-la a la seva nova plataforma de venda online per Internet. Celebrem aquest fet, que dóna compliment a l’anunci que ens van fer llavors de recuperació en uns mesos de la versió en llengua catalana.
 • La Viquipèdia en català, l’enciclopèdia lliure de referència a Internet, ja té 400.000 articles, fita que es va aconseguir el 12 d’abril del 2013. Aquesta notícia arriba un mes després dels 12 anys del naixement de la Viquipèdia en català. Des d’aquella data ja s’han editat més de 1500 articles més. A més, la Viquipèdia en català va marcar el passat mes de gener el seu rècord d’usuaris actius. Aquest gener 1.892 persones van editar la Viquipèdia en català, de les quals 675 van fer més de 5 edicions i 82, més de 100. L’anterior rècord era del mes de desembre del 2010. Més informació a la notícia de la Viquipèdia.
 • El Twitter de l’ajuntament de Vilassar de Mar, que acaba de complir 4 anys, ha estat novament finalista dels Shorty Awards d’aquest any en categoria de govern, com ja ho va ser l’any 2011. Finalment el Twitter de la NASA es va endur el premi, però el Twitter de Vilassar ha estat el més votat pel públic en la seva categoria en la fase final, assolint la primera posició amb 113 vots i obtenint la distinció Shorty Vox Populi. Des de WICCAC felicitem l’ajuntament de Vilassar de Mar per aquest bon ús de les xarxes socials.
 • Neix totSuma, plataforma catalana de finançament col·lectiu. totSuma es defineix com una plataforma de finançament col·lectiu que té com a fet diferencial la seva vocació social i compromís amb la construcció nacional catalana. Actualment ja té 12 projectes, en alguns dels quals, com en el del cas de Marc Belzunces “Portem Espanya al Tribunal Europeu dels Drets Humans en defensa dels catalans“, s’ha assolit l’objectiu marcat amb molt menys temps del previst.
 • La plataforma WikiArtMap, el major mapa d’art i patrimoni del món, compleix un any online. El passat 28 de març es va complir el primer aniversari del llançament de la plataforma WikiArtMap, que es va presentar a l’Arts Santa Mònica de Barcelona amb 8.000 continguts. Actualment ja té 23.000 continguts multiidioma i més de 5.000 usuaris. Més informació a la notícia de WikiArtMap.

Altres notícies del mes d’abril:

 • Wikipulse, el pols de la Viquipèdia. (VilaWeb, 5-4-2013)
  Una nova eina permet d’observar el ritme d’edició d’articles per minut de les versions lingüístiques de la Wikipedia.
 • El Mallorca menysprea el català. (VilaWeb, 7-4-2013)
  El club presidit per Serra Ferrer fa una versió gonella de la web i elimina la bandera amb les quatre barres.


Enllaços del Baròmetre de l’ús del català a Internet de WICCAC
:


Més informació
La Plataforma per la Llengua i WICACC reclamen al Parlament Europeu i la Unió Europea que deixin de marginar el català dels webs institucionals comunitaris (Plataforma per la Llengua, 8-5-2013)