Baròmetre de l'ús del català a Internet Actualització mensual del resum de situació del Baròmetre de l’ús del català a Internet de WICCAC a 31 de maig del 2013.

Resum de dades destacades:

  • El percentatge global d’ús del català és del 62,03% (mitjà), un 0,07 percentual superior al del mes anterior (61,96%).
  • Hi ha 11 dels 35 sectors analitzats a l’estudi que tenen un percentatge d’ús del català inferior al 50%. N’hi ha 7 que tenen un percentatge del 30 al 50% (baix) i 4 inferior al 30% (molt baix).

Notícies destacades del mes de maig del 2013:

  • Per primera vegada des de la seva creació, el percentatge d’ús del català a Internet del Baròmetre de WICCAC ha superat el 62%. Concretament, a 31 de maig del 2013, el percentatge global del Baròmetre de l’ús del català a Internet és del 62,03% (1985 sobre 3200 webs analitzades). Malgrat el constant increment de l’ús del català que indica aquest baròmetre des de l’any 2002, la situació encara no és bona, especialment en el que fa referència a les grans empreses i multinacionals establertes a casa nostra des de fa molts anys.
  • El passat 7 de maig es va fer a l’Espai VilaWeb, amb l’assistència de WICCAC, la presentació de la versió 2.0 del Catalanitzador de Softcatalà per al Windows i Mac OS X. Hi van participar Vicent Partal, director de VilaWeb, que va presentar l’acte; Bernat Gasull, de la Plataforma per la Llengua; Àlex Hinojo, director de projectes culturals d’Amical Viquipèdia; i el desenvolupador de Softcatalà, Xavi Ivars. El Catalanitzador de Softcatalà és un programa, d’ús molt recomanable, que posa a l’abast de qualsevol usuari de forma senzilla tenir en català els ordinadors amb el Microsoft Windows o Mac OS X. En executar-lo, el Catalanitzador analitza de forma automàtica els canvis que cal fer i, en un procés guiat, els realitza sense que l’usuari s’hagi de preocupar de res més. Més informació a Softcatalà i a VilaWeb.
  • Aquest mes de maig la Plataforma per la Llengua ha establert uns acords en l’àmbit del català a les noves tecnologies que volem destacar. Concretament ha signat un acord de col·laboració amb Softcatalà per promoure el català en l’àmbit de la informàtica i Internet, així com també ha arribat a un acord de col·laboració amb Appsencatalà per promocionar les aplicacions en català als dispositius mòbils. Softcatalà és una associació sense ànim de lucre que fa més de quinze anys que treballa per fomentar l’ús del català en el programari informàtic, i Appsencatalà és el portal de les aplicacions mòbils (d’Android i iOs) en català, per tal de poder facilitar a tothom qui tingués interès en trobar apps en català que estan disponibles actualment a Play Store i l’AppStore. Més informació a les notícies publicades per la Plataforma per la Llengua. Acord amb Softcatalà. Acord amb Appsencatalà. Recordem que WICCAC també col·labora amb la Plataforma per la Llengua en l’àmbit d’Internet des de l’any 2007.
  • La Unió Europea i el Parlament Europeu han contestat a la petició de la Plataforma per la Llengua i WICCAC d’implementar una versió en català a les seves webs. Les seves respostes, molt formals, tenen com a argument principal el fet que no tenen web en català perquè no és una llengua oficial de la UE. També diuen (UE) que la Comissió Europea utilitza la llengua catalana per a comunicar-se amb els ciutadans i ciutadanes a través de la Representació de la Comissió Europea a Barcelona, i (PE) que l’Oficina del Parlament Europeu a Barcelona utilitza el català a la seva pàgina web. Probablement contestarem aquestes respostes que hem rebut exposant, entre altres arguments, que més enllà de l’oficialitat o no del català, es tracta de la catorzena llengua més parlada de la UE, amb gairebé 10 milions de parlants, molt per sobre d’algunes de les llengües oficials de la UE.
  • La Fundació puntCAT, entitat privada i sense ànim de lucre que gestiona el domini .cat, després d’uns mesos d’estudi i anàlisi dels dominis .cat existents actualment, ha publicat una infografia sobre l’estat de salut del domini .cat, set anys després de la seva posada en marxa. Es destaca que durant l’any 2012, el registre de dominis .cat a Catalunya va créixer un 18,3% respecte al 2011, mentre que la resta de dominis va augmentar un 8,8%. A les comunitats de parla catalana, l’augment de .cat va ser del 17,7% quan la resta de dominis va créixer un 8,8% pel mateix període. Més informació a Fundació puntCAT – Infografia. A la mateixa notícia, també es destaca que la ICANN, l’organització internacional encarregada de l’assignació dels dominis d’Internet, va donar llum verda a la creació del .bzh, el domini propi per a la comunitat bretona, que serà el segon domini lingüístic i cultural que funcionarà a Internet seguint les passes del .cat i sota l’assessorament de la Fundació puntCAT.

Enllaços del Baròmetre de l’ús del català a Internet de WICCAC: