Baròmetre de l'ús del català a Internet Actualització mensual del resum de situació del Baròmetre de l’ús del català a Internet de WICCAC a 30 de juny del 2013.

Resum de dades destacades:

  • El percentatge global d’ús del català és del 62,04% (mitjà), molt similar al del mes anterior (62,03%).
  • Hi ha 11 dels 35 sectors analitzats a l’estudi que tenen un percentatge d’ús del català inferior al 50%. N’hi ha 7 que tenen un percentatge del 30 al 50% (baix) i 4 inferior al 30% (molt baix).

Notícies destacades del mes de juny del 2013:

  • La Plataforma per la Llengua i WICCAC han demanat a Miró Electrodomèstics la implementació d’una versió en català de la seva web. A la petició, tramesa fa pocs dies, entre altres coses, s’hi diu: “Estem segurs que la implementació d’una versió en català del web corporatiu serà molt positiva per una empresa catalana com la seva. A més el fet d’anunciar-se amb l’eslògan “Som d’aquí” en els anuncis publicitaris i no disposar d’una versió del web en català és una contradicció per l’empresa i mostra incoherència davant els clients i consumidors. La gran majoria dels consumidors dels territoris de parla catalana valoren positivament l’ús del català en els productes i serveis”. Miró es va fundar l’any 1971 a Martorell, on continua mantenint la seva seu central i el seu parc logístic, i és una de les principals empreses del mercat en la venda d’electrodomèstics per a la llar i l’electrònica de consum, que actualment compta amb més de 80 punts de venda a tot l’estat. Notícia de la Plataforma per la Llengua sobre el tema.
  • Amical Wikimedia, com va passar fa més de 7 anys amb l’aprovació per la ICANN del domini .cat, un altre important reconeixement internacional per a la comunitat cultural i lingüística catalanoparlant. L’associació Amical Wikimedia és una entitat sense ànim de lucre que té per objectiu principal promoure els projectes de la Wikimedia Foundation en l’àmbit cultural català. El projecte cabdal de la Wikimedia Foundation és la promoció de la Wikipedia, l’enciclopèdia lliure més important del món, de la mateixa forma que l’Amical Wikimedia promociona la Viquipèdia, la versió en català de la Wikipedia i segona en crear-se al món després de la versió anglesa.
  • Monarch, la companyia aèria britànica de baix cost, té versió de la seva web en català, amb el domini monarch.cat. La versió és reduïda, però té en català la pàgina d’inici del cercador de vols i la informació sobre la companyia (pàgines “Què fem”, “La nostra història”, “Corporatiu”, “Monarch dóna suport a la comunitat” i “L’entorn”). Monarch Airlines, que forma part del Grup Monarch, és una companyia aèria britànica que es va fundar l’any 1968, i que actualment vola a més de 50 destinacions a tot el món, entre elles Barcelona i Alacant, transportant més de 6,5 milions de passatgers cada any.
  • En menys d’un any, des que Twitter va incorporar versió en català el 6 de juliol de l’any passat, ja són més de 113.000 els usuaris que han actualitzat el seu Twitter en català. Com s’explica en aquesta notícia de VilaWeb “La xarxa, una eina de normalització lingüística“, les plataformes 2.0 com Twitter són, avui en dia, una peça clau per fer més comú l’ús del català al dia a dia.
  • Després d’un any d’estudi, la ICANN ha aprovat els dominis per a les llengües i cultures basca (.eus) i gallega (.gal), que podrien activar-se al final de l’any o al començament del 2014. La candidatura del .gal es va posar en marxa el 2007 i la de l’.eus, el 2008. Totes dues s’han inspirat en el domini .cat i n’han rebut assessorament.
  • Aquest mes de juny WICCAC va mantenir una reunió a la Direcció General de Política Lingüística de la Generalitat de Catalunya. Hi van participar responsables del Servei d’Informació, Difusió i Estudis, i del Servei de Foment de l’Ús del Català. La reunió es va centrar principalment en aspectes de la normalització de l’ús del català a Internet i a les noves tecnologies, compartint experiències en aquest àmbit, amb referència especial a la tasca del Baròmetre de l’ús del català a Internet de WICCAC, des de la seva creació l’any 2002.
  • Acord de col·laboració entre la Plataforma per la Llengua i FilmCat per promoure el cinema en català en mòbils i tauletes. La Plataforma per la Llengua i FilmCat han arribat a un acord de col·laboració per tal de promoure l’oferta de cinema en català. FilmCat és una aplicació per a mòbils iPhone, i tauletes iPod touch i iPad que permet trobar els cinemes on s’hi projecten pel·lícules doblades, subtitulades i en versió original en català. Veure la notícia de la Plataforma per la Llengua del 27-6-2013.

Altres notícies del mes de juny:


Enllaços del Baròmetre de l’ús del català a Internet de WICCAC
: