Baròmetre de l'ús del català a Internet Actualització mensual del resum de situació del Baròmetre de l’ús del català a Internet de WICCAC a 31 de juliol del 2013.

Resum de dades destacades:

  • El percentatge global d’ús del català és del 62,17% (mitjà), un 0,13 percentual superior al del mes anterior (62,04%).
  • Hi ha 11 dels 35 sectors analitzats a l’estudi que tenen un percentatge d’ús del català inferior al 50%. N’hi ha 7 que tenen un percentatge del 30 al 50% (baix) i 4 inferior al 30% (molt baix).

Notícies destacades del mes de juliol del 2013:

  • Vodafone i T-Systems han incorporat el català a les seves webs. Totes dues versions, malgrat no ser íntegres i contenir algun error, són bastant completes. Des de WICCAC considerem que és una molt bona notícia, pel fet de tractar-se de dues importants empreses multinacionals i perquè són representatives de dos sectors destacats on la presència del català hi és deficitària. Vodafone España, que és, juntament amb Telefónica i Orange, una de les tres grans del sector de la telefonia a España, forma part del Grup Vodafone, una de les companyies més importants en xarxes de telecomunicacions mòbils del món, amb presència a 31 països i acords amb 40 més a tots cinc continents. T-Systems, la filial de serveis per a empreses de Deutsche Telekom, disposa d’una infraestructura mundial de centres informàtics i xarxes, i ofereix tecnologies de la informació i de la comunicació (TIC) a grups multinacionals i a institucions públiques. De fet, T-Systems Iberia és un important proveïdor de serveis de la Generalitat de Catalunya en l’àmbit de les TIC.
  • Sanitas, la companyia líder a Espanya d’assegurances de salut i assistència sanitària privada, ha suprimit la versió en català de la seva web. Esperem que sigui un canvi provisional i que la recuperin aviat. Sanitas, que forma part de la companyia multinacional britànica Bupa, que treballa en més de 190 països de tot el món, té una important activitat a Catalunya, el País Valencià i les Illes Balears.
  • La Viquipèdia, l’enciclopèdia de contingut lliure en català, la primera del món a aconseguir la catalogació de “perfecta”. Ha assolit els 100 punts possibles sobre 100, juntament amb l’edició russa, revalidant així el primer lloc en el rànquing de qualitat de la Wikipedia per mostra de 1000 articles seleccionats, que ja fa temps que encapçala. Veure en rànquing de qualitat de la Wikipedia.
  • Softcatalà presenta un nou corrector gramatical i d’estil de català, disponible a partir d’ara en la seva pàgina web. El nou corrector, a més de la ja habitual detecció d’errors ortogràfics, incorpora la detecció de moltes altres errades, gramaticals, tipogràfiques, sintàctiques, de puntuació, de picatge, confusions), i fa també recomanacions d’estil. Té en compte les principals variants territorials de la llengua i és completament configurable. Més informació a la notícia de Softcatalà del 5-7-2013.
  • Softcatalà presenta la traducció al català del LibreOffice 4.1. El LibreOffice és el paquet ofimàtic lliure i gratuït més complet que existeix actualment. Permet crear documents dinàmics, analitzar dades, dissenyar presentacions atractives i realitzar dibuixos espectaculars. El LibreOffice 4.1 ha estat desenvolupat per la comunitat LibreOffice i es troba disponible per a sistemes Windows, Mac i GNU/Linux. Més informació a la notícia de Softcatalà del 25-7-2013.
  • Webnode, una eina per crear webs de franc, té versió en català. El programa s’ha traduït a més de vint llengües, l’última de les quals és la catalana, i disposa de web amb el domini webnode.cat. La companyia Webnode té l’Oficina central a Suïssa i el Desenvolupament i la Gestió d’Operacions a la República Txeca.
  • Una nova imposició del castellà en l’etiquetatge per a celebrar els 3 anys del Codi de consum. Tres anys després de la seva aprovació, el Codi de consum no ha permès normalitzar el català en l’etiquetatge comercial. A finals del 2012, només el 6% dels productes l’havien aplicat. L’aniversari coincideix amb l’aprovació d’una nova disposició legal que obliga a etiquetar en castellà, que se suma a les més de 200 disposicions que continuen imposant el castellà en l’etiquetatge dels productes catalans. Més informació a la notícia de la Plataforma per la Llengua del 23-7-2013.

 Altres notícies del mes de juliol:


Enllaços del Baròmetre de l’ús del català a Internet de WICCAC
: