Baròmetre de l'ús del català a Internet Actualització mensual del resum de situació del Baròmetre de l’ús del català a Internet de WICCAC a 30 de setembre del 2013.

Resum de dades destacades:

  • El percentatge global d’ús del català és del 62,45% (mitjà), un 0,16 percentual superior al del mes anterior (62,29%).
  • Hi ha 11 dels 35 sectors analitzats a l’estudi que tenen un percentatge d’ús del català inferior al 50%. N’hi ha 7 que tenen un percentatge del 30 al 50% (baix) i 4 inferior al 30% (molt baix).

Notícies destacades del mes de setembre del 2013:

  • Marina Port Vell Barcelona ha incorporat el català la seva web. Marina Port Vell és una reforma del Port Vell de Barcelona i el tancament d’aquest espai per convertir-lo en una marina que disposarà de serveis per a iots de luxe (de fins a 180 metres d’eslora), i és un dels projectes urbanístics més polèmics de l’actual legislatura de l’Ajuntament de Barcelona. De fet, existeix la “Plataforma Defensem el Port Vell de Barcelona“, que aglutina l’oposició ciutadana al projecte.
  • El domini .cat va fer vuit anys el 16 de setembre. En aquesta data de l’any 2005, la ICANN va aprovar el .cat, el domini d’Internet de primer nivell destinat als internautes catalanoparlants. Vuit anys després, el .cat continua sent l’únic domini al món específic per a una comunitat cultural i lingüística. A més, disposa de més de 69.000 registres i és un dels dominis més útils del món. La Fundació puntCAT, entitat privada i sense ànim de lucre que gestiona el domini .cat, felicita la comunitat pel seu suport al domini .cat. Més informació a la notícia del domini.cat.
  • La Via Catalana cap a la Independència del passat 11 de setembre va tenir una gran presència i ressò a Internet, a la Wikipedia i, especialment, a les xarxes socials. De fet, es pot dir que Internet i les noves tecnologies han estat uns grans aliats de la Via Catalana, per la seva planificació, organització i perfecte desenvolupament. La Via Catalana va ser notícia destacada a la portada de la Wikipedia en anglès, i el 15 de setembre ja hi havia informació de la Via en setze idiomes en aquesta enciclopèdia lliure, el doble que quinze dies abans. Veieu els enllaços a les edicions en català i en anglès. En aquest article de Tribuna.cat del 17 de setembre, titulat “Xarxes socials i #ViaCatalana“, es destaca l’important paper de les xarxes socials i les noves tecnologies en l’èxit de la Via Catalana, i en aquesta web es recull tota la informació que circula per Twitter i Instagram de l’#11s2013 i la #ViaCatalana.
  • Amical Wikimedia rep el Premi Stic 2013 dels sisens Premis Blogs Catalunya, que atorga l’associació STIC.cat. En el marc del lliurament dels VI Premis Blogs Catalunya 2013 al Teatre Auditori de Granollers i dins la programació de la Catosfera 2013, la 6a trobada del sector d’Internet a Catalunya, s’ha atorgat el Premi Stic 2013 a l’organització sense ànim de lucre Amical Wikimedia. L’associació STIC.CAT atorga anualment aquests premis als millors blogs de diferents categories temàtiques. Més informació a la notícia d’Amical Wikimedia del 28-9-2013.
  • Softcatalà presenta la nova versió de la seva memòria de traducció amb 1,5 milions de paraules traduïdes. Les memòries de traducció són útils principalment perquè augmenten la productivitat dels traductors, atès que no han de traduir les frases que ja apareixen a la memòria, augmenten l’homogeneïtat de les traduccions i permeten consultar com s’ha traduït anteriorment cert terme o expressió. Són d’ús força estès en el món professional de la traducció. Més informació a la notícia de Softcatalà 12-9-2013.
  • Disponible el GNOME 3.10 en català. Recentment s’ha alliberat la versió 3.10 del GNOME, un dels escriptoris més populars per a GNU/Linux, *BSD, Solaris i els sistemes UNIX en general. El GNOME incorpora tot un conjunt d’eines que cobreixen les necessitats d’un usuari informàtic normal: navegador web, navegador d’ajuda del sistema, gestor de fitxers, missatgeria instantània, gestor de paquets de programari, gestor d’arxius comprimits, extractor d’àudio de CD i molt més. Més informació a la notícia de Softcatalà del 26-9-2013.

Altres notícies del mes de setembre:

 

Enllaços del Baròmetre de l’ús del català a Internet de WICCAC: