Baròmetre de l'ús del català a Internet Actualització mensual del resum de situació del Baròmetre de l’ús del català a Internet de WICCAC a 31 de desembre del 2013.

Resum de dades destacades:

 • El percentatge global d’ús del català és del 62,90% (mitjà), un 0,05 percentual superior al del mes anterior (62,85%).
 • L’increment anual de l’ús del català del baròmetre de l’any 2.013 ha estat de l’1,14 percentual, inferior al del 2.012 (1,75), però superior als del 2.011 (0,54) i del 2.010 (0,80).
 • Hi ha 10 dels 35 sectors analitzats a l’estudi que tenen un percentatge d’ús del català inferior al 50%. N’hi ha 6 que tenen un percentatge del 30 al 50% (baix) i 4 inferior al 30% (molt baix).

Notícies destacades del mes de desembre del 2013:

 • La Plataforma per la Llengua i WICCAC han demanat aquest mes de desembre als bancs Santander i ING DIRECT la implementació del català a les seves webs i serveis de banca online. La petició s’ha fet per correu postal i també per correu electrònic, recordant-los que “la major part dels consumidors dels territoris de parla catalana valoren positivament l’ús del català en els productes i serveis de les empreses. La tendència actual de les grans empreses i multinacionals és incloure’l cada vegada més en els seus productes i serveis. El català no és llengua minoritària: compta amb més de 10 milions de parlants, se situa entre les 100 llengües més parlades del món, i té un nombre superior de parlants que el finès, el danès o l’eslovac i similar al suec, el grec o l’hongarès”. També se’ls deia que, en l’àmbit concret del sector bancari, els seus principals competidors, com ara BBVA, CaixaBank, Bankia o Banc Sabadell ja disposen d’aquests serveis en llengua catalana. Inclús el Deutsche Bank té una versió en català i el Banco Popular disposa de versió en llengua catalana del seu servei de banca online, tot i que només per als seus clients.
 • Internet i les xarxes socials, un gran aliat per a Catalunya en el seu procés d’exercici del dret d’autodeterminació. L’altre gran aliat d’aquest procés és el govern espanyol, així com altres autoritats espanyoles, que amb les seves declaracions i actuacions ajuden molt a donar impuls i a internacionalitzar el procés català. La suma d’aquests dos factors, combinat també amb el gran activisme dels internautes catalans, dels més actius d’Internet segons Google, ha estat (Via Catalana), és i serà molt important i decisiu en aquest 2014 que comencem. Sobre aquesta qüestió, recomanem la lectura del comunicat que la Comissió de Defensa dels Drets de la Persona del Col·legi d’Advocats de Barcelona va fer el passat mes de gener del 2013, titulat “El dret d’autodeterminació: Anàlisi jurídica de la Comissió de Defensa del Col·legi d’Advocats de Barcelona“, en el qual sosté que l’autodeterminació de Catalunya és un dret inalienable en tractar-se d’un dret fonamental i universal de tots els pobles, vigent en la legislació internacional.
 • La Plataforma per la Llengua denuncia a Europa el tracte discriminatori vers la llengua catalana de la constitució i dels successius governs espanyols. Ho ha fet amb la difusió d’un vídeo (en anglès) titulat “Catalan and the official European Union languages“, en el qual es diu que l’espanyola és l’única constitució de la Unió Europea que no reconeix com a oficial d’estat i al mateix nivell que qualsevol altra, una llengua pròpia de les dimensions i de la vitalitat del català. Veure les notícies de la Plataforma per la Llengua sobre el tema (1 i 2).
 • Dins dels Premis 31 de Desembre que atorga l’Obra Cultural Balear (OCB), es va atorgar el Premi Francesc de Borja Moll a la Viquipèdia per “la gran promoció que fa de la nostra cultura tant des del punt de vista intern, contribuint de manera decisiva a la millora dels recursos culturals disponibles en català, com des de l’òptica externa, en situar la cultura catalana en un lloc destacat dins l’univers de la cultura lliure”. Més informació a les notícies de l’OCB i a la d’Amical Vikimedia.
 • Disponible la versió en català de la distribució de GNU/Linux Fedora 20, un sistema operatiu complet de propòsit general, basat exclusivament en programari lliure. El projecte Fedora es basa en fòrums públics, processos oberts, ràpida innovació, meritocràcia i transparència per obtenir el millor sistema operatiu i plataforma que el programari lliure i de codi obert pugui proporcionar. El desenvolupament es realitza en un fòrum públic. Més informació a la notícia de Softcatalà del 20 de desembre.
 • Promoció de renovació de dominis .cat amb un descompte entorn al 60% fins al 14 de gener. Amb motiu de la Diada de Mallorca, el 31 de desembre es va posar en marxa una promoció de renovació de dominis amb un descompte entorn al 60%. Si ets .cat i tens el domini registrat a través d’Arsys, CDmon, Dinahosting, Don Dominio, Entorno Digital o Virtualname, vés a http://promocions.fundacio.cat i aconsegueix el teu descompte responent correctament dues preguntes i compartir-les a Facebook o Twitter. Més informació a la notícia de domini .cat.
 • L’Alcalde de l’Ajuntament de Barcelona, Xavier Trias, va lliurar el passat 18 de desembre la Medalla d’Or al Mèrit Cultural a títol pòstum a la família d’en Martí Gasull i Roig, membre fundador de la Plataforma per la Llengua, en reconeixement a la seva tasca en favor de la llengua i la cultura catalanes. Més informació a la notícia de la Plataforma per la Llengua del 19 de desembre.
 • Es posa en marxa el nou portal de la Institució de les Lletres Catalanes (ILC). El conseller de Cultura, Ferran Mascarell, i la directora de la Institució de les Lletres Catalanes (ILC), Laura Borràs, van presentar el 30 de desembre el nou portal de la ILC, lletrescatalanes.cat. Aquest nou portal incorpora la base de dades d’escriptors clàssics i contemporanis en llengua catalana, prop de 4.000 entrades d’autors i més de 22.000 títols de llibres, així com noves funcions i serveis. Més informació a la notícia de la Generalitat de Catalunya.

Altres notícies del mes de desembre:

Enllaços del Baròmetre de l’ús del català a Internet de WICCAC: