Baròmetre de l'ús del català a Internet Actualització mensual del resum de situació del Baròmetre de l’ús del català a Internet de WICCAC a 31 de març del 2014.

Resum de dades destacades:

 • El percentatge global d’ús del català és del 63,07% (mitjà), un 0,08 percentual superior al del mes anterior (62,99%).
 • Hi ha 10 dels 35 sectors analitzats a l’estudi que tenen un percentatge d’ús del català inferior al 50%. N’hi ha 6 que tenen un percentatge del 30 al 50% (baix) i 4 inferior al 30% (molt baix).

Notícies destacades del mes de març del 2014:

 • Nespresso ha incorporat versió en català a la seva web. Es tracta d’una versió completa, amb l’única excepció de l’apartat Revista Nespreso Magazine, i molt correcta. Des de WICCAC expressem la nostra satisfacció per aquest fet i felicitem Nespresso, marca comercial del grup Nestlé.
 • El 12 de març es va celebrar l’acte “El català, llengua digital a l’empresa” al Mobile World Centre Barcelona, organitzat per la Direcció General de Política Lingüística del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya, amb el suport del Mobile World Capital Barcelona i de MoviStar. Va ser una bona ocasió per fer conèixer l’ús creixent del català en l’àmbit digital i el seu valor com a oportunitat de negoci. Al llarg de la sessió, es van presentar iniciatives d’èxit d’emprenedors, empreses i professionals del sector, i també dues publicacions recents “10 raons perquè els productes digitals parlin català” i “Terminologia bàsica dels dispositius mòbils”. Va presentar l’acte Ester Franquesa, directora general de Política Lingüística, i hi van intervenir el periodista, analista i traductor Albert Cuesta, que va parlar de “La situació del català a les TIC”; i Vicent Partal, director de VilaWeb, que va parlar de “Com hem arribat fins aquí. Les clau d’un èxit”. En l’apartat dels 10 casos d’èxit, van parlar Andreu Taberner, de Creatiulab – Stubies.com; Toni Matas, de BCN Multimèdia; Víctor Bautista, de Social Diabetes; Núria Bel, de la Universitat Pompeu Fabra; Gemma Malet, de La Factoria; Arnau Sanz, d’Ycom.cat; Marga Martínez, de Sanoen; Toni Hermoso, de Softcatalà; Pau Font, de Catalunya Apps; i Santi Ribera, de la Fundació puntCAT. Finalment Jordi Bover, director del centre de Terminologia Termcat, va parlar de la publicació “Terminologia bàsica dels dispositius mòbils”. Va cloure l’interessant acte Ester Franquesa. Va ser una molt bona ocasió per a conèixer de primera mà la situació del català a les TIC.
 • Softcatalà presenta el nou corrector gramatical i el nou diccionari de sinònims. Després de 2 anys de feina, s’ha presentat el corrector gramatical català LanguageTool, que conté més de 1.700 regles per a detectar errors ortogràfics, gramaticals, tipogràfics, i fer recomanacions d’estil. Es pot utilitzar via web o integrant-lo amb eines com el navegador Firefox o el paquet ofimàtic LibreOffice. S’ha presentat també el diccionari de sinònims lliure OpenThesaurus, en el qual Softcatalà ha estat treballant durant 4 anys en l’adaptació al català. Es tracta d’un diccionari de sinònims que es pot consultar via web o bé integrat dins del paquet ofimàtic lliure LibreOffice. Més informació a la notícia de Softcatalà.
 • Catalan Culture Challenge: Fem arribar la cultura catalana a totes les Viquipèdies. Amical Wikimedia organitza un concurs internacional per traduir i ampliar al màxim número de llengües 50 biografies destacades de la cultura catalana. Amb motiu del 13è aniversari de la versió catalana de la popular enciclopèdia en línia, el concurs tindrà lloc entre el 16 de març i el 15 d’abril del 2014. Més informació a la notícia d’Amical Wikimedia.
 • La versió 28 del Firefox arriba amb pocs canvis però molt interessants. Un dels més destacats és el suport de VP9, el còdec de vídeo desenvolupat per Google fa pocs mesos i que ja es troba plenament integrat en el Firefox. Una bona maniobra ja que es preveu que d’aquí poc temps sigui un dels còdecs de vídeo més utilitzats. També s’ha afegit suport al còdec d’àudio Opus a través de WebM i millores en el suport multimèdia del navegador que ara compta amb nous controls per l’ús del volum en vídeos o àudios en HTML5. Més informació a la notícia de Mozilla.cat.
 • LibreOffice, GIMP, Firefox, Catalanitzador de Softcatalà i Traductor Softcatalà, el programari en català més descarregat de Softcatalà fins ara el 2014. De fet, és el mateix programari que figurava com el més descarregat l’any 2013, amb la diferència que el Catalanitzador figurava en segon lloc, el Traductor era el quart i el GIMP era el cinquè. El LibreOffice és un paquet ofimàtic complet, lliure i gratuït; el GIMP és un programa lliure de retoc fotogràfic i creació i disseny d’imatges; el Firefox és un navegador web gratuït de codi obert; el Catalanitzador de Softcatalà és un programa que posa a l’abast de qualsevol usuari de forma senzilla tenir en català els ordinadors amb els sistemes operatius Microsoft Windows o Mac OS X; i el Traductor Softcatalà és una aplicació mòbil (actualment disponible per a plataformes Android, iPhone i Nokia N900) que utilitza els serveis de traducció de Softcatalà (basats en l’Apertium) per a oferir traduccions a l’usuari. Des de WICCAC animen als usuaris a descarregar-se i a utilitzar aquest programari, a la vegada que agraïm la gran tasca que fa Softcatalà.
 • Stubies, el joc número 1 a l’App Store, és català i parla catalàsegons informava el Bloc d’Apple en Català el passat 20 de febrer. Stubies és una aventura que es va iniciar a Barcelona el 2012 per Lukas Bahrle i Andreu Taberner de Creatiulab, i està disponible en català, anglès, alemany i castellà. Andreu Taberner va presentar Stubies com una de les 10 iniciatives d’èxit d’emprenedors a l’acte “El català, llengua digital a l’empresa”.
 • El català treu el nas a la pàgina oficial del Parlament Europeu. Segons informa Nació Digital, la llengua catalana apareix tímidament a la web oficial de l’Eurocambra per informar de la campanya oficial anunciant les eleccions europees, al mateix nivell que l’alemany, el danès, el búlgar o el maltès, tots ells idiomes plenament oficials i, per tant, amb interfície web pròpia. Més informació a la notícia de Nació Digital.
 • Celebrem el Dia de la Llibertat dels Documents per unes tecnologies més obertes. Dimecres 26 de març del 2014 es va celebrar el Dia de la Llibertat dels Documents arreu del món. Des de l’any 2008 la Free Software Foundation Europe organitza aquesta campanya mundial per a conscienciar sobre la necessitat de l’adopció dels formats de fitxer oberts d’acord amb l’aplicació d’uns també estàndards oberts. Més informació a la notícia de Softcatalà.

Altres notícies del mes de març:

Enllaços del Baròmetre de l’ús del català a Internet de WICCAC: