Actualització mensual del resum de situació del Baròmetre de l’ús del català a Internet de WICCAC a 31 de juliol del 2014.

Resum de dades destacades:

 • El percentatge global d’ús del català és del 63,40% (mitjà), 0,12 punts percentuals superior al del mes anterior (63,28%).
 • Hi ha 10 dels 35 sectors analitzats a l’estudi que tenen un percentatge d’ús del català inferior al 50%. N’hi ha 7 que tenen un percentatge del 30 al 50% (baix) i 3 inferior al 30% (molt baix).

Notícies destacades del mes de juliol del 2014:

 • Increment de 24,65 punts percentuals en l’ús del català en els 12 anys d’existència (2002-2014) del Baròmetre de l’ús del català a Internet de WICCAC. El Baròmetre de l’ús del català a Internet, que va fer 12 anys el passat mes de juny, constata el constant increment de webs que utilitzen la llengua catalana. Concretament, el percentatge global d’ús del català ha passat del 38,75% a 9 de setembre del 2002 al 63,40% a 31 de juliol del 2014, amb un increment global de 24,65 punts percentuals. Destaquem que alguns sectors han tingut un increment superior als 40 punts percentuals, i en alguns casos als 50, en aquests 12 anys, com són els de Viatges, Turisme,Transports i Hotels (56,42), Immobiliàries i Construcció (55,38), Informàtica i Internet (50,69), Moda, Roba i Perruqueria (43,67), Alimentació i Begudes (42,00) i Òptiques (41,67). També són significatius els increments de sectors com els d’Assegurances i Mútues (30,95), Cinema (30,50), Grans empreses i multinacionals (22,27), Fires i Salons (21,08) i Telecomunicacions, Electrònica, Telefonia Mòbil i Tecnologia (18,64). Per contra, els únics sectors amb increment negatiu han estat els de Ràdio, Televisió, Grups de Comunicació i Productores (-16,90) i Esports (-5,92). Malgrat aquests importants increments, cal seguir treballant per a la progressiva normalització de la llengua catalana en aquest àmbit, ja que el percentatge global actual d’ús del català només és del 63,40%, la qual cosa significa que encara no s’arriba a les dues terceres parts de webs amb presència del català.
  Enllaços:
  – Últim resum de situació del Baròmetre de l’ús del català a Internet
  – Històric dels Resums de situació del Baròmetre de l’ús del català a Internet (des d’agost del 2002)
 • Massimo Dutti i Zara Home, del grup Inditex, han incorporat versió en català a les seves webs, com ja havien fet anteriorment altres marques del grup, com Zara, Pull & Bear, Bershka i Stradivarius. Des de WICCAC celebrem aquestes incorporacions del català a més webs del Grup Inditex, que en aquests moments ja només té sense versió en aquesta llengua les webs d’Oysho i Uterqüe, que només disposen de versions en castellà i anglès.
 • LG Electronics confirma a la Plataforma per la Llengua que també ha incorporat el català en els seus dispositius mòbils. Els quatre primers fabricants mundials de smartphones ja incorporen la llengua catalana als seus dispositius: Samsung, Nokia, Apple i ara LG. Progressivament, el català es va normalitzant en l’àmbit dels telèfons mòbils intel·ligents. LG Electronics, el quart fabricant mundial de dispositius mòbils en volum de vendes l’any 2013, ha confirmat a la Plataforma per la Llengua que ha inclòs la llengua catalana en la gran majoria dels seus dispositius mòbils. A més, assenyalen que la possibilitat de configurar els smartphones LG en català està disponible en la pràctica totalitat dels darrers models. Més informació a la notícia de la Plataforma per la Llengua.
 • Presentació del llibre Sobirania.cat. 10 anys de la revolta política catalana a Internetdel periodista Saül Gordillo. El llibre és una crònica de l’impacte dels mitjans digitals i les xarxes socials en el procés sobiranista català i de com sʼinterrelacionen, i ha estat editat per la nova editorial Crea’t Edicions. Felicitem a Saül Gordillo per aquesta interessant, completa i necessària crònica històrica d’aquests 10 anys (2004-2014) de la Internet en català i li agraïm el reconeixement que fa en el llibre a la tasca de WICCAC, citant el Baròmetre de l’ús del català a Internet, que precisament el passat mes de juny va complir 12 anys, ja que va ser creat el ja llunyà 12 de juny del 2002. Durant aquest mes de juliol s’han fet fins a 10 presentacions del llibre en diversos indrets del territori català.
 • Neix Critèria, un espai web que recull les orientacions i les propostes dels serveis de correcció de l’IEC. Inclou orientacions i propostes que pretenen resoldre les qüestions tipogràfiques i alguns aspectes lingüístics de detall no regulats per la normativa lingüística actual, com a resultat de l’experiència professional dels serveis de correcció de l’IEC. L’objectiu principal de la web és ajudar a homogeneïtzar i a millorar els textos formals que es redacten i es publiquen en aquesta institució. Més informació a la notícia de l’IEC.
 • Els materials del projecte de recerca en dialectologia Atles Lingüístic del Domini Català (ALDC), consultables a partir d’ara per Internet. Es tracta d’una obra d’un gran valor etnogràfic, un referent de la llengua històrica que permet estudiar la variació lèxica, fonètica, morfològica i sintàctica del català del segle XX, que permet viatjar per la llengua a través de les variants i que ara, a més, serà accessible a tothom gràcies a Internet. Més informació a la notícia de l’IEC.
 • No desaprofiteu l’ocasió! Els dominis .cat també a només 5 euros l’agost. La campanya d’estiu de la Fundació puntCAT, que permet a qui ho desitgi registrar un domini .cat per tan sols 5 euros el primer any, s’allarga un mes més i serà vàlida tot l’agost. Hi participen setze registradors de dominis. Més informació a la notícia de la Fundació puntCAT.
 • El registrador RedCoruna ja ofereix dominis .cat. Ho fa, a més, a un preu molt competitiu, ja que RedCoruna s’ha adherit a la campanya d’estiu de la Fundació puntCAT, que permet registrar dominis .cat a només 5 euros anuals els mesos de juliol i agost. RedCoruna és una companyia gallega nascuda el 2002 que es troba entre les deu primeres empreses de hosting del mercat estatal. Més informació a la notícia de la Fundació puntCAT.

Altres notícies del mes de juliol:

Enllaços del Baròmetre de l’ús del català a Internet de WICCAC: