- WhatsApp té versió de la seva web en català.
- A punt de fer 9 anys, el .cat és un domini plenament consolidat.
- Lefties, botiga online d’Inditex inaugurada a l’agost, té versió en català.
- Puig, Simon i La Seda de Barcelona han suprimit el català de les seves webs.
- La web TripAdvisor torna a prohibir l’ús del català en les opinions i comentaris dels seus usuaris.
- Ullsvermells.com, les estadístiques de la Via Catalana 2014 en temps real.
- Guifi.net, la xarxa de telecomunicacions comunitària més gran del món. (Font: VilaWeb – ACN)
- Internet tenia més de 2.800 milions d’usuaris a tot el món a 31-12-2013, el 39% de la població.
Actualització mensual del resum de situació del Baròmetre de l’ús del català a Internet de WICCAC a 31 d’agost del 2014.
Resum de dades destacades:
- El percentatge global d’ús del català és del 63,39% (mitjà), 0,01 punts percentuals inferior al del mes anterior (63,40%).
- Hi ha 10 dels 35 sectors analitzats a l’estudi que tenen un percentatge d’ús del català inferior al 50%. N’hi ha 7 que tenen un percentatge del 30 al 50% (baix) i 3 inferior al 30% (molt baix).
Notícies destacades del mes d‘agost del 2014:
- WhatsApp, l’App multiplataforma mòbil de missatgeria més popular, que permet intercanviar missatges sense pagar pels SMS, té versió de la seva web en català, afegint-se a altres webs de grans companyies com Google, Facebook, YouTube, Twitter, Live.com (Microsoft), Blogspot (Blogger), així com la Wikipedia (Viquipèdia en català). WhatsApp ha assolit la impressionant xifra de 600 milions d’usuaris actius al mes.
- A punt de fer 9 anys, el .cat és un domini plenament consolidat. El domini .cat és el domini de primer nivell d’Internet per a la llengua i cultura catalanes. Dels més de 77.900 dominis .cat registrats actualment un 56,8% són d’empreses, un 98,3% de les quals privades. Multinacionals i grans empreses presents a Catalunya tenen domini .cat, com Google, Microsoft (Catalunya), Nestlé, Danone, Decathlon, Eismann, Deutsche Bank, YouTube, Repsol, Gas Natural, Iberia, Movistar, Vodafone, Vueling, Booking, FC Barcelona, Freixenet, Torres o Fnac, tot i que aquesta darrera només té una petita part de la seva web en català, concretament la secció de llibres en català. Quant a l’ús que se’n fa del domini, el .cat és el tercer domini amb més densitat d’informació d’entre els dominis genèrics, darrera del .musem i del .com. Així, els webs .cat aporten més contingut a la xarxa que els .org, .net i .info, entre d’altres. El domini .cat ha anat abaixant els preus d’alta i de renovació i diverses vegades l’any realitza promocions amb descomptes. Més informació a la web de la Fundació puntCAT.
- Lefties, botiga online d’Inditex inaugurada a l’agost, té versió en català. S’afegeix així a altres marques d’aquest grup com om Zara, Pull & Bear, Bershka, Stradivarius, Massimo Dutti i Zara Home.
- Puig, Simon i La Seda de Barcelona han suprimit el català de les seves webs.
Puig, fundada l’any 1914, és una empresa familiar de moda i fragàncies amb seu a Barcelona, dirigida en l’actualitat per la tercera generació de la família. Els productes de Puig es distribueixen en més de 140 països de tot el món, i les seves filials són presents en 21 d’ells.
Simon, que actualment només té versió de la seva web en castellà, anglès i portuguès, és la capçalera d’un grup industrial format per 25 empreses a tot el món, amb seu central a Barcelona, que va néixer l’any 1916 en un petit taller familiar a Olot. És una empresa líder en el mercat espanyol i amb una notable posició en el mercat mundial de material elèctric de baixa tensió.
La Seda Barcelona (LSB), actualment en mans del grup extremeny Cristian Lay, va suprimir el català de la seva web fa uns mesos. La Seda de Barcelona és un grup industrial d’embalatge de plàstic que opera a nivell internacional, a través de les seves 14 plantes a Europa, Turquia i Nord d’Àfrica, i té plantes al Prat de Llobregat, on té la seu central, i a La Canonja, al Tarragonès.
- La web TripAdvisor torna a prohibir el català als usuaris. Segon va informar Nació Digital el passat 20 d’agost, la web de TripAdvisor ha tornat a prohibir l’ús del català en les opinions i comentaris dels seus usuaris. Recordem que aquest tema s’arrossega des de fa temps i que des de WICCAC, conjuntament amb la Plataforma per la Llengua, ja els vam adreçar una queixa el mes de febrer del 2013.
- Ullsvermells.com, les estadístiques de la Via Catalana 2014 en temps real. En aquest portal es poden veure les estadístiques de la Via Catalana 2014 en temps real, amb gràfics que mostren l’ocupació dels diferents trams de la V de la campanya ‘Ara és l’hora’ de l’11 de setembre, amb informació addicional de la parada de metro més propera.
- Guifi.net, la xarxa de telecomunicacions comunitària més gran del món. Guifi.net és un servei de telecomunicacions que ofereix connexió a Internet al marge del circuit comercial convencional on dominen les operadores tradicionals. Es tracta d’una xarxa en què cada usuari contribueix a estendre-la pel territori connectant-s’hi. Guifi.net es defineix com una xarxa ‘oberta, lliure i neutral’. (Font: VilaWeb – ACN)
- El total d’usuaris d’Internet al món a 31-12-2013 era de més de 2.800 milions (2.802.478.934), amb una penetració (% de població) del 39%. Per zones geogràfiques, la distribució és la següent: Nord Amèrica, 84,9%; Europa, 68,6%; Oceania, 67,5%; Sud Amèrica i Amèrica Central, 49,3%; Orient Mitjà, 44,9%; Àsia, 31,7%; i Àfrica, 21,3%. (Font: Internet World Stats)
Altres notícies del mes d‘agost:
- Aquest estiu, omple Spotify de música en català! (Plataforma per la Llengua, 31-7-2014)
- Els racons més desconeguts de la costa principatina, a Google Maps, gràcies a un conveni de col·laboració amb la Generalitat de Catalunya. (VilaWeb, 14-8-2014)
- AudioSnaps, startup catalana amb 200.000 usuaris, vol canviar el món de la fotografia, amb fotos amb so en un sol JPG. (Ycom.cat, 5-8-2014)
- Les 10 millors apps de del mes de juliol (ycom.cat, 1-8-2014)
Enllaços del Baròmetre de l’ús del català a Internet de WICCAC:
- Baròmetre de l’ús del català a Internet
- Resum de situació del Baròmetre de l’ús del català a Internet
- Històric dels Resums de situació del Baròmetre de l’ús del català a Internet (des d’agost del 2002)
Deixeu un comentari