Actualització mensual del resum de situació del Baròmetre de l’ús del català a Internet de WICCAC a 30 de setembre del 2014.

Resum de dades destacades:

  • El percentatge global d’ús del català és del 63,41% (mitjà), 0,02 punts percentuals superior al del mes anterior (63,39%).
  • Hi ha 10 dels 35 sectors analitzats a l’estudi que tenen un percentatge d’ús del català inferior al 50%. N’hi ha 7 que tenen un percentatge del 30 al 50% (baix) i 3 inferior al 30% (molt baix).

Notícies destacades del mes de setembre del 2014:

  • WICCAC fa una crida a les entitats, les universitats, les empreses i els particulars a donar suport i a adherir-se a la campanya #LinkedInCatalan per aconseguir que LinkedIn incorpori el català. Amb aquesta campanya es vol aconseguir que LinkedIn, la principal xarxa social professional del món, accepti introduir currículums escrits en català, així com un menú de navegació en llengua catalana. Des de la web de la campanya linkedincatalan.cat s’hi poden fer les adhesions individuals o col·lectives, així com fer-ne difusió a través de Twitter, Facebook o de la pròpia LinkedIn, on s’hi ha creat un grup dedicat a la iniciativa. La campanya tindrà una durada de sis mesos. Més informació a la notícia publicada a la web de WICCAC el passat 11 de setembre.
  • Es presenta la versió 2.4 del Catalanitzador de Softcatalà per al Windows i Mac. El Catalanitzador de Softcatalà és un programa que posa a l’abast de qualsevol usuari de forma senzilla tenir en català els ordinadors amb el Microsoft Windows o Mac OS X. En executar-lo, el Catalanitzador analitza automàticament els canvis que cal fer i, en un procés guiat, els realitza sense que l’usuari s’hagi de preocupar de res més. Més informació a la notícia de Softcatalà.
  • Presentat el VII Informe sobre la llengua catalana (2013). L’Informe, elaborat per la Plataforma per la Llengua, l’Institut d’Estudis CatalansXarxa CRUSCAT i Òmnium Cultural, constata els efectes de l’ofensiva contra l’estatus normatiu de la llengua catalana i de l’estratègia per a frenar la presència del català en l’ensenyament. Des de WICCAC destaquem aquest paràgraf de l’apartat que tracta de la situació del català segons el territori: “En relació amb l’estat de salut de la llengua, es pot afirmar que el conjunt de la comunitat lingüística catalana acull un ventall ben matisat de situacions sociolingüístiques. Així, s’hi poden trobar regions on les expectatives de normalitat lingüística són plenament justificades (Catalunya i Andorra) i unes altres amb uns indicadors sociolingüístics força deficitaris (Catalunya del Nord i l’Alguer). Al bell mig d’aquests dos grups hi ha tres territoris (Illes Balears, País Valencià i la Franja) on la llengua pateix de manera especial els embats d’una administració autonòmica que no només no ha apostat decididament per la rehabilitació de la llengua històrica, sinó que està potenciant mesures que a mitjà termini poden alterar greument la funcionalitat comunicativa del català en el seu ecosistema històric”.
  • Apple ha llançat l’iOS 8 amb dictat en català. El nou sistema operatiu dels iPhone i iPad ja es pot descarregar, tal com ja es va anunciar el passat mes de juny, quan es va presentar la versió beta a la conferència de desenvolupadors WWDC 2014 celebrada a San Francisco.
  • Ros Roca ha suprimit el català de la seva web. Ros Roca Environment, multinacional catalana fundada l’any 1953 a Agramunt i amb seu corporativa central i fàbrica a Tàrrega, ha suprimit el català de la seva web i actualment només la té en castellà i anglès. Ros Roca centra la seva activitat en la fabricació de béns d’equip i en el disseny i desenvolupament de sistemes i processos d’enginyeria aplicats al medi ambient.

  • Obert al públic el domini .scot per a webs relacionades amb Escòcia i la cultura escocesa i gaèlica. Es podria dir que, com passa a Catalunya amb el domini .cat, Escòcia ja és independent a Internet amb el domini .scot des del 23 de setembre, quan es va obrir a tots els usuaris. Aquest domini l’havia sol·licitat a la ICANN l’any 2009 l’organització sense ànim de lucre dotscot.net i ha tingut l’assessorament de la Fundació puntCAT – domini .cat.
  • La Plataforma per la Llengua denuncia que les botigues Tiger apliquen polítiques discriminatòries vers el català i actuen al marge de la legalitat. L’obertura recent de noves botigues de la cadena danesa de papereria i objectes diversos Tiger al nostre país, no s’ha vist acompanyada de polítiques respectuoses amb el consumidor català. Com ja havien fet altres multinacionals; Tiger aplica una política discriminatòria única a Europa vers el consumidor català a més d’incomplir diversos preceptes de la legislació actual. Més informació a la notícia de la Plataforma per la Llengua.

  • Els piulets geolocalitzats van dibuixar la V de la Via Catalana 2014 de l’Onze de Setembre, segons es pot veure clarament en el mapa fet mitjançant els piulets geolocalitzats elaborat per un equip d’investigadors de l’Institut de Física Interdisciplinar i Sistemes Complexos (IFISC), especialitzat en l’anàlisi de dades de xarxes socials.

Altres notícies del mes de setembre:

Enllaços del Baròmetre de l’ús del català a Internet de WICCAC: