Actualització mensual del resum de situació del Baròmetre de l’ús del català a Internet de WICCAC a 28 de febrer del 2015.

Resum de dades destacades:

 • El percentatge global d’ús del català és del 63,66% (mitjà), 0,04 punts percentuals superior al del mes anterior (63,62%).
 • Hi ha 10 dels 35 sectors analitzats a l’estudi que tenen un percentatge d’ús del català inferior al 50%. N’hi ha 7 que tenen un percentatge del 30 al 50% (baix) i 3 inferior al 30% (molt baix).

Notícies destacades del mes de febrer del 2015:

 • WICCAC ha fet 14 anys aquest mes de febrer. WICCAC es va fundar el 16 de febrer del 2001. El seu principal objectiu és treballar per la normalització de l’ús de la llengua catalana a Internet. En aquest sentit realitza el seu Baròmetre de l’ús del català a Internet des del mes de juny del 2002 així com, conjuntament amb la Plataforma per la Llengua, queixes i peticions a empreses que treballen en terres de parla catalana i que no utilitzen el català a les seves webs.
 • Softcatalà presenta la traducció al català del paquet ofimàtic LibreOffice 4.4. El LibreOffice és el paquet ofimàtic lliure i gratuït més complet que existeix actualment. Permet crear documents dinàmics, analitzar dades, dissenyar presentacions atractives i realitzar dibuixos espectaculars. El LibreOffice 4.4 ha estat desenvolupat per la comunitat LibreOffice i The Document Foundation, i es troba disponible per als sistemes operatius Microsoft Windows, Apple OSX i GNU/Linux. Més informació a la notícia de Softcatalà.
 • De moment no hi haurà versió de Spotify en català. Segons ha comunicat Spotify, de moment no hi haurà versió en català d’aquesta popular plataforma per escoltar música, que està disponible en 20 llengües però no en català. La raó que donen des de Spotify és que no compten amb les eines suficients per desenvolupar un equip de localització en català a causa de les limitades eines de traducció de les que disposen. Recordem que la Plataforma per la Llengua i WICCAC es van afegir a la campanya existent per demanar la versió de Spotify en català, activa també a Change.org.
 • ‘Internet com a estructura d’Estat’, fil conductor de la Catosfera 2015 a Girona. La Catosfera d’aquest 2015, el punt de trobada de la Internet catalana, que se celebrarà del 20 al 28 de març a Girona, on es traslladarà des del seu escenari habitual de Granollers, tractarà de ‘Internet com a estructura d’Estat’, com a fil conductor. A l’acte que se celebrarà el divendres 20 de març amb el títol de ‘Internet, estructura d’Estat’ hi intervindran com a ponents, Albert Castellón, conseller estratègic de Moritz i cap de màrqueting de Parlem; Imma Tubella, catedràtica de Comunicació de la UOC i doctora en Ciències Socials; Pep Salazar, director del Mobile World Center; i Saül Gordillo, cap de continguts digitals de El Periódico.
 • El 6 de febrer es va arribar als 85.000 dominis .cat actius. El passat 6 de febrer es van assolir els 85.000 dominis .cat actius, una nova fita del domini de la comunitat lingüística i cultural catalana a Internet. El 13 de febrer del 2015 es van complir nou anys del primer registre d’un domini .cat de la història i el 18 de febrer va fer 10 anys que es va aprovar el .cat per la ICANN. Recordem també que el 2014 el número de noves altes de dominis .cat va ser el més elevat des del naixement del domini. Més informació a la notícia de la Fundació puntCAT.
 • Escola Valenciana guanya el II Premi Martí Gasull i Roig de la Plataforma per la Llengua. El guanyador del 2n Premi Martí Gasull, Escola Valenciana, va rebre el guardó a l’acte celebrat el 12 de febrer a la Sala Teatre del Centre de Cultura Contemporània de Barcelona (CCCB). Els altres dos finalistes del Premi eren Cerveses Moritz i Albert Jané. El premi “Martí Gasull i Roig a l’exemplaritat en defensa de la llengua” té per objectiu fer que l’exemple de la tasca de Martí Gasull i Roig serveixi per inspirar, i també reconèixer, a totes aquelles persones i entitats que treballen a favor de la llengua catalana. Més informació a la notícia de la Plataforma per la Llengua.
 • El Viccionari ja ha superat les 100.000 entrades. El passat 31 de gener el Viccionari va assolir les 100.000 entrades i actualment ja supera les 103.000. El Viccionari és un projecte col·laboratiu per produir un diccionari multilingüe lliure, amb significats, etimologies i pronunciacions, en totes aquelles llengües en què sigui possible. Va néixer el 2002 com a complement lèxic de la Viquipèdia.

Altres notícies del mes de febrer:

 • Els cadells del .cat (VilaWeb, 22-2-2015)
  Deu anys després de l’aprovació del domini de la comunitat catalana ja hi ha una desena de noves terminacions de cultures i llengües de tot el món actives a la xarxa

Enllaços del Baròmetre de l’ús del català a Internet de WICCAC: