Actualització mensual del resum de situació del Baròmetre de l’ús del català a Internet de WICCAC a 31 de maig del 2015.

Resum de dades destacades:

 • El percentatge global d’ús del català és del 63,80% (mitjà), 0,05 punts percentuals superior al del mes anterior (63,75%).
 • Hi ha 11 dels 35 sectors analitzats a l’estudi que tenen un percentatge d’ús del català inferior al 50%. N’hi ha 8 que tenen un percentatge del 30 al 50% (baix) i 3 inferior al 30% (molt baix).

Notícies destacades del mes de maig del 2015:

 • Ercros ha incorporat versió en català a la seva web. Ercros, una de les grans empreses del sector químic, amb seu central a Barcelona, ha incorporat recentment versió en llengua catalana a la seva web. Ercros és un grup industrial de tradició centenària diversificat en quatre àrees d’activitat: Química Bàsica i Plàstics, que formen el grup de Negocis Associats al Clor, i les divisions de Química Intermèdia i Farmàcia. Des de WICCAC ens felicitem per aquest fet i esperem que altres empreses del sector segueixin aquest pas, ja que el de Laboratoris, Farmàcia i Química és un dels que tenen un pitjor percentatge d’ús del català a les seves webs, un 32,56%, només 14 de 43 webs.
 • Gràcies a la campanya “In catalan, please”, la Fundació puntCAT ha pogut iniciar converses amb l’empresa LinkedIn per assolir que aquesta xarxa social es tradueixi al català. La Fundació puntCAT va informar que gràcies a la campanya #LinkedInCatalan ha pogut iniciar converses amb l’empresa LinkedIn per assolir que aquesta xarxa social professional es tradueixi al català. La Fundació puntCAT es desvincula de la promoció del lloc web linkedincatalan.cat per tal de centrar-se en les negociacions corresponents i agraeix el suport que s’ha donat a la campanya, suport que ha estat determinant per iniciar aquestes converses. Des de WICCAC esperem que aquestes negociacions tinguin èxit i en un temps relativament curt puguem disposar de LinkedIn en la nostra llengua.
 • El català recula en alguns àmbits pels incessants atacs de l’Estat espanyol, segons es desprèn de l’InformeCAT 2015. La Plataforma per la Llengua va presentar el passat 6 de maig l’InformeCAT 2015, l’informe anual sobre l’estat del català, que recull 50 dades sobre la llengua catalana. A la notícia publicada per la Plataforma sobre el tema s’hi destaca que «El català és una llengua en expansió, dinàmica i amb una presència molt notable en diferents àmbits, en alguns casos molt per sobre del que li correspondria segons el seu pes demogràfic, però aquest creixement va per sectors i sobretot és desigual territorialment. Alhora, el català pateix una inexplicable manca de reconeixement oficial i jurídic i experimenta una ofensiva sense precedents per part d’institucions com el govern de l’Estat i també de diversos governs autonòmics. Aquests cada cop més freqüents atacs a la llengua catalana, gens casuals, tenen com a objectiu frenar el creixement de la nostra llengua. Per això, des de la Plataforma per la Llengua pensem que el català necessita un estat a favor, que el promogui, i no un estat, com l’actual, a la contra, que demostra diàriament la seva voluntat d’aniquilar la nostra llengua». Més informació a la notícia de la Plataforma per la Llengua.
  InformeCAT 2015 de la Plataforma per la Llengua (pdf de 52 pàgines)
 • El Corte Inglés, una vegada més contra el català i la normativa catalana. La Plataforma per la Llengua destaca que a principi dels anys 2000 El Corte Inglés va fer tímides reformes en l’adaptació a la llei de política lingüística. Darrerament, però, més enllà de l’estancament, ha fet un retrocés clar, no només en l’ús del català sinó en la vulneració de drets lingüístics inclosos a la llei o en les condicions d’ús dels dominis a Internet, ja que El Corte Inglés fa un ús inadequat del domini elcorteingles.cat. Més informació a la notícia de la Plataforma per la Llengua.
 • El domini .cat creix a tots els territoris de parla catalana durant el 2013 i el 2014. El .cat és el domini d’Internet de la comunitat catalanoparlant i, com a tal, no ha deixat de créixer entre el seu públic objectiu. Tant és així que, entre 2012 i 2014, el número de .cat operatius als territoris de parla catalana ha augmentat en un 34% passant-se de 56.070 dominis a un total de 75.261. Més informació a la notícia de la Fundació puntCAT.
 • The Washington Post es fixa en el .cat, ‘el domini més radical’. El diari nord-americà explica la història del domini que aplega webs en català. The Washington Post dedica un article a la història del domini .cat i a la llarga lluita per a aconseguir-lo. Comença aclarint que no té res a veure amb els felins (‘cat’ és ‘gat’ en anglès) i recorda que és l’abreviació de ‘català’, ‘una llengua i una cultura molt perseguida a l’est d’Espanya’. Més informació a la notícia de VilaWeb.
  Article de The Washington Post «The curious case of .cat, the Internet’s weirdest, most radical domain»
 • El Grup Barnils presenta la cinquena edició de l’Anuari dels silencis mediàtics. El passat 14 de maig va tenir lloc al Col·legi de Periodistes la presentació de la cinquena edició de l’Anuari Mèdia.cat dels silencis mediàtics 2014, el projecte del Grup Barnils que recopila, en dotze reportatges d’investigació, els temes més silenciats pels grans mitjans de comunicació del nostre país durant el 2014. A l’acte també s’hi va presentar la renovació de la web de l’Observatori crític dels mitjans Mèdia.cat. El Grup Barnils també ha recuperat el premi Ramon Barnils per a promoure el periodisme d’investigació entre professionals i estudiants.
  Anuari Mèdia.cat dels silencis Mediàtics 2014
 • Facebook tenia 936 milions d’usuaris actius diaris a tot el món el primer trimestre del 2015, 161 milions als Estats Units i Canadà, 225 milions a Europa, 270 milions a Àsia-Pacífic i 280 milions a la resta del món. Aquestes xifres són una mostra de la penetració i la influència que tenen actualment les xarxes socials en les nostres vides.
  Estadístiques de Facebook d’Internet World Stats

Altres notícies del mes de maig:

 • VilaWeb fa avui vint anys (VilaWeb, 15-5-2015)
  És el primer diari digital europeu en superar les dues dècades d’existència.
  Un acte el 16 de juny i el redisseny del diari fites de la celebració.

Enllaços del Baròmetre de l’ús del català a Internet de WICCAC: