Actualització mensual del resum de situació del Baròmetre de l’ús del català a Internet de WICCAC a 30 de juny del 2015.

Resum de dades destacades:

  • El percentatge global d’ús del català és del 63,91% (mitjà), 0,11 punts percentuals superior al del mes anterior (63,80%).
  • Hi ha 11 dels 35 sectors analitzats a l’estudi que tenen un percentatge d’ús del català inferior al 50%. N’hi ha 8 que tenen un percentatge del 30 al 50% (baix) i 3 inferior al 30% (molt baix).

Notícies destacades del mes de juny del 2015:

  • La Plataforma per la Llengua i WICCAC demanen al RACC que ofereixi el seu servei d’Agència de Viatges per Internet en català. La Plataforma per la Llengua i WICCAC han enviat una carta a Josep Mateu, actual Director general del RACC, per demanar-li una versió en català de la web de l’Agència de viatges del RACC per completar una assistència de qualitat a la comunitat catalanoparlant. Josep Mateu rellevarà Sebastià Salvadó com a president de l’entitat a partir d’aquest juliol. Aquesta petició s’ha fet perquè, malgrat que el RACC té la gran majoria dels seus serveis web en català, la Plataforma per la Llengua i WICCAC han pogut constatar que no tots els serveis del RACC estan disponibles per al consumidor catalanoparlant, atès que la web de l’agència de viatges (viajes.racc.es) no disposa d’una versió en català. El passat mes d’abril ja es va enviar una carta a l’actual president amb la mateixa petició, sense obtenir cap resposta.
  • El Baròmetre de l’ús del català a Internet de WICCAC fa 13 anys. El Baròmetre de l’ús del català a Internet de WICCAC, creat el mes de juny del 2002, mesura mensualment el percentatge d’ús del català a les webs d’empreses i organitzacions radicades en territoris de parla catalana o que hi ofereixen els seus productes i serveis. Des que es tenen dades comparables aquest percentatge ha anat creixent de forma constant, passant del 38,75% del mes de setembre del 2002 fins al 63,91% a 30 de juny del 2015, és a dir, 25,16 punts percentuals superior. Malgrat aquest increment positiu, fruit del treball de molta gent, hi ha encara moltes empreses que treballen a casa nostra que marginen sistemàticament la llengua catalana. És per aquest motiu que s’ha de seguir treballant en aquest àmbit d’Internet fins aconseguir-hi la total normalització del català. A la pàgina de l’Històric de Resums de situació del Baròmetre de l’ús del català a Internet es pot veure l’evolució des de la seva creació.
  • Softcatalà presenta la traducció al català del Telegram i un robot per a facilitar-ne la catalanització. El Telegram és una aplicació de missatgeria instantània, senzilla i gratuïta, similar al WhatsApp. Es pot usar en tots els aparells simultàniament i inclou característiques avançades com ara xifratge dels missatges, xats secrets i noms d’usuari. El Telegram permet enviar missatges, fotografies, vídeos i fitxers de qualsevol tipus. També permet crear grups de fins a 200 persones. Més informació a la notícia de Softcatalà.
  • El corrector gramatical de Softcatalà millora amb les aportacions dels usuaris. Des del juny del 2013 funciona a la web de Softcatalà un nou corrector gramatical i d’estil de català. Aquest servei ha crescut de manera sostinguda i s’ha consolidat com un dels més utilitzats pels usuaris de la pàgina, al costat del traductor i el diccionari de sinònims. A hores d’ara fa més de dos milions de revisions al mes. Aquesta eina ofereix molt més que una simple detecció d’errors ortogràfics: troba moltes altres errades (gramaticals, tipogràfiques, sintàctiques, de puntuació, confusions típiques, paraules fora de context…) i també fa recomanacions estilístiques. Gràcies al procés continuat de millora en què està sempre, ja disposa de 2.200 regles de revisió. Més informació a la notícia de Softcatalà.
  • Softcatalà presenta la versió 2.0 de l’OsmAnd i els mapes en català. OpenStreetMap és un mapa de tot el món que es completa de manera col·laborat iva, a l’estil Viquipèdia, i que es distribueix sota una llicència lliure que en permet la reutilització. Existeixen moltes aplicacions i serveis que fan servir la base de dades d’OpenStreetMap, i entre aquests en destaca l’OsmAnd. L’OsmAnd és una aplicació per a dispositius mòbils que permet treure el màxim profit de les possibilitats d’OpenStreetMap. Més informació a la notícia de Softcatalà.
  • Promoció d’Estiu d’alta de nous dominis .cat per només 5 €. La Fundació puntCAT ha posat en marxa la promoció d’Estiu d’alta de nous dominis .cat per només 5 €. La promoció estarà activa des del dilluns 8 de juny a les 11 del matí, fins al dilluns 17 d’agost a la mateixa hora. Des de la pàgina Promocions actuals es pot triar entre els 17 registradors acreditats de dominis .cat que s’han sumat a aquesta oferta.

Altres notícies del mes de juny:

Enllaços del Baròmetre de l’ús del català a Internet de WICCAC: