- La Plataforma per la Llengua i WICCAC demanen la implementació del català a la web d’Enrique Tomás.
- Serunión i Autocares Julià han incorporat versió en català a les seves webs. Almirall ho va fer fa uns mesos.
- Les edicions digitals de Levante-EMV i Superdeporte, en valencià a partir de l’1 de maig.
- Més de 25.000 persones reclamem LinkedIn en català! (campanya de la Plataforma per la Llengua)
- Softcatalà, premi Pompeu Fabra 2016 en comunicació i noves tecnologies.
- La Coordinadora d’Associacions per la Llengua Catalana (CAL), Creu de Sant Jordi 2016.
- Tres-cents indrets turístics de Catalunya ja són accessibles amb Google Street View. (Font: Generalitat de Catalunya)
Actualització mensual del resum de situació del Baròmetre de l’ús del català a Internet de WICCAC a 30 d’abril del 2016.
Resum de dades destacades:
- El percentatge global d’ús del català és del 64,36% (mitjà), 0,12 punts percentuals superior al del mes anterior (64,24%).
- Hi ha 10 dels 35 sectors analitzats a l’estudi que tenen un percentatge d’ús del català inferior al 50%. N’hi ha 7 que tenen un percentatge del 30 al 50% (baix) i 3 inferior al 30% (molt baix).
Notícies destacades del mes d’abril del 2016:
- La Plataforma per la Llengua i WICCAC demanen la implementació del català a la web d’Enrique Tomás. Les dues entitats de defensa de la llengua han enviat una carta al conegut empresari badaloní per demanar-li que incorpori el català a la web i a la botiga virtual de l’empresa. 52 de les 65 botigues d’Enrique Tomás es troben en territoris de parla catalana. L’arribada de les botigues Enrique Tomás ha tingut un gran impacte i bona acollida en la societat catalana. L’empresa ha crescut en molt poc temps i ja són 50 les botigues que duen el nom de l’empresari badaloní només a l’àrea metropolitana de Barcelona. Actualment la web i la botiga virtual d’Enrique Tomás estan disponibles només en castellà i anglès, tot i que el 80% de les botigues es troben en territoris de parla catalana.
- Serunión i Autocares Julià han incorporat versió en català a les seves webs. Almirall ho va fer fa uns mesos. Des de WICCAC celebrem aquests fets, que contribueixen a la progressiva normalització de l’ús del català a Internet. Serunión és una empresa de restauració col·lectiva amb més de 30 anys d’experiència al sector i líders al mercat, que des del 2001 pertany al Grupo Elior, líder mundial dels sectors de la restauració, els serveis i les concessions, operant a 13 països. També ha incorporat versions en eusquera i gallec. Malgrat això aquestes versions no són completes i la majoria de les notícies són només en castellà. Coincidint amb la recent renovació de la seva web, Autocares Julià, una de les empreses líders en transport del país, també hi ha incorporat versió en català. La web del Grup Julià ja disposava de versió en català des que la va incorporar l’any passat. També hem actualitzat al Baròmetre de l’ús del català a Internet que la farmacèutica Almirall i ICL Iberia (Iberpotash) ja fa un cert temps que disposen de versió en català.
- Les edicions digitals de Levante-EMV i Superdeporte, en valencià a partir de l’1 de maig. Segons ha informat el grup Editorial Prensa Ibérica (EPI), les edicions digitals dels diaris Levante-EMV i Superdeporte tindran versió en valencià, amb els mateixos continguts en temps real que l’actual edició en castellà, a partir de l’1 de maig. Des de WICCAC ens congratulem d’aquest fet, especialment per tractar-se de mitjans del País Valencià, així com d’un àmbit, la premsa esportiva, amb un gran dèficit de presència de la llengua catalana.
- Més de 25.000 persones reclamem LinkedIn en català! El 29 d’abril la campanya ‘Volem LinkedIn en català!’, promoguda per la Plataforma per la Llengua, va arribar a les 25.000 adhesions, que era l’objectiu que s’havia fixat prèviament. Amb aquesta campanya es demana a LinkedIn, la plataforma social professional líder al món amb gairebé 400 milions d’usuaris i present a més de 200 països, que incorpori el català. Actualment LinkedIn permet navegar-hi en un total de 22 llengües i tenir el currículum en 40 idiomes. Esperem que l’assoliment d’aquesta fita ajudi a aconseguir l’objectiu de la campanya.
- Softcatalà, premi Pompeu Fabra 2016 en comunicació i noves tecnologies. El dimarts 12 d’abril, Softcatalà va rebre el premi Pompeu Fabra 2016 en la categoria de comunicació i noves tecnologies. Amb els premis Pompeu Fabra, instituïts l’any 2008, la Direcció General de Política Lingüística reconeix i premia les persones, entitats, empreses o organitzacions que contribueixin en la projecció social de la llengua catalana. El premi és en reconeixement de la tasca de Softcatalà de fomentar l’ús del català a la informàtica, Internet i les noves tecnologies. Més informació a la notícia de Softcatalà.
- La Coordinadora d’Associacions per la Llengua Catalana (CAL), Creu de Sant Jordi 2016. La Coordinadora d’Associacions per la Llengua Catalana (CAL) ha estat una de les entitats distingides amb la Creu de Sant Jordi 2016. El govern de la Generalitat de Catalunya ha fet un reconeixement «al seu treball continuat, al llarg de vint anys, a favor del català, amb el suport a polítiques que incrementin el seu ús social, n’afavoreixin la plena normalització i reclamin el reconeixement de la unitat de la llengua a tots els territoris on es parla». Més informació a la notícia de la CAL.
- Tres-cents indrets turístics de Catalunya ja són accessibles amb Google Street View. A partir d’ara, 300 indrets de Catalunya es poden visitar virtualment a través de la tecnologia Google Trekker. Això és possible gràcies al projecte “Google Trekker Catalunya”, fruit d’un acord signat entre Google i la Generalitat de Catalunya. L’Administració catalana ha estat la primera d’Europa d’arribar a un acord d’aquestes característiques. Catalunya se situa així com la destinació europea amb més rutes “trekkejades” per quilòmetre quadrat. Més informació a Catalunya virtual.
Altres notícies del mes d’abril:
- El nou estat, entorn favorable per a la llengua catalana (Article al diari Ara d’Ester Franquesa, directora general de Política Lingüística del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya, 6-4-2016)
El nou estat ha de blindar les llengües catalana i aranesa i ha de garantir els drets dels ciutadans de parla castellana.
- La Plataforma per la Llengua felicita el Govern i la Sra. Sol Daurella (Plataforma per la Llengua, 26-4-2016)
Enguany el Govern de Catalunya ha concedit la Creu de Sant Jordi a la Sra. Sol Daurella pels seus indiscutibles mèrits empresarials. Un govern d’un país normal mai no donaria tan alta distinció a algú que incompleix la legislació del seu Parlament…
- Softcatalà posa al dia el web amb un nou disseny responsiu i continguts actualitzats (Softcatalà, 9-4-2016)
- 33 anys de la Llei de normalització lingüística a Catalunya (Racó Català, 6-4-2016)
El 6 d’abril de 1983 el Parlament aprova recuperar la llengua en els usos oficials, el sistema educatiu i els mitjans de comunicació públics.
- L’Anglo-Catalan Society, Jordi Carbonell, Casa Ametller, Softcatalà, Liz Castro i Punt de Referència, guanyadors del premis Pompeu Fabra 2016 (Direcció General de Política Lingüística del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya, 8-4-2016)
Nota de premsa
- Més de 600 persones reivindicant el català, la llengua comuna (Plataforma per la Llengua, 25-4-2016)
- La directora general de Política Lingüística publica l’article “La fortalesa fràgil del català després de 33 anys”
“La fortalesa fràgil del català després de 33 anys” (Article a ‘Lliure i Millor’ d’Ester Franquesa, directora general de Política Lingüística del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya, 19-4-2016)
- El Departament de Cultura impulsa el 3r Congrés Internacional de la Llengua Catalana (Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya, 26-4-2016)
Nota de premsa
- 30 anys de la Llei de normalització lingüística a les Illes Balears (Racó Català, 29-4-2016)
El 29 d’abril de 1986 el Parlament aprova garantir l’ús del català com a llengua pròpia de les Illes Balears en tots els àmbits d’ús.
- El Museu Valencià d’Etnologia incorpora un viquipedista resident (Amical Vikimedia, 26-4-2016)
- L’Eurocambra rebutja traduir documents del programa Erasmus al català i a l’eusquera (El PuntAvui, 12-4-2016)
L’esmena va ser presentada de forma conjunta pels eurodiputats de Nova Esquerra Catalana, Ernest Maragall; de Bildu, Josu Juaristi, i el del PSC, Javi López.
- Impuls a la realització d’un estudi sobre l’ús social de la llengua catalana a la Catalunya Nord (Direcció General de Política Lingüística del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya, 6-4-2016)
- Trobades 2016: «fem escola, fem poble i fem país» (Escola Valenciana, 7-4-2016)
- Retorn parcial de les emissions d’IB3 a Catalunya (Plataforma per la Llengua, 15-4-2016)
- El Col·lectiu 2 d’abril nord-català comença a recollir signatures en favor de la llengua (VilaWeb, 1-4-2016)
Reclama que s’apliquin les resolucions en favor de la llengua aprovades pel Consell General el 2007 i la municipalitat de Perpinyà el 2010.
- Arrenca la campanya ‘Tots tenim el dret i el deure de parlar català’ (Racó Català, 2-4-2016)
Recollida de signatures per demanar a les institucions que compleixin els seus compromisos sobre l’ús del català a la Catalunya Nord.
- El domini .barcelona entra en funcionament amb l’activació de 3.948 dominis en tres mesos (Fundació puntCAT, 11-4-2016)
Des del 21 de març ja són actius els dominis reservats i ha començat l’assignació oberta sota demanda.
- Una altra sentència que prohibeix l’ús del català i obliga l’ús exclusiu del castellà (Plataforma per la Llengua, 8-4-2016)
- El castellà és una llengua, el català és una polèmica (Article de Marta Rojals a VilaWeb, 4-4-2016)
«Perquè, dins d’aquest marc de pensament, qualsevol iniciativa per a la normalització del català és considerada ‘de facto’ un atac al castellà, i ja pots buscar complicitats, que de talibà no baixes».
- Sobre el català i l’ús de les llengües a la Corona d’Aragó [Una Franja d’història] (Moviment Franjolí per la Llengua, 4-4-2016)
Enllaços del Baròmetre de l’ús del català a Internet de WICCAC:
- Baròmetre de l’ús del català a Internet
- Resum de situació del Baròmetre de l’ús del català a Internet
- Històric dels Resums de situació del Baròmetre de l’ús del català a Internet (des d’agost del 2002)
Deixeu un comentari