Actualització mensual del resum de situació del Baròmetre de l’ús del català a Internet de WICCAC a 31 d’octubre del 2016.

Resum de dades destacades:

 • El percentatge global d’ús del català és del 64,93% (mitjà-alt), 0,08 punts percentuals superior al del mes anterior (64,85%).
 • Hi ha 10 dels 35 sectors analitzats a l’estudi que tenen un percentatge d’ús del català inferior al 50%. N’hi ha 7 que tenen un percentatge del 30 al 50% (baix) i 3 inferior al 30% (molt baix).

Notícies destacades del mes doctubre del 2016:

 • La Plataforma per la Llengua i WICCAC demanen a Deliberry la incorporació del català a la seva web de servei de compra en línia. En aquest sentit s’ha adreçat una carta a la seva Directora Executiva, la Sra. Gemma Sorigué, argumentant que des de les dues entitats de foment del català estem segurs que incorporar el català serà un canvi molt ben rebut pels consumidors catalans i que de ben segur que milloraran en la qualitat al client final donant un servei molt més bo i individualitzat. També se’ls ha recordat que la legislació vigent (Codi de consum de Catalunya, llei 22/2010 del 20 de juliol del 2010, article 128-1) té indicacions sobre els drets del consumidor de tenir, també en llengua catalana disponibles les invitacions a comprar (ofertes amb preu), els contractes d’adhesió (típics en les botigues virtuals) i la resta de documentació contractual, els pressupostos, les factures, així com l’atenció oral o escrita. Deliberry és un servei de compra en línia d’alimentació en supermercats i comerços locals, amb lliurament de forma immediata. Des de WICCAC considerem que s’hauria d’aplicar la llei del Codi de consum de Catalunya en defensa del consumidor, especialment a les plataformes que realitzen compra en línia, un servei que en els darrers temps està experimentant un gran creixement.
 • La Plataforma per la Llengua envia una carta a Microsoft demanant que s’incorpori el català a LinkedIn. La Plataforma per la Llengua ha recollit més de 25.000 adhesions per reclamar la incorporació de la llengua catalana en aquesta xarxa social. Aprofitant la compra de LinkedIn per part de Microsoft, l’ONG del català s’ha posat en contacte amb la multinacional americana per reclamar que la seva nova adquisició incorpori el català com a llengua de navegació i per fer currículums. Com s’explica en el text, “LinkedIn ja permet navegar en 23 llengües diferents, com també permet de crear currículums en un total de 43 llengües, i algunes d’aquestes llengües, com el danès, el noruec, l’islandès o el letó, entre d’altres, tenen menys parlants que el català, una llengua que actualment parlen més de deu milions de persones”. D’entre els principals portals d’internet, aquesta xarxa social orientada al món laboral és una de les poques que encara no inclouen la nostra llengua. Més informació a la notícia de la Plataforma per la Llengua.
 • La Plataforma per la Llengua inicia els tràmits perquè Europa faciliti la reciprocitat dels mitjans audiovisuals en català. L’ONG del català ha assolit l’objectiu d’aconseguir més de 30.000 signatures perquè les ràdios i televisions en català es puguin veure a tots els territoris que parlen la nostra llengua. La Plataforma per la Llengua ha iniciat aquest dijous (27-10), davant la Comissió Europea, els tràmits perquè les institucions comunitàries facilitin i impulsin que els mitjans de comunicació en la nostra llengua es puguin rebre a tots els territoris de parla catalana. Aquest és l’objectiu de la campanya ‘El català, sense fronteres’ que l’ONG del català va posar en marxa el passat mes de juny amb la intenció d’aconseguir 30.000 signatures per tirar endavant aquesta petició. El primer objectiu s’ha aconseguit i aquesta setmana s’han superat aquests suports. Més informació a la notícia de la Plataforma per la Llengua.
 • La Plataforma per la Llengua esdevé nou membre de la Xarxa per a la Promoció de la Diversitat Lingüística a la UE. A partir d’aquest mes d’octubre, la Plataforma per la Llengua s’ha sumat a la Xarxa per a la Promoció de la Diversitat Lingüística, una agrupació que té per objectiu promoure i defensar les llengües regionals i minoritàries europees. Amb aquesta adhesió, la Plataforma per la Llengua reforça la seva projecció internacional i pretén fer més visible la llengua catalana a nivell europeu i crear sinergies amb altres entitats civils i governs que representen llengües minoritzades o en risc de minorització. Així doncs, l’entitat se suma a la vintena de membres associats ja existents. Com a membre associat, l’ONG del català participarà en les trobades i fòrums de discussió, així com en l’Assemblea General que es convoca anualment. Més informació a la notícia de la Plataforma per la Llengua.
 • Girona aposta per la digitalització del comerç a través del programa Comerçlocal.cat. La Fundació puntCAT en col·laboració amb la Generalitat posa en marxa el programa de capacitació digital dirigit al comerç de Catalunya. L’alcaldessa de Girona, Marta Madrenas, conjuntament amb el delegat del Govern de la Generalitat a Girona, Eudald Casadesús, i el president de la Fundació puntCAT, Ricard Huguet, presenten el programa de capacitació digital Comerçlocal.cat, que s’ha implementat a Girona del 4 al 18 d’octubre. La iniciativa pretén impulsar una major presa de consciència als petits comerciants de la importància de tenir presència en línia i de les oportunitats que Internet ofereix en el desenvolupament dels seus negocis. Més informació a la notícia de la Fundació puntCAT.
  Comerçlocal.cat
 • 180 mesures per a protegir els drets lingüístics. El Comitè Organitzador del Protocol de Garantia dels Drets Lingüístics ha celebrat avui (25-10) la seva última trobada al Museu San Telmo de Sant Sebastià, amb la qual cosa es dóna per conclòs el camí iniciat el 31 de març de 2015. Els membres del Comitè Organitzador han destacat el compliment de tots els objectius fixats en el seu moment. També han estat presents els promotors del projecte. En el seu nom han intervingut el secretari general de Kontseilua, Paul Bilbao, i el director de la programació cultural de Donostia 2016, Xabier Paya. El CIEMEN ha participat en les reunions del Comitè Organitzador des del primer moment. Més informació a la notícia del CIEMEN.
 • La Plataforma per la Llengua engega una campanya per recordar els drets lingüístics a les universitats catalanes. Amb el suport de sindicats d’estudiants, l’ONG del català vol que l’alumnat, el professorat i el personal dels centres universitaris exigeixin respecte per la seva llengua i anima els usuaris a queixar-se si veuen vulnerats els seus drets lingüístics a les universitats i en farà un assessorament personalitzat. La Plataforma per la Llengua ha engegat aquest dimarts (4-10) la campanya ‘Tinc els meus drets’, que pretén informar els estudiants, el professorat i el personal de serveis de les universitats catalanes quins són els seus drets lingüístics. La campanya, que d’entrada té el suport dels sindicats SEPC i AEP i de l’Assemblea d’Estudiants de Filologia Catalana, té per objectiu que l’entorn universitari conegui i valori la importància d’impulsar l’ús social de la nostra llengua i en demani la millora de l’estatus legal. Més informació a la notícia de la Plataforma per la Llengua.
  Campanya ‘Tinc els meus drets’

Altres notícies del mes doctubre:

 • El català, una llengua per a conviure (Article de Carme Junyent i Grup d’Estudi de Llengües Amenaçades (GELA) a VilaWeb, 27-10-2016)
  «Podem dir que si la llengua no ha seguit el destí de la majoria de llengües subordinades d’Europa és, en bona part, perquè molts catalans que no la tenien com a llengua familiar l’han feta seva i l’han transmesa als fills».
 • ‘En què puc ajudar-li?’ (Article de Marta Rojals a VilaWeb, 3-10-2016)
  «Així avança de saludable el català de motllo, és a dir, aquest succedani de català cuinat dins del motllo del castellà i que en reprodueix perfectament la forma».

Enllaços del Baròmetre de l’ús del català a Internet de WICCAC: