Actualització mensual del resum de situació del Baròmetre de l’ús del català a Internet de WICCAC a 31 d’agost del 2017.

Resum de dades destacades:

  • El percentatge global d’ús del català és del 65,22% (alt), el mateix que el del mes anterior.
  • Hi ha 10 dels 35 sectors analitzats a l’estudi que tenen un percentatge d’ús del català inferior al 50%. N’hi ha 7 que tenen un percentatge del 30 al 50% (baix) i 3 inferior al 30% (molt baix).

Notícies destacades del mes d’agost del 2017:

  • Alcampo segueix excloent el català de la seva pàgina web tres anys després que es comprometés a incorporar-l’hi i l’elimina del seu portal de compra d’alimentació en línia. Després que l’abril de 2014 la Plataforma per la Llengua i WICCAC (Webmàsters Independents en Català, de Cultura i d’Àmbits Cívics) enviessin una carta a Alcampo demanant que inclogués el català al seu portal web, el director de comerç electrònic de la companyia de supermercats va assegurar que aquesta llengua hi seria incorporada abans no acabés l’any. Tres anys després, però, la pàgina web d’Alcampo segueix sent monolingüe en castellà. A més, la cadena recentment ha remodelat les seves pàgines web, de manera que totes les seves adreces web dirigeixen a una versió monolingüe en castellà de la seva pàgina de compra online. Anteriorment, el portal de compra d’alimentació online es trobava també en català. Aquests dies les dues entitats de defensa de la llengua catalana han demanat per carta a Alcampo que compleixi el seu compromís, que deixi de minoritzar els catalanoparlants i que assumeixi una política lingüística respectuosa amb els drets dels consumidors. La Plataforma per la Llengua i WICCAC esperen que l’empresa compleixi el que va prometre i que incorpori plenament el català als seus portals web en un temps proper. Més informació a la notícia de la Plataforma per la Llengua.
  • La Fundació puntCAT dóna suport institucional a la Generalitat de Catalunya i s’ofereix per gestionar el domini de país .ct, en cas d’un “SÍ” el proper 1 d’octubre. La Comissió Delegada de la Fundació puntCAT, formada per Salvador Alegret (President, Institut d’Estudis Catalans), Carles Salvadó (Vicepresident i tresorer, ISOC-CAT), Saül Gordillo (Secretari, Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals) i Manel Sanromà (Vocal, URV), s’ha reunit amb el Molt Honorable President de la Generalitat, Sr. Carles Puigdemont, per manifestar el suport institucional de la Fundació a la Generalitat de Catalunya en la seva qualitat d’entitat promotora de la llengua i la cultura catalana a Internet, així com dels valors democràtics més bàsics de la societat. Els valors fundacionals de la Fundació puntCAT són tot un compromís per al desenvolupament i gestió futura del domini .ct que, de produir-se un resultat afirmatiu el proper dia 1 d’octubre, serà un dels elements essencials de la identitat digital de Catalunya en la Internet del futur. (Font: Fundació puntCAT)
  • Es presenta la traducció del Firefox Send que permet compartir fitxers segurs. Ja es troba disponible la versió en català del servei Firefox Send desenvolupat per la comunitat Mozilla.org. Aquest servei permet compartir fitxers fins a 1 GB d’espai de forma totalment segura a través d’un enllaç. L’enllaç al fitxer caduca quan es baixi una vegada o després de 24 hores. Aquesta és una nova eina que es posa a disposició dels usuaris per donar una nova alternativa a poder compartir fitxers de forma segura amb altres usuaris. El servei es troba actualment en fase de proves i la intenció és que en els properes setmanes surti del període de proves. (Font: Softcatalà)
  • Escola Valenciana es mobilitzarà per defensar el Decret de Plurilingüisme. De nou, Escola Valenciana insisteix en la legalitat del Decret 9/17 de 27 de gener, del Consell, que estableix el model lingüístic del sistema d’ensenyament en l’àmbit valencià, perquè, d’una banda, no lesiona cap dret fonamental, tal com assegura l’informe de la Fiscalia i, d’altra banda, aquesta normativa ha comptat amb l’ampli consens de la Comunitat Educativa i l’assessorament de les Unitats d’Ensenyament Multilingüe, que estudien els mètodes òptims per assolir un alumnat plurilingüe. El divendres 1 de setembre Escola Valenciana es concentrarà davant del Tribunal Superior de Justícia –TSJ– per manifestar suport a l’aplicació del Decret de Plurilingüisme del Consell, pel qual s’estableix el model lingüístic educatiu valencià i se’n regula l’aplicació als ensenyaments no universitaris del País Valencià. Més informació a les notícies d’Escola Valenciana:
    Escola Valenciana es mobilitzarà per defensar el Decret de Plurilingüisme
    Escola Valenciana es concentrarà l’1 de setembre davant del TSJ per defensar l’aplicació del Decret
  • El concurs Wiki Loves Monuments als Països Catalans arriba a la seva cinquena edició. El concurs fotogràfic Wiki Loves Monuments arriba a la cinquena edició als Països Catalans. Es tracta d’un concurs d’abast internacional que anima durant el mes de setembre a documentar els monuments catalogats. Diversos premis especials complementen el concurs a la Viquipèdia en català. L’associació Amical Wikimedia hi col·labora des de l’any 2012. Més informació a la notícia d’Amical Wikimedia.
  • Més de 3.800 milions d’usuaris, el 51% de la població mundial, tenen accés a Internet a 30-6-2017. Recentment s’han publicat les estadístiques d’usuaris d’Internet al món a 30 de juny d’aquest 2017. Destaca que ja hi té accés més de la meitat de la població mundial, el 51%. Els percentatges per regions, però, són molt desiguals, anant des del 88,1% de Nord-amèrica o el 79,1% d’Europa, fins al pobre 31,1% d’Àfrica, amb bastants països per sota del 10%. (Font: Internet World Stats)

Altres notícies del mes dagost:

  • La cara B del TC amb el català (El Punt Avui, 16-8-2017)
    Malgrat les sentències contràries a lleis sobre la llengua catalana, l’alt tribunal ha considerat constitucionals mesures adoptades per la Generalitat.
    Els magistrats admeten un major ús del català sempre que no minoritzi el castellà.
  • Un professor insubornable (Carme Junyent a VilaWeb, 5-8-2017)
    ‘Del col·lega compromès i afable. Del company atent i insubornable. I, sobretot, del mestre’.

Enllaços del Baròmetre de l’ús del català a Internet de WICCAC: