Actualització mensual del resum de situació del Baròmetre de l’ús del català a Internet de WICCAC a 30 de setembre del 2017.

Resum de dades destacades:

 • El percentatge global d’ús del català és del 65,25% (alt), 0,03 punts percentuals superior al del mes anterior (65,22%).
 • Hi ha 10 dels 35 sectors analitzats a l’estudi que tenen un percentatge d’ús del català inferior al 50%. N’hi ha 7 que tenen un percentatge del 30 al 50% (baix) i 3 inferior al 30% (molt baix).

Notícies destacades del mes de setembre del 2017:

 • Softcatalà publica la Guia d’Autodefensa Digital per a saber protegir-vos i evitar la censura en el món digital. Softcatalà ha publicat la Guia d’Autodefensa Digital, un document que recull les eines i procediments necessaris per a poder protegir-vos i evitar la censura en el món digital. Pot aplicar-se tant en ordinadors de sobretaula com en dispositius mòbils. La guia aprofundeix en quatre grans àrees:

  Connexió anònima i sense censura mitjançant la xarxa Tor.
  Opcions existents de missatgeria segura.
  Opcions existents de missatgeria sense connexió a Internet.
  Xifratge de dades personals en diversos tipus de dispositius.

  Més informació a la notícia de Softcatalà.
  Guia d’autodefensa digital

 • Un 12,5% de les aplicacions mòbils més populars es troben en català i disponibles a Softcatalà. Un 12,5% de les aplicacions mòbils més populars es troben en català i disponibles al directori de programes de Softcatalà. Amb un mercat de més de 5,5 milions d’aplicacions, les aplicacions mòbils s’han convertit en una peça clau de la nostra vida digital. Si del total de 5,5 milions d’aplicacions ens fixem en les aplicacions amb més de 100 milions de baixades (224 en total), un 12,5% d’aplicacions es troben en català. Més informació a la notícia de Softcatalà.
 • Un ‘sí’ l’1 d’octubre és l’única manera de tenir un estat a favor de la llengua. La Plataforma per la Llengua engega la campanya “Un Estat a Favor” pel sí al referèndum apel·lant als arguments lingüístics. Que la llengua catalana i els drets dels catalanoparlants estiguin plenament garantits en el futur només es pot aconseguir amb un estat propi per a Catalunya. Així ho considera la Plataforma per la Llengua, que desplega els arguments lingüístics a través de la campanya #Unestatafavor. L’entitat, que forma part del col·lectiu que farà la campanya unitària pel sí al referèndum, mostra els arguments pels quals, un cop s’ha constatat que l’Estat espanyol margina i discrimina el català sistemàticament, Catalunya necessita un estat independent dins d’Europa. Més informació a la notícia de la Plataforma per la Llengua.
  Campanya “Un Estat a Favor” pel sí al referèndum apel·lant als arguments lingüístics
 • Després de gairebé 15 anys de la seva creació, LinkedIn segueix marginant el català. LinkedIn, la principal xarxa social del món orientada als professionals i els negocis, actualment en mans de Microsoft, continua marginant la llengua catalana gairebé 15 anys després de la seva creació, i encara no és possible navegar-hi ni crear un currículum en català, malgrat la gran quantitat d’usuaris de parla catalana que l’utilitzen i que voldrien poder utilitzar-hi la seva llengua. Després de diverses campanyes per la plena incorporació del català a la plataforma, en aquests moments continua activa la campanya ‘LinkedIn en català – #LinkedInCatalan’, que té més de 5000 membres al grup de LinkedIn.
 • Campanya europea per l’ús de programari lliure en les contractacions públiques. Amb el lema Public Money? Public Code! (Si són diners públics, el codi ha de ser públic) dotzenes d’entitats i milers de persones a títol individual donen suport a la iniciativa publiccode.eu impulsada per la Free Software Foundation Europe que demana l’ús de programari lliure en el sector públic. Els serveis digitals oferts i utilitzats per les nostres administracions públiques són infraestructures crítiques del segle XXI per a les nacions democràtiques. Per a assegurar la fiabilitat d’aquests serveis, les administracions públiques han de garantir que controlen totalment el programari i els sistemes informàtics, que són el cor de la infraestructura digital de la nostra societat. Més informació a la notícia de Softcatalà.
  publiccode.eu
  Free Software Foundation Europe
 • La Fundació puntCAT i lISOC expressen la seva repulsa per la censura a Internet a Catalunya. La Fundació puntCAT i l’ISOC, tant la Internet Society internacional com l’ISOC-CAT, el Capítol Català de la Internet Society (ISOC), han expressat la seva ferma repulsa per la recent censura a Internet a Catalunya, amb l’ordre judicial de tancament d’una gran quantitat de webs i aplicacions relacionades amb el referèndum de l’1-O. Des de WICCAC ens manifestem en contra de la censura a Internet i expressem la nostra solidaritat amb la Fundació puntCAT amb motiu de l’escorcoll realitzat a la seva seu i la detenció del seu Director d’Innovació i Sistemes d’Informació, en Pep Masoliver, posat en llibertat amb càrrecs després de més de 60 hores de detenció. L’ISOC-CAT i l’ISOC internacional van fer comunicats expressant la seva repulsa per les mesures restrictives utilitzades per a bloquejar l’accés lliure i obert a Internet i els seus efectes sobre la llibertat d’expressió i d’informació. El comunicat de la Internet Society el signava Frédéric Donck, director del Departament Regional Europeu de l’organització.

Altres notícies del mes de setembre:

 • Campanya ‘Volem volar!’ (Plataforma per la Llengua, 1-9-2017)
  Demanem als governs català i sard que prenguin mesures per a recuperar els vols regulars Catalunya – l’Alguer.

Enllaços del Baròmetre de l’ús del català a Internet de WICCAC: