Actualització mensual del resum de situació del Baròmetre de l’ús del català a Internet de WICCAC a 31 de desembre del 2017.

Resum de dades destacades:

 • El percentatge global d’ús del català és del 65,29% (alt), 0,02 punts percentuals superior al del mes anterior (65,27%).
 • Hi ha 10 dels 35 sectors analitzats a l’estudi que tenen un percentatge d’ús del català inferior al 50%. N’hi ha 7 que tenen un percentatge del 30 al 50% (baix) i 3 inferior al 30% (molt baix).

Notícies destacades del mes de desembre del 2017:

 • La Plataforma per la Llengua i WICCAC reiteren la petició d’incorporació del català al portal web de la cadena danesa Flying Tiger. Durant els darrers dies del 2017, la Plataforma per la Llengua i WICCAC van enviar una carta a la cadena danesa de papereria Flying Tiger per demanar-los que incorporessin d’una vegada per totes el català a la seva pàgina web. Les dues entitats en defensa del català també han exigit a l’empresa que deixi de saltar-se la llei vigent i que etiqueti tots els productes que comercialitza a Catalunya com a mínim en llengua catalana. En la seva missiva, la Plataforma per la Llengua i WICCAC -que ja havien contactat Tiger per demanar-los el mateix l’any 2015 i només n’havien rebut que promeses vagues- han enumerat a l’empresa nòrdica les raons per les quals haurien d’incloure el català al web. Entre altres coses, se’ls diu que si Tiger té cura de comunitats lingüístiques més petites, com la maltesa, la islandesa, l’estoniana i la letona, també n’hauria de tenir de la catalana. Cal recordar que la pàgina web de Tiger té més de 30 versions, en més d’una vintena de llengües, i que, per tant, l’exclusió del català no pot justificar-se per motius tècnics: es tracta d’una decisió, o d’una omissió, injustificable. Tiger té actualment una trentena d’establiments en territoris de parla catalana.
 • La Plataforma per la Llengua presenta un decàleg de bones pràctiques lingüístiques en el món de l’empresa. Aquest Nadal, la Plataforma per la Llengua ha publicat a la seva pàgina web un decàleg de recomanacions, consells i reflexions per a les empreses, que té per objectiu conscienciar-les sobre la necessitat que no excloguin el català en el seu dia a dia. Les recomanacions -que segueixen un esquema que combina un titular, una reflexió i un eslògan- busquen defensar els drets dels consumidors catalanoparlants, ajudar les empreses a millorar en la seva responsabilitat social i assegurar que tothom respecta els requisits legals que protegeixen el català en el sector privat. Més informació a la notícia de la Plataforma per la Llengua.
  Una empresa de 10! – Decàleg de bones pràctiques lingüístiques a l’empresa
 • Descobreix les xifres del català. La Direcció General de Política Lingüística (DGPL) del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya ha posat en línia “Descobreix les xifres del català”, un recull de les dades més destacades de la llengua catalana, que reflecteixen les dimensions i la vitalitat actuals, amb informació relativa a coneixements, habilitats lingüístiques, ensenyament del català i usos en diversos àmbits com els mitjans de comunicació, el consum cultural, Internet, l’etiquetatge, etc. D’entre les dades publicades, en destaquem dues per la seva relació amb el món d’Internet i el català. Són aquestes: 9 dels 10 webs més consultat a Catalunya són en català i el 48,9% de les marques amb més notorietat a Catalunya tenen el web disponible en català. Més informació a la notícia de la Direcció General de Política Lingüística (DGPL).
  Descobreix les xifres del català!
 • La CatalApp estrena funcions noves i millores que faciliten l’ús de l’aplicació per a mòbils. Nou mesos després de la creació de la CatalApp, des de la Plataforma per la Llengua es vol continuar millorant l’aplicació i incorporar-hi més funcions per a fer-la més pràctica i facilitar-ne l’ús als usuaris. Quines novetats inclou la CatalApp? Més enllà de les cinc accions que podeu fer amb la CatalApp, la novetat principal consisteix en la incorporació d’un cercador per filtres més intuïtiu, que permet fer cerques fitades i facilita a l’usuari poder valorar els establiments que ha visitat. Aquest filtre permetrà buscar els establiments per nom, ciutat o tipus de negoci, entre d’altres. Més informació a la notícia de la Plataforma per la Llengua.
 • Més del 70% dels consumidors utilitzen el català en comunicar-se amb el mòbil. La Direcció General de Política Lingüística (DGPL) del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya ha portat a terme una recerca entre els consumidors que aporta dades sobre el consum digital. El 73,3% dels consumidors utilitzen el català a les aplicacions de missatgeria mentre que el 72,8% l’utilitzen a les xarxes socials. Aquestes xifres arriben al 86,1% en xarxes i al 97,4% en missatgeria entre les persones que tenen el català com a llengua habitual. D’altra banda, el 34,7% dels consumidors catalans tenen el telèfon mòbil configurat en català, un 40,6% en el cas de la població que té el català com a llengua habitual. En castellà el tenen un 61,5% i en anglès, un 3%. Més informació a la notícia de la Direcció General de Política Lingüística (DGPL).
 • Promoció especial de descomptes per la renovació de dominis .cat, activa fins al 8 de gener. La Fundació puntCAT ha posat en marxa una promoció especial de descomptes per la renovació de dominis .cat per celebrar la Festa de l’Estendard de les Illes Balears. Aquesta promoció estarà activa del 22 de desembre al 8 de gener. Per aconseguir un codi de descompte s’ha d’entrar a la pàgina de la promoció, respondre correctament les dues preguntes que hi ha a continuació i difondre un dels seus missatges, compartint-lo a Facebook o Twitter.

Altres notícies del mes de desembre:

 • Torna la ‘firmita contra los catalanes’ (Marta Rojals a VilaWeb, 11-12-2017)
  «Davant la nova ofensiva contra el català que s’està gestant a la metròpoli, amb el terreny aplanat pel 155, no podem esperar a l’hora de les excuses».
 • Llengües de llegenda (Narcís Iglesias, membre del Grup d’Estudi de Llengües Amenaçades (GELA) a VilaWeb, 30-12-2017)

Enllaços del Baròmetre de l’ús del català a Internet de WICCAC: