Aquest matí, a la seu de la Fundació .cat, s’ha presentat l’Aliança per la presència digital del català. La integren Acció Cultural del País Valencià, Amical Wikimedia, Fundació .cat, Institut d’Estudis Catalans, Institut Ramon Llull, Òmnium Cultural, Obra Cultural Balear, Plataforma per la Llengua, Softcatalà i WICCAC, i compta amb el suport de la Generalitat de Catalunya. Han fet la presentació Genís Roca, president de la Fundació .cat, i el periodista Albert Cuesta, que té les funcions de secretari tècnic, coordinador i portaveu de l’Aliança.

En un moment en què la salut del català és una preocupació innegable, garantir la presència que li correspon en el món digital és imprescindible per garantir-ne la supervivència. Per aquest motiu, i davant els diversos reptes en curs, entitats per la promoció i defensa del català s’uneixen per dedicar recursos tècnics, de coneixement i capacitat de mobilització a detectar el problema i contribuir a revertir-lo.

La tasca principal de l’Aliança serà la de monitoritzar, diagnosticar, proposar i representar els drets lingüístics de la societat civil catalanoparlant en l’àmbit digital i ajudar a coordinar els diversos esforços que ja es fan en aquest sentit. Es tracta de la primera vegada, des de la creació del domini .cat que representa la comunitat catalanoparlant a Internet, que entitats per la llengua s’uneixen per preservar i garantir la presència del català a Internet i que aquesta tingui en el món digital el lloc que li correspon per quantitat de parlants.

Les entitats promotores, amb el suport de la Generalitat de Catalunya, han identificat vuit àmbits del món digital on la presència del català no és satisfactòria o bé reclama una atenció especial: el contingut web, les aplicacions mòbils, les xarxes socials, les plataformes audiovisuals, l’automoció, els electrodomèstics, els assistents de veu i la intel·ligència artificial. En cadascun d’aquests àmbits, l’Aliança es proposa intervenir mitjançant tres línies d’actuació: diagnòstic de la situació basat en dades; interlocució amb els actors públics i privats que determinen la presència del català; seguiment continuat d’aquesta presència per verificar els efectes de les accions de millora i, en el seu cas, detectar com més aviat millor possibles deterioraments.

L’Aliança, sota la coordinació de la Fundació .cat, representada pel periodista Albert Cuesta, serà l’interlocutor de referència entre la societat civil i els actors del món digital. En cada cas, es posaran en joc els recursos -coneixement tècnic, capacitat de difusió, prescripció i mobilització- propis de les entitats i quan sigui necessari es requerirà la col·laboració a les institucions acadèmiques i de recerca del país. L’Aliança vol aglutinar entitats de tots els territoris de parla catalana i s’estan fent gestions en aquest sentit. Igualment, el Govern de la Generalitat de Catalunya ha convidat a col·laborar els seus homòlegs dels altres territoris.

Un problema que ha aparegut fa uns mesos i ha ocupat gran part de l’atenció pública i mediàtica és la disminució de la presència de pàgines web en català en els resultats dels cercadors, fins i tot si l’usuari té configurat el seu entorn de navegació per donar preferència al català. Aquest fet afecta negativament la visibilitat del contingut web en llengua catalana. En el marc de la seva implicació activa, el Govern de la Generalitat de Catalunya ha encomanat a l’Aliança la creació d’un dispositiu que quantifiqui la pèrdua actual de visibilitat del català en les cerques web durant els últims mesos, i serveixi per reclamar solucions a les empreses digitals, essent capaços de detectar incidències similars en el futur.

La Fundació .cat ha assumit la confecció de l’informe inicial de situació, que es basa en obtenir dades objectives de trànsit procedents de cercadors en un gran nombre de webs que ofereixen contingut en català i en altres llengües. L’objectiu de l’anàlisi és confirmar objectivament que existeix una incidència als cercadors, que posiciona millor la versió del contingut en un idioma diferent al preferit per l’usuari, especialment del castellà envers en català.

A partir dels resultats d’aquest informe, que s’espera tenir d’aquí a pocs dies, l’Aliança el presentarà al Govern de la Generalitat de Catalunya i plegats determinaran el full de ruta per abordar les grans empreses digitals i solucionar el problema que afecta negativament la visibilitat del contingut web en llengua catalana.