- Un futur digital més just i democràtic: Les claus de la conferència 4D. (Font: Fundació .cat)
- Els últims gestos de les institucions a favor del plurilingüisme no reverteixen ni de bon tros l’aprovació de nombroses normes discriminatòries – 3r trimestre de 2024. (Font: PxL)
- Denunciem l’Estat espanyol al Tribunal Europeu de Drets Humans pel cas de la sentència del 25 % de castellà. (Font: PxL)
- Denunciem en l’examen periòdic de drets humans de l’ONU que Espanya discrimina els catalanoparlants. (Font: PxL)
- L’empresa @MercedesBenz facilita els contractes de manteniment dels vehicles en català als consumidors que així ho demanen! (Font: PxL)
- Tercera edició del SAGA – Saló del Gaming, que serà amigable amb el col·lectiu autista, del 29 de novembre a l’1 de desembre a La Farga de l’Hospitalet. (Font: PxL)
- Celebrada a Girona la 17a edició de la Catosfera – El punt de trobada de la internet catalana: El costat fosc de la IA, Futur Fest, SEO Day i Festa Open Source. (Font: Racó Català, MetaData i El Punt Avui)
- La nova Plataforma Andorrana per la Llengua constata que més de la meitat dels treballadors del comerç es dirigeixen als clients en castellà. (Font: PxL)
- Els comerços que no atenguin en català a Andorra seran sancionats a partir del pròxim gener. (Font: Racó Català)
- VDJOC, la base de dades dels videojocs en català – Vídeo. (Font: MetaData)
- La traducció automàtica en català depèn de tu – Vídeo. (Font: MetaData)
- Microsoft aplica nous algoritmes per millorar Copilot+ PC i Windows 11. (Font: MetaData)
- El Viquiprojecte ‘Els 10.000’ – 10.000 articles sobre els temes més importants i essencials. (Font: Amical Wikimedia)
- El TERMCAT i Espai Sonor Català presenten una infografia amb termes relacionats amb el pòdcast amb motiu del Dia Internacional del Pòdcast. (Font: SPL)
- Google Ads (plataforma de publicitat en línia) ja no admet el català al centre d’ajuda. (Font: Pilar Carracelas i Racó Català)
- Informe Poblet 2024, un estudi exhaustiu sobre l’ús del valencià a les xarxes socials per part dels creadors de contingut. (Font: Poblet.info)
- Metges pel Català edita un decàleg amb els drets dels pacients a ser atesos en català. (Font: Racó Català)
- No t’oblidis de configurar les xarxes socials en català! – Vídeo. (Font: MetaData)

Actualització mensual del resum de situació del Baròmetre de l’ús del català a Internet de WICCAC a 31 d’octubre del 2024.
Resum de dades destacades:
- El percentatge global d’ús del català és del 66,63% (alt), 0,02 punts percentuals inferior al del mes anterior (66,65%).
- Hi ha 8 dels 35 sectors analitzats a l’estudi que tenen un percentatge d’ús del català inferior al 50%. N’hi ha 5 que tenen un percentatge del 30 al 50% (baix) i 3 inferior al 30% (molt baix).
Notícies destacades del mes d’octubre del 2024:
- Un futur digital més just i democràtic: Les claus de la conferència 4D. En un món cada cop més interconnectat, l’accés equitatiu a les tecnologies digitals, un ús que no discrimini ni estigmatitzi, així com la protecció de les nostres dades personals, són essencials per garantir una democràcia plena i efectiva. Amb aquest objectiu, la digitalització democràtica i els drets digitals s’han de convertir en un pilar fonamental de les nostres societats contemporànies. Però malauradament, encara tenim molt camí a recórrer per poder-ho aconseguir.
Per això, Fundació .cat i Xnet van convocar la Conferència Europea 4D, un espai de reflexió i acció entorn els nostres drets digitals i la digitalització democràtica. Simona Levi, coordinadora de Xnet i Genís Roca, president de la Fundació .cat, van rebre als assistents i van aprofitar l’ocasió per destacar la importància de l’esdeveniment com una oportunitat única de visibilització, negociació política i acció.
Més informació a la notícia de la Fundació .cat.
- Els últims gestos de les institucions a favor del plurilingüisme no reverteixen ni de bon tros l’aprovació de nombroses normes discriminatòries – 3r trimestre de 2024. El tercer trimestre del 2024, que comprèn els mesos de juliol a setembre, el Butlletí Oficial de l’Estat espanyol (BOE) va recollir 70 noves normes jurídiques que privilegiaven la llengua castellana i relegaven la catalana. Eren 38 normes estatals, 30 d’europees i 2 d’internacionals. L’aprovació d’aquesta mena de normes per part de les institucions generals de l’Estat, de les institucions comunitàries europees, i, fins i tot, d’algunes organitzacions internacionals, és regular, i el seu ritme i intensitat no han variat significativament els darrers temps, tot i els gestos favorables al plurilingüisme que ha fet el tercer govern de Pedro Sánchez. El segon trimestre en van ser 58, i el primer trimestre, 34.
En el pla estatal, les normes discriminatòries més freqüents els darrers anys són les que imposen requisits de fer servir el castellà en la petició de subvencions i ajudes, o en la candidatura a premis.
Més informació a la notícia de Plataforma per la Llengua.
Normes que imposen el castellà – 3r trimestre de 2024 (PDF)
- Denunciem l’Estat espanyol al Tribunal Europeu de Drets Humans pel cas de la sentència del 25 % de castellà. Plataforma per la Llengua ha presentat una demanda al Tribunal Europeu de Drets Humans (TEDH) contra l’Estat espanyol per la decisió d’excloure les entitats en defensa del català del procés judicial del 25 % de castellà a les aules. La demanda s’ha presentat després d’haver esgotat totes les vies legals que ofereix l’Estat espanyol, atès que aquest juliol el Tribunal Constitucional (TC) també va inadmetre el recurs de Plataforma per la Llengua. Per a l’entitat, l’Estat espanyol ha violat tres articles del Conveni Europeu de Drets Humans: el que prohibeix discriminar (article 14) i els que estableixen els drets a un judici equitable (article 6.1) i a un recurs efectiu (art. 13).
Aquest juliol, el Tribunal Constitucional (TC) va decidir no admetre a tràmit el recurs de l’entitat per tal que les entitats en defensa del català no quedessin excloses del procés judicial del 25 % de castellà a les aules.
Més informació a la notícia de Plataforma per la Llengua.
- Denunciem en l’examen periòdic de drets humans de l’ONU que Espanya discrimina els catalanoparlants. Plataforma per la Llengua ha presentat, en el marc de la Revisió Periòdica Universal (UPR) del Consell de Drets Humans de l’ONU, un informe que recull les vulneracions dels drets lingüístics dels catalanoparlants a l’Estat espanyol. L’entitat constata que l’Estat fins i tot ha incomplert les recomanacions que es va comprometre a aplicar arran de l’última revisió, i fa set recomanacions que els estats podrien enviar a l’Estat espanyol en aquesta revisió. L’UPR és un mecanisme amb el qual cada quatre anys i mig els estats de l’ONU s’avaluen mútuament per analitzar el grau de respecte als drets humans.
En concret, Plataforma per la Llengua recomana que Espanya prengui mesures per perseguir les discriminacions lingüístiques perpetrades per servidors públics i inclogui la minoria catalanoparlant com a grup protegit en la signatura del Conveni marc per a la protecció de les minories nacionals del Consell d’Europa.
Més informació a la notícia de Plataforma per la Llengua.
- L’empresa @MercedesBenz facilita els contractes de manteniment dels vehicles en català als consumidors que així ho demanen! L’empresa @MercedesBenz facilita els contractes de manteniment dels vehicles en català als consumidors que així ho demanen! És la primera concessió que la marca alemanya fa envers els consumidors catalanoparlants. Ara bé… malauradament, encara no tenen el web disponible en català ni tampoc el manual d’ús dels vehicles —ni en paper ni en virtual—.
Cal recordar que aquesta automobilística té incoat un expedient sancionador arran de la denúncia presentada per la Plataforma per la Llengua pels seus incompliments del Codi de consum de Catalunya.
Més informació al tuit de Plataforma per la Llengua a X.
- Tercera edició del SAGA – Saló del Gaming, que serà amigable amb el col·lectiu autista, del 29 de novembre a l’1 de desembre a La Farga de l’Hospitalet. Plataforma per la Llengua i la Federació Catalana d’Autisme treballaran conjuntament per fer que la tercera edició de SAGA, saló del gaming, sigui amigable amb les persones autistes. Fruit d’aquesta col·laboració, el saló, que se celebrarà del 29 de novembre a l’1 de desembre a la Farga de l’Hospitalet, inclourà un espai silenciós i de llum tènue, l’Espai de la Calma, i formarà els treballadors per atendre de la millor manera possible les persones d’aquest col·lectiu.
Amb els lemes “#TothomÉsGamer” i “Hem nascut per jugar”, la tercera edició de SAGA reivindica que el joc és per a tothom i es proposa arribar al màxim de grups socials perquè tothom pugui gaudir-ne.
Més informació a la notícia de Plataforma per la Llengua.
SAGA – Saló del Gaming
- Celebrada a Girona la 17a edició de la Catosfera – El punt de trobada de la internet catalana: El costat fosc de la IA, Futur Fest, SEO Day i Festa Open Source. La Catosfera, el punt de trobada de la Internet catalana, ha finalitzat la seva 17a edició superant els 700 assistents, que ha celebrat un any més a Girona. Del 17 al 19 d’octubre, s’han programat debats, tallers, ponències i espectacles vivencials repartits entre l’Auditori de l’Espai Fundació La Caixa, a El Foment (Plaça dels Mercaders) i a la Casa de la Cultura de Girona. El director de la Catosfera, Joan Camp, afirma que aquesta ha sigut l’edició “amb el programa més ampli i la que més aliances ha creat amb el teixit de la ciutat”. Les jornades, que busquen donar resposta a les tendències de l’any, han girat entorn dels perills de la IA.
La presentació de la nova Associació de SEO en català, una comunitat per visibilitzar i treballar per l’ús del català a Internet va ser un dels esdeveniments del tercer i darrer dia de la Catosfera 2024. També es va celebrar el Futur Fest, un punt de trobada de creadors de contingut i jornada d’activitats del món digital transformades en espectacles en viu pensades per a un públic jove; el SEO Day, un seguit de ponències sobre posicionament web dirigides a un públic especialitzat en màrqueting digital i SEO organitzades per SEOgirona amb la col·laboració de Dobleseo; i la Festa de l’Open Source, una jornada per aprendre i participar activament del desenvolupament de software mitjançant eines de codi obert organitzada per l’associació Geeks.CAT.
Més informació a les notícies de Racó Català, MetaData i El Punt Avui.
Catosfera 2024 – El punt de trobada de la internet catalana
Futur Fest
Associació de SEO en Català – seoencatala.cat
- La nova Plataforma Andorrana per la Llengua constata que més de la meitat dels treballadors del comerç es dirigeixen als clients en castellà. Més de la meitat dels treballadors dels comerços d’Andorra la Vella fan servir el castellà per adreçar-se d’entrada als clients. Són dades d’un estudi fet per Plataforma Andorrana per la Llengua, que també revela que, un cop iniciada la conversa, si el client respon en català, només la meitat dels treballadors que començaven la conversa en castellà mantenen les respostes en aquesta llengua. Es tracta del primer estudi d’una entitat que s’ha presentat en societat aquest divendres (4-10) al matí en un acte al Centre Cultural la Llacuna i que presideix l’exministre Marc Vila i Amigó, que ja fa uns mesos es va incorporar a la Junta Executiva de Plataforma per la Llengua. A la roda de premsa, també hi ha participat Òscar Escuder, president de l’entitat, a qui han acompanyat representants de l’ONG del català d’altres territoris.
Més informació a la notícia de Plataforma per la Llengua.
Plataforma Andorrana per la Llengua
- Els comerços que no atenguin en català a Andorra seran sancionats a partir del pròxim gener. La ministra de Cultura i Esports d’Andorra, Mònica Bonell, ha assegurat que a partir del gener del 2025 els establiments comercials estaran obligats a complir amb la llei del català, aprovada el passat 25 d’abril. Aquesta normativa estableix l’obligatorietat d’atendre en català. En declaracions a la Ràdio Nacional d’Andorra, Bonell ha explicat que ja han començat a informar alguns negocis de les sancions que hi haurà pels infractors, perquè caldrà vetllar pel català.
Amb aquesta normativa, la ministra afirma que al Principat s’ha de garantir que “les persones que parlin en català, siguin ateses en català”. La nova llei contempla multes entre 6.001 i 60.000 euros per les faltes molts greus. Aquestes sancions s’imposarien a aquells comerciants que, per exemple, es neguessin sistemàticament a atendre en català en un període de tres anys, i que així quedés acreditat en una inspecció.
Més informació a la notícia de Racó Català.
- VDJOC, la base de dades dels videojocs en català – Vídeo. Gairebé la meitat dels catalans d’entre 14 i 54 anys juga de manera més o menys assídua a videojocs, però molt pocs ho fan en català. D’entrada es podria pensar que és per manca d’opcions, però això no és així: hi ha més de 200 títols disponibles en la nostra llengua, de gèneres, plataformes i públics diversos. Es poden trobar tots a VDJOC, la base de dades que s’actualitza periòdicament amb les darreres novetats que surten al mercat.
Vídeo de MetaData a YouTube “VDJOC, la base de dades dels videojocs en català”
VDJOC – Videojocs en català
- La traducció automàtica en català depèn de tu – Vídeo. La presència de la intel·ligència artificial en el món de la traducció automàtica es remunta fins als anys 80, però és a partir de 2013 quan guanya un impuls important gràcies a les xarxes neuronals. Aquests sistemes s’entrenen, en part, a partir de l’ús que en fa la ciutadania, de manera que tota traducció que es faci des del i cap al català, així com la retroacció que es doni al sistema sobre el resultat, ajudarà a millorar aquestes eines i a enfortir la presència digital de la llengua.
Vídeo de MetaData a YouTube “La traducció automàtica en català depèn de tu”
- Microsoft aplica nous algoritmes per millorar Copilot+ PC i Windows 11. Microsoft ha donat a conèixer les darreres novetats de Copilot+ PC i Windows, les quals preveuen que millorin en més rapidesa, senzilla i personalització de les funcionalitats que desenvolupen gràcies a la intel·ligència artificial. La proposta de la companyia és integrar els algoritmes en l’arquitectura dels productes per, apunten, “apoderar els usuaris i optimitzar la productivitat sense afegir complexitat innecessària”.
Entre els nous llançaments, destaca una versió més segura de Recall. Aquesta eina permet trobar i recordar tot el que s’ha vist a l’ordinador mitjançant la IA, el que la converteix en una mena de memòria fotogràfica. Recol·lecta amb imatges tot el que s’ha fet anteriorment i en facilita la recuperació.
Més informació a la notícia de MetaData.
- El Viquiprojecte ‘Els 10.000’ – 10.000 articles sobre els temes més importants i essencials. El Viquiprojecte ‘Els 10.000’ és una iniciativa de la comunitat de la Viquipèdia que té com a objectiu crear i mantenir 10.000 articles sobre els temes més importants i essencials en una àmplia varietat d’àmbits del coneixement i l’activitat humana. Es basa en una llista que identifica aquests articles com a fonamentals per a qualsevol enciclopèdia completa i ben equilibrada. Aquesta llista s’ha desenvolupat a partir de consensos globals sobre quins temes són imprescindibles, però cal tenir en compte que alguns apartats tenen un biaix anglocentrista, especialment en àrees com biografies o història. Això es deu al fet que el cànon ha estat definit per la comunitat a partir de la perspectiva predominant en moltes enciclopèdies internacionals.
Els articles seleccionats abasten un ventall ampli de disciplines: ciència, història, geografia, tecnologia, art, entre d’altres. L’objectiu no només és crear aquests articles, sinó assegurar-se que tinguin un nivell de qualitat adequat i estiguin ben documentats, ja que representen els temes més rellevants i fonamentals a escala global.
Més informació a la notícia d’Amical Wikimedia.
Viquiprojecte ‘Els 10.000’
- El TERMCAT i Espai Sonor Català presenten una infografia amb termes relacionats amb el pòdcast amb motiu del Dia Internacional del Pòdcast. Coincidint amb el Dia Internacional del Pòdcast, el 30 de setembre, el TERMCAT i Espai Sonor Català presenten la infografia Termes del pòdcast, que recull 23 termes bàsics relacionats amb aquest sector.
S’ha elaborat per iniciativa de l’associació Espai Sonor Català i amb la col·laboració d’aquesta entitat formada per empreses de comunicació, gestió de continguts, formació i producció dedicades al món de l’àudio en català, que busca ajudar la indústria de l’àudio en català a treballar buscant l’excel·lència i fer créixer els negocis del sector del pòdcast.
Per mitjà d’aquesta infografia, es poden consultar les fitxes terminològiques completes de cada terme, que contenen equivalents en diverses llengües i definicions.
Més informació a la notícia de la Secretaria de Política Lingüística (SPL) de la Generalitat de Catalunya.
Termes del pòdcast
Espai Sonor Català
- Google Ads (plataforma de publicitat en línia) ja no admet el català al centre d’ajuda. Google ja no ofereix ajuda pel seu servei Ads en català. Així ho ha denunciat la periodista Pilar Carracelas amb una piulada a X on mostra una captura amb la resposta del “centre d’ajuda” quan es navega en català: “Ens encantaria ajudar-vos. Ara bé, abans de continuar, us volem informar que ja no admetem (idioma). Només admeten l’espanyol per a la vostra regió. Si voleu obtenir assistència en espanyol, canvieu l’idioma del Centre d’Ajuda a l’espanyol”.
Més informació a la notícia de Racó Català i al tuit a X de la periodista Pilar Carracelas del 21-10, que en va donar la primícia.
- Informe Poblet 2024, un estudi exhaustiu sobre l’ús del valencià a les xarxes socials per part dels creadors de contingut. L’Informe Poblet 2024 és un estudi exhaustiu sobre l’ús del valencià a les xarxes socials per part dels creadors de contingut. Aquest informe, elaborat pel coordinador de Poblet.info Aitor Muñoz, analitza amb dades quantitatives i qualitatives els 296 perfils enregistrats en les diverses plataformes digitals: Instagram, YouTube, TikTok, Twitch i els pòdcasts.
L’estudi detalla l’evolució de la presència del valencià en aquestes xarxes, amb Instagram com la plataforma amb més creixement i impacte, mentre que Twitch es manté com un repte pendent per a la creació de contingut en valencià.
Més informació a la notícia de Poblet.info.
Informe Poblet 2024 (PDF de 37 pàgines)
- Metges pel Català edita un decàleg amb els drets dels pacients a ser atesos en català. El col·lectiu Salut-Metges pel Català ha editat un decàleg amb els drets dels pacients a ser atesos en català per combatre amb informació i legalitat els abusos per motius lingüístics que pateixen molts pacients i familiars per part de personal mèdic i sanitari. Casos com el denunciat aquesta mateixa setmana per Plataforma per la Llengua a l’Hospital Universitari Dexeus de Barcelona, amb la direcció atacant una pacient víctima d’un metge catalanòfob, van motivar la convocatòria d’una concentració per part de la formació política Alhora davant del mateix centre hospitalari.
Més informació a la notícia de Racó Català.
Decàleg dels drets dels pacients referits a l’ús del català
- No t’oblidis de configurar les xarxes socials en català! – Vídeo. Tant els motors de cerca com les xarxes socials recol·lecten tota mena de dades per determinar quins continguts mostrar als usuaris i en quin ordre fer-ho, i entre elles també s’inclou la configuració dels dispositius i de les aplicacions. És per aquesta raó que, encara que ja tinguis configurat l’ordinador o el mòbil en català, és possible que també hagis de fer-ho amb cada plataforma per separat. Accedint a la configuració de cadascuna d’elles trobaràs en un apartat o altre l’opció d’idioma, en la qual, en cas que l’ofereixi, podràs seleccionar el català.
Vídeo de MetaData a YouTube “No t’oblidis de configurar les xarxes socials en català!”
Altres notícies del mes d’octubre del 2024:
- El Viquiprojecte Escriptores vol augmentar la presència d’escriptores en les viquipèdies de les llengües de la Península Ibèrica (Amical Vikimedia, 14-10.2024)
- Reconeixements Catalunya Impacta als millors projectes de transformació digital, el 27 de novembre al Recinte Modernista de Sant Pau (Catalunya Impacta – Cercle Tecnològic de Catalunya, octubre 2024)
- Iniciem els encontres per explicar a les famílies els beneficis de triar el valencià a la matrícula escolar (Plataforma per la Llengua, 22-10-2024)
Plataforma per la Llengua inicia una gira per escoles del País Valencià per explicar a les famílies els detalls de la nova llei de plurilingüisme i els beneficis de triar el valencià.
- Política Lingüística impulsa quatre noves rutes per difondre la diversitat territorial del català (Secretaria de Política Lingüística (SPL) de la Generalitat de Catalunya, 29-10-2024)
- Més d’un milió de persones estudien català amb Duolingo (Racó Català, 17-10-2024)
La plataforma d’aprenentatge d’idiomes només permet aprendre català des del castellà.
- El debat a Palma sobre l’escola en català conclou que la immersió total en català és l’únic motor de la cohesió social (Plataforma per la Llengua, 8-10-2024)
Berta Serra, Maria Antònia Font, Jordi Martí Monllau i Maria Carmona van participar al seminari, titulat “Model d’escola: línies diferenciades o conjunció”.
Berta Serra, coordinadora d’Educació de Plataforma per la Llengua, va defensar que l’escola és fonamental perquè tothom aprengui català i els catalanoparlants puguin tenir uns drets lingüístics plens.
- Aquest 9 d’Octubre, eixim als carrers per defensar la llengua a les escoles del País Valencià (Plataforma per la Llengua, 7-10-2024)
Convoquem els socis i voluntaris de l’ONG del valencià a acudir a la manifestació organitzada per la Comissió 9 d’Octubre sota el lema “La llengua no es toca, tria valencià”.
- Ateneus, El 9 Nou i lamira.cat guanyen el premi a millor reportatge, que concedeix l’APPEC (Associació de Publicacions Periòdiques en Català (APPEC), 22-10-2024)
- Els Grizzlys Catalans, club de futbol americà del Rosselló, incorporen el català al web i a la botiga digital (Plataforma per la Llengua, 16-10-2024)
El club nord-català de futbol americà també incorporarà progressivament el català a les xarxes socials, al llarg de la temporada vinent, i el potenciarà entre els equips de formació.
Plataforma per la Llengua ha aconseguit que el català s’obri pas en un dels tres clubs esportius d’elit de la Catalunya Nord.
L’entitat continuarà col·laborant amb els Grizzlys Catalans per avaluar noves possibilitats de difusió i revitalització del català.
- Arriba el Creafest 2024, el festival dels creadors en català (VilaWeb, 18-10-2024)
Al festival, que es farà avui, es presentarà un portal web que aplegarà tots els creadors de contingut en català a YouTube, Twitch i TikTok.
El cap d’estil de VilaWeb hi rebrà un dels guardons de la gala d’homenatges.
- Instagram, la plataforma en què creixen més els creadors en català al País Valencià (VilaWeb, 28-10-2024)
Publiquen l’Informe Poblet 2024, un estudi sobre l’ús del català a les xarxes socials dels creadors de contingut al País Valencià.
- Convoquen manifestacions a València, Alacant i Castelló contra la consulta de llengua base (VilaWeb – Efe, 25-10-2024)
També reclamen unes infraestructures dignes, més recursos i millores per als professors.
- Conferència Europea 4D – La ciutadania alça la veu per reclamar una digitalització democràtica (Aida Corón a MetaData, 9-10-2024)
El programari auditable, la col·laboració ciutadana i la disposició de l’administració pública per trencar amb l’hegemonia de les tecnològiques són els pilars de la transformació que reclama l’activisme per a una societat justa.
- Augmenten un 127% les traduccions al català per part dels turistes (MetaData, 29-10-2024)
Els dispositius que incorporen algoritmes per convertir el contingut de forma automàtica a una altra llengua facilita la visibilitat dels idiomes amb menys parlants.
- Els vídeos d’esport en català guanyen terreny a les xarxes: “Cuidem la llengua i l’enriquim” (Pol Baraza Curtichs a VilaWeb, 19-10-2024)
Us descobrim quatre professionals de l’esport que creen vídeos en català a les xarxes socials.
Kajol Escútia, Miquel Gonzalez, Andreu Sarrà i Olga Rabasa difonen activitats, consells esportius i tota mena de continguts.
- Marc Vila: “Andorra té una responsabilitat que no ha sabut aprofitar del tot” (Entrevista de Pol Baraza Curtichs a VilaWeb, 15-10-2024)
Entrevista al president de la nova Plataforma Andorrana per la Llengua.
- La salut, el turisme i la imposició lingüística protagonitzaran els tres darrers seminaris lingüístics del 2024 a Mallorca (Plataforma per la Llengua, 14-10-2024)
El 25 d’octubre tendrà lloc a l’Escola de Mallorquí de Manacor el seminari sobre el català en l’àmbit sanitari, i el 15 de novembre es debatrà sobre llengua i turisme en una ubicació encara per confirmar.
- El seminari sobre llengua i salut conclou que la capacitació lingüística dels sanitaris és essencial per a garantir els drets dels pacients (Plataforma per la Llengua, 28-10-2024)
L’Escola Municipal de Mallorquí de Manacor ha acollit un seminari sobre sanitat i llengua catalana, a càrrec de la infermera Elisa Aznar i la doctora en Dret Públic Maria Ballester.
- Plataforma per la Llengua denuncia que el Reial Mallorca emet el carnet digital de soci només en castellà (Plataforma per la Llengua, 10-10-2024)
L’entitat critica que el club no respecti l’opció dels mallorquinistes que volen l’abonament en llengua catalana.
L’ONG del català ha sol·licitat una reunió amb el club i anima els seguidors i la societat mallorquina a reclamar al Reial Mallorca l’ús del català en tots els seus espais i documents oficials.
- La CAL celebrarà els XXII Premis Nacionals Joan Coromines a Esplugues de Llobregat (Coordinadora d’Associacions per la Llengua Catalana (CAL), 25-10-2024)
- La CAL rep 36.184 € gràcies a les aportacions dels clients de Bonpreu i Esclat (Coordinadora d’Associacions per la Llengua Catalana (CAL), 9-10-2024)
- ‘La Mira’ guanya el premi a millor reportatge de l’Appec (Racó Català, 22-10-2024)
- Plataforma per la Llengua denuncia l’Estat al TEDH pel cas de la sentència del 25% de castellà (Racó Català – ACN, 30-10-2024)
L’entitat acusa l’estat espanyol de “violar” tres articles del Conveni Europeu dels Drets Humans.
- Un 63% dels catalans creu que la gent que fa atenció al públic a comerços hauria de poder atendre en llengua catalana (Racó Català – ACN, 30-10-2024)
Sis de cada deu defensa que el govern espanyol no ha fet tot el que podia per a l’oficialitat del català a la UE.
- Els castellanoparlants creuen que Espanya ha fet tot el que podia pel català a Europa (Racó Català, 30-10-2024)
El 81% dels catalanoparlants pensa que el govern espanyol no ha fet prou per a l’oficialitat del català.
- Els turistes mostren cada cop més interès en aprendre una mica de català (Racó Català, 25-10-2024)
Els traductors automàtics han registrat un increment aquest 2024 del 127% de traduccions del català.
- El conseller i el secretari de Política Lingüística visiten el TERMCAT (Secretaria de Política Lingüística (SPL) de la Generalitat de Catalunya, 28-10-2024)
- [VÍDEO] Apesteguia denuncia l’emergència lingüística de les Illes: “Calen mesures extraordinàries” (VilaWeb, 2-10-2024)
El diputat de Més per Mallorca diu que mantenir el català és un deure de tothom perquè és un patrimoni compartit.
- La manifestació del Nou d’Octubre clama a València contra els atacs a la llengua (Laura Escartí i Esperança Camps Barber a VilaWeb, 9-10-2024)
El lema que enguany ha triat la Comissió Nou d’Octubre és “Som país, parlem valencià”.
- La Generalitat Valenciana atorga el premi de les Lletres a Ferran Torrent (VilaWeb, 1-10-2024)
Avui s’han fet públiques les medalles i distincions que es lliuraran els dies 8 i 9 d’octubre per commemorar la Diada del País Valencià.
- Alerta a deixar la defensa del català a les mans del govern espanyol (Editorial de Vicent Partal a VilaWeb, 3-10-2024)
El PSOE fa dècades que legisla contra el català i sense fer res que es puga considerar, no pas favorable, sinó equànime amb la nostra llengua. Que ara li interessa fer veure que ha canviat? Molt bé, però que ningú no s’enganye.
- Rosario Palomino (Editorial de Vicent Partal a VilaWeb, 23-10-2024)
Rosario Palomino ens va ensenyar que tothom, absolutament tothom, mereix l’oportunitat de parlar en català, de sentir-se català, de ser català.
- Rosario Palomino, el somriure contra la ignorància lingüística (Pol Baraza Curtichs a VilaWeb, 26-10-2024)
Carme Sansa, Toni Albà i Matthew Tree, del col·lectiu “No em canviïs la llengua”, recorden el llegat que ha deixat l’activista en defensa del català.
- S’ha mort Rosario Palomino, ferma defensora del català (VilaWeb, 22-10-2024)
Fou un dels impulsors de la iniciativa “No em canviïs la llengua”.
- Metsola deixa l’estudi del català al Parlament Europeu en mans d’un grup de treball que inclou el PP i l’extrema dreta (VilaWeb – Europa Press, 7-10-2024)
Del setembre del 2022 ençà, Albares ha enviat tres cartes formals a l’eurocambra reivindicant l’ús del català, l’èuscar i el gallec.
- La Comissió 9 d’Octubre destaca la lluita per la llengua i el territori com a eix de la Diada (VilaWeb, 2-10-2024)
El lema de la manifestació d’enguany és “Som País, parlem valencià”.
- Fem una crida a les famílies a triar el valencià a l’escola, en el marc de la manifestació del 9 d’Octubre (Plataforma per la Llengua, 10-10-2024)
Plataforma per la Llengua ha participat en la manifestació organitzada per la Comissió 9 d’Octubre sota el lema “Som país, parlem valencià”.
- Creem el Premi de Llengua Catalana Lola Anglada per premiar l’establiment lingüísticament responsable de Sitges (Plataforma per la Llengua, 25-10-2024)
Podran optar a aquest premi establiments de caràcter socioeconòmic que desenvolupin la seva activitat plenament en català, de manera escrita i oral.
- La Generalitat empara una psicòloga d’un centre de salut mental de Reus que es va negar a atendre una usuària que parlava en català (Plataforma per la Llengua, 24-10-2024)
Una psicòloga del Centre de Salut Mental Infantil i Juvenil de Reus obliga una mare amb un fill amb síndrome d’Asperger a parlar en castellà si vol que l’atengui.
El Departament de Salut reconeix els fets, però no només no es compromet a sancionar la psicòloga, sinó que crea una falsa dicotomia entre el dret a la salut i el dret d’expressar-se en català, i justifica la professional perquè “és nouvinguda al nostre país”.
- Denunciem que l’hospital Dexeus deixa impune la discriminació lingüística d’un metge a una pacient d’urgències amb amnèsia (Plataforma per la Llengua, 21-10-2024)
Un metge del servei d’urgències de l’Hospital Universitari Dexeus de Barcelona es va negar a atendre una pacient perquè volia parlar en català, i el volant de prestació assistencial reconeix els fets, en responsabilitza la pacient i titlla la petició de «grotesca i xenòfoba».
L’entitat denuncia que els responsables d’agressions lingüístiques tenen tanta impunitat que fins i tot reconeixen els fets en documents oficials i no esperen que ningú els pugui sancionar.
Plataforma per la Llengua reclama al Departament de Salut de la Generalitat de Catalunya que s’impliqui en el cas i prengui mesures contra el metge i l’hospital, que reconeix els fets, però no es compromet a investigar-los a fons ni a sancionar-ne els responsables.
- Escola Valenciana vol aturar cautelarment la certificació automàtica dels títols de llengua (VilaWeb, 3-10-2024)
El primer dia de funcionament de la norma, el sistema ja havia rebut 4.000 sol·licituds.
- La Xarxa Vives d’Universitats celebra trenta anys teixint aliances en l’educació superior, la cultura i la llengua catalanes (VilaWeb, 28-10-2024)
En formen part vint-i-dues universitats dels Països Catalans.
- Ferran Torrent: “L’ús de la llengua és el que més em preocupa. Sense llengua no tenim res” (Esperança Camps Barber a VilaWeb, 5-10-2024)
Entrevista a l’escriptor, que acaba de ser guardonat amb el premi de les Lletres de la Generalitat Valenciana.
- La Generalitat ofega Acció Cultural i Escola Valenciana: els redueix els ajuts a la meitat (VilaWeb, 15-10-2024)
No obstant això, la Generalitat es vanta d’haver augmentat la quantia dels ajuts a la promoció del català.
- Menys de la meitat dels treballadors del comerç d’Andorra es dirigeixen als clients en català (VilaWeb, 4-10-2024)
La nova Plataforma Andorrana per la Llengua s’ha presentat en societat amb aquest informe.
- Iñaki Uria: “Sense un diari, ni la llengua ni la nació no es consoliden” (Urtzi Urkizu a VilaWeb, 21-10-2024)
Iñaki Uria ha estat fonamental en els mitjans del País Basc en èuscar · Va estar a Argia i va ser el director i conseller delegat d’Euskaldunon Egunkaria –i per aquest motiu va ser víctima de tortures i presó.
També ha estat director de la televisió Hamaika durant divuit anys, fins la setmana passada.
- Una batllessa de Junts denuncia que la Generalitat fa servir el castellà per comunicar emergències (VilaWeb, 8-10-2024)
Jeannine Abella lamenta que el Departament d’Interior no faci el català per dirigir-se a la ciutadania i la resta d’administracions.
- L’Ajuntament d’Elx menysté el català i prova de censurar el Correllengua (VilaWeb, 26-10-2024)
La regidora d’Educació, Maria Bonmatí (PP), es nega a fer servir el català i apel·la a la “llibertat” per fer tot el discurs en castellà.
- La selectivitat de les Illes permetrà de fer més faltes d’ortografia en català que en castellà (VilaWeb, 26-10-2024)
El govern argumenta que li ho va demanar la UIB per la quantitat tan alta de faltes d’ortografia en català.
- Òmnium denuncia al TEDH que la justícia espanyola exclogui les entitats a favor del català en la causa del 25% (VilaWeb, 25-10-2024)
Antich considera insòlit i antidemocràtic que els jutges vulnerin el dret dels ciutadans d’aprendre català.
- Fundació .cat i Xnet impulsen la primera Conferència Europea 4D per a una digitalització democràtica (Fundació .cat, 3-10-2024)
- Francesc Xavier Vila: “Si hi ha monolingüisme és el del 24% de la població que no utilitza mai el català” (Entrevista a l’Ara, 6-10-2024)
- Si el català és la llengua dels castells, com els traduïm al castellà (Elisenda Plana Armengol a la Revista Castells, 30-10-2024)
- Gest d’una coneguda marca de cotxes amb el català enmig d’un procés sancionador (Josep Maria Botanch a El Món, 15-10-2024)
Mercedes-Benz facilita els contractes de manteniment dels vehicles en llengua catalana, però encara li queda un llarg recorregut per complir el Codi de Consum de Catalunya.
- Els 10 reptes del català: de la integració dels nouvinguts a la recuperació del prestigi (Mar Riera a Nació, 26-10-2024)
Potenciar l’ús social, normalitzar el català al món digital, incentivar la transmissió lingüística i aconseguir l’oficialitat a la Unió Europea, entre les principals línies d’actuació entorn de la llengua en el nou cicle polític.
- Professionals del posicionament web impulsen l’Associació del SEO en Català (MetaData – ACN, 21-10-2024)
L’entitat aspira a crear una comunitat d’experts i difondre les millors pràctiques de l’optimització de motors de cerca en la llengua.
- Arrenca la 17a edició de la Catosfera amb dos tallers dirigits a estudiants de secundària i cicles formatius (MetaData – ACN, 17-10-2024)
La programació posarà el focus en els riscos i perills de la IA i culminarà el 19 d’octubre amb la tercera Futur Fest.
- NotebookLM, l’eina intel·ligent de Google per prendre notes que ha cridat l’atenció del món del pòdcast (MetaData, 4-10-2024)
La nova funcionalitat ‘resums d’àudio’ permet convertir fitxers de text o en PDF en converses píndoles sonores locutades per veus artificials.
- La indústria es rendeix a la IA genteraiva (MetaData, 9-10-2024)
Els algoritmes trenquen amb el paradigma de l’automatització i la predicció per incorporar una nova capa de coneixement que té la capacitat de reformular qualsevol entorn.
- Els Premis DonaTIC celebren 10 anys de vida visibilitzant els referents femenins de les futures generacions (MetaData, 10-10-2024)
Els guardons premien 12 dones de l’àmbit tecnològic i dues iniciatives privades per les seves aportacions en el món de l’empresa, la investigació, la divulgació i l’educació.
- Les noves fronteres de la IA generativa: multimodalitat i SML (Sergio Muñoz a MetaData, 15-10-2024)
“La convergència de la multimodalitat i els models petits del llenguatge està inaugurant una nova era en la IA”.
- El BSC llança Galtea, una ‘spin-off’ que ajuda les empreses a incorporar la IA generativa (MetaData, 16-10-2024)
La plataforma permet monitorar i avaluar els models algorítmics per facilitar la tasca d’incorporar-los en el fluxe de treball.
- 13.500 artistes d’arreu del món signen un manifest contra l’ús d’obres sense permís per entrenar models d’IA (MetaData, 23-10-2024)
Personalitats com Julianne Moore, Kazuo Ishiguro, Björn Ulvaeus o Ed O’Brien donen suport al comunicat.
- L’empresa xinesa d’intel·ligència artificial Coovally trasllada la seu central a Barcelona (MetaData, 14-10-2024)
La companyia invertirà 6 MEUR en les noves instal·lacions i començarà a operar amb una quinzena de noves incorporacions.
- L’Smart City Expo World Congress escalfa motors per l’edició més gran mai celebrada (MetaData, 22-10-2024)
L’esdeveniment, que se celebrarà del 5 al 7 de novembre, augmenta un 30% en superfície i estrena un espai per connectar ‘start-ups’ innovadores.
- Addictes a les compres per internet (Aida Corón a MetaData, 28-10-2024)
Les noves plataformes de comerç en línia utilitzen les dades i la intel·ligència artificial per personalitzar els aparadors i dissenyar estratègies de captació de clients agressives mitjançant butlletins o notificacions al mòbil.
- El món digital s’acomiada dels advocats més tradicionals (Aida Corón a MetaData, 22-10-2024)
Els professionals de l’advocacia i la justícia viuen una transformació del sector que els obliga a vincular l’esfera virtual a qualsevol entorn, i a prendre mesures davant l’entrada de tota mena de tecnologies.
- Catalunya instal·larà el maig del 2025 la primera estació de control i recepció de dades de satèl·lits (MetaData, 16-10-2024)
Les instal·lacions del Teleport de Sant Esteve de l’Observatori del Montsec són l’espai escollit per la nou emplaçament de l’estratègia New Space de la Generalitat.
- Barcelona serà la seu del Phi-LabNET Spain (MetaData, 1-10-2024)
El centre serà un dels 11 nodes d’una xarxa especialitzada en la recerca i el desenvolupament de solucions espacials vinculades al canvi climàtic i a la sostenibilitat.
- La ‘fintech’ Dojo obre una sucursal a Barcelona (MetaData, 2-10-2024)
L’empresa anglesa s’especialitza en el desenvolupament de programaris i terminals de pagament.
- “Som País, parlem valencià”, lema de la manifestació del 9 d’Octubre (Racó Català – Diari La Veu, 2-10-2024)
Aquest lema reivindica la llengua, el territori i la llibertat en un moment d’arraconament i marginació.
- La Dexeus titlla de “grotesca i xenòfoba” la petició d’una pacient amb amnèsia de parlar en català (Racó Català, 21-10-2024)
L’hospital protegeix un metge que no la va voler atendre per parlar en català.
- Campanya amb faltes d’ortografia en valencià de la Diputació d’Alacant (Racó Català – Diari La Veu, 23-10-2024)
Cartells en valencià amb errades ortogràfiques i informació només en castellà.
- L’alcalde Barcala afirma que “Alacant està orgullosa del nostre idioma, el castellà” (Racó Català – Diari La Veu, 23-10-2024)
També valora la “immersió” dels turistes que venen a aprendre el castellà.
- Vox vol ‘descatalanitzar’ l’Acadèmia Valenciana de la Llengua per homologar els títols de Lo Rat Penat (Racó Català – Diari La Veu, 19-10-2024)
L’ultradreta confia sortir-se’n “pel bé de la història i cultura” dels valencians.
- ‘La Razón’ admet l’inadmissible per a un mitjà catalanòfob: El castellà és una amenaça per al català (Racó Català, 16-10-2024)
També insinua que “l’independentisme radical” seria qui manaria en matèria lingüística a Andorra.
- Teresa Sanna guanya la tercera edició del CantAlguer amb la cançó inèdita “Marina” (Plataforma per la Llengua, 26-10-2024)
La final del concurs, organitzat de Plataforma per la Llengua, ha tengut lloc al Poco Loco divendres 25 de octubre.
Teresa Sanna sigui els passos de Gionta i Riccardo i Arbre del Peix, i guanya lo CantAlguer, concurs que vol encoratjar los joves a emprar l’alguerés com a llengua d’expressió artística.
- La final del CantAlguer 2024 tenguerà lloc divendres 25 de Octubre al Poco Loco (Plataforma per la Llengua, 17-10-2024)
Convidat especial Gionta, vencidor amb Riccardo Pinna de l’edició 2023 del Concurs.
CantAlguer és un projecte de Plataforma per la Llengua per encoratjar los joves algueresos a cantar en la nostra llengua.
- Lo duo Gionta i Riccardo presenten a l’Alguer lo disc “Quan Miraves a Lluny” (Plataforma per la Llengua, 31-10-2024)
Lo concert de presentació tenguerà lloc al Poco Loco lo pròxim dijous 7 de novembre a les h 21.30.
- Neix una entitat per potenciar els continguts en català a internet (Josep Maria Botanch a El Món, 26-10-2024)
L’Associació de SEO en Català busca “promoure, difondre i impulsar” millores per a l’optimització de motors de cerca en català.
- Més concentracions per prioritzar l’accés de filòlegs a places de Valencià (Manuel Lillo i Usechi al Diari LaVeu, 25-10-2024)
Tindran lloc a Alacant i a València els dies 28 i 31 d’octubre i 4 i 7 de novembre.
- Recullen signatures per l’accés dels filòlegs a fer classes de valencià (Sebastià Carratalà al Diari La Veu, 3-10-2024)
El procediment de difícil cobertura dona prioritat a les persones amb altres titulacions que ja estan en borsa.
- El dia que professors d’arreu del món defensaren la unitat de la llengua (Sebastià Carratalà al Diari La Veu, 25-10-2024)
Es van reunir a València amb motiu de la celebració de la cinquena trobada internacional de departaments de català.
- 1 de cada 10 comerços de Manresa no té el rètol en català (Racó Català – ACN, 2-10-2024)
200 establiments manresans incompleixen la llei de política lingüística.
- L’Espinaler: marca catalana, negoci en castellà (Racó Català, 2-10-2024)
El català, absent en l’etiquetatge, retolació i informació a establiments de la marca als Països Catalans.
- La nova eina de Google que converteix textos en pòdcasts (Racó Català – Audiocat, 6-10-2024)
NotebookLM utilitza IA per generar veus naturals, facilitant la creació de continguts sonors.
- El govern francès amenaça la viabilitat de Ràdio Arrels (Racó Català – Nationalia, 19-10-2024)
La retallada de fons prevista també posa en perill les emissores en basc, occità i bretó.
- La Generalitat va en contra de la legalitat i incorpora toponímia franquista en una guia per a nens (Racó Català, 25-10-2024)
Vulnera les lleis de Política Lingüística i de Memòria Democràtica.
- ‘Casa en flames’ i ‘El 47’ situen el cinema en català en el seu millor registre de públic des del 2017 (Racó Català – ACN, 3-10-2024)
Més de 340.000 persones han anat a sales a veure una pel·lícula en llengua catalana.
- El CIFO, un nou centre de la Generalitat que respon en castellà les sol·licituds fetes en català (Racó Català, 9-10-2024)
Aquest centre de formació ofereix cursos on els professors també fan les classes en castellà.
- La Generalitat Valenciana crea l’únic certificat de capacitats lingüístiques escrit en dos idiomes (Racó Català, 5-10-2024)
Amb l’idioma que suposadament acredites i també amb el que parles per si no entens què hi diu.
- Totes les novetats en català a plataformes (del 18 al 25 d’octubre) (Racó Català – Goita què fa ara!, 25-10-2024)
En total, 54 pel·lícules i 8 sèries.
- Totes les novetats en català a plataformes (de l’11 al 18 d’octubre) (Racó Català – Goita què fa ara!, 18-10-2024)
En total, 72 pel·lícules i 13 sèries.
- Totes les novetats en català a plataformes (del 4 a l’11 d’octubre) (Racó Català – Goita què fa ara!, 11-10-2024)
En total, 37 pel·lícules i 3 sèries.
- Totes les novetats en català a plataformes (del 27 de setembre al 4 d’octubre) (Racó Català – Goita què fa ara!, 4-10-2024)
En total, 83 pel·lícules i 7 sèries.
- (VÍDEO) Mazón assegura que el valencià és una llengua d'”imposición” (Racó Català, 1-10-2024)
El president valencià també ha devaluat el valencià regalant el títol sense examen.
- ‘Cites Barcelona’ i el català: continua la polèmica (Txell Partal a VilaWeb, 24-10-2024)
Abans d’emetre els primers capítols gravats en castellà, alguns usuaris ja s’havien queixat del doblatge.
- Es busca traductor de “burjassoter” al català: una nova borinotada del PP (Gemma Pasqual i Escrivà a VilaWeb, 22-10-2024)
La proposta del PP de traduir Estellés del valencià al català no tan sols és absurda, sinó que revela un menyspreu profund per la riquesa i unitat de la nostra llengua.
- “Posen el català per davall de l’anglès”: L’OCB denuncia un “nou cas” de discriminació lingüística a Cort (AraBalears, 10-10-2024)
Denuncien que el català no és tractat com una llengua oficial de la comunitat.
- El programa de cinema infantil en català CINC reprèn l’activitat amb més de 180 projeccions (Secretaria de Política Lingüística (SPL) de la Generalitat de Catalunya, 17-10-2024)
De gener a agost de 2024, 11.540 espectadors van assistir a les sessions del CINC, que va comptar amb 179 projeccions a 29 municipis.
- El CPNL reorganitza els centres de normalització lingüística del Baix Llobregat (Secretaria de Política Lingüística (SPL) de la Generalitat de Catalunya, 1-10-2024)
L’estructuració en tres centres permet redistribuir millor els recursos i optimitzar els serveis adreçats a la població d’aquesta comarca.
- Netflix promociona la versió doblada al castellà de ‘Casa en flames’ i la rebateja com a ‘Casa en llamas’ (Racó Català, 9-10-2024)
La plataforma estrena la pel·lícula el 23 d’octubre, amagant que es tracta d’un film en català.
- Cerdanyola i Sant Cugat del Vallès impulsen el català al comerç amb un pla d’accions estratègiques i formació als establiments que tenen personal que coneix poc el català (Secretaria de Política Lingüística (SPL) de la Generalitat de Catalunya, 16-10-2024)
Ha estat dissenyat i executat pel Govern i el CNL Vallès Occidental 3 en col·laboració amb els ajuntaments de Cerdanyola del Vallès i de Sant Cugat del Vallès i la implicació dels agents econòmics locals.
- El Voluntariat per la llengua promou l’ús del català amb tallers de màgia per a parelles lingüístiques a vuit ciutats (Secretaria de Política Lingüística (SPL) de la Generalitat de Catalunya, 28-10-2024)
El Departament de Política Lingüística i el Consorci per a la Normalització Lingüística organitzen aquesta tardor setze tallers de màgia adreçats a les parelles lingüístiques del Voluntariat per la llengua.
- El CNL L’Heura celebra 40 anys amb un acte multitudinari al Teatre Sagarra de Santa Coloma de Gramenet (Secretaria de Política Lingüística (SPL) de la Generalitat de Catalunya, 24-10-2024)
L’acte va mostrar la tasca del CNL pel foment del català en col·laboració amb més de 30 entitats i 100 comerços.
- Arriben als cinemes les últimes quatre estrenes en català de l’octubre (Secretaria de Política Lingüística (SPL) de la Generalitat de Catalunya, 24-10-2024)
S’estrenen ‘Societat negra’, ‘Dàlia i el Llibre Vermell’, ‘Rescat a l’Àfrica. Una pel·lícula d’ous’ i ‘Great Absence’.
- ‘Shin chan: el superheroi’, la gran estrena en català d’aquesta setmana als cinemes (Secretaria de Política Lingüística (SPL) de la Generalitat de Catalunya, 16-10-2024)
- ‘My Hero Academia: You’re Next’, principal estrena en català d’aquesta setmana als cinemes (Secretaria de Política Lingüística (SPL) de la Generalitat de Catalunya, 10-10-2024)
Divendres també s’estrenen els documentals ‘Diari de la meva sextorsió’ i ‘Un estel fugaç’, en versió original.
- ‘Yves’ i ‘El que em queda de tu’, dues estrenes en VOSC per començar l’octubre al cinema (Secretaria de Política Lingüística (SPL) de la Generalitat de Catalunya, 2-10-2024)
- La Generalitat Valenciana lliura el Premi de les Lletres i la Distinció al Mèrit Cultural en un acte íntegrament en castellà (Esperança Camps Barber a VilaWeb, 8-10-2024)
L’única intervenció en català l’ha feta Ferran Torrent, que ha rebut el Premi de les Lletres i ha parlat en nom de la resta de guardonats.
- La FAMPA critica la nova llei educativa i diu que el Consell menysprea la llengua (VilaWeb – EFE, 8-10-2024)
La Federació d’Associacions de Mares i Pares d’Alumnes de València ha engegat la campanya “Tria valencià, tria oportunitats”.
- El mite de la immersió lingüística (El desgavell educatiu, 2) (Tina Vallès a VilaWeb, 3-10-2024)
Ara mateix la immersió lingüística és una mentida. Es pot viure en castellà, es pot aprovar i anar passant de curs sense haver après català.
- Un programa d’IB3 censura el lema “La llengua no es toca” de la roba dels concursants (Martí Gelabert a VilaWeb, 17-10-2024)
Argumenten que no volen entrar en polèmiques perquè és un programa familiar.
- Joan M. Serra: «Ens hauríem d’equivocar molt perquè el català arribés a desaparèixer» (Entrevista de Mar Riera a Nació, 13-10-2024)
L’escriptor, professor de català i geògraf manresà publica el llibre “L’ús parlat del català: en un tombant decisiu”, una anàlisi exhaustiva i inèdita de la situació actual de l’ús oral i real de la llengua amb possibles escenaris de futur.
- Elisa Aznar: «La capacitació lingüística dels sanitaris és imprescindible, no només com a obligació normativa, sinó també com a obligació moral» (dBalears, 30-10-2024)
- El debat a Palma sobre l’escola en català conclou que la immersió total en català és l’únic motor de la cohesió social (dBalears, 8-10-2024)
- L’OCB davant la nova discriminació lingüística: «Ja n’hi ha prou! No volem ser estrangers a ca nostra!» (dBalears, 18-10-2024)
- La Floristeria Real de Palma discrimina els catalanoparlants (dBalears, 25-10-2024)
- Davant d’una queixa lingüística, la UPF li farà arribar a una professora “la recomanació” d’utilitzar el català a classe (Racó Català, 14-10-2024)
Els drets lingüístics dels estudiants depenen d’una “recomanació”.
- Vera considera “un èxit absolut” el Pla de segregació lingüística (Jaume Cladera Mas a AraBalears, 10-10-2024)
Només s’hi han sumat 11 centres educatius, i tots ells concertats.
- L’hospital Dexeus justifica que un metge es negués a atendre una pacient en català i la insultés (VilaWeb, 21-10-2024)
En el volant de prestació assistencial de la pacient es reconeixien els fets, però se’n responsabilitzava la víctima.
- El cas d’un nen de sis anys que vol parlar en català amb els companys de classe i no pot (Pol Baraza Curtichs a VilaWeb, 4-10-2024)
Una família de l’Alt Penedès s’indigna perquè el castellà s’ha imposat dins la classe del seu fill i fora: “Es parla a la classe, al pati i mentre juguen”.
- Un pare ha de demanar a l’escola del seu fill de sis anys que apliqui la Llei d’Immersió Lingüística (Racó Català, 1-10-2024)
El progenitor ha de plantejar ell mateix al centre les mesures que s’haurien de seguir en un model immersiu.
- Aina Salom: «Em varen obligar a xerrar castellà per a aconseguir les dades que necessitava per a la denúncia» (dBalears,18-10-2024)
- Nova discriminació lingüística a les Illes: “Em van imposar el castellà” (VilaWeb, 18-10-2024)
L’ex-consellera Aina Salom va ser discriminada lingüísticament en una botiga de Palma i no la van atendre.
- [VÍDEO] La lliçó d’una víctima de discriminació lingüística: “Vull fer una crida a plantar cara” (VilaWeb, 7-10-2024)
Marc Juan Arinyó ha denunciat als jutjats de Sueca que una metgessa de l’ambulatori de Cullera s’ha negat a atendre’l per parlar-li en català.
- (VÍDEO) Una doctora se’n fot d’un pacient que li va parlar en valencià i es nega a atendre’l d’urgència (Racó Català – Diari La Veu, 6-10-2024)
Ha passat al Centre de Salut de Cullera.
- Peyu: “Fins els ous d’agències xupiguais contractades per la Generalitat que escriuen ‘Cataluña'” (Racó Català, 8-10-2024)
L’humorista respon a una proposta amb un “si m’ho envieu en català, potser m’ho llegeixo”.
- Insulten una exconsellera socialista per parlar català en una botiga de Movistar a Palma (Racó Català, 18-10-2024)
Li han negat fins a cinc cops el full de reclamació quan ha volgut denunciar els fets.
- (VÍDEO) De queixar-se perquè li parlen en català a agrair a la gent per mantenir-se en català amb ella (Racó Català, 15-10-2024)
Del “dímelo normal, como la gente normal” a criticar els qui porten anys a Catalunya i els molesta el català.
- Demanen al Govern de Prohens la promoció de vint varietats de ‘la llengua balear’ (Racó Català, 9-10-2024)
MÉS per Mallorca ha deixat en evidència Vox i el secessionisme que n’exigia per a quatre.
- Ensenyar a (no) ensenyar en català (Pol Viñas a Núvol, 29-10-2024)
No podem defensar un model d’immersió i alhora mantenir aquesta calamitat de formació del professorat.
- Una magnòlia immensa (Grup d’Estudi de Llengües Amenaçades (GELA) a VilaWeb, 20-10-2024)
“I em vaig adonar que el poble català era un poble ferit, i vaig entendre que l’única manera d’acostar-me a un poble ferit era aprendre a parlar la seva llengua”.
- “Qui no carda a Olot…”: les dites de pobles, una riquesa immensa (Jordi Badia i Pujol a VilaWeb, 4-10-2024)
Les dites tòpiques, amb noms de pobles, són un tresor amagat de la nostra llengua · Sortosament, en tenim centenars d’arreplegades i, fins i tot, situades en un mapa de Víctor Pàmies.
- De vint-i-un botó o amb una sabata i una espardenya?: expressions de peces de roba (Jordi Badia i Pujol a VilaWeb, 18-10-2024)
En la nostra llengua hi trobem dotzenes de mots, locucions i refranys construïts a partir de noms de peces de roba.
Enllaços del Baròmetre de l’ús del català a Internet de WICCAC:
- Baròmetre de l’ús del català a Internet
- Resum de situació del Baròmetre de l’ús del català a Internet
- Històric dels Resums de situació del Baròmetre de l’ús del català a Internet (des d’agost del 2002)
Deixeu un comentari