Actualització mensual del resum de situació del Baròmetre de l’ús del català a Internet de WICCAC a 31 d’octubre del 2024.

Resum de dades destacades:

  • El percentatge global d’ús del català és del 66,63% (alt), 0,02 punts percentuals inferior al del mes anterior (66,65%).
  • Hi ha 8 dels 35 sectors analitzats a l’estudi que tenen un percentatge d’ús del català inferior al 50%. N’hi ha 5 que tenen un percentatge del 30 al 50% (baix) i 3 inferior al 30% (molt baix).

Notícies destacades del mes d’octubre del 2024:

  • Un futur digital més just i democràtic: Les claus de la conferència 4D. En un món cada cop més interconnectat, l’accés equitatiu a les tecnologies digitals, un ús que no discrimini ni estigmatitzi, així com la protecció de les nostres dades personals, són essencials per garantir una democràcia plena i efectiva. Amb aquest objectiu, la digitalització  democràtica i els drets digitals s’han de convertir en un pilar fonamental de les nostres societats contemporànies. Però malauradament, encara tenim molt camí a recórrer per poder-ho aconseguir.
    Per això, Fundació .cat i Xnet van convocar la Conferència Europea 4D, un espai de reflexió i acció entorn els nostres drets digitals i la digitalització democràtica. Simona Levi, coordinadora de Xnet i Genís Roca, president de la Fundació .cat, van rebre als assistents i van aprofitar l’ocasió per destacar la importància de l’esdeveniment com una oportunitat única de visibilització, negociació política i acció.
    Més informació a la notícia de la Fundació .cat.
  • Els últims gestos de les institucions a favor del plurilingüisme no reverteixen ni de bon tros l’aprovació de nombroses normes discriminatòries – 3r trimestre de 2024. El tercer trimestre del 2024, que comprèn els mesos de juliol a setembre, el Butlletí Oficial de l’Estat espanyol (BOE) va recollir 70 noves normes jurídiques que privilegiaven la llengua castellana i relegaven la catalana. Eren 38 normes estatals, 30 d’europees i 2 d’internacionals. L’aprovació d’aquesta mena de normes per part de les institucions generals de l’Estat, de les institucions comunitàries europees, i, fins i tot, d’algunes organitzacions internacionals, és regular, i el seu ritme i intensitat no han variat significativament els darrers temps, tot i els gestos favorables al plurilingüisme que ha fet el tercer govern de Pedro Sánchez. El segon trimestre en van ser 58, i el primer trimestre, 34.
    En el pla estatal, les normes discriminatòries més freqüents els darrers anys són les que imposen requisits de fer servir el castellà en la petició de subvencions i ajudes, o en la candidatura a premis.
    Més informació a la notícia de Plataforma per la Llengua.
    Normes que imposen el castellà – 3r trimestre de 2024 (PDF)
  • Denunciem l’Estat espanyol al Tribunal Europeu de Drets Humans pel cas de la sentència del 25 % de castellà. Plataforma per la Llengua ha presentat una demanda al Tribunal Europeu de Drets Humans (TEDH) contra l’Estat espanyol per la decisió d’excloure les entitats en defensa del català del procés judicial del 25 % de castellà a les aules. La demanda s’ha presentat després d’haver esgotat totes les vies legals que ofereix l’Estat espanyol, atès que aquest juliol el Tribunal Constitucional (TC) també va inadmetre el recurs de Plataforma per la Llengua. Per a l’entitat, l’Estat espanyol ha violat tres articles del Conveni Europeu de Drets Humans: el que prohibeix discriminar (article 14) i els que estableixen els drets a un judici equitable (article 6.1) i a un recurs efectiu (art. 13).
    Aquest juliol, el Tribunal Constitucional (TC) va decidir no admetre a tràmit el recurs de l’entitat per tal que les entitats en defensa del català no quedessin excloses del procés judicial del 25 % de castellà a les aules.
    Més informació a la notícia de Plataforma per la Llengua.
  • Denunciem en l’examen periòdic de drets humans de l’ONU que Espanya discrimina els catalanoparlants. Plataforma per la Llengua ha presentat, en el marc de la Revisió Periòdica Universal (UPR) del Consell de Drets Humans de l’ONU, un informe que recull les vulneracions dels drets lingüístics dels catalanoparlants a l’Estat espanyol. L’entitat constata que l’Estat fins i tot ha incomplert les recomanacions que es va comprometre a aplicar arran de l’última revisió, i fa set recomanacions que els estats podrien enviar a l’Estat espanyol en aquesta revisió. L’UPR és un mecanisme amb el qual cada quatre anys i mig els estats de l’ONU s’avaluen mútuament per analitzar el grau de respecte als drets humans.
    En concret, Plataforma per la Llengua recomana que Espanya prengui mesures per perseguir les discriminacions lingüístiques perpetrades per servidors públics i inclogui la minoria catalanoparlant com a grup protegit en la signatura del Conveni marc per a la protecció de les minories nacionals del Consell d’Europa.
    Més informació a la notícia de Plataforma per la Llengua.
  • L’empresa @MercedesBenz facilita els contractes de manteniment dels vehicles en català als consumidors que així ho demanen! L’empresa @MercedesBenz facilita els contractes de manteniment dels vehicles en català als consumidors que així ho demanen! És la primera concessió que la marca alemanya fa envers els consumidors catalanoparlants. Ara bé… malauradament, encara no tenen el web disponible en català ni tampoc el manual d’ús dels vehicles —ni en paper ni en virtual—.
    Cal recordar que aquesta automobilística té incoat un expedient sancionador arran de la denúncia presentada per la Plataforma per la Llengua pels seus incompliments del Codi de consum de Catalunya.
    Més informació al tuit de Plataforma per la Llengua a X.
  • Tercera edició del SAGA – Saló del Gaming, que serà amigable amb el col·lectiu autista, del 29 de novembre a l’1 de desembre a La Farga de l’Hospitalet. Plataforma per la Llengua i la Federació Catalana d’Autisme treballaran conjuntament per fer que la tercera edició de SAGA, saló del gaming, sigui amigable amb les persones autistes. Fruit d’aquesta col·laboració, el saló, que se celebrarà del 29 de novembre a l’1 de desembre a la Farga de l’Hospitalet, inclourà un espai silenciós i de llum tènue, l’Espai de la Calma, i formarà els treballadors per atendre de la millor manera possible les persones d’aquest col·lectiu.
    Amb els lemes “#TothomÉsGamer” i “Hem nascut per jugar”, la tercera edició de SAGA reivindica que el joc és per a tothom i es proposa arribar al màxim de grups socials perquè tothom pugui gaudir-ne.
    Més informació a la notícia de Plataforma per la Llengua.
    SAGA – Saló del Gaming
  • Celebrada a Girona la 17a edició de la Catosfera – El punt de trobada de la internet catalana: El costat fosc de la IA, Futur Fest, SEO Day i Festa Open Source. La Catosfera, el punt de trobada de la Internet catalana, ha finalitzat la seva 17a edició superant els 700 assistents, que ha celebrat un any més a Girona. Del 17 al 19 d’octubre, s’han programat debats, tallers, ponències i espectacles vivencials repartits entre l’Auditori de l’Espai Fundació La Caixa, a El Foment (Plaça dels Mercaders) i a la Casa de la Cultura de Girona. El director de la Catosfera, Joan Camp, afirma que aquesta ha sigut l’edició “amb el programa més ampli i la que més aliances ha creat amb el teixit de la ciutat”. Les jornades, que busquen donar resposta a les tendències de l’any, han girat entorn dels perills de la IA.
    La presentació de la nova Associació de SEO en català, una comunitat per visibilitzar i treballar per l’ús del català a Internet va ser un dels esdeveniments del tercer i darrer dia de la Catosfera 2024. També es va celebrar el Futur Fest, un punt de trobada de creadors de contingut i jornada d’activitats del món digital transformades en espectacles en viu pensades per a un públic jove; el SEO Day, un seguit de ponències sobre posicionament web dirigides a un públic especialitzat en màrqueting digital i SEO organitzades per SEOgirona amb la col·laboració de Dobleseo; i la Festa de l’Open Source, una jornada per aprendre i participar activament del desenvolupament de software mitjançant eines de codi obert organitzada per l’associació Geeks.CAT.
    Més informació a les notícies de Racó Català, MetaData i El Punt Avui.
    Catosfera 2024 – El punt de trobada de la internet catalana
    Futur Fest
    Associació de SEO en Català – seoencatala.cat
  • La nova Plataforma Andorrana per la Llengua constata que més de la meitat dels treballadors del comerç es dirigeixen als clients en castellà. Més de la meitat dels treballadors dels comerços d’Andorra la Vella fan servir el castellà per adreçar-se d’entrada als clients. Són dades d’un estudi fet per Plataforma Andorrana per la Llengua, que també revela que, un cop iniciada la conversa, si el client respon en català, només la meitat dels treballadors que començaven la conversa en castellà mantenen les respostes en aquesta llengua. Es tracta del primer estudi d’una entitat que s’ha presentat en societat aquest divendres (4-10) al matí en un acte al Centre Cultural la Llacuna i que presideix l’exministre Marc Vila i Amigó, que ja fa uns mesos es va incorporar a la Junta Executiva de Plataforma per la Llengua. A la roda de premsa, també hi ha participat Òscar Escuder, president de l’entitat, a qui han acompanyat representants de l’ONG del català d’altres territoris.
    Més informació a la notícia de Plataforma per la Llengua.
    Plataforma Andorrana per la Llengua
  • Els comerços que no atenguin en català a Andorra seran sancionats a partir del pròxim gener. La ministra de Cultura i Esports d’Andorra, Mònica Bonell, ha assegurat que a partir del gener del 2025 els establiments comercials estaran obligats a complir amb la llei del català, aprovada el passat 25 d’abril. Aquesta normativa estableix l’obligatorietat d’atendre en català. En declaracions a la Ràdio Nacional d’Andorra, Bonell ha explicat que ja han començat a informar alguns negocis de les sancions que hi haurà pels infractors, perquè caldrà vetllar pel català.
    Amb aquesta normativa, la ministra afirma que al Principat s’ha de garantir que “les persones que parlin en català, siguin ateses en català”. La nova llei contempla multes entre 6.001 i 60.000 euros per les faltes molts greus. Aquestes sancions s’imposarien a aquells comerciants que, per exemple, es neguessin sistemàticament a atendre en català en un període de tres anys, i que així quedés acreditat en una inspecció.
    Més informació a la notícia de Racó Català.
  • VDJOC, la base de dades dels videojocs en català – Vídeo. Gairebé la meitat dels catalans d’entre 14 i 54 anys juga de manera més o menys assídua a videojocs, però molt pocs ho fan en català. D’entrada es podria pensar que és per manca d’opcions, però això no és així: hi ha més de 200 títols disponibles en la nostra llengua, de gèneres, plataformes i públics diversos. Es poden trobar tots a VDJOC, la base de dades que s’actualitza periòdicament amb les darreres novetats que surten al mercat.
    Vídeo de MetaData a YouTube “VDJOC, la base de dades dels videojocs en català”
    VDJOC – Videojocs en català
  • La traducció automàtica en català depèn de tu – Vídeo. La presència de la intel·ligència artificial en el món de la traducció automàtica es remunta fins als anys 80, però és a partir de 2013 quan guanya un impuls important gràcies a les xarxes neuronals. Aquests sistemes s’entrenen, en part, a partir de l’ús que en fa la ciutadania, de manera que tota traducció que es faci des del i cap al català, així com la retroacció que es doni al sistema sobre el resultat, ajudarà a millorar aquestes eines i a enfortir la presència digital de la llengua.
    Vídeo de MetaData a YouTube “La traducció automàtica en català depèn de tu”
  • Microsoft aplica nous algoritmes per millorar Copilot+ PC i Windows 11. Microsoft ha donat a conèixer les darreres novetats de Copilot+ PC i Windows, les quals preveuen que millorin en més rapidesa, senzilla i personalització de les funcionalitats que desenvolupen gràcies a la intel·ligència artificial. La proposta de la companyia és integrar els algoritmes en l’arquitectura dels productes per, apunten, “apoderar els usuaris i optimitzar la productivitat sense afegir complexitat innecessària”.
    Entre els nous llançaments, destaca una versió més segura de Recall. Aquesta eina permet trobar i recordar tot el que s’ha vist a l’ordinador mitjançant la IA, el que la converteix en una mena de memòria fotogràfica. Recol·lecta amb imatges tot el que s’ha fet anteriorment i en facilita la recuperació.
    Més informació a la notícia de MetaData.
  • El Viquiprojecte ‘Els 10.000’ – 10.000 articles sobre els temes més importants i essencials. El Viquiprojecte ‘Els 10.000’ és una iniciativa de la comunitat de la Viquipèdia que té com a objectiu crear i mantenir 10.000 articles sobre els temes més importants i essencials en una àmplia varietat d’àmbits del coneixement i l’activitat humana. Es basa en una llista que identifica aquests articles com a fonamentals per a qualsevol enciclopèdia completa i ben equilibrada. Aquesta llista s’ha desenvolupat a partir de consensos globals sobre quins temes són imprescindibles, però cal tenir en compte que alguns apartats tenen un biaix anglocentrista, especialment en àrees com biografies o història. Això es deu al fet que el cànon ha estat definit per la comunitat a partir de la perspectiva predominant en moltes enciclopèdies internacionals.
    Els articles seleccionats abasten un ventall ampli de disciplines: ciència, història, geografia, tecnologia, art, entre d’altres. L’objectiu no només és crear aquests articles, sinó assegurar-se que tinguin un nivell de qualitat adequat i estiguin ben documentats, ja que representen els temes més rellevants i fonamentals a escala global.
    Més informació a la notícia d’Amical Wikimedia.
    Viquiprojecte ‘Els 10.000’
  • El TERMCAT i Espai Sonor Català presenten una infografia amb termes relacionats amb el pòdcast amb motiu del Dia Internacional del Pòdcast. Coincidint amb el Dia Internacional del Pòdcast, el 30 de setembre, el TERMCAT i Espai Sonor Català presenten la infografia Termes del pòdcast, que recull 23 termes bàsics relacionats amb aquest sector.
    S’ha elaborat per iniciativa de l’associació Espai Sonor Català i amb la col·laboració d’aquesta entitat formada per empreses de comunicació, gestió de continguts, formació i producció dedicades al món de l’àudio en català, que busca ajudar la indústria de l’àudio en català a treballar buscant l’excel·lència i fer créixer els negocis del sector del pòdcast.
    Per mitjà d’aquesta infografia, es poden consultar les fitxes terminològiques completes de cada terme, que contenen equivalents en diverses llengües i definicions.
    Més informació a la notícia de la Secretaria de Política Lingüística (SPL) de la Generalitat de Catalunya.
    Termes del pòdcast
    Espai Sonor Català
  • Google Ads (plataforma de publicitat en línia) ja no admet el català al centre d’ajuda. Google ja no ofereix ajuda pel seu servei Ads en català. Així ho ha denunciat la periodista Pilar Carracelas amb una piulada a X on mostra una captura amb la resposta del “centre d’ajuda” quan es navega en català: “Ens encantaria ajudar-vos. Ara bé, abans de continuar, us volem informar que ja no admetem (idioma). Només admeten l’espanyol per a la vostra regió. Si voleu obtenir assistència en espanyol, canvieu l’idioma del Centre d’Ajuda a l’espanyol”.
    Més informació a la notícia de Racó Català i al tuit a X de la periodista Pilar Carracelas del 21-10, que en va donar la primícia.
  • Informe Poblet 2024, un estudi exhaustiu sobre l’ús del valencià a les xarxes socials per part dels creadors de contingut. L’Informe Poblet 2024 és un estudi exhaustiu sobre l’ús del valencià a les xarxes socials per part dels creadors de contingut. Aquest informe, elaborat pel coordinador de Poblet.info Aitor Muñoz, analitza amb dades quantitatives i qualitatives els 296 perfils enregistrats en les diverses plataformes digitals: Instagram, YouTube, TikTok, Twitch i els pòdcasts.
    L’estudi detalla l’evolució de la presència del valencià en aquestes xarxes, amb Instagram com la plataforma amb més creixement i impacte, mentre que Twitch es manté com un repte pendent per a la creació de contingut en valencià.
    Més informació a la notícia de Poblet.info.
    Informe Poblet 2024 (PDF de 37 pàgines)
  • Metges pel Català edita un decàleg amb els drets dels pacients a ser atesos en català. El col·lectiu Salut-Metges pel Català ha editat un decàleg amb els drets dels pacients a ser atesos en català per combatre amb informació i legalitat els abusos per motius lingüístics que pateixen molts pacients i familiars per part de personal mèdic i sanitari. Casos com el denunciat aquesta mateixa setmana per Plataforma per la Llengua a l’Hospital Universitari Dexeus de Barcelona, amb la direcció atacant una pacient víctima d’un metge catalanòfob, van motivar la convocatòria d’una concentració per part de la formació política Alhora davant del mateix centre hospitalari.
    Més informació a la notícia de Racó Català.
    Decàleg dels drets dels pacients referits a l’ús del català
  • No t’oblidis de configurar les xarxes socials en català! – Vídeo. Tant els motors de cerca com les xarxes socials recol·lecten tota mena de dades per determinar quins continguts mostrar als usuaris i en quin ordre fer-ho, i entre elles també s’inclou la configuració dels dispositius i de les aplicacions. És per aquesta raó que, encara que ja tinguis configurat l’ordinador o el mòbil en català, és possible que també hagis de fer-ho amb cada plataforma per separat. Accedint a la configuració de cadascuna d’elles trobaràs en un apartat o altre l’opció d’idioma, en la qual, en cas que l’ofereixi, podràs seleccionar el català.
    Vídeo de MetaData a YouTube “No t’oblidis de configurar les xarxes socials en català!”

Altres notícies del mes d’octubre del 2024:

  • Els Grizzlys Catalans, club de futbol americà del Rosselló, incorporen el català al web i a la botiga digital (Plataforma per la Llengua, 16-10-2024)
    El club nord-català de futbol americà també incorporarà progressivament el català a les xarxes socials, al llarg de la temporada vinent, i el potenciarà entre els equips de formació.
    Plataforma per la Llengua ha aconseguit que el català s’obri pas en un dels tres clubs esportius d’elit de la Catalunya Nord.
    L’entitat continuarà col·laborant amb els Grizzlys Catalans per avaluar noves possibilitats de difusió i revitalització del català.
  • Arriba el Creafest 2024, el festival dels creadors en català (VilaWeb, 18-10-2024)
    Al festival, que es farà avui, es presentarà un portal web que aplegarà tots els creadors de contingut en català a YouTube, Twitch i TikTok.
    El cap d’estil de VilaWeb hi rebrà un dels guardons de la gala d’homenatges.
  • Alerta a deixar la defensa del català a les mans del govern espanyol (Editorial de Vicent Partal a VilaWeb, 3-10-2024)
    El PSOE fa dècades que legisla contra el català i sense fer res que es puga considerar, no pas favorable, sinó equànime amb la nostra llengua. Que ara li interessa fer veure que ha canviat? Molt bé, però que ningú no s’enganye.
  • Rosario Palomino (Editorial de Vicent Partal a VilaWeb, 23-10-2024)
    Rosario Palomino ens va ensenyar que tothom, absolutament tothom, mereix l’oportunitat de parlar en català, de sentir-se català, de ser català.
  • Denunciem que l’hospital Dexeus deixa impune la discriminació lingüística d’un metge a una pacient d’urgències amb amnèsia (Plataforma per la Llengua, 21-10-2024)
    Un metge del servei d’urgències de l’Hospital Universitari Dexeus de Barcelona es va negar a atendre una pacient perquè volia parlar en català, i el volant de prestació assistencial reconeix els fets, en responsabilitza la pacient i titlla la petició de «grotesca i xenòfoba».
    L’entitat denuncia que els responsables d’agressions lingüístiques tenen tanta impunitat que fins i tot reconeixen els fets en documents oficials i no esperen que ningú els pugui sancionar.
    Plataforma per la Llengua reclama al Departament de Salut de la Generalitat de Catalunya que s’impliqui en el cas i prengui mesures contra el metge i l’hospital, que reconeix els fets, però no es compromet a investigar-los a fons ni a sancionar-ne els responsables.
  • Iñaki Uria: “Sense un diari, ni la llengua ni la nació no es consoliden” (Urtzi Urkizu a VilaWeb, 21-10-2024)
    Iñaki Uria ha estat fonamental en els mitjans del País Basc en èuscar · Va estar a Argia i va ser el director i conseller delegat d’Euskaldunon Egunkaria –i per aquest motiu va ser víctima de tortures i presó.
    També ha estat director de la televisió Hamaika durant divuit anys, fins la setmana passada.
  • La indústria es rendeix a la IA genteraiva (MetaData, 9-10-2024)
    Els algoritmes trenquen amb el paradigma de l’automatització i la predicció per incorporar una nova capa de coneixement que té la capacitat de reformular qualsevol entorn.
  • Addictes a les compres per internet (Aida Corón a MetaData, 28-10-2024)
    Les noves plataformes de comerç en línia utilitzen les dades i la intel·ligència artificial per personalitzar els aparadors i dissenyar estratègies de captació de clients agressives mitjançant butlletins o notificacions al mòbil.
  • El món digital s’acomiada dels advocats més tradicionals (Aida Corón a MetaData, 22-10-2024)
    Els professionals de l’advocacia i la justícia viuen una transformació del sector que els obliga a vincular l’esfera virtual a qualsevol entorn, i a prendre mesures davant l’entrada de tota mena de tecnologies.
  • Barcelona serà la seu del Phi-LabNET Spain (MetaData, 1-10-2024)
    El centre serà un dels 11 nodes d’una xarxa especialitzada en la recerca i el desenvolupament de solucions espacials vinculades al canvi climàtic i a la sostenibilitat.
  • Ensenyar a (no) ensenyar en català (Pol Viñas a Núvol, 29-10-2024)
    No podem defensar un model d’immersió i alhora mantenir aquesta calamitat de formació del professorat.
  • Una magnòlia immensa (Grup d’Estudi de Llengües Amenaçades (GELA) a VilaWeb, 20-10-2024)
    “I em vaig adonar que el poble català era un poble ferit, i vaig entendre que l’única manera d’acostar-me a un poble ferit era aprendre a parlar la seva llengua”.

Enllaços del Baròmetre de l’ús del català a Internet de WICCAC: