- El programa Emmarca’t clou l’any amb avenços en webs de cadenes de restaurants, etiquetatge tèxtil i manuals en línia d’automòbils. (Font: DPL)
- Les queixes lingüístiques ateses per Plataforma per la Llengua augmenten prop d’un 500 % en vuit anys (2016-2023) – Informe. (Font: PxL)
- Softcatalà és guardonat amb la Creu de Sant Jordi pel seu rellevant paper en el foment del català a l’àmbit tecnològic. (Font: Gencat i Softcatalà)
- Burger King, Ribs, Secrets City Food, La Menorquina, Decathlon-Lloguer i Aticco han incorporat versió en català a les seves webs. (Font: DPL)
- El 64% dels videojocs produïts a Catalunya tenen versió en català – Base de dades VDJOC de videojocs comercials en català. (Font: DPL)
- Més de 300 persones proposen els candidats de la dotzena edició dels Premis Martí Gasull i Roig – Web Premis Martí Gasull i Roig. (Font: PxL)
- La celebració dels 30 anys de Plataforma per la Llengua culmina amb un vídeo que alerta del risc de perdre el català – Vídeo. (Font: PxL)
- Presentem l’informe sobre vulneracions lingüístiques amb motiu del Dia dels Drets Lingüístics al País Valencià – Informe. (Font: PxL i Escola Valenciana)
- L’onzena Viquillengua millora durant una setmana els continguts sobre la ràdio en català a la Viquipèdia – XI Viquillengua. (Font: Amical Wikimedia i DPL)
- Donem suport als ajuntaments nord-catalans per continuar batallant pel català als plens i anunciarem accions internacionals. (Font: PxL)
- Roger Serra Puig ha estat nomenat director general de Política Lingüística en els àmbits tecnològic i audiovisual. (Font: DPL)
- Plataforma per la Llengua estrena canal de TikTok per arribar als públics més joves – Canal de TikTok. (Font: PxL)
- Vídeo Resum 2024: Un any enriquidor per la llengua catalana, amb Ot Bou i Vicent Partal. (Font: VilaWeb)
- El poder del domini .cat – Vídeo. (Font: MetaData)
- El català, llengua pionera a la Viquipèdia – Vídeo. (Font: MetaData)
- El català ja és als vehicles elèctrics – Vídeo. (Font: MetaData)
- Polonès, neerlandès o català: qui està més avançat en la IA de veu? – Vídeo. (Font: MetaData)
- El català s’obre pas al món dels pòdcasts – Vídeo. (Font: MetaData)
- La importància de tenir subtítols en català – Vídeo. (Font: MetaData)
Actualització mensual del resum de situació del Baròmetre de l’ús del català a Internet de WICCAC a 31 de desembre del 2024.
Resum de dades destacades del baròmetre:
- El percentatge global d’ús del català és del 66,73% (alt), 0,06 punts percentuals superior al del mes anterior (66,67%), amb un increment important en els dos últims mesos, especialment en el sector de l’alimentació.
- Hi ha 8 dels 35 sectors analitzats a l’estudi que tenen un percentatge d’ús del català inferior al 50%. N’hi ha 5 que tenen un percentatge del 30 al 50% (baix) i 3 inferior al 30% (molt baix).
Recull de notícies destacades del mes de desembre del 2024:
- El programa Emmarca’t clou l’any amb avenços en webs de cadenes de restaurants, etiquetatge tèxtil i manuals en línia d’automòbils. L’any 2024, el programa Emmarca’t de foment de la llengua catalana adreçat especialment a marques notòries que operen a Catalunya ha obtingut els millors resultats en els sectors de cadenes de restaurants, d’automòbils, electrodomèstics, electrònica i informàtica i roba. El programa del Departament de Política Lingüística ha aconseguit l’increment de la presència del català en els webs, l’etiquetatge o els manuals d’ús de productes i serveis d’aquests sectors.
Quatre grans cadenes de restaurants amb cinc o més establiments a Catalunya han incorporat enguany la llengua catalana al web i, si en tenen, a l’aplicació mòbil. Es tracta de Burger King, McDonald’s, Ribs i Secrets City Food –abans Secrets by Fargas–.
Més informació a la notícia del Departament de Política Lingüística (DPL) de la Generalitat de Catalunya.
Programa Emmarca’t
- Les queixes lingüístiques ateses per Plataforma per la Llengua augmenten prop d’un 500 % en vuit anys (2016-2023). Plataforma per la Llengua ha publicat el report de queixes de 2023, el darrer d’una sèrie d’informes anuals que l’entitat elabora a partir de la informació recollida pel seu servei d’atenció i assessorament de la ciutadania. Una de les primeres dades que revela és que, entre 2016 i 2023, l’augment en el nombre de queixes lingüístiques posades en coneixement de Plataforma per la Llengua ha estat del 489,4 %. Si el 2016 l’ONG del català va gestionar-ne 395, el 2023 va gestionar-ne 2.328. En relació amb el 2022 (2.145 queixes), l’increment va ser del 8,53 %. Segurament, l’augment tan destacat en el nombre de queixes, que ha estat sostingut al llarg dels anys, s’explica per dos factors que es retroalimenten: Plataforma per la Llengua s’ha anat fent gradualment més coneguda i la consciència que el català es troba en una emergència lingüística també s’ha consolidat entre la població. Possiblement, aquest segon factor ha fet augmentar tant la militància lingüística activa com el rebuig a les exigències de no parlar en català.
Més informació a la notícia de Plataforma per la Llengua.
Informe de queixes lingüístiques 2023 (PDF de 5,85 Mb i 46 pàgines)
- Softcatalà és guardonat amb la Creu de Sant Jordi pel seu rellevant paper en el foment del català a l’àmbit tecnològic. El Govern ha acordat concedir la Creu de Sant Jordi de la Generalitat de Catalunya 2024 a 20 personalitats i 10 entitats que, pels seus mèrits, han prestat serveis destacats a Catalunya en la defensa de la seva identitat o en el pla cívic i cultural.
Entre les entitats guardonades hi ha Softcatalà, que ho ha estat pel seu rellevant paper en el foment del català a l’àmbit tecnològic, destacant que es tracta d’una associació sense ànim de lucre, formada per voluntaris.
Des de WICCAC donem l’enhorabona a Softcatalà per aquest merescudíssim premi.
Més informació a la piulada de Softcatalà a X i a la notícia de la Generalitat de Catalunya.
- Burger King, Ribs, Secrets City Food, La Menorquina, Decathlon-Lloguer i Aticco han incorporat versió en català a les seves webs. El mes passat anunciàvem que McDonald’s, Just Eat i Cines Renoir havien incorporat el català a les seves webs. Aquest mes tornem a tenir notícies positives, ja que les cadenes de restaurants Burger King, Ribs i Secrets City Food, l’alimentària La Menorquina, Decathlon – Lloguer d’articles esportius i l’empresa de cotreball Aticco també han incorporat el català a les seves webs. En el sector de logística i paqueteria, l’empresa GLS ja disposa de servei web en català, però només per a clients. Aquests fets positius per la llengua han estat possibles gràcies al programa Emmarca’t de foment de la llengua catalana del Departament de Política Lingüística de la Generalitat de Catalunya, adreçat especialment a marques notòries que operen a Catalunya, així com també a gestions fetes per Plataforma per la Llengua. Des de WICCAC celebrem aquest impuls a la presència del català a les webs d’empreses que treballen a casa nostra i esperem que s’incrementi i que serveixi d’exemple per a altres empreses. Tenir una versió completa en català a les webs d’aquestes empreses és una situació de naturalitat i normalitat a imitar per les que encara no ha fet aquest pas.
Més informació a la notícia del Departament de Política Lingüística (DPL) de la Generalitat de Catalunya, on també s’hi destaquen els avenços en etiquetatge tèxtil i en manuals en línia d’automòbils.
- El 64% dels videojocs produïts a Catalunya tenen versió en català. El Departament de Política Lingüística dona suport a la incorporació del català en l’àmbit dels videojocs amb una línia de subvencions anual. Amb la convocatòria de 2024, s’ha donat suport a 6 videojocs, que estaran disponibles l’any 2025, i aquest any 2024 s’han publicat els jocs que havien rebut ajuts en la convocatòria anterior.
Entre els jocs que ja estan a disposició dels usuaris i que s’han incorporat a la base de dades VDJOC, destaquen aquests: CLeM de Mango Protocol, Curse of the Sea Rats de Petoons Studio i 3 Minutes to Midnight d’Scarecrow Studio.
Més informació a la notícia del Departament de Política Lingüística (DPL) de la Generalitat de Catalunya.
VDJOC – Base de dades de videojocs comercials disponibles en català
- Més de 300 persones proposen els candidats de la dotzena edició dels Premis Martí Gasull i Roig. Plataforma per la Llengua va tancar, el dimarts 17 de desembre a la nit, el termini per proposar candidatures a la dotzena edició dels Premis Martí Gasull i Roig. Enguany, hi han participat 335 persones, gairebé el doble que a l’edició anterior, i han proposat un total de 126 noms diferents de persones, entitats i empreses que han considerat que destacaven en la defensa o la promoció de la llengua catalana.
Després de fer la recopilació de les propostes, el dilluns 23 de desembre el jurat dels premis va seleccionar les tres candidatures finalistes, que s’anunciaran dilluns 13 de gener. A partir d’aquest dia, s’iniciarà el període de votació popular que decidirà quina és l’entitat o la persona mereixedora d’aquest premi, dotat amb 3.000 euros i un guardó de reconeixement fet per l’orfebre Joaquim Capdevila. El lliurament dels premis es farà en una gala dimarts 25 de febrer al Teatre Poliorama de Barcelona.
Més informació a la notícia de Plataforma per la Llengua.
Premis Martí Gasull i Roig
- La celebració dels 30 anys de Plataforma per la Llengua culmina amb un vídeo que alerta del risc de perdre el català. Plataforma per la Llengua culmina la celebració dels 30 anys de l’entitat amb la publicació d’un vídeo que reivindica la feina feta en defensa del català i es pregunta com seria un dia normal, en un futur hipotètic, sense la llengua pròpia. El vídeo segueix la metàfora amb la qual l’entitat ha estructurat la campanya de celebració del trentè aniversari, “La veu que creix”, que associa la força de la llengua a la força de l’entitat, i reivindica que cal continuar enfortint Plataforma per la Llengua per fer que la llengua es mantingui viva i continuï sent la base d’una comunitat cohesionada.
Més informació a la notícia de Plataforma per la Llengua.
Campanya de celebració del trentè aniversari, “La veu que creix”
Vídeo de Plataforma per la Llengua a YouTube “Com seria un dia en silenci”
- Presentem l’informe sobre vulneracions lingüístiques amb motiu del Dia dels Drets Lingüístics al País Valencià. Amb motiu del dia 4 de desembre, Dia dels Drets Lingüístics al País Valencià, Plataforma per la Llengua ha participat en la presentació de l’informe sobre vulneracions lingüístiques coordinat per Escola Valenciana. Entre els casos aportats per Plataforma per la Llengua destaquen la discriminació ocorreguda al centre de salut d’Antella, on un metge es va negar a atendre un pacient en valencià amb l’argument que era “de fora”, i la discriminació a la piscina municipal de Benicalap (València), on una família va ser expulsada per parlar valencià.
Més informació a les notícies de Plataforma per la Llengua i d’Escola Valenciana.
Informe de vulneracions lingüístiques 2024
- L’onzena Viquillengua millora durant una setmana els continguts sobre la ràdio en català a la Viquipèdia. La Viquillengua ha dedicat l’onzena edició a la ràdio en català, coincidint amb la commemoració del centenari de la ràdio a Catalunya. Durant la setmana del 8 al 15 de novembre, una cinquantena de voluntaris van editar 55 articles de la Viquipèdia en català, dels quals 18 eren de nova creació. En conjunt, els 47 usuaris registrats van afegir 92.073 octets en català. A més de la participació individual, la Viquillengua va organitzar trobades presencials en diverses ciutats com Tarragona, Reus, Sabadell, Alcúdia, Perpinyà i Andorra.
La Viquillengua és una activitat organitzada anualment per Amical Wikimedia i per Política Lingüística de la Generalitat de Catalunya des de l’any 2013, a la qual s’hi van sumar tots els territoris de parla catalana l’any 2020.
Més informació a les notícies d’Amical Wikimedia i del Departament de Política Lingüística (DPL) de la Generalitat de Catalunya.
XI Viquillengua
- Donem suport als ajuntaments nord-catalans per continuar batallant pel català als plens i anunciarem accions internacionals. El Tribunal d’Apel·lació de Tolosa ha confirmat que el català no es podrà fer servir als plens municipals dels ajuntaments d’Elna, Els Banys i Palaldà, Portvendres, Tarerac i Sant Andreu de Sureda si no és com a traducció del francès. Plataforma per la Llengua considera que aquesta sentència suposa una greu vulneració dels drets lingüístics dels ciutadans de la Catalunya del Nord i que perpetua una política de minorització de les llengües dites “regionals” per part de l’estat francès. Per això, donarà suport als consistoris per tal de recórrer la sentència per totes les vies possibles i anunciarà aviat accions internacionals per a defensar-los.
Més informació a la notícia de Plataforma per la Llengua.
- Roger Serra Puig ha estat nomenat director general de Política Lingüística en els àmbits tecnològic i audiovisual. El Govern ha nomenat en la sessió d’avui (10-12) Vanessa Bretxa i Riera directora general d’Accés al coneixement i impuls de l’ús del català i Roger Serra Puig, director general de Política Lingüística en els àmbits tecnològic i audiovisual. Tots dos són els primers titulars d’aquestes direccions generals creades a través del recent decret d’estructuració del Departament de Política Lingüística.
Roger Serra Puig, nascut a Sabadell l’any 1978, és Politòleg llicenciat en Relacions Internacionals per la UAB i amb experiència en el mercat asiàtic.
Ha passat més de tres anys treballant a diversos països asiàtics i des de 2013 ha estat empresari tecnològic en desenvolupament d’aplicacions mòbils i pàgines web. A partir de l’any 2022 s’incorpora com a director general de la Fundació.cat on ha liderat diversos projectes sobre la visibilitat i presència del català en el món digital.
Més informació a la notícia del Departament de Política Lingüística (DPL) de la Generalitat de Catalunya.
- Plataforma per la Llengua estrena canal de TikTok per arribar als públics més joves. Plataforma per la Llengua ja ha arribat a TikTok, la xarxa social líder entre els menors de 18 anys, i una de les xarxes de més creixement els darrers anys, en totes les franges d’edat. L’entitat ha posat en marxa un canal en aquesta xarxa social amb el finançament aconseguit a través d’una campanya de micromecenatge, i es proposa arribar als més joves, combatre la catalanofòbia que hi impera i potenciar nous creadors de contingut.
L’entitat ja ha presentat els primers creadors de contingut que aportaran el seu talent en el canal. Les primeres en fer-ho han estat Andrea Flaisser i Shalana, seguides per Loren Muñoz i pel duet Araendonen.
Més informació a la notícia de Plataforma per la Llengua.
Canal de TikTok de Plataforma per la Llengua
- Vídeo Resum 2024: Un any enriquidor per la llengua catalana, amb Ot Bou i Vicent Partal. En el marc de les converses amb periodistes de VilaWeb per a repassar què ha donat de si l’any 2024, Ot Bou, acompanyat de Vicent Partal, repassa la situació de la llengua catalana a tot arreu dels Països Catalans i no solament en remarca les agressions, sinó que també destaca les coses que han fet del 2024 un any engrescador per a la llengua.
Vídeo Resum 2024 de VilaWeb a YouTube – Resum 2024: Un any enriquidor per la llengua catalana
- El poder del domini .cat. Des que el 2005 es registrés a internet la primera web amb el domini .cat, la terminació que representa la cultura i la llengua catalana no ha deixat de créixer, fins a assolir els 112.000 registres. L’Arnau Font ens parla sobre la seva història i ens presenta algunes de les xifres més destacades, com la seva taxa de renovació, que es troba entre les més altres del món.
Vídeo de MetaData a YouTube “El poder del domini .cat”
- El català, llengua pionera a la Viquipèdia. L’anglès va ser la primera llengua amb tenir una edició de la Viquipèdia, i el català; la segona. El primer article a aparèixer-hi va ser àbac, una eina per al càlcul manual d’operacions aritmètiques. Durant dos mesos, l’edició en alemany es va mantenir sense articles i la catalana va ser l’única versió amb contingut en llengua no anglesa. Avui dia, la Viquipèdia compta amb més de 760.000 articles i de 1.200 participants actius.
Vídeo de MetaData a YouTube “El català, llengua pionera a la Viquipèdia”
- El català ja és als vehicles elèctrics. Ja són 13 les marques d’automòbils que ofereixen manuals en línia en català. Les més recents a incorporar-s’hi han estat Skoda, Volkswagen i Land Rover, però a la llista també hi ha vehicles elèctrics, fet que permet a la llengua tenir presència en la nova generació de vehicles d’una mobilitat més sostenible. La primera marca a fer el pas va ser Tesla, i ara també s’hi ha sumat BYD Company. Ambdues companyies lideren la fabricació mundial de cotxes elèctrics.
Vídeo de MetaData a YouTube “El català ja és als vehicles elèctrics”
- Polonès, neerlandès o català: qui està més avançat en la IA de veu?. La comunitat catalanoparlant és una de les més actives a la xarxa des de la popularització d’internet als anys 90. Aquesta vitalitat ha fet que el català despunti com a llengua mitjana d’Europa en els models de llenguatge estès i en els xatbots generatius, que s’entrenen amb el contingut disponible a la xarxa, tot i que té menys presència en els assistents de veu tradicionals, com Siri o Alexa. Així, juguem en una bona lliga i hem aconseguit que el català se situï en una posició avançada en la disponibilitat d’intel·ligències artificials de veu.
Vídeo de MetaData a YouTube “Polonès, neerlandès o català: qui està més avançat en la IA de veu?”
- El català s’obre pas al món dels pòdcasts. Entre vídeos curts i xarxes socials, els pòdcasts han anat guanyant terreny de forma gradual en les vides digitals de la ciutadania, especialment a partir de la pandèmia. Es tracta d’un format que ha estat abraçat per professionals de la comunicació i creadors de continguts catalans, com demostra els més de 700 programes que registra el directori de pòdcasts en català d’Audio.cat, mitjà nascut el 2023 sota l’impuls que han guanyat les píndoles sonores. L’impuls d’iniciatives com els Premis Sonor, que ja acumulen tres edicions, o les subvencions atorgades per la Generalitat de Catalunya a la creació de pòdcasts són alguns dels elements que han ajudat a enfortir una disciplina a l’alça al Principat.
Vídeo de MetaData a YouTube “El català s’obre pas al món dels pòdcasts”
- La importància de tenir subtítols en català. Sabies que més del 70% dels usuaris de xarxes socials miren els vídeos sense so? La presència de subtítols ha augmentat en els darrers anys a conseqüència d’aquesta tendència, però les eines més populars no tenen una bona compatibilitat amb el català. Tanmateix, Softcatalà ha dissenyat un transcriptor de vídeo i àudio que permet solucionar-ho. L’Arnau Font ens explica com fer-ho.
Vídeo de MetaData a YouTube “La importància de tenir subtítols en català”
Recull d’altres notícies del mes de desembre del 2024:
- Més de 8.000 persones van passar per la Farga de l’Hospitalet en la tercera edició de SAGA, saló del gaming (Plataforma per la Llengua, 1-12-2024)
SAGA creix en assistència i es diversifica en una tercera edició que consolida el saló com a punt de trobada de les comunitats catalanoparlants vinculades al món dels videojocs.
Alumnes de l’Institut Rafael Campalans d’Anglès, a la Selva, guanyen la Game Jump FP del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya, una competició a contrarellotge per crear la millor demo de videojoc retro sobre bestiari medieval i popular català.
El videojoc Ereban: Shadow Legacy, de l’estudi barceloní Baby Robot Games, ha rebut el Premi SAGA al videojoc en català de l’any, i també ha estat mereixedor del premi al videojoc en català de millor narrativa.
Gaming Barcelona guanya la Copa de les Estrelles de la competició LlOP en català després d’enfrontar-se a Dragons Gaming Barcelona.
- Entrevista a Jordi Mas, un dels fundadors de Softcatalà, que ha rebut la Creu de Sant Jordi 2024 (Entrevista d’Assumpció Maresma Matas a VilaWeb, 23-12-2024)
Jordi Mas: “Els catalans hem estat bastant tous en moltes coses”.
- Entrevista a Jordi Ribas Vicepresident de Microsoft, responsable del cercador Bing i d’intel·ligència artificial (Entrevista de Saül Gordillo a El Punt Avui, 23-12-2024)
“Espero un bon equilibri en la IA entre regulació i innovació”.
Treballa amb Mustafa Suleyman i dirigeix els projectes de Microsoft AI que inclouen Bing, Copilot, Edge, MSN i els models d’IA.
Va llançar la primera versió de Copilot i és el català més rellevant de la IA: “Europa ha de veure si els esforços regulatoris són efectius”.
- 8 de cada 10 peticions als jutjats per rebre la documentació en català es desatenen: instem a fer complir la normativa i a reformar la LOPJ (Plataforma per la Llengua, 9-12-2024)
Els indicadors dels serveis lingüístics de l’àmbit judicial, del Departament de Justícia de la Generalitat de Catalunya, revelen que durant el 2023 es van ignorar el 79,16 % de les peticions per rebre documentació dels jutjats en català.
Plataforma per la Llengua insisteix que per ampliar l’ús del català en la justícia cal canviar la Llei orgànica del poder judicial (LOPJ) i incorporar requisits lingüístics per als treballadors de l’àmbit judicial.
- Campanya “Reviscolem” – Reconstruïm el teixit cultural i lingüístic valencià: ajuda’ns a fer-ho possible (Plataforma per la Llengua, 3-12-2024)
Plataforma per la Llengua arrenca la campanya “Reviscolem” per aconseguir fons per reactivar projectes culturals i educatius en valencià de la zona afectada per la DANA.
L’objectiu mínim és arribar als 30.000 euros i, a més del micromecenatge, la campanya destinarà a aquest fons el 10 % de les vendes totals de la botiga virtual de l’entitat i els beneficis íntegres d’una samarreta solidària que aviat es posarà a la venda.
- Més de 2.000 alumnes participaran en el 10è Concurs Tísner de Creació de Jocs de Català (Plataforma per la Llengua, 23-12-2024)
Durant aquest curs, aules de l’Alguer, la Catalunya Nord, el País Valencià, la Franja de Ponent, les Illes Balears i Catalunya elaboraran jocs per aprendre de manera creativa alguns aspectes de la llengua, la cultura i les tradicions de tot el domini lingüístic català.
Per primer cop al Concurs Tísner hi participen alumnes de 13 i 14 anys, de primer cicle de secundària.
Un jurat especialista valorarà les propostes i les aules guanyadores es faran públiques en una cerimònia de lliurament de premis el 23 de maig a Barcelona.
- Difonem un decàleg dels drets lingüístics dels pacients a diferents centres de salut de Catalunya (Plataforma per la Llengua, 5-12-2024)
Plataforma per la Llengua repartirà centenars de tríptics del decàleg de l’associació Metges – Salut pel Català amb els drets lingüístics dels pacients als centres de salut.
L’entitat en defensa del català situa el sector sanitari com un dels àmbits en què les discriminacions lingüístiques són més preocupants.
Decàleg dels drets dels pacients referits a l’ús del català
- Una actualització tradueix al català el videojoc d’èxit Neva (Arnau Lleonart i Fernàndez a VilaWeb, 18-2-2024)
És obra de l’estudi barceloní Nomada Studio i fa poc va guanyar el premi a millor joc d’impacte social als prestigiosos The Game Awards.
- Aitana Bonmatí, en l’acte de recollida de les Creus de Sant Jordi: “He rebut més crítiques pel fet de parlar català que pel fet de jugar a futbol” (Pere Millan Roca a VilaWeb, 23-12-2024)
La futbolista del Barça ha demanat a les autoritats que vetllin per preservar la llengua, “permanentment atacada i que pateix una davallada en l’ús social”.
- “No canviïs la llengua quan algú no té accent d’Olot”: el vídeo viral d’Andrés Fajngold (VilaWeb, 21-12-2024)
Es queixa que calen més classes de català perquè hi ha dos milions de persones que no poden aprendre’l.
- La delegació a Catalunya de Plataforma per la Llengua reparteix vora 50.000 cartes als Reis d’Orient en català (Plataforma per la Llengua, 20-12-2024)
Plataforma per la Llengua vol fer conèixer la importància de triar joguines en català, i també n’ha fet arribar 25.000 a escoles del País Valencià.
L’entitat reivindica que els jocs, com a eina fonamental per al desenvolupament dels infants, han d’incloure la llengua catalana.
- Un nou repte per al català a internet (Clara Soteras, experta i consultora de SEO per a mitjans i estratègia digital, a Comunicació21, 11-12-2024)
- Mireia Farrús: «Encara falta molta consciència de la importància d’exigir que el món digital sigui en català» (Entrevista de Mar Riera a Nació, 19-12-2024)
La lingüista, que ha participat en el congrés sobre llengua i intel·ligència artificial organitzat pel Departament de Política Lingüística i la Xarxa Europea per a la Diversitat Lingüística a l’IEC, encapçala Scribal, un projecte de transcriptor digital.
- Una gran notícia: cues pel català (Editorial de Vicent Partal a VilaWeb, 17-12-2024)
El català és l’única de totes les llengües sense estat d’Europa que guanya parlants. Perquè alguns països fabriquen fills d’una manera molt més nombrosa i eficaç que nosaltres, però cap no els adopta tan bé.
- L’OCB i Joves de Mallorca per la Llengua convoquen un acte a Palma per la diada (VilaWeb, 28-12-2024)
Reivindiquen la data tradicional amb un acte el 31 de desembre a la plaça de Sant Jeroni de Palma.
- El cas “silva”: de com el treball col·laboratiu millora la Viquipèdia… i les enciclopèdies tradicionals (Amical Wikimedia, 30-12-2024)
- Amical facilita l’enregistrament d’interpretacions de ‘lieder’ de Schubert i altres compositors per tal d’incorporar-les a Commons (Amical Wikimedia, 10-12-2024)
- Viquipèdia i Intel·ligència artificial, a casa i amb gasosa (Cataleirxs a Amical Wikimedia, 2-12-2024)
- Els batlles nord-catalans portaran l’ús del català al Consell d’Estat amb la vista posada a Estrasburg (VilaWeb – ACN, 13-12-2024)
Celebren que la sentència permeti de parlar en català als plens si abans es diu en francès, tot i que ho consideren insuficient.
- La força dels moviments socials obliga el PP de les Illes a recular en l’atac contra el català (Martí Gelabert a VilaWeb, 14-12-2024)
Marga Prohens sap que no es pot permetre de cometre els errors de Bauzá perquè la resposta dels ciutadans és exemplar.
- Una Nit de la Cultura emotiva i reivindicativa: “La causa de l’OCB és la causa de Mallorca” (Martí Gelabert a VilaWeb, 15-12-2024)
La 38a Nit de la Cultura reivindica la llengua en un moment delicat i lliura els premis 31 de Desembre a Eliseu Climent i més representants de la cultura catalana.
- La justícia francesa prohibeix el català als plens municipals (VilaWeb, 12-12-2024)
El tribunal obre la porta a la possibilitat de traduir les intervencions en francès al català.
- El grup de multilingüisme del Parlament Europeu tracta per primera vegada de l’ús del català (VilaWeb – ACN, 10-12-2024)
Fonts parlamentàries informen que continuen analitzant els aspectes jurídics i logístics de la mesura.
- Polònia confirma que Espanya no ha demanat pas de tractar aviat l’oficialitat del català (Arnau Lleonart – ACN a VilaWeb, 12-12-2024)
Varsòvia assumirà la presidència de torn del Consell de la Unió Europea la primera meitat del 2025.
- Vila vol rellançar el Consorci per a la Normalització Lingüística però ho vincula al pressupost (VilaWeb – Agències, 17-12-2024)
El conseller Vila s’ha mostrat partidari de coordinar l’aprenentatge de la llengua catalana amb les empreses per obtenir “fons ocupacionals”.
- ‘Bakery’, ‘nails’ i ‘tapas’: més de mil denúncies per no retolar en català als comerços el 2024 (Laura Serra a l’Ara, 29–12-2024)
L’anglès guanya terreny als carrers i es multipliquen per quinze les reclamacions per vulneració dels drets lingüístics respecte cinc anys enrere.
- Barcelona acollirà una de les set factories d’intel·ligència artificial de la Comissió Europea (MetaData – ACN, 10-12-2024)
Brussel·les escull el BSC-CNS com una de les puntes de llança de la nova estratègia de l’executiu europeu amb el desplegament d’una plataforma experimental amb una “infraestructura d’avantguarda”.
- Els serveis digitals de restauració en català creixen fins al 65% amb la incorporació de Burger King i McDonald’s (MetaData – ACN, 27-12-2024)
El programa Emmarca’t del Govern també registra avenços en etiquetatge de moda i manuals en línia d’automòbils.
- 10 converses que resumeixen el 2024 (MetaData, 31-12-2024)
L’Open Gateway, intel·ligència artificial en totes les seves aplicacions, el català a la xarxa o el talent català són alguns dels temes sobre els quals més s’ha parlat al llarg de l’any.
- Les vulneracions lingüístiques al País Valencià han augmentat d’un 7,3% el 2024 (VilaWeb, 4-12-2024)
Escola Valenciana ha presentat l’informe de vulneracions lingüístiques del 2024 juntament amb desenes d’entitats més.
- Sobre el Xerrem Junts i Vincles, article d’opinió del president de la CAL (Coordinadora d’Associacions per la Llengua Catalana (CAL), 20-12-2024)
Jaume Marfany escriu un article d’opinió per a El Punt Avui en el qual parla de les semblances entre ambdós projectes. També aborda el tema dels intents poc fructífers de la CAL d’arribar a una entesa amb Òmnium Cultural.
- La 3a edició del concurs AMIC-Directes tanca el termini creatiu amb una participació rècord de més de 900 inscrits (Associació de Mitjans d’Informació i Comunicació (AMIC), 11-12-2024)
Enguany la implicació de l’alumnat ha augmentat amb un creixement de més del 200% dels grups que han publicat el seu projecte audiovisual, assolint una xifra històrica en el concurs.
- Joan Abellà, nou director general de la Fundació .cat (MetaData – ACN, 20-12-2024)
L’antic conseller executiu del Grup Enciclopèdia pren el relleu de Roger Serra després del seu nomenament com a director general de Política Lingüística en els àmbits tecnològic i audiovisual.
- Softcatalà, Filmin i Nomada Studio, Creu de Sant Jordi 2024 (MetaData, 3-12-2024)
El màxim reconeixement de la Generalitat de Catalunya premia 20 personalitats i 10 entitats, entre les quals es troben els matemàtics Carme Torras, Claudi Alsina, Pilar Bayer i Marta Sanz-Solé.
- Carme Torras i Softcatalà reben la Creu de Sant Jordi (MetaData – ACN, 23-12-2024)
El govern reconeix una vintena de personalitats i desenes d’entitats pels serveis prestats a Catalunya en la defensa de la seva identitat o en el pla cívic i cultural.
- Roger Serra, nou director general de Política Lingüística en els àmbits tecnològic i audiovisual (MetaData, 10-12-2024)
El politòleg sabadellenc ocupava la direcció general de la Fundació .cat des de 2022.
- Els xips europeus posen els ulls en Catalunya (Aida Corón a MetaData, 30-12-2024)
L’Innofab, el DARE i el PIXEurope centren la mirada en el territori, que ocuparà un lloc destacat en l’aposta comunitària per a la prefabricació i validació de nous semiconductors que atorguin sobirania i independència al continent.
- Les dues cares del Kit Digital (Aida Corón a MetaData, 23-12-2024)
El programa d’ajudes espanyol a la digitalització de les pimes permet donar un impuls a la introducció de programari específic, però deixa un regust amarg entre els agents digitalizadors per les traves burocràtiques.
- ChatGPT Search s’obre a tots els usuaris de forma gratuïta (MetaData, 17-12-2024)
OpenAI millora el funcionament del cercador i l’habilita al gran públic per posicionar-se com un clar competidor de Google.
- ChatGPT ja es pot fer servir des de WhatsApp (MetaData, 19-12-2024)
OpenAI ha habilitat un número de telèfon de