- La base de dades VDJOC ha incorporat l’any 2024 més de 60 videojocs nous en català. (Font: DPL)
- L’editorial Afers, el programa Téntol d’IB3 i el projecte Ce Trencada, finalistes a la dotzena edició dels Premis Martí Gasull i Roig. (Font: PxL)
- L’Aliança per la presència digital del català aconsegueix que BYD garanteixi la presència del català als seus vehicles. (Font: Aliança per la presència digital del català)
- Softcatalà converteix el Diccionari essencial de la llengua catalana (DEIEC) al format d’Amazon Kindle. (Font: Softcatalà)
- Plataforma per la Llengua aconsegueix que el català comenci a incorporar-se a Messenger, el servei de missatgeria instantània vinculat a Facebook. (Font: PxL)
- La Viquipèdia en català, la primera a incloure les 100 dones més influents de 2024 segons la BBC. (Font: Amical Wikimedia)
- L’Associació de SEO en català se suma a l’Aliança per la presència digital del català. (Font: Aliança per la presència digital del català)
- Catalunya lidera la innovació en intel·ligència artificial amb la seva contribució al projecte ALIA. (Font: Dept. de Recerca i Universitats)
- Plataforma per la Llengua impulsa una beca d’emprenedoria lingüística per revitalitzar el català i l’irlandès. (Font: PxL)
- Plataforma per la Llengua reclama als diputats catalans compromís amb la llengua catalana per revertir la situació d’emergència lingüística. (Font: PxL)
- Disponibles en català dues noves normes UNE-ISO sobre la seguretat de la informació en les organitzacions. (Font: DPL)
- El conseller Vila fa una crida a activar les polítiques lingüístiques municipals en la Primera Jornada sobre Política Lingüística als Municipis. (Font: DPL)
- Somescola es reuneix amb la consellera d’Educació i amb el conseller de Política Lingüística del govern per tractar de la situació del català a les escoles. (Font: Somescola)
- La XXI Nit d’Escola Valenciana aferma l’activisme per la llengua davant l’odi i la desesperança. (Font: Escola Valenciana)
- Els grups Can Cunyada de Bescanó i Els Fartons d’Elx guanyadors de la 3a edició del concurs AMIC-Directes. (Font: AMIC-Directes)
- El Govern ofereix 9.000 cursos gratuïts per reduir la bretxa digital especialment entre la població d’edat avançada. (Font: SPD Dept. d’Empresa i Treball)
- El Govern destina 9 milions d’euros a impulsar el talent i l’emprenedoria femenina en l’àmbit tecnològic i digital per reduir-ne la bretxa de gènere. (Font: SPD Dept. d’Empresa i Treball)
- Applica-t’hi (en català) – Cercaapps, cercador d’aplicacions en català (Font: Via Empresa)
- Adrià Recasens Continente, escollit Personatge Català de l’Any als Premis Parèntesi 2024. (Font: Parèntesi MÈDia)
Actualització mensual del resum de situació del Baròmetre de l’ús del català a Internet de WICCAC a 31 de gener del 2025.
Resum de dades destacades:
- El percentatge global d’ús del català és del 66,73% (alt), el mateix que el del mes anterior.
- Hi ha 8 dels 35 sectors analitzats a l’estudi que tenen un percentatge d’ús del català inferior al 50%. N’hi ha 5 que tenen un percentatge del 30 al 50% (baix) i 3 inferior al 30% (molt baix).
Recull de notícies destacades del mes de gener del 2025:
- La base de dades VDJOC ha incorporat l’any 2024 més de 60 videojocs nous en català. L’any 2024, la base de dades de videojocs en català, VDJOC, ha incorporat 68 nous productes, de manera que ofereix informació de 242 títols. De cada joc, aquesta base de dades del web de Llengua catalana n’enllaça l’accés o descàrrega, n’indica l’estudi, el distribuïdor, plataformes de joc, qualificació PEGI, gènere, entre d’altres dades.
La VDJOC va ser creada per Política Lingüística l’any 2020, amb l’objectiu de donar a conèixer l’oferta de videojocs en català i promoure’n la demanda i el consum. Actualment, hi ha 185 estudis que tenen videojocs en català disponibles.
Més informació a la notícia del Departament de Política Lingüística (DPL) de la Generalitat de Catalunya.
VDJOC – Base de dades de videojocs comercials disponibles en català
- L’editorial Afers, el programa Téntol d’IB3 i el projecte Ce Trencada, finalistes a la dotzena edició dels Premis Martí Gasull i Roig. La dotzena edició dels Premis Martí Gasull i Roig ja té els tres finalistes. Es tracta de l’editorial valenciana Afers, del programa d’IB3 Téntol i del projecte comunitari Ce Trencada. Els premis, que organitza cada any Plataforma per la Llengua, volen reconèixer persones o entitats que hagin destacat en la defensa o la promoció de la llengua catalana.
Després de la deliberació del jurat entre les propostes de 335 persones, el dilluns 13 de gener es va obrir el període de votació popular a través del web www.premismartigasull.cat perquè sigui gent esculli el mereixedor del guardó. El termini per votar acabarà el divendres 14 de febrer i la proposta guanyadora s’anunciarà durant l’acte de lliurament dels premis, que es farà el dimarts 25 de febrer al Teatre Poliorama de Barcelona.
Més informació a la notícia de Plataforma per la Llengua.
Vota el 12 Premi Martí Gasull i Roig
- L’Aliança per la presència digital del català aconsegueix que BYD garanteixi la presència del català als seus vehicles. BYD, la marca de cotxes més venuda a la Xina i la segona del món en elèctrics, ha incorporat recentment la llengua catalana entre les 40 que ofereix el sistema d’informació i entreteniment a bord. Així, els conductors catalanoparlants poden veure en el seu idioma els menús d’ús de les funcions d’assistència a la conducció, càrrega de bateria, diagnòstic i reproducció multimèdia tant en la pantalla central com en la del tauler d’instruments. Aquesta incorporació ja és visible en els cotxes BYD basats en la seva plataforma e-Platform 3.0, inclòs el popular SUV familiar Seal.
L’Aliança per la Presència Digital del Català posa en valor la feina dels professionals de BYD que han traduït els menús al català. Tanmateix, conscients que sovint és difícil encertar el context d’una traducció, els especialistes de Softcatalà, entitat membre de l’Aliança per la Presència Digital del Català, han fet una revisió completa de la traducció al català en el seu estat actual i han elaborat un informe detallat amb suggeriments de correcció i millora que l’Aliança ha fet arribar a BYD.
Més informació a la nota de premsa de l’Aliança per la presència digital del català i Softcatalà.
- Softcatalà converteix el Diccionari essencial de la llengua catalana (DEIEC) al format d’Amazon Kindle. El Diccionari essencial de la llengua catalana (DEIEC), editat per l’Institut d’Estudis Catalans, és un diccionari de nova planta que inclou els mots essencials de la llengua comuna. Softcatalà n’ha adaptat una versió per al lector de llibres electrònics Amazon Kindle que permet una experiència de lectura còmoda des del dispositiu.
L’obra, sota la llicència Creative Commons CC BY-NC-ND 3.0, és el primer diccionari en català per al Kindle que es pot descarregar gratuïtament. Cal tenir en compte que els lectors de llibres electrònics Kobo ja incorporen, des de fa anys, el Diccionari de la llengua catalana de l’Institut d’Estudis Catalans (DIEC).
Més informació a la notícia de Softcatalà.
- Plataforma per la Llengua aconsegueix que el català comenci a incorporar-se a Messenger, el servei de missatgeria instantània vinculat a Facebook. Plataforma per la Llengua ha aconseguit que el servei de missatgeria instantània de Facebook, Messenger, comenci a traduir-se al català. Fins ara, tot i que Facebook sí que s’oferia en la nostra llengua (amb certes mancances), aquesta eina concreta no ho permetia. L’entitat celebra aquest avenç, que encara és modest (hi ha molts elements que continuen sense traducció), i demana a Meta, la propietària de Messenger, que, com fa anys que li reclama, segueixi el camí de WhatsApp i també incorpori el català a Instagram i a Threads.
De moment, el català s’ha començat a incorporar a la versió d’escriptori de Messenger (a l’ordinador) i a l’aplicació mòbil d’Android (però encara no a la d’iOS) i es mostra automàticament en aquesta llengua si l’usuari té el Facebook en català.
Més informació a la notícia de Plataforma per la Llengua.
- La Viquipèdia en català, la primera a incloure les 100 dones més influents de 2024 segons la BBC. La Viquipèdia ja inclou les biografies de les 100 dones més influents de l’any 2024, segons el criteri de la BBC. De fet, la versió en català de l’enciclopèdia col·laborativa en línia ha estat la primera en assolir aquesta fita, tal i com ja ho havia fet en anys anteriors. Val a dir, però, que mai s’havia assolit tan ràpidament, en menys de dues setmanes. Pel que fa a altres viquipèdies, a data d’avui (13-1) la versió en anglès inclou 72 biografies, en castellà 43 i en francès 37, mentre que la resta se situen força per sota.
La cadena britànica va iniciar el 2013 la sèrie multiformat 100 women, que recull les que considera que han estat les dones més influents l’any anterior. Des del 2018 la comunitat viquipedista catalana ha assumit el repte i ha estat capaç de completar les biografies d’aquestes personalitats pertanyents a tots els àmbits, gràcies a un projecte en forma de concurs obert.
Més informació a la notícia d’Amical Wikimedia.
- L’Associació de SEO en català se suma a l’Aliança per la presència digital del català. L’Aliança per la presència digital del català anuncia la incorporació de l’Associació de SEO en Català, el primer nou membre que se suma a la tasca després dels fundadors (Acció Cultural del País Valencià, Amical Wikimedia, Fundació .cat, Institut d’Estudis Catalans, Institut Ramon Llull, Obra Cultural Balear, Òmnium Cultural, Plataforma per la Llengua, Softcatalà i WICCAC). Aquesta adhesió representa un important reconeixement a la missió de l’Aliança per garantir i promoure l’ús del català a l’entorn digital.
L’Associació de SEO en català, entitat que agrupa professionals del posicionament web que treballen amb la llengua catalana, reforça amb coneixement tècnic i de mercat la tasca de l’Aliança.
Més informació a la nota de premsa de l’Aliança per la presència digital del català.
- Catalunya lidera la innovació en intel·ligència artificial amb la seva contribució al projecte ALIA. El Govern reafirma el seu compromís amb la innovació tecnològica i la sobirania digital a través de la seva implicació en el projecte ALIA, una infraestructura pública d’intel·ligència artificial que busca garantir un accés universal i transparent a les tecnologies d’IA per al benefici de tota la societat.
Es tracta de la primera infraestructura pública europea, oberta i multilingüe que, gràcies a les capacitats úniques de supercomputació del Barcelona Supercomputing Center – Centro Nacional de Supercomputación (BSC-CNS), reforça la sobirania tecnològica d’Espanya i Europa en el desenvolupament d’una IA transparent, responsable i al servei de les persones.
El projecte, anunciat ahir (20-1) pel president Sánchez en la clausura de l’esdeveniment “HispanIA: cómo la inteligencia artificial mejorará nuestro futuro”, és una iniciativa pionera a escala estatal que integra la supercomputació pública i les millors pràctiques en desenvolupament d’IA, alineant-se amb el Reglament d’intel·ligència artificial europeu i amb els objectius del programa de la Dècada Digital de la Unió Europea. El projecte compta amb la verificació de l’Agència Espanyola de Supervisió de la Intel·ligència Artificial (AESIA), assegurant-ne la transparència del model.
Un dels aspectes destacats del projecte és la integració del multilingüisme. Gràcies a l’espai de recursos lingüístics ALIA Kit, els investigadors i desenvolupadors poden accedir a models en castellà, català, basc o gallec, així com a metodologies i conjunts de dades per impulsar noves aplicacions.
Més informació a la nota de premsa del Departament de Recerca i Universitats de la Generalitat de Catalunya.
- Plataforma per la Llengua impulsa una beca d’emprenedoria lingüística per revitalitzar el català i l’irlandès. L’Ajuntament de Dublín i Plataforma per la Llengua impulsen conjuntament el projecte Cumasú + Impacte, una beca formativa orientada a proporcionar les bases perquè vint joves, deu catalanoparlants i deu parlants d’irlandès, desenvolupin habilitats avançades en emprenedoria i lideratge. L’objectiu principal d’aquest projecte és la revitalització lingüística a través d’iniciatives d’emprenedoria social. S’empoderarà els participants per tal que assoleixin les eines necessàries per iniciar i sostenir projectes relacionats amb la llengua.
Cumasú + Impacte vol abordar directament la situació d’emergència lingüística de les dues llengües dotant els alumnes de les habilitats necessàries per crear grups comunitaris i infraestructures que potenciïn l’irlandès i el català.
Més informació a la notícia de Plataforma per la Llengua.
- Plataforma per la Llengua reclama als diputats catalans compromís amb la llengua catalana per revertir la situació d’emergència lingüística. Plataforma per la Llengua ha intervingut aquest dimecres 15 de gener al Parlament de Catalunya per tal de denunciar la situació d’emergència lingüística que pateix el català i per reclamar als polítics cinc compromisos amb la llengua. Òscar Escuder, president de l’entitat, ha demanat, en primer lloc, més mecanismes per garantir els drets lingüístics i que les institucions compleixin i facin complir les lleis que protegeixen el català. També ha demanat reforçar els espais de socialització en la nostra llengua, augmentar l’audiovisual en català, repensar el model educatiu i promoure una identitat col·lectiva explícitament oberta i basada en la llengua.
El president de l’entitat ho ha exigit en una compareixença a la Comissió de Política Lingüística del Parlament de Catalunya en què també ha analitzat els principals reptes que té el català i ha exposat casos de discriminacions lingüístiques en els àmbits sanitaris, educatius, laborals i policials.
Més informació a la notícia de Plataforma per la Llengua.
- Disponibles en català dues noves normes UNE-ISO sobre la seguretat de la informació en les organitzacions. El Centre de Terminologia TERMCAT ha elaborat la versió catalana de dues normes tècniques relatives a la gestió de la seguretat de la informació en les organitzacions. En concret, es tracta de la norma UNE-EN ISO/IEC 27000:2021 Tecnologies de la informació. Tècniques de seguretat. Sistemes de gestió de seguretat de la informació. Visió de conjunt i vocabulari i de la norma UNE-EN ISO/IEC 27001:2023 Seguretat de la informació, ciberseguretat i protecció de la privacitat. Sistemes de gestió de seguretat de la informació. Requisits. L’edició d’ambdues normes s’ha dut a terme en el marc de la col·laboració que el TERMCAT manté amb l’Associació Espanyola de Normalització, UNE.
Més informació a la notícia del Departament de Política Lingüística (DPL) de la Generalitat de Catalunya.
- El conseller Vila fa una crida a activar les polítiques lingüístiques municipals en la Primera Jornada sobre Política Lingüística als Municipis. El Departament de Política Lingüística i el Consorci per a la Normalització Lingüística (CPNL) han celebrat avui (17-1) la Primera Jornada sobre Política Lingüística als Municipis al Teatre La Unió de Sant Cugat del Vallès. Durant l’esdeveniment, que ha reunit alcaldes i regidors de més d’un centenar de municipis del país, s’han analitzat les vies per situar la llengua catalana com a eix essencial en les polítiques municipals.
En la seva intervenció inaugural, el conseller de Política Lingüística, F. Xavier Vila, ha destacat el paper clau dels ajuntaments com a primer cercle de socialització i espai privilegiat per desplegar polítiques lingüístiques transversals. Vila ha anunciat diverses actuacions que s’estan preparant des del Govern, com la publicació d’una guia per a l’elaboració de plans municipals d’impuls del català: “És imprescindible que els municipis incorporin la mirada lingüística en totes les seves activitats, ja que bona part de les seves actuacions poden tenir un impacte positiu en l’ús social de la llengua”.
Més informació a la notícia del Departament de Política Lingüística (DPL) de la Generalitat de Catalunya.
- Somescola es reuneix amb la consellera d’Educació i amb el conseller de Política Lingüística del govern per tractar de la situació del català a les escoles. Representants de la plataforma unitària Somescola es van reunir el 16 de gener amb la consellera d’Educació, Esther Niubó, i el conseller de Política Lingüística, Francesc Xavier Vila, per parlar de la situació del català a les escoles del país.
Segons el comunicat de Somescola se’ls va traslladar que «cal garantir que tot l’alumnat rebi l’ensenyament en català, sense discriminació ni segregació per origen, situació socioeconòmica o ideologia familiar, és essencial per assegurar l’accés universal a la llengua, revertir el retrocés del seu ús social i promoure l’equitat. El català ha de continuar sent l’element vertebrador que enforteixi la diversitat del país i fomenti la cohesió social».
Així mateix, que «davant d’una possible sentència del Tribunal Constitucional contrària al model d’escola catalana, hem traslladat que el Govern no es pot quedar de braços plegats davant del que seria un atac intolerable dels alts estaments judicials contra un gran consens de país».
Més informació al comunicat de Somescola a X.
- La XXI Nit d’Escola Valenciana aferma l’activisme per la llengua davant l’odi i la desesperança. Escola Valenciana va celebrar la XXI Nit d’Escola Valenciana el dissabte 25 de gener a l’auditori de Benimodo, a la Ribera, amb la participació d’activistes, col·lectius i institucions d’arreu el país. L’acte, un homenatge col·lectiu als referents culturals Didín Puig i Vicent Andrés Estellés i una expressió de caliu cap a les persones i els municipis afectats per la Dana, va acollir el lliurament dels guardons “Intentant la llibertat”, a la promoció i ús social del valencià, i la presentació del calendari de les Trobades 2025.
Enguany, l’entitat ha reconegut el treball per la cultura i la llengua del poeta Marc Granell, l’Espai Joan Fuster i La Bressola. Els periodistes Sònia Bosch Bivià i Rafa Miragall van presentar la cerimònia, la qual va acollir les actuacions de Xiomara Abello, el grup de danses l’AImogàver, la colla de dolçainers i tabaleters la Xala, ambdós de Sueca, així com els cabuts de Benimodo. Entre les reivindicacions més presents, la necessitat d’engegar la ciutadania perquè vigile el poder, defense els serveis públics i rebutge decisions polítiques que deterioren la convivència, com és el cas de la llei educativa.
Més informació a la notícia d’Escola Valenciana.
- Els grups Can Cunyada de Bescanó i Els Fartons d’Elx guanyadors de la 3a edició del concurs AMIC-Directes. Gairebé 300 persones d’arreu de Catalunya, País Valencià i les Illes Balears van assistit el 15 de gener, a l’acte de lliurament de premis de la 3a edició del concurs de creadors de contingut en català, AMIC-Directes, celebrat al CaixaForum Barcelona. Durant l’acte, presentat per Mariona Calvet, del departament de Comunicació i Màrqueting de l’AMIC, i Aitor Muñoz (@aitor_altea), creador de contingut en valencià, es va premiar un total de 9 grups, d’entre els 50 finalistes, pels seus projectes audiovisuals en català realitzats a través de les plataformes de Twitch i YouTube.
Dels 180 alumnes finalistes entre les dues categories, el 1r Premi de la categoria d’E-Sports va ser pel grup Els Fartons, del Col·legi San José Artesano d’Elx i en la categoria d’Actualitat, el grup guanyador va ser Can Cunyada de l’INS La Miquela de Bescanó.
Més informació a la notícia d’AMIC-Directes.
- El Govern ofereix 9.000 cursos gratuïts per reduir la bretxa digital especialment entre la població d’edat avançada. El Govern de la Generalitat, per mitjà de la Secretaria de Polítiques Digitals del Departament d’Empresa i Treball, ha engegat avui (20-1) la campanya ‘A Catalunya, ser digital no té edat’, amb l’objectiu de difondre arreu del territori català el programa formatiu ‘Més digitals’ i encoratjar la participació de la ciutadania en els més de 9.000 cursos que ofereix per millorar les competències i habilitats amb els dispositius mòbils. ‘Més digitals’ és un programa de formació que té per objectiu la lluita contra la bretxa digital a través de cursos gratuïts, presencials i dirigits principalment a homes i dones d’edat avançada, tot i que també a altres col·lectius que es trobin en situació de vulnerabilitat.
Amb un pressupost total de 20,6 milions d’euros i emmarcat en el Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència finançat per la Unió Europea amb fons Next Generation EU, el programa ‘Més digitals’ contempla l’organització de 9.031 cursos que s’impartiran arreu de Catalunya amb la finalitat d’ajudar la ciutadania catalana a assolir competències bàsiques en l’àmbit digital i alhora millorar la seva qualitat de vida mitjançant l’ús de les tecnologies de forma segura per evitar situacions de desigualtat.
Més informació a la notícia de la Secretaria de Polítiques Digitals del Departament d’Empresa i Treball de la Generalitat de Catalunya.
Informació dels cursos al web del programa ‘Més digitals’
- El Govern destina 9 milions d’euros a impulsar el talent i l’emprenedoria femenina en l’àmbit tecnològic i digital per reduir-ne la bretxa de gènere. El Govern de la Generalitat, a través de la Secretaria de Polítiques Digitals del Departament d’Empresa i Treball, ha publicat la convocatòria de subvencions per reduir la bretxa de gènere a l’àmbit de les TIC en el marc del Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència, finançat per la Unió Europea mitjançant el programa Next Generation EU. Fins al 3 de febrer de 2025 a les 14.00 hores, es podran presentar les sol·licituds per demanar aquests ajuts per a projectes orientats a la reducció de la bretxa digital femenina i a potenciar l’ecosistema emprenedor digital femení arreu del territori català.
Els ajuts tenen per objectiu promocionar iniciatives adreçades a promoure l’emprenedoria digital femenina, projectes d’empreses de base tecnològica liderades per dones, i projectes de finançament de PIMES que desenvolupin programes d’intraprenedoria femenina de tipus tecnològic o digital. S’atorgaran ajuts de fins a 150.000 € fins a esgotar el pressupost total de la convocatòria, que és de 9 milions d’euros. Poden ser beneficiàries de les subvencions empreses, persones autònomes, consorcis, fundacions, universitats catalanes, centres de recerca i d’investigació, i associacions i entitats privades sense ànim de lucre.
Més informació a la notícia de la Secretaria de Polítiques Digitals del Departament d’Empresa i Treball de la Generalitat de Catalunya.
Convocatòria de subvencions per reduir la bretxa de gènere a l’àmbit de les TIC
- Applica-t’hi (en català) – Cercaapps, cercador d’aplicacions en català. D’un temps ençà els robots de grans cercadors com Google han anat evolucionant cap a la indexació centrada en el mobil-first o prioritat mòbil. Ja fa anys que les cerques fetes des de dispositius mòbils superen de llarg les fetes des de dispositius d’escriptori, de manera que les versions web per a mòbil tenen prioritat a l’hora d’aparèixer com a resultats recomanats.
La preeminència del telèfon intel·ligent també té el seu correlat en la disponibilitat de la llengua catalana. TikTok, per exemple, no té una versió web d’escriptori en català, però, atenent a la preferència dels smart per part dels usuaris, sí que els ofereix la possibilitat de relacionar-s’hi a través de l’aplicació mòbil en català. És evident que una cosa no treu l’altra, però les prioritats d’ús han confegit aquesta realitat. El cas d’Uber Eats és el mateix: el català és present a l’aplicació mòbil i no pas al web d’escriptori precisament perquè la majoria de comandes no es fan des de dispositius estàtics.
Més informació a la notícia de Via Empresa.
Cercaapps, cercador d’aplicacions en català
- Adrià Recasens Continente, escollit Personatge Català de l’Any als Premis Parèntesi 2024. Adrià Recasens Continente (Barcelona, 1990) ha esdevingut una figura destacada en el camp de la IA i la visió per computador. Treballa a Londres per a l’equip de Gemini, la IA de Google, on lidera projectes innovadors multimodals vinculats a l’àudio. La seva recerca actual a Google DeepMind se centra en l’aprenentatge multimodal, la comprensió de xarxes neuronals i el descobriment de conceptes visuals. Recasens es va formar a la Universitat Politècnica i al MIT de Boston.
Mariola Dinarès (3Cat), Montserrat Rigall (Ràdio 4), Àurea Rodríguez (‘Antes muerta que sin IA’) i Xantal Llavina (Catalunya Ràdio) han estat guardonades ex aequo com a Millor Divulgadora Catalana.
Més informació a la notícia de Parèntesi MÈDia, amb informació de tots els guardonats als Premis Parèntesi 2024.
Recull d’altres notícies del mes de gener del 2025:
- Puig registra un rècord de vendes però segueix sense etiquetar els seus productes en català (Joan Puig i Cordon a La República, 30-1-2025)
Registra un rècord de vendes de 4.790 MEUR el primer any que cotitza en borsa, però no dedica ni un euro a la llengua materna dels seus propietaris.
- DeepSeek: Sputnik o Andersen? (Josep M. Ganyet a Via Empresa, 30-1-2025)
- Nous ajuts del Departament de Recerca i Universitats per consolidar el català en el sistema de recerca (Departament de Recerca i Universitats de la Generalitat de Catalunya, 20-1-2025)
Es destinen 200.000 euros als centres de recerca CERCA de Catalunya per a actuacions de foment i ús del català.
- Prospectives 2025 (Agència de Ciberseguretat de Catalunya, gener 2025)
- Tallers i subscripcions gratuïtes a ‘Camacuc’ per a les escoles afectades per la DANA, primeres accions de la campanya ‘Reviscolem’ (Plataforma per la Llengua, 20-1-2025)
La campanya Reviscolem ha recaptat més de 24.000 euros per a reactivar projectes lingüístics i culturals de la zona afectada per la DANA, i vol arribar, com a mínim, als 30.000 euros.
- La Xina colpeja l’orgull americà amb DeepSeek (Saül Gordillo a El Punt Avui, 30-1-2025)
OpenAI sospita que l’empresa xinesa ha usat els seus models per desenvolupar la seva reeixida IA.
Trump demana una reacció a les seves empreses, i Von der Leyen recupera l’informe Draghi.
- La llengua catalana, més enllà dels humans (Editorial de Vicent Partal a VilaWeb, 29-1-2025)
Si tots els humans que parlem català moríssem demà, el català continuaria vivint en aquestes màquines que ja saben parlar-lo i que no tenen caducitat.
- La manifestació contra Mazón donarà visibilitat a les escoles i a les entitats culturals afectades (VilaWeb, 30-1-2025)
La Nova Muixeranga d’Algemesí encapçalarà la marxa.
- D’on surt DeepSeek i com ha aconseguit amenaçar ChatGPT (3cat, 28-1-2025)
L’start-up fundada per l’empresari xinès Liang Wenfeng ja és l’app més descarregada i ha aconseguit superar en qualitat la resta de xatbots amb un pressupost 10 vegades més baix.
- Escola Valenciana i Famílies pel Valencià exigeixen la retirada de la consulta sobre la llengua (VilaWeb, 28-1-2025)
El conseller Rovira va dir que es faria a final de gener, però no s’ha complert el termini.
- Què és DeepSeek i per què ha sacsejat el sector de la IA generativa? (Marc Vilajosana a MetaData, 29-1-2025)
L’optimització del cost energètic de l’entrenament de models generatius i la publicació de l’eina en codi obert obre un nou capítol dins de la indústria tecnològica.
- Catalunya desenvolupa una metodologia pionera per a l’avaluació del risc de la IA (Aida Corón a MetaData, 28-1-2025)
L’APDCAT presenta un sistema que permet estudiar l’impacte i gestió de l’aplicació de tecnologies basades en algoritmes que té per objectiu esdevenir una guia de referència internacional.
- El 28 de gener s’obre el termini d’inscripció a les proves de català (Departament de Política Lingüística (DPL) de la Generalitat de Catalunya, 21-1-2025)
El termini per inscriure’s a les proves per a l’obtenció dels certificats de català del 2025 s’obrirà el 28 de gener fins al 5 de febrer.
- El Govern i PIMEC sumen esforços per potenciar la digitalització, la professionalització i el talent del sector comercial català (Departament d’Empresa i Treball de la Generalitat de Catalunya, 20-1-2025)
- El govern espanyol presenta Alia, la família de models d’IA entrenats en català, castellà, gallec i basc (MetaData, 20-1-2025)
El projecte desenvolupat pel Barcelona Supercomputing Center ofereix en obert models de text i traducció automàtica i bases de dades per a tecnologies de veu.
- Cinc videojocs catalans de 2024 que no et pots perdre (MetaData, 4-1-2025)
Trencaclosques, sigil i acció en un any marcat pel reconeixement social i la càrrega narrativa dels seus jocs.
- Les empreses catalanes escalfen motors per a l’ISE (MetaData, 30-1-2025)
La Generalitat, l’Ajuntament de Barcelona, 3Cat o Mediapro són alguns dels estands principals que mostraran solucions audiovisuals per al sector internacional.
- Una finestreta única per compartir les dades de la ciutadania (MetaData, 28-1-2025)
La Generalitat proposa un registre de microdades administratives per a l’encreuament d’informació de forma anònima, fàcil, àgil i segura.
- DeepSeek contra ChatGPT: quina IA domina més la llengua catalana? (Berta Coll a Núvol, 27-1-2025)
Berta Coll ha interrogat aquestes dues eines d’intel·ligència artificial per comparar les seves competències lingüístiques i culturals.
- Tancam el 2024 a les Illes Balears amb un videoresum de les activitats més destacades de l’any (Plataforma per la Llengua, 17-1-2025)
Les mobilitzacions i les denúncies de discriminacions lingüístiques marquen un any de defensa activa del català.
- Plataforma per la Llengua continua creixent a Catalunya i crea nous grups locals a Argentona i a Gavà (Plataforma per la Llengua, 29-1-2025)
La Delegació territorial de Catalunya suma dos nous grups locals als divuit que ja té i trenca la barrera dels 130 voluntaris.
- Els detalls de la guia de Barcelona per muscular el català entre els joves i a l’entorn digital (David Cobo a Nació, 23-1-2025)
Les conclusions de la comissió municipal sobre la llengua pròpia apunten possibles mesures com que Betevé desplegui una plataforma de contingut audiovisual dirigit a joves o la creació de premis, beques i ajuts per a talents incipients.
- Plataforma per la Llengua celebra que les ràdios musicals de Catalunya hagin d’emetre un 25 % de les cançons en català (Plataforma per la Llengua, 10-1-2025)
El Consell de l’Audiovisual de Catalunya (CAC) ha aprovat per unanimitat que, a partir de l’1 de gener de 2026, les cadenes musicals hauran de complir amb el percentatge marcat per la llei.
Després de més de vint anys en què no s’ha aplicat el 25 % de música en català, l’entitat celebra que el CAC hagi posat fi a les pròrrogues i a les adequacions que han facilitat que es reduís aquest percentatge.
- Plataforma per la Llengua aconsegueix que els cinemes Renoir comencin a incorporar el català al web i a la cartellera (Plataforma per la Llengua, 2-1-2025)
Plataforma per la Llengua celebra l’actitud de l’empresa Renoir, que a Barcelona gestiona l’històric cinema Floridablanca, al barri de Sant Antoni.
- Atacs, censura i vulneració de drets: un any de Vox i el PP al País Valencià i les Illes (Mèdia.cat – Observatori Crític dels Mitjans, 16-1-2025)
- Més enllà de la IA: 10 tendències tecnològiques per al 2025 (ACCIÓ – Agència per la Competitivitat de l’Empresa, 8-1-2025)
- Intel·ligència artificial i xatbots: què en podem esperar? (MetaData, 3-1-2025)
Comparem ChatGPT, Copilot i Gemini per veure com funcionen, quina agilitat tenen i com solucionen els nostres dubtes.
- 2025: L’any que canviarà la nostra relació amb la intel·ligència artificial (Saül Gordillo, 10-1-2025)
Aquest serà l’any en què la intel·ligència artificial passarà de ser una eina passiva a convertir-se en agents operatius capaços de realitzar tasques complexes i autònomes.
- Plataforma per la Llengua considera intolerable que el Consell responga amb dos fulls les 4.145 al·legacions a la nova llei educativa (Plataforma per la Llengua, 9-1-2025)
El Consell va obrir el darrer tràmit el 24 de desembre, per la via d’urgència i amb un termini molt limitat fins al 2 de gener per presentar al·legacions.
Plataforma per la Llengua ha presentat dues rondes d’al·legacions: la primera durant la consulta pública prèvia, i la segona amb la proposta d’ordre ja elaborada per la Conselleria d’Educació.
- Els 10 propòsits a favor del català per al 2025 (Mar Riera a Nació, 12-1-2025)
El gran repte és que viure plenament en la llengua del país deixi de ser una reivindicació incessant i es converteixi en una realitat completament normal a la nostra societat.
- Somescola demana al govern un pla de xoc per redreçar l’ús del català als centres educatius (M. Ferrando a El Punt Avui, 16-1-2025)
En una reunió amb Niubó i Vila, la plataforma els insta a defensar el model d’escola catalana davant una sentència desfavorable del TC sobre la immersió.
- Somescola demana al govern que garanteixi que tots els alumnes són educats en català (VilaWeb, 17-1-2025)
La plataforma insta la Generalitat a plantar cara a una possible sentència del TC contra la immersió.
- El primer miracle lingüístic de l’any (Editorial de Vicent Partal a VilaWeb, 1-1-2025)
Mazón, aquesta volta, no ha tingut cap més remei que empassar-se el seu programa electoral, la seua fòbia a la llengua i la seua ambició lingüicida, i ha hagut de fer la meitat important del missatge de Cap d’Any en català.
- L’esperada nova Enquesta d’Usos Lingüístics de la Població es presentarà el 19 de febrer (Ot Bou Costa a VilaWeb, 24-1-2025)
És el sondatge més important que es fa al Principat sobre l’estat de la llengua catalana, i el nou arriba amb retard.
- Benvolguts Reis de l’Orient: vull viure en català (Jordi Badia i Pujol a VilaWeb, 3-1-2025)
Confio que podreu fer realitat aquest desig tan senzill i tan immens alhora: que viure en català sigui un fet normal i no una reivindicació constant.
- L’OCB promou un segon recurs al TC contra l’eliminació del català a la sanitat (VilaWeb, 23-1-2025)
Compta amb el suport del PSIB, Més per Mallorca, Més per Menorca i Podem.
- Per què triga tant la nova Enquesta d’Usos Lingüístics de la Població? (Ot Bou Costa a VilaWeb, 15-1-2025)
El termòmetre més afinat sobre la situació de la llengua catalana és a punt de sortir del forn, amb més de mig any de retard.
- Educació desestima les més de quatre mil al·legacions contra la consulta per la llengua (VilaWeb, 7-1-2025)
Tot i obrir el tràmit d’al·legacions en el període de les vacances de Nadal, se’n van presentar 4.145.
- La comunitat educativa, en peu de guerra contra la consulta per la llengua (Laura Escartí a VilaWeb, 8-1-2025)
La Conselleria d’Educació ha desestimat les més de 4.000 al·legacions presentades contra la consulta.
- Núria Cerveró: “Els xiquets no entenen per què no poden estudiar en valencià” (Laura Escartí a VilaWeb, 19-1-2025)
Entrevista a una de les portaveus de Famílies pel Valencià, col·lectiu que treballa per conscienciar sobre la importància de marcar “sí” al català en la consulta sobre la llengua a les escoles.
- El català continua reculant com a llengua habitual entre els joves de les Illes (VilaWeb, 22-1-2025)
Una enquesta revela que tan sols un 20% dels illencs entre 15 i 34 anys tenen el català com a llengua materna.
- Sergi Belbel: “Cal posar el català de moda” (Entrevista d’Assumpció Maresma Matas a VilaWeb, 3-1-2025)
Entrevista a Sergi Belbel, en què parla de la identitat arran de la seva nova novel·la, ‘Acte de fe’.
- Joan Abellà, nou director general de la Fundació .cat (Fundació .cat, 3-1-2025)
- Què falla quan es premia la feina mal feta? (Assumpció Maresma Matas a VilaWeb, 13-1-2025)
Joan Abellà, responsable del fracàs de modernitzar la distribució del llibre català, que ha causat ferides greus al món editorial, ara és premiat amb el càrrec de director general de la Fundació .cat. Per bon gestor, diuen; deu ser ironia o cinisme?.
- [VÍDEO] “Defensar el bilingüisme és una excusa per a no preservar la llengua”: la defensa del català del premi Ciutat de Palma de novel·la (VilaWeb, 21-1-2025)
Joan Moragues, guardonat per ‘Les estrelles no parlen’, va defensar els espais on poder-se expressar en català, en uns guardons en què, d’ençà que governa el PP, es premien obres en castellà.
- Resolució del conflicte polític i pacte per la llengua: principals terminis incomplerts de l’acord d’investidura amb ERC (VilaWeb – ACN, 12-1-2025)
El finançament singular, el traspàs de Rodalia i l’aeroport de Barcelona marcaran els primers mesos del 2025.
- Igualtat impulsa un servei d’acompanyament lingüístic per als ciutadans que no sàpiguen català (VilaWeb – ACN, 22-1-2025)
L’objectiu és assegurar l’equitat en l’accés als serveis del departament a tothom i fomentar l’autonomia lingüística dels nouvinguts.
- Mort al català (Toni Brosa a El Punt Avui, 10-1-2025)
- Visibilització del domini públic a Wikidata (David Ramírez a Amical Wikimedia, 9-1-2025)
- El jovent de Catalunya es mobilitza per celebrar el primer Correllengua Universitari del 17 al 20 de febrer (Coordinadora d’Associacions per la Llengua Catalana (CAL), 16-1-2025)
- Revolta de les ràdios musicals privades contra el 25% de català (Josep Maria Botanch a El Món, 16-1-2025)
El Consell de l’Audiovisual de Catalunya desestima la suspensió cautelar de la norma.
- La base de dades de videojocs en català incorpora més de 60 títols l’any 2024 (Racó Català – ACN, 3-1-2025)
VDJOC va ser creat amb l’objectiu de donar a conèixer l’oferta i promoure’n el consum.
- La Viquipèdia en català, la primera a incloure les 100 dones més influents de 2024 (Racó Català, 13-1-2025)
La versió en anglès inclou 72 biografies, en castellà 43 i en francès 37.
- Punxa la gran mesura de Salut per combatre la catalanofòbia entre el seu personal (Racó Català, 30-1-2025)
La meitat dels sanitaris no acaba el seu curs de català “voluntari” i continua treballant.
- TV3 introduirà unitats de verificació per saber “quines notícies són falses i quines són veritat” (Racó Català – ACN, 31-1-2025)
Romà reivindica 3Cat com la principal factoria de continguts catalana “amb centre de decisió a Catalunya”.
- El canal infantil Clan TV es podrà veure en català abans de finals d’any (Racó Català – ACN, 31-1-2025)
La cadena pública espanyola vol potenciar el centre de producció a Sant Cugat.
- (VÍDEO) Míchel passa la mà per la cara el president del Rayo per riure’s de la seva integració a Catalunya (Racó Català. 28-1-2025)
També exhibeix valors i arrelament a Vallecas enfront d’un directiu molt poc estimat per l’afició madrilenya.
- Plataforma per la Llengua denuncia al Parlament l’assetjament que pateixen molts catalanoparlants (Racó Català, 15-1-2025)
L’entitat ha demanat més mecanismes per garantir els drets lingüístics.
- Nogueras diu que La 2 emetrà íntegrament en català en un termini de dos anys (Racó Català – ACN, 29-1-2025)
Insta el PSOE a respectar l’acord per a la transferència “íntegra” de les competències en immigració.
- Els atacs de PP i Vox contra la llengua i la cultura catalana al País Valencià i a les Illes Balears (Racó Català – ACN, 16-1-2025)
Un informe recopila fins a trenta-dos atacs, a més d’episodis de censura i els canvis per a primar el castellà.
- Mazón recupera per a la direcció d’À Punt un dels homes forts de Canal 9 de l’era Zaplana (Racó Català – Diari La Veu, 30-1-2025)
Francisco Aura és director d’operacions de Trece TV, propietat de la Conferència Episcopal.
- El nou president d’À Punt menysprea el valencià i no creu que siga català (Racó Català – Diari La Veu, 24-1-2025)
Un repàs d’articles de Vicente Ordaz contra el català.
- La Viquipèdia en gal·lès denuncia atacs vandàlics per “espanyolitzar” els seus articles (Racó Català, 7-1-2025)
Articles en castellà, traduccions automàtiques en gal·lès i biaix espanyolistes als articles sobre Catalunya.
- La gran nit del pòdcast en valencià i la creació de contingut (Racó Català – Audiocat, 5-1-2025)
L’acte se celebrarà el 7 de febrer i les inscripcions ja estan obertes.
- Només el 20% dels joves balears té el català com a llengua materna (Racó Català, 23-1-2025)
Únicament un 7% s’adreça en català a desconeguts i un 9 el manté quan li parlen en un altre idioma.
- Viatjar pel món en català (Racó Català – ACN, 15-1-2025)
Una associació de guies ofereix aquesta opció a més de 25 destinacions dels cinc continents.
- ERC demana a l’Estat “mesures” per donar suport a l’ensenyament del català a la Catalunya Nord (Racó Català – ACN, 24-1-2025)
Exigeixen més suport econòmic per La Bressola.
- AENA no respecta la llengua catalana als aeroports de les Illes Balears (Racó Català, 15-1-2025)
Les destinacions s’anuncien únicament en castellà i no es fa servei mai la forma catalana.
- La UEFA va prohibir als periodistes preguntar en català a Míchel i David López al Milà-Girona (Racó Català, 23-1-2025)
Al camp, la megafonia s’adreçava als aficionats gironins en castellà, que xiulaven per expressar el seu enuig.
- El TSJ permetrà als alumnes no examinar-se en valencià (Racó Català – Diari La Veu, 24-1-2025)
Els magistrats apliquen la doctrina del Tribunal Constitucional.
- Els cinemes Renoir incorporen el català al web i a la cartellera (Racó Català, 2-1-2025)
Plataforma per la Llengua ha demanat al cinema que incorpori el català als subtítols de les pel·lícules.
- Girona i Perpinyà estrenyen lligams amb un projecte universitari (Racó Català – ACN, 9-1-2025)
Les universitats crearan sinergies entre els col·lectius dels dos centres.
- La nova temporada de la Superliga Domino’s de ‘League of Legends’ tindrà retransmissions oficials en català (MetaData, 13-1-2025)
Gamesports Electrònics locutarà els partits de la principal competició oficial d’esports electrònics a l’estat espanyol des del seu canal de Twitch.
- La Viquipèdia en català és la primera edició amb les biografies de les 100 dones més influents del 2024 (MetaData, 14-1-2025)
L’enciclopèdia en línia completa la fitxa del centenar de noms escollits per la BBC a només dues setmanes de començar el nou any.
- Meta comença a traduir Messenger al català (MetaData, 21-1-2025)
L’aplicació de missatgeria segueix l’estela de Facebook i WhatsApp i incorpora la llengua del Principat en la versió per a escriptori i per a mòbils Android.
- Els Premis Sonor presenten la seva 4a edició (MetaData, 29-1-2025)
Els guardons incorporen el reconeixement al millor pòdcast de proximitat.
- El MWC aspira a superar els 101.000 visitants de 2024 amb 1.200 ponents i la IA com a protagonista (MetaData – ACN, 29-1-2025)
Més de 2.700 empreses es reuniran a Barcelona entre el 3 i el 6 de març en una edició que incorpora tecnològiques asiàtiques com Alibaba Cloud, China Unicom o Tencent Cloud.
- Andorra fa curt amb les places per als cursos de català (Racó Català, 9-1-2025)
Esgotades en qüestió d’hores.
- Andorra no castiga els infractors que incompleixen la Llei del català: zero sancions (Racó Català, 13-1-2025)
Des del 2019, s’han obert un total de 397 expedients sancionadors per irregularitats lingüístiques, i tots s’han tancat sense sanció.
- MareNostrum-Ona, el nou ordinador quàntic que acollirà el BSC (MetaData – ACN, 29-1-2025)
La instal·lació tindrà un cost de 8,5 MEUR cofinançats per la Comissió Europea i el consorci EuroQSC-Espanya i seran construïdes per la ‘start-up’ catalana Qilimanjaro Quantum Tech.
- El Cercle Tecnològic demana al president Illa treballar conjuntament per posicionar Catalunya com un referent internacional en les TIC (MetaData, 17-1-2025)
La fundació es reuneix amb el govern per fer valdre el potencial de creixement que genera l’ecosistema tecnològic a tots els sectors productius i proposar vies de treball per garantir un impacte positiu a curt termini en l’economia i la ciutadania.
- “L’OpenEU neix perquè creiem que podem ajudar a crear les universitats del futur amb un campus interuniversitari en línia” (Aida Corón a MetaData, 25-1-2025)
Pastora Martínez Coordinadora del projecte OpenEU i comissionada per a l’acció internacional de la UOC.
- ERC proposa crear un ‘hub del català’ a Barcelona (Racó Català – ACN, 8-1-2025)
Promouria la creació de continguts en llengua catalana.
- (VÍDEO) Rosalía culmina el seu any ‘més espanyol’ (Racó Català, 2-1-2025)
D’esborrar el català al Piromusical de la Mercè a lluir la bandera espanyola.
- “Dispositius mòbils ANEU-VOS”: La vergonyosa web en català de l’Agència Tributària (Racó Català, 8-1-2025)
Un traductor d’Internet i tractant català i valencià com a dues llengües diferenciades.
- A l’ITV d’Andorra s’atén en castellà (Racó Català, 11-1-2025)
El Govern no pot garantir l’atenció en català.
- L’Institut Cartogràfic actualitza mapes, però no corregeix els topònims franquistes (Racó Català, 21-1-2025)
Aquestes denominacions deturpades incompleixen la legislació vigent.
- Igualtat i Feminismes impulsa un servei d’acompanyament lingüístic per als ciutadans que no coneguin el català (Racó Català – ACN, 22-1-2025)
La conselleria ofereix la interpretació de 18 llengües o la traducció jurada de documents.
- Una associació de professors de català planteja no corregir els exàmens de la selectivitat com a mostra de protesta (Racó Català, 22-1-2025)
Consideren que el Departament no els escolta ni fa res per a combatre l’emergència lingüística que pateix el català.
- Stargate: 500.000 milions de dòlars per rellançar el lideratge dels EUA en intel·ligència artificial (MetaData, 22-1-2025)
SoftBank, OpenAI, Oracle, MGX, MIcrosoft, NVIDIA i Arm s’alien amb el suport del govern de Trump per reindustrialitzar el país a través de la indústria tecnològica.
- Brussel·les prepara un sistema paneuropeu d’alertes ràpides per detectar ciberatacs a hospitals (MetaData – ACN, 15-1-2025)
La Comissió Europea proposa la creació d’un centre de suport liderat per ENISA que proveeixi assistència, recursos i formació en ciberseguretat als centres de salut del continent.
- Els 10 reportatges més llegits del 2024 (MetaData, 1-1-2025)
Des de l’educació amb o sense pantalles, fins a la pirateria o la formació, els articles més populars de l’any mostren les principals preocupacions de la ciutadania.
- Talent Express: el tren per connectar el talent digital entre Barcelona i Madrid (MetaData, 22-1-2025)
MWCapital Barcelona i Iryo s’alien per impulsar el ‘networking’ entre professionals tecnològics i atraure desenvolupadors durant la celebració del Talent Arena.
- Com han canviat les xarxes socials durant el 2024? (Marc Vilajosana a MetaData, 2-1-2025)
La revolució de l’X d’Elon Musk fa sorgir noves plataformes mentre TikTok s’enfronta a possibles prohibicions i Europa intensifica les exigències en privacitat i protecció de menors.
- V-Tools, la realitat virtual que obre els ulls dels joves davant l’assetjament (MetaData, 13-1-2025)
La ‘start-up’ crea experiències immersives per combatre la violència de gènere i el ‘bullying’ mitjançant la vivència de situacions reals en la pròpia pell.
- “Hi ha massa desconeixement sobre les metadades que emmagatzemen les grans empreses sobre els usuaris” (Entrevista d’Aida Corón a MetaData, 11-1-2025)
Miguel Rodríguez Director d’Ingressos (CRO) i membre del consell de Threema.
- L’Edusat Challenge porta l’estudi d’imatges satel·litàries a les aules catalanes (MetaData, 2-1-2025)
Una trentena de professors de primària, secundària i batxillerat reben formació en tècniques d’observació de la Terra per impulsar les disciplines STEM entre l’alumnat.
- Les tuneladores també abracen la intel·ligència artificial (Marc Vilajosana a MetaData, 8-1-2025)
La catalana SAALG Geomechanics aplica l’aprenentatge automàtic per optimitzar les prediccions d’avenç de la maquinària a partir de dades en temps real.
- Vueling i la MWCapital Barcelona s’alien per fer enlairar el talent digital (MetaData, 10-1-2025)
La primera acció conjunta d’ambdues entitats serà el Digital Talent Flight, un vol amb més de 150 desenvolupadors internacionals que valoraran els projectes creats en una hackató anterior.
- La UdL crea un laboratori al núvol per analitzar la usabilitat i accessibilitat de pàgines web (MetaData, 10-1-2025)
L’eina codesenvolupada amb l’empresa brasilera Arceus empra tecnologies com el rastrejament ocular, la transcripció de la parla o l’anàlisi de sentiments.
- Escola Valenciana fa una crida al combat contra els atacs deliberats a la llengua (Esperança Camps Barber a VilaWeb, 26-1-2025)
L’entitat ha celebrat a Benimodo la festa anual amb un homenatge a les víctimes de la gota freda.
- Joan Moragues: “Els espais en la nostra llengua perillen i van minvant” (Entrevista de Martí Gelabert a VilaWeb, 27-1-2025)
Entrevista a Joan Moragues, que acaba de guanyar el premi Ciutat de Palma de novel·la en català per ‘Les estrelles no parlen’.
- “Qui vol treballar així?”: comença la vaga dels intèrprets de la llengua de signes a les aules (Alba Tebar Gutiérrez a VilaWeb, 27-1-2025)
Exigeixen al Departament d’Educació que compleixi les promeses de l’anterior executiu i que els internalitzin.
- Participa en el II Gran Campionat de Scrabble en català a Manacor: una jornada emocionant amb premis fins a 500 €! (Plataforma per la Llengua, 28-1-2025)
El dissabte 22 de febrer es disputarà el Gran Campionat de Scrabble de Mallorca-Manacor al Molí d’en Beió de l’Escola de Mallorquí.
- Denunciam la situació del català entre els joves illencs per la manca de polítiques valentes i exigim mesures fermes per a normalitzar-lo (Plataforma per la Llengua, 23-1-2025)
Només el 7,2 % dels joves s’adreça en la llengua pròpia a persones desconegudes i només un 8,7 % dels joves catalanoparlants mantenen la llengua quan se’ls adrecen en castellà.
- L’Ajuntament de Cerdanyola del Vallès es compromet amb el català al poliesportiu Guiera arran d’una denúncia per discriminació (Plataforma per la Llengua, 8-1-2025)
En una reunió amb Plataforma per la Llengua, el govern municipal de Cerdanyola del Vallès s’ha compromès a fer que la nova empresa concessionària ofereixi cursos de català als treballadors del Parc Esportiu Municipal Guiera.
- Millorem la vitalitat de la nostra llengua (Sal·lus Herrero i Gomar al Diari La Veu del País Valencià, 20-1-2025)
«Cal que participem individualment i col·lectiva en aquest procés de revitalització lingüística per tal de fer del valencià el centre de gravetat de la comunicació intergrupal.»
- Benimaclet acollirà la primera Festa pel Valencià del 2025 en col·laboració amb el Festival de Poesia de València Vociferio (Plataforma per la Llengua, 23-1-2025)
La Festa pel Valencià se celebrarà entre el 14 i el 16 de febrer, i inclourà una trobada especial d’El Mood, la revista digital de Plataforma per la Llengua País Valencià.
- Les cançons de Àngel Maresca, Lo Barber de l’Alguer, entusiasmen lo públic del Teatre Cívic (Plataforma per la Llengua, 13-1-2025)
- Un any més les Estrenes de Plataforma per la Llengua animen lo Quarter el maití del Dia de Reis a l’Alguer (Plataforma per la Llengua, 8-1-2025)
Plataforma per la Llengua ha organitzat com cada any la festa per minyons i minyones de totes les edats amb els grups scout algueresos que fan part del Projecte 4Vents.
- El Termcat publica el Diccionari acadèmic de la Universitat de les Illes Balears (Departament de Política Lingüística (DPL) de la Generalitat de Catalunya, 23-1-2025)
- El Termcat actualitza la Terminologia de ciències de la salut (Departament de Política Lingüística (DPL) de la Generalitat de Catalunya, 29-1-2025)
- El Termcat amplia el Diccionari de bàsquet (Departament de Política Lingüística (DPL) de la Generalitat de Catalunya, 27-1-2025)
- ‘Guillot i Llebre salven el bosc’, darrera estrena en català de gener als cinemes (Departament de Política Lingüística (DPL) de la Generalitat de Catalunya, 29-1-2025)
- Bambi torna als cinemes en català (Departament de Política Lingüística (DPL) de la Generalitat de Catalunya, 8-1-2025)
Aquest divendres també s’estrenen en català ‘Overlord. El Regne Sagrat’ i ‘Tres vegades res’.
- Totes les novetats en català a plataformes (del 24 al 31de gener) (Racó Català – Goita què fan ara!, 31-1-2025)
En total, 43 pel·lícules i 2 sèries.
- Totes les novetats en català a plataformes (del 17 al 24 de gener) (Racó Català – Goita què fan ara!, 24-1-2025)
En total, 69 pel·lícules i 50 sèries.
- Totes les novetats en català a plataformes (del 10 al 17 de gener) (Racó Català – Goita què fan ara!, 17-1-2025)
En total, 48 pel·lícules i 4 sèries.
- Totes les novetats en català a plataformes (del 3 al 10 de gener) (Racó Català – Goita què fan ara!, 10-1-2025)
En total, 63 pel·lícules i 6 sèries.
- Totes les novetats en català a plataformes (del 27 de desembre al 3 de gener) (Racó Català – Goita què fan ara!, 3-1-2025)
En total, 49 pel·lícules i 1 sèrie.
- TSJ rebutja la petició d’Escola Valenciana de suspendre els títols de C1 regalats per la Generalitat (Racó Català – Diari La Veu, 22-1-2025)
Va sol·licitar que se suspenguera la mesura cautelarment perquè “no garanteix el coneixement del valencià”.
- El PSPV recorre el decret que castellanitza el nom de Castelló de la Plana (Racó Català – Diari La Veu, 22-1-2025)
La publicació en el BOE ha oficialitzat “Castellón de la Plana”.
- El BOE oficialitza la denominació “Castellón de la Plana” (Racó Català – Diari La Veu, 21-1-2025)
Compromís ha retret al PP la seua “obsessió” per a invisibilitzar el valencià.
- L’Ajuntament d’Alacant esborra el valencià dels carrils bici (Racó Català – Diari La Veu, 9-1-2025)
La mesura va en contra de la llei que obliga a retolar tant en valencià com en castellà.
- Per Tripadvisor el català és una llengua “no vàlida” per a opinar d’un restaurant de Castelló (Racó Català – Diari La Veu, 24-1-2025)
“No veieu que és una ofensa que en la meua terra es puga opinar en hebreu o vietnamita i no en català?”.
- Campanya per demanar que es retoli en català (dBalears, 13-1-2025)
- «He vengut a Espanya, cerca un altre metge», una doctora es nega a atendre un pacient catalanoparlant (dBalears, 27-1-2025)
- “Bienvenidu…”: el nyap lingüístic a la ITV de Mallorca (VilaWeb, 22-1-2025)
El contestador automàtic parla en una espècie de català inventat abans de poder ser atès per una persona.
- (VÍDEO) Tres castellanoparlants animen a aprendre el català i a parlar-lo a tot arreu (Racó Català, 21-1-2025)
“El mínim que pots fer és aprendre la llengua de la terra que t’està acollint”.
- “Criminalització total de la catalanitat” i “censura anticatalanista” (Racó Català, 20-1-2025)
Juliana Canet valora els discursos “catalanòfobs i esbiaixats” de la gala dels Gaudí.
- Reiterem el suport a la veïna de Mataró discriminada per la policia local quan volia denunciar una discriminació lingüística (Plataforma per la Llengua, 23-1-2025)
El Jutjat del Contenciós Administratiu número 11 de Barcelona ha desestimat el recurs de Plataforma per la Llengua i ha confirmat la multa de 500 euros a la veïna de Mataró per dues infraccions que s’assimilen a les de la “llei mordassa”.
- Només una de cada quatre persones té el català com a idioma preferit de lectura de llibres (Racó Català – ACN, 27–2025)
La població que ha comprat llibres no de text l’últim any s’enfila fins al 58%, 10 punts més que el 2019.
- El jutge confirma una multa de 500 euros a una veïna de Mataró que va denunciar una discriminació lingüística (Racó Català, 22-1-2025)
Va acabar denunciada per la policia, després que li proposessin parlar en castellà a una botiga on no atenien si se’ls parlava en català.
- Els caputxins de Pompeià deixen d’oficiar una missa en català “perquè ens han demanat fer-la en castellà” (Racó Català, 20-1-2025)
“El català necessita més misses, no menys. Als immigrants els hem d’ajudar que l’aprenguin”.
- (VÍDEO) Ovació tancada als Gaudí per un discurs negacionista amb la substitució lingüística del català (Racó Català, 19-1-2025)
“Si tu vols comunicar-te en català o castellà, no hi ha cap problema”.
- Un transportista de SEUR amenaça una clienta amb no entregar-li el paquet “si no me hablas en español” (Racó Català, 2-1-2025)
Cap treballador pot obligar una particular a parlar-li en castellà.
- El president del Rayo fa befa de Míchel i el seu esforç per integrar-se a Catalunya (Racó Català, 26-1-2025)
Martin Presa va destituir Míchel el 2019 després de salvar l’equip i pujar-lo a Primera.
- (VÍDEO) Els Castellers de Rubí promocionen els castells en castellà (Racó Català, 1-1-2025)
També han castellanitzant el nom: “Castillos”.
- Una doctora deixa d’atendre un pacient catalanoparlant al·legant que ella “havia vingut a Espanya” (Racó Català 27-1-2025)
Considera que “el català no va amb ella” i l’ha empès a buscar-se un altre metge, perquè no pensa visitar-lo més.
- (VíDEO) Una noia argentina que aprèn català alliçona una catalanòfoba (Racó Català, 9-1-2025)
“Prefereixo estar boja i aprendre un idioma tan bonic com el català”.
- (VÍDEO) El discurs de l’Exaltació de la fallera major de València, íntegrament en castellà (Racó Català 27-1-2025)
La mantenidora, encarregada de fer-lo, era la periodista d’À Punt i valencianoparlant, Jose Sáez.
- (VÍDEO) “El pantumaca no es catalán” (Racó Català, 8-1-2025)
Una Influenciadora assegura que és murcià mentre empastifa una xapata torrada amb tomàquet ratllat.
- “Farta i indignada”: Una auxiliar d’infermeria demanda la Generalitat pel requisit del català a la sanitat (Racó Català, 14-1-2025)
Vol una plaça fixa, malgrat haver suspès les oposicions pel seu “insuficient” nivell de català.
- Una guia del castell de Benissanó es nega a fer la visita en valencià (Racó Català – Diari La Veu, 16-1-2025)
Va ignorar la petició de la majoria dels visitants, que eren valencianoparlants.
- VÍDEO) “La catalufos, los más ratas que hay en el mundo” (Racó Català, 15-1-2025)
Un comerciant incompleix la llei del català a Andorra i insulta greument els catalans.
- (VÍDEO) Intenta esquivar una sanció greu i comet més vulneracions de la llei del català d’Andorra (Racó Català, 18-1-2025)
Se’n va a fer punyetes el pla del comerciant que es nega a atendre en català i insulta greument els catalans.
- Demanen sancionar amb 10.000 euros el creper catalanòfob per incomplir la llei del català d’Andorra (Racó Català, 16-1-2025)
“Si el de la creperia no rep una multa, millor que retirin la llei i deixem tots de fer el ridícul”.
- (VÍDEO) Cuatro acusa una artista de cometre “apartheid lingüístic” per voler parlar en català a la televisió (Racó Català, 15-1-2025)
Ha estat el programa qui s’ha negat a entrevistar-la si parlava en català.
- (VÍDEO) “Te voy a pegar un tortón que te tiro al suelo, payaso” (Racó Català, 28-1-2025)
Un energumen perd els estreps, insulta i amenaça amb pegat un altre client que intenta fer-se entendre en català.
- Aixecada de camisa i ridícul als Premis Ciutat de Palma en castellà del PP (Racó Català, 18-1-2025)
Revoquen un premi perquè l’obra guardonada incomplia les bases.
- Ni ‘cutre’ ni ‘puto’: deu vulgarismes que podem corregir (Jordi Badia i Pujol a VilaWeb, 17-1-2025)
Presentem solucions per a deu castellanismes arrelats en la nostra llengua col·loquial i vulgar.
- “Sinó” o “si no”? Cinc normes fàcils i clares (Jordi Badia i Pujol a VilaWeb, 10-1-2025)
Cinc maneres molt simples d’aclarir un dubte etern.
- “Els fa por” o “els hi fa por”?: una solució que no falla (Jordi Badia i Pujol a VilaWeb, 24-1-2025)
Una manera simple de resoldre un dubte sintàctic molt freqüent en alguns parlars.
- Reis d’Orient o ‘Reis Mags’: com es diu correctament en català? (VilaWeb, 5-1-2025)
Us resolem els dubtes de llengua més freqüents relacionats amb els Reis d’Orient.
- Desitjos lingüístics (Míriam Martín Lloret a Nació, 23-1-2025)
«Continuaré fent les meves classes de zumba, però no deixaré de tenir els meus ‘michelins’. Visca els cossos no normatius i els mitxelins. Si ja tenim birra al diccionari normatiu, pròximament hi vull veure el mitxelín».
- Deu mots catalans amb un origen curiós (2) (Jordi Badia i Pujol a VilaWeb, 31-1-2025)
D’on ve “botifler”? I “lletraferit”? I “xiruca”?
Un article amè per a entendre l’origen de deu mots catalans.
- Històries de paraules (Montserrat Cortès Colomé, Grup d’Estudi de Llengües Amenaçades (GELA) a VilaWeb, 25-1-2025)
Moltes criatures badalonines ens hem passat hores jugant en els badius de cals avis. Un joc freqüent era fer curses de paparoles.
- Lligar en català (Mònica Barrieras, membre del Grup d’Estudi de Llengües Amenaçades (GELA) a VilaWeb, 3-1-2025)
Ja se sap que un dels motius per a aprendre una llengua és l’amor. Lligueu en català, no amagueu la llengua!.
Enllaços del Baròmetre de l’ús del català a Internet de WICCAC:
- Baròmetre de l’ús del català a Internet
- Resum de situació del Baròmetre de l’ús del català a Internet
- Històric dels Resums de situació del Baròmetre de l’ús del català a Internet (des d’agost del 2002)
Deixeu un comentari