Baròmetre de l'ús del català a Internet Actualització mensual del resum de situació del Baròmetre de l’ús del català a Internet de WICCAC a 31 d’octubre del 2012.

Resum de dades destacades:

  • El percentatge global d’ús del català és del 61,23% (mitjà), un 0,10 percentual superior al del mes anterior (61,13%).
  • Hi ha 11 dels 35 sectors analitzats a l’estudi que tenen un percentatge d’ús del català inferior al 50%. N’hi ha 7 que tenen un percentatge del 30 al 50% (baix) i 4 inferior al 30% (molt baix).

Notícies destacades del mes d’octubre del 2012:

  • Les cadenes d’electrodomèstics Confort i Tien21 han incorporat versió en català a les seves webs, fent que el sector d’Electrodomèstics i Fotografia del Baròmetre de l’ús del català a Internet, que fins fa pocs mesos era el pitjor, segueixi millorant poc a poc el percentatge d’ús del català. Aquest és encara molt baix (15,28%), especialment a causa del gairebé nul ús del català que fan la majoria de multinacionals presents a casa nostra des de fa molts anys.
  • El proper 8 de novembre Microsoft presentarà a Barcelona el sistema operatiu per a ordinadors personals Windows 8 i el sistema operatiu per a mòbils Windows Phone 8 en català. Aquest sistema operatiu mòbil, que aspira a plantar cara a Android i iOS, equiparà els nous smartphones de HTC, Nokia i Samsung. En l’acte intervindran, entre altres ponents, el director general de Telecomunicacions i Societat de la Informació, Carles Flamerich; el director general de Microsoft a Catalunya Carles Grau, i el director general de Barcelona Digital Centre Tecnològic, Carles Fradera.
  • L’aplicació catalana uWhisp, que integra veu a les xarxes socials, guanya un dels World Technology Awards en la mateixa categoria en què el van aconseguir el 2003 els fundadors de Google i el 2009, Mark Zuckerberg de Facebook.
  • L’Skype, l’eina de comunicació de text, veu i vídeo per Internet (veu-IP), ha tret la nova versió 6.0 amb un nou disseny i la inclusió de fins a set noves llengües, entre les quals el català. L’Skype, actualment propietat de Microsoft, que el va comprar el 2011 per 8.500 milions de dòlars, ja ha assolit els 280 milions d’usuaris, que han augmentat un 58% en el darrer trimestre, molt especialment per l’aplicació de l’Skype per a mòbils.
  • El nostre patrimoni triomfa al concurs fotogràfic més gran de la història, el Wiki Loves Monuments 2012, que ha recollit 361.100 fotos de monuments d’arreu del món. Els territoris de parla catalana, amb 34.440 imatges presentades (el 87% del total de l’Estat espanyol), han estat dels més actius de tots, només per darrera de Polònia.
  • Segons Internet World Stats, amb dades de 30 de juny del 2012, hi ha al món un total de més de 2.405 milions de persones usuàries d’Internet, el que representa un 34,3% del total de la població mundial. La distribució dels usuaris és molt desigual: un 78,6% a Nord Amèrica, un 63,5% a Europa, un 27,5% a l’Àsia, i només un 15,6% a l’Àfrica. A Espanya hi ha un 65,6% d’usuaris d’Internet, la qual cosa representa que són més de 30,5 milions de persones. A Catalunya, segons dades de l’Idescat del 2011, el percentatge d’usuaris d’Internet era superior al de la resta d’Espanya i ja arribava al 71%. Fa pocs dies també hem sabut que Facebook ja ha superat els 1.000 milions d’usuaris.
  • La comunitat catalana de l’Ubuntu presenta la traducció de l’Ubuntu 12.10 al català. En aquesta ocasió, com en les anteriors, l’Ubuntu es troba disponible en català gràcies a l’esforç d’una àmplia comunitat en què hi participa Softcatalà. La bona salut del català és especialment remarcable, atès que ocupa la 23a posició en termes de percentatge de traducció de les més de 40 llengües en què es considera totalment traduït aquest sistema operatiu. L’Ubuntu és un sistema operatiu lliure i gratuït, creat per una extensa comunitat de voluntaris amb el suport de l’empresa Canonical. Més informació a Softcatalà.
  • El passat 18 d’octubre WICCAC va participar en una taula rodona sobre “El català a la xarxa” a Manresa, organitzada per Òmnium Bages i la UOC. L’acte va tenir la participació de Marcel·la Andreu, consultora de multilingüisme, ciberespai i TIC de la UOC i directora de comunicació del consorci GLOBALleida; Salvador Cot, director del diari Nació Digital, i Joan Soler, membre de l’equip de coordinadors de WICCAC, que va parlar sobre “La situació del català a Internet”, fent referència a una sèrie de dades positives en l’àmbit del català a Internet, així com al Baròmetre de l’ús del català a Internet.


Enllaços del Baròmetre de l’ús del català a Internet de WICCAC: