Actualització mensual del resum de situació del Baròmetre de l’ús del català a Internet de WICCAC a 30 de juny del 2014.

Resum de dades destacades:

  • El percentatge global d’ús del català és del 63,28% (mitjà), un 0,13 percentual superior al del mes anterior (63,15%).
  • Hi ha 10 dels 35 sectors analitzats a l’estudi que tenen un percentatge d’ús del català inferior al 50%. N’hi ha 7 que tenen un percentatge del 30 al 50% (baix) i 3 inferior al 30% (molt baix).

Notícies destacades del mes de juny del 2014:

  • La Plataforma per la Llengua i WICCAC han demanat a Grimaldi Lines la implementació del català a la seva web, així com que utilitzin aquesta llengua en els seus anuncis publicitaris a la ciutat de Barcelona. A la petició, entre altres coses, se’ls diu “Des de les nostres entitats hem pogut constatar que Grimaldi Lines no disposa d’una versió en català del web corporatiu, ni tampoc empra aquesta llengua en la publicitat comercial al carrer i als transports públics de la ciutat de Barcelona, a pesar de ser una de les principals empreses que opera al Port de Barcelona. En l’àmbit del web, altres grans empreses dedicades al transport marítim de passatgers implantades en aquest port, com ara Baleària i Acciona Transmediterránea, ja disposen d’una versió del web corporatiu en llengua catalana”, així com que “el català és una llengua mitjana d’Europa, parlada en quatre estats d’Europa: Espanya, França, Andorra i Itàlia, i que compta amb més de 10 milions de parlants” i que “l’ús del català no només és rendible, sinó que també és una oportunitat d’obtenir una imatge d’empresa propera, de qualitat i responsable amb els drets dels consumidors”.
  • KH Lloreda i Opticalia han incorporat recentment la versió en català a les seves webs. KH Lloreda és una empresa familiar situada a Canovelles (Vallès Oriental) que va iniciar la seva trajectòria l’any 1949 i que es dedica a la fabricació i comercialització de productes de neteja per a la llar i per al sector industrial. Opticalia és líder en número d’òptiques a Espanya amb més de 600 establiments.
    Gallina Blanca ha recuperat fa pocs dies la versió en català de la seva web, que havia suprimit fa uns mesos, quan va fer la renovació total de la web. Així, quan s’hi volia accedir, apareixia un avís que deia “Estem treballant en la traducció del web en català”. Gallina Blanca és la marca i l’empresa més emblemàtica del grup català Agrolimen.
  • Alcampo confirma a la Plataforma per la Llengua que incorporarà el català a la seva web abans de finals d’any. La Plataforma per la Llengua i WICACC van enviar comunicacions demanant a dos dels principals grups distribuïdors amb presència als territoris de parla catalana, com DIA i Alcampo, que incorporin el català a les seves webs i en altres serveis electrònics. Més informació a la notícia de la Plataforma per la Llengua del 27 de juny.
  • Una campanya feta a través de Change.org ha recollit més de quaranta mil signatures demanant que TripAdvisor permeti l’ús del català per escriure ressenyes i opinions a la seva web. Recordem que la Plataforma per la Llengua i WICCAC ja van fer una queixa a TripAdvisor en aquest mateix sentit el mes de febrer del 2013.
  • La nova botiga d’Ikea d’Alfafar (País Valencià) no té versió en català de la seva web. Malgrat les bones expectatives que s’havien generat amb els anuncis sobre la nova botiga fets en valencià, Ikea no ha seguit l’exemple dels seus establiments a Catalunya, on el català hi és present a la web i a la botiga. La web de la botiga d’Alfafar només té versió en castellà.
  • Apple inclou el dictat de veu en català a la nova versió del seu sistemes operatiu iOS 8 per a dispositius iPhone, iPad i iPod, presentat a la seva conferència de desenvolupadors WWDC 2014 a San Francisco. La versió definitiva estarà disponible a la tardor. Més informació a Appledroid.
  • Softcatalà va presentar el passat 28 de maig noves d’eines per a traductors de programari en català que ha estat desenvolupat durant el darrer any. Les podeu trobar a la pàgina “Recursos lingüístics per a la traducció”. Més informació a la notícia de Softcatalà.
  • El creador de la Wikipedia, Jimmy Wales, en la seva ponència al Fòrum Impulsa celebrat a Girona, va destacar la passió per la llengua que hi ha Catalunya i va recordar que el català va ser la tercera llengua de l’enciclopèdia en línia. També va dir “Actualment la Wikipedia té trenta milions d’articles en 287 llengües diferents. Des del primer moment, el meu somni era imaginar que cada persona del planeta pogués tenir lliure accés a la suma de tot el coneixement humà. Al final d’aquest any esperem veure 3.000 milions de persones connectades a Internet, i farem que la Wikipedia arribi a tots els racons del món”. Actualment la Viquipèdia en català ja compta amb més de 430.000 articles.
  • HTC confirma a la Plataforma per la Llengua que ha inclòs el català als seus terminals mòbils. El fabricant taiwanès de terminals mòbils intel·ligents HTC, una de les empreses més importants del sector, ha confirmat a la Plataforma per la Llengua, a través de la seva filial ibèrica, que ha inclòs la llengua catalana en tots els terminals. Més informació a la notícia de la Plataforma per la Llengua.
  • Les 10 millors apps del mes de juny (font: ycom.cat). Aquest és el tercer recull d’aplicacions que mensualment elabora @appocalipsi pel portal ycom.cat. Després de l’èxit de la primera i la segona entrega, aquest recull incorpora apps ideals per entretenir-nos aquest estiu, jocs, utilitats, il·lustracions i molt més. Més informació a la notícia d’ycom.cat.

Altres notícies del mes de juny:

Enllaços del Baròmetre de l’ús del català a Internet de WICCAC: