Actualització mensual del resum de situació del Baròmetre de l’ús del català a Internet de WICCAC a 31 de maig del 2017.

Resum de dades destacades:

 • El percentatge global d’ús del català és del 65,18% (alt), exactament el mateix que el del mes anterior.
 • Hi ha 10 dels 35 sectors analitzats a l’estudi que tenen un percentatge d’ús del català inferior al 50%. N’hi ha 7 que tenen un percentatge del 30 al 50% (baix) i 3 inferior al 30% (molt baix).

Notícies destacades del mes de maig del 2017:

 • Ficosa ha suprimit recentment la versió en català de la seva web. Ficosa, multinacional catalana, ara integrada amb la multinacional japonesa Panasonic que en controla el 69%, ha suprimit recentment la versió en català de la seva web. Des de la renovació de la web el passat mes de febrer, Ficosa només hi te versions en anglès i castellà, amb algunes notícies en català. Ficosa és una multinacional de components per al món del motor i la mobilitat, especialment el sector de l’automòbil, fundada l’any 1949, amb presència a 16 països d’Europa, Amèrica del Nord, Amèrica del Sud i Àsia, amb més de 10.000 treballadors, que té la seva seu central a Barcelona i fàbriques a Viladecavalls i Sant Guim de Freixenet. Segons informacions facilitades per la pròpia empresa, la fàbrica de Viladecavalls ha quedat petita i té previst construir una nova fàbrica, que també serà a Catalunya. Des de WICCAC esperem que la supressió de la versió en català de la web de Ficosa sigui només temporal i que ben aviat torni a estar activa. Cal recordar que el sector de l’automòbil i les motocicletes és el que té un pitjor percentatge d’ús del català a les seves webs. De fet, no hi ha cap marca de les més importants del sector que hi tingui versió en català.
 • La Plataforma per la Llengua presenta l’InformeCAT 2017 sobre la salut del català. La 6a edició de l’InformeCAT recull 50 dades rellevants d’arreu dels territoris de parla catalana a mode de termòmetre de la salut del català. Assenyala l’optimisme en sectors com la Cultura i l’Ensenyament, però també les dades referents als àmbits en què la llengua troba més dificultats per a normalitzar-se, a causa de la regulació de l’Estat espanyol, com la Justícia i el reconeixement. L’InformeCAT 2017 també remarca els símptomes positius per a la llengua al País Valencià i a les Balears gràcies als canvis de govern, així com que nou de les deu webs més consultades a Catalunya tenen versió en català. Més informació a la notícia de la Plataforma per la Llengua.
  InformeCAT 2017 (PDF 2,72 Mb)
  Test: La Salut del català
 • La Fundació puntCAT presenta les noves dades de l’Observatori puntCAT. Coincidint amb el Dia Internacional d’Internet la Fundació puntCAT va presentar l’Observatori puntCAT, una anàlisi infogràfica de l’evolució del domini .cat. Aquesta publicació es presentarà cada 17 de maig i té la voluntat de créixer i ampliar la seva informació, incloent-hi els resultats de nous estudis que la Fundació està duent a terme sobre la demanda del català a la xarxa. Les dades recollides fins a finals d’abril indiquen que ja hi ha prop de 113.000 dominis .cat registrats. El domini .cat creix així un 11% sobre l’any 2015 i un 4,5% respecte els primers mesos del 2016. L’Observatori puntCAT 2017 recull també dades del Baròmetre de l’ús del català a Internet, que WICCAC ve realitzant mensualment des de l’any 2002. Més informació a la notícia de la Fundació puntCAT.
  Observatori puntCAT 2017
 • La Plataforma per la Llengua presenta 22 casos de discriminació lingüística el 2016. La Plataforma per la Llengua va presentar el passat 26 de maig l’Informe de discriminacions lingüístiques 2016: «No tenemos el examen en valenciano; o lo haces en castellano o te vas». L’ONG del català suma nous casos de discriminació i agressions a catalanoparlants per part de funcionaris i treballadors de l’Administració de l’Estat durant el 2016. Gairebé la meitat de vexacions i discriminacions del darrer any es van produir als jutjats. Els organismes que acumulen més vexacions a catalanoparlants són els cossos estatals de policia i els tribunals de justícia. Més informació a la notícia de la Plataforma per la Llengua.
  Informe discriminacions lingüístiques 2016 (PDF 2,11 Mb)
 • Diada d’Europa: Només amb un estat propi podrem aconseguir que el català sigui oficial. La Plataforma per la Llengua ha activat una campanya informativa per recordar els greuges que pateix la llengua pel fet de no ser reconeguda a les institucions europees. La campanya també es pot consultar en anglès i francès. La nostra llengua és una excepció en l’àmbit de la Unió Europea. Tot i que no hi ha cap altra llengua de les dimensions, vitalitat, pes econòmic i demogràfic, força d’atracció i representativitat legal i simbòlica que no sigui plenament oficial a Europa, la voluntat política dels successius governs espanyols ha provocat que el català encara segueixi estant discriminat avui dia. Aquest fet comporta un seguit de greus conseqüències negatives que, malauradament, molt sovint desconeixem. Més informació a la notícia de la Plataforma per la Llengua.
  Campanya informativa «Quines són les conseqüències de la no-oficialitat del català a la Unió Europea?»
 • Softcatalà presenta una nova versió del traductor francès – català. Softcatalà presenta la nova versió del traductor francès – català basat en Apertium, que ha estat desenvolupat col·laborativament entre els viquipedistes Joan Lleonart i Ester Bonet, el sociolingüista i col·laborador d’Apertium Hèctor Alòs i membres de Softcatalà. Apertium és un projecte de programari lliure per a desenvolupar traductors automàtics, que Softcatalà posa a disposició dels usuaris a la seva web. Aquesta versió del parell francès – català, publicada després de més d’un any de treball, inclou vora 9.000 noves paraules als diccionaris, més de 100 regles noves de selecció lèxica i més de 20 regles noves de transferència. Totes aquestes millores ja estan disponibles en el traductor de Softcatalà. Més informació a la notícia de Softcatalà.
 • Barcelona acollirà la Wikimedia Hackathon 2018. Amical Wikimedia i la Universitat Autònoma de Barcelona organitzaran l’any que ve la Wikimedia Hackathon. Es tracta d’un important esdeveniment que reuneix desenvolupadors de tot el món per millorar la infraestructura tecnològica de la Viquipèdia i els seus projectes germans. Es va anunciar el 21 de maig a la cloenda de la Wikimedia Hackathon 2017, que es va celebrar a Viena. Serà el primer cop que la Wikimedia Hackathon s’organitzarà a una ciutat del sud d’Europa. Anteriorment, s’havia organitzat a Berlín (2011 i 2012), Amsterdam (2013), Zuric (2014), Lió (2015) i Jerusalem (2016). Més informació a la notícia d’Amical Wikimedia.

Altres notícies del mes de maig:

 • Gamebcn és la incubadora de projectes de videojocs de Barcelona que neix per professionalitzar equips de desenvolupament de jocs sorgits, principalment, dels cursos de formació universitària.
  El programa Gamebcn està promogut per l’Institut Català de les Empreses Culturals de la Generalitat de Catalunya, Caixa Capital Risc i Incubio, amb la col·laboració de Barcelona Activa com a Strategic Partner.
 • El català flaqueja a YouTube (El PuntAvui, 15-5-2017)
  Els ‘youtubers’ en la llengua pròpia del país malden per esgarrapar seguidors en un mercat d’adolescents dominat pel castellà. Els joves catalans estan mancats de referents lingüístics en el seu propi idioma.

Enllaços del Baròmetre de l’ús del català a Internet de WICCAC: