- Ficosa ha suprimit recentment la versió en català de la seva web.
- La Plataforma per la Llengua presenta l’InformeCAT 2017 sobre la salut del català.
- La Fundació puntCAT presenta les noves dades de l’Observatori puntCAT.
- La Plataforma per la Llengua presenta 22 casos de discriminació lingüística el 2016.
- Diada d’Europa: Només amb un estat propi podrem aconseguir que el català sigui oficial. (Font: PxL)
- Softcatalà presenta una nova versió del traductor francès – català.
- Barcelona acollirà la Wikimedia Hackathon 2018. (Font: Amical Wikimedia)
Actualització mensual del resum de situació del Baròmetre de l’ús del català a Internet de WICCAC a 31 de maig del 2017.
Resum de dades destacades:
- El percentatge global d’ús del català és del 65,18% (alt), exactament el mateix que el del mes anterior.
- Hi ha 10 dels 35 sectors analitzats a l’estudi que tenen un percentatge d’ús del català inferior al 50%. N’hi ha 7 que tenen un percentatge del 30 al 50% (baix) i 3 inferior al 30% (molt baix).
Notícies destacades del mes de maig del 2017:
- Ficosa ha suprimit recentment la versió en català de la seva web. Ficosa, multinacional catalana, ara integrada amb la multinacional japonesa Panasonic que en controla el 69%, ha suprimit recentment la versió en català de la seva web. Des de la renovació de la web el passat mes de febrer, Ficosa només hi te versions en anglès i castellà, amb algunes notícies en català. Ficosa és una multinacional de components per al món del motor i la mobilitat, especialment el sector de l’automòbil, fundada l’any 1949, amb presència a 16 països d’Europa, Amèrica del Nord, Amèrica del Sud i Àsia, amb més de 10.000 treballadors, que té la seva seu central a Barcelona i fàbriques a Viladecavalls i Sant Guim de Freixenet. Segons informacions facilitades per la pròpia empresa, la fàbrica de Viladecavalls ha quedat petita i té previst construir una nova fàbrica, que també serà a Catalunya. Des de WICCAC esperem que la supressió de la versió en català de la web de Ficosa sigui només temporal i que ben aviat torni a estar activa. Cal recordar que el sector de l’automòbil i les motocicletes és el que té un pitjor percentatge d’ús del català a les seves webs. De fet, no hi ha cap marca de les més importants del sector que hi tingui versió en català.
- La Plataforma per la Llengua presenta l’InformeCAT 2017 sobre la salut del català. La 6a edició de l’InformeCAT recull 50 dades rellevants d’arreu dels territoris de parla catalana a mode de termòmetre de la salut del català. Assenyala l’optimisme en sectors com la Cultura i l’Ensenyament, però també les dades referents als àmbits en què la llengua troba més dificultats per a normalitzar-se, a causa de la regulació de l’Estat espanyol, com la Justícia i el reconeixement. L’InformeCAT 2017 també remarca els símptomes positius per a la llengua al País Valencià i a les Balears gràcies als canvis de govern, així com que nou de les deu webs més consultades a Catalunya tenen versió en català. Més informació a la notícia de la Plataforma per la Llengua.
InformeCAT 2017 (PDF 2,72 Mb)
Test: La Salut del català
- La Fundació puntCAT presenta les noves dades de l’Observatori puntCAT. Coincidint amb el Dia Internacional d’Internet la Fundació puntCAT va presentar l’Observatori puntCAT, una anàlisi infogràfica de l’evolució del domini .cat. Aquesta publicació es presentarà cada 17 de maig i té la voluntat de créixer i ampliar la seva informació, incloent-hi els resultats de nous estudis que la Fundació està duent a terme sobre la demanda del català a la xarxa. Les dades recollides fins a finals d’abril indiquen que ja hi ha prop de 113.000 dominis .cat registrats. El domini .cat creix així un 11% sobre l’any 2015 i un 4,5% respecte els primers mesos del 2016. L’Observatori puntCAT 2017 recull també dades del Baròmetre de l’ús del català a Internet, que WICCAC ve realitzant mensualment des de l’any 2002. Més informació a la notícia de la Fundació puntCAT.
Observatori puntCAT 2017
- La Plataforma per la Llengua presenta 22 casos de discriminació lingüística el 2016. La Plataforma per la Llengua va presentar el passat 26 de maig l’Informe de discriminacions lingüístiques 2016: «No tenemos el examen en valenciano; o lo haces en castellano o te vas». L’ONG del català suma nous casos de discriminació i agressions a catalanoparlants per part de funcionaris i treballadors de l’Administració de l’Estat durant el 2016. Gairebé la meitat de vexacions i discriminacions del darrer any es van produir als jutjats. Els organismes que acumulen més vexacions a catalanoparlants són els cossos estatals de policia i els tribunals de justícia. Més informació a la notícia de la Plataforma per la Llengua.
Informe discriminacions lingüístiques 2016 (PDF 2,11 Mb)
- Diada d’Europa: Només amb un estat propi podrem aconseguir que el català sigui oficial. La Plataforma per la Llengua ha activat una campanya informativa per recordar els greuges que pateix la llengua pel fet de no ser reconeguda a les institucions europees. La campanya també es pot consultar en anglès i francès. La nostra llengua és una excepció en l’àmbit de la Unió Europea. Tot i que no hi ha cap altra llengua de les dimensions, vitalitat, pes econòmic i demogràfic, força d’atracció i representativitat legal i simbòlica que no sigui plenament oficial a Europa, la voluntat política dels successius governs espanyols ha provocat que el català encara segueixi estant discriminat avui dia. Aquest fet comporta un seguit de greus conseqüències negatives que, malauradament, molt sovint desconeixem. Més informació a la notícia de la Plataforma per la Llengua.
Campanya informativa «Quines són les conseqüències de la no-oficialitat del català a la Unió Europea?»
- Softcatalà presenta una nova versió del traductor francès – català. Softcatalà presenta la nova versió del traductor francès – català basat en Apertium, que ha estat desenvolupat col·laborativament entre els viquipedistes Joan Lleonart i Ester Bonet, el sociolingüista i col·laborador d’Apertium Hèctor Alòs i membres de Softcatalà. Apertium és un projecte de programari lliure per a desenvolupar traductors automàtics, que Softcatalà posa a disposició dels usuaris a la seva web. Aquesta versió del parell francès – català, publicada després de més d’un any de treball, inclou vora 9.000 noves paraules als diccionaris, més de 100 regles noves de selecció lèxica i més de 20 regles noves de transferència. Totes aquestes millores ja estan disponibles en el traductor de Softcatalà. Més informació a la notícia de Softcatalà.
- Barcelona acollirà la Wikimedia Hackathon 2018. Amical Wikimedia i la Universitat Autònoma de Barcelona organitzaran l’any que ve la Wikimedia Hackathon. Es tracta d’un important esdeveniment que reuneix desenvolupadors de tot el món per millorar la infraestructura tecnològica de la Viquipèdia i els seus projectes germans. Es va anunciar el 21 de maig a la cloenda de la Wikimedia Hackathon 2017, que es va celebrar a Viena. Serà el primer cop que la Wikimedia Hackathon s’organitzarà a una ciutat del sud d’Europa. Anteriorment, s’havia organitzat a Berlín (2011 i 2012), Amsterdam (2013), Zuric (2014), Lió (2015) i Jerusalem (2016). Més informació a la notícia d’Amical Wikimedia.
Altres notícies del mes de maig:
- El manual conjunt de la Generalitat i Twitter presentat per Carles Puigdemont (VilaWeb, 15-5-2017)
El govern català i Twitter publiquen un manual amb recomanacions per a l’ús de xarxes per part dels governs.
- Gamebcn és la incubadora de projectes de videojocs de Barcelona que neix per professionalitzar equips de desenvolupament de jocs sorgits, principalment, dels cursos de formació universitària.
El programa Gamebcn està promogut per l’Institut Català de les Empreses Culturals de la Generalitat de Catalunya, Caixa Capital Risc i Incubio, amb la col·laboració de Barcelona Activa com a Strategic Partner.
- La Generalitat Valenciana fixa el català com a llengua vehicular de l’administració (VilaWeb, 12-5-2017)
El ple del Consell aprova un decret que regula l’ús prioritari del català a diferents nivells de l’administració.
- La Plataforma per la Llengua es congratula del decret de la Generalitat Valenciana sobre usos de les llengües oficials (Plataforma per la Llengua, 24-5-2017)
- Escola Valenciana es persona contra l’auto del TSJ que paralitza el Decret de Plurilingüisme (Escola Valenciana, 31-5-2017)
- Sí al Decret de Plurilingüisme (Escola Valenciana, 29-5-2017)
- El Tempir rebutja la judicialització de la política educativa que suposa la suspensió cautelar del Decret de plurilingüisme (El Tempir, 25-5-2017)
- Escola Valenciana: «el Decret de Plurilingüisme respecta el dret de la ciutadania d’aprendre valencià i trenca amb la discriminació» (Escola Valenciana, 24-5-2017)
- ACPV no entén ni comparteix la decisió del TSJ de suspendre cautelarment el Decret de Plurilingüisme (Acció Cultural del País Valencià (ACPV), 24-5-2017)
- La Plataforma per la Llengua condemna la interferència de la justícia en el model d’ensenyament plurilingüe de la Generalitat Valenciana (Plataforma per la Llengua, 25-5-2017)
- La Plataforma per la Llengua demana a Emmanuel Macron que compleixi el seu compromís de ratificar la CELRoM (Plataforma per la Llengua, 18-5-2017)
L’ONG del català envia una missiva al nou president de França on, d’acord amb els compromisos expressats durant la campanya electoral, se’l convida a iniciar el procés per possibilitar la ratificació de la Carta europea de les llengües regionals o minoritàries.
- El compte de twitter @llenguacatalana supera els 20.000 seguidors (Direcció General de Política Lingüística del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya, 10-5-2017)
- El Departament de Cultura incrementa aquest any les línies de subvencions relacionades amb la llengua (Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya, 8-5-2017)
Una de les línies va adreçada a empreses per a la incorporació de la llengua catalana o la llengua de signes catalana en productes i serveis tecnològics. Per primera vegada se subvencionarà la subtitulació al català de sèries i la traducció al català d’obres literàries.
- El TSJ suspèn cautelarment el decret de Plurilingüisme del País Valencià (VilaWeb, 24-5-2017)
- Marzà anuncia que recorreran la suspensió del TSJ: ‘Continuarem amb el mateix procediment’ (VilaWeb, 24-5-2017)
El conseller d’Educació ha recordat que el decret té l’aval del consell jurídic consultiu, de l’advocacia i del ministeri d’Educació espanyol.
- Escànner a la política lingüística del Consell (VilaWeb, 17-5-2017)
Les entitats del País Valencià valoren per a VilaWeb les mesures preses en matèria lingüística durant els dos primers anys de govern.
- Quins són els mitjans escrits més citats a la Viquipèdia? (Amical Wikimedia, 16-5-2017)
- Vint-i-cinc anys d’incompliment de la Carta europea de les llengües regionals o minoritàries (CELRM) per part de l’Estat espanyol en l’àmbit judicial – Laura Abelló (RLD Blog – Revista de Llengua i Dret, 4-5-2017)
- Hisenda rectifica i activa la declaració i els manuals en català (Plataforma per la Llengua, 16-5-2017)
- Hisenda retira el català dels manuals i l’atenció telefònica per fer la declaració de la renda (Plataforma per la Llengua, 9-5-2017)
L’Agència Tributària segueix donant un tracte desigual als parlants de les diferents llengües i augmenta els obstacles per fer ús del català en els tràmits més comuns publicant els seus manuals pràctics exclusivament en castellà.
- Els noms catalans dels ocells del món, en el nou diccionari editat pel TERMCAT (TERMCAT – Direcció General de Política Lingüística del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya, 24-5-2017)
- El català flaqueja a YouTube (El PuntAvui, 15-5-2017)
Els ‘youtubers’ en la llengua pròpia del país malden per esgarrapar seguidors en un mercat d’adolescents dominat pel castellà. Els joves catalans estan mancats de referents lingüístics en el seu propi idioma.
- La 7a edició de Webs al punt .cat ja té guanyadors (Fundació puntCAT, 15-5-2017)
Els refugiats de Síria, la impressió 3D, els videojocs, la informació digital i l’oci són es temes guanyadors del concurs.
- Torna la Bressolada, el festival de la immersió lingüística de la Catalunya Nord (Racó Català, 20-5-2017)
La 14a edició se celebrarà a Sant Esteve del Monestir de la comarca del Rosselló.
- L’Ajuntament de Barcelona i el Consorci de l’Habitatge es comprometen a retirar les campanyes informatives que amaguen el català (Plataforma per la Llengua, 17-5-2017)
- Presentem la campanya “Tinc els meus drets” a la UB (Plataforma per la Llengua, 24-5-2017)
La Plataforma per la Llengua ha presentat la campanya a favor dels drets lingüístics dels estudiants a l’edifici històric de la Universitat de Barcelona.
- Un joc per aprendre català a través de codis QR creat per una escola de Valls guanya el 3r Concurs Tísner de Creació de jocs de Català (Plataforma per la Llengua, 14-5-2017)
- La FOLC reivindica la creació del Consell Audiovisual de l’Espai de Comunicació en Català (VilaWeb, 24-5-2017)
- Alibaba: la nova mostra que el procés no espanta les inversions a Catalunya (VilaWeb, 16-5-2017)
Nombroses empreses han anunciat inversions a Catalunya en els últims mesos malgrat les proclames de l’unionisme que diuen que el procés allunya la inversió estrangera.
- El govern valencià publicarà el paquet més gran de subvencions per al foment del valencià (Racó Català, 15-5-2017)
En total seran més de 6 milions d’euros que es posaran a disposició de diversos col·lectius.
- El TSJ admet a tràmit els recursos del PP contra el decret de plurilingüisme de la Generalitat Valenciana (VilaWeb, 2-5-2017)
La presidenta dels populars valencians reclama la retirada del decret i que sigui consensuat amb la comunitat educativa.
- Presentació dels resultats de l’enquesta d’usos Lingüístics a l’Alguer (Plataforma per la Llengua, 11-5-2017)
- Erdogan tanca la Viquipèdia a Turquia en tots els seus idiomes (Racó Català, 3-5-2017)
Les autoritats turques al·leguen ‘consideracions legals’.
- La Franja necessita aplicar polítiques lingüístiques per normalitzar la situació del català (Plataforma per la Llengua, 11-5-2017)
- Els Sikhs de Catalunya presenten un llibre d’aprenentatge de català per a la comunitat panjabi (VilaWeb, 8-5-2017)
La Plataforma per la Llengua ha editat ‘Els cinc rius a Catalunya’ perquè la comunitat sikh pugui aprendre i millorar la llengua pròpia com un pas més per a la seva integració social.
- Escuder: “treballem amb totes les comunitats perquè tinguin el català com una eina d’integració i de cohesió social” (Plataforma per la Llengua, 10-5-2017)
- La Fundació puntCAT celebra el lliurament de premis de la 7a edició del concurs Webs al punt (Fundació puntCAT, 30-5-2017)
Els refugiats de Síria, la impressió 3D, els videojocs, la informació digital i l’oci són els temes dels projectes guanyadors del concurs d’enguany.
- La Wikimedia Hackathon 2017 a Viena va assenyalar les pròximes innovacions en el món viquimedista (Amical Wikimedia, 31-5-2017)
- Les millors imatges de l’any 2016 (Amical Wikimedia, 10-5-2017)
- La Viquipèdia posa en valor les aportacions de la dona en la història (Amical Wikimedia, 29-5-2017)
- Millorem els articles de la Viquipèdia sobre dones en la ciència i la tecnologia (Amical Wikimedia, 27-5-2017)
- On són les dones? Inventant! (Amical Wikimedia, 11-5-2017)
- Amical Wikimedia organitza la primera viquimarató de refranys el proper 29 de juny (Amical Wikimedia, 29-5-2017)
- 54 comerços de Sallent ja tenen el seu web gràcies al programa comerçlocal.cat (Fundació puntCAT, 8-5-2017)
La gira del programa comerçlocal.cat finalitza la seva estada a Sallent després de 4 setmanes on més de 50 botigues i comerços de la ciutat han aconseguit el seu primer lloc web gratuït en català.
- Toni Albà presentarà l’acte de lliurament de premis de la 3a edició del Concurs Tísner (Plataforma per la Llengua, 10-5-2017)
- La CAL lliura els Premis Nacionals Joan Coromines 2017 (Coordinadora d’Associacions per la Llengua Catalana (CAL), 20-5-2017)
- Campanya ‘in extremis’ per salvar el català a la Franja (Racó Català, 2-5-2017)
Publiquen ‘Els deu manaments dels franjolins’ per garantir que les futures generacions l’utilitzin.
- L’Ortografia catalana, el 7 de juny a les llibreries (Institut d’Estudis Catalans (IEC), 9-5-2017)
- No deixem que el català se’ns desfaci. 3. La llengua a l’ensenyament Cercle Vallcorba (maig de 2017)
- Ciutadans, PSC i PP acorden d’espanyolitzar els senyals de trànsit d’Esplugues de Llobregat (VilaWeb, 2-5-2017)
El PSC es va afegir a la moció adduint ‘imperatiu legal’.
- La Plataforma per la Llengua condemna la ‘imposició’ del castellà a Esplugues de Llobregat (VilaWeb, 3-5-2017)
- Esplugues de Llobregat rectifica i els senyals de trànsit continuaran en català (Racó Català, 18-5-2017)
Un informe jurídic determinarà si s’aplica o no la mesura acordada el passat 15 de març.
- La Plataforma per la Llengua i el CE Europa celebren l’acte de cloenda del Pla de sensibilització lingüística (Plataforma per la Llengua, 23-5-2017)
- Entendre’ns o entendre-la: Llengua i universitat (Article de Joan M. Minguet Batllori a VilaWeb, 2-5-2017)
- El 77% dels algueresos vol saber català i fer-lo servir, segons l’enquesta d’usos lingüístics a l’Alguer 2015 (VilaWeb, 9-5-2017)
Com a llengua habitual, l’alguerès representa el 18,5%, percentatge que creix fins al 26,1% com a llengua d’identificació.
Enllaços del Baròmetre de l’ús del català a Internet de WICCAC:
- Baròmetre de l’ús del català a Internet
- Resum de situació del Baròmetre de l’ús del català a Internet
- Històric dels Resums de situació del Baròmetre de l’ús del català a Internet (des d’agost del 2002)
Deixeu un comentari