- El nou SEAT Tarraco no parlarà català perquè, segons SEAT, no incorporarà “dialectes”. (Font: PxL)
- TripAdvisor espera poder acceptar el català “en un futur molt proper”. (Font: PxL)
- El FIFA 19 menysprea els usuaris de llengua catalana. (Font: PxL)
- Creix la presència del català a les aplicacions de missatgeria instantània. (Font: DGPL)
- L’Estat presenta el 5è Informe sobre el compliment a Espanya de la Carta europea de les llengües regionals o minoritàries (CELRoM). (Font: DGPL)
- El català incorpora nous parlants en uns anys de forta immigració. (Font: DGPL)
Actualització mensual del resum de situació del Baròmetre de l’ús del català a Internet de WICCAC a 30 de setembre del 2018.
Resum de dades destacades:
- El percentatge global d’ús del català és del 65,41% (alt), 0,01 punts percentuals superior al del mes anterior (65,40%).
- Hi ha 10 dels 35 sectors analitzats a l’estudi que tenen un percentatge d’ús del català inferior al 50%. N’hi ha 7 que tenen un percentatge del 30 al 50% (baix) i 3 inferior al 30% (molt baix).
Notícies destacades del mes de setembre del 2018:
- El nou SEAT Tarraco no parlarà català perquè, segons SEAT, no incorporarà “dialectes”. El nou SEAT Tarraco, que es va presentar el 18 de setembre al Tarraco Arena Plaça de Tarragona, no incorporarà el català al sistema multimèdia, perquè no hi haurà versió “en dialectes”. Aquesta és la resposta telefònica que ha donat el servei d’atenció al client de SEAT (SEATresponde) a la Plataforma per la Llengua. Quan l’entitat ha aclarit que el català no és un dialecte sinó una llengua, i a més, oficial, SEAT ha afirmat que en el sistema multimèdia només fan servir una llengua per país: de les oficials, la més important. Però aquesta afirmació també és falsa: en països com Bèlgica o Suïssa, SEAT utilitza les diverses llengües oficials, mentre que a Andorra, on l’única llengua oficial és el català, el sistema multimèdia dels cotxes tampoc no és en català.
El servei d’atenció al client també ha comunicat que “segurament” el nou SEAT Tarraco tampoc no disposarà dels manuals d’ús del cotxe en català, tot i ser obligatori per llei tenir-los en català i en el mateix format que en qualsevol altra llengua. És a dir, “segurament”, el nou SEAT Tarraco estarà fora de la llei. La Plataforma per la Llengua confia que tot plegat sigui un error i lamenta el menyspreu que fa a la llengua catalana el servei d’atenció al client de SEAT. La firma automobilística va expressar a començaments d’any a l’ONG del català que adaptaria els seus cotxes al mercat catalanoparlant, igual com ho havia fet per a la resta de mercats similars, de manera que tant el web com el sistema multimèdia serien en català, però els terminis previstos no s’han complert. Més informació a la notícia de la Plataforma per la Llengua.
- TripAdvisor espera poder acceptar el català “en un futur molt proper”. La pressió social pot aconseguir que molt aviat Tripadvisor torni a permetre comentaris en català. Així ho ha comunicat el portal a un usuari, segons ha pogut saber la Plataforma per la Llengua després que aquest es queixés perquè una ressenya seva en català havia estat rebutjada. “Ara com ara no acceptem ressenyes en català. Entenem que això pot ser frustrant”, han assumit des de Tripadvisor. Tot i això, i per primer cop, el portal web assegura que això podria canviar aviat. L’empresa afirma que tindrà en compte el suggeriment de l’usuari “per tal de poder acceptar la seva llengua en un futur molt proper”. “Tripadvisor està constantment buscant formes de millorar el seu portal, i sovint implementem canvis i polítiques basades en el feedback dels nostres usuaris”, ha comunicat la companyia des del seu portal. Més informació a la notícia de la Plataforma per la Llengua.
- El FIFA 19 menysprea els usuaris de llengua catalana. La Plataforma per la Llengua considera discriminatori i excepcional el fet que no estigui disponible en català. El 28 de setembre va sortir a la venda la nova edició del videojoc FIFA, i tot i les reiterades demandes dels usuaris i de la Plataforma per la Llengua, un any més el videojoc d’EA Sports no inclourà l’opció de configuració en llengua catalana, malgrat que el nostre país és un dels mercats més rellevants en vendes del sector i la multinacional fa servir, sense excepcions, totes les llengües europees de mercats similars. Els videojocs FIFA cada any són els més venuts a Catalunya i arreu dels territoris de parla catalana. L’any 2016 la Plataforma per la Llengua va fer arribar a la multinacional les demandes de gairebé 18.000 ciutadans per tal que el FIFA17 tingués el text i els comentaris en català. Més informació a la notícia de la Plataforma per la Llengua.
- Creix la presència del català a les aplicacions de missatgeria instantània. L’oferta de català a les 10 aplicacions més consultades a Catalunya que inclouen missatgeria instantània s’ha incrementat des de l’any 2016. 7 de les 10 testades tenen l’opció de català entre la seva oferta lingüística, són WhatsApp, Skype, Google Hangouts, Facebook Messenger, Snapchat, Telegram i Yahoo. El rànquing d’aplicacions més consultades prové de la darrera enquesta “Navegantes en la red” impulsada per l’Asociación para la Investigación de Medios de Comunicación. Aquesta enquesta es du a terme des de l’any 1996 i té per objectiu conèixer els hàbits d’utilització d’internet i la seva evolució al llarg del temps. Més informació a la notícia de la Direcció General de Política Lingüística (DGPL) del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya.
- L’Estat presenta el 5è Informe sobre el compliment a Espanya de la Carta europea de les llengües regionals o minoritàries (CELRoM). El Consell d’Europa ha publicat l’Informe sobre el compliment de la Carta europea de les llengües regionals o minoritàries (CELRoM) que ha presentat el Govern espanyol. L’Estat elabora periòdicament aquest informe des de 2002, un any després de l’entrada en vigor d’aquest tractat internacional a Espanya. Aquest és el cinquè informe presentat fins ara. La Direcció General de Política Lingüística del Departament de Cultura, amb la col·laboració dels Departaments de la Presidència, Empresa i Coneixement, Ensenyament, Justícia i el Consell de l’Audiovisual de Catalunya va redactar i presentar el juliol passat un informe a l’Estat sobre el compliment de la CELRoM amb dades sobre coneixement i ús de les llengües catalana i occitana, actuacions de política lingüística en diversos àmbits, com ara ensenyament, justícia, indústries culturals, mitjans de comunicació, entre d’altres, impulsades per l’Administració de la Generalitat i les entitats locals i, també, sobre l’actuació de l’Administració central. Més informació a la notícia de la Direcció General de Política Lingüística (DGPL) del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya.
- El català incorpora nous parlants en uns anys de forta immigració. La Direcció General de Política Lingüística del Departament de Cultura publica el primer volum del ‘Anàlisi de l’Enquesta d’usos lingüístics de la població a Catalunya (EULP) 2013. Coneixements, usos, transmissió i actituds lingüístics’. El treball, en què han col·laborat els principals experts en demolingüística de les universitats catalanes, aprofundeix en les conclusions generals que havien estat avançades en les publicacions ‘Els usos lingüístics de la població de Catalunya. Principals resultats de l’Enquesta d’usos lingüístics de la població 2013’ i ‘Anàlisi de l’Enquesta d’usos lingüístics de la població 2013. Resum dels factors clau’. L’EULP és l’estudi estadístic oficial que cada 5 anys fa la Generalitat de Catalunya, impulsat per la Direcció General de Política Lingüística amb el suport de l’IDESCAT per conèixer la situació de les llengües a Catalunya en la població de 15 anys en endavant. El de 2013 es va realitzar amb una mostra teòrica de 7.500 persones i un marge d’error de 1,16%. Més informació a la notícia de la Direcció General de Política Lingüística (DGPL) del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya.
Anàlisi de l’Enquesta d’usos lingüístics de la població a Catalunya 2013. Volum 1 (PDF 7,77 MB)
Altres notícies del mes de setembre:
- L’Eurocambra aprova la polèmica llei sobre drets d’autor que canviarà la manera d’utilitzar internet (VilaWeb, 12-9-2018)
Els articles més controvertits, l’11 i el 13, han estat aprovats finalment.
- San Miguel torna a tenir el web en català després de la petició de la Plataforma per la Llengua (Plataforma per la Llengua, 5-9-2018)
- XVII Edició dels Premis Joan Coromines (Coordinadora d’Associacions per la Llengua Catalana (CAL), 20-9-2018)
- El pla de legislatura del govern inclou la potenciació del català i l’aranès (VilaWeb, 26-9-2018)
També preveu la creació d’un nou carnet cultural.
- Els presidents Torra i Puigdemont s’adhereixen al manifest ‘El català, llengua comuna’ (Plataforma per la Llengua, 26-9-2018)
- La Direcció General de Política Lingüística fa una crida a participar en la consulta sobre l’ús de les llengües a les institucions europees (Direcció General de Política Lingüística (DGPL) del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya, 25-9-2018)
- Més d’un milió de visitants a l’exposició ‘Català, llengua d’Europa’ (Direcció General de Política Lingüística (DGPL) del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya, 4-9-2018)
- La Comissió de Toponímia de Catalunya actualitzarà el ‘Nomenclàtor oficial de toponímia major’ (Direcció General de Política Lingüística (DGPL) del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya, 14-9-2018)
També s’avança en l’elaboració del ‘Nomenclàtor mundial’.
- XARXES. Un exemple d’integració d’un projecte d’humanitats digitals amb la Viquipèdia (Amical Wikimedia, 19-9-2018)
- Què me’n dius… del català a la cultura? (Plataforma per la Llengua, 27-9-2018)
La Plataforma per la Llengua proposa una nova edició del cicle de debats informals «Què me’n dius?», en què durant els dimecres d’octubre diversos especialistes dels diferents àmbits conversaran sobre la situació del català a la cultura i al lleure.
- La Plataforma per la Llengua denuncia que Ciutadans vol imposar el “privilegi d’ignorància” del català al funcionariat (Plataforma per la Llengua, 25-9-2018)
Cs portarà al Congrés una proposició de llei per evitar que el català pugui ser un requisit per als treballadors públics.
L’ONG del català ha rebut més de 200 queixes per discriminació lingüística per part de l’Administració en els últims anys.
- Política Lingüística valora positivament la darrera sentència sobre el model lingüístic de l’escola catalana (Direcció General de Política Lingüística (DGPL) del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya, 28-9-2018)
- Temps de verema: una nova infografia amb alguns dels termes clau de l’àmbit (Direcció General de Política Lingüística (DGPL) del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya, 28-9-2018)
- El Consorci per a la Normalització Lingüística prioritza l’acolliment de nouvinguts i la qualitat de l’aprenentatge en l’oferta de cursos de tardor (Direcció General de Política Lingüística (DGPL) del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya, 5-9-2018)
Els mòduls de nivell bàsic 3 seran gratuïts per afavorir la continuïtat en la formació.
- L’Institut d’Estudis Aranesi presenta al Parlament Europeu la situació de la llengua occitana de l’Aran (Direcció General de Política Lingüística (DGPL) del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya, 17-9-2018)
- Acord de col·laboració amb el Consell dels Il·lustres Col·legis d’Advocats per fomentar el català en la seva activitat professional (Direcció General de Política Lingüística (DGPL) del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya, 6-9-2018)
- Pompeu Fabra a la Setmana del Llibre en Català (Direcció General de Política Lingüística (DGPL) del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya, 10-9-2018)
- Presentació del llibre electrònic ‘Mistral a Catalunya’ (Direcció General de Política Lingüística (DGPL) del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya, 26-9-2018)
- Neix un nou mitjà en català sobre el món digital (Direcció General de Política Lingüística (DGPL) del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya, 27-9-2018)
- Disponibles dues noves normes UNE en català (Direcció General de Política Lingüística (DGPL) del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya, 12-9-2018)
- Nou Glossari audiovisual bàsic en llengua de signes catalana de CERECUSOR (Direcció General de Política Lingüística (DGPL) del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya, 14-9-2018)
- El Consell de l’Advocacia Catalana celebra el IV Congrés (Direcció General de Política Lingüística (DGPL) del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya, 25-9-2018)
- L’exposició “Pompeu Fabra. Una llengua completa” i el monòleg “Pompeu Fabra: jugada mestra!” a la seu de la Diputació de Barcelona (Direcció General de Política Lingüística (DGPL) del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya, 18-9-2018)
- Aprendre llengua de signes catalana el curs 2018-2019 (Direcció General de Política Lingüística (DGPL) del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya, 18-9-2018)
- El Consorci per a la Normalització Lingüística i la Federació Internacional de Scrabble en Català mostren plena sintonia en la promoció de l’ús de la llengua (Direcció General de Política Lingüística (DGPL) del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya, 21-9-2018)
- Comencen les emissions del Kastanya.cat, amb l’objectiu de fomentar la llengua a través de la música (Direcció General de Política Lingüística (DGPL) del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya, 21-9-2018)
El Departament de Cultura impulsa aquesta iniciativa de promoció de l’ús del català i de l’occità en el marc de la festa de la Castanya.
- 23 de setembre, Dia Internacional de les llengües de signes (Direcció General de Política Lingüística (DGPL) del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya, 21-9-2018)
- InfoMigjorn ofereix en obert el número especial dedicat al treball “Pompeu Fabra (1868-1948)”, de Joan Coromines (Direcció General de Política Lingüística (DGPL) del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya, 25-9-2018)
- El projecte Easy Catalan, per aprendre el català que es parla al carrer, publica el primer vídeo en línia (Direcció General de Política Lingüística (DGPL) del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya, 26-9-2018)
- La Plataforma per la Llengua denuncia la ginecòloga que va amenaçar una pacient de no atendre-la si li parlava en valencià (Plataforma per la Llengua, 5-9-2018)
- [VÍDEO] Avui ha tingut lloc el primer congrés de ‘Piulaires per la República’ (VilaWeb, 1-9-2018)
La jornada ha agrupat les principals veus del sobiranisme a Twitter.
- “Paraules de llibertat”, un projecte fet realitat gràcies al vostre suport (Plataforma per la Llengua, 5-9-2018)
- Inscripcions obertes per a la 5a edició del Concurs Tísner de Creació de Jocs de Català (Plataforma per la Llengua, 3-9-2018)
- L’Acadèmia Aranesa denuncia a Europa l’abandonament de la llengua occitana per part d’Espanya (VilaWeb-ACN, 13-9-2018)
Terricabras diu que el ‘menyspreu’ de l’estat espanyol per la riquesa lingüística ‘pot ser letal per a l’aranès’.
- La Plataforma per la Llengua presenta el projecte «Eduglosa» a la Fira de serveis, projectes i materials didàctics de Badalona (Plataforma per la Llengua, 12-9-2018)
- El domini .barcelona baixa de preu! (Fundació puntCAT, 10-9-2018)
La reducció de preu és permanent i efectiva des del 10 de setembre de 2018.
- Busquem persones voluntàries per conduir els grups de conversa del “xerrem junts”. Vine a la formació! (Coordinadora d’Associacions per la Llengua Catalana (CAL), 7-9-2018)
- Una conferència de Vicent Partal inaugura el curs del programa de minories i multilingüisme de la Universitat de Groningen (VilaWeb, 4-9-2018)
El director de VilaWeb hi ha parlat de ‘La lluita per la independència de Catalunya, més enllà dels titulars de diari’.
- El TC espanyol no admet a tràmit la inconstitucionalitat del TSJ sobre el decret-llei de plurilingüisme (VilaWeb-Europa Press, 25-9-2018)
El TSJ havia presentat la qüestió contra el decret-llei per considerar que ‘hi ha defectes processals’.
- Escola Valenciana enceta la tercera edició del Voluntariat pel Valencià a l’Ajuntament de València (Escola Valenciana, 28-9-2018)
- Escola Valenciana: «El valencià t’acosta al plurilingüisme» (Escola Valenciana, 25-9-2018)
Dia Europeu de les Llengües. Cal assumir els compromisos que aplega la Carta Europea de les Llengües Regionals i Minoritzades.
- Manifest del 10 de setembre de 2018 (Escola Valenciana, 7-9-2018)
Plataforma en Defensa de l’Ensenyament Públic del País Valencià.
- Comença la tercera edició del Voluntariat pel Valencià a l’Ajuntament de València (Racó Català, 28-9-2018)
En els tres darrers anys, un total de 616 persones s’han implicat en aquest projecte.
- La Plataforma per la Llengua País Valencià organitza un taller de doblatge de cinema (Plataforma per la Llengua, 5-9-2018)
- Intersindical Valenciana reivindica l’ús del català a les administracions públiques (VilaWeb, 5-9-2018)
- Intersindical i Escola Valenciana es reuneixen i acorden intensificar les seues relacions (Escola Valenciana, 5-9-2018)
- La Plataforma per la Llengua demana normalitzar en valencià 21 rètols de la circumval·lació d’Alacant (Plataforma per la Llengua, 13-9-2018)
L’entitat denuncia que la senyalització està fora de la legalitat, segons el Reglament general de circulació.
En diversos casos, la retolació ni tan sols respecta els noms oficials de les poblacions.
- L’Alguer i Catalunya, més a prop gràcies al cinema en català (Plataforma per la Llengua, 14-9-2018)
La Plataforma per la Llengua organitza la mostra “Cinema en català” del 19 al 22 de setembre.
El cicle comptarà amb la presència d’Isona Passola, presidenta de l’Acadèmia del Cinema Català.
- El govern de Sardenya estudiarà la proposta de la Plataforma per la Llengua d’intercanviar professorat entre Catalunya i l’Alguer (Plataforma per la Llengua, 6-9-2018)
- El govern de Sardenya estudiarà la proposta de la Plataforma per la Llengua de bescanviar professors entre Catalunya i l’Alguer (VilaWeb, 7-9-2018)
Representants de l’entitat s’han reunit amb conseller de Cultura de Sardenya, Giuseppe Dessena.
- “El .cat és un signe d’identitat i l’hem de veure com un pas cap a la normalització del nostre país” (Fundació puntCAT, 6-9-2018)
Parlem amb l’Antoni Palmarola, creador del web cronovies.cat.
- “Volia un domini que relacionés el meu negoci amb el seu país de procedència” (Fundació puntCAT, 17-9-2018)
Parlem amb en Xavi Méndez, creador de laCULTURAL, l’agenda cultural d’Igualada que trobaràs a igualadacultural.cat.
- “Quan vaig quedar-me a l’atur vaig pensar que havia de fer tot allò que no havia pogut fer abans” (Fundació puntCAT, 26-9-2018)
Parlem amb la Maria Rosa, que als 61 anys va començar la seva carrera com a fotògrafa i ha creat i gestionat més de 4 webs on tracta temes molt diversos.
- Les llengües de Fabra, un tresor amagat (Grup d’Estudi de Llengües Amenaçades (GELA) a Vila Web, 3-9-2018)
«Fabra no va escriure de la seva mà gairebé ni una ratlla sobre la seva relació amb les llengües, però en canvi, sí que va tenir una biografia lingüística de gran relleu, que va bastant més enllà de la imatge del lingüista dedicat de ple al català i a la seva codificació».
- Fabra no és normatiu, i Coromines i Solà sí (Pau Vidal a VilaWeb, 17-9-2018)
Enllaços del Baròmetre de l’ús del català a Internet de WICCAC:
- Baròmetre de l’ús del català a Internet
- Resum de situació del Baròmetre de l’ús del català a Internet
- Històric dels Resums de situació del Baròmetre de l’ús del català a Internet (des d’agost del 2002)
Deixeu un comentari