Actualització mensual del resum de situació del Baròmetre de l’ús del català a Internet de WICCAC a 30 d’abril del 2019.

Resum de dades destacades:

 • El percentatge global d’ús del català és del 65,53% (alt), 0,01 punts percentuals superior al del mes anterior (65,52%).
 • Hi ha 10 dels 35 sectors analitzats a l’estudi que tenen un percentatge d’ús del català inferior al 50%. N’hi ha 7 que tenen un percentatge del 30 al 50% (baix) i 3 inferior al 30% (molt baix).

Notícies destacades del mes d’abril del 2019:

 • Arriba l’Apparella’t, la primera app per trobar parella lingüística. La Plataforma per la Llengua llança l’aplicació del voluntariat lingüístic en català. Els governs català, balear i valencià, i més de 200 mecenes, han fet possible aquesta iniciativa. La Plataforma per la Llengua va presentar el 4 d’abril l’Apparella’t, la nova aplicació per trobar parella lingüística amb qui practicar el català. Amb una aparença i un funcionament molt semblant al d’apps per lligar, aquesta nova iniciativa de l’ONG del català pretén fer més fàcil i àgil trobar una persona amb qui aprendre o a qui ensenyar la llengua. L’Apparella’t posarà en contacte una persona voluntària, que parla català fluidament, i una aprenenta, que en té coneixements bàsics i vol adquirir fluïdesa. “L’objectiu és que els usuaris practiquin allò que han après, d’una manera lúdica i entretinguda, sense la pressió de si s’equivoquen a no”, va assegurar Mireia Plana, vicepresidenta de la Plataforma per la Llengua. L’Apparella’t neix com una nova via de creació de parelles lingüístiques. Des del 2003, quan el programa Voluntariat per la llengua va néixer a Catalunya de la mà de la Direcció General de Política Lingüística, s’han format més de 130.000 parelles lingüístiques. Més informació a la notícia de la Plataforma per la Llengua.
  Aparella’t
 • La Plataforma per la Llengua avisa que el model d’immersió lingüística continua amenaçat tot i la sentència del TC. Davant la sentència del Tribunal Constitucional sobre la Llei d’Educació de Catalunya, la Plataforma per la Llengua vol exposar les següents consideracions:
  – El model d’immersió lingüística segueix amenaçat per les sentències judicials: la sentència publicada avui (25 d’abril) no reverteix l’amenaça del 25% d’imposició del castellà, només que ho demani un alumne.
  – Instem el govern català a garantir veritablement l’ensenyament en català i la vehicularitat a tots els centres educatius de Catalunya, de primària i secundària, quelcom que avui no és encara una realitat al nostre país. No totes les escoles apliquen el model d’immersió lingüística, tal com demostren les darreres modificacions que s’han fet en els projectes lingüístics dels centres.
  – La sentència no declara inconstitucional els principals preceptes que regulen la immersió lingüística. Instem tots els partits polítics a protegir la cohesió social a Catalunya.
  Més informació a la notícia de la Plataforma per la Llengua.
 • El Voluntariat per la llengua assoleix més de 135.000 parelles que practiquen català. Per desè any consecutiu, el VxL ha superat les 10.000 parelles creades durant l’any en 209 localitats de Catalunya. El Voluntariat per la llengua (VxL), programa impulsat per la Direcció General de Política Lingüística del Departament de Cultura i gestionat territorialment pel Consorci per a la Normalització Lingüística (CPNL), ha format més de 135.000 parelles lingüístiques des de l’inici del programa l’any 2003. El 95,85 % de les parelles han estat organitzades pel Consorci i el 4,15 % per entitats que hi han col·laborat. L’any 2018, en què s’ha celebrat el 15è aniversari del VxL, voluntaris i aprenents han parlat en català almenys 213.540 hores. A més, i per desè any consecutiu, s’han superat les 10.000 parelles lingüístiques: el 2018 se n’han constituït 10.677. Més informació a la notícia de la Direcció General de Política Lingüística (DGPL) del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya.
 • Wikimedia Summit 2019: reptes en estratègia i governança del moviment viquimedista. Del 29 al 31 de març va tenir lloc a Berlín la Wikimedia Summit 2019, la trobada anual sobre governança del moviment Wikimedia. En aquesta onzena edició, anteriorment coneguda com a Wikimedia Conference, s’hi han aplegat al voltant de 200 persones entre representants de les diferents organitzacions filials, de la mateixa junta de la Fundació Wikimedia i alguns dels seus treballadors. Amical Wikimedia, representada en aquesta ocasió pel seu president, va participar-hi tal com ho ha fet al llarg dels darrers anys. Més informació a la notícia d’Amical Wikimedia.
 • Inditex fa efectives les peticions de la Plataforma per la Llengua i afegeix l’etiquetatge en català als seus productes. El Grup Inditex ja etiqueta per primera vegada els seus productes, la majoria peces de roba, en llengua catalana. Entre la quinzena de llengües que inclou, hi són també per primera vegada el gallec i el basc. Concretament, són presents als articles de Zara, Bershka, Stradivarius i Pull&Bear. Així, Inditex ha atès les peticions realitzades per la Plataforma per la Llengua, que en el seu dia va fer la reclamació a la multinacional gallega. Es tracta de les informacions obligatòries que en el cas català estan previstes a la Llei 22/2010 del codi de consum de Catalunya, i ratificades el 2017 i el 2018 per dues sentències del Tribunal Constitucional espanyol que obliguen a adaptar-s’hi. Més informació a la notícia de la Plataforma per la Llengua.
 • L’Associació Cívica per la Llengua “El Tempir”, Creu de Sant Jordi de la Generalitat de Catalunya 2019. Entre les 29 persones i 15 entitats guardonades aquest any amb la Creu de Sant Jordi hi ha l’Associació Cívica per la Llengua “El Tempir”. El motiu del merescut premi s’argumenta en els següents termes: En el 25è aniversari d’aquesta associació, que té per objectiu contribuir al reviscolament de la llengua i la cultura catalanes a l’extrem sud del domini lingüístic, principalment a la ciutat d’Elx. Per la seva dedicació militant a la plena normalització de la llengua en tots els àmbits socials, per la promoció i la difusió de la consciència de país i de les seves diverses manifestacions culturals, sempre a través d’activitats lúdiques i reivindicatives, des de la capital del Baix Vinalopó. L’Associació Cívica per la Llengua “El Tempir” té el seu àmbit d’actuació principalment a Elx, a l’extrem sud del domini lingüístic de la llengua catalana. Entre els guardonats també hi ha 6 persones amb una reconeguda trajectòria de treball de defensa de la llengua catalana, del seu estudi, i del foment de l’ús: Carme Junyent, Lluís Juste de Nin, Biel Majoral, Joaquim Rafel, Gemma Rigau i Montserrat Ubeda.
 • Hisenda ordena als seus treballadors no oferir atenció telefònica en català. L’Agència Tributària recorda a la plantilla, a través de la Intranet, que “no oferirem mai” l’opció de ser atès en un idioma cooficial. Un treballador d’Hisenda ha denunciat el fet a la Plataforma per la Llengua, que portarà el cas al Consell d’Europa. “Governi el PP o el PSOE, l’Estat ho té clar: els catalans paguem impostos com a ciutadans de primera, però som tractats com a ciutadans de segona”, assegura l’ONG del català. L’any 2017 la Plataforma per la Llengua va denunciar que s’havia eliminat l’opció de ser atès en català de la línia d’atenció telefònica per a la campanya de la renda. En aquell moment, ja es va revelar que quan s’oferia l’opció de ser atès en català no es respectava. Dos anys més tard la discriminació lingüística va encara més enllà: els treballadors de l’Agència Tributària han rebut ordres de “no oferir mai” l’opció de ser atès en un idioma cooficial. Més informació a la notícia de la Plataforma per la Llengua.

Altres notícies del mes d’abril:

 • Per Sant Jordi, salvem la llengua! (Plataforma per la Llengua, 17-4-2019)
  Quines petites accions fas en el teu dia a dia per promoure l’ús del català? Per Sant Jordi, la Plataforma per la Llengua posa en marxa un concurs via xarxes socials per a incentivar actituds proactives que promoguin l’ús de la llengua.
  Perquè les princeses ja es defensen soles, per Sant Jordi, #SalvemlaLlengua!
 • Ni un mot enrere (Joan-Lluís Lluís a VilaWeb, 20-4-2019)
  «L’unionisme treballa perquè la llengua catalana sigui tan poc útil com ho és, ai las, la llengua irlandesa a Irlanda. Aquest és el somni, aquesta és l’etapa necessària perquè s’acabi l’anomenada qüestió catalana.»
 • A Ca n’Anglada, exemples de llengua comuna (Plataforma per la Llengua, 3-4-2019)
  La biblioteca del districte 2 de Terrassa va acollir el passat dijous 28 de març un col·loqui al voltant d’experiències personals de catalanoparlants d’adopció.
 • Si un sol espectador ho demana (Mail Obert de Marta Rojals a VilaWeb, 8-4-2019)
  «Al final, el missatge més clar que donen els polítics catalans –per a les Espanyes i més enllà– és que la llengua pròpia del país és negligible, substituïble, inútil quan es tracta de comunicar ‘de veritat’»
 • Traïdors, a signar (Mail Obert de Pau Vidal a VilaWeb, 11-4-2019)
  La Champions de Sant Jordi va coixa. Donem medalles de Venedor del Mes a novel·listes i assagistes-divulgadors, però hi ha una categoria d’autors encara tossudament silenciada.
 • Salvarem els mots? (Jordi Badia i Pujol a VilaWeb, 12-4-2019)
  Entre dos sinònims acceptats, molta gent ha acabat triant-ne un i ha abandonat justament el que havia fet servir sempre. Per què?
 • El català que oye Sherman (Mail Obert de Pau Vidal a VilaWeb, 18-4-2019)
  Que la llengua catalana sigui tan present a la viquipèdia està molt bé. Però allà on es juga la partida és en l’entreteniment. A Youtube, Instagram i companyia ara com ara l’aixeta pràcticament només raja en castellà.
 • Novetats (verbals) de Sant Jordi (Mail Obert de Pau Vidal a VilaWeb, 25-4-2019)
  No val a badar. La pugna permanent entre ‘firmar’ i ‘signar’ ens recorda que, coincidint amb el canvi d’estació, toca posar-se al dia en les principals tendències de l’evolució lingüística autòctona.
 • Modest Prats i les paraules que s’encomanen (Grup d’Estudi de Llengües Amenaçades (GELA) a VilaWeb, 29-4-2019)
  «Segurament la vida més real i autèntica per a tot mestre és tot allò que en guarden els seus alumnes, per tot el que ha volgut ensenyar i per tot el que ha transmès més enllà dels seus propòsits»

Enllaços del Baròmetre de l’ús del català a Internet de WICCAC: