- IKEA recupera el català al seu web. (Font: PxL)
- SEAT Cupra Tavascan, nom en català però nova deixadesa lingüística. (Font: PxL)
- La Viquipèdia assoleix el repte d’enllaçar 100.000 dels seus articles amb els de l’Enciclopèdia Catalana. (Font: Amical Wikimedia)
- Gifs en català per a les teves xarxes socials. (Font: PxL)
- Presentació de la campanya “No em canviïs la llengua”. (Font: DGPL)
- Manifest per la reciprocitat plena i l’espai de comunicació en català. (Font: FOLC)
Actualització mensual del resum de situació del Baròmetre de l’ús del català a Internet de WICCAC a 30 de setembre del 2019.
Resum de dades destacades:
- El percentatge global d’ús del català és del 65,66% (alt), 0,03 punts percentuals superior al del mes anterior (65,63%).
- Hi ha 10 dels 35 sectors analitzats a l’estudi que tenen un percentatge d’ús del català inferior al 50%. N’hi ha 7 que tenen un percentatge del 30 al 50% (baix) i 3 inferior al 30% (molt baix).
Notícies destacades del mes de setembre del 2019:
- IKEA recupera el català al seu web. Després de les peticions que la Plataforma per la Llengua va fer a la multinacional, IKEA ha recuperat la versió catalana del seu web. També té en llengua catalana la retolació, l’atenció al client i el catàleg, però no l’etiquetatge de la gran majoria dels productes. El mes d’abril passat, IKEA va eliminar la versió catalana del seu web, fet que va comportar que el servei de queixes de la Plataforma per la Llengua rebés una allau de reclamacions que denunciaven aquesta situació. L’entitat es va posar en contacte immediatament amb la companyia per a demanar explicacions. Segons IKEA, el motiu de la supressió del web en català era que s’havia fet una renovació d’aquest espai. Més informació a la notícia de la Plataforma per la Llengua.
- SEAT Cupra Tavascan, nom en català però nova deixadesa lingüística. La Plataforma per la Llengua denuncia que SEAT discrimina els consumidors de parla catalana, que no són tractats en els mateixos termes que la resta de consumidors europeus. SEAT és l’empresa de vehicles que més ven a Catalunya i arreu dels territoris on el català és oficial. En termes de mercat, els territoris on el català és oficial es troben al voltant de la 5a o 6a posició mundial de vendes de SEAT (un 25 % de les vendes a l’Estat). Però, en canvi, el tractament lingüístic no és el mateix que la companyia de Martorell fa servir per a la resta de mercats europeus que també gaudeixen de diversitat lingüística. Ben al contrari: la seva actitud comporta una discriminació sistemàtica del consumidor de Barcelona, de Catalunya i de la resta dels territoris de parla catalana. Més informació a la notícia de la Plataforma per la Llengua.
- La Viquipèdia assoleix el repte d’enllaçar 100.000 dels seus articles amb els de l’Enciclopèdia Catalana. La vinculació a través de la base de dades lliure Wikidata permet que la GEC arribi al nivell de registres d’autoritat com VIAF o DOI. La participació de 68 voluntaris viquipedistes ha permès assolir el repte d’enllaçar 100.000 articles de la Viquipèdia en català amb els de la Gran Enciclopèdia Catalana en menys d’un mes, cinc dies abans del límit establert, que era el 17 de setembre. Tot partint de les 44.108 entrades que ja estaven vinculades i amb un ritme de més de 2.200 aparellaments per dia, el Viquirepte GEC ha situat la segona enciclopèdia en català amb més articles al nivell de registres d’autoritat de renom internacional com VIAF o DOI. Aquesta fita és només un pas més vers un corpus de coneixement i de dades més compacte i verificable, que dona encara més valor als articles d’ambdues enciclopèdies. Més informació a la notícia d’Amical Wikimedia.
- Gifs en català per a les teves xarxes socials. Ja podeu disposar d’adhesius animats com ‘Felicitats’, ‘Per molts anys’ o ‘Utilitza la llengua’ per a les vostres publicacions a les xarxes socials. La Plataforma per la Llengua treballa per impulsar l’ús del català en tots els àmbits, també a les xarxes socials. Per aquest motiu, incorporem tretze adhesius en català en format GIF, que podreu utilitzar a Instagram, Facebook, Whatsapp, Twitter o a l’Apparella’t. Heu intentat afegir algun adhesiu animat (o sticker) a la vostra història de l’Instagram però ho heu hagut de fer en anglès o castellà perquè no en trobaves cap en català? Per posar remei a aquesta situació, la Plataforma per la Llengua vol impulsar els adhesius en català a les xarxes socials. Més informació a la notícia de la Plataforma per la Llengua.
- Presentació de la campanya “No em canviïs la llengua”. La campanya “No em canviïs la llengua” es va presentar en públic el 26 de setembre, a l’Orfeó Martinenc del Clot. Aquesta campanya, iniciada a twitter per l’activista Rosario Palomino, té per objectiu conscienciar els catalanoparlants perquè no canviïn de llengua quan creuen, ja sigui per l’accent o els trets físics, que el seu interlocutor no es nascut a Catalunya. En l’acte, a més de Rosario Palomino, hi van intervenir la directora general de Política Lingüística, Ester Franquesa; l’actor Toni Albà; l’escriptor Matthew Tree; la vicepresidenta de la Plataforma per la Llengua, Mireia Plana; el periodista Aleix Renyé, i l’actriu Carme Sansa. Més informació a la notícia de la Direcció General de Política Lingüística (DGPL) del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya.
- Manifest per la reciprocitat plena i l’espai de comunicació en català. La reivindicació de la reciprocitat televisiva té una llarga tradició. Comença l’any 1985 amb la xarxa de repetidors de TV3 al País Valencià i sobretot amb la campanya d’ACPV «Televisió sense fronteres», una ILP que va aconseguir més de 600.000 signatures de suport l’any 2009 i fou rebutjada per la Mesa del Congrés espanyol el 2010. Els anys 2015 a 2017 la xarxa d’entitats «Enllaçats per la Llengua» va portar a terme una campanya per un espai de comunicació en català amb l’eslògan «una llengua amb senyal» que es va estendre a tot el territori: Castelló de la Plana, Fraga, València, Barcelona, Elx , l’Alguer i Prada de Conflent. L’any 2016 la Plataforma per la Llengua va iniciar la campanya «El català sense fronteres», el 2017 ACPV tornà a reivindicar la «Televisió sense fronteres» i la FOLC (Federació d’Organitzacions per la Llengua Catalana) aquell mateix any va organitzar una Taula rodona «Per la reciprocitat plena i la creació del Consell Audiovisual en català» amb representants de les tres corporacions dels governs autonòmics de Catalunya, el País Valencià i les Illes i una representació de la Catalunya del Nord. Més informació, amb el Manifest complet, a la notícia de la FOLC (Federació d’Organitzacions per la Llengua Catalana).
Altres notícies del mes de setembre:
- El servei de préstec d’obres audiovisuals de l’eBiblioCat ja ofereix el web i un catàleg en català (Plataforma per la Llengua, 8-9-2019)
L’eBibliocat ja ofereix el servei de préstec d’audiovisuals en català i un catàleg de més de 200 obres disponibles en aquesta llengua (bé sigui en versió original, bé doblada o subtitulada).
- El Concurs Tísner s’obre a tot el domini lingüístic (Plataforma per la Llengua, 4-9-2019)
Per primera vegada, el concurs és obert a les aules de 5è i 6è de primària de les escoles de tot el domini lingüístic (Catalunya, Franja de Ponent, País Valencià, Catalunya Nord, Illes Balears, l’Alguer i Andorra). Les inscripcions estan obertes fins al 15 de novembre.
- Compres a la xarxa, també en català! (Plataforma per la Llengua, 26-9-2019)
La Plataforma per la Llengua participa el pròxim dijous 3 d’octubre en el taller de comerç electrònic organitzat per l’AICEC-ADICAE.
- L’IEC s’adhereix al manifest per la reciprocitat plena i l’espai de comunicació en català de la FOLC (Institut d’Estudis Catalans (IEC), 30-9-2019)
- Manual de vocabulari específic per al sector de les telecomunicacions (Plataforma per la Llengua, 5-9-2019)
El Manual per al sector de les telecomunicacions acosta el vocabulari TIC en català a les persones d’origen pakistanès, indi i bengalí.
- ‘No em canviïs la llengua’ es presenta al públic (Racó Català, 27-9-2019)
La campanya reclama que no s’exclogui ningú de l’idioma del país.
- Quan la discriminació lingüística es castiga: Air Canada, condemnat a pagar una indemnització de 15.000 dòlars a una parella francòfona (La República, 7-9-2019)
La situació contrasta molt amb els casos denunciats en relació al català.
- Lliurament dels XVIII Premis Nacionals Joan Coromines 2019 (Direcció General de Política Lingüística (DGPL) del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya, 27-9-2019)
- La CAL lliura els Premis Nacionals Joan Coromines a FemCat, Ada Parellada, Jaume Arnella, Anna Casassas i Agustí Vilar (VilaWeb-ACN, 28-9-2019)
La coordinadora ha lliurat el 28è guardó amb un reconeixement pòstum a la historiadora i militant històrica de l’esquerra independentista Eva Serra.
- Carta oberta a Martí Gasull i Roig 2019 (Plataforma per la Llengua, 23-9-2019)
Carta del president de la Plataforma per la Llengua, Òscar Escuder.
- Occitània, l’Aran i Catalunya posen en valor la llengua occitana, aranès a l’Aran, a Brussel·les (Direcció General de Política Lingüística (DGPL) del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya, 27-9-2019)
- La nova temporada del Kastanya.cat que promou l’ús del català i l’occità a través de la música comença aquest dissabte (Direcció General de Política Lingüística (DGPL) del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya, 27-9-2019)
- Indignació a la xarxa pel suport d’España Global a una jornada de Societat Civil Catalana sobre la llengua (VilaWeb, 1-9-2019)
Irene Lozano inaugurarà la ‘Jornada sobre convivència lingüística a Catalunya’, tal com ha promocionat España Global a través de Twitter.
- Àlex Hinojo: ‘La privadesa a internet és una guerra perduda’ (VilaWeb, 14-9-2019)
Entrevista al divulgador cultural i activista pel coneixement lliure i els drets digitals. És un dels viquipedistes més importants del país.
- Novetats a la Secció Filològica: a Optimot, Corpus de la llengua oral i Gramàtica bàsica del català (Teo Vidal, Coordinador i Responsable legal i Maria Benejam Redactora en cap (Benevols) a VilaWeb, 30-9-2019)
Comunicat d’Alà Baylac Ferrer membre de l’IEC.
- Busquem infants i joves que vulguin triomfar a les xarxes socials en català (Plataforma per la Llengua, 10-9-2019)
Els infants i joves d’entre 8 i 15 anys que facin continguts digitals en català com mems, videoclips o monòlegs poden ser els protagonistes d’un nou espai d’iCat FM.
- En marxa la 3a edició del Premi de Foment de la Llengua de Signes Catalana (Direcció General de Política Lingüística (DGPL) del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya, 9-9-2019)
- El TERMCAT i l’Associació Espanyola de Normalització, UNE, renoven el conveni que permet disposar de normes UNE i ISO en català (Direcció General de Política Lingüística (DGPL) del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya, 18-9-2019)
- Política Lingüística reedita les publicacions per aprendre català des de l’àrab i des de l’espanyol (Direcció General de Política Lingüística (DGPL) del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya, 25-9-2019)
S’han editat 3.000 nous exemplars de cadascuna de les publicacions: ‘Aprenem català des de l’àrab’ i ‘Aprenem català des de l’espanyol’
- “El domini .cat és una manera d’identificar el teu territori, d’on ets i on treballes” (Fundació puntCAT, 26-9-2019)
Parlem amb en Jordi Costa, fundador de samarreta.cat que s’encarrega del disseny, confecció i venda de les samarretes.
- Els problemes d’una nord-catalana perquè li parlin en català al Principat (La República, 9-9-2019)
“Ens pregunten si volem el menú o el vídeo del museu en francès o castellà”
- Vexada i acusada de racisme per voler parlar en català a l’Hospital de Figueres (Plataforma per la Llengua, 16-9-2019)
El centre de salut respon a la pacient que el facultatiu pretenia “facilitar la comunicació”, però eludeix aclarir la denúncia sobre les presumptes vexacions i no precisa cap mesura per prevenir noves discriminacions lingüístiques.
- Dos policies espanyols reconeixen excés de zel i es disculpen per una discriminació lingüística a un rider d’Elx (Plataforma per la Llengua, 20-9-2019)
- Absolts dos policies acusats de valencianofòbia (À Punt, 18-9-2019)
- Els policies que van denunciar un home per haver-s’hi adreçat en català demanen perdó (VilaWeb, 19-9-2019)
La víctima ha retirat la denúncia i han quedat absolts.
- Presentació de ‘Llengua Nacional’ a la Casa de la Generalitat a Perpinyà (Teo Vidal i Sol, Coordinador i Responsable legal i Maria Benejam Berger, Redactora en cap (Benevols), VilaWeb, 19-9-2019)
La casa de la Generalitat també expressa la seua solidaritat amb les reaccions contra la desaparició del CAPES 2020.
- Greus amenaces i intent d’agressió a un client per parlar català en un bar de Santa Margalida: «Te parto las gafas de un tortazo» (dBalears.cat, 31-8-2019)
- Ataquen el cotxe de la treballadora de l’aeroport de Palma que va denunciar discriminació lingüística (VilaWeb, 7-9-2019)
El vehicle ha aparegut amb dues pintades de color groc: una damunt el capó i l’altra a una de les portes.
- Paula Rotger: ‘Li vaig dir “moltes gràcies”, en català, i el guàrdia civil es va exaltar’ (Josep Rexach Fumanya a VilaWeb, 19-9-2019)
Entrevista a la treballadora de l’aeroport de Palma que va ser víctima d’un cas de discriminació lingüística i que ha acabat sancionada per Aena.
- Per què et buscaves problemes (Mail Obert de Bel Zaballa a VilaWeb, 22-9-2019)
«Ella l’entenia, el metge, que li parlava en castellà, i esperava que el metge l’entengués a ella, que en un context de vulnerabilitat com el d’una consulta mèdica s’explicava com millor sabia. Però no, el metge no l’entenia»
- Més per Mallorca insta el govern a accelerar l’Oficina dels Drets Lingüístics (VilaWeb, 10-9-2019)
Ensenyat ha remarcat que la seva formació treballa per un sistema educatiu dins el teixit de la societat amb la participació de pares i mares.
- Dénia aprova el requisit lingüístic del valencià (Racó Català, 2-9-2019)
L’Ajuntament fa el pas mentre la Llei de Funció Pública segueix encallada.
- Compromís demana explicacions pel menysteniment a les llengües que no són el castellà en el premi Arquimedes (VilaWeb-Europa Press, 8-9-2019)
El certamen, que atorga el ministeri espanyol de Ciència, Innovació i Universitats, només accepta redactats en castellà.
- La renúncia al català com a requisit per a dirigir l’ICIB origina una tempesta política (VilaWeb, 26-9-2019)
L’Obra Cultural Balear considera que aquesta decisió és ‘una vergonya i un insult’ i ho interpreta com una reculada que va contra la legalitat vigent.
- Menorca balla en la seva llengua (Plataforma per la Llengua, 3-9-2019)
Joves menorquins ballen a ritme de Borja Olives, Leonmanso i Verlaat i amb les punxa discos PD. Cabragines.
- L’alumnat menorquí canta rap en català (Plataforma per la Llengua, 18-9-2019)
La Plataforma per la Llengua, amb el suport del Consell Insular de Menorca i la col·laboració d’instituts de Maó, arrenca un projecte pilot perquè fillets i filletes descobreixin la importància de la llengua catalana a través de la música urbana.
- Quaranta anys d’ensenyament del català (Gabriel Bibiloni a Racó Català, 21-9-2019)
- Unes 2.000 persones es van congregar davant l’estàtua de Jaume I per celebrar el Correllengua 2019 (VilaWeb, 28-9-2019)
El Manifest va ser llegit per l’encara delegat d’Acció Cultural, Antoni Royo, que el 9 d’Octubre abandona el càrrec.
- Escola Valenciana i la Universitat de València acorden col·laborar per garantir els drets lingüístics (Escola Valenciana, 26-9-2019)
- Escola Valenciana convida la ciutadania a la presentació del Manifest «Per la reciprocitat plena» (Escola Valenciana, 27-9-2019)
- La diversitat lingüística, el millor valor d’Europa (El Tempir, 26-9-2019)
- Matricula’t en el nostre 4t Curs Llengua i Identitat al Sud: «La reforestació lingüística del sud» (El Tempir, 23-9-2019)
- La lingüista Mary Ann Newman, nova presidenta del Premi Internacional Catalunya (VilaWeb-ACN, 9-9-2019)
Torra nomena la novaiorquesa en substitució de Xavier Rubert, que deixa el càrrec després de quinze anys.
- Reacciona el Col·legi de les Associacions de l’Oficina Pública de la Llengua Catalana (Teo Vidal i Sol, Coordinador i Responsable legal i Maria Benejam Berger Redactora en cap (Benevols) a VilaWeb, 17-9-2019)
El comunicat està relacionat amb l’anunci de la suspensió del CAPES de català pel 2020.
- Comença el curs amb manca de professors de català per a l’ensenyament bilingüe a Catalunya Nord (Clara Ardévol Mallol a VilaWeb, 1-9-2019)
Enguany entra en vigor la reforma escolar, que, entre més, estableix l’obligatorietat de tenir la bandera europea i francesa a l’aula.
- Gran èxit per l’edició del 2019 de la festa de Les Maries (Plataforma per la Llengua, 16-9-2019)
Festa de Nostra Senyora de l’Esperança: Les Maries del 2019.
- Coses que dius en castellà que podries dir en català (Pol Capdet a Núvol, 25-9-2019)
- El bilingüisme serà monolingüe o no serà (Mail Obert de Pau Vidal a VilaWeb, 5-9-2019)
Ells ho tenen clar: la millor manera d’assegurar la convivència lingüística és que només mani una llengua. Per això els aimadors del bilingüisme demà teniu una cita obligada.
- La diada al diari forà d’un territori que comparteix llengua (Bloc Tempus Fugit, 11-9-2019)
- La política i la llengua. Aprendre gramàtica perquè no ens la colin. (Marina Casadellà a El Matí Digital, 13-9-2019)
Cal aprendre i ensenyar gramàtica per democratitzar les nostres societats.
- Quan el català sabia fabricar paraules (Ras i curt de Jordi Badia a VilaWeb, 13-9-2019)
Ajuntar mots per crear-ne de nous és un recurs que s’ha fet servir molt durant segles.
- Un dia als jutjats (Mail Obert de Pau Vidal a VilaWeb, 26-9-2019)
Tots els estudis coincideixen que l’àmbit on la llengua catalana està més cardada és el de la justícia. Aquest vostre humil servidor ho ha volgut comprovar personalment. I el final, aviso, no és precisament feliç.
- Com ensenyem (la) llengua? (Ares Llop i Georgina Alvarez, València, a Núvol, 27-9-2019)
- ‘Per’ i ‘per a’: què podem fer per (a) no confondre’ns? (Ras i curt de Jordi Badia a VilaWeb, 27-9-2019)
Per’ i ‘per a’, el trencacaps de la sintaxi catalana: maneres de sortir-se’n.
- #NoEmCanviïsLaLlengua (Grup d’Estudi de Llengües Amenaçades (GELA) a VilaWeb, 25-9-2019)
«La campanya #NoEmCanviïsLaLlengua ens posa un mirall davant. Fa palès que hi ha molta gent sàvia i amb sensibilitat lingüística que s’ha adonat que les llengües fan créixer»
- Cementiri d’escriptors (Mail Obert de Pau Vidal a VilaWeb, 12-9-2019)
La Setmana del Llibre s’acaba demà passat, i ja friso per la de l’any que ve. Perquè li llevin d’una vegada l’afegitó (‘en Català’) i perquè hi hagi autors nous que s’hagin llevat els prejudicis.
- El mot que no havia d’haver nascut mai (Mail Obert de Pau Vidal a VilaWeb, 19-9-2019)
El naixement d’una estrella. Si aquest mot s’endú el Neologisme de l’Any, serà un èxit de la gent que l’ha encunyat o un fracàs de la societat que ho ha permès? Cinc cabòries sobre un mot que no havia d’haver nascut mai.
- Els diàlegs sonen (Mail Obert de Tina Vallès a VilaWeb, 26-9-2019)
«Els autors catalans hem de ser sociolingüistes per escriure diàlegs que rutllin?»
Enllaços del Baròmetre de l’ús del català a Internet de WICCAC:
Deixeu un comentari