Actualització mensual del resum de situació del Baròmetre de l’ús del català a Internet de WICCAC a 30 d’abril del 2020.

Resum de dades destacades:

 • El percentatge global d’ús del català és del 65,73% (alt), 0,02 punts percentuals inferior al del mes anterior (65,75%).
 • Hi ha 10 dels 35 sectors analitzats a l’estudi que tenen un percentatge d’ús del català inferior al 50%. N’hi ha 7 que tenen un percentatge del 30 al 50% (baix) i 3 inferior al 30% (molt baix).

Notícies destacades del mes d’abril del 2020:

 • Informació sobre la COVID-19 del Departament de Salut de la Generalitat de Catalunya, amb les apps ‘STOP COVID19 CAT’ i ‘GestioEmocional.cat’. El Departament de Salut de la Generalitat de Catalunya ofereix tota la informació actualitzada sobre la COVID-19 des de la seva pàgina web Coronavirus SARS-CoV-2 (COVID-19), en la qual s’hi poden trobar des les apps ‘STOP COVID19 CAT’, per fer el seguiment i vigilància dels vostres símptomes, i ‘GestioEmocional.cat’, per vigilar la vostra salut emocional, fins a informació per a professionals del sistema de salut, informació per a l’Administració local, informació per a les Residències o com accedir a l’atenció no presencial i gestions, així com a tota mena de dades estadístiques sobre la pandèmia.
  Pàgina web Coronavirus SARS-CoV-2, amb tota la informació sobre la COVID-19.
  App ‘STOP COVID19 CAT’
  App ‘GestioEmocional.cat’
 • El Govern espanyol només subvencionarà empreses que presentin projectes d’innovació tecnològica si ho fan en castellà. A més, els proveïdors d’aquests projectes també estan obligats a treballar en castellà encara que el català sigui la llengua en què treballen habitualment. El Govern espanyol continua amb la dinàmica de regular en contra de l’ús de les llengües cooficials de l’Estat i evitar, així, que aquests s’hi puguin adreçar en català, un fet que trenca la igualtat d’oportunitats per a la ciutadania. Una de les darreres novetats és que el Ministeri d’Economia, dirigit per Nadia Calviño, ha aprovat les ajudes per a programes d’emprenedoria per al desenvolupament tecnològic i de continguts. Aquests programes, que els supervisarà l’entitat Red.es, tenen una restricció lingüística a les seves bases: s’imposa l’obligació que les sol·licituds per aquestes ajudes estiguin redactades, almenys, en llengua castellana. Per tant, es fixa aquesta obligació per poder accedir a aquests ajuts econòmics per a emprenedors. Més informació a la notícia de la Plataforma per la Llengua.
 • L’Apparella’t multiplica per quatre les descàrregues en temps de confinament. L’aplicació per fer parelles lingüístiques impulsada per la Plataforma per la Llengua arriba al seu primer aniversari amb un increment notable de descàrregues i usuaris. L’Apparella’t celebra aquesta setmana (3 d’abril) el seu primer aniversari. Aquesta aplicació mòbil, impulsada per la Plataforma per la Llengua i compatible per a mòbils amb sistema operatiu Android i IOS, permet trobar parella lingüística i, en temps de confinament, pot ajudar a passar l’estona fent trobades virtuals aprofitant el temps per practicar el català des del mòbil. Del 16 al 30 de març, coincidint amb la primera quinzena de confinament a causa de l’estat d’alarma decretat pel Govern espanyol, l’aplicació ha experimentat un creixement d’usuaris i de descàrregues molt superior al ritme que tenia habitualment. Més informació a la notícia de la Plataforma per la Llengua.
  Web de l’Apparella’t
 • Política Lingüística, el Consorci per a la Normalització Lingüística i el TERMCAT fan créixer la llengua catalana des de casa. La Direcció General de Política Lingüística del Departament de Cultura, el Consorci per a la Normalització Lingüística i el Centre de Terminologia TERMCAT continuen oferint serveis telemàtics per a l’aprenentatge, la millora i la promoció de la llengua catalana durant l’emergència sanitària amb l’objectiu que, des de casa, la ciutadania pugui aprendre, millorar el domini de la llengua catalana, practicar-la o participar i conèixer iniciatives de sensibilització i promoció lingüística. El web de Llengua catalana ha incorporat la nova pàgina “Fes créixer la llengua des de casa”. Més informació a la notícia de la Direcció General de Política Lingüística (DGPL) del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya.
  “Fes créixer la llengua des de casa”
 • Itevelesa ja compleix la llei i presenta el web en català. La Plataforma per la Llengua aconsegueix que aquesta empresa proveïdora d’un servei públic compleixi les seves obligacions lingüístiques. L’empresa Itevelesa, que gestiona tres estacions d’ITV a Catalunya, ja disposa del seu web en català gràcies a les gestions realitzades per la Plataforma per la Llengua. L’empresa, que gestiona un total de 69 estacions arreu de l’Estat, pertany al grup empresarial European Vehicle Safety Spain 1, SA, presidit per l’empresari Emilio Novela Berlín, primer executiu de la immobiliària Vallehermoso i ex-director general del Banco Santander Central Hispano. Més informació a la notícia de la Plataforma per la Llengua.
 • El repte de la internet catalana després de la Covid-19 i el paper de .cat. La crisi per la Covid-19 ha fet emergir d’una manera inesperada el teletreball i les relacions a través de la xarxa entre persones, de les empreses amb els seus clients, de les administracions amb els ciutadans o de les escoles i universitats amb els seus alumnes. En aquest context sobrevingut, la identitat digital i l’existència d’una comunitat reconeguda i prestigiada en el món dels dominis d’internet, com és la del .cat, esdevé un pilar fonamental per a la necessària reconstrucció que haurà de venir a nivell econòmic, social i cultural després de la crisi sanitària que encara patim. Amb 15 anys d’existència que complim enguany, la Fundació .cat, una entitat privada sense ànim de lucre ni filiació política, gestiona més de 110.000 dominis que apleguen bona part de les webs i portals en llengua catalana, i que aquests dies han donat més servei que mai als usuaris, en alguns casos serveis essencials que han ajudat a salvar vides, contenir el contagi i articular la resposta pública i cívica davant d’aquesta pandèmia. Podeu llegir l’article sencer de Carles Salvadó, president de la Fundació .cat.
 • El Departament de Cultura ofereix en línia la informació més completa i actualitzada sobre l’estat de la llengua catalana en tots els territoris. La Direcció General de Política Lingüística del Departament de Cultura ofereix, a la pàgina “El català als territoris de parla catalana”, la recopilació d’informació sistematitzada, més àmplia i actualitzada disponible sobre la situació del català al conjunt de territoris on es parla. El web aporta dades sobre el nombre de persones que entenen, saben parlar, llegeixen i escriuen el català. La pàgina, a més, presenta l’anàlisi inèdita “Els usos lingüístics als territoris de parla catalana”, que posa a disposició en línia i que aprofundeix en matèries d’interès com la transmissió intergeneracional o els usos en diversos àmbits de la societat i els territoris. Els usos lingüístics als territoris de parla catalana és una anàlisi exhaustiva i rigorosa sobre el coneixement i els usos del català al conjunt de territoris on n’és pròpia. Més informació a la notícia de la Direcció General de Política Lingüística (DGPL) del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya.
  “El català als territoris de parla catalana”
  Els usos lingüístics als territoris de parla catalana” (PDF de 124 pàgines i 5,83 MB)

Altres notícies del mes d’abril:

 • Distreu-te en català! (Direcció General de Política Lingüística (DGPL) del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya, 9-4-2020)
  Recursos d’oci per fer créixer la llengua des de casa: jugar, cantar, veure pel·lícules i llegir.
 • L’aprenentatge de català arreu del món, més viu que mai amb Parla.cat (Direcció General de Política Lingüística (DGPL) del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya, 9-4-2020)
  Política Lingüística i l’Institut Ramon Llull treballen conjuntament perquè l’ensenyament de català a les universitats a l’exterior no s’aturi malgrat la suspensió de les classes.
 • Més de 8.500 persones aprenen català en línia durant l’emergència (Direcció General de Política Lingüística (DGPL) del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya, 2-4-2020)
  La pàgina “Fes créixer la llengua des de casa” de la Direcció General de Política Lingüística del Departament de Cultura ofereix recursos per aprendre, practicar i promoure el català de manera no presencial.
 • Aprendre català en línia en temps de coronavirus (Dolça Granolleras a Núvol, 13-4-2020)
  Durant el període de crisi sanitària causada pel COVID-19 Política Lingüística posa a l’abast de tothom tota una sèrie de serveis per aprendre, practicar i promoure el català.
 • Manifest de la Plataforma per la Llengua amb motiu del 25 d’abril (Plataforma per la Llengua, 24-4-2020)
  La celebració enguany del 25 d’Abril, dia de les llibertats nacionals del País Valencià, serà molt diferent de l’habitual. Però, per confinats que estiguem a les cases respectives, la nostra reivindicació en favor de la llengua pròpia no ha de ser per això menys ferma, tot el contrari. I des de la Plataforma per la Llengua això ho tenim clarament assumit.
 • Català per a confinats (2): la B i la V (Ras i curt de Jordi Badia a VilaWeb, 10-4-2020)
  Normes simples per a recordar quan cal escriure B i quan cal escriure V. Un altre article especial de la secció ‘Ras i curt’ per a aquests dies de confinament.
 • El disputat relleu de Ciutadans contra la llengua (Mail Obert de Marta Rojals a VilaWeb, 28-4-2020)
  «En un moment delicadíssim per a les llengües en regressió, aquest és el gran avenç del nou catalanisme: parlar en castellà al parlament espanyol i parlar en castellà al parlament català»
 • Tests caducats (Mail Obert de Pau Vidal a VilaWeb, 9-4-2020)
  «Ja és primavera (o això diuen, des del balcó no ho veig) i toca repassada de novetats. Com és natural, enguany es portarà molt el disseny víric. Tant, que monopolitza la desfilada»
 • La llengua de la tropa (Mail Obert de Pau Vidal a VilaWeb, 2-4-2020)
  Enric Gomà documenta al seu llibre nou que el castellà no és llengua de Catalunya i que el bilingüisme que alguns donen per descomptat és una novetat de no fa ni tres generacions.
 • El jove investigador quasi sense prejudicis (Mail Obert de Pau Vidal a VilaWeb, 16-4-2020)
  Una tria feta al dictat de la moda, un país amb la llengua per terra… Biografia d’un amor que no podrà ser, en dos actes i una confessió.
 • Feliç escalf (i ‘besis’ al drac) (Mail Obert de Pau Vidal a VilaWeb, 23-4-2020)
  L’altra pandèmia és el melindrisme. Atrapats entre el poder repressiu dels estats i la reculada del pensament, la nostra resposta són els bons sentiments. Infectats, per acabar-ho d’adobar, de catanyovirus.

Enllaços del Baròmetre de l’ús del català a Internet de WICCAC: