- Siri, l’assistent de veu d’Apple, parlarà català. (Font: PxL)
- Granini (Eckes-Granini Ibérica) ha suprimit la versió en català de la seva web.
- El domini .cat, que va néixer el 16 de setembre del 2005, ha fet 15 anys.
- Seat estrena web en català (només per a Andorra). (Font: PxL)
- Softcatalà estrena un podcast sobre llengua i tecnologia. (Font: Softcatalà)
- Aconseguim 30.000 biografies de dones a Viquipèdia. (Font: Amical Wikimedia)
- Sitges acull el dissabte 3 d’octubre l’acte central del Correllengua als Països Catalans dedicat a Josep Carner. (Font: CAL)
Actualització mensual del resum de situació del Baròmetre de l’ús del català a Internet de WICCAC a 30 de setembre del 2020.
Resum de dades destacades:
- El percentatge global d’ús del català és del 65,79% (alt), 0,01 punts percentuals inferior al del mes anterior (65,80%).
- Hi ha 10 dels 35 sectors analitzats a l’estudi que tenen un percentatge d’ús del català inferior al 50%. N’hi ha 7 que tenen un percentatge del 30 al 50% (baix) i 3 inferior al 30% (molt baix).
Notícies destacades del mes de setembre del 2020:
- Siri, l’assistent de veu d’Apple, parlarà català. La possibilitat que Apple disposi del seu assistent de veu en català ja és una realitat. Dimarts, la multinacional americana va publicar noves ofertes laborals per incloure analistes a Siri en diferents llengües, una de les quals és el català. Segons l’InformeCat 2020, cap dels 32 assistents de veu del mercat parla català i, si Apple fa aquest pas, Siri serà el primer assistent de veu del mercat a fer-ho. La incorporació del català a l’assistent de veu d’Apple donaria resposta a les necessitats lingüístiques dels usuaris catalanoparlants d’aparells com l’iPhone o l’iPad, d’acord amb una de les peticions que fa temps que la Plataforma per la Llengua ha sol·licitat a l’empresa. A més, l’assistent Siri en català faria també possible que Apple CarPlay es configurés també en aquesta llengua, ja que utilitza el sistema de reconeixement i parla de veu Siri. Des del 2009 que la Plataforma per la Llengua lluita perquè Apple inclogui el català en totes les seves creacions. Celebrem, doncs, que ara vulgui que Siri parli la nostra llengua i esperem que no sigui l’únic assistent de veu a fer-ho, sinó que en segueixin l’exemple Alexa o Google Assistant. Més informació a la notícia de la Plataforma per la Llengua.
- Granini (Eckes-Granini Ibérica) ha suprimit la versió en català de la seva web. Granini ha suprimit des de fa uns mesos la versió en català de la seva web, que tenia des de l’estiu del 2013. Ara el domini granini.cat redirigeix a granini.es, que és només en castellà. Granini (Eckes-Granini Ibérica), que té la seva seu central a Barcelona, es va introduir a Espanya l’any 1986 a través del Grup Vichy Catalan i actualment és una de les empreses més importants de sucs i nèctars d’Espanya. Des de WICCAC lamentem aquest fet i demanem a Eckes-Granini Ibérica que recuperi la versió en català de la seva web al més aviat possible. Podeu demanar a Granini que recuperi la versió en català des d’aquest formulari de contacte.
- El domini .cat, que va néixer el 16 de setembre del 2005, ha fet 15 anys. El domini .CAT, aprovat el 16 de setembre del 2005, va ser el primer domini genèric (gTLD) que s’atorgà a una comunitat lingüística i cultural: la catalana. La Fundació .cat, que gestiona el domini .cat, dóna suport al català a Internet impulsant la normalització de l’ús del català en l’àmbit d’Internet i les Tecnologies de la informació i la comunicació, contribueix a potenciar la transformació social i digital mitjançant Internet, reinvertint tots els beneficis del .cat en programes per a potenciar la transformació social i digital mitjançant Internet arreu dels territoris de parla catalana. Actualment el domini .cat té més de 108.000 dominis registrats. Amb motiu d’aquest 15è aniversari es va fer un acte de celebració al Palau Robert de Barcelona, on també es va presentar l’exposició itinerant “Ànima. 15 anys de la Fundació .cat”, que també es pot veure en format virtual, i que ens els propers mesos recorrerà diverses ciutats dels Països Catalans. Més informació als articles de Carles Salvadó, president de la Fundació .cat a El Punt Avui del 20-9 i de Saül Gordillo, secretari de la Fundació .cat i director de Catalunya Ràdio, a El Punt Avui del 16-9.
- Seat estrena web en català (només per a Andorra). La companyia automobilística estrena una versió en català del seu web exclusiva per al coprincipat pirinenc. Des d’aquest estiu les pàgines web de SEAT per a Andorra (www.seat.ad i www.seat.cat) ja estan disponibles en català. A més de poder consultar les últimes novetats automobilístiques, també hi ha els catàlegs dels diferents vehicles en la llengua oficial d’aquest estat, el català. Després que la Plataforma per la Llengua, que també havia contactat en nombroses ocasions amb l’empresa, es reunís amb el govern andorrà per fer-li aquesta petició, finalment SEAT ha fet un primer pas: complir la normativa del país pirinenc. En canvi, on continua incomplint la llei és a Catalunya, ja que aquest avenç encara no el podem veure aplicat a l’estat espanyol. En aquest cas, encara no han inclòs el català a la pàgina web, que com s’ha comprovat ja està creada per a un altre estat. Cal tenir en compte que les vendes de vehicles SEAT en territoris on el català és oficial representen un 25% de les vendes totals a Espanya. Més informació a la notícia de la Plataforma per la Llengua.
- Softcatalà estrena un podcast sobre llengua i tecnologia. “Quinze glaçons d’hidrogen”, el podcast de Softcatalà es publicarà l’últim cap de setmana de cada mes. Coincidint amb l’inici del curs, Softcatalà posa en marxa un podcast de llengua i tecnologia que, inicialment, tindrà una periodicitat mensual. Es tracta de petits episodis, d’uns quinze minuts de durada, que contenen píndoles informatives i d’entreteniment al voltant de la llengua en el seu àmbit més tecnològic. S’ha decidit titular-lo “Quinze glaçons d’hidrogen” en referència al pangrama català més popular, usat habitualment per a la previsualització dels tipus de lletra en els ordinadors. De la mà d’Aleix Vidal, es podran escoltar des de recomanacions de programari en català fins a curiositats lingüístiques del corrector gramatical. Es descobriran els diversos projectes que té l’associació entre mans, així com anècdotes i secrets de la història de Softcatalà. Més informació a la notícia de Softcatalà.
- Aconseguim 30.000 biografies de dones a Viquipèdia. Entre setembre i octubre ens hem marcat l’objectiu de reduir el biaix de gènere pel que fa als articles sobre biografies a Viquipèdia. Per tal d’aconseguir-ho hem llançat el Viquiprojecte 30.000 dones, amb el que volem arribar a les 30.000 biografies de dones a Viquipèdia. El projecte, que estarà en marxa fins el 15 d’octubre, proposa premis per als usuaris o usuàries que aporten més informació sobre el tema proposat en el termini indicat. Veure la notícia d’Amical Wikimedia.
- Sitges acull el dissabte 3 d’octubre l’acte central del Correllengua als Països Catalans dedicat a Josep Carner. L’acte inclourà l’encesa de la flama, la lectura del Manifest, a càrrec de l’actriu Carme Sansa, i concerts de música. Sitges celebra el Correllengua del 30 de setembre al 3 d’octubre. La vila ha estat escollida per la Coordinadora d’Associacions per la Llengua Catalana (CAL) com a amfitriona de l’acte central dels Països Catalans, en una edició que homenatja la figura del poeta Josep Carner, en el 50è aniversari de la seva mort. El regidor de Cultura, Xavier Salmerón, ha afirmat que és “tot un honor per a Sitges rebre l’acte central del Correllengua 2020. Juntament amb la CAL i amb la Comissió del Correllengua de Sitges, s’oferirà un acte excepcional en un any atípic, però en el que no podia faltar el nostre compromís amb aquesta cita que Sitges celebra des de fa 18 anys. Més informació a la notícia de la Coordinadora d’Associacions per la Llengua Catalana (CAL).
Altres notícies del mes de setembre:
- El dissabte 26 de setembre, Dia Europeu de les Llengües, reivindica l’oficialitat del català a Europa! (Plataforma per la Llengua, 22-9-2020)
La Plataforma per la Llengua impulsa, el proper 26 de setembre, una acció per a reclamar l’estatus d’oficialitat del català a les institucions i normatives europees. La reivindicació comptarà amb la participació de diversos eurodiputats a través de vídeos a les xarxes socials. L’ONG del català convida els ciutadans a sumar-s’hi al llarg de la jornada.
- La Plataforma per la Llengua demana que Caixabank i Bankia no oblidin de “fusionar” els seus webs de “català” i “valencià” en un de sol (Plataforma per la Llengua, 7-9-2020)
L’ONG del català exigeix una atenció de qualitat en la nostra llengua i això implica no fragmentar-la, com encara fan.
Òscar Escuder: “Algú veuria normal d’anar al banc i, a més del castellà, trobar-hi les opcions “murcià”, “argentí” o “andalús”?”
- Les sentències judicials en català van augmentar lleugerament el 2019 després de 15 anys de caiguda (Plataforma per la Llengua, 30-9-2020)
El 2019 registra 2.053 sentències més en català que l’any anterior -un 11% més-, que encara només representen un 8,5% del total.
- Nou MANIFEST per la RECIPROCITAT plena i l’espai de comunicació en català (Federació d’Organitzacions per la Llengua Catalana (FOLC), 10-9-2020)
- El català avança en les tecnologies de veu (Direcció General de Política Lingüística (DGPL) del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya, 29-9-2020)
Apple anuncia la contractació de personal amb domini del català per treballar a Siri.
- “Quan parles fas màgia”, nova campanya d’impuls al Voluntariat per la llengua de la Direcció General de Política Lingüística i el Consorci per a la Normalització Lingüística (Direcció General de Política Lingüística (DGPL) del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya, 30-9-2020)
La modalitat virtual del Voluntariat per la llengua creix durant la pandèmia i es consolida com un programa de llarga trajectòria.
- Siri, l’assistent de veu d’Apple, podria parlar aviat en català (VilaWeb, 29-9-2020)
La incorporació del català faria també possible que el navegador Apple CarPlay es configurés en aquesta llengua.
- Siri, el primer assistent de veu que parlarà català (Diari ARA, 29-9-2020)
Apple busca un analista que ajudi la seva assistent de veu a aprendre la llengua.
- El domini .cat celebra els 15 anys amb més de 108.000 registres (Direcció General de Política Lingüística (DGPL) del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya, 18-9-2020)
La Fundació puntCAT ho celebra amb una exposició virtual i itinerant.
- El Dia Europeu de les Llengües posa en relleu la reivindicació de més presència per al català a l’espai públic (Direcció General de Política Lingüística (DGPL) del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya, 25-9-2020)
La Direcció General de Política Lingüística prepara un informe sobre el grau d’acompliment dels acords lingüístics signats entre l’Estat i les institucions.
- El Govern aprova destinar 1,5 milions d’euros al Consorci per a la Normalització Lingüística (Direcció General de Política Lingüística (DGPL) del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya, 23-9-2020)
- El Consorci per a la Normalització Lingüística amplia la gratuïtat als cursos de català de nivell bàsic (Direcció General de Política Lingüística (DGPL) del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya, 14-9-2020)
- Sitges acull l’acte central del Correllengua als Països Catalans 2020 que es dedica al poeta Josep Carner (Direcció General de Política Lingüística (DGPL) del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya, 30-9-2020)
La CAL forma part del Cens d’entitats de foment de la llengua catalana.
- Carta oberta a Martí Gasull i Roig – 2020 (Carta del president de la Plataforma per la Llengua, Òscar Escuder, 23-9-2020)
- Què és la República Digital? (Víctor Alexandre a Racó Català, 18-9-2020)
- La Plataforma per la Llengua denuncia tres nous casos de discriminació lingüística en centres sanitaris valencians (Plataforma per la Llengua, 29-9-2020)
Durant el mes d’agost ciutadans d’Alzira, Ibi i València han denunciat a l’entitat l’exigència de no parlar valencià en els respectius centres de salut.
- El virus lingüístic de la sanitat valenciana (Moisés Pérez a El Temps, 30-9-2020)
- La campanya #NormalitzaLaPlatja proposa l’ús del valencià en desenes de municipis (Plataforma per la Llengua, 1-9-2020)
- Dediquem setembre als plafons ceràmics (Amical Wikimedia, 1-9-2020)
- Recursos sobre criança i criatures en català (Fundació .cat, 8-9-2020)
- La Federació d’Organitzacions per la Llengua Catalana (FOLC) aprova un manifest per la reciprocitat plena i l’espai de comunicació en català (Racó Català, 11-9-2020)
La reivindicació es fa des del 1985 i ha continuat amb insistència al llarg dels darrers 35 anys.
- Arestes per salvar la llengua (Bernat Joan a dBalears, 24-9-2020)
- Fem-ho en català, també a la UE (Marta Rosique a dBalears, 29-9-2020)
- L’app oficial Radar Covid diferencia ara entre català i valencià (dBalears, 21-9-2020)
- Marzà: “Cultura Digital pretén facilitar la igualtat d’oportunitats en l’ús i l’accés a les TIC dels més joves” (Racó Català, 10-9-2020)
Les 10 unitats didàctiques del nou projecte interdisciplinari estan disponibles pel professorat valencià al Rebost Digital i volen potenciar l’anàlisi crítica cap a la tecnologia.
- Publicada la gramàtica oficial de l’aranès (Direcció General de Política Lingüística (DGPL) del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya, 3-9-2020)
- La Ruta del Diccionari català-valencià-balear s’afegeix als Camins del català que promou Política Lingüística (Direcció General de Política Lingüística (DGPL) del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya, 18-9-2020)
- El portal de música en català Viasona fa 10 anys i hi incorpora unes 700 cançons de dibuixos animats (Direcció General de Política Lingüística (DGPL) del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya, 10-9-2020)
- RTVE Catalunya duplica el nombre d’hores d’emissió en català en la nova temporada (Direcció General de Política Lingüística (DGPL) del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya, 15-9-2020)
- L’Aran és la zona amb més coneixement i ús d’occità de tot el seu domini lingüístic segons una enquesta realitzada per l’Ofici Públic de la Llengua Occitana (Direcció General de Política Lingüística (DGPL) del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya, 28-9-2020)
- Es presenta el glossari de la fusteria coordinat pel TERMCAT en el marc del projecte europeu CoopWood (Direcció General de Política Lingüística (DGPL) del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya, 21-9-2020)
- Àlex Hinojo: ‘Fem de pont entre una comunitat en línia i institucions perquè el coneixement que generen estigui en català i de forma lliure’ (Fundació .cat, 1-9-2020)
- Així s’imposa avui el castellà a les Illes Balears: 10 exemples (dBalears, 27-9-2020)
- Escola Valenciana presenta ReTrobades, el web per a compartir recursos en valencià entre centres educatius (Escola Valenciana, 22-9-2020)
L’entitat ha posat un conjunt de recursos i activitats a disposició dels cicles d’Infantil, Primària, Secundària i Batxillerat.
Web ReTrobades
- ‘Desconfina el valencià’: Castelló per la llengua commemora la signatura de les Normes de Castelló (Acció Cultural del País Valencià (ACPV), 18-9-2020)
- Un ciutadà va a fer-se una PCR al centre de salut Casa del Mar de Palma i li etziben: «háblame en castellano que no te entiendo!» (dBalears, 19-9-2020)
- Un home ha de demanar que el casin “en català” als jutjats: “Tenim el país totalment podrit” (La República, 25-9-2020)
Un nou cas de catalanofòbia que la jutgessa, a sobre, justificava: “El document és en castellà perquè l’entenguin a tota Espanya”
- Carme Junyent: ‘El bilingüisme mata el català i el multilingüisme el salva’ (Entrevista a VilaWeb, 2-9-2020)
Entrevista a la lingüista, sobre el seu darrer llibre, ‘El futur del català depèn de tu’ (la Campana).
- L’escriptor Ngugi Wa Thiong’o defensa el multilingüisme en rebre el Premi Internacional Catalunya (VilaWeb – ACN, 3-9-2020)
El guardonat denuncia que les ‘llengües imperials’ es creguin més que les altres.
- President Torra: “encara avui parlem de normalitzar una llengua, que és senzillament el dret a un ús normal de les llengües perseguides i minoritzades” (Direcció General de Política Lingüística (DGPL) del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya, 4-9-2020)
- Què faig si… em fragmenten la comunitat lingüística? (Gabriel Bibiloni a Racó Català, 22-9-2020)
- Escola Valenciana reivindica la inclusió de la immersió lingüística en la LOMLOE (Escola Valenciana, 30-9-2020)
L’entitat iniciarà una ronda de reunions amb els partits polítics perquè coneguen les seues propostes.
- Un nou sondatge constata la reculada de l’occità però hi mostra canvis esperançadors (VilaWeb, 20-9-2020)
La gran majoria de la població vol que s’apliquin mesures per a preservar i desenvolupar la llengua.
- El Concurs Tísner 2020-2021 obre les inscripcions i es digitalitza (Plataforma per la Llengua, 17-9-2020)
- Arrenquen les inscripcions als grups de conversa de Garbells de Llengua (Coordinadora d’Associacions per la Llengua Catalana (CAL), 22-9-2020)
- Substitució lingüística a Mallorca: Un hospital ho retola tot en castellà (Nació Digital, 20-9-2020)
- El Tempir posa en marxa la campanya “Paraula de Sud” (El Tempir, 26-9-2020)
- “El Català, amb Ritme!”, el recopilatori de raps creats pels joves als tallers de la Plataforma per la Llengua (Plataforma per la Llengua, 14-9-2020)
- Els éssers fantàstics ja són endreçats i catalogats en català (Sebastià Bennasar a VilaWeb, 23-9-2020)
L’editorial Quid Pro Quo publica el diccionari preparat per Joan Anton Oriol Dauder.
- La campanya “Som 10 Milions, som una llengua” arriba a Betxí (Plataforma per la Llengua, 1-9-2020)
- Tros de quòniam, l’art d’insultar (Mail Obert de Gemma Pasqual a VilaWeb, 22-9-2020)
«L’insult i la sàtira són les úniques veritats i unes de les poques armes que tenim els ciutadans per enfrontar-nos a l’assetjament constant de polítics mediocres com Pedro Sánchez»
- Treballs (de llengua) forçats (Mail Obert de Pau Vidal a VilaWeb, 17-9-2020)
Sembla una paràbola bíblica. Per tal que els nous catalans esdevinguin catalanoparlants cal crear una quotidianitat com la que va fer dels nostres avis castellanoparlants funcionals.
- ‘Com cagalló per séquia’: les comparacions més iròniques del català (Ras i curt de Jordi Badia a VilaWeb, 4-9-2020)
Les comparacions són un recurs lingüístic viu i popular que s’ha anat forjant amb el pas del temps. Els parlars catalans, especialment al País Valencià, n’han creades moltes de caràcter irònic.
- Les llengües de Mòria (Mail Obert de Tina Vallès a VilaWeb, 10-9-2020)
«Quantes llengües es parlen, es parlaven, al camp de Mòria? Quantes d’aquestes llengües estan amenaçades?»
- A un compatriota que no ho vol ser (Mail Obert de Pau Vidal a VilaWeb, 24-9-2020)
«L’any passat em va escriure en Ginés queixant-se que el discriminàvem. No li faltava raó. Avui sóc jo qui t’escric a tu, que podries ser el seu fill, per saber per què ens (i et) discrimines»
- Models de qualitat (Mail Obert de Pau Vidal a VilaWeb, 10-9-2020)
Com cada estiu, m’he preparat a consciència per a la Setmana del Llibre, l’últim esdeveniment on ens podem passejar amb calça curta. Aquests han estat els meus exercicis.
- Sobretaula de diàleg (vingut per quedar-se) (Mail Obert de Pau Vidal a VilaWeb, 3-9-2020)
No hem anat gaire enlloc. Per això segurament hem xerrat més. O poder no, perquè entre la màscara dels trons i les pantalles, la conversa cada dia és més fragmentària.
- La graciosa, l’antena paranoica i les pedres a la basílica (Ras i curt de Jordi Badia a VilaWeb, 18-9-2020)
Quan un mot desconegut el transformem i el fem nostre, juguem amb la llengua, encara que no ho sapiguem. Us presentem una seixantena de mots nascuts de ‘l’etimologia popular’, proveïts per filòlegs, científics, escriptors, acadèmics, algun premi d’honor i gent de tota mena (amb un ex-conseller i tot).
- La discriminació del castellà i altres contes (Mail Obert de Marta Rojals a VilaWeb, 21-9-2020)
«Només provant de viure plenament en català t’adones de fins quin punt no és possible de viure plenament en català. Que s’ho apuntin els negacionistes benintencionats, també»
- Qui corregeix al* corrector? (Adriana Bàrcia a Núvol, 28-9-2020)
Ens estavellem contra retallades i serveis lingüístics minsos o absents.
- Panxacontentisme lingüístic (Ivan Solivellas a Núvol, 30-9-2020)
“Seria convenient que els polítics deixassin de dir que la situació del català és millor que no ens pensam.”
- Que les mascaretes no ens frenin les paraules (Maria Cucurull a Núvol, 23-9-2020)
L’any no comença el primer de gener, sinó quan el timbre eixordador de la primera classe marca l’inici d’un nou curs.
- Xiringuitos i guinguetes (Jaume Salvanyà a Núvol, 3-9-2020)
Una cantina és una cosa, i un xiringuito n’és una altra. Si xiringuito no vingués del castellà, no tindríem tantes manies.
- ‘Sóc Carmelina Sánchez-Cutillas i em coneix prou gent…’ (Esperança Camps Barber a VilaWeb, 10-9-2020)
L’Acadèmia Valenciana de la Llengua celebra l’any Carmelina Sánchez-Cutillas per a divulgar la vida i l’obra de l’autora més enllà de ‘Matèria de Bretanya’
- Parla’m en català, que m’encenc (Mònica Barrieras, membre del Grup d’Estudi de Llengües Amenaçades (GELA) a VilaWeb, 28-9-2020)
«Ja gairebé no cardem, ni fotem un clau, ni un quiqui, ni catxem, ni suquem el melindro… Bàsicament follem»
Enllaços del Baròmetre de l’ús del català a Internet de WICCAC:
Deixeu un comentari