Actualització mensual del resum de situació del Baròmetre de l’ús del català a Internet de WICCAC a 30 de setembre del 2020.

Resum de dades destacades:

 • El percentatge global d’ús del català és del 65,79% (alt), 0,01 punts percentuals inferior al del mes anterior (65,80%).
 • Hi ha 10 dels 35 sectors analitzats a l’estudi que tenen un percentatge d’ús del català inferior al 50%. N’hi ha 7 que tenen un percentatge del 30 al 50% (baix) i 3 inferior al 30% (molt baix).

Notícies destacades del mes de setembre del 2020:

 • Siri, l’assistent de veu d’Apple, parlarà català. La possibilitat que Apple disposi del seu assistent de veu en català ja és una realitat. Dimarts, la multinacional americana va publicar noves ofertes laborals per incloure analistes a Siri en diferents llengües, una de les quals és el català. Segons l’InformeCat 2020, cap dels 32 assistents de veu del mercat parla català i, si Apple fa aquest pas, Siri serà el primer assistent de veu del mercat a fer-ho. La incorporació del català a l’assistent de veu d’Apple donaria resposta a les necessitats lingüístiques dels usuaris catalanoparlants d’aparells com l’iPhone o l’iPad, d’acord amb una de les peticions que fa temps que la Plataforma per la Llengua ha sol·licitat a l’empresa. A més, l’assistent Siri en català faria també possible que Apple CarPlay es configurés també en aquesta llengua, ja que utilitza el sistema de reconeixement i parla de veu Siri. Des del 2009 que la Plataforma per la Llengua lluita perquè Apple inclogui el català en totes les seves creacions. Celebrem, doncs, que ara vulgui que Siri parli la nostra llengua i esperem que no sigui l’únic assistent de veu a fer-ho, sinó que en segueixin l’exemple Alexa o Google Assistant. Més informació a la notícia de la Plataforma per la Llengua.
 • Granini (Eckes-Granini Ibérica) ha suprimit la versió en català de la seva web. Granini ha suprimit des de fa uns mesos la versió en català de la seva web, que tenia des de l’estiu del 2013. Ara el domini granini.cat redirigeix a granini.es, que és només en castellà. Granini (Eckes-Granini Ibérica), que té la seva seu central a Barcelona, es va introduir a Espanya l’any 1986 a través del Grup Vichy Catalan i actualment és una de les empreses més importants de sucs i nèctars d’Espanya. Des de WICCAC lamentem aquest fet i demanem a Eckes-Granini Ibérica que recuperi la versió en català de la seva web al més aviat possible. Podeu demanar a Granini que recuperi la versió en català des d’aquest formulari de contacte.
 • El domini .cat, que va néixer el 16 de setembre del 2005, ha fet 15 anys. El domini .CAT, aprovat el 16 de setembre del 2005, va ser el primer domini genèric (gTLD) que s’atorgà a una comunitat lingüística i cultural: la catalana. La Fundació .cat, que gestiona el domini .cat, dóna suport al català a Internet impulsant la normalització de l’ús del català en l’àmbit d’Internet i les Tecnologies de la informació i la comunicació, contribueix a potenciar la transformació social i digital mitjançant Internet, reinvertint tots els beneficis del .cat en programes per a potenciar la transformació social i digital mitjançant Internet arreu dels territoris de parla catalana. Actualment el domini .cat té més de 108.000 dominis registrats. Amb motiu d’aquest 15è aniversari es va fer un acte de celebració al Palau Robert de Barcelona, on també es va presentar l’exposició itinerant “Ànima. 15 anys de la Fundació .cat”, que també es pot veure en format virtual, i que ens els propers mesos recorrerà diverses ciutats dels Països Catalans. Més informació als articles de Carles Salvadó, president de la Fundació .cat a El Punt Avui del 20-9 i de Saül Gordillo, secretari de la Fundació .cat i director de Catalunya Ràdio, a El Punt Avui del 16-9.
 • Seat estrena web en català (només per a Andorra). La companyia automobilística estrena una versió en català del seu web exclusiva per al coprincipat pirinenc. Des d’aquest estiu les pàgines web de SEAT per a Andorra (www.seat.ad i www.seat.cat) ja estan disponibles en català. A més de poder consultar les últimes novetats automobilístiques, també hi ha els catàlegs dels diferents vehicles en la llengua oficial d’aquest estat, el català. Després que la Plataforma per la Llengua, que també havia contactat en nombroses ocasions amb l’empresa, es reunís amb el govern andorrà per fer-li aquesta petició, finalment SEAT ha fet un primer pas: complir la normativa del país pirinenc. En canvi, on continua incomplint la llei és a Catalunya, ja que aquest avenç encara no el podem veure aplicat a l’estat espanyol. En aquest cas, encara no han inclòs el català a la pàgina web, que com s’ha comprovat ja està creada per a un altre estat. Cal tenir en compte que les vendes de vehicles SEAT en territoris on el català és oficial representen un 25% de les vendes totals a Espanya. Més informació a la notícia de la Plataforma per la Llengua.
 • Softcatalà estrena un podcast sobre llengua i tecnologia. “Quinze glaçons d’hidrogen”, el podcast de Softcatalà es publicarà l’últim cap de setmana de cada mes. Coincidint amb l’inici del curs, Softcatalà posa en marxa un podcast de llengua i tecnologia que, inicialment, tindrà una periodicitat mensual. Es tracta de petits episodis, d’uns quinze minuts de durada, que contenen píndoles informatives i d’entreteniment al voltant de la llengua en el seu àmbit més tecnològic. S’ha decidit titular-lo “Quinze glaçons d’hidrogen” en referència al pangrama català més popular, usat habitualment per a la previsualització dels tipus de lletra en els ordinadors. De la mà d’Aleix Vidal, es podran escoltar des de recomanacions de programari en català fins a curiositats lingüístiques del corrector gramatical. Es descobriran els diversos projectes que té l’associació entre mans, així com anècdotes i secrets de la història de Softcatalà. Més informació a la notícia de Softcatalà.
 • Aconseguim 30.000 biografies de dones a Viquipèdia. Entre setembre i octubre ens hem marcat l’objectiu de reduir el biaix de gènere pel que fa als articles sobre biografies a Viquipèdia. Per tal d’aconseguir-ho hem llançat el Viquiprojecte 30.000 dones, amb el que volem arribar a les 30.000 biografies de dones a Viquipèdia. El projecte, que estarà en marxa fins el 15 d’octubre, proposa premis per als usuaris o usuàries que aporten més informació sobre el tema proposat en el termini indicat. Veure la notícia d’Amical Wikimedia.
 • Sitges acull el dissabte 3 d’octubre l’acte central del Correllengua als Països Catalans dedicat a Josep Carner. L’acte inclourà l’encesa de la flama, la lectura del Manifest, a càrrec de l’actriu Carme Sansa, i concerts de música. Sitges celebra el Correllengua del 30 de setembre al 3 d’octubre. La vila ha estat escollida per la Coordinadora d’Associacions per la Llengua Catalana (CAL) com a amfitriona de l’acte central dels Països Catalans, en una edició que homenatja la figura del poeta Josep Carner, en el 50è aniversari de la seva mort. El regidor de Cultura, Xavier Salmerón, ha afirmat que és “tot un honor per a Sitges rebre l’acte central del Correllengua 2020. Juntament amb la CAL i amb la Comissió del Correllengua de Sitges, s’oferirà un acte excepcional en un any atípic, però en el que no podia faltar el nostre compromís amb aquesta cita que Sitges celebra des de fa 18 anys. Més informació a la notícia de la Coordinadora d’Associacions per la Llengua Catalana (CAL).

Altres notícies del mes de setembre:

 • El català avança en les tecnologies de veu (Direcció General de Política Lingüística (DGPL) del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya, 29-9-2020)
  Apple anuncia la contractació de personal amb domini del català per treballar a Siri.