- La situació del català en les tecnologies de veu obre les Matinals de llengua de Política Lingüística de 2021. (Font: DGPL)
- Presentem un traductor alemany – català basat en xarxes neuronals. (Font: Softcatalà)
- La Direcció General de Política Lingüística es converteix en la Secretaria de Política Lingüística per destacar la llengua com a prioritat governamental. (Font: DGPL-SPL)
- “El català és negoci”, nova campanya de la Fundació Vincle per divulgar els avantatges de l’ús del català en empreses i comerços. (Font: PxL)
- Llancem la campanya “Digues Bon Dia” per fer del valencià la llengua d’inici al comerç. (Font: PxL)
- Política Lingüística orienta les empreses perquè incorporin el català a les xarxes socials corporatives. (Font: DGPL)
- #ParlaCatalà – Vídeo de la campanya de la CAL per potenciar l’ús social de la Llengua. (Font: CAL)
- Ep! Interactiu, nova proposta de Política Lingüística per aprendre el català oral també fora de l’aula. (Font: DGPL)
- Més pel·lícules en català disponibles a Disney+. (Font: DGPL)
- Política Lingüística participa en la difusió de la campanya de la Fundació .cat per fomentar la navegació a Internet en català. (Font: DGPL)
Actualització mensual del resum de situació del Baròmetre de l’ús del català a Internet de WICCAC a 30 de juny del 2021.
Resum de dades destacades:
- El percentatge global d’ús del català és del 65,93% (alt), 0,01 punts percentuals inferior al del mes anterior (65,94%).
- Hi ha 10 dels 35 sectors analitzats a l’estudi que tenen un percentatge d’ús del català inferior al 50%. N’hi ha 7 que tenen un percentatge del 30 al 50% (baix) i 3 inferior al 30% (molt baix).
Notícies destacades del mes de juny del 2021:
- La situació del català en les tecnologies de veu obre les Matinals de llengua de Política Lingüística de 2021. La Direcció General de Política Lingüística del Departament de Cultura, amb la col·laboració del Departament de la Vicepresidència i de Polítiques Digitals i Territori, va portar a terme el 4 de juny la Matinal de Llengua en línia per difondre la situació de les tecnologies de veu en català. La directora general de Política Lingüística, Ester Franquesa, va obrir la Matinal amb l’afirmació que les tecnologies de la veu s’apliquen a àmbits que fins fa poc resultaven inimaginables i va insistir que el català, com a llengua mitjana europea “ha de ser present sense reserves al món digital amb veu pròpia”. Va recordar que només el 5% de les 7.000 llengües tenen presència a Internet. “El català, hi és. Que sigui on són les tecnologies, d’entrada o com a opció d’entorn multilingüe ha estat i és un objectiu del govern” va afegir. Franquesa també va esmentar projectes concrets en aquest camí que ha impulsat Política Lingüística com l’establiment d’un acord amb Google el 2016 per millorar el seu projecte de veu d’alta qualitat; l’Acord de Govern d’impuls del català digital de caràcter transversal, i l’acord de Govern sobre clàusules de contractació perquè les interfícies amb contingut lingüístic, pantalla i veu siguin en català. Finalment va mostrar confiança perquè el projecte Aina pugui optar als fons NextGeneration, cosa que permetria accelerar-ne el desenvolupament. Més informació a la notícia de la Direcció General de Política Lingüística (DGPL) del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya.
La llengua catalana i les tecnologies de llenguatge. Anàlisi i directori
Anàlisi de la llengua catalana en l’entorn de les tecnologies del llenguatge
- Presentem un traductor alemany – català basat en xarxes neuronals. Softcatalà ha publicat un nou traductor automàtic alemany-català i català-alemany basat en tecnologia de xarxes neuronals, un camp dins de l’aprenentatge automàtic. Podeu accedir-hi amb l’enllaç https://www.softcatala.org/traductor/. La incorporació d’aquesta nova llengua, que fins ara no oferíem, suposa un pas més per a la llengua catalana, ja que actualment tots els serveis que existeixen de traducció català a alemany amb tecnologies neuronals són de pagament, com per exemple Google Translate, que cobra per cada crida al seu sistema o si voleu traduir fitxers. Més informació a la notícia de Softcatalà.
Traductor alemany – català basat en xarxes neuronals
- La Direcció General de Política Lingüística es converteix en la Secretaria de Política Lingüística per destacar la llengua com a prioritat governamental. El Govern de la Generalitat ha aprovat el Decret de reestructuració del Departament de Cultura, en el qual queden recollits quatre canvis estructurals rellevants. La intenció és redefinir les estructures del Departament i la governança dels seus equipaments i organismes adscrits per tal d’adaptar-ne els objectius a la realitat actual. La Direcció General de Política Lingüística eleva el seu rang i es converteix en la Secretaria de Política Lingüística. Amb aquest canvi, el Departament de Cultura destaca la llengua com a prioritat governamental, en un context social plurilingüe en què cal garantir el futur del català, l’occità i la llengua dels signes catalana (LSC) i actualitzar els mecanismes que estudien i n’impulsen l’ús des d’una visió integradora i cohesionadora dins de la societat catalana. Des d’un punt de vista formal, la Secretaria de Política Lingüística reforça la vocació transversal i constructiva d’aquest ens, que se situa al centre de l’actuació pública. El secretari de Política Lingüística es nomenarà properament, i el seu encàrrec principal serà desenvolupar un gran pacte per la llengua per tal de protegir, incentivar i incrementar l’ús del català en tots els sectors. Més informació a la notícia de la Secretaria de Política Lingüística (SPL) del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya.
Francesc Xavier Vila, nou secretari de Política Lingüística
- “El català és negoci”, nova campanya de la Fundació Vincle per divulgar els avantatges de l’ús del català en empreses i comerços. La nova web elcatalaesnegoci.cat és una eina elaborada per la Fundació Vincle amb la col·laboració de la Plataforma per la Llengua que té la voluntat d’ajudar i orientar les empreses i establiments comercials que vulguin introduir el català al seu negoci per complir amb una bona pràctica lingüística. La campanya vol posar en valor el potencial econòmic que té la llengua catalana i pretén ajudar les empreses i establiments comercials a aplicar correctament les diverses normatives que afecten els usos del català en el sector. La web elcatalaesnegoci.cat fusiona, amplia i actualitza els continguts de les webs www.empresaencatala.cat i www.comerçencatala.cat. L’espai ha estat dissenyat per oferir guies de bones pràctiques pel que fa a l’ús de la llengua al comerç i a l’empresa, documents sobre la legislació vigent dels territoris de parla catalana i també eines i recursos útils que pretenen estendre l’ús del català a l’empresa. Més informació a la notícia de la Plataforma per la Llengua.
Campanya “El català és negoci”
- Llancem la campanya “Digues Bon Dia” per fer del valencià la llengua d’inici al comerç. La campanya «Digues Bon dia», que aquest dijous dia 10 de juny llança la Plataforma per la Llengua, vol promoure el valencià com a llengua de comunicació inicial als establiments comercials de València i de la comarca de l’Horta. Tot i l’alt grau de coneixement lingüístic, és habitual a València que molts parlants de la ciutat i de les comarques passen a expressar-se en castellà en parlar amb gent desconeguda, especialment al món del comerç. El principal objectiu de la campanya «Digues Bon dia» és empoderar els valencianoparlants perquè es mantinguen en valencià en les converses amb desconeguts. A més, es pretén mostrar València com una gran ciutat que estima i valora la seua llengua pròpia. Més informació a la notícia de la Plataforma per la Llengua.
- Política Lingüística orienta les empreses perquè incorporin el català a les xarxes socials corporatives. La Direcció General de Política Lingüística ha publicat unes orientacions pràctiques per impulsar l’ús de la llengua catalana en les xarxes socials de les empreses que operen en el mercat català. Inscrita dins el programa Emmarca’t per a grans empreses, aquesta línia d’acció té per objectiu instar-les a utilitzar la llengua catalana en les comunicacions de les xarxes socials, tenint en compte que gairebé un 70 % dels consumidors catalans manifesta que voldria que les marques s’hi comuniquessin en aquesta llengua. La proposta sobre la gestió lingüística a l’empresa enfocada a les xarxes socials ofereix diversos models que poden ser aplicats fàcilment a la gestió comunicativa de les organitzacions. Com a element comú situen el client en el centre d’atenció per assegurar que pugui ser atès en català, satisfer les seves demandes lingüístiques i establir-hi, així, una relació de proximitat. Més informació a la notícia de la Direcció General de Política Lingüística (DGPL) del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya.
- #ParlaCatalà – Vídeo de la campanya de la CAL per potenciar l’ús social de la Llengua. Per contribuir a revertir la situació d’emergència lingüística en què es troba el català i potenciar el seu ús social, la Coordinadora d’Associacions per la Llengua catalana (CAL) ha iniciat la campanya #ParlaCatalà.
Vídeo de la campanya #ParlaCatalà
- Ep! Interactiu, nova proposta de Política Lingüística per aprendre el català oral també fora de l’aula. Ep! Interactiu és el nou recurs que ha creat la Direcció General de Política Lingüística integrat al curs oral de català Ep! Escolta i Parla, que s’adreça directament a les persones que volen aprendre la llengua oral –o consolidar el que han après a les classes– a partir d’activitats basades en la imatge i el so. L’interactiu acosta l’aprenentatge de la llengua catalana a persones poc o gens alfabetitzades, també facilita al professorat de català per a adults una eina amb activitats en línia molt útils a les aules virtuals i per recomanar-les per a les pràctiques fora de l’aula. S’adrecen també a tothom que vulgui millorar el domini del català oral i aprendre o consolidar estructures senzilles i vocabulari bàsic. Més informació a la notícia de la Direcció General de Política Lingüística (DGPL) del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya.
Ep! Interactiu
- Més pel·lícules en català disponibles a Disney+. En el marc de relació regular que la Direcció General de Política Lingüística manté amb Disney perquè distribueixi amb normalitat les pel·lícules que disposen de doblatge en català, Disney+ ha posat aquesta setmana a disposició dels seus abonats nous títols en català com ara Avions, Avions 2. Equip de rescat, Campaneta i la llegenda de la bèstia, En Ralph, el destructor, En Ralph destrueix internet, Mulan, Ratatouille i Star Wars: Els últims Jedi. Els títols s’afegeixen a Raya i l’últim drac, Soul, Espies Disfressats i Frozen 2, ja disponibles. La companyia anirà oferint nous títols a mesura que pugui anar incorporant la resta d’àudios disponibles en català. Més informació a la notícia de la Direcció General de Política Lingüística (DGPL) del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya.
- Política Lingüística participa en la difusió de la campanya de la Fundació .cat per fomentar la navegació a Internet en català. La Direcció General de Política Lingüística participa en la difusió de la campanya “Canvia el xip!” de la Fundació .cat per fomentar que les persones que naveguen per Internet ho facin en català. Amb el lema “A Internet, en català”, s’impulsen un conjunt d’accions per normalitzar l’ús de la llengua catalana a la xarxa començant per establir-hi la configuració als dispositius i navegadors. L’acció incideix en la idea que el simple gest individual de triar el català com a llengua preferida és la manera de fer visible aquesta opció lingüística als webs que es visiten, la qual cosa reflecteix quina és la petjada digital dels internautes. Navegar en català pot incentivar que es generin més contingut en aquest idioma. Més informació a la notícia de la Direcció General de Política Lingüística (DGPL) del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya.
Campanya “Canvia el xip!”
Altres notícies del mes de juny del 2021:
- Reclamem als partits que apliquin mesures concretes per impulsar el català a la Catalunya del Nord (Plataforma per la Llengua, 18-6-2021)
La Plataforma per la Llengua demana una sèrie de compromisos electorals de cara als comicis regionals i departamentals de l’estat francès.
- Disney+ afegeix el doblatge en català de cinc films més (VilaWeb, 14-6-2021)
Ja es poden mirar en català les dues parts de “Els increïbles”, “Chicken Little”, “Germà ós” i “Bolt”.
- Es normalitza l’ús del valencià en els documents de la seu judicial electrònica (Plataforma per la Llengua, 11-6-2021)
La Conselleria de Justícia atén la petició de la Plataforma per la Llengua i facilita en valencià documents de la seu judicial electrònica que fins ara només estaven en castellà.
- Política Lingüística reclama que el nou DNI europeu mantingui el català (Direcció General de Política Lingüística (DGPL) del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya, 15-6-2021)
Els responsables de Política Lingüística del País Valencià, les Illes Balears, el País Basc, Navarra i Galícia també comparteixen la necessitat amb Catalunya que el Ministeri de l’Interior garanteixi la continuïtat de la presència de les llengües pròpies al nou DNI.
- “El català és negoci”, nova campanya de la Fundació Vincle per divulgar els avantatges de l’ús del català en empreses i comerços (Direcció General de Política Lingüística (DGPL) del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya, 15-6-2021)
L’actuació té el suport de la Direcció General de Política Lingüística.
- El Servei de Consum es nega a investigar Leroy Merlín per discriminar il·legalment una clienta valencianoparlant (Plataforma per la Llengua, 23-6-2021)
L’organisme ignora una reclamació presentada per la Plataforma per la Llengua i trasllada la queixa a l’empresa.
- L’oferta d’obres en català a HBO, Amazon Prime i Disney+ és “gairebé nul·la”, segons un informe del CAC (El Punt Avui, 21-6-2021)
Constata que Disney+ i HBO, no assoleixen la quota del 30% d’obra europea en els catàlegs pels abonats de Catalunya.
- Netflix incorpora cinc pel·lícules més en català (Nació Digital, 26-6-2021)
Amb els nous títols, ja es poden veure 13 produccions en llengua catalana a la plataforma.
- Amazon, HBO i Disney obvien el català a les seves plataformes: no arriba ni a l’1% (Victor Rodrigo a Nació Digital, 21-6-2021)
Un informe del CAC determina que l’oferta d’obres en llengua catalana a les principals plataformes, sense comptar Netflix, és pràcticament nul·la.
- Catalunya se situa al capdavant de la indústria dels videojocs (Marc Solanes a elMón, 19-6-2021)
El territori català concentra el 51% de la facturació i el 28% de les empreses que es dediquen als videojocs de tot l’Estat.
- 140 diputats i senadors reclamen a Macron una reforma constitucional que garanteixi la supervivència de les llengües minoritzades (VilaWeb, 18-6-2021)
Els representants volen reformar l’article 2 de la constitució, que reconeix que el francès és l’única llengua oficial de l’estat francès.
- 140 electes francesos reclamen modificar la Constitució per protegir el català (Lluís Bou a ElNacional.cat, 16-6-2021)
- S’engega un pla d’acció per augmentar l’ús social del català entre els joves de Valls (Plataforma per la Llengua, 10-6-2021)
Un estudi de la Plataforma per la Llengua encarregat per l’Ajuntament de Valls determina que un 60% de les converses entre els alumnes als patis dels instituts públics del municipi són en castellà.
- Eivissa acull la presentació del llibre “El català, la llengua efervescent. 77 visions sobre el terreny” (Plataforma per la Llengua, 19-6-2021)
Gran assistència a l’acte de presentació del darrer llibre coordinat per M. Carme Junyent i amb la participació de l’eivissenc Bernat Joan.
- El PSOE vota no al plurilingüisme (Neus Mestres a VilaWeb, 4-6-2021)
“Després de la votació al congrés, es pot afirmar que el PSOE no té una intenció real de caminar cap al reconeixement efectiu de la pluralitat lingüística de l’estat”.
- Tots els presidents de les regions de l’estat francès reclamen a Macron l’ensenyament immersiu (VilaWeb, 3-6-2021)
Reclamen al president francès que protegeixi les llengües minoritzades com “un tresor nacional” tal com diu la constitució.
- Disney+ incorpora al seu catàleg vuit nous films doblats al català (VilaWeb, 4-6-2021)
Com ja va passar amb altres títols, cal cercar-los en castellà i després canviar l’idioma, atès que el cercador de la plataforma no detecta el títol escrit en català.
- La Plataforma per la Llengua demostra amb dades la greu reculada del català als patis dels instituts (VilaWeb, 10-6-2021)
Ho conclou un estudi a partir de1.820 converses en patis d’instituts públics de Valls.
- Can Putades: el pis d’estudiants que revoluciona TikTok en català (Clara Ardévol Mallol a VilaWeb, 15-6-2021)
La Joana, la Laila, la Núria, l’Ona i la Berta reivindiquen la llengua i la Garrotxa en clau d’humor amb vídeos virals a TikTok.
- Mes dels drets digitals (Fundació .cat, 4-6-2021)
- Convocada la VIII Beca Joan Veny dedicada a la variació lingüística del català (Secretaria de Política Lingüística (SPL) del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya, 28-6-2021)
Aquest ajut compta amb el suport de la Secretaria de Política Lingüística.
- Els colors del màrqueting en una nova infografia interactiva del TERMCAT (Secretaria de Política Lingüística (SPL) del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya, 29-6-2021)
- L’Institut d’Estudis Aranesi publica el nou diccionari català-aranès (Direcció General de Política Lingüística (DGPL) del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya, 17-6-2021)
- ‘Vinyetari’, primera antologia de còmic de no-ficció, publicat amb suport de Política Lingüística (Direcció General de Política Lingüística (DGPL) del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya, 14-6-2021)
Fins al 30 de setembre, està oberta la convocatòria per participar en la segona edició del certamen.
- El VIII Seminari de FESOCA es planteja l’aplicació de la llei de la llengua de signes catalana a la societat (Direcció General de Política Lingüística (DGPL) del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya, 3-6-2021)
S’hi presenten els projectes terminològics desenvolupats per Política Lingüística.
- El català, pròxima llengua a Kahoot! (MetaData, 2-6-2021)
El vicepresident de la plataforma, Sean D’Arcy, confirma al ‘Popap’ de Catalunya ràdio que la llengua es troba en la llista d’interfícies locals per desenvolupar.
- La UE pressiona per obrir el mercat dels assistents de veu (MetaData, 10-6-2021)
L’executiu investigarà les restriccions existents d’aquestes tecnologies en els dispositius on s’executen i els seus efectes en la competència.
- El català, invisible en la majoria de plataformes VOD (MetaData, 22-6-2021)
A excepció de Filmin, que ofereix gairebé 2.000 obres en la llengua, la resta de serveis audiovisuals no arriba a cobrir ni el 2% del seu catàleg.
- La CAL participa en un reportatge de la televisió del Südtirol (Coordinadora d’Associacions per la Llengua Catalana (CAL), 11-6-2021)
- Samurais lingüístics (Lluís Llort a El Punt Avui, 21-6-2021)
Enric Gomà, Míriam Martín, Rudolf Ortega, Maria Rodríguez, Ivan Solivellas, Pau Vidal i Magí Camps presenten ‘Molt a favor. 57 propostes i un pacte per la llengua’.
- Política Lingüística publica ‘Nou itineraris: Ruta de les Homilies d’Organyà’ per conèixer els llocs més emblemàtics de la llengua catalana (Direcció General de Política Lingüística (DGPL) del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya, 3-6-2021)
- ‘Spirit: Indomable’ i ‘El telèfon del vent’, les estrenes en català d’aquest divendres (25-6) (Secretaria de Política Lingüística (SPL) del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya, 23-6-2021)
- ‘The Good Traitor’ i ‘Somnis d’una escriptora a Nova York’, les estrenes en català d’aquest divendres (4-6) (Direcció General de Política Lingüística (DGPL) del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya, 3-6-2021)
- ‘La violinista’ s’estrena en català aquest divendres (11-6) (Direcció General de Política Lingüística (DGPL) del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya, 10-6-2021)
- Comença la 29a Mostra Internacional de Films de Dones de Barcelona amb 23 pel·lícules en català (Direcció General de Política Lingüística (DGPL) del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya, 1-6-2021)
La Direcció General de Política Lingüística dona suport a la subtitulació.
- El FIC-CAT arriba a la tretzena edició amb 14 pel·lícules en català (Direcció General de Política Lingüística (DGPL) del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya, 4-6-2021)
El Festival Internacional de Cinema en Català Costa Daurada té el suport de la Direcció General de Política Lingüística.
- La 25a Mostra FIRE!! programa 12 pel·lícules subtitulades en català (Direcció General de Política Lingüística (DGPL) del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya, 10-6-2021)
El festival té el suport de la Direcció General de Política Lingüística.
- El FIC-CAT clou la 13 edició amb 10 premis al cinema en català (Direcció General de Política Lingüística (DGPL) del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya, 17-6-2021)
El Festival Internacional de Cinema en Català Costa Daurada té el suport de la Direcció General de Política Lingüística.
- El CUSC organitza la tercera edició del curs «Els discursos sobre la promoció del català» en línia (Direcció General de Política Lingüística (DGPL) del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya, 2-6-2021)
El curs, d’extensió universitària, té el suport de la Direcció General de Política Lingüística.
- El TERMCAT publica noves infografies amb els noms de les parts de la guitarra i el saxòfon (Direcció General de Política Lingüística (DGPL) del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya, 22-6-2021)
- La campanya “Mediterràniament” guanya el Premi Alimara CAT de promoció turística en català (Direcció General de Política Lingüística (DGPL) del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya, 11-6-2021)
El guardó té el suport de la Direcció General de Política Lingüística.
- ‘Dani Karavan’, el Documental del Mes de juny, subtitulat en català (Direcció General de Política Lingüística (DGPL) del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya, 3-6-2021)
- Organitzem la formació “Activa’t per la llengua” per al voluntariat de l’entitat (Plataforma per la Llengua, 11-6-2021)
Amb aquesta jornada la Plataforma per la Llengua inicia el Pla de Formació per al Voluntariat, amb l’objectiu de potenciar l’activitat dels voluntaris i voluntàries.
- Estrenem el videoclip “Cuida dels altres” a l’Institut Icària de Sant Martí (Plataforma per la Llengua, 29-6-2021)
Els tallers de rap en català, en col·laboració amb Òmnium Sant Martí, han culminat amb el rodatge d’un videoclip amb els alumnes de l’Institut Icària i en Nel·lo C.
- Formentera acull la I Diada per la Llengua (Plataforma per la Llengua, 21-6-2021)
La Pitiüsa menor ha estat l’escenari d’una jornada de lleure, música i compromís per la llengua.
- Celebrem el lliurament del Premi de l’ADAC a la Normalització Lingüística i Cultural 2021 (Plataforma per la Llengua, 8-6-2021)
El pròxim 11 de juny l’ADAC – Plataforma per la Llengua Gironès lliurarà els premis de la 35a edició del certamen. Els guanyadors de l’edició del 2020, ajornada per causes sanitàries, també seran reconeguts i rebran els premis corresponents.
- Geis respon al TSJC que la selectivitat “no es toca” i que el català continuarà essent la llengua preferent (VilaWeb, 7-6-2021)
“La llengua catalana és la llengua vehicular de Catalunya. Les proves d’accés a la universitat no es toquen. Ja s’estava garantint que els alumnes triessin la llengua a l’hora de fer la selectivitat”, ha dit Geis.
- Ja són gairebé 35.000 les veus que clamen contra la castellanització de TV3 (Racó Català 30-6-2021)
Una campanya de Plataforma per la Llengua recull signatures per demanar una televisió pública respectuosa amb el català.
- TSJC: esperem respostes “cautelaríssimes” (Montserrat Cortès a VilaWeb, 8-6-2021)
“Què diria si algú com jo mateixa afirmés que ni a vostè, ni a la sala contenciosa administrativa del TSJC, ni al conjunt de les sales del TSJC els importa un rave el que dictamini la UE amb relació a les llengües perquè fan prevaldre l’espanyol, llengua ‘de destino en lo universal’?”
- El nou DNI europeu veta el català (Racó Català, 3-6-2021)
Si el document d’identitat actual inclou el català i el castellà als Països Catalans, Espanya s’ha encarregat que a partir d’ara exclogui el català.
- El Liceu Francès de Barcelona arracona el català al batxillerat (Racó Català, 18-6-2021)
La direcció del centre considera que el català no és una llengua oficial i incompleix la reglamentació dels Liceus estrangers d’oferir l’especialització en la llengua pròpia del país.
- El supermercat ecològic Spin Food etiqueta en català (ElNacional.cat, 31-5-2021)
- Les principals entitats culturals de les Balears signen un manifest manifest per la Llengua, la Cultura i el País (Obra Cultural Balear (OCB), 14-6-2021)
- Les principals entitats culturals de les Illes organitzen unes jornades conjuntes a Formentera (VilaWeb, 11-6-2021)
L’acte central serà avui a les 20.00 al centre Antoni Tur “Gabrielet”.
- Catalunya: pròxim ‘data center’ d’Europa (Aida Corón a MetaData, 8-6-2021)
La cursa per posicionar-se com un ‘hub’ logístic per a l’emmagatzematge de ‘big data’ situa el territori com un lloc estratègic per garantir les millors connexions i condicions.
- “El joc de les frases desfetes” s’exposa al Museu del Joguet com a premi per haver guanyat el Concurs Tísner de Creació de Jocs de Català (Plataforma per la Llengua, 30-6-2021)
El joc dels alumnes de 5è de l’Escola Lluçanès, de Prats de Lluçanès, estarà exposat al vestíbul del museu fins al 31 de juliol.
- Nou cas de discriminació lingüística: “Per poc em quede sense la vacuna per haver demanat el document en valencià” (VilaWeb, 8-6-2021)
Joan. F Prim Ibanyes denuncia que un dels punts de vaccinació de Mislata no tenia el consentiment escrit per a vaccinar-se amb AstraZeneca en català, i que el personal mèdic no li va donar cap solució.
- Demana la documentació de la vacuna en català. El doctor: “O firmas o digo que renuncias”. La policia: “En gallego, gilipollas” (Racó Català, 8-6-2021)
La víctima ha acabat signant davant les amenaces de facultatiu de deixar-lo sense vaccinar si no signava.
- Una administrativa del Col·legi de l’Advocacia d’Alacant exigeix a una professional que li escriga en castellà (Plataforma per la Llengua, 30-6-2021)
Plataforma per la Llengua demana per carta al degà que l’organisme garantir el dret de fer servir el valencià i que l’incloga a la pàgina web.
- Li fan pagar 65 euros perquè no li accepten una PCR en català al Prat (TOTBarcelona, 11-6-2021)
Una viatgera es queixa que li facin traduir un comprovant sanitari per viatjar des de l’aeroport.
- TMB intenta justificar el menyspreu al català (i la xarxa esclata) (ElNacional.cat, 30-6-2021)
- La Sala de Govern del TSJIB avala el pla de promoció de la llengua catalana als jutjats (dBalears, 9-6-2021)
- Al servei tècnic de Teka a Palma no saben (ni volen saber) què és un «rentaplats» (dBalears, 19-6-2021)
- L’encarregada i dues empleades de la botiga H&M de Palma assetgen dues clientes: «Habla en castellano o inglés, que no te entiendo!» (dBalears, 28-6-2021)
- El futur de la llengua de signes també depèn de tu (Grup Estudi de Llengües Amenaçades (GELA) a VilaWeb, 2-6-2021)
“Els beneficis neurolingüístics i cognitius estan més assegurats amb un bilingüisme intermodal (on convisquin la llengua signada i l’oral) que no en un context monolingüe (sigui oral o signat)”.
- Com validar l’èxit d’un producte en una pàgina web en català? (MetaData, 15-6-2021)
Les paraules clau són un indicador per mesurar la demanda del mercat i per treballar el SEO en un lloc per posicionar-lo a Google.
- És viable i segur el vot electrònic? (Valentín Santamaría a MetaData, 15-6-2021)
“La blockchain pot fomentar la participació, eliminar el vot per correu de residents absents i prescindir de paperetes”.
- Provincianisme idiomàtic (Josep-Lluís Carod-Rovira a Nació Digital, 9-6-2021)
«Contra el supremacisme lingüístic, la imposició idiomàtica i la discriminació del català que significa l’article 3 de la constitució espanyola, resposta activa, democràtica i nacional».
- La meua llengua, sense justificacions (Gal·la Martí a MetaData, 9-6-2021)
“Mostrar la meua realitat a les xarxes és mostrar també la meua llengua”.
- El Tempir guardonat amb el premi Vicent Ventura 2021 (El Tempir, 3-6-2021)
- Bilingüisme o por? (David Valls a Racó Català, 10-6-2021)
- A favor del català (Judit Batlle Frigola a Núvol, 10-6-2021)
Us oferim un breu tastet de 10 de les 57 propostes per la llengua catalana del nou llibre coordinat per Enric Gomà.
- Deu articles de Clàudia Rius (Bernat Puigtobella a Núvol, 6-6-2021)
L’editor de Núvol tria deu articles antològics de la Clàudia Rius, ara que la cap de redacció de Núvol comença una nova etapa a la Conselleria de Cultura.
- El sexe i la llengua (Maria Cucurull a Núvol, 16-6-2021)
Mentre ens calgui el DNI, necessitem mantenir-nos ferms en la nostra llengua.
- La Berta Aroca i el got mig ple (Gerard Furest i Dalmau a Núvol, 1-6-2021)
Hem de valorar tot el contingut de qualitat generat en llengua catalana, encara que aquesta no sigui d’ús exclusiu.
- Unides Podem i la “llengua balear” (Sebastià Alzamora a Ara.cat, 24-6-2021)
- Cap a la decrepitud (Ponç Feliu a El Punt Avui, 29-6-2021)
- La llengua de les PAU i el problema inexistent (Mail Obert de Marta Rojals a VilaWeb, 14-6-2021)
“Que amb la llengua hi ha més feina a fora dels instituts que a dins, jo no ho poso en dubte. Ara bé, aquest final feliç del batxillerat tampoc no me’l crec”.
- A les Illes xerren balear? (Mail Obert de Gemma Pasqual i Escrivà a VilaWeb, 29-6-2021)
“Així com un mag treu un conill d’un barret, han tret el terme ‘balear’, que no usa ningú a les Illes. Balear perquè no hi ha pebrots de posar ‘mallorquí'”.
- Guiris de segona (Mail Obert de Pau Vidal a VilaWeb, 17-6-2021)
El gremi de l’hostaleria clama pel retorn del turisme internacional, perquè amb el nacional no en fan prou. A la nosa de la calor tocarà afegir-hi, un any més, el menyspreu lingüístic.
- Inoculació oculta (Mail Obert de Pau Vidal a VilaWeb, 10-6-2021)
“Apunts del natural sobre el paisatge verbal d’un punt de vacunació. I si aprofitéssim la punxamenta massiva per injectar quatre instruccions lingüístiques al sector?”.
- Rentar taula i parar plats (Mail Obert de Pau Vidal a VilaWeb, 3-6-2021)
Dietari (14). Si a la pica rentem (o escurem) plats, per què a la màquina hauríem de rentar vaixelles? I a sobre ni tan sols aprenem les lliçons gratuïtes de supremacisme lingüístic.
- Les llengües normals de països normals (Grup Estudi de Llengües Amenaçades (GELA) a VilaWeb, 30-6-2021)
“El català (i en força menor mesura l’aranès) és una llengua anormal en el context mundial. Forma part d’un club força petit”.
- Júlia i Valentina Planas (La incorrecta): «No podem treballar per la llengua amb materials obsolets» (Pep Martí a Nació Digital, 24-6-2021)
Les dues germanes han publicat “Parla bé, collons!”, una guia heterodoxa del català, i reclamen una actitud positiva en defensa de l’idioma: “Ningú voldrà parlar una llengua que diem que s’està morint”.
- Desapareixen definitivament els diacrítics: aquests són els 15 que sobreviuen (Irene Montagut a Nació Digital, 29-6-2021)
S’acaba la pròrroga de quatre anys i mig que l’IEC havia deixat per fer el canvi.
- Un viatge lingüístic pel món dels colors (Diari de Tarragona, 4-6-2021)
Divulgació. Hajar El Housaini i Xavier Rull han escrit el llibre ‘Per què dels colors en diem com en diem?’.
Enllaços del Baròmetre de l’ús del català a Internet de WICCAC:
Deixeu un comentari