Actualització mensual del resum de situació del Baròmetre de l’ús del català a Internet de WICCAC a 30 de juny del 2021.

Resum de dades destacades:

 • El percentatge global d’ús del català és del 65,93% (alt), 0,01 punts percentuals inferior al del mes anterior (65,94%).
 • Hi ha 10 dels 35 sectors analitzats a l’estudi que tenen un percentatge d’ús del català inferior al 50%. N’hi ha 7 que tenen un percentatge del 30 al 50% (baix) i 3 inferior al 30% (molt baix).

Notícies destacades del mes de juny del 2021:

 • La situació del català en les tecnologies de veu obre les Matinals de llengua de Política Lingüística de 2021. La Direcció General de Política Lingüística del Departament de Cultura, amb la col·laboració del Departament de la Vicepresidència i de Polítiques Digitals i Territori, va portar a terme el 4 de juny la Matinal de Llengua en línia per difondre la situació de les tecnologies de veu en català. La directora general de Política Lingüística, Ester Franquesa, va obrir la Matinal amb l’afirmació que les tecnologies de la veu s’apliquen a àmbits que fins fa poc resultaven inimaginables i va insistir que el català, com a llengua mitjana europea “ha de ser present sense reserves al món digital amb veu pròpia”. Va recordar que només el 5% de les 7.000 llengües tenen presència a Internet. “El català, hi és. Que sigui on són les tecnologies, d’entrada o com a opció d’entorn multilingüe ha estat i és un objectiu del govern” va afegir. Franquesa també va esmentar projectes concrets en aquest camí que ha impulsat Política Lingüística com l’establiment d’un acord amb Google el 2016 per millorar el seu projecte de veu d’alta qualitat; l’Acord de Govern d’impuls del català digital de caràcter transversal, i l’acord de Govern sobre clàusules de contractació perquè les interfícies amb contingut lingüístic, pantalla i veu siguin en català. Finalment va mostrar confiança perquè el projecte Aina pugui optar als fons NextGeneration, cosa que permetria accelerar-ne el desenvolupament. Més informació a la notícia de la Direcció General de Política Lingüística (DGPL) del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya.
  La llengua catalana i les tecnologies de llenguatge. Anàlisi i directori
  Anàlisi de la llengua catalana en l’entorn de les tecnologies del llenguatge
 • Presentem un traductor alemany – català basat en xarxes neuronals. Softcatalà ha publicat un nou traductor automàtic alemany-català i català-alemany basat en tecnologia de xarxes neuronals, un camp dins de l’aprenentatge automàtic. Podeu accedir-hi amb l’enllaç https://www.softcatala.org/traductor/. La incorporació d’aquesta nova llengua, que fins ara no oferíem, suposa un pas més per a la llengua catalana, ja que actualment tots els serveis que existeixen de traducció català a alemany amb tecnologies neuronals són de pagament, com per exemple Google Translate, que cobra per cada crida al seu sistema o si voleu traduir fitxers. Més informació a la notícia de Softcatalà.
  Traductor alemany – català basat en xarxes neuronals
 • La Direcció General de Política Lingüística es converteix en la Secretaria de Política Lingüística per destacar la llengua com a prioritat governamental. El Govern de la Generalitat ha aprovat el Decret de reestructuració del Departament de Cultura, en el qual queden recollits quatre canvis estructurals rellevants. La intenció és redefinir les estructures del Departament i la governança dels seus equipaments i organismes adscrits per tal d’adaptar-ne els objectius a la realitat actual. La Direcció General de Política Lingüística eleva el seu rang i es converteix en la Secretaria de Política Lingüística. Amb aquest canvi, el Departament de Cultura destaca la llengua com a prioritat governamental, en un context social plurilingüe en què cal garantir el futur del català, l’occità i la llengua dels signes catalana (LSC) i actualitzar els mecanismes que estudien i n’impulsen l’ús des d’una visió integradora i cohesionadora dins de la societat catalana. Des d’un punt de vista formal, la Secretaria de Política Lingüística reforça la vocació transversal i constructiva d’aquest ens, que se situa al centre de l’actuació pública. El secretari de Política Lingüística es nomenarà properament, i el seu encàrrec principal serà desenvolupar un gran pacte per la llengua per tal de protegir, incentivar i incrementar l’ús del català en tots els sectors. Més informació a la notícia de la Secretaria de Política Lingüística (SPL) del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya.
  Francesc Xavier Vila, nou secretari de Política Lingüística
 • El català és negoci”, nova campanya de la Fundació Vincle per divulgar els avantatges de l’ús del català en empreses i comerços. La nova web elcatalaesnegoci.cat és una eina elaborada per la Fundació Vincle amb la col·laboració de la Plataforma per la Llengua que té la voluntat d’ajudar i orientar les empreses i establiments comercials que vulguin introduir el català al seu negoci per complir amb una bona pràctica lingüística. La campanya vol posar en valor el potencial econòmic que té la llengua catalana i pretén ajudar les empreses i establiments comercials a aplicar correctament les diverses normatives que afecten els usos del català en el sector. La web elcatalaesnegoci.cat fusiona, amplia i actualitza els continguts de les webs www.empresaencatala.cat i www.comerçencatala.cat. L’espai ha estat dissenyat per oferir guies de bones pràctiques pel que fa a l’ús de la llengua al comerç i a l’empresa, documents sobre la legislació vigent dels territoris de parla catalana i també eines i recursos útils que pretenen estendre l’ús del català a l’empresa. Més informació a la notícia de la Plataforma per la Llengua.
  Campanya “El català és negoci”
 • Llancem la campanya “Digues Bon Dia” per fer del valencià la llengua d’inici al comerç. La campanya «Digues Bon dia», que aquest dijous dia 10 de juny llança la Plataforma per la Llengua, vol promoure el valencià com a llengua de comunicació inicial als establiments comercials de València i de la comarca de l’Horta. Tot i l’alt grau de coneixement lingüístic, és habitual a València que molts parlants de la ciutat i de les comarques passen a expressar-se en castellà en parlar amb gent desconeguda, especialment al món del comerç. El principal objectiu de la campanya «Digues Bon dia» és empoderar els valencianoparlants perquè es mantinguen en valencià en les converses amb desconeguts. A més, es pretén mostrar València com una gran ciutat que estima i valora la seua llengua pròpia. Més informació a la notícia de la Plataforma per la Llengua.
 • Política Lingüística orienta les empreses perquè incorporin el català a les xarxes socials corporatives. La Direcció General de Política Lingüística ha publicat unes orientacions pràctiques per impulsar l’ús de la llengua catalana en les xarxes socials de les empreses que operen en el mercat català. Inscrita dins el programa Emmarca’t per a grans empreses, aquesta línia d’acció té per objectiu instar-les a utilitzar la llengua catalana en les comunicacions de les xarxes socials, tenint en compte que gairebé un 70 % dels consumidors catalans manifesta que voldria que les marques s’hi comuniquessin en aquesta llengua. La proposta sobre la gestió lingüística a l’empresa enfocada a les xarxes socials ofereix diversos models que poden ser aplicats fàcilment a la gestió comunicativa de les organitzacions. Com a element comú situen el client en el centre d’atenció per assegurar que pugui ser atès en català, satisfer les seves demandes lingüístiques i establir-hi, així, una relació de proximitat. Més informació a la notícia de la Direcció General de Política Lingüística (DGPL) del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya.
 • Ep! Interactiu, nova proposta de Política Lingüística per aprendre el català oral també fora de l’aula. Ep! Interactiu és el nou recurs que ha creat la Direcció General de Política Lingüística integrat al curs oral de català Ep! Escolta i Parla, que s’adreça directament a les persones que volen aprendre la llengua oral –o consolidar el que han après a les classes– a partir d’activitats basades en la imatge i el so. L’interactiu acosta l’aprenentatge de la llengua catalana a persones poc o gens alfabetitzades, també facilita al professorat de català per a adults una eina amb activitats en línia molt útils a les aules virtuals i per recomanar-les per a les pràctiques fora de l’aula. S’adrecen també a tothom que vulgui millorar el domini del català oral i aprendre o consolidar estructures senzilles i vocabulari bàsic. Més informació a la notícia de la Direcció General de Política Lingüística (DGPL) del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya.
  Ep! Interactiu
 • Més pel·lícules en català disponibles a Disney+. En el marc de relació regular que la Direcció General de Política Lingüística manté amb Disney perquè distribueixi amb normalitat les pel·lícules que disposen de doblatge en català, Disney+ ha posat aquesta setmana a disposició dels seus abonats nous títols en català com ara Avions, Avions 2. Equip de rescat, Campaneta i la llegenda de la bèstia, En Ralph, el destructor, En Ralph destrueix internet, Mulan, Ratatouille i Star Wars: Els últims Jedi. Els títols s’afegeixen a Raya i l’últim drac, Soul, Espies Disfressats i Frozen 2, ja disponibles. La companyia anirà oferint nous títols a mesura que pugui anar incorporant la resta d’àudios disponibles en català. Més informació a la notícia de la Direcció General de Política Lingüística (DGPL) del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya.
 • Política Lingüística participa en la difusió de la campanya de la Fundació .cat per fomentar la navegació a Internet en català. La Direcció General de Política Lingüística participa en la difusió de la campanya “Canvia el xip!” de la Fundació .cat per fomentar que les persones que naveguen per Internet ho facin en català. Amb el lema “A Internet, en català”, s’impulsen un conjunt d’accions per normalitzar l’ús de la llengua catalana a la xarxa començant per establir-hi la configuració als dispositius i navegadors. L’acció incideix en la idea que el simple gest individual de triar el català com a llengua preferida és la manera de fer visible aquesta opció lingüística als webs que es visiten, la qual cosa reflecteix quina és la petjada digital dels internautes. Navegar en català pot incentivar que es generin més contingut en aquest idioma. Més informació a la notícia de la Direcció General de Política Lingüística (DGPL) del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya.
  Campanya “Canvia el xip!”

Altres notícies del mes de juny del 2021:

 • Política Lingüística reclama que el nou DNI europeu mantingui el català (Direcció General de Política Lingüística (DGPL) del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya, 15-6-2021)
  Els responsables de Política Lingüística del País Valencià, les Illes Balears, el País Basc, Navarra i Galícia també comparteixen la necessitat amb Catalunya que el Ministeri de l’Interior garanteixi la continuïtat de la presència de les llengües pròpies al nou DNI.
 • El PSOE vota no al plurilingüisme (Neus Mestres a VilaWeb, 4-6-2021)
  “Després de la votació al congrés, es pot afirmar que el PSOE no té una intenció real de caminar cap al reconeixement efectiu de la pluralitat lingüística de l’estat”.
 • El català, pròxima llengua a Kahoot! (MetaData, 2-6-2021)
  El vicepresident de la plataforma, Sean D’Arcy, confirma al ‘Popap’ de Catalunya ràdio que la llengua es troba en la llista d’interfícies locals per desenvolupar.
 • Samurais lingüístics (Lluís Llort a El Punt Avui, 21-6-2021)
  Enric Gomà, Míriam Martín, Rudolf Ortega, Maria Rodríguez, Ivan Solivellas, Pau Vidal i Magí Camps presenten ‘Molt a favor. 57 propostes i un pacte per la llengua’.
 • TSJC: esperem respostes “cautelaríssimes” (Montserrat Cortès a VilaWeb, 8-6-2021)
  “Què diria si algú com jo mateixa afirmés que ni a vostè, ni a la sala contenciosa administrativa del TSJC, ni al conjunt de les sales del TSJC els importa un rave el que dictamini la UE amb relació a les llengües perquè fan prevaldre l’espanyol, llengua ‘de destino en lo universal’?”
 • El nou DNI europeu veta el català (Racó Català, 3-6-2021)
  Si el document d’identitat actual inclou el català i el castellà als Països Catalans, Espanya s’ha encarregat que a partir d’ara exclogui el català.
 • Catalunya: pròxim ‘data center’ d’Europa (Aida Corón a MetaData, 8-6-2021)
  La cursa per posicionar-se com un ‘hub’ logístic per a l’emmagatzematge de ‘big data’ situa el territori com un lloc estratègic per garantir les millors connexions i condicions.
 • El futur de la llengua de signes també depèn de tu (Grup Estudi de Llengües Amenaçades (GELA) a VilaWeb, 2-6-2021)
  “Els beneficis neurolingüístics i cognitius estan més assegurats amb un bilingüisme intermodal (on convisquin la llengua signada i l’oral) que no en un context monolingüe (sigui oral o signat)”.
 • És viable i segur el vot electrònic? (Valentín Santamaría a MetaData, 15-6-2021)
  “La blockchain pot fomentar la participació, eliminar el vot per correu de residents absents i prescindir de paperetes”.
 • Provincianisme idiomàtic (Josep-Lluís Carod-Rovira a Nació Digital, 9-6-2021)
  «Contra el supremacisme lingüístic, la imposició idiomàtica i la discriminació del català que significa l’article 3 de la constitució espanyola, resposta activa, democràtica i nacional».
 • A favor del català (Judit Batlle Frigola a Núvol, 10-6-2021)
  Us oferim un breu tastet de 10 de les 57 propostes per la llengua catalana del nou llibre coordinat per Enric Gomà.
 • Deu articles de Clàudia Rius (Bernat Puigtobella a Núvol, 6-6-2021)
  L’editor de Núvol tria deu articles antològics de la Clàudia Rius, ara que la cap de redacció de Núvol comença una nova etapa a la Conselleria de Cultura.
 • El sexe i la llengua (Maria Cucurull a Núvol, 16-6-2021)
  Mentre ens calgui el DNI, necessitem mantenir-nos ferms en la nostra llengua.
 • La Berta Aroca i el got mig ple (Gerard Furest i Dalmau a Núvol, 1-6-2021)
  Hem de valorar tot el contingut de qualitat generat en llengua catalana, encara que aquesta no sigui d’ús exclusiu.
 • La llengua de les PAU i el problema inexistent (Mail Obert de Marta Rojals a VilaWeb, 14-6-2021)
  “Que amb la llengua hi ha més feina a fora dels instituts que a dins, jo no ho poso en dubte. Ara bé, aquest final feliç del batxillerat tampoc no me’l crec”.
 • A les Illes xerren balear? (Mail Obert de Gemma Pasqual i Escrivà a VilaWeb, 29-6-2021)
  “Així com un mag treu un conill d’un barret, han tret el terme ‘balear’, que no usa ningú a les Illes. Balear perquè no hi ha pebrots de posar ‘mallorquí'”.
 • Guiris de segona (Mail Obert de Pau Vidal a VilaWeb, 17-6-2021)
  El gremi de l’hostaleria clama pel retorn del turisme internacional, perquè amb el nacional no en fan prou. A la nosa de la calor tocarà afegir-hi, un any més, el menyspreu lingüístic.
 • Inoculació oculta (Mail Obert de Pau Vidal a VilaWeb, 10-6-2021)
  “Apunts del natural sobre el paisatge verbal d’un punt de vacunació. I si aprofitéssim la punxamenta massiva per injectar quatre instruccions lingüístiques al sector?”.
 • Rentar taula i parar plats (Mail Obert de Pau Vidal a VilaWeb, 3-6-2021)
  Dietari (14). Si a la pica rentem (o escurem) plats, per què a la màquina hauríem de rentar vaixelles? I a sobre ni tan sols aprenem les lliçons gratuïtes de supremacisme lingüístic.
 • Les llengües normals de països normals (Grup Estudi de Llengües Amenaçades (GELA) a VilaWeb, 30-6-2021)
  “El català (i en força menor mesura l’aranès) és una llengua anormal en el context mundial. Forma part d’un club força petit”.

Enllaços del Baròmetre de l’ús del català a Internet de WICCAC: