- La web de la UE estarà en 9 llengües extracomunitàries però en català no. (Font: PxL)
- Govern, partits i entitats donen la sortida al debat públic del Pacte Nacional per la Llengua. (Font: SPL)
- Ràdio Arrels guanya la 9a edició dels Premis Martí Gasull i Roig a l’exemplaritat en la defensa de la llengua. (Font: PxL)
- El català supera les 1.000 hores enregistrades al Common Voice. (Font: Softcatalà)
- El Govern de la Generalitat presenta la campanya “La nostra llengua és la teva veu”, que s’inscriu en el projecte AINA. (Font: SPL)
- El projecte AINA busca milions de veus perquè la tecnologia entengui i parli el català. (Font: Departament de la Vicepresidència i de Polítiques Digitals i Territori)
- 6.700 persones decideixen el guanyador de la 9a edició dels Premis Martí Gasull i Roig. (Font: PxL)
- L’oferta de continguts en català a Netflix segueix sent gairebé nul·la (0,5%). (Font: CAC)
- Entitats d’arreu de l’Estat espanyol exigeixen als partits que esmenin la llei audiovisual per garantir quotes substancials de català, basc i gallec. (Font: PxL)
- Aconseguim que la nova llei no obligui a emprar el castellà com a llengua vehicular de l’escola a les Illes. (Font: PxL)
- Resum de l’any 2021 a Softcatalà. (Font: Softcatalà)
- La Viquipèdia en català ja té els 10.000 articles vitals. (Font: Amical Wikimedia)
- Millorem l’accessibilitat de les dades obertes de Softcatalà. (Font: Softcatalà)
- La publicació del tercer mòdul de l’“Ep! Escolta i Parla” completa el curs per aprendre català oral. (Font: SPL)
- Optimot obre un concurs de mems sobre llengua. (Font: SPL)
- Nova infografia del TERMCAT amb els termes clau de la ciberseguretat en les relacions socials. (Font: SPL)
Actualització mensual del resum de situació del Baròmetre de l’ús del català a Internet de WICCAC a 28 de febrer del 2022.
Resum de dades destacades:
- El percentatge global d’ús del català és del 66,12% (alt), 0,03 punts percentuals superior al del mes anterior (66,09%).
- Hi ha 10 dels 35 sectors analitzats a l’estudi que tenen un percentatge d’ús del català inferior al 50%. N’hi ha 7 que tenen un percentatge del 30 al 50% (baix) i 3 inferior al 30% (molt baix).
Notícies destacades del mes de febrer del 2022:
- La web de la UE estarà en 9 llengües extracomunitàries però en català no. El català continuarà bandejat de la pàgina web oficial de la Unió Europea en el futur pròxim. Així ho estableixen dues normes publicades al Butlletí Oficial de l’Estat espanyol (BOE) el primer dia de desembre de 2021 que regulen “normes detallades sobre el funcionament del portal web”. Totes dues disposicions diuen que la informació en aquesta pàgina haurà d’estar disponible “en les llengües oficials dels estats membres” i també en “rus, àrab, japonès, xinès, albanès, bosnià, macedoni, hindi i turc”. A més, un seguit d’informacions addicionals que s’enviaran per correu electrònic també estarà disponible en aquests idiomes. La negativa de les institucions espanyoles de fer el català oficial internament i de sol·licitar-ne l’oficialitat a la Unió Europea té l’efecte que la normativa europea crea tota mena de situacions de discriminació per als catalanoparlants. Més informació a la notícia de Plataforma per la Llengua.
- Govern, partits i entitats donen la sortida al debat públic del Pacte Nacional per la Llengua. El president de la Generalitat, Pere Aragonès i Garcia, va presidir el passat 22 de febrer la primera trobada del Pacte Nacional per la Llengua. La reunió va comptar amb la participació del vicepresident del Govern i conseller de Polítiques Digitals i Territori, Jordi Puigneró; la consellera de Cultura, Natàlia Garriga; el secretari de Política Lingüística, Francesc Xavier Vila; representants dels partits polítics que formen part del Pacte, sociolingüistes, entitats membres del Consell Social de la Llengua Catalana, així com altres entitats representatives del foment de la llengua. Durant aquesta primera reunió es va presentar un informe acadèmic sobre la situació de la llengua realitzat per set acadèmics de diverses universitats catalanes i de l’Institut d’Estudis Catalans. D’aquesta manera es dona la sortida al procés participatiu del Pacte Nacional per la Llengua adreçat a institucions, entitats i ciutadans. Un procés de reflexió i debat per tal d’assolir el màxim consens possible, que s’estendrà des del febrer fins al juliol. Més informació a la notícia de la Secretaria de Política Lingüística (SPL) del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya.
- Ràdio Arrels guanya la 9a edició dels Premis Martí Gasull i Roig a l’exemplaritat en la defensa de la llengua. Ràdio Arrels ha rebut aquest dilluns (28-2) al vespre el IX Premi Martí Gasull i Roig, gràcies a un procés de votació popular que ha durat un mes i que ha comptat amb la participació de més de 6.700 votants. Mateu Pons, president de l’Associació Arrels, i Laura Bertran, periodista de l’emissora, han estat els encarregats de recollir el guardó de la mà del president Pere Aragonès. Pons ha posat en valor el compromís de Ràdio Arrels amb el català en els seus quaranta anys d’existència i ha recalcat que l’emissora ha mantingut un equilibri “complicat però necessari” entre el aquest compromís i la qualitat: “Ràdio Arrels no és només una ràdio en català, sinó una ràdio amb programes excel·lents”. L’única ràdio íntegrament en català de la Catalunya del Nord ha rebut el guardó en una gala al Teatre Poliorama que també ha servit per lliurar el Premi Especial del Jurat al pedagog Joaquim Arenas, en reconeixement de tota una vida lligada a la defensa del català i per haver estat un dels artífexs de la immersió lingüística. Més informació a la notícia de Plataforma per la Llengua.
Premis Martí Gasull i Roig
- El català supera les 1.000 hores enregistrades al Common Voice. Gràcies a la contribució desinteressada de la comunitat catalanoparlant, el català ha superat les 1.000 hores enregistrades i les 900 hores validades al projecte Common Voice, com es pot comprovar en la nova versió del corpus de Common Voice publicada el passat 26 de gener. A més, hi han participat el Barcelona Supercomputing Center i Política Lingüística de la Generalitat de Catalunya en l’elaboració i recopilació de textos per a enregistrar. El Common Voice és un projecte clau per a garantir la presència del català en les noves tecnologies relacionades amb la veu, el reconeixement de la parla, la síntesi de veu, etc. Més informació a la notícia de Softcatalà.
- El Govern de la Generalitat presenta la campanya “La nostra llengua és la teva veu”, que s’inscriu en el projecte AINA. El president de la Generalitat, Pere Aragonès, va assegurar que el projecte AINA, que té per objectiu que la tecnologia entengui i parli el català, “és una aposta estratègica de país per seguir impulsant el català cap al futur”. Una aposta, va dir, “tan important com ho és l’escola en català o disposar d’uns mitjans de comunicació en la nostra llengua”. “Amb l’AINA el català farà un salt qualitatiu i quantitatiu en l’ecosistema digital”, va reblar. El cap de l’Executiu, acompanyat del vicepresident del Govern i conseller de Polítiques Digitals i Territori, Jordi Puigneró, va encapçalar el passat 16 de febrer l’acte de presentació de la campanya “La nostra llengua és la teva veu”, que es llançà el 17 de febrer i que s’inscriu en el projecte AINA, impulsat pel Govern en col·laboració amb el Barcelona Supercomputing Center – Centro Nacional de Supercomputación (BSC-CNS) per fer possible que les màquines entenguin i parlin el català. Més informació a la notícia de la Secretaria de Política Lingüística (SPL) del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya.
Campanya “La nostra llengua és la teva veu” – Projecte AINA
- El projecte AINA busca milions de veus perquè la tecnologia entengui i parli el català. Sota el lema ‘La nostra llengua és la teva veu’, el Govern de Catalunya va llançar el 17 de febrer una campanya de captació de veus per generar el primer corpus o “diccionari” de veu del català. La campanya s’inscriu en el projecte AINA, impulsat pel Departament de la Vicepresidència i de Polítiques Digitals i Territori en col·laboració amb el Barcelona Supercomputing Center-Centro Nacional de Supercomputación (BSC-CNS) per fer que la tecnologia entengui i parli la nostra llengua. El projecte AINA està construint els corpus (conjunts massius de dades) i els models de la llengua catalana de manera que qualsevol empresa o organització pugui utilitzar-los per desenvolupar les seves solucions o serveis específics (traductors, assistents personals, sintetitzadors de veu, classificadors de textos, etc.) per tal de poder-nos relacionar amb les màquines en català. Més informació a la notícia del Departament de Vicepresidència, Polítiques Digitals i Territori de la Generalitat de Catalunya.
- 6.700 persones decideixen el guanyador de la 9a edició dels Premis Martí Gasull i Roig. Plataforma per la Llengua va tancar diumenge 20 de febrer a la nit el termini per decidir qui ha de ser el guanyador de la novena edició dels Premis Martí Gasull i Roig. Els candidats finalistes són Ràdio Arrels, el diari dBalears i La Fageda i en la votació, que ha estat oberta a tothom durant un mes, hi han participat 6.748 persones, un 43,4% més que en l’edició de l’any passat. D’altra banda, el jurat ha decidit lliurar el Premi Especial del Jurat al mestre i pedagog Joaquim Arenas, un dels artífexs de la immersió lingüística. El guardó honorífic, que s’atorga per sisena vegada, vol reconèixer la trajectòria d’Arenas en la defensa del català i vol servir per reivindicar la vigència del model d’escola catalana, i més tenint present la ratificació del Tribunal Suprem a la sentència que imposa un mínim del 25% d’hores lectives en castellà a les escoles. Més informació a les notícies de Plataforma per la Llengua (1) i (2).
- L’oferta de continguts en català a Netflix segueix sent gairebé nul·la (0,5%). La presència a Netflix d’obres audiovisual en llengua catalana és gairebé nul·la (0,5%), segons consta en el darrer BIAC elaborat pel Consell de l’Audiovisual de Catalunya (CAC). El BIAC actualitza les dades d’un informe corresponent al febrer de l’any 2020, i constata que tot i que en dos anys la plataforma ha duplicat el nombre d’obres del seu catàleg, la presència del català continua sent residual. Actualment, la plataforma ofereix un total de 6.034 obres, mentre que l’any 2020 era de 3.512 títols. Per gèneres, les obres es distribueixen en llargmetratges i pel·lícules per a TV (53,6%) i obres seriades (46,4%). Tanmateix, la presència d’obres en català és només del 0,5% del total de l’oferta (30 títols), mentre fa dos anys era del 0,3% (9 obres). Més informació a la notícia del Consell de l’Audiovisual de Catalunya (CAC).
- Entitats d’arreu de l’Estat espanyol exigeixen als partits que esmenin la llei audiovisual per garantir quotes substancials de català, basc i gallec. Sis entitats d’arreu de l’Estat espanyol, Plataforma per la Llengua, Òmnium Cultural, Kontseilua, A Mesa, Acció Cultural del País Valencià i Obra Cultural Balear, tornen a fer un front comú, tal com ja va passar al desembre a Madrid, per exigir als partits polítics catalans, valencians, bascos, gallecs i balears que utilitzin el seu pes polític per forçar el govern espanyol a augmentar la presència de les llengües minoritzades a la nova llei audiovisual, que començarà a tramitar el Congrés dels Diputats aquest mateix mes de febrer amb el debat sobre la totalitat de dijous vinent (24-2). Les entitats reclamen als partits dels seus territoris que esmenin el projecte de llei espanyol durant la tramitació parlamentària per tal de garantir una presència substancial de doblatges i subtítols en llengües oficials de l’Estat diferents del castellà a totes les plataformes audiovisuals amb independència del lloc on tinguin la seva seu. Més informació a la notícia de Plataforma per la Llengua.
- Aconseguim que la nova llei no obligui a emprar el castellà com a llengua vehicular de l’escola a les Illes. La setmana passada (del 14 de febrer), Plataforma per la Llengua, acompanyada d’altres entitats del Moviment per l’Escola en català -STEI, Alternativa i UOB -, demostrava mitjançant una conferència de premsa el rebuig a la nova Llei d’educació de les Illes Balears. En concret, les entitats varen manifestar que és inacceptable la incorporació del castellà com a llengua vehicular, exigien aturar-ne la tramitació i que es retornàs al diàleg amb les entitats de la societat civil. A més, es recordava que l’escola és un dels pocs àmbits que garanteix l’aprenentatge del català d’una part de la societat illenca i que, per tant, la llengua pròpia de les Illes Balears sigui un element de cohesió social. Amb tot, aquest dimarts migdia 22 de febrer, durant el debat i votació del projecte de llei d’Educació, s’ha aprovat que la nova llei no obligui a emprar el castellà com a llengua vehicular de l’escola, fet que Plataforma per la Llengua considera un èxit del Moviment per l’Escola en català, de l’entitat i de la societat civil. Més informació a la notícia de Plataforma per la Llengua.
- Resum de l’any 2021 a Softcatalà. Tanquem l’any amb 77,6 milions de visualitzacions de pàgines en el nostre web, i això representa un increment d’un 12 % respecte a l’any 2020. El corrector ha acabat el 2021 amb 34 milions de visites, un increment del 16,5 % respecte al 2020. El diccionari de sinònims acomiada l’any amb 13 milions de visites, amb un increment del 0,5 % anual, però un increment del 10 % en el segon semestre, que es correspon amb la nova versió del diccionari de sinònims. Les 5 expressions més cercades en el diccionari de sinònims durant el 2021 són: a més a més, fer, tenir, realitzar i important. Finalment, el traductor acaba el 2021 amb 17,6 milions de visites, un increment del 5,28% respecte a 2020. Les noves iniciatives presentades durant el 2021 són: nova versió del Catalanitzador, diccionari de sinònims totalment renovat, millores del servei de traducció neuronal amb dades i models lliures, Common Voice i models de reconeixement de la parla, les nostres comparances, d’Eugeni S. Reig i projectes de traducció. Més informació a la notícia de Softcatalà.
- La Viquipèdia en català ja té els 10.000 articles vitals. El repte de l’any del 20è aniversari de la Viquipèdia en català no era gens fàcil. La Viquipèdia en català sempre ha estat en les primeres posicions pel que fa a la completesa dels 1.000 articles bàsics. Però volíem fer un pas més, i el març del 2021 ens vam proposar tenir els 10.000 articles considerats bàsics que totes les viquipèdies haurien de tenir i millorar els existents. I, com tantes vegades, la comunitat viquipedista ho va tornar a fer. Del 16 de març al 31 de desembre es van crear els 516 articles que mancaven. També es van expandir la majoria dels articles de la llista amb 40.688 edicions i 42.235 referències. 1.056 usuaris van incorporar 39,44 milions d’octets als articles. La Viquipèdia en català és ara una de les tres que té tots els articles de la llista dels 10.000 i en menys d’un any ha passat de la posició 13 a l’11 pel que fa a la seva completesa, incrementant la puntuació en 6,67 punts, fins al 72,56. Més informació a la notícia d’Amical Wikimedia.
- Millorem l’accessibilitat de les dades obertes de Softcatalà. La disponibilitat de les dades obertes accessibles amb llicències lliures és un factor clau perquè una llengua avanci en les noves tecnologies. Especialment en el cas de llengües minoritzades com el català, és important facilitar la col·laboració tecnològica per a continuar creixent al costat de les llengües que tenen més pes en el món digital. Amb aquesta iniciativa volem aportar el nostre gra de sorra perquè les dades amb llicències lliures que generem siguin fàcilment accessibles. Per tal de facilitar l’accés a aquestes dades a tots els usuaris, hem agrupat totes les dades en un nou portal de Dades obertes. Totes aquestes dades estan marcades amb etiquetatge schema.org, cosa que permet que indexadors com DataSet Search de Google les puguin trobar i indexar. Més informació a la notícia de Softcatalà.
Nou portal de Dades obertes de Softcatalà
- La publicació del tercer mòdul de l’“Ep! Escolta i Parla” completa el curs per aprendre català oral. La Secretaria de Política Lingüística ha incorporat al portal de Llengua Catalana 93 recursos didàctics nous corresponents al tercer mòdul del curs Ep! Escolta i Parla, que facilitaran la tasca didàctica a tot el professorat de català per a adults. Concretament, en aquest tercer mòdul s’han publicat 57 presentacions i 36 làmines amb imatges noves que, juntament amb els recursos dels dos mòduls anteriors, posen a disposició del professorat un total de 296 recursos audiovisuals: 175 presentacions i 124 làmines. A més, la pàgina web del curs conté una minisèrie de 21 vídeos corresponents al conjunt dels tres mòduls i 66 activitats interactives adreçades directament a l’aprenent. Més informació a la notícia de la Secretaria de Política Lingüística (SPL) del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya.
Ep! Escolta i Parla. Mòdul 3
- Optimot obre un concurs de mems sobre llengua. El servei d’atenció personalitzada de l’Optimot (SAP) celebra 14 anys de la seva posada en marxa amb un concurs de mems. Per participar-hi, cal publicar entre el 23 de febrer i el 2 de març mems en piulades en què consti l’etiqueta #ConcursOptimot14 i les mencions dels comptes @optimotcat, @llenguacatalana, @iec i @termcat. Els mems han d’estar relacionats amb qualsevol tema de llengua (vocabulari, gramàtica, terminologia, convencions, traducció, literatura, etc.). També han de ser lingüísticament correctes i el contingut no pot ser ofensiu o inapropiat. Més informació a la notícia de la Secretaria de Política Lingüística (SPL) del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya.
Concurs de l’Optimot – Celebrem amb mems!
- Nova infografia del TERMCAT amb els termes clau de la ciberseguretat en les relacions socials. El TERMCAT, amb la col·laboració de l’Agència de Ciberseguretat de Catalunya, presenta una nova infografia titulada La ciberseguretat en les relacions socials: termes clau, en què il·lustra les propostes catalanes adequades per a un conjunt de termes d’aquest àmbit que sovint es difonen en anglès. Els perills associats a la ciberseguretat depassen els entorns professionals i actuen també, i amb força, en l’àmbit de les relacions socials entre persones. Així, els atacants despleguen un seguit de tècniques de persuasió, basades en la manipulació psicològica i emocional, que s’utilitzen per a aconseguir que usuaris de la xarxa infringeixin normes de seguretat i revelin informació personal (dades personals i bancàries, imatges íntimes…). Més informació a la notícia de la Secretaria de Política Lingüística (SPL) del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya.
Altres notícies del mes de febrer del 2022:
- Una llei d’Unides Podem consagra la imposició del castellà a l’etiquetatge i als contractes per Internet (Plataforma per la Llengua, 25-2-2022)
La nova Llei de consum del ministre Alberto Garzón inclou algunes de les propostes presentades per ERC però continua discriminant els catalanoparlants en aspectes clau.
- Com podem ‘catalanitzar’ el telèfon mòbil i l’ordinador? (VilaWeb, 11-2-2022)
Us expliquem els passos que heu de seguir per a configurar els dispositius electrònics en català.
- Trenta actes presencials i sis vídeos a les xarxes per commemorar el Dia Internacional de la Llengua Materna (Secretaria de Política Lingüística (SPL) del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya, 21-2-2022)
Alumnes del CPNL comparteixen frases fetes en les seves llengües i n’expliquen la similitud amb expressions catalanes en sis vídeos divulgatius.
- Llancem Xategem, l’alternativa al WhatsApp per a les pimes catalanes (Parlem Telecom, 27-1-2022)
- Joaquim Arenas rebrà el Premi Especial del Jurat a la novena edició dels Premis Martí Gasull i Roig (Plataforma per la Llengua, 14-2-2022)
El jurat reivindica la tasca del pedagog, un dels artífexs de la immersió lingüística, tenint en compte que el Tribunal Suprem ha ratificat la sentència que imposa un mínim del 25% d’hores en castellà a les escoles.
- Els premis Martí Gasull clamen llarga vida a l’escola catalana (Joan Safont Plumed a VilaWeb, 28-2-2022)
El mestre i pedagog Joaquim Arenas i Ràdio Arrels han estat els guardonats amb els premis Martí Gasull i Roig, que atorga anualment Plataforma per la Llengua.
- El Govern aixeca la mirada i presenta ‘Catalonia looks Up’ al MWC per albirar les oportunitats de la nova economia de l’espai (Departament de la Vicepresidència i de Polítiques Digitals i Territori, 23-2-2022)
52 empreses, entitats i centres tecnològics catalans seran presents a l’estand de Catalunya.
El Govern també promou la participació de 50 startups catalanes al 4YFN.
S’han organitzat més de 1.200 reunions de negoci entre empreses catalanes, startups, inversors i grans corporacions d’una seixantena de països.
- El projecte AINA recull 250.000 captacions de veu en la seva primera setmana en funcionament (VilaWeb, 24-2-2022)
Puigneró detalla que s’enregistren de mitjana 40.000 gravacions diàries.
- El català ha perdut 280.000 parlants en quinze anys, segons l’informe del Pacte Nacional per la Llengua (VilaWeb – Europa Pres – ACN, 22-2-2022)
El president de la Generalitat, Pere Aragonès, ha dit que cal ampliar els consensos per a augmentar l’ús social del català.
- Llengua en retrocés (El Punt Avui, 23-2-2022)
L’informe que obre el debat del Pacte Nacional per la Llengua conclou que el català continuarà sent minoritari sense el suport estatal i de la Unió Europea.
La justícia ha devaluat l’autonomia lingüística de la Generalitat.
- Que es parli a les botigues i al metge: els 10 reptes del català, segons els experts (Laura Serra a Ara.cat, 23-2-2022)
Es fa pública la diagnosi dels acadèmics en la primera reunió del Pacte Nacional per la Llengua, que busca el consens “més ampli possible”.
- Plataforma per la Llengua demana personar-se en el procés judicial sobre el 25% de classes en castellà a les Illes (Plataforma per la Llengua, 15-2-2022)
El grupuscle Plis Educación pretén que la sentència que vol tombar la immersió a Catalunya es faci extensiva a Illes Balears.
- El català tremola a l’oficina i al taulell (L’Econòmic – El Punt Avui, 13-2-2022)
Les darreres enquestes evidencien que el català perd presència en l’àmbit econòmic. Hom demana rigor en l’aplicació de la llei i més compromís de l’empresari.
- Normalització digital, amb l’Aina (Editorial d’El Punt Avui, 21-2-2022)
- Connecta’t en valencià: una campanya per a valencianitzar els dispositius electrònics (Escola Valenciana, 21-2-2022)
Escola Valenciana, Wikimedia València i Softvalencià impulsen aquesta iniciativa.
- L’Oficina de Drets Lingüístics d’Escola Valenciana registra una vulneració lingüística al dia en 2022 (Escola Valenciana, 17-2-2022)
El sanitari és l’àmbit que concentra un major nombre de vulneracions, seguit de les administracions locals.
- El Ministeri de Justícia ofereix el certificat de naixement en “valencià”, “català” o “mallorquí” (Racó Català, 24-2-2022)
La realització del tràmit es pot fer amb totes aquestes opcions que evidencien la seva intenció de fragmentar la llengua.
- Una usuària denuncia que l’app oficial de Ford no funciona si tens el mòbil configurat en català (Racó Català, 26-2-2022)
L’aplicació és necessària per activar i obrir o tancar portes del vehicle.
- Ivan Solivellas: “Hi ha bona part de la societat que no és que no sàpiga parlar en català, sinó que l’ignora” (Martí Gelabert a VilaWeb, 19-2-2022)
Entrevista a Ivan Solivellas, delegat de Plataforma per la Llengua a les Illes i una de les cares visibles del Moviment per l’Escola en Català.
- El Govern impulsarà la recerca en 6G per potenciar la sobirania tecnològica i el lideratge de Catalunya en la connectivitat del futur (Departament de la Vicepresidència i de Polítiques Digitals i Territori, 8-2-2022)
- La FOLC també vol que s’esmeni la llei estatal de l’audiovisual per afavorir la reciprocitat televisiva (Federació d’Organitzacions per la llengua catalana (FOLC), 14-2-2022)
- Propostes d’esmenes de la FOLC al projecte de llei estatal de l’audiovisual per a una presència normalitzada del català a totes les plataformes i televisions (Federació d’Organitzacions per la llengua catalana (FOLC), 9-2-2022)
- El Barça es compromet a fer canvis urgents en la política lingüística del club (VilaWeb, 1-2-2022)
La directiva del Barça establirà un calendari de treball amb Plataforma per la Llengua.
- Aragonès: “El Pacte Nacional per la Llengua ha de ser un dels grans instruments de consens de Catalunya” (Racó Català, 23-2-2022)
El cap de l’Executiu dona el tret de sortida al procés participatiu per fer avançar la llengua catalana com a eina de cohesió i progrés.
- Rut Carandell, nova directora de Plataforma per la Llengua (Plataforma per la Llengua. 18-2-2022)
L’entitat vol reforçar la seva estratègia en un context en què la llengua s’ha col·locat al centre del debat.
- Famílies de l’escola de Canet presenten batalla judicial per evitar la imposició del 25% de castellà (VilaWeb, 4-2-2022)
El col·lectiu ha avançat que esgotarà totes les vies legals per defensar el dret a què s’hi mantingui el català com a llengua vehicular.
- Òmnium i la Cambra de Comerç signen un conveni per fomentar l’ús del català a les empreses (VilaWeb, 12-2-2022)
Es treballarà per identificar les dificultats que frenen l’ús del català a les empreses i els comerços i desenvolupar eines que contribueixin a cobrir-les.
- Els passatemps geogràfics, una nova moda a les xarxes (VilaWeb, 22-2-2022)
L’Eurekat i el GeoGuessr són dos dels jocs geogràfics que més han triomfat darrerament a les xarxes.
- El castellà desapareixerà com a llengua vehicular a la llei d’educació de les Illes (VilaWeb, 21-2-2022)
Els partits del govern rectifiquen i el català continuarà sent l’única llengua vehicular.
- El Moviment per l’Escola en Català a les Illes Balears s’oposa a la Llei d’educació (Plataforma per la Llengua, 16-2-2022)
Les entitats consideren inacceptable que s’incorpori el castellà com a llengua vehicular i exigeixen que s’aturi la tramitació d’aquesta llei i que es retorni al diàleg amb les entitats de la societat civil.
- El Govern rectifica i no inclourà el castellà com a llengua vehicular a la nova Llei d’Educació (dBalears, 21-2-2022)
- Totes les dades per entendre els riscos que té el català a l’hora de sobreviure (Oriol March a NacióDigital, 22-2-2022)
El Pacte Nacional per la Llengua es posa en marxa amb un informe elaborat per set acadèmics que conclou que no existeix risc d’extinció imminent, però mostra tendències preocupants.
- Ensenyar català a les màquines (Xavi Aguilar a El Punt Avui, 16-2-2022)
El projecte Aina busca milions de veus per fer la base de dades que permeti portar la llengua oral a les plataformes digitals. El Centre de Supercomputació de Barcelona participa en el projecte, que rep 3 milions d’euros.
- Com puc ser un donant de veu? (Xavi Aguilar a El Punt Avui, 16-2-2022)
La recol·lecció d’enregistraments està oberta totes les edats, registres i variants dialectals. Serviran per establir els fonaments dels assistents de veu que es desenvoluparan més endavant amb locutors professionals.
- “Estem en un cercle viciós i cal revertir-lo” (Pere Bosch i Cuenca a La República – El Punt Avui, 18-2-2022)
És el president de Plataforma per la Llengua, la principal organització en defensa del català. Amb ell iniciem una sèrie de reportatges i entrevistes a persones compromeses amb la llengua catalana.
- “Atacar la llengua és una manera de diluir la nació” (Pere Bosch i Cuenca a La República – El Punt Avui, 25-2-2022)
És un dels pares del model d’immersió a l’escola, en perill per la sentència del Tribunal Suprem. Joaquim Arenas i Sampera (Mataró, 1938) té una llarga trajectòria marcada pel compromís en defensa de la llengua.
- Escola en Català demana al govern de les Illes que aturi la tramitació de la nova llei d’educació (VilaWeb, 16-2-2022)
Considera inacceptable que s’incorpori el castellà com a llengua vehicular perquè agreuja la situació d’emergència lingüística,
- VilaWeb Paper: Llengua i nació a Europa, les deu situacions més insòlites del continent (VilaWeb, 4-2-2022)
- El 76% dels catalans defensa la immersió lingüística, segons el CEO (VilaWeb, 9-2-2022)
Gairebé el 70% dels catalanoparlants considera que el català està amenaçat.
- Neurones Fregides: la plataforma de divulgació en català que vol acostar la ciència a la població (Júlia Julbe a VilaWeb, 31-1-2022)
Una quarantena de joves impulsen una xarxa per a donar veu a la recerca del país i fer més entenedora la ciència.
- TinderCat, el fenomen per lligar i xafardejar en català a la xarxa (Fundació .cat, 17-2-2022)
- El fenomen TinderCat, molt més que lligar en català a Twitter (Marina Arbós a VilaWeb, 5.2-2022)
Va començar com una broma, amb l’eslògan “First Dates Catalunya: qui vulgui lligar que ho digui”, i ja acumula milers de seguidors.
- D’‘Alcarràs’ a Aina: el català és un bon negoci (Jaume Fàbrega, President del Consell de Cambres de Catalunya i de la Cambra de Girona, a El Punt Avui, 20-2-2022)
- El videojoc ‘Tresors de l’Egeu’, gran triomfador dels Premis GamingCat 2021 (Racó Català, 15-2-2022)
El passat diumenge es van anunciar els guanyadors als millors videojocs en català de l’any en un directe especial al canal de Twitch de Gaming.cat.
- Busquen milions de veus de voluntaris perquè la tecnologia entengui i parli el català (CCMA, 15-2-2022)
La campanya “La nostra llengua és la teva veu”, del projecte Aina, vol recollir milions de veus de diverses edats i variants dialectals perquè es puguin desenvolupar productes o serveis tecnològics en català.
- Els greus perills de les estafes per internet: quines són les més habituals? Es poden recuperar els diners? Com es poden evitar? (Arnau Lleonart Fernàndez a VilaWeb, 19-2-2022)
Cada dia hi ha més de 300 denúncies per estafes per internet. Els Mossos d’Esquadra reconeixen les dificultats per a atrapar els ciberdelinqüents mentre les estafes augmenten cada any.
- Malestar pel nou règim lingüístic que prepara Educació a Catalunya i que rebaixa la immersió (VilaWeb, 9-2-2022)
El currículum educatiu que elabora el Departament d’Educació dóna “autonomia” als centres perquè decideixin el nombre d’hores en català i en castellà segons l’entorn sociolingüístic.
- RTVE justifica les burles al català fetes en un programa de RNE (VilaWeb, 23-2-2022)
“En cap moment tenien com a objectiu ridiculitzar el català ni cap altra llengua del nostre país”, diuen en una resposta enviada al senador Carles Mulet.
- Segona edició dels premis per a creadors de contingut en català (Fundació .cat, 2-2-2022)
- “No ser a Internet és com no existir” – Elteunegoci. cat (Fundació .cat,11-2-2022)
- La meitat de les entitats del tercer sector tenen dificultats per digitalitzar-se (Fundació .cat, 9-2-2022)
- La campanya #NormalitzaMallorca aconsegueix que el Consell de Mallorca mogui peça (Plataforma per la Llengua, 3-2-2022)
La institució insular ha anunciat per a 2022 un ajut nou per a Ajuntaments per a normalització de senyals i cartells.
- Aprovada una moció que insta l’Ajuntament de Sabadell a fer complir el Reglament d’usos lingüístics (Plataforma per la Llengua, 3-2-2022)
Plataforma per la Llengua impulsa la moció juntament amb altres entitats i partits polítics havent recopilat incompliments del reglament ara fa un any.
- Celebrem l’Any Joan Fuster amb l’organització de nombroses activitats i més d’una cinquantena de tallers (Plataforma per la Llengua, 3-2-2022)
Plataforma per la Llengua se suma a la celebració del centenari de Joan Fuster, un dels grans intel·lectuals del segle XX a casa nostra.
- Aconseguim més de 50.000 euros per a l’audiovisual en català amb l’arrodoniment solidari dels supermercats Bonpreu i Esclat (Plataforma per la Llengua, 4-2-2022)
- Plataforma per la Llengua i Obra Cultural de l’Alguer celebren lo Dia Internacional de la Llengua Materna (Plataforma per la Llengua, 21-2-2022)
- El Consell Escolar entrega a Educació un document amb 67 propostes de millora per reforçar l’ús del català (Racó Català, 6-2-2022)
El CEC vol que es prioritzi l’ús de continguts en català a l’aula però també en l’oferta cultural dirigida als joves.
- “Internet és un dret instrumental que permet accedir a altres drets” (Aida Corón a MetaData, 14-2-2022)
Xavier Trabado Referent del m4Social a la Junta Directiva de la Taula del Tercer Sector.
- Alatac: construir la futura xarxa catalana descentralitzada (Aida Corón a MetaData, 16-2-2022)
David Mora crea nous dominis arrelats a Catalunya a través de la cadena de blocs HNS, impulsada per administrar un sistema de propietat d’adreces descentralitzat.
- El prototip de planeta connectat del MWC (Aida Corón a MetaData, 28-2-2022)
El congrés de telefonia torna a Barcelona amb una proposta de món plenament digital i enllaçat amb el 5G que aprofundeix la vida en remot accelerada per la covid-19.
- Què han presentat les grans tecnològiques al Mobile World Congress? (MetaData, 28-2-2022)
Xips, telèfons mòbils, portàtils i televisions intel·ligents amb un denominador comú: la 5G.
- La Generalitat vol la teva veu perquè el Siri i l’Alexa parlin en català (Marc Vilajosana a MetaData, 15-2-2022)
El Govern inverteix 3 MEUR en el Projecte AINA per potenciar la recaptació de mostres de veu de la ciutadania a Common Voice.
- El metavers ja busca treballadors (Aida Corón a MetaData, 23-2-2022)
La creació d’un món virtual necessita desenvolupadors que creïn la plataforma en línia i les eines per accedir-hi, i professionals d’àrees diverses per generar-hi una activitat que imiti la de l’esfera real.
- Les novetats del Mobile World Congress 2022 (MetaData, 23-2-2022)
Processadors més potents, mòbils amb bateries més bones i amb càmeres d’encara més qualitat són algunes de les innovacions de la nova edició del congrés de telefonia.
- El 61% del tercer sector destina menys d’un 2% del pressupost a la digitalització (Marc Vilajosana a MetaData, 3-2-2022)
La manca de recursos econòmics i la bretxa digital amb els usuaris són els principals obstacles per l’adopció de les noves tecnologies.
- Barcelona crea la xarxa GETHub per impulsar la presència de la dona en el sector TIC (MetaData – ACN, 14-2-2022)
El projecte estarà coordinat per l’escola tecnològica allWomen.tech i ja compta amb la participació d’empreses com Allianz, Pepsico i Holaluz.
- El Govern invertirà 30 MEUR fins a 2026 per impulsar 1.400 projectes d’innovació sostenible (MetaData – ACN, 16-2-2022)
Les empreses podran optar a ajuts de fins a 150.000 euros, que estan parcialment finançats per l’impost d’emissions als vehicles contaminants.
- Catalunya, tercer territori europeu en captació de fons del Green Deal (MetaData, 14-2-2022)
Una cinquantena d’empreses i entitats obtenen 27,4 milions d’euros per impulsar projectes d’R+D i innovació per combatre el canvi climàtic.
- L’Estadi Olímpic acollirà una incubadora de ‘start-ups’ esportives (MetaData, 3-2-2022)
La iniciativa té un pressupost de 2,8 milions d’euros i s’instal·larà a la façana sud del recinte a principis de 2023.
- El 47% de les ‘start-ups’ catalanes treballa amb tecnologies ‘deep tech’ (Marc Vilajosana a MetaData, 7-2-2022)
Un informe d’ACCIÓ assenyala que el Principal ja compta amb 1900 empreses emergents, un 11% més que el 2020.
- MonTech, el projecte educatiu de la UdG per fomentar les tecnologies creatives (MetaData – ACN, 3-2-2022)
La iniciativa fusiona la metodologia Montessori amb la cultura DIY i compta amb finançament europeu i amb la participació de docents d’arreu del continent.
- Les millors apps per fomentar les habilitats STEM entre les nenes (MetaData. 11-2-2022)
Aquestes aplicacions mòbils permetran que els infants aprenguin sobre matemàtiques, ciència o programació mentre es diverteixen.
- La verificació en dos passos de Google redueix un 50% els robatoris de comptes (MetaData, 9-2-2022)
La mesura de seguretat s’ha aplicat de manera automàtica a 150 milions d’usuaris de Gmail i dos milions de YouTube.
- “La transformació digital no va de tecnologia, sinó de com aplicar-la perquè generi valor” (MetaData, 25-2-2022)
Xavier Milà Director gerent del CTTI.
- Educació proposa reduir les hores de tecnologia a l’ESO a la meitat (Marc Vilajosana a MetaData, 15-2-2022)
L’assignatura és la més perjudicada per les hores dedicades a l’ensenyament per projectes, un canvi que mobilitza la comunitat de professors.
- Barcelona vol arribar als 175.000 llocs de treball al 22@ el 2030 (MetaData – ACN, 9-2-2022)
El consistori vol equilibrar la urbanització d’espais per a l’àmbit empresarial amb la construcció de 7.000 nous habitatges.