- Més de 200 queixes per discriminacions lingüístiques a la universitat durant el primer quadrimestre. (Font: PxL)
- 7 organitzacions s’uneixen per demanar a l’ONU que actuï a favor de l’escola en català. (Font: PxL)
- Els docents, protagonistes de la segona fase de la campanya “Tots som referents lingüístics. No t’excusis!”. (Font: PxL)
- Una extensió permet usar Microsoft Dynamics 365 Business Central en català. (Font: SPL)
- ACAPPS ofereix recursos audiovisuals subtitulats en català per millorar l’ocupabilitat. (Font: SPL)
- Garriga: “Les converses amb les plataformes avancen i Netflix inclourà 70 noves pel·lícules i sèries subtitulades i doblades en català cada any”. (Font: SPL)
- Reclamem al Govern que rectifiqui i que reforci el model d’escola en català. (Font: PxL)
- Reclamem que l’acord entre el Govern i Netflix no substitueixi la millora del projecte de llei audiovisual. (Font: PxL)
- Més de cent cinquanta personalitats signen un manifest contra la proposta de modificar la immersió. (Font: VilaWeb)
- Els responsables de Política Lingüística demanen al govern estatal que inverteixi de forma igualitària en totes les llengües oficials. (Font: SPL)
- Política Lingüística completa Fils de conversa, recurs digital per promoure la conversa en català. (Font: SPL)
- El Consell Lingüístic Assessor proposarà les bases pedagògiques i lingüístiques per reforçar el model d’escola catalana. (Font: Departament d’Educació)
- La Plataforma per la Llengua i la CAL signen un acord de col·laboració. (Font: CAL)
- Primers materials per a l’autoaprenentatge de llengua de signes catalana. (Font: SPL)
- Nextus, la plataforma educativa en català de documentals en VOSC. (Font: SPL)
- Comença el projecte ‘Més dones a la Viquipèdia!’ per visibilitzar les dones que donen nom a equipaments públics. (Font: Amical Wikimedia)
Actualització mensual del resum de situació del Baròmetre de l’ús del català a Internet de WICCAC a 31 de març del 2022.
Resum de dades destacades:
- El percentatge global d’ús del català és del 66,12% (alt), el mateix que el del mes anterior (66,12%).
- Hi ha 10 dels 35 sectors analitzats a l’estudi que tenen un percentatge d’ús del català inferior al 50%. N’hi ha 7 que tenen un percentatge del 30 al 50% (baix) i 3 inferior al 30% (molt baix).
Notícies destacades del mes de març del 2022:
- Més de 200 queixes per discriminacions lingüístiques a la universitat durant el primer quadrimestre. Han estat 209 les queixes per discriminacions lingüístiques a la universitat que ha rebut durant el primer quadrimestre del curs la campanya “La universitat, en català!”. Impulsada per Plataforma per la Llengua, el Sindicat d’Estudiants dels Països Catalans (SEPC), la Federació Nacional d’Estudiants de Catalunya (FNEC) i el Bloc d’Estudiants Agermanats (BEA), la campanya va arrencar a l’octubre amb l’estrena d’una web per facilitar les denúncies i es va comprometre a informar cada quadrimestre de l’evolució de les vulneracions i de la situació de la llengua a les universitats catalanes, valencianes i balears. La primera anàlisi de la situació revela que el 58% de les queixes rebudes són per canvis de llengua d’una assignatura respecte de la llengua anunciada al pla docent i que el 24% respon a la manca d’oferta d’assignatures en català. Més informació a la notícia de Plataforma per la Llengua.
Campanya ‘La universitat, en català!’
- 7 organitzacions s’uneixen per demanar a l’ONU que actuï a favor de l’escola en català. Set organitzacions de la societat civil s’han unit per reclamar al relator de minories de les Nacions Unides, Fernand de Varennes, que actuï per frenar la campanya dels tribunals espanyols que busca tombar la immersió i imposar la vehicularitat del castellà al sistema educatiu de Catalunya. El relator, una figura tècnica que vetlla perquè els estats respectin els drets de les minories, ja havia comminat les autoritats espanyoles l’any 2020 a “revisar qualsevol mesura que pugui reduir la proporció d’ensenyament que es du a terme en la llengua minoritària catalana a les escoles públiques”. Les set organitzacions que han signat la comunicació al relator són Sine Qua Non, Plataforma per la Llengua, el Sindicat d’Estudiants dels Països Catalans (SEPC), Fundació Escola Valenciana, Language Rights, USTEC-STEs i la Intersindical. Més informació a la notícia de Plataforma per la Llengua.
- Els docents, protagonistes de la segona fase de la campanya “Tots som referents lingüístics. No t’excusis!”. Els docents són els protagonistes de la segona fase de la campanya “Tots som referents lingüístics. No t’excusis!”, una iniciativa que ja ha aconseguit més de 31.000 signatures i que està impulsada per Plataforma per la Llengua i pels sindicats SEPC, USTEC-STEs i Intersindical-CSC. La nova fase de la campanya, que tot just arrenca, vol sensibilitzar els docents del seu rol com a referents lingüístics d’infants i adolescents i donar-los eines perquè siguin exemplars en els usos lingüístics. Per això, la nova fase de la campanya inclou la publicació d’una guia amb consells específics per als docents i la difusió per xarxes socials de vídeos en clau d’humor protagonitzats per l’actor Raul Roco, conegut per fer vídeos virals interpretant el personatge d’una professora. Més informació a la notícia de Plataforma per la Llengua.
Campanya “Tots som referents lingüístics. No t’excusis!”
- Una extensió permet usar Microsoft Dynamics 365 Business Central en català. La publicació de l’extensió BC CAT desenvolupada per Olivia permet utilitzar en català Microsoft Dynamics 365 Business Central, la solució de gestió per a PIMES anteriorment anomenada Navision. Gràcies a les noves possibilitats d’incloure millores en el programa, Olivia ha fet la traducció de l’eina, que ja està disponible per descarregar gratuïtament a l’AppSource, el mercat web d’aplicacions de Microsoft. El projecte ha tingut el suport del Departament de Cultura mitjançant la Secretaria de Política Lingüística. L’empresa s’ha compromès a mantenir l’eina en totes les versions posteriors per donar-hi continuïtat. Més informació a la notícia de la Secretaria de Política Lingüística (SPL) del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya.
Business Central en català
- ACAPPS ofereix recursos audiovisuals subtitulats en català per millorar l’ocupabilitat. L’Associació Catalana per a la Promoció de les Persones amb Sordesa (ACAPPS) ha subtitulat recursos audiovisuals en català com a part d’un projecte per millorar l’ocupabilitat de les persones amb sordesa que rep el suport de la Secretaria de Política Lingüística. Els materials subtitulats són recursos elaborats específicament per ajudar en la recerca de feina (com ara per fer un currículum i formació informàtica) i altres recursos que ja existeixen, que tenen interès i que no tenen subtítols en català, com conferències, tutorials i càpsules informatives. Més informació a la notícia de la Secretaria de Política Lingüística (SPL) del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya.
ACAPPS – Fons audiovisual subtitulat
- Garriga: “Les converses amb les plataformes avancen i Netflix inclourà 70 noves pel·lícules i sèries subtitulades i doblades en català cada any”. En el marc de les reunions de treball amb les principals plataformes de vídeo a demanda que la consellera Natàlia Garriga està impulsant des de l’inici de la legislatura, el Departament de Cultura i l’empresa Netflix han arribat a un primer compromís per impulsar la presència del català al seu servei. Aquest acord, que també s’aplicarà a les llengües gallega i basca, permet que la plataforma incorpori anualment 70 pel·lícules i sèries en els tres idiomes. Totes les opcions de llengua estaran finançades per Netflix, i estaran disponibles als 190 països en els quals el servei té subscriptors. Més informació a la notícia de la Secretaria de Política Lingüística (SPL) del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya.
- Reclamem al Govern que rectifiqui i que reforci el model d’escola en català. Plataforma per la Llengua està totalment en contra de la Proposició de Llei de modificació de la Llei 1/1998, de 7 de gener, de política lingüística presentada per ERC, Junts, PSC i Comuns i els reclama una rectificació. L’entitat considera que la incorporació explícita de la vehicularitat del castellà en una llei catalana representaria un pas enrere, que el català no es pot permetre en l’actual situació d’emergència lingüística, especialment greu entre la població més jove. A més, considera que aquesta renúncia, a banda de ser perillosa, seria estèril i gratuïta, en tant que no serviria per donar resposta als requeriments judicials de la sentència del TSJC núm. 5201/2020, de 16 de desembre, que pretén imposar un mínim del 25% d’hores lectives en castellà. Plataforma per la Llengua considera que el Govern no pot cedir a l’activisme judicial que, sense cap criteri pedagògic, pretén tombar un model que afavoreix la cohesió social i que està avalat per una immensa majoria de la societat. Més informació a la notícia de Plataforma per la Llengua.
- Reclamem que l’acord entre el Govern i Netflix no substitueixi la millora del projecte de llei audiovisual. Plataforma per la Llengua celebra l’acord entre el Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya i Netflix per incrementar la presència del català en aquesta plataforma, però considera que el pas endavant és molt petit i reclama que aquest acord no substitueixi la millora del projecte de llei audiovisual espanyola. Per l’ONG del català, que després de set anys de l’arribada de Netflix a Espanya només s’hagi pogut assolir aquest tímid acord constata que reformar la llei continua sent la millor manera per aconseguir normalitzar el català a les plataformes audiovisuals. Plataforma per la Llengua fa una crida a evitar que gestos com aquest facin perdre de vista la necessitat d’aconseguir una llei audiovisual que obligui les plataformes a tenir una oferta substancial del seu catàleg en català. Més informació a la notícia de Plataforma per la Llengua.
- Més de cent cinquanta personalitats signen un manifest contra la proposta de modificar la immersió. La modificació de la llei de política lingüística, en l’article sobre la llengua a l’ensenyament, ha aixecat crítiques perquè reconeix el castellà com a llengua d’ús a l’escola i perquè no assegura la vehicularitat del català. S’ha fet públic el manifest “Defensem l’escola en català!”, en què més de cent cinquanta signants d’àmbits diversos, com ara escriptors, filòlegs i activistes per la llengua, insten a no aprovar la reforma, reforçar la normalització del català i no cedir a l’embat judicial que “pretén tombar un model que afavoreix la cohesió social i que compta amb el suport de la immensa majoria de la societat”. El manifest reclama als grups parlamentaris que votin contra la modificació, que garanteixin el mateix accés de tots els alumnes al coneixement i a l’ús del català i que col·laborin amb les institucions de la resta dels Països Catalans a fer del català l’idioma públic comú i de cohesió de la societat. Més informació a la notícia de VilaWeb.
Manifest “Defensem l’escola en català!”
- Els responsables de Política Lingüística demanen al govern estatal que inverteixi de forma igualitària en totes les llengües oficials. Els responsables de Política Lingüística dels governs valencià, català i balear, Rubén Trenzano, Francesc Xavier Vila i Beatriu Defior, s’han reunit a València en el marc de la Declaració de Palma que van signar en 2017 per a enfortir lligams i coordinar accions conjuntes dins dels tres territoris. En aquesta trobada han valorat el Projecte estatal de recuperació ‘Nova economia de la llengua’ del Ministeri d’Afers Econòmics i Transformació Digital. D’acord amb la informació feta pública, el projecte preveu una inversió de 1.100 milions d’euros, que se centren quasi exclusivament en el desenvolupament tecnològic i l’ensenyament del castellà a l’estranger i només reserva el 2,7 % del total de fons a la resta de llengües oficials. Més informació a la notícia de la Secretaria de Política Lingüística (SPL) del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya.
- Política Lingüística completa Fils de conversa, recurs digital per promoure la conversa en català. La Secretaria de Política Lingüística ha publicat la desena i última unitat de Fils de conversa, recurs digital per promoure la conversa en català de forma lúdica. Amb aquesta nova unitat hi ha més de 300 activitats disponibles per estimular l’expressió oral a través de vídeos, àudios i imatges que es combinen amb activitats lúdiques i interactives que hi estan integrades. La nova unitat porta per títol “De gran voldria ser” i proposa compartir il·lusions i històries de vida que il·luminin el futur. Més informació a la notícia de la Secretaria de Política Lingüística (SPL) del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya.
Fils de conversa
- El Consell Lingüístic Assessor proposarà les bases pedagògiques i lingüístiques per reforçar el model d’escola catalana. El Consell Lingüístic Assessor va celebrar el 4 de març la primera trobada des de la seva creació l’1 de març en el Consell Executiu del Govern. Aquest òrgan consultiu definirà a partir d’ara les estratègies pedagògiques i lingüístiques per impulsar l’ús del català als centres educatius. El conseller d’Educació, Josep Gonzàlez-Cambray, va fer l’encàrrec al Consell recentment constituït per tal que elabori propostes de millora en l’ús de la llengua catalana a escoles i instituts. Més informació a la notícia del Departament d’Educació de la Generalitat de Catalunya.
- La Plataforma per la Llengua i la CAL signen un acord de col·laboració. Avui, 23 de març de 2022, s’han reunit representants de la Plataforma per la Llengua i de la Coordinadora d’Associacions per la Llengua Catalana (CAL) per procedir a la signatura d’un acord de col·laboració entre ambdues entitats. El conveni té com a objectiu dur a terme el projecte Xerrem Junts a les poblacions de Catalunya on la Plataforma per la Llengua desenvolupa plans integrals de foment del català. El projecte Xerrem Junts de la CAL té com a objectius principals la millora de l’ús oral del català, el foment de la cohesió social i el coneixement del país. Les bases metodològiques amb les quals es desenvoluparà el projecte són els de la gratuïtat, el tractament únic de l’oralitat, l’exclusió d’aprenentatges acadèmics, el centrament en temes de la vida quotidiana, el seguiment de pautes de conversa i ajustament als nivells de competència. Més informació a la notícia de la Coordinadora d’Associacions per la Llengua Catalana (CAL).
Projecte ‘Xerrem Junts’
- Primers materials per a l’autoaprenentatge de llengua de signes catalana. Per primera vegada s’han publicat materials per a l’autoaprenentatge de llengua de signes catalana (LSC). Es tracta de les primeres 12 càpsules interactives i autocorrectives que permeten iniciar-se en l’aprenentatge de l’LSC. Les càpsules són sobre temes com les faules, els sentits i la geografia, i es presenten a una plataforma en línia oberta i gratuïta. Els materials han estat elaborats per un equip de 12 persones sordes i oïdores, i són accessibles des del web d’autoaprenentatge de LSC. Més informació a la notícia de la Secretaria de Política Lingüística (SPL) del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya.
Web d’autoaprenentatge de LSC
- Nextus, la plataforma educativa en català de documentals en VOSC. Aquest any 2022, la plataforma en línia Nextus de documentals per a l’àmbit de l’educació estarà disponible a sis països. Aquesta plataforma creada a Catalunya destaca i promociona pel·lícules documentals de qualitat i subtitulades en cinc idiomes, entre els quals el català, amb el suport de la Secretaria de Política Lingüística del Departament de Cultura. El projecte va arrencar el setembre 2021 de la mà de tres escoles a la Bisbal d’Empordà, Munic i Salònica, i ara ja es fa servir a 45 centres de l’Estat espanyol, Alemanya i Grècia, arribant a 315 docents i 7.500 alumnes. Es preveu que properament s’estengui també a França, Irlanda i Portugal. Actualment ofereix 31 pel·lícules documentals, 636 clips i 185 col·leccions com a recurs pedagògic per aprofundir sobre les diverses matèries que es treballen en centres educatius de tot tipus: instituts, universitats, escoles d’adults, etc. El material disponible és avalat per un equip pedagògic multidisciplinari. Més informació a la notícia de la Secretaria de Política Lingüística (SPL) del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya.
Nextus
- Comença el projecte ‘Més dones a la Viquipèdia!’ per visibilitzar les dones que donen nom a equipaments públics. Amb dades d’aquest 8 de març de 2022, el Dia Internacional de les Dones, només el 19,65 % de biografies de la Viquipèdia en català són de dones. Per millorar aquesta dada, periòdicament i durant tot l’any, els voluntaris de la Viquipèdia impulsen nous projectes. En aquest context aquest dijous 9 de març s’ha presentat el viquiprojecte Més dones, que pretén, en un any, dur a terme una tasca de visibilització dels equipaments públics dels territoris de parla catalana que tenen nom de dona, i crear a la Viquipèdia les biografies admissibles. En la presentació del primer dels informes del projecte, Catalina Girona, d’Amical Wikimedia, ha destacat la importància dels projectes que impulsen els voluntaris durant tot l’any per crear biografies de dones, i ha fet una crida a la participació de les dones en els projectes de coneixement lliure. El president de l’entitat, Miquel Codolar, ha indicat que en el marc de la sensibilització a través de les dades, es contactarà amb els instituts amb nom de dona sense entrada a la Viquipèdia per donar-los a conèixer el projecte. Més informació a la notícia d’Amical Wikimedia.
Projecte ‘Més dones a la Viquipèdia!’
Altres notícies del mes de març del 2022:
- Anuari Mèdia.cat 2021 (Iniciativa del Grup de Periodistes Ramon Barnils, presentat el 31-3-2022)
- [VÍDEO] Els reptes de la societat postpandèmia, els impactes de l’emergència climàtica i la fragilitat de la llibertat d’expressió marquen l’Anuari Mèdia.cat 2021 (dBalears, 31-3-2022)
- Ja tenim els deu mems guanyadors del #ConcursOptimot14! (Secretaria de Política Lingüística (SPL) del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya, 4-3-2022)
- El Govern fa arribar el Pacte Nacional per la Llengua arreu de Catalunya (Secretaria de Política Lingüística (SPL) del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya, 9-3-2022)
Tota la ciutadania és invitada a participar en el procés participatiu amb propostes, tant de caràcter individual com col·lectives, fruit tant de sessions autogestionades com de les deliberacions organitzades pel Govern mateix.
- La consellera Garriga reuneix per segon cop la Comissió Tècnica de Política Lingüística (Secretaria de Política Lingüística (SPL) del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya, 1-3-2022)
La Comissió, presidida per la consellera de Cultura i encapçalada també pel secretari de Política Lingüística, convoca tots els departaments de la Generalitat i permet treballar el foment del català des de tots els àmbits.
- La consellera Garriga inicia a Vic el debat públic del Pacte Nacional per la Llengua (Secretaria de Política Lingüística (SPL) del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya, 16-3-2022)
La consellera de Cultura i el secretari de Política Lingüística participen en la primera sessió de presentació del Pacte, que en les properes setmanes es donarà a conèixer a 15 ciutats més de tot Catalunya.
- Quatre empresaris expliquen l’èxit de fer negoci en català en un vídeo de la Fundació Vincle (Secretaria de Política Lingüística (SPL) del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya, 31-3-2022)
- El govern aprova la creació del Consell Lingüístic Assessor presidit per Carme Junyent (VilaWeb – ACN, 1-3-2022)
L’òrgan definirà les estratègies necessàries per impulsar la llengua catalana als centres educatius.
- Neix ClapClap, la nova plataforma de contingut 100% en català (Racó Català, 2-3-2022)
Aquest dissabte s’obrirà l’espai, que mostrarà canals en directe i vídeos a la carta de YouTube i Twitch en la nostra llengua.
ClapClap
- LinkedIn afirma que no accepta anuncis en català perquè “prioritzen llengües oficials d’Estats” (Racó Català, 30-3-2022)
La xarxa de contactes professionals aconsella fer la publicitat “en espanyol o anglès”.
- Set organitzacions civils demanen a l’ONU que actuï a favor de la immersió lingüística a l’escola (VilaWeb – ACN, 23-3-2022)
Envien un escrit al relator de minories de Nacions Unides perquè intervingui contra la campanya dels tribunals espanyols.
- Enllaçats per la Llengua convoca mobilitzacions el 2 d’abril arreu del país (VilaWeb, 21-3-2022)
La plataforma també dóna suport a la vaga educativa del 23 de març i a la commemoració del 25 d’abril.
- Donem suport a la vaga del 23-M en defensa de l’escola en català (Plataforma per la Llengua, 16-3-2022)
Plataforma per la Llengua reclama al Govern que actuï perquè els centres no hagin d’aplicar la sentència del 25%.
- La immersió, morta des de dins (Galeusca de directors, Vicent Partal a VilaWeb, 25-3-2022)
“El contrast entre els pares de Canet, que van als tribunals a defensar amb dents i ungles la immersió, i els polítics, que l’enterren, no pot ser més evident”.
- La Plataforma per la Llengua rep 209 queixes per discriminació lingüística a la universitat el primer quadrimestre (VilaWeb, 30-3-2022)
La Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) és la que ha registrat més queixes per discriminació, cinquanta-quatre.
- Iolanda Segura: “És trist que, si la immersió lingüística queda enterrada, sigui per culpa del Departament” (Entrevista de Clara Ardévol Mallol a VilaWeb, 29-3-2022)
Entrevista a la portaveu del sindicat USTEC·STEs sobre la modificació de la llei de política lingüística i sobre els dos últims dies de vaga a les escoles.
- La Fundació Vincle difon un vídeo on quatre empresaris d’èxit expliquen per què és rendible fer negoci en català (Fundació Vincle, 24-3-2022)
- La Fundació Vincle difon un vídeo on posa de manifest la problemàtica sobre l’infrafinançament valencià (Fundació Vincle, 15-3-2022)
- La tecnologia i la societat connecten en la Mobile Week Barcelona 2022 (Info Barcelona, 15-3-2022)
Mobile Week Barcelona
- El fenomen Paraulògic i Wordle: per què ens agraden tant els jocs lingüístics? (Gerard Fageda a AraBalears, 18-3-2022)
Els passatemps amb la llengua com a protagonista triomfen especialment als Països Catalans.
- El Síndic de Greuges demana de rectificar la reforma de la llei de política lingüística (VilaWeb, 31-3-2022)
Proposa tres esmenes a la modificació legal, entre elles suprimir la referència al castellà com a llengua emprada a l’aula.
- I si executen la sentència? La carta no prevista dels pares en defensa del català (Josep Casulleras Nualart a VilaWeb, 26-3-2022)
Pares que volen més castellà demanaran demà d’executar la sentència, però no s’ha preparat cap iniciativa que aprofiti l’empenta de Canet.
- Educació no aclareix com blindarà la immersió davant el 25% en la resposta al TSJC (VilaWeb, 22-3-2022)
El govern ha obert una consulta pública prèvia a la redacció del decret que regularà el règim lingüístic educatiu, que no inclourà percentatges específics per al català i el castellà.
- “Pensàvem que acatarien el 25% per la porta del darrere i ho han fet per la del davant”: indignació pel pacte sobre la immersió (VilaWeb, 25-3-2022)
Les entitats de defensa de la immersió lingüística reben amb estupefacció i enuig l’acord que reconeix legalment el castellà com a llengua d’ús a l’escola l’endemà de la vaga que demanava protegir el català.
- Mireia Plana: “Hi haurà segregació si els centres han de fer el seu projecte lingüístic” (Entrevista d’Arnau Lleonart Fernàndez a VilaWeb, 30-3-2022)
Entrevista a la vice-presidenta de la Plataforma per la Llengua.
- Les martingales del govern de Sánchez i la pèrdua de control de la sentència contra el català (Josep Casulleras Nualart a VilaWeb, 30-3-2022)
El govern espanyol intenta ara de passar la responsabilitat de l’execució de la sentència que imposa el 25% al TSJC.
- Els grups es donen un mes de marge per a refer l’acord sobre la llengua (Odei A.-Etxearte a VilaWeb, 29-3-2022)
Donen temps a Junts perquè es reenganxi al consens i preveuen que s’aprovi el 28 d’abril.
- “És la millor opció per desactivar el risc del 25%” (Entrevista d’Elena Ferran a Francesc Xavier Vila, Secretari de Política Lingüística a El Punt Avui, 26-3-2022)
“Es reconeix que el castellà té usos en el sistema educatiu, però ningú diu que hagi de ser una assignatura. Pot anar lligat amb activitats o materials”.
“S’ha precipitat tot. A tothom li hauria agradat parlar-ne més a fons, buscar consensos amplis i explicar-ho amb més detall”.
- La frenada de JxCat davant un acord de no confrontació (Odei A.-Etxearte a VilaWeb, 25-3-2022)
Òmnium assenyala una via per a desenredar el consens per la llengua a l’escola.
- Convoquen una concentració a l’Arc de Triomf contra el pacte que desballesta la immersió (VilaWeb, 26-3-2022)
La concentració es farà a les 18.30 a pocs metres del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya, responsable de la sentència del 25%.
- “Descolonitzem-nos el cervell”: una quarantena de veus contra la reforma de la política lingüística (VilaWeb, 25-3-2022)
Veus representatives de l’oposició al reconeixement per llei del castellà com a llengua d’ús a l’escola mostren la seva indignació.
- ERC, Junts, PSC i comuns pacten de reconèixer per llei el castellà com a llengua d’ús a l’escola (Odei A.-Etxearte i Josep Casulleras Nualart a VilaWeb, 24-3-2022)
Aquesta proposició arriba poc abans de l’acabament del termini de dos mesos que tenia el govern per complir el 25%.
- “La immersió funciona, però no s’aplica bé” (Entrevista de Pere Bosch i Cuenca a Marina Gay Faura, portaveu de Somescola, a La República – El Punt Avui, 11-3-2022)
La sentència del Tribunal Superior de Justícia contra la immersió ha mobilitzat la comunitat educativa. La portaveu de Somescola ens parla d’aquest i d’altres reptes de l’escola catalana.
- Vicenta Tasa: “Els drets lingüístics són els més vulnerats: com que poca gent denuncia, hi ha més impunitat (Entrevista d’Esperança Camps Barber a VilaWeb, 21-3-2022)
Entrevista a l’especialista en drets lingüístics i doctora en dret constitucional sobre el respecte a l’ús del català.
- Fer un 25% de les classes en castellà n’elevaria la presència a l’aula, a la pràctica, al 35% (VilaWeb – ACN, 21-3-2022)
El Síndic de Greuges avisa que l’aplicació de la sentència agreujaria les disfuncions del sistema educatiu. Un 20,9% dels adolescents diuen que no tenen cap contacte amb el català fora de l’àmbit educatiu.
- Aplicar la sentència del castellà a l’escola faria augmentar-ne l’ús al 35% (El Punt Avui, 22-3-2022)
Ho conclou un informe del Síndic de Greuges, que ha fet una enquesta entre 52.522 alumnes de primària i secundària. Al pati es parla majoritàriament castellà.
- Netflix es compromet a doblar o subtitular en català setanta films d’estrena cada any (VilaWeb – ACN, 15-3-2022)
El cost l’assumirà la plataforma. Hi inclourà també el gallec i el basc.
- El Síndic creu que l’aplicació de la sentència del 25% de castellà “agreujaria” les disfuncions del sistema educatiu (Racó Català – ACN, 21-3-2022)
Avisa que el seu pes seria major al fixat i recorda que es pot garantir l’ús de les llengües oficials sense proporcions.
- La Plataforma per la Llengua veu l’acord pel català a Netflix un pas endavant però insuficient (VilaWeb, 15-3-2022)
Denuncia que limitar el doblatge en català als continguts infantils reforça la percepció que el català és un idioma només necessari per a aquests continguts.
- Els trens regionals de Renfe exclouen el valencià de la megafonia (Plataforma per la Llengua, 15-3-2022)
Plataforma per la Llengua denuncia que el Ministeri de Transports menteix i demostra que la megafonia dels trens de mitja distància entre Tortosa i València és només en castellà.
- És greu: el catalanisme no havia limitat mai de manera voluntària l’ús social del català (Editorial de Vicent Partal a VilaWeb, 27-3-2022)
Com explica Moreno Cabrera, si no ataquem el castellà cada dia tindrem més problemes amb el català.
- Una cinquantena d’usuaris de Twitter declararan davant la Fiscalia de Delictes d’Odi i Discriminació per criticar la sentència del 25% (Plataforma per la Llengua, 2-3-2022)
Plataforma per la Llengua, que assessora una de les víctimes d’aquesta macrocausa contra la llibertat d’expressió, ha habilitat el correu tramits@plataforma-llengua.cat per assistir la resta d’afectats.
- Qui pot salvar la llengua? (Germà Capdevila a NacióDigital, 27-3-2022)
«Cap modificació legal no aturarà l’assetjament judicial, legal i mediàtic contra el català. Fins que Catalunya no decideixi ser independent, la batalla no s’ha de lliurar en el pla legislatiu o judicial, sinó social».
- Òmnium activa una ofensiva judicial per desmuntar «la doctrina del 25% de castellà» a l’escola (Bernat Surroca a NacióDigital, 22-3-2022)
L’advocat Benet Salellas, en representació de 28 famílies de l’escola Turó del Drac, presenta una contra-demanda per frenar la petició d’una família del centre amb l’objectiu de crear jurisprudència de cara a futures resolucions contra la immersió.
- El Correllengua homenatjarà Joan Fuster en el centenari del seu naixement (VilaWeb, 23-3-2022)
El tret de sortida de les activitats serà el 10 i 11 de juny a Tàrrega.
- La 27a Nit de les Telecomunicacions i la Informàtica reivindica les dones pioneres del sector TIC i posa en valor les aportacions dels professionals de l’enginyeria a la societat (Telecos.cat, 22-3-2022)
- Plataforma per la Llengua denuncia que Renfe exclou el català a la megafonia dels trens de mitjana distància (VilaWeb, 16-3-2022)
Afirmen que el Ministeri de Transports espanyol menteix quan diu que fa servir el català per a anunciar les estacions.
- Josep Espunyes: “No som nosaltres que fem la llengua: és la llengua que ens fa a nosaltres” (Entrevista d’Assumpció Maresma i Jordi Badia i Pujol a VilaWeb, 19-3-2022)
Entrevista a Josep Espunyes, escriptor i recercador del patrimoni lingüístic, històric i antropològic del Pirineu. El 2022 és l’Any Literari Josep Espunyes al Pirineu, amb motiu dels seus vuitanta anys.
- El País Valencià, Catalunya i les Illes reclamen a l’estat espanyol inversions igualitàries en totes les llengües oficials (VilaWeb – ACN, 8-3-2022)
Solament un 2,7 % dels 1.100 milions del projecte ‘Nova economia de la llengua’ es destinaran a les llengües minoritàries de l’estat espanyol.
- Sense notícies del requisit lingüístic per als funcionaris valencians (Esperança Camps Barber a VilaWeb, 27-3-2022)
Un any després d’haver aprovat la llei de funció pública valenciana, l’acreditació de coneixements de català per part dels funcionaris continua sense ser una obligació.
- La transició d’Apple que marca el futur de la informàtica (Marc Belzunces a VilaWeb, 26-3-2022)
Repassem la nova gamma d’ordinadors de la poma i els motius que han causat el canvi.
- ClapClap, una nova plataforma per a fer visibles els creadors de contingut en català (VilaWeb, 11-3-2022)
ClapClap vol ser una via per fer rendible econòmicament el contingut en català i difondre la llengua entre els més joves.
- Les discriminacions lingüístiques es disparen a la sanitat valenciana durant l’últim any (Plataforma per la Llengua, 2-3-2022)
L’ONG del valencià ha rebut fins a 12 queixes per discriminacions lingüístiques i per l’absència del valencià en les comunicacions sanitàries.
- El 57% de catalans defensa fixar quotes lingüístiques a Netflix (Roger Tugas Vilardell a NacióDigital, 17-3-2022)
L’enquesta òmnibus del CEO apunta a un escàs suport a l’ampliació del Prat, i assenyala majories clares per exigir la llengua a jutges i per sancionar els actes franquistes.
- Més a prop de la versió catalana de la Siri i l’Alexa (Fundació .cat, 10-3-2022)
- Una tauleta per reduir la bretxa digital (Fundació .cat, 2-3-2022)
- La Mobile Week Catalunya serà entre el 20 d’abril i el 31 de maig (Fundació .cat, 16-3-2022)
- Es presenta el primer diccionari en català dedicat al brànding verbalbrànding (Secretaria de Política Lingüística (SPL) del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya, 30-3-2022)
- El món pot deixar Rússia sense internet? (Albertcuesta.com, 16-3-2022)
- Petit pas endavant: El Gobierno pagarà la traducció del BOE de les llengües cooficials (La República, 23-3-2022)
L’acord s’ha fet tangible aquest dimecres: La traducció es farà amb intel·ligència artificial, però no s’engegarà el projecte fins al 2023.
- Cultura torna a impulsar els pòdcasts culturals en català (MetaData, 28-3-2022)
La nova línia d’ajuts contempla subvencions de fins a 7.000 euros per temporada i 1.000 euros per material tècnic.
- La tecnologia s’enfronta a les seves contradiccions democràtiques (Marc Vilajosana a MetaData, 4-3-2022)
La dependència en algoritmes automatitzats i la possessió de dades personals encenen les alarmes i comencen a reclamar regulacions urgents.
- ClapClap, el Netflix dels continguts en català (Aida Corón a MetaData, 10-3-2022)
La plataforma ofereix vídeos en directe i per ‘streaming’ per ajudar els usuaris de Catalunya a trobar oci, cultura i coneixement en la seva llengua.
- La 27a Nit de les Telecomunicacions i la Informàtica reivindica la tecnologia més ètica i igualitària (MetaData, 21-3-2022)
La cerimònia homenatja Asunción Moreno i Elena Bardají per ser de les primeres enginyeres titulades de Catalunya, i atorga el Premi d’Honor al catedràtic Ramon Pallàs.
- La Mobile Week Barcelona arrenca amb més de 60 activitats gratuïtes per a la ciutadania (MetaData, 29-3-2022)
L’esdeveniment ofereix tallers i conferències divulgatives sobre temàtiques tan variades com la 5G, la ciberseguretat, la bretxa digital o el metavers.
- La indústria d’avantguarda es diu 4.0 (Aida Corón a MetaData, 30-3-2022)
Dades, robots, impressió 3D i automatització són els ingredients de la transformació dels processos de producció per a una economia de valor afegit.
- La UE i els Estats Units arriben a un acord per la transferència de dades personals (MetaData, 25-3-2022)
El continent europeu aixeca les barreres que blinden la informació personal de la població per reforçar l’aliança atlàntica contra la guerra de Rússia.
- Europa vol posar fre als ‘gatekeepers’ (MetaData, 29-3-2022)
Plataformes com Amazon, Google o Facebook hauran de flexibilitzar les condicions que limitaven la competitivitat de terceres empreses al mercat digital.
- Creen un nou clúster per solidificar la relació entre les TIC i el turisme a Catalunya (MetaData, 28-3-2022)
Els 24 membres fundadors facturen 253 milions d’euros en conjunt i donen feina a 1.700 treballadors.
- Amazon contractarà 100 professionals tecnològics pel seu ‘hub’ de Barcelona (MetaData, 31-3-2022)
L’empresa vol ampliar la seva seu al 22@, la més gran de la companyia al sud d’Europa.
- L’estàndard que vol acabar amb el desordre de les metadades (Aida Corón a MetaData, 28-3-2022)
La iniciativa OpenMetadata reuneix el coneixement col·laboratiu per establir un sistema i un llenguatge únic que ajudi les companyies a acabar amb les discrepàncies en la recollida, catalogació i anàlisi de les dades.
- La bioeconomia circular vol arrelar a Catalunya (MetaData, 30-3-2022)
El BIT 2022 celebra la seva primera edició amb dues trobades anuals a Vic i Lleida per promoure noves pràctiques en l’aprofitament de recursos biològics.
- Com utilitzar la tecnologia en un planeta en crisi? (Clara Laguillo a MetaData, 25-3-2022)
Fer un consum responsable dels aparells electrònics, conèixer-ne l’origen i procés de fabricació, i optar per alternatives com la reparació o la reutilització tenen un impacte positiu en el medi ambient.
- La relocalització, el gran repte de la indústria 4.0 europea (Marc Vilajosana a MetaData, 29-3-202