Actualització mensual del resum de situació del Baròmetre de l’ús del català a Internet de WICCAC a 31 de març del 2022.

Resum de dades destacades:

 • El percentatge global d’ús del català és del 66,12% (alt), el mateix que el del mes anterior (66,12%).
 • Hi ha 10 dels 35 sectors analitzats a l’estudi que tenen un percentatge d’ús del català inferior al 50%. N’hi ha 7 que tenen un percentatge del 30 al 50% (baix) i 3 inferior al 30% (molt baix).

Notícies destacades del mes de març del 2022:

 • Més de 200 queixes per discriminacions lingüístiques a la universitat durant el primer quadrimestre. Han estat 209 les queixes per discriminacions lingüístiques a la universitat que ha rebut durant el primer quadrimestre del curs la campanya “La universitat, en català!”. Impulsada per Plataforma per la Llengua, el Sindicat d’Estudiants dels Països Catalans (SEPC), la Federació Nacional d’Estudiants de Catalunya (FNEC) i el Bloc d’Estudiants Agermanats (BEA), la campanya va arrencar a l’octubre amb l’estrena d’una web per facilitar les denúncies i es va comprometre a informar cada quadrimestre de l’evolució de les vulneracions i de la situació de la llengua a les universitats catalanes, valencianes i balears. La primera anàlisi de la situació revela que el 58% de les queixes rebudes són per canvis de llengua d’una assignatura respecte de la llengua anunciada al pla docent i que el 24% respon a la manca d’oferta d’assignatures en català. Més informació a la notícia de Plataforma per la Llengua.
  Campanya ‘La universitat, en català!’
 • 7 organitzacions s’uneixen per demanar a l’ONU que actuï a favor de l’escola en català. Set organitzacions de la societat civil s’han unit per reclamar al relator de minories de les Nacions Unides, Fernand de Varennes, que actuï per frenar la campanya dels tribunals espanyols que busca tombar la immersió i imposar la vehicularitat del castellà al sistema educatiu de Catalunya. El relator, una figura tècnica que vetlla perquè els estats respectin els drets de les minories, ja havia comminat les autoritats espanyoles l’any 2020 a “revisar qualsevol mesura que pugui reduir la proporció d’ensenyament que es du a terme en la llengua minoritària catalana a les escoles públiques”. Les set organitzacions que han signat la comunicació al relator són Sine Qua Non, Plataforma per la Llengua, el Sindicat d’Estudiants dels Països Catalans (SEPC), Fundació Escola Valenciana, Language Rights, USTEC-STEs i la Intersindical. Més informació a la notícia de Plataforma per la Llengua.
 • Els docents, protagonistes de la segona fase de la campanya “Tots som referents lingüístics. No t’excusis!”. Els docents són els protagonistes de la segona fase de la campanya “Tots som referents lingüístics. No t’excusis!”, una iniciativa que ja ha aconseguit més de 31.000 signatures i que està impulsada per Plataforma per la Llengua i pels sindicats SEPC, USTEC-STEs i Intersindical-CSC. La nova fase de la campanya, que tot just arrenca, vol sensibilitzar els docents del seu rol com a referents lingüístics d’infants i adolescents i donar-los eines perquè siguin exemplars en els usos lingüístics. Per això, la nova fase de la campanya inclou la publicació d’una guia amb consells específics per als docents i la difusió per xarxes socials de vídeos en clau d’humor protagonitzats per l’actor Raul Roco, conegut per fer vídeos virals interpretant el personatge d’una professora. Més informació a la notícia de Plataforma per la Llengua.
  Campanya “Tots som referents lingüístics. No t’excusis!”
 • Una extensió permet usar Microsoft Dynamics 365 Business Central en català. La publicació de l’extensió BC CAT desenvolupada per Olivia permet utilitzar en català Microsoft Dynamics 365 Business Central, la solució de gestió per a PIMES anteriorment anomenada Navision. Gràcies a les noves possibilitats d’incloure millores en el programa, Olivia ha fet la traducció de l’eina, que ja està disponible per descarregar gratuïtament a l’AppSource, el mercat web d’aplicacions de Microsoft. El projecte ha tingut el suport del Departament de Cultura mitjançant la Secretaria de Política Lingüística. L’empresa s’ha compromès a mantenir l’eina en totes les versions posteriors per donar-hi continuïtat. Més informació a la notícia de la Secretaria de Política Lingüística (SPL) del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya.
  Business Central en català
 • ACAPPS ofereix recursos audiovisuals subtitulats en català per millorar l’ocupabilitat. L’Associació Catalana per a la Promoció de les Persones amb Sordesa (ACAPPS) ha subtitulat recursos audiovisuals en català com a part d’un projecte per millorar l’ocupabilitat de les persones amb sordesa que rep el suport de la Secretaria de Política Lingüística. Els materials subtitulats són recursos elaborats específicament per ajudar en la recerca de feina (com ara per fer un currículum i formació informàtica) i altres recursos que ja existeixen, que tenen interès i que no tenen subtítols en català, com conferències, tutorials i càpsules informatives. Més informació a la notícia de la Secretaria de Política Lingüística (SPL) del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya.
  ACAPPS – Fons audiovisual subtitulat
 • Garriga: “Les converses amb les plataformes avancen i Netflix inclourà 70 noves pel·lícules i sèries subtitulades i doblades en català cada any”. En el marc de les reunions de treball amb les principals plataformes de vídeo a demanda que la consellera Natàlia Garriga està impulsant des de l’inici de la legislatura, el Departament de Cultura i l’empresa Netflix han arribat a un primer compromís per impulsar la presència del català al seu servei. Aquest acord, que també s’aplicarà a les llengües gallega i basca, permet que la plataforma incorpori anualment 70 pel·lícules i sèries en els tres idiomes. Totes les opcions de llengua estaran finançades per Netflix, i estaran disponibles als 190 països en els quals el servei té subscriptors. Més informació a la notícia de la Secretaria de Política Lingüística (SPL) del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya.
 • Reclamem al Govern que rectifiqui i que reforci el model d’escola en català. Plataforma per la Llengua està totalment en contra de la Proposició de Llei de modificació de la Llei 1/1998, de 7 de gener, de política lingüística presentada per ERC, Junts, PSC i Comuns i els reclama una rectificació. L’entitat considera que la incorporació explícita de la vehicularitat del castellà en una llei catalana representaria un pas enrere, que el català no es pot permetre en l’actual situació d’emergència lingüística, especialment greu entre la població més jove. A més, considera que aquesta renúncia, a banda de ser perillosa, seria estèril i gratuïta, en tant que no serviria per donar resposta als requeriments judicials de la sentència del TSJC núm. 5201/2020, de 16 de desembre, que pretén imposar un mínim del 25% d’hores lectives en castellà. Plataforma per la Llengua considera que el Govern no pot cedir a l’activisme judicial que, sense cap criteri pedagògic, pretén tombar un model que afavoreix la cohesió social i que està avalat per una immensa majoria de la societat. Més informació a la notícia de Plataforma per la Llengua.
 • Reclamem que l’acord entre el Govern i Netflix no substitueixi la millora del projecte de llei audiovisual. Plataforma per la Llengua celebra l’acord entre el Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya i Netflix per incrementar la presència del català en aquesta plataforma, però considera que el pas endavant és molt petit i reclama que aquest acord no substitueixi la millora del projecte de llei audiovisual espanyola. Per l’ONG del català, que després de set anys de l’arribada de Netflix a Espanya només s’hagi pogut assolir aquest tímid acord constata que reformar la llei continua sent la millor manera per aconseguir normalitzar el català a les plataformes audiovisuals. Plataforma per la Llengua fa una crida a evitar que gestos com aquest facin perdre de vista la necessitat d’aconseguir una llei audiovisual que obligui les plataformes a tenir una oferta substancial del seu catàleg en català. Més informació a la