- Un front d’entitats cerca la nul·litat de la sentència del 25% per una infracció molt greu en l’assignació d’un jutge. (Font: PxL)
- La nova proposta de llei catalana donaria potestat al govern espanyol per fixar un 50% de castellà a l’escola. (Font: PxL)
- El PSOE dilueix l’acord amb ERC per a la llei audiovisual i deixa el català encara més desprotegit. (Font: PxL)
- Nova Llei de l’Audiovisual: passos insuficients que no garanteixen la igualtat per a totes les llengües. (Font: FOLC)
- Pizza Hut i Telepizza incorporen el català al web i l’aplicació mòbil. (Font: SPL)
- 1,7 milions de catalans canviarien de navegador GPS per sentir les indicacions de veu en català. (Font: PxL)
- Plataforma per la Llengua es persona contra l’execució de la sentència (del 25%) i proposa un front judicial entre associacions i Govern. (Font: PxL)
- Denunciem a les Nacions Unides la persecució judicial contra la immersió lingüística. (Font: PxL)
- Professionals de tots els àmbits debaten sobre el català en les jornades del Pacte Nacional per la Llengua. (Font: SPL)
- Vídeo de la taula rodona sobre Tecnologies i món digital amb Marta Villegas, Carol Cortés i Àlex Hinojo. (Font: SPL)
- La Viquipèdia en català va superar els 700.000 articles el passat mes d’abril.
- Els camioners que vulguin descomptes pel gasoil hauran de demanar-ho en castellà. (Font: PxL)
- Òmnium i el Futbol Club Barcelona s’alien per fomentar la creació de continguts audiovisuals en català. (Font: Òmnium Cultural)
- Surf House incorpora el català a la carta després de l’acció de protesta de Plataforma per la Llengua. (Font: PxL)
- Obertes dues línies d’ajut al doblatge i la subtitulació en català per a estrenes en sala i plataformes. (Font: SPL)
- Política Lingüística publica 25 vídeos amb trucs per conversar en català. (Font: SPL)
- El CPNL celebra deu anys de foment del joc en català. (Font: SPL)
Actualització mensual del resum de situació del Baròmetre de l’ús del català a Internet de WICCAC a 31 de maig del 2022.
Resum de dades destacades:
- El percentatge global d’ús del català és del 66,17% (alt), 0,05 punts percentuals superior al del mes anterior (66,12%).
- Hi ha 10 dels 35 sectors analitzats a l’estudi que tenen un percentatge d’ús del català inferior al 50%. N’hi ha 7 que tenen un percentatge del 30 al 50% (baix) i 3 inferior al 30% (molt baix).
Notícies destacades del mes de maig del 2022:
- Un front d’entitats cerca la nul·litat de la sentència del 25% per una infracció molt greu en l’assignació d’un jutge. Un grup d’entitats (Plataforma per la Llengua, la USTEC, la Intersindical i el SEPC) han presentat al TSJC una petició perquè s’anul·li la sentència que pretén imposar un mínim del 25% de castellà a l’escola i la interlocutòria que dona l’ordre d’executar-la fins a aquest dimarts (31-5). En el text presentat, les organitzacions exposen que el jutge Javier Aguayo Mejía, president de la sala contenciosa administrativa del TSJC, va poder triar la seva participació en el cas, i defensen que aquest fet vulnera un principi jurídic fonamental a les democràcies occidentals i que està recollit a la mateixa Constitució espanyola: el dret a ser jutjat per un magistrat que estigui predeterminat per la llei. Més informació a la notícia de Plataforma per la Llengua.
- La nova proposta de llei catalana donaria potestat al govern espanyol per fixar un 50% de castellà a l’escola. Plataforma per la Llengua ha comparegut en roda de premsa al Parlament de Catalunya per valorar la proposta de llei sobre les llengües a l’escola acordada per ERC, JxCat, PSC i En Comú Podem. L’entitat ha advertit del perill que comporta aquest nou text, que defineix el castellà com a llengua “d’ús curricular” i que, per tant, obre la porta al govern espanyol perquè pugui fixar fins a un 50% de castellà a l’escola, emparant-se en la llei d’educació espanyola (LOMLOE o Llei Celaá), que és una llei bàsica, és a dir, legisla competències exclusives de l’Estat. A més, a contrarellotge, l’entitat ha intentat convèncer els partits perquè presentessin una esmena abans que s’exhaurís el termini, però cap dels partits no s’hi ha prestat. Més informació a la notícia de Plataforma per la Llengua.
- El PSOE dilueix l’acord amb ERC per a la llei audiovisual i deixa el català encara més desprotegit. Plataforma per la Llengua denuncia que una obligació important de la nova Llei general de comunicació audiovisual que es votarà aquest dijous (26-5) al Congrés de Diputats ha quedat rebaixada durant la tramitació parlamentària. Segons l’entitat, el text proposat pel PSOE posteriorment al pacte amb el PNB perquè la formació basca retirés l’esmena a la totalitat dilueix de manera molt significativa una obligació que ja hi havia en el projecte de llei presentat al novembre, després del primer pacte amb ERC, partit que va donar suport als pressupostos generals del Govern espanyol a canvi d’aquest acord. Més informació a les notícies de Plataforma per la Llengua (1, del 25-5) i (2, del 20-5).
- Nova Llei de l’Audiovisual: passos insuficients que no garanteixen la igualtat per a totes les llengües. La FOLC (Federació d’Organitzacions per la llengua catalana) ha emès un comunicat sobre la Nova Llei de l’Audiovisual: Tot i que la pressió política i social exercida per les entitats a favor de les llengües ha estat determinant per incloure mínims per a totes, tant en les quotes de catàleg de plataformes i emissions de TVE, com en el prefinançament, els canvis introduïts són clarament insuficients i testimonials en representar entre el 0,35% i el 2,55% del conjunt. Les entitats recorden que tant al procés d’al·legacions a l’avantprojecte de llei com al debat del Projecte, van presentar propostes al Ministeri i als diferents partits per tal que la nova Llei reconeguera la pluralitat lingüística com a principi bàsic, i igualara continguts i percentatges mínims garantits per a totes les llengües en el doblatge, els subtítols i les audiodescripcions, com també perquè recollira el finançament anticipat de produccions audiovisuals als canals i a les plataformes en línia o sota demanda. Tot i això, al text que es portarà finalment al ple del Congrés el 26 de maig, s’insisteix a fixar quotes d’emissió i catàleg en espanyol i “en alguna de les llengües oficials de les comunitats autònomes”. Aquesta expressió, que es repeteix als articles 113, 114 i 116, obre la porta a excloure la diversitat lingüística, ja que amb una sola llengua es podria cobrir aquesta quota, una llengua que, damunt, podria ser l’espanyol. Llegiu el comunicat sencer emès per la FOLC.
- Pizza Hut i Telepizza incorporen el català al web i l’aplicació mòbil. El Departament de Cultura treballa per aconseguir ampliar el nombre de cadenes de restaurants que tenen el web en català. Pizza Hut ofereix des d’avui (6-5) la seva pàgina web i l’aplicació mòbil en català i Telepizza té previst fer-ho el pròxims dies. El programa Emmarca’t, iniciat el 2016, va identificar les grans marques que operen a Catalunya a partir d’una enquesta en què els consumidors citaven les més notòries de trenta-vuit sectors diferents. De les disset firmes més notòries del sector de cadenes de restauració, tenen el web disponible en llengua catalana Domino’s Pizza, El Mussol, La Tagliatella, Monchos, Pans & Company i Viena. Amb l’acció de Política Lingüística, s’hi han afegit Pizza Hut i Telepizza, totes dues pertanyents a Food Delivery Brands. El grup també ha confirmat la disponibilitat en llengua catalana de les aplicacions mòbils de les dues cadenes de pizzeries. Més informació a la notícia de la Secretaria de Política Lingüística (SPL) del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya.
Les versions en català no són completes, especialment en les imatges, moltes de les quals no s’han traduït i surten amb els textos en castellà, així com algunes altres parts i alguna falta d’ortografia que caldria corregir.
- 1,7 milions de catalans canviarien de navegador GPS per sentir les indicacions de veu en català. 1.690.000 catalans es plantejarien canviar de navegador GPS per tenir-ne un que oferís les indicacions de veu en català. És una de les principals dades que s’extreuen de l’enquesta encarregada per Plataforma per la Llengua a l’empresa GESOP, que també conclou que, en el cas dels usuaris que fan servir Google Maps, gairebé la meitat, al voltant d’un milió, estarien disposats a fer el canvi. En el cas de Google Maps, la meitat dels usuaris es plantejarien fer el canvi de GPS per motius lingüístics i gairebé tres milions de catalans són partidaris que les administracions públiques només contractin sistemes de navegació que incloguin el català a l’assistent de veu. Més informació a la notícia de Plataforma per la Llengua.
- Plataforma per la Llengua es persona contra l’execució de la sentència (del 25%) i proposa un front judicial entre associacions i Govern. Plataforma per la Llengua ha iniciat els tràmits per poder recórrer com a part interessada en contra de la interlocutòria emesa pel TSJC, que obligaria el Govern a enviar immediatament instruccions als centres educatius per a l’aplicació de la sentència que pretén imposar un mínim del 25% de castellà a l’ensenyament. L’entitat defensa que hi ha bases legals sòlides per demostrar que la interlocutòria no aplica correctament la sentència de la qual es deriva, i que en fa una interpretació expansiva i lesiva per a la presència del català a l’escola que no s’ajusta a dret i que vulnera la mateixa jurisprudència del TSJC. Per això, proposa que la resta d’associacions i els sindicats que vulguin actuar en defensa del català a l’escola també es personin a la causa, insisteix en la creació d’un front judicial que actuï de manera coordinada i reclama al Govern que s’hi sumi. Més informació a la notícia de Plataforma per la Llengua.
- Denunciem a les Nacions Unides la persecució judicial contra la immersió lingüística. Plataforma per la Llengua ha denunciat al Fòrum regional d’Europa i Àsia Central per a les minories que l’Estat espanyol pretén acabar amb la immersió lingüística a les escoles a través dels tribunals, saltant-se les vies parlamentàries i en contra del consens social. En la seva intervenció en aquest fòrum anual de l’ONU, el cap de l’àrea de drets lingüístics de l’ONG del català, Òscar-Adrià Ibáñez, també ha alertat de les mentides i del discurs de l’odi que es promou per atacar els defensors de l’escola en català i ha demanat al relator especial de l’ONU per a les minories, Fernand de Varennes, que intervingui per defensar els catalanoparlants. Més informació a la notícia de Plataforma per la Llengua.
- Professionals de tots els àmbits debaten sobre el català en les jornades del Pacte Nacional per la Llengua. La consellera de Cultura, Natàlia Garriga, i el secretari de Política Lingüística, Francesc Xavier Vila, van inaugurat el 12 de maig les jornades “El català, reptes i propostes. El futur de la llengua àmbit per àmbit”. La trobada, que es va fer el 12 i el 13 de maig al Departament de Cultura, reuneix professionals de tots els sectors per consensuar estratègies de futur per al català. Aquestes jornades estan obertes a la ciutadania i tenen l’objectiu de debatre sobre la política lingüística del país en els diversos àmbits socials i d’activitat de la societat catalana. Més informació a la notícia de la Secretaria de Política Lingüística (SPL) del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya.
- Vídeo de la taula rodona sobre Tecnologies i món digital amb Marta Villegas, Carol Cortés i Àlex Hinojo. Com a part de la Jornada “El català, reptes i propostes. El futur de la llengua àmbit per àmbit” dins del Pacte Nacional per la Llengua, aquest és el vídeo de la taula rodona sobre l’àmbit de Tecnologies i món digital amb Marta Villegas, Carol Cortés i Àlex Hinojo, elaborat per la Secretaria de Política Lingüística (SPL) del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya.
- La Viquipèdia en català va superar els 700.000 articles el passat mes d’abril. La Viquipèdia en català, una de les més actives del món, va superar els 700.000 articles el passat 24 d’abril i actualment és la 20a llengua en nombre d’articles de les més de 300 llengües amb Vikipèdies. La Viquipèdia en català fou la tercera a crear-se, el 16 de març de 2001, pocs minuts després de la versió alemanya. Durant dos mesos fou l’única a tenir articles en llengua no anglesa, mentre que la versió alemanya romania latent. A més, la Viquipèdia en català és la primera en el rànquing de qualitat per mostra d’articles.
- Els camioners que vulguin descomptes pel gasoil hauran de demanar-ho en castellà. Els principals partits polítics, opinadors i mitjans de comunicació espanyols transmeten incessantment la idea que els poders públics impulsen de manera agressiva la llengua catalana, que el català està fortament protegit, blindat, incentivat i imposat de manera artificial. Aquestes forces polítiques i mediàtiques, de caràcter nacionalista espanyol, presenten en canvi el castellà com una llengua d’expansió natural, incruenta, que els ciutadans usen lliurement per la seva utilitat i prestigi. Aquest discurs pretén justificar la supremacia de la llengua castellana als territoris catalanoparlants de l’Estat espanyol i encobrir-ne la imposició governativa, que mai no ha aturat. Es tracta d’un discurs construït sobre la falsedat: el castellà és una llengua fortament privilegiada per la legislació, tant la constitucional com l’ordinària, i la seva expansió i força actual no es pot deslligar de l’intervencionisme estatal, tant el del passat com el que es produeix en el present. Més informació a la notícia de Plataforma per la Llengua.
- Òmnium i el Futbol Club Barcelona s’alien per fomentar la creació de continguts audiovisuals en català. El president d’Òmnium Cultural, Xavier Antich, i la vicepresidenta, Mònica Terribas, es van reunir el passat 4 de maig amb el president del Futbol Club Barcelona, Joan Laporta, i la vicepresidenta, Elena Fort, per signar un conveni de col·laboració entre les dues entitats on es comprometen a desenvolupar un projecte conjunt per fomentar la creació de continguts audiovisuals en català a les xarxes i a l’espai comunicatiu català, especialment als canals de comunicació propis del Club. Les dues entitats amb més socis del país es conjuren a impulsar, difondre i fomentar la llengua, la cultura catalanes, la cohesió social i els drets civils i polítics a Catalunya. Més informació a la notícia d’Òmnium Cultural.
- Surf House incorpora el català a la carta després de l’acció de protesta de Plataforma per la Llengua. Plataforma per la Llengua ha aconseguit que la cadena de restaurants Surf House Barcelona incorpori el català a la carta. Aquest èxit, insuficient per l’entitat perquè la carta conté nombroses faltes d’ortografia, s’ha pogut aconseguir gràcies a l’acció dels voluntaris del grup local de l’entitat a Barcelona, que el 18 de febrer van col·lapsar un establiment de la cadena al carrer Amigó per denunciar que Surf House vulnerava els drets lingüístics dels consumidors. Més informació a la notícia de Plataforma per la Llengua.
- Obertes dues línies d’ajut al doblatge i la subtitulació en català per a estrenes en sala i plataformes. La Secretaria de Política Lingüística del Departament de Cultura obre dues línies de suport al doblatge i a la subtitulació amb l’objectiu d’incrementar l’oferta de continguts audiovisuals en català: una per a estrenes en sala, adreçada a empreses distribuïdores, i una altra per al doblatge i la subtitulació en català de llargmetratges i sèries per a plataformes digitals i en suport físic, adreçada a empreses distribuïdores i a estudis de doblatge. Les sol·licituds es poden presentar del 19 de maig fins al 31 d’octubre. Més informació a la notícia de la Secretaria de Política Lingüística (SPL) del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya.
- Política Lingüística publica 25 vídeos amb trucs per conversar en català. La Secretaria de Política Lingüística publica vuit nous vídeos de la sèrie Màgia per conversar, protagonitzats pel mag Eduard Juanola amb l’objectiu d’incentivar la conversa en català a les parelles lingüístiques del Voluntariat per la llengua, l’alumnat del Consorci per a la Normalització Lingüística (CPNL) i a tots els aprenents de català que el vulguin practicar. En cada vídeo, de dos minuts de durada, el mag Eduard Juanola proposa temes d’interès per encetar una conversa a partir d’un joc de màgia. Més informació a la notícia de la Secretaria de Política Lingüística (SPL) del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya.
Vídeos “Màgia per conversar”
- El CPNL celebra deu anys de foment del joc en català. Totjoc és el nou nom que ha escollit el Consorci per a la Normalització Lingüística (CPNL) per renovar i impulsar el seu programa de promoció del joc i la joguina en català. Coincidint amb la celebració del desè aniversari del programa, que fins ara s’anomenava ‘I tu, jugues en català?’, el CPNL fa balanç d’aquesta iniciativa impulsada el 2012 des del Centre de Normalització Lingüística de Barcelona que s’ha estès als 22 centres de normalització lingüística que formen el CPNL. Més informació a la notícia de la Secretaria de Política Lingüística (SPL) del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya.
Totjoc
Altres notícies del mes de maig del 2022:
- El govern respon ara al TSJC que és impossible d’executar la sentència del 25% (Josep Casulleras Nualart a VilaWeb, 31-5-2022)
Si el març va dir al tribunal que els canvis legals que volia fer eren per complir la sentència, ara afirma que ho impossibiliten.
- Els quatre paranys de les instruccions que Gonzàlez-Cambray ha enviat als centres (Ot Bou Costa a VilaWeb, 31-5-2022)
El Departament d’Educació va enviar ahir unes instruccions als centres educatius per indicar-los com han de respondre a la sentència del TSJC.
- USTEC, SPEC, la Plataforma per la Llengua, la Intersindical i més associacions, contra l’acord dels quatre partits (VilaWeb, 25-5-2022)
Associacions, entitats educatives i partits critiquen l’acord d’ERC, Junts, PSC i comuns.
- Les instruccions d’Educació obliguen les escoles a dotar el castellà d’“ús curricular i educatiu“ (VilaWeb, 31-5-2022)
El document, enviat avui pel conseller Cambray, constata totes les sentències judicials que imposen un mínim del 25% de castellà.
- S’acaba l’ultimàtum del 25% amb dubtes sobre l’eficàcia de la resposta al TSJC (VilaWeb, 30-5-2022)
El govern aprova un decret per a protegir les direccions dels centres que eludeix l’aplicació de percentatge en els projectes educatius.
- El govern vol convèncer el TSJC assumint la responsabilitat dels projectes lingüístics dels centres (Odei A.-Etxearte a VilaWeb, 30-5-2022)
Defuig l’establiment de percentatges per a l’ús de les llengües per la diversitat cultural i lingüística dels centres.
- Educació validarà els projectes lingüístics. Cambray, el responsable últim (El Punt Avui, 31-5-2022)
- Per mi que ens la foten (El Voraviu de Joan Vall Clara a El Punt Avui, 30-5-2022)
Té sentit un consens per la llengua que deixa fora tanta societat civil?.
- El Departament d’Educació envia als centres educatius les instruccions per aplicar el nou Decret llei sobre l’ús de les llengües oficials als centres (Secretaria de Política Lingüística (SPL) del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya, 31-5-2022)
Els centres públics i concertats respondran un qüestionari per saber si el seu projecte lingüístic s’ajusta a la normativa –el Decret llei aprovat ahir pel Govern–. Tindran de temps fins al 30 de juny per verificar-lo, amb l’assessorament de la inspecció i els equips de llengua i cohesió social.
- La Federació Llull es posiciona en contra del projecte de llei de l’audiovisual que es presentarà demà al Congrés (Òmnium Cultural, 25-5-2022)
- “La nova llei del govern espanyol deixa el català tocat de mort en el sector audiovisual” (Òmnium Cultural, 26-5-2022)
- Una conxorxa de quatre partits que no és cap acord favorable al català (Editorial de Vicent Partal a VilaWeb, 24-5-2022)
Aquest acord és una pantomima perquè tothom sap que no protegirà la llengua catalana de l’ofensiva judicial.
- El congrés espanyol aprova la llei de l’audiovisual sense ERC i gràcies a l’abstenció del PP (VilaWeb, 26-5-2022)
El govern espanyol s’ha dividit amb el vot a favor del PSOE i l’abstenció de Podem.
- Entitats de defensa del català, el basc, el gallec, l’asturià i l’aragonès critiquen que la llei de l’audiovisual és insuficient (VilaWeb, 20-5-2022)
Ahir es va aprovar en comissió i el 26 es votarà al ple del congrés espanyol.
- El Govern prepara una bateria d’accions per fer front “a l’embat judicial contra el català a l’escola” (Secretaria de Política Lingüística (SPL) del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya, 17-5-2022)
El Gabinet Jurídic de la Generalitat ha presentat avui un recurs de reposició contra la interlocutòria del TSJC de la setmana passada i en demana la suspensió.
- Garriga: “Cal conscienciar de la necessitat d’arribar a nous consensos per al present i el futur del català” (Secretaria de Política Lingüística (SPL) del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya, 25-5-2022)
La consellera fa un balanç satisfactori del camí recorregut en els quatre eixos del Departament.
- El Pacte Nacional per la Llengua reuneix professionals de tots els sectors per consensuar estratègies de futur per al català (Secretaria de Política Lingüística (SPL) del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya, 6-5-2022)
El Departament de Cultura impulsa la jornada “El català, reptes i propostes. El futur de la llengua àmbit per àmbit”.
- Internet i les llengües minoritàries (Mail Obert de Carme Junyent a VilaWeb, 22-5-2022)
En aquests bocins on la globalització no destrueix l’autenticitat tenim l’esperança que la xarxa sigui realment un espai d’intercanvi i no una força homogeneïtzadora.
- Demanem l’aprovació imminent d’un decret que garantisca una capacitació real en valencià dels funcionaris (Plataforma per la Llengua, 18-5-2022)
Plataforma per la Llengua considera necessari que el cos superior (A1) i el cos de gestió (A2) acrediten un nivell C1, tal com ara es fa a Catalunya, les Illes Balears o Galícia. Tot i que 7 de cada 8 funcionaris disposen d’acreditació de valencià, el 30% no el parlen mai i més del 40% no l’escriuen mai.
- Això del TSJ és una imposició del poder espanyol i no té res a veure amb drets, ni amb convivència, ni encara menys amb pedagogia (Editorial de Vicent Partal a VilaWeb, 9-5-2022)
Invocar els drets, la convivència o la raó pedagògica en defensa del català és perdre el temps i entrar en un carreró que no porta enlloc.
- Els quatre punts humiliants de l’ordre del TSJC que imposa el 25% de castellà (VilaWeb, 9-5-2022)
Analitzem els punts més polèmics de la interlocutòria del TSJC, que dóna quinze dies al conseller d’Educació perquè dicti les instruccions pertinents als centres educatius de Catalunya.
- La resolució que imposa el 25% de castellà té més de 120 faltes (VilaWeb, 9-5-2022)
La sentència del TSJC que imposa el 25% de castellà a les escoles és farcida d’errors ortogràfics i gramaticals.
- Quin consens sobre la llengua hi pot haver sense la CUP ni Junts? (Editorial de Vicent Partal a VilaWeb, 12-5-2022)
Més enllà del pacte lingüístic, aquests dies hi ha en joc la continuïtat d’una de les grans bases del procés independentista.
- Ofensiva contra rellotge per a aturar la imposició imminent de més castellà a les escoles (Josep Casulleras Nualart a VilaWeb, 17-5-2022)
El govern, sindicats i entitats en defensa de la llengua presenten avui recursos contra l’ordre del TSJC d’executar la sentència a instància d’una entitat espanyolista.
- La Viquipèdia en català rep el premi Homo Fabra en la festa dels 10 anys de Núvol (Amical Wikimedia, 29-5-2022)
- El joc “ApoCATlipsis” guanya la setena edició del Concurs Tísner de Creació de Jocs de Català (Plataforma per la Llengua, 31-5-2022)
El primer premi se l’emporten alumnes de 5è de primària dels Jesuïtes Poble Sec – Sant Pere Claver amb “ApoCATlipsis”.
Al concurs de jocs de taula lingüístics que organitza Plataforma per la Llengua hi participen més de 3.800 alumnes del Principat, la Catalunya del Nord, el País Valencià, l’Alguer i les Illes Balears.
- Carme Junyent: “Hem de ser més llestos que ells” (Entrevista d’Assumpció Maresma a VilaWeb, 13-5-2022)
En aquesta entrevista, Carme Junyent demana que s’acabi la hipocresia de fer veure que hi ha una escola en català que funciona i reclama de passar a l’acció amb fets.
- Junyent demana a Educació que s’ocupi que els alumnes sàpiguen català (Racó Català – ACN, 10-5-2022)
La presidenta del Consell Lingüístic Assessor és partidària d’impartir en castellà una assignatura troncal per complir la sentència.
- Front comú de la Federació Llull per a defensar el català a l’escola i exigir unitat (VilaWeb – ACN, 14-5-2022)
Anna Oliver en serà la nova presidenta i pren el relleu de Jordi Cuixart, ex-president d’Òmnium.
- El FC Barcelona i Òmnium signen un conveni per promoure la llengua catalana, la cultura i el país (FC Barcelona, 4-5-2022)
El president Joan Laporta i la vicepresidenta Elena Fort rubriquen l’acord amb el president Xavier Antich i la vicepresidenta Mònica Terribas per donar suport a les iniciatives de la societat civil i les institucions.
- El 28 de maig celebrem el 1r Gran Campionat de Scrabble en català de Barcelona a la Lleialtat Santsenca (Plataforma per la Llengua, 9-5-2022)
La iniciativa de Plataforma per la Llengua i la Federació Internacional de Scrabble en Català pretén impulsar un campionat estable de gran format que atregui el màxim de jugadors d’arreu del domini lingüístic.
- El Govern convida els ciutadans a fer propostes sobre el català en sessions en línia (Secretaria de Política Lingüística (SPL) del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya, 16-5-2022)
S’hi debatrà la situació en els àmbits on la llengua té reptes i dificultats per superar.
- El Pacte Nacional per la Llengua estén el debat sobre el català arreu de Catalunya amb més actes (Secretaria de Política Lingüística (SPL) del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya, 3-5-2022)
Els dies 12 i 13 de maig, personalitats de diversos sectors socials i d’activitat debatran, al Departament de Cultura, sobre el futur del català.
- El TERMCAT publica la ‘Terminologia de la fibra òptica’ (Secretaria de Política Lingüística (SPL) del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya, 26-5-2022)
L’obra és fruit de la col·laboració entre el TERMCAT i la Secretaria de Polítiques Digitals.
- El Termcat publica la Terminologia del consentiment sexual (Secretaria de Política Lingüística (SPL) del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya, 30-5-2022)
A més del diccionari, una infografia interactiva ajuda a identificar i denunciar situacions de violència sexual.
- El concurs literari AMIC-Ficcions 2022 lliura el premi a la Millor Història en català escrita per estudiants d’educació secundària (Secretaria de Política Lingüística (SPL) del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya, 27-5-2022)
El certamen ha seleccionat 200 finalistes d’entre els 4.493 participants de 284 centres educatius de Catalunya, Illes Balears, País Valencià, Aragó i Catalunya del Nord.
- L’exposició «Catalunya Nord. 40 anys d’Arrels, 40 anys d’un país» recorre Catalunya (Secretaria de Política Lingüística (SPL) del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya, 17-5-2022)
Amb aquesta exposició, l’Associació Arrels ofereix una mirada retrospectiva dels darrers 40 anys a la Catalunya del Nord.
- Neix la Fera, un nou projecte per a impulsar i enfortir els continguts audiovisuals en català (VilaWeb, 5-5-2022)
És una eina impulsada per diverses persones preocupades pel futur de la llengua i amb el suport d’Òmnium Cultural i Fundació.cat.
- Òmnium i el Barça fomentaran la creació de continguts audiovisuals en català (VilaWeb, 4-5-2022)
El president de l’entitat cultural considera la iniciativa clau per al futur de la llengua i la cultura catalana.
- Francesc Xavier Vila: “Ara hem de jugar amb les cartes que tenim” (Entrevista d’Assumpció Maresma a VilaWeb, 1-5-2022)
Entrevista al secretari de Política Lingüística de la Generalitat sobre la sentència del 25% i com fer reversible la situació actual del català.
- 30 empreses catalanes participen amb estand als espais de la Generalitat a l’IoT Solutions World Congress 2022 (ACCIÓ – Agència per la Competitivitat de l’Empresa, 6-5-2022)
20 empreses exposaran les seves solucions innovadores en tecnologies associades a la indústria 4.0 al pavelló organitzat per ACCIÓ, i altres 10 oferiran demostracions de productes o serveis d’Intel·ligència Artificial a la Catalonia.AI Demo Zone, espai impulsat pel Departament de la Vicepresidència i de Polítiques Digitals i Territori.
- L’Agència de Ciberseguretat de Catalunya reuneix el sector de la ciberseguretat a Barcelona (SmartCatalonia, 11-5-2022)
La tercera edició del Barcelona Cybersecurity Congress se celebra entre el 10 i el 12 de maig dins del marc de l’IOT Solutions World Congress (IOTSWC).
- Justícia recorda que el TSJC disposa d’un servei de traducció i correcció del català per als escrits judicials (VilaWeb, 10-5-2022)
El departament diu que ningú va demanar el servei per a la interlocutòria amb errades sobre el 25% de castellà.
- L’esclat del manga en català: una oportunitat per a la llengua (Noèlia Llobera a VilaWeb, 13-5-2022)
Neix Kaji Manga, un nou segell editorial que multiplicarà l’oferta en català.
Fa poc, hi ha hagut fites com la traducció del clàssic ‘Dr Slump’ i l’èxit actual ‘MyHero Academia’.
- La Plataforma per la Llengua celebra que Junts abandoni el pacte per a reformar la llei de política lingüística (VilaWeb, 12-5-2022)
L’entitat reclama a ERC, PSC i els comuns que també ho facin.
- 9 punts d’urgència sobre la llengua catalana (David Valls a Racó Català, 11-5-2022)
- El Govern espanyol dona al “baléà” rang de a llengua oficial (Racó Català, 18-5-2022)
Una campanya informativa de prevenció d’accidents en el sector marítim distingeix entre “català, baléà i valencià”.
- El Premi Alimara CAT 2022 reconeix la qualitat lingüística del Camí dels Bons Homes (Secretaria de Política Lingüística (SPL) del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya, 13-5-2022)
- L’ucraïnès i el rus, noves llengües al “Vocabulari en imatges”, una eina clau per a l’acolliment lingüístic d’immigrants i refugiats (Secretaria de Política Lingüística (SPL) del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya, 26-5-2022)
L’obra és una guia visual, il·lustrada per Montserrat Ginesta, que permet conèixer les paraules més usuals del català en situacions quotidianes.
- L’Hospitalet de Llobregat acollirà el proper dimarts (31-5) l’acte del Pacte Nacional per la Llengua sobre el futur del català (Secretaria de Política Lingüística (SPL) del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya, 27-5-2022)
Des de febrer fins a juliol, el Govern organitza sessions participatives arreu del país i convida a tota la ciutadania a organitzar conferències i activitats.
- Reus acull avui l’acte del Pacte Nacional per la Llengua sobre el futur del català (Secretaria de Política Lingüística (SPL) del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya, 9-5-2022)
El secretari de Política Lingüística presenta el Pacte al Centre Cultural Castell del Cambrer i anima la ciutadania a debatre sobre el present i el futur de la llengua.
- Vilanova i la Geltrú acull avui l’acte del Pacte Nacional per la Llengua sobre el futur del català (Secretaria de Política Lingüística (SPL) del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya, 16-5-2022)
El secretari de Política Lingüística presenta el Pacte a l’Auditori de Neàpolis i anima la ciutadania a debatre sobre el present i el futur de la llengua.
- Sabadell acull avui l’acte del Pacte Nacional per la Llengua sobre el futur del català (Secretaria de Política Lingüística (SPL) del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya, 23-5-2022)
El secretari de Política Lingüística presenta, al Casal Pere Quart, el Pacte Nacional per la Llengua i anima la ciutadania a debatre sobre el present i el futur del català.
- Cornellà acollirà el proper dijous l’acte del Pacte Nacional per la Llengua sobre el futur del català (Secretaria de Política Lingüística (SPL) del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya, 31-5-2022)
El Secretari de Política Lingüística presenta el pacte al Citilab i anima la ciutadania a debatre sobre el present i el futur de la llengua.
- L’Institut d’Estudis Aranesi publica el nou diccionari aranès-català de Jusèp Loís Sans (Secretaria de Política Lingüística (SPL) del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya, 4-5-2022)
Completa el diccionari català-aranès i en conjunt sumen prop de 70.000 entrades.
- ‘Miquel Àngel: El pecat’ i ‘Onoda: 10.000 nits a la jungla’ s’estrenen en català aquest cap de setmana (Secretaria de Política Lingüística (SPL) del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya, 4-5-2022)
- ‘La conferència’ i ‘La Mama Muu torna a casa’ s’estrenen en català aquest divendres (Secretaria de Política Lingüística (SPL) del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya, 11-5-2022)
- ‘Sundown’, l’estrena en català d’aquest divendres (Secretaria de Política Lingüística (SPL) del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya, 26-5-2022)
- Èxit rotund del Meridiana Rock, el festival de Plataforma per la Llengua que porta la música en català a Nou Barris (Plataforma per la Llengua, 14-5-2022)
En la seva tercera edició, l’esdeveniment es consolida com una de les cites musicals de referència del districte i de la ciutat.
El festival acosta la cultura en català als barris i s’organitza amb la col·laboració d’entitats veïnals, persones nouvingudes i associacions del districte.
- Alboraia acull la primera edició de la Festa pel Valencià (Plataforma per la Llengua, 30-5-2022)
Plataforma per la Llengua celebra aquest dissabte 4 de juny una jornada de concerts de música en valencià i activitats per als xiquets. El Diluvi, Ramonets i Toni de l’Hostal actuaran a la Terrassa Lumière d’Alboraia durant la jornada.
- Naix “Al Portal, veus de l’Alguer” lo nou periòdic de cultura i actualitat algueresa (Plataforma per la Llengua, 28-4-2022)
- S’acosta la final de CantAlguer, lo 15 de maig tanquen les candidatures (Plataforma per la Llengua, 11-5-2022)
- Escomença la campanya per salvar la Biblioteca Catalana de l’Alguer (Plataforma per la Llengia, 20-5-2022)
Plataforma per la Llengua vol treballar perquè la biblioteca torni a ésser lo punt de trobada, de coneixença i d’estudi que sempre ha estat per als algueresos.
La voluntat de recuperar les activitats culturals obliga a modernitzar les instal·lacions obsoletes del local de l’Alguer Vella on se troba aquesta biblioteca, fundada al 1988.
- La campanya per salvar la Biblioteca Catalana de l’Alguer incrementa l’objectiu econòmic fins als 30.000 euros per fer un projecte més ambiciós (Plataforma per la Llengua, 27-5-2022)
- Antich diu que cal no restar “atrapats” en la resistència pel català (VilaWeb – ACN, 7-5-2022)
El president d’Òmnium fixa com a línia vermella la voluntat de l’estat espanyol de dividir territoris amb l’ús de la llengua.
- Certeses i incògnites del decret del Govern que esquiva la imposició del 25% de castellà (Sara González / Oriol March a NacióDigital, 30-5-2022)
Educació enviarà aquest dimarts les instruccions a les escoles per garantir projectes lingüístics sense percentatges i n’assumeix la responsabilitat última davant l’acció dels tribunals.
- «Normal»: uns tios guais (Josep-Lluís Carod-Rovira a Nació Digital, 25-5-2022)
«M’agrada sentar-me a la fresca, sota el toldo de la nostra casa i rellegir els clàssics: Delibes, Cela i Pérez-Reverte, entre altres. Sempre s’aprèn algo».
- Els partits tornen a ajornar la reforma de la llei de política lingüística (Odei A.-Etxearte a VilaWeb, 3-5-2022)
Junts torna a demanar més temps i només els comuns han demanat que es voti la setmana vinent.
- El govern d’Andorra insta els funcionaris a atendre en català i a no canviar de llengua (VilaWeb, 20-5-2022)
Preocupació al Principat per la tendència a canviar de llengua sense esperar a veure si l’interlocutor entén el català i si necessita traducció a alguna altra llengua.
- Indignació a les xarxes per un llibre de text que eludeix que al País Valencià i a les Illes es parla català (VilaWeb, 29-5-2022)
La nova consellera d’Educació, Cultura i Esport, Raquel Tamarit, ha dit que “no hauria de ser possible”.
- Tot preparat per a la dotzena edició del Wapps .cat (Fundació .cat, 13-5-2022)
Wapps .cat, el concurs de creació de llocs web i apps en català
- La Fera, un projecte per impulsar l’audiovisual en català (Fundació .cat, 10-5-2022)
- Més de 10 milions de persones comparteixen rutes a l’aplicació catalana Wikiloc (Fundació .cat, 4-5-2022)
- La Fundació .cat batega amb nou ritme (Fundació .cat, 17-5-2022)
- Evitar que l’algoritme de Youtube recomani vídeos extremistes (Fundació .cat, 31-5-2022)
- Jess Orera, una de les creadores de l’Eurekat.cat: “6.000 persones hi juguen de mitjana al dia” (Fundació .cat, 27-4-2022)
- Barcelona, capital de les pantalles (Marc Vilajosana a MetaData, 12-5-2022)
L’ISE acull les principals novetats del sector audiovisual per a camps tan variats com les oficines, l’entreteniment o l’educació.
- L’ISE tanca la seva primera gran edició a Barcelona amb més de 43.000 assistents (MetaData, 13-5-2022)
L’organització qualifica d’”èxit” la celebració del congrés, malgrat que no assoleix els 50.000 visitants previstos.
- L’Smart City Expo World Congress preveu recuperar l’activitat precovid (MetaData – ACN, 19-5-2022)
La fira supera el miler d’expositors inscrits, que representen el 80% de l’espai, i preveu assolir els 24.000 assistents.
- Les empreses catalanes aposten per l’IoT com a principal tecnologia per innovar (MetaData, 30-5-2022)
Un 34% de les companyies del territori preveu invertir en innovació digital durant el 2022.
- “L’audiovisual ja està afectant la manera com vivim, però no en som conscients” (Marc Vilajosana a MetaData, 10-5-2022)
Mike Blackman Director General de la Integrated Systems Events (ISE).
- Intel i el BSC instal·laran a Barcelona un centre pioner en microxips (MetaData, 25-5-2022)
Les antigues instal·lacions del centre de recerca a la UPC rebran el projecte, amb una inversió de 400 milions d’euros i un equip inicial de 300 treballadors.
- Euro digital: l’adeu als diners en efectiu? (Aida Corón a MetaData, 25-5-2022)
El BCE prepara una proposta de moneda virtual centralitzada basada en ‘blockchain’ per garantir la seguretat de les transaccions.
- La intel·ligència artificial compon la banda sonora del món digital (Aida Corón a MetaData, 30-5-2022)
L’ús d’algoritmes en la creació musical i d’àudio es consolida com un suport per a la generació creativa de les persones.
- La pime catalana s’actualitza amb el Kit Digital (MetaData, 16-5-2022)
Parlem Empreses, amb l’adquisició de l’empresa Infoself, integra nous serveis i productes inclosos en el programa d’ajudes perquè les petites i mitjanes empreses incrementin la seva competitivitat a través de la digitalització.
- Les pimes catalanes ja tenen el seu ‘hub’ per a la innovació tecnològica (MetaData, 26-5-2022)
La Generalitat i una desena d’actors econòmics i TIC creen el Digital Innovation Hub de Catalunya (DIH4CAT) per facilitar proves abans de la implantació de nous sistemes.
- Un mirall multiforme per descobrir el videojoc català (Marc Vilajosana a MetaData, 18-5-2022)
El Palau Robert acull l’exposició ‘Nova Pantalla’ per reivindicar els professionals i les obres que conformen la indústria nacional de l’oci electrònic.
- La UPC i la Generalitat llancen una curs per acostar la intel·ligència artificial a tots els públics (MetaData, 17-5-2022)
La formació ofereix continguts divulgatius per a persones sense coneixements previs que vulguin endinsar-se en l’ús i la seguretat de la tecnologia.
- Els Premis BCNFemTech reivindiquen un sector TIC més crític i inclusiu (MetaData, 20-5-2022)
L’Ajuntament de Barcelona ha reconegut la tasca de Digital Fems, Technovation Girls Catalunya, Sischain i Fibracat TV amb un premi de 8.000 euros.
- La fibra òptica també parla català (MetaData, 26-5-2022)
El TERMCAT publica un nou diccionari en línia especialitzat en el món de les telecomunicacions, amb més d’un centenar de termes.
- Els operadors de telecomunicacions demanen més responsabilitats econòmiques als serveis OTT (Marc Vilajosana a MetaData, 19-5-2022)
El sector reclama al Govern una regulació que impliqui tots els agents de l’ecosistema i una regionalització de les freqüències de 5G.
- Google accedeix a l’activitat i localització dels espanyols 426 vegades de mitjana al dia (MetaData, 19-5-2022)
Una investigació acusa el gegant tecnològic d’infringir la llei de protecció de dades amb la venda de dades personals per al seu ús en la venda d’espais publicitaris en temps real.
- La fàbrica 4.0 deixa de ser un somni (Aida Corón a MetaData. 2-5-2022)
El DFactory Barcelona, impulsat pel Consorci de la Zona Franca, es converteix en un ‘hub’ que congrega els líders de la nova indústria i la recerca tecnològica més innovadora.
- “L’audiovisual ja està afectant la manera com vivim, però no en som conscients” (Marc Vilajosana a MetaData, 10-5-2022)
Mike Blackman Director General de la Integrated Systems Events (ISE).
- Els fronts desconeguts (i per explotar) de la ‘blockchain’ (Aida Corón a MetaData. 5-5-2022)
La fira BxCat promociona els projectes basats en la tecnologia de blocs i situa el metavers com una de les innovacions que pot impulsar el sector.
- JavaScript manté el tron dels llenguatges de programació (MetaData, 9-5-2022)
Python és la segona eina més emprada gràcies a l’auge de la ciència de dades i del ‘machine learning’.
- El ‘power’ (Víctor Vicens, director mèdic i cofundador d’Abi Global Health, a MetaData, (9-5-2022)
“Els ‘lobbies’ de salut estan creant les seves pròpies iniciatives digitals per no perdre el control sobre els pacients”.
- ISE 2022: una immersió audiovisual (Albert Cuesta, 23-5-2022)
- Cap a una electrònica menys insostenible (Albert Cuesta, 11-5-2022)
- Discriminació lingüística a la cadena Clarel (Víctor Alexandre a Cugat Mèdia, 27-5-2022)
- “En espanyol, perquè no t’entenc”: obligada a parlar en castellà mentre visitava un familiar a l’hospital (VilaWeb, 23-5-2022)
Plataforma per la Llengua ha rebut la queixa d’una dona que denuncia que una zeladora de l’Hospital Marina Baixa de Vila Joiosa la va obligar a parlar en castellà per a ser atesa.
- Nova Llei de l’Audiovisual: passos insuficients que no garanteixen la igualtat per a totes les llengües (Obra Cultural Balear (OCB), 20-5-2022)
- La Federació Llull treballarà coordinadament als Països Catalans per fer front a les agressions judicials al català (Obra Cultural Balear (OCB), 14-5-2022)
- Nova llei de l’audiovisual: Passos insuficients que no garanteixen la igualtat per a totes les llengües (Acció Cultural del País Valencià (ACPV), 20-5-2022)
- Una persona atura l’emissió d’un film en català en un cinema d’Alacant i força de projectar-ne la versió en castellà (VilaWeb, 27-5-2022)
La decisió d’una persona de l’organització de frenar la projecció per a canviar de llengua causa polèmica i irrita.
- Bromera i El Tempir signen un conveni de col·laboració per a fomentar l’ús del valencià (El Tempir, 16-5-2022)
- El Govern espanyol ofereix el ‘baléà’ com a llengua oficial en una campanya (dBalears, 18-5-2022)
- El futur del català passa per l’acció (Marta Rovira Martínez a NacióDigital, 10-5-2022)
«Hem de fer que el català guanyi la batalla simbòlica que representa aconseguir que una llengua sigui entesa com un valor afegit».
- El catastrofisme lingüístic de la comunitat autònoma catalana (Ot Bou Costa a VilaWeb, 27-5-2022)
La paradoxa és que com més s’enforteix la “comunitat autònoma catalana”, més marge hi ha perquè Catalunya sigui una altra cosa.
- Elena Yeste: “El franquisme no se’n va sortir per la voluntat d’unes generacions que van lluitar pel català” (Entrevista de Joan Safont Plumed a VilaWeb, 22-5-2022)
La periodista Elena Yeste recull episodis i històries de l’ensenyament del català durant la dictadura franquista a ‘Guanyem amb la llengua’, publicat per Fonoll.
- Bravo, Ximo, Bravo, Ximo (Mail Obert de Núria Cadenes a VilaWeb, 4-5-2022)
Que els servidors públics comptin amb un nivell de valencià adequat per a poder atendre els ciutadans que serveixen es veu que ja no és important per al president Ximo Puig.
- A relaxing cup of café con leche (Mail Obert de Carme Junyent a VilaWeb, 29-5-2022)
La qüestió és per què reaccionem a les interferències de la llengua subordinada en la dominant i no tant a les de la dominant en la subordinada, que són majoria.
- De matemàtiques i gimnàstica (Mail Obert de Carme Junyent a VilaWeb, 15-5-2022)
Com que les coses no van així, torno a dir, com el 2015: el 25%? Sí, si us plau, però de debò.
- Llibres i paisatges (4) (Carme Junyent a VilaWeb, 1-5-2022)
“Tots som com aquella nena amb origen a Ghana que es transforma quan una desconeguda li diu que sap quina llengua parla”.
- El llegat de Ciutadans (Sebastià Alzamora a Ara.cat, 30-5-2022)
- El català depèn de tu (Jordi Borràs a NacióDigital, 30-5-2022)
«Cal ser molt miop per no veure que cap llei que emergeixi del Parlament pot esquivar els torpedes de l’aparell judicial de l’Estat».
- La llengua diu com som? (Ras i curt de Jordi Badia a VilaWeb, 13-5-2022)
Quan diem que darrere una llengua hi ha una manera de veure el món, què volem dir?
Fem una repassada de locucions, refranys i mots intraduïbles que encaixen en les característiques col·lectives dels catalans.
- Catalanització màgica (Mail Obert de Pau Vidal a VilaWeb, 12-5-2022)
Dietari (28). Ningú els l’ensenya, no el veuen enlloc, n’ignoren l’existència… I malgrat tot volem creure que l’aprendran, no se sap com. Catalunya, terra de miracles.
- Burocratès: un cas real (Mail Obert de Pau Vidal a VilaWeb, 7-5-2022)
La retòrica de l’administració, lluny de servir-nos, té un altre objectiu: controlar-nos. Per això no és tan diferent dels cops de porra dels brimos.
- Aquí no s’equivoca ningú (Mail Obert de Pau Vidal a VilaWeb, 26-5-2022)
S’ha acabat la lliga i a la ràdio hem fet repàs de la temporada. Qui l’espifia menys?, em demanen els companys de micròfon. I això és el que hauria volgut respondre’ls.
- Són correctes “en breu” i “en breus”? (Ras i curt de Jordi Badia i Pujol a VilaWeb, 27-5-2022)
Repassem una bona colla d’alternatives per a evitar l’ús de “en breus” i l’abús de “en breu”.
- Existeix l’estat monolingüe? (Víctor Bargiela, membre del Grup de Lingüistes per la Diversitat (GLiDi), a VilaWeb, 11-5-2022)
L’estat nació aplica polítiques d’homogeneïtzació nacional per tal de procurar la uniformitat entre tots els habitants que habiten dins les fronteres d’un estat concret.
Enllaços del Baròmetre de l’ús del català a Internet de WICCAC:
Deixeu un comentari