Actualització mensual del resum de situació del Baròmetre de l’ús del català a Internet de WICCAC a 31 de maig del 2022.

Resum de dades destacades:

 • El percentatge global d’ús del català és del 66,17% (alt), 0,05 punts percentuals superior al del mes anterior (66,12%).
 • Hi ha 10 dels 35 sectors analitzats a l’estudi que tenen un percentatge d’ús del català inferior al 50%. N’hi ha 7 que tenen un percentatge del 30 al 50% (baix) i 3 inferior al 30% (molt baix).

Notícies destacades del mes de maig del 2022:

 • Un front d’entitats cerca la nul·litat de la sentència del 25% per una infracció molt greu en l’assignació d’un jutge. Un grup d’entitats (Plataforma per la Llengua, la USTEC, la Intersindical i el SEPC) han presentat al TSJC una petició perquè s’anul·li la sentència que pretén imposar un mínim del 25% de castellà a l’escola i la interlocutòria que dona l’ordre d’executar-la fins a aquest dimarts (31-5). En el text presentat, les organitzacions exposen que el jutge Javier Aguayo Mejía, president de la sala contenciosa administrativa del TSJC, va poder triar la seva participació en el cas, i defensen que aquest fet vulnera un principi jurídic fonamental a les democràcies occidentals i que està recollit a la mateixa Constitució espanyola: el dret a ser jutjat per un magistrat que estigui predeterminat per la llei. Més informació a la notícia de Plataforma per la Llengua.
 • La nova proposta de llei catalana donaria potestat al govern espanyol per fixar un 50% de castellà a l’escola. Plataforma per la Llengua ha comparegut en roda de premsa al Parlament de Catalunya per valorar la proposta de llei sobre les llengües a l’escola acordada per ERC, JxCat, PSC i En Comú Podem. L’entitat ha advertit del perill que comporta aquest nou text, que defineix el castellà com a llengua “d’ús curricular” i que, per tant, obre la porta al govern espanyol perquè pugui fixar fins a un 50% de castellà a l’escola, emparant-se en la llei d’educació espanyola (LOMLOE o Llei Celaá), que és una llei bàsica, és a dir, legisla competències exclusives de l’Estat. A més, a contrarellotge, l’entitat ha intentat convèncer els partits perquè presentessin una esmena abans que s’exhaurís el termini, però cap dels partits no s’hi ha prestat. Més informació a la notícia de Plataforma per la Llengua.
 • El PSOE dilueix l’acord amb ERC per a la llei audiovisual i deixa el català encara més desprotegit. Plataforma per la Llengua denuncia que una obligació important de la nova Llei general de comunicació audiovisual que es votarà aquest dijous (26-5) al Congrés de Diputats ha quedat rebaixada durant la tramitació parlamentària. Segons l’entitat, el text proposat pel PSOE posteriorment al pacte amb el PNB perquè la formació basca retirés l’esmena a la totalitat dilueix de manera molt significativa una obligació que ja hi havia en el projecte de llei presentat al novembre, després del primer pacte amb ERC, partit que va donar suport als pressupostos generals del Govern espanyol a canvi d’aquest acord. Més informació a les notícies de Plataforma per la Llengua (1, del 25-5) i (2, del 20-5).
 • Nova Llei de l’Audiovisual: passos insuficients que no garanteixen la igualtat per a totes les llengües. La FOLC (Federació d’Organitzacions per la llengua catalana) ha emès un comunicat sobre la Nova Llei de l’Audiovisual: Tot i que la pressió política i social exercida per les entitats a favor de les llengües ha estat determinant per incloure mínims per a totes, tant en les quotes de catàleg de plataformes i emissions de TVE, com en el prefinançament, els canvis introduïts són clarament insuficients i testimonials en representar entre el 0,35% i el 2,55% del conjunt. Les entitats recorden que tant al procés d’al·legacions a l’avantprojecte de llei com al debat del Projecte, van presentar propostes al Ministeri i als diferents partits per tal que la nova Llei reconeguera la pluralitat lingüística com a principi bàsic, i igualara continguts i percentatges mínims garantits per a totes les llengües en el doblatge, els subtítols i les audiodescripcions, com també perquè recollira el finançament anticipat de produccions audiovisuals als canals i a les plataformes en línia o sota demanda. Tot i això, al text que es portarà finalment al ple del Congrés el 26 de maig, s’insisteix a fixar quotes d’emissió i catàleg en espanyol i “en alguna de les llengües oficials de les comunitats autònomes”. Aquesta expressió, que es repeteix als articles 113, 114 i 116, obre la porta a excloure la diversitat lingüística, ja que amb una sola llengua es podria cobrir aquesta quota, una llengua que, damunt, podria ser l’espanyol. Llegiu el comunicat sencer emès per la FOLC.
 • Pizza Hut i Telepizza incorporen el català al web i l’aplicació mòbil. El Departament de Cultura treballa per aconseguir ampliar el nombre de cadenes de restaurants que tenen el web en català. Pizza Hut ofereix des d’avui (6-5) la seva pàgina web i l’aplicació mòbil en català i Telepizza té previst fer-ho el pròxims dies. El programa Emmarca’t, iniciat el 2016, va identificar les grans marques que operen a Catalunya a partir d’una enquesta en què els consumidors citaven les més notòries de trenta-vuit sectors diferents. De les disset firmes més notòries del sector de cadenes de restauració, tenen el web disponible en llengua catalana Domino’s Pizza, El Mussol, La Tagliatella, Monchos, Pans & Company i Viena. Amb l’acció de Política Lingüística, s’hi han afegit Pizza Hut i Telepizza, totes dues pertanyents a Food Delivery Brands. El grup també ha confirmat la disponibilitat en llengua catalana de les aplicacions mòbils de les dues cadenes de pizzeries. Més informació a la notícia de la Secretaria de Política Lingüística (SPL) del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya.
  Les versions en català no són completes, especialment en les imatges, moltes de les quals no s’han traduït i surten amb els textos en castellà, així com algunes altres parts i alguna falta d’ortografia que caldria corregir.
 • 1,7 milions de catalans canviarien de navegador GPS per sentir les indicacions de veu en català. 1.690.000 catalans es plantejarien canviar de navegador GPS per tenir-ne un que oferís les indicacions de veu en català. És una de les principals dades que s’extreuen de l’enquesta encarregada per Plataforma per la Llengua a l’empresa GESOP, que també conclou que, en el cas dels usuaris que fan servir Google Maps, gairebé la meitat, al voltant d’un milió, estarien disposats a fer el canvi. En el cas de Google Maps, la meitat dels usuaris es plantejarien fer el canvi de GPS per motius lingüístics i gairebé tres milions de catalans són partidaris que les administracions públiques només contractin sistemes de navegació que incloguin el català a l’assistent de veu. Més informació a la notícia de Plataforma per la Llengua.
 • Plataforma per la Llengua es persona contra l’execució de la sentència (del 25%) i proposa un front judicial entre associacions i Govern. Plataforma per la Llengua ha iniciat els tràmits per poder recórrer com a part interessada en contra de la interlocutòria emesa pel TSJC, que obligaria el Govern a enviar immediatament instruccions als centres educatius per a l’aplicació de la sentència que pretén imposar un mínim del 25% de castellà a l’ensenyament. L’entitat defensa que hi ha bases legals sòlides per demostrar que la interlocutòria no aplica correctament la sentència de la qual es deriva, i que en fa una interpretació expansiva i lesiva per a la presència del català a l’escola que no s’ajusta a dret i que vulnera la mateixa jurisprudència del TSJC. Per això, proposa que la resta d’associacions i els sindicats que vulguin actuar en defensa del català a l’escola també es personin a la causa, insisteix en la creació d’un front judicial que actuï de manera coordinada i reclama al Govern que s’hi sumi. Més informació a la notícia de Plataforma per la Llengua.
 • Denunciem a les Nacions Unides la persecució judicial contra la immersió lingüística. Plataforma per la Llengua ha denunciat al Fòrum regional d’Europa i Àsia Central per a les minories que l’Estat espanyol pretén acabar amb la immersió lingüística a les escoles a través dels tribunals, saltant-se les vies parlamentàries i en contra del consens social. En la seva intervenció en aquest fòrum anual de l’ONU, el cap de l’àrea de drets lingüístics de l’ONG del català, Òscar-Adrià Ibáñez, també ha alertat de les mentides i del discurs de l’odi que es promou per atacar els defensors de l’escola en català i ha demanat al relator especial de l’ONU per a les minories, Fernand de Varennes, que intervingui per defensar els catalanoparlants. Més informació a la notícia de Plataforma per la Llengua.
 • Professionals de tots els àmbits debaten sobre el català en les jornades del Pacte Nacional per la Llengua. La consellera de Cultura, Natàlia Garriga, i el secretari de Política Lingüística, Francesc Xavier Vila, van inaugurat el 12 de maig les jornades “El català, reptes i propostes. El futur de la llengua àmbit per àmbit”. La trobada, que es va fer el 12 i el 13 de maig al Departament de Cultura, reuneix professionals de tots els sectors per consensuar estratègies de futur per al català. Aquestes jornades estan obertes a la ciutadania i tenen l’objectiu de debatre sobre la política lingüística del país en els diversos àmbits socials i d’activitat de la societat catalana. Més informació a la notícia de la Secretaria de Política Lingüística (SPL) del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya.
 • Vídeo de la taula rodona sobre Tecnologies i món digital amb Marta Villegas, Carol Cortés i Àlex Hinojo. Com a part de la Jornada “El català, reptes i propostes. El futur de la llengua àmbit per àmbit” dins del Pacte Nacional per la Llengua, aquest és el vídeo de la taula rodona sobre l’àmbit de Tecnologies i món digital amb Marta Villegas, Carol Cortés i Àlex Hinojo, elaborat per la Secretaria de Política Lingüística (SPL) del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya.
 • Els camioners que vulguin descomptes pel gasoil hauran de demanar-ho en castellà. Els principals partits polítics, opinadors i mitjans de comunicació espanyols transmeten incessantment la idea que els poders públics impulsen de manera agressiva la llengua catalana, que el català està fortament protegit, blindat, incentivat i imposat de manera artificial. Aquestes forces polítiques i mediàtiques, de caràcter nacionalista espanyol, presenten en canvi el castellà com una llengua d’expansió natural, incruenta, que els ciutadans usen lliurement per la seva utilitat i prestigi. Aquest discurs pretén justificar la supremacia de la llengua castellana als territoris catalanoparlants de l’Estat espanyol i encobrir-ne la imposició governativa, que mai no ha aturat. Es tracta d’un discurs construït sobre la falsedat: el castellà és una llengua fortament privilegiada per la legislació, tant la constitucional com l’ordinària, i la seva expansió i força actual no es pot deslligar de l’intervencionisme estatal, tant el del passat com el que es produeix en el present. Més informació a la notícia de Plataforma per la Llengua.
 • Òmnium i el Futbol Club Barcelona s’alien per fomentar la creació de continguts audiovisuals en català. El president d’Òmnium Cultural, Xavier Antich, i la vicepresidenta, Mònica Terribas, es van reunir el passat 4 de maig amb el president del Futbol Club Barcelona, Joan Laporta, i la vicepresidenta, Elena Fort, per signar un conveni de col·laboració entre les dues entitats on es comprometen a desenvolupar un projecte conjunt per fomentar la creació de continguts audiovisuals en català a les xarxes i a l’espai comunicatiu català, especialment als canals de comunicació propis del Club. Les dues entitats amb més socis del país es conjuren a impulsar, difondre i fomentar la llengua, la cultura catalanes, la cohesió social i els drets civils i polítics a Catalunya. Més informació a la notícia d’Òmnium Cultural.
 • Surf House incorpora el català a la carta després de l’acció de protesta de Plataforma per la Llengua. Plataforma per la Llengua ha aconseguit que la cadena de restaurants Surf House Barcelona incorpori el català a la carta. Aquest èxit, insuficient per l’entitat perquè la carta conté nombroses faltes d’ortografia, s’ha pogut aconseguir gràcies a l’acció dels voluntaris del grup local de l’entitat a Barcelona, que el 18 de febrer van col·lapsar un establiment de la cadena al carrer Amigó per denunciar que Surf House vulnerava els drets lingüístics dels consumidors. Més informació a la notícia de Plataforma per la Llengua.
 • Obertes dues línies d’ajut al doblatge i la subtitulació en català per a estrenes en sala i plataformes. La Secretaria de Política Lingüística del Departament de Cultura obre dues línies de suport al doblatge i a la subtitulació amb l’objectiu d’incrementar l’oferta de continguts audiovisuals en català: una per a estrenes en sala, adreçada a empreses distribuïdores, i una altra per al doblatge i la subtitulació en català de llargmetratges i sèries per a plataformes digitals i en suport físic, adreçada a empreses distribuïdores i a estudis de doblatge. Les sol·licituds es poden presentar del 19 de maig fins al 31 d’octubre. Més informació a la notícia de la Secretaria de Política Lingüística (SPL) del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya.
 • Política Lingüística publica 25 vídeos amb trucs per conversar en català. La Secretaria de Política Lingüística publica vuit nous vídeos de la sèrie Màgia per conversar, protagonitzats pel mag Eduard Juanola amb l’objectiu d’incentivar la conversa en català a les parelles lingüístiques del Voluntariat per la llengua, l’alumnat del Consorci per a la Normalització Lingüística (CPNL) i a tots els aprenents de català que el vulguin practicar. En cada vídeo, de dos minuts de durada, el mag Eduard Juanola proposa temes d’interès per encetar una conversa a partir d’un joc de màgia. Més informació a la notícia de la Secretaria de Política Lingüística (SPL) del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya.
  Vídeos “Màgia per conversar”
 • El CPNL celebra deu anys de foment del joc en català. Totjoc és el nou nom que ha escollit el Consorci per a la Normalització Lingüística (CPNL) per renovar i impulsar el seu programa de promoció del joc i la joguina en català. Coincidint amb la celebració del desè aniversari del programa, que fins ara s’anomenava ‘I tu, jugues en català?’, el CPNL fa balanç d’aquesta iniciativa impulsada el 2012 des del Centre de Normalització Lingüística de Barcelona que s’ha estès als 22 centres de normalització lingüística que formen el CPNL. Més informació a la notícia de la Secretaria de Política Lingüística (SPL) del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya.
  Totjoc

Altres notícies del mes de maig del 2022:

 • Per mi que ens la foten (El Voraviu de Joan Vall Clara a El Punt Avui, 30-5-2022)
  Té sentit un consens per la llengua que deixa fora tanta societat civil?.
 • Internet i les llengües minoritàries (Mail Obert de Carme Junyent a VilaWeb, 22-5-2022)
  En aquests bocins on la globalització no destrueix l’autenticitat tenim l’esperança que la xarxa sigui realment un espai d’intercanvi i no una força homogeneïtzadora.
 • Carme Junyent: “Hem de ser més llestos que ells” (Entrevista d’Assumpció Maresma a VilaWeb, 13-5-2022)
  En aquesta entrevista, Carme Junyent demana que s’acabi la hipocresia de fer veure que hi ha una escola en català que funciona i reclama de passar a l’acció amb fets.
 • Alboraia acull la primera edició de la Festa pel Valencià (Plataforma per la Llengua, 30-5-2022)
  Plataforma per la Llengua celebra aquest dissabte 4 de juny una jornada de concerts de música en valencià i activitats per als xiquets. El Diluvi, Ramonets i Toni de l’Hostal actuaran a la Terrassa Lumière d’Alboraia durant la jornada.
 • Escomença la campanya per salvar la Biblioteca Catalana de l’Alguer (Plataforma per la Llengia, 20-5-2022)
  Plataforma per la Llengua vol treballar perquè la biblioteca torni a ésser lo punt de trobada, de coneixença i d’estudi que sempre ha estat per als algueresos.
  La voluntat de recuperar les activitats culturals obliga a modernitzar les instal·lacions obsoletes del local de l’Alguer Vella on se troba aquesta biblioteca, fundada al 1988.
 • «Normal»: uns tios guais (Josep-Lluís Carod-Rovira a Nació Digital, 25-5-2022)
  «M’agrada sentar-me a la fresca, sota el toldo de la nostra casa i rellegir els clàss