Actualització mensual del resum de situació del Baròmetre de l’ús del català a Internet de WICCAC a 30 de setembre del 2022.

Resum de dades destacades:

 • El percentatge global d’ús del català és del 66,35% (alt), 0,10 punts percentuals superior al del mes anterior (66,25%), un dels increments percentuals mensuals més elevats en els més de 20 anys del baròmetre.
 • Hi ha 10 dels 35 sectors analitzats a l’estudi que tenen un percentatge d’ús del català inferior al 50%. N’hi ha 7 que tenen un percentatge del 30 al 50% (baix) i 3 inferior al 30% (molt baix).

Notícies destacades del mes de setembre del 2022:

 • Un milió d’usuaris catalans de LinkedIn el configurarien en català si es pogués. Un 35 % dels catalans que no tenen LinkedIn començarien a fer-lo servir si la plataforma incorporés la llengua catalana. En el cas dels joves, un 48,3 %. Aquestes dades s’extreuen d’una enquesta encarregada per Plataforma per la Llengua a l’empresa GESOP. L’enquesta també conclou que l’ús d’aquesta xarxa al Principat encara és reduït (la fan servir gairebé un terç dels catalans) i que el percentatge d’ús és superior entre els castellanoparlants que entre els catalanoparlants. Així, mentre que només el 25,2 % dels catalanoparlants tenen LinkedIn, en el cas dels castellanoparlants el percentatge puja al 33 %. Això es pot explicar pel fet que els catalanoparlants no vegin la plataforma com una eina tan pròpia. De fet, en el cas d’Instagram, una enquesta encarregada per l’entitat ja constatava que la versió en castellà no satisfeia les preferències dels usuaris catalanoparlants, que recorrien a la versió anglesa en un percentatge molt superior al dels castellanoparlants.
  LinkedIn va ser adquirida per Microsoft el 2016 i és la xarxa de contactes professionals més gran del món: té 830 milions d’usuaris i presència en 200 països. Aquesta plataforma es pot configurar en 24 llengües, però no pas en català, malgrat que llengües com ara el noruec o el danès, amb un pes demogràfic similar al del català, sí que hi són presents. A més d’aquests 24 idiomes, la plataforma també permet configurar el perfil personal, on s’inclou el currículum, en 45 llengües. Aquesta possibilitat tampoc no existeix per al català, encara que sí que s’ofereix per a la majoria d’idiomes europeus de dimensions similars. A més, la plataforma tampoc no permet publicar anuncis en català i aconsella fer-ho “en espanyol o en anglès”. Més informació a la notícia de Plataforma pel la Llengua.
 • Les principals marques del grup Calzedonia ja inclouen el català a l’etiquetatge i al web. El grup Calzedonia ha incorporat el català a l’etiquetatge de les peces de roba i al web de les marques que tenen presència física als territoris del domini lingüístic: Calzedonia, Intimissimi, Tezenis i Falconeri. L’empresa vèneta s’hi va comprometre ara fa un any amb Plataforma per la Llengua i se suma, així, a la llista de grans empreses tèxtils que inclouen la llengua en l’etiquetatge. Calzedonia és una de les deu marques del sector que més facturen al mercat de l’Estat espanyol. Tot i això, hi ha dues marques del grup, Atelier Emé i Signorvino, que no han incorporat el català als respectius webs. Val a dir que aquestes dues marques només tenen la pàgina en italià i anglès, i cap de les dues no té presència física als territoris de parla catalana.
  Plataforma per la Llengua treballa des de fa tres anys per normalitzar el català a la gran indústria del sector tèxtil, i en aquest període el català ha passat de ser-hi pràcticament residual a ser inclòs en l’etiquetatge de marques que, totes sumades, representen més del 65% de la facturació del sector al mercat espanyol. Més informació a la notícia de Plataforma pel la Llengua.
 • Només hi faltes tu”: el manifest en suport al català impulsat per la Fundació Vincle i Plataforma per la Llengua. La Fundació Vincle i Plataforma per la Llengua han impulsat el manifest en suport al català “Només hi faltes tu”, una iniciativa que vol refermar el compromís amb la llengua catalana tant per part del govern de la Generalitat de Catalunya com del conjunt de la ciutadania.
  Presentat en el marc del procés participatiu del Pacte Nacional per la Llengua, que clou el 16 de setembre, aquest manifest incorpora diverses propostes de millora del català enfocades en els principals àmbits estratègics de la llengua com són l’educació, la sanitat, l’audiovisual, l’empresa o la cohesió social. Entre les reclamacions, hi ha la petició de desplegar de forma efectiva la immersió lingüística, que es facin complir les lleis vigents que protegeixen el català, que s’incrementin els requisits lingüístics a l’administració, que s’impulsi la formació en català a les empreses i que es faciliti la integració dels nouvinguts. Més informació a la notícia de Plataforma pel la Llengua.
  Manifest en suport del català “Només hi faltes tu”
 • Les empreses d’entre 3 i menys de 10 treballadors ja poden demanar els ajuts del Kit Digital. El programa Kit Digital, finançat pel Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència, obre la segona convocatòria d’ajudes per impulsar la transformació digital de les petites empreses, microempreses i autònoms. Des del 2 de setembre les empreses d’entre 3 i menys de 10 empleats poden sol·licitar el bo digital de 6.000 euros a través de la seu electrònica Red.es.
  En aquest moment, el programa compta amb dues convocatòries en curs: La primera, adreçada a empreses d’entre 10 i menys de 50 empleats, es va obrir el 15 de març i finalitza el 15 de setembre. La segona, per a pimes amb entre 3 i menys de 10 treballadors es va iniciar el 2 de setembre i finalitza el 2 de setembre del 2023. Més informació a la notícia de la Fundació .cat.
 • Organitzem un seminari per aprofundir en el supremacisme lingüístic castellà i poder-lo combatre. Plataforma per la Llengua organitza el dissabte 1r d’octubre un seminari sobre el supremacisme castellà i la seva vinculació amb la substitució lingüística del català. La jornada, que es durà a terme a la Casa Convalescència de Barcelona, té l’objectiu d’aprofundir en les idees que basteixen el discurs lingüístic del nacionalisme espanyol, que presenta el castellà com una llengua comuna de tota la població i que, des de les institucions estatals, mira de fer-ho realitat a través de lleis que imposen el castellà i limiten els drets dels parlants d’altres llengües autòctones de l’Estat. Per fer visibles aquestes idees antiigualitàries i per donar eines a la població per qüestionar-les i combatre-les, la jornada comptarà amb les ponències dels professors Juan Carlos Moreno Cabrera, Christiane Stallaert, Francesc Bernat i Ferran Suay. L’esdeveniment, titulat “La substitució lingüística, l’obsessió del supremacisme castellà”, inclourà un dinar gratuït en què els ponents i els participants podran intercanviar impressions i reflexions, i és obert a tot el públic. Qui vulgui assistir-hi, s’hi haurà de registrar prèviament al portal web creat per a la jornada. Més informació a la notícia de Plataforma pel la Llengua.
 • Es presenta LaTroca, una trobada de joves creadors digitals en català. El proper 15 d’octubre tindrà lloc a Palma LaTroca, una trobada de joves creadors que publiquen en català a les xarxes i que acollirà participants de tot el domini lingüístic. Es tracta d’una iniciativa impulsada conjuntament pel Govern de les Illes Balears, la Generalitat de Catalunya i la Generalitat Valenciana. La trobada neix amb l’objectiu de potenciar el panorama de creació digital en català i crear comunitat que s’expressi en aquesta llengua a través de les xarxes, fomentant la relació i el coneixement entre joves de diferents territoris. En les properes setmanes es farà públic el programa complet, on hi haurà tiktokers, youtubers, instagramers, jugadors de videojocs, streamers i impulsors de pòdcasts. Més informació a les notícies de la Secretaria de Política Lingüística (SPL) del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya (1, del 16-9) i (2, del 30-9).
 • El procés participatiu del Pacte Nacional per la Llengua es tanca amb 311 aportacions i prop de 3.000 propostes rebudes. El procés participatiu del Pacte Nacional per la Llengua es tanca avui (30-9) amb rècord d’aportacions rebudes: fins al moment, se n’han rebut 311, que poden suposar prop de 3.000 propostes concretes, tot i que la xifra encara pot créixer un cop s’enllesteixi el recompte definitiu. De fet, es tracta del procés participatiu de la Generalitat que ha rebut, amb diferència, més aportacions en els darrers anys.
  El Pacte Nacional per la Llengua finalitza avui (30-9) la fase de participació de la ciutadania. En el seguit d’accions que des de febrer s’han portat a terme per recollir la visió de la ciutadania, fins ara hi ha hagut 17 sessions informatives amb presència del secretari, que han aplegat 1.164 participants. També s’han realitzat 12 sessions deliberatives de caràcter sectorial amb 278 participants, dues jornades amb 521 participants i 21 sessions de proximitat autoorganitzades per col·lectius diversos arreu del territori. Més informació a les notícies de la Secretaria de Política Lingüística (SPL) del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya (1, del 21-9) i (2, del 30-9).
 • Aconseguim que Triodos Bank comenci a incloure el català en les seves comunicacions. Plataforma per la Llengua ha aconseguit que Triodos Bank comenci a incloure el català a les xarxes socials i a la revista corporativa, i publiqui, per primer cop, els informes semestral i anual en la nostra llengua. L’ONG del català s’hi va posar en contacte ara fa un any i mig, després de rebre diverses queixes d’usuaris en relació amb les polítiques lingüístiques de l’empresa, i des d’aleshores hi ha treballat per tal que la llengua hi sigui cada dia més present. A hores d’ara, l’entitat ja té el compromís de la banca perquè el 2023 tant el web com l’atenció telefònica incorporin el català. Triodos Bank, amb seu als Països Baixos, és un dels principals referents de la banca ètica a Europa i és present a Catalunya des del 2006. Més informació a la notícia de Plataforma pel la Llengua.
 • Per què encara no hi ha Spotify en català? Quan s’estrenarà?. Per què encara no hi ha Spotify en català? Quan s’estrenarà? El mes d’abril, el president del Barça, Joan Laporta, anunciava que Spotify tindria la seva versió en català, fruit d’una entesa amb el club. “Spotify presentarà aviat la seva aplicació en català, que és l’idioma oficial del nostre club i de Catalunya”, va dir. Però gairebé sis mesos després ni el Barça ni l’empresa sueca no s’han pronunciat. Aquestes darreres setmanes, uns quants usuaris han denunciat a les xarxes que el Barça no complia els terminis, perquè, segons ells, el club havia dit que l’aplicació seria disponible el setembre. Tanmateix, el FC Barcelona nega que hi hagués aquesta data fixada. Més informació a la notícia de VilaWeb.
 • Catosfera 2022 – La Catosfera materialitzarà l’ecosistema digital català en la seva 14a edició. La ciutat de Girona tornarà a acollir un any més la Catosfera, l’esdeveniment i punt de trobada de la internet catalana. La 14a edició es durà a terme entre el 20 i el 22 d’octubre en diferents ubicacions de la ciutat amb l’objectiu de portar les propostes innovadores de l’ecosistema digital català a la realitat física, amb pòdcasts en directe, competicions d’eSports i conferències i tallers sobre xarxes socials, ciberseguretat i emprenedoria tecnològica femenina, entre altres.
  Un dels actes principals de la Catosfera d’enguany serà el Futur Fest, un esdeveniment que se celebrarà el 22 d’octubre al vespre a la Sala Mirona en què es duran a terme diverses actuacions, com la Gran Final de la gira de Tindercat, el projecte La Rostida, un nou format d’humor de Marc Sarrats i Manel Vidal, o l’emissió en directe de pòdcasts com Berícid Sulfúric (guanyadors del Premi Sonor a millor programa de ficció) i Tardeo, de Ràdio Primavera Sound. L’entreteniment també tindrà espai el divendres 20 amb la Copa Lleona e-sports Girona, una exhibició d’esports electrònics que es podrà seguir a través de Twitch i que enfrontarà el SDK Girona amb la Família Iogurt Girona. Més informació a les notícies de MetaData i de la Xarxa Punt TIC.
  Catosfera 2022
 • El nou iOS 16 incorpora un lector de veu en català. La nova versió del sistema operatiu d’Apple, iOS 16, es troba disponible des d’aquest dilluns a tots els dispositius compatibles, i una de les principals novetats que incorpora per als usuaris és la possibilitat de llegir textos amb veus en català, euskera i gallec, segons han avançat a Applesfera. Això no vol dir que l’assistent de veu Siri estigui disponible en la llengua, però sí que és un pas endavant per la incorporació de l’idioma en l’àmbit de les tecnologies del llenguatge.
  Per activar aquesta opció, cal accedir als ajustaments del dispositiu i, des d’allà, seguir el següent camí: accessibilitat, contingut llegit i veus. En aquest apartat es troben totes les veus disponibles per poder llegir textos escrits. En català hi ha tres opcions: dues veus masculines, anomenades Jordi i Pau (aquesta, valenciana), i una de femenina, sota el nom de Montse. En gallec i euskera només hi ha disponibles veus femenines, batejades Carmela i Mirem, respectivament. Mes informació a la notícia de MetaData.
 • Què passa quan una màquina subtitula la pel·lícula?. El Juego del Calamar és una de les sèries de Netflix més celebrades dels darrers anys, amb múltiples rècords d’audiència i guardons internacionals, com els recentment guanyats a millor direcció i millor actor protagonista als Premis Emmy 2022. Tanmateix, també és la cara visible d’una pràctica que ha posat en peu de guerra el gremi de traductors: l’ús de postedició en subtítols localitzats originalment amb intel·ligència artificial (IA). La traducció automàtica és una tècnica que es desenvolupa des de fa anys, però els seus resultats no acaben de convèncer el públic i han tingut un efecte directe en les tasques i la remuneració dels professionals del sector. Mes informació a la notícia de MetaData.
 • Intervenim a la Comissió de Justícia del Parlament de Catalunya per analitzar l’estat del català a la justícia. “Els drets lingüístics són drets humans fonamentals i, paradoxalment, són vulnerats en l’àmbit de la justícia, el que més hauria de vetllar perquè els drets es garantissin”. Ho ha denunciat Mireia Plana, vicepresidenta de Plataforma per la Llengua, en una compareixença aquest dijous, 22 de setembre, a la Comissió de Justícia del Parlament de Catalunya. La vicepresidenta de l’entitat ha comparegut a la comissió a petició de la CUP per fer una anàlisi de la situació del català a la justícia, després que el mes de juny el cap de drets lingüístics de l’ONG del català, Òscar-Adrià Ibàñez, ja fes una compareixença per oferir dades més generals a la Comissió de Cultura. En aquesta ocasió, Plana ha repassat les dades més rellevants en relació amb el català a la justícia, ha assenyalat els reptes principals que s’han d’afrontar a mitjà i llarg termini, i ha posat deures als diputats per aconseguir garantir els drets lingüístics de la ciutadania. Més informació a la notícia de Plataforma pel la Llengua.
 • La consellera Natàlia Garriga proposa a la ministra Isabel Rodríguez un pla de treball per al foment del català. La consellera de Cultura de la Generalitat de Catalunya, Natàlia Garriga, i la ministra de Política Territorial i portaveu del Govern d’Espanya, Isabel Rodríguez, han dut a terme avui (16-9) una reunió de treball amb l’objectiu d’impulsar les accions concretes que permetin desenvolupar els compromisos per a la protecció del català acordats a la Taula de Negociació celebrada el passat 27 de juliol. A la trobada, la consellera Natàlia Garriga ha proposat a la ministra un pla de treball detallat per tal de garantir que els ciutadans de Catalunya puguin ser atesos a les administracions de l’Estat en català. Més informació a la notícia de la Secretaria de Política Lingüística (SPL) del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya.
 • Llancem el Repte Kinton, uns premis per impulsar els vídeos de TikTok i Instagram Reels en català. Plataforma per la Llengua impulsa un concurs per premiar els millors vídeos de TikTok i Instagram Reels en català. Batejat com a Repte Kinton, el projecte té l’objectiu d’incentivar la creació de continguts en català en aquestes plataformes digitals perquè la llengua arribi a nous públics, especialment els joves, i per normalitzar el català fora de l’àmbit escolar.
  A través del web del projecte, Repte Kinton proposarà un repte nou per als creadors cada tres setmanes i establirà una etiqueta per a cada repte per tal que els creadors l’incloguin en els continguts que generin. Tot i que els vídeos s’hauran de fer en català, els reptes no faran referència a qüestions estrictament lingüístiques, sinó que estaran relacionats amb tota mena de temes d’interès per a la comunitat catalanoparlant. El creixement de contingut en la nostra llengua ha de permetre que els joves tinguin nous referents en català, el vegin com una llengua vàlida per crear contingut a les xarxes i s’animin també a fer-la servir. Més informació a la notícia de Plataforma pel la Llengua.
  Repte Kinton
 • La Fundació .cat acull la 50a trobada de l’Administrative workshop de CENTR, l’associació europea de dominis de primer nivell. Els dies 6 i 7 d’octubre se celebra a Barcelona la 50a trobada de l’Administrative workshop de CENTR, l’associació europea de dominis de primer nivell que promou i ofereix un fòrum per debatre qüestions de política que afecten els registres ccTLD, com .de (Alemanya), .pt (Portugal), o .eu (Europa), entre d’altres; i actua com a canal de comunicació als òrgans de govern d’Internet i altres organitzacions implicades amb Internet. És la tercera vegada que CENTR tria el domini .cat per fer un dels seus meetings. En aquesta ocasió, ens fa especial il·lusió ja que es tracta de la 50a trobada d’aquest grup de treball format per dominis estatals d’arreu del món, la primera que es fa presencialment des de l’inici de la pandèmia. Més informació a la notícia de la Fundació .cat.

Altres notícies del mes de setembre del 2022:

 • Martí Gasull i Roig, deu anys en el record (Plataforma per la Llengua, 27-9-2022)
  Més d’un centenar d’amics i familiars omplen l’auditori dels Lluïsos de Gràcia per homenatjar Martí Gasull i Roig, un dels fundadors i el principal promotor de Plataforma per la Llengua, deu anys després del fatídic accident al Manaslu, al Nepal.
  Òscar Escuder, Roger Buch, Maria Teresa Casals, Jordi Manent i Bernat Gasull glossen la figura de Martí Gasull recordant-lo com a amic, germà, activista i muntanyenc.
 • La cultura popular i la música urbana es donen la mà en la festa final del projecte Eivissa Bits (Plataforma per la Llengua, 30-9-2022)
  L’acte de cloenda d’Eivissa Bits, que ha comptat amb la participació d’un centenar de persones, ha inclòs actuacions de ball i cant pagès i un concert de la rapera valenciana Tesa.
  El projecte s’ha finançat amb les donacions del Giving Tuesday del 2020 i ha ofert més de 70 tallers de música i d’escriptura a 530 alumnes de 3r i 4t d’ESO de la Vila d’Eivissa.
 • Zagreb acull l’exposició “La llengua catalana, 10 milions de veus europees” (Plataforma per la Llengua, 14-9-2022)
  L’exposició exhibeix dades sobre la vitalitat de la llengua i denuncia la situació de minorització que pateix per part de les institucions espanyoles, franceses, italianes i europees. La mostra, que va ser inaugurada el 2019 al Parlament Europeu, ja ha recorregut diverses ciutats com Lisboa, Cambridge o Bucarest.
 • Apple presenta el nou iPhone 14 (MetaData, 8-9-2022)
  El telèfon mòbil es llançarà en quatre models diferents amb preus que van des dels 1.000 fins als 2.100 euros.
 • El CPNL obre la inscripció per als cursos de català de la tardor (Secretaria de Política Lingüística (SPL) del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya, 12-9-2022)
  A partir d’avui dilluns s’hi poden inscriure només els antics alumnes i, de dimecres 14 a divendres 16 de setembre, tothom. En aquesta inscripció s’ofereixen 1.400 cursos de tots els nivells, majoritàriament d’inicials i bàsics.
 • Barcelona acull l’exposició ‘Catalunya Nord. 40 anys d’Arrels, 40 anys d’un país’ (Secretaria de Política Lingüística (SPL) del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya, 13-9-2022)
  La inauguració anirà a càrrec del secretari de Política Lingüística, F. Xavier Vila, i comptarà amb el comissionat de Diàleg Intercultural i Pluralisme Religiós de l’Ajuntament de Barcelona, Khalid Ghali, i el president de l’Associació Arrels, Mateu Pons.