- Les discriminacions per parlar en català a Barcelona creixen més d’un 60 %, i el català és el quart motiu més habitual de discriminació. (Font: PxL)
- Plataforma per la Llengua demana al govern espanyol que faci públic el memoràndum que presentarà al Consell de la UE per fer oficial el català. (Font: PxL)
- Plataforma per la Llengua troba insuficient la proposta de Sánchez “d’impulsar el català a les institucions” i reclama l’oficialitat un cop més. (Font: PxL)
- Com valoren les entitats per la llengua la petició d’oficialitat del català a la UE?. (Font: VilaWeb)
- Denunciem que la Generalitat Valenciana vulnera l’Estatut i ignora la normativa lingüística del País Valencià. (Font: PxL)
- Per què l’oficialitat del català a la UE és clau per a protegir la llengua dins el seu territori lingüístic?. (Font: VilaWeb)
- Deu preguntes i respostes que aclareixen el debat sobre l’oficialitat del català a Europa. (Font: VilaWeb)
- Farem arribar el Síndic de Drets Lingüístics a tot Catalunya per conscienciar els catalanoparlants dels seus drets. (Font: PxL)
- El català, entre les 40 llengües que es fan servir més a internet, segons un estudi de @w3c. (Font: Àlex Hinojo i VilaWeb)
- Netflix incorpora les quatre temporades en català d”Avatar, la llegenda de la Korra’. (Font: SPL)

Actualització mensual del resum de situació del Baròmetre de l’ús del català a Internet de WICCAC a 31 d’agost del 2023.
Resum de dades destacades:
- El percentatge global d’ús del català és del 66,54% (alt), 0,02 punts percentuals superior al del mes anterior (66,52%).
- Hi ha 10 dels 35 sectors analitzats a l’estudi que tenen un percentatge d’ús del català inferior al 50%. N’hi ha 7 que tenen un percentatge del 30 al 50% (baix) i 3 inferior al 30% (molt baix).
Notícies destacades del mes d’agost del 2023:
- Les discriminacions per parlar en català a Barcelona creixen més d’un 60 %, i el català és el quart motiu més habitual de discriminació. Parlar en català ha estat aquest 2022 el quart motiu de discriminació a la ciutat de Barcelona. Ho diu l’Informe de l’Observatori de les Discriminacions a Barcelona 2022, que s’ha publicat avui (2-8) i que situa les discriminacions lingüístiques només per darrere de les discriminacions racistes i xenòfobes, LGTBI-fòbiques i per motiu de salut (sobretot pel tracte diferenciat cap a persones amb VIH i amb trastorns de salut mental). Les discriminacions denunciades per parlar en català passen de ser les cinquenes més freqüents a les quartes més habituals, i creixen, a més, un 63,6 %.
L’informe, que es publica des del 2018, es fa a partir de les dades que proporciona la Taula d’Entitats amb Servei d’Atenció a les Víctimes de Discriminació (de la qual forma part Plataforma per la Llengua) i és fruit d’un treball conjunt amb l’Oficina per la No Discriminació i el Centre de Recursos en Drets Humans de l’Ajuntament de Barcelona. Més informació a la notícia de Plataforma per la Llengua.
- Plataforma per la Llengua demana al govern espanyol que faci públic el memoràndum que presentarà al Consell de la UE per fer oficial el català. Plataforma per la Llengua ha celebrat el pas del ministre d’exteriors espanyol José Manuel Albares d’enviar una carta al Consell de la UE per sol·licitar la inclusió del català, el basc i el gallec al reglament europeu que estableix quines són les llengües oficials de la UE.
En un article publicat avui (20-8) a El Periódico de Catalunya, l’ONG del català defensa que la carta d’Albares és una bona notícia però matisa que és només el primer pas d’un recorregut que encara presenta incògnites.
El següent pas que reclama l’entitat és que el govern espanyol faci públic el memoràndum que presentarà al Consell per confirmar que el que sol·licitarà de manera específica és la incorporació del català “al llistat de llengües de l’article 1 del Reglament, que és el que estableix quines són les llengües oficials i de treball de la UE, i no cap altra cosa”. Més informació a la notícia de Plataforma per la Llengua.
- Plataforma per la Llengua troba insuficient la proposta de Sánchez “d’impulsar el català a les institucions” i reclama l’oficialitat un cop més. Plataforma per la Llengua ha qualificat avui (16-8) d’insuficient la proposta del president del govern espanyol, Pedro Sánchez, de “desplegar l’ús del català” a les institucions europees.
L’ONG del català ha reiterat que és de vital importància que el català sigui afegit al llistat de llengües oficials de la UE que s’estableix el Reglament 1/1958 i no només que se’n “promogui l’ús a les institucions”, tal com ha promès el president espanyol de manera clarament ambigua.
L’entitat ha recordat que l’ús del català en institucions com el Parlament Europeu és només un dels avantatges que suposa l’oficialitat però que, en canvi, no fa que el català gaudeixi de tota la protecció legal que sí que suposaria que fos una llengua oficial de la UE. Més informació a la notícia de Plataforma per la Llengua.
- Com valoren les entitats per la llengua la petició d’oficialitat del català a la UE?. Ahir (16-8) al matí, el govern espanyol va demanar formalment que el català, l’èuscar i el gallec siguen llengües de ple dret a la Unió Europea. Aquesta era una de les condicions que Junts per Catalunya havia posat al PSOE per votar Francina Armengol com a presidenta de la mesa del congrés espanyol. Com a comprovant, hi ha una carta signada per José Manuel Albares, el ministre d’Afers Estrangers espanyol en funcions. El 19 de setembre és convocada la pròxima reunió del Consell, que serà presidida per Pedro Sánchez, i serà l’escenari on es podrà veure si la petició es resol.
Hem demanat a algunes de les principals entitats per la llengua –Acció Cultural del País Valencià, l’Obra Cultural Balear, Òmnium Cultural i la Plataforma per la Llengua– com valoren que el govern espanyol haja demanat finalment d’incloure el català al reglament de llengües de la UE i quin impacte tindrà, no solament a Europa, sinó al país. Més informació a la notícia de Laura Escartí a VilaWeb.
- Denunciem que la Generalitat Valenciana vulnera l’Estatut i ignora la normativa lingüística del País Valencià. El Twitter de la Conselleria d’Agricultura, sota la direcció de VOX, vulnera sistemàticament la llei i ignora la normativa de l’Acadèmia Valenciana de la Llengua (AVL), que és l’encarregada de vetllar per l’ús normal i oficial del valencià. Per exemple, aquest dimecres 23 d’agost ha publicat una piulada en què s’hi poden observar fins a cinc faltes d’ortografia.
Plataforma per la Llengua País Valencià manifesta que el Consell de PP i VOX busca fragmentar la llengua i estudia mesures legals per tal de garantir els drets lingüístics dels valencians. En eixe sentit, l’entitat pel valencià presentarà una reclamació formal a la Direcció General d’Ordenació Educativa i Política Lingüística per cadascuna de les vegades que hi haja incompliment de la normativa de l’AVL, en cas que el propi Consell no corregisca aquesta actitud envers la llengua. Més informació a la notícia de Plataforma per la Llengua.
- Per què l’oficialitat del català a la UE és clau per a protegir la llengua dins el seu territori lingüístic?. Malgrat els petits passos per a fer visible la llengua catalana al si de les institucions europees, com van ser l’aprovació de la resolució del Parlament Europeu impulsada per la diputada Viviane Reding del 1990 o l’obertura de la Representació de la Comissió Europea a Barcelona el 1992, el català continua fora de la llista de llengües oficials de la UE quasi quaranta anys després de l’adhesió de l’estat espanyol a la Unió Europea.
El català és avui dia oficial als territoris de Catalunya, les Illes Balears i el País Valencià. A més, és l’única llengua oficial al Principat d’Andorra, raó per la qual es pot utilitzar a l’Assemblea General de les Nacions Unides. La llengua catalana es parla a tres estats de la UE (Espanya, França i Itàlia) i compta amb més parlants que moltes de les vint-i-quatre llengües que actualment són oficials a la Unió Europea, com ara el búlgar, el croat, el finès, el danès, l’eslovac, el lituà, l’eslovè, el letó, l’estonià, el maltès i l’irlandès. Més informació a la notícia d’Albert Royo Mariné a VilaWeb.
- Deu preguntes i respostes que aclareixen el debat sobre l’oficialitat del català a Europa.
1. Què va passar de diferent, ahir (16-8)?
Com a part del pacte entre Junts i el PSOE per a la proclamació de Francina Armengol presidenta del congrés, el govern espanyol va demanar de manera oficial la introducció del català, l’èuscar i el gallec dins el reglament lingüístic de la Unió Europea. Concretament, el ministre d’Afers Estrangers espanyol va enviar a les 8.18 una carta en què explicava que l’estat volia modificar el reglament 1, que marca el règim lingüístic del bloc europeu, perquè el català, l’èuscar i el gallec fossin llengües de ple dret.
2. Això no s’havia demanat i promès abans?
Sí. S’havia proclamat moltes vegades i també ho havia promès el govern espanyol. Concretament, José Luis Rodríguez Zapatero s’hi va comprometre el 2005, sense arribar a fer-ho mai. No s’havia fet mai el pas d’engegar l’acció legislativa de modificar el reglament 1. Això no obstant, era una opció perfectament legal i possible d’ençà de l’entrada de l’estat espanyol a la Unió Europea –aleshores, Comunitat Europea– l’any 1986. Més informació a la notícia de VilaWeb.
- Farem arribar el Síndic de Drets Lingüístics a tot Catalunya per conscienciar els catalanoparlants dels seus drets. El Síndic de Drets Lingüístics recorrerà Catalunya defensant els drets dels catalanoparlants. 280 donants que, a través d’una campanya de micromecenatge, han fet superar la xifra de 10.000 euros que Plataforma per la Llengua es va marcar com a necessària per fer consolidar aquesta eina que vetlla pels drets lingüístics al Principat.
El Síndic de Drets Lingüístics és una iniciativa que va arrencar al febrer, i, des de llavors, ha recollit queixes i consultes sobre drets lingüístics, i ha ofert assessorament legal a les víctimes de discriminació lingüística a diverses poblacions de Catalunya. Amb l’èxit d’aquesta campanya de micromecenatge, l’entitat podrà estendre aquest servei itinerant a diferents localitats del Principat, acostar-lo a la ciutadania i mobilitzar voluntaris per recollir les queixes de forma presencial. Més informació a la notícia de Plataforma per la Llengua.
- El català, entre les 40 llengües que es fan servir més a internet, segons un estudi de @w3c. El català ha entrat al rànquing de les quaranta llengües que es fan servir més a internet, segons un estudi de World Wide Web Consortium (W3C), un consorci internacional que treballa per a desenvolupar i promocionar estàndards a internet. En una llista plagada de llengües amb estat propi, el català ocupa el lloc número 35, amb un 0,1% del volum d’activitats a internet. Encapçalen el rànquing l’anglès, que acapara més de la meitat de les activitats a internet, el castellà, amb un 5,3%, el rus (4,8%), l’alemany (4,5%) i el francès (4,3%). Més informació al tuit d’Àlex Hinojo, que ho va anticipar, i a la notícia de VilaWeb.
- Netflix incorpora les quatre temporades en català d”Avatar, la llegenda de la Korra’. La sèrie, creada entre el 2012 i el 2014 als Estats Units i amb influències de l’anime, va ser doblada i emesa per la CCMA l’any 2019. Es tracta d’una seqüela d’Avatar: l’últim mestre de l’aire, i transcorre anys més tard en aquesta mateixa ambientació. Explica la història d’Avatar, l’única persona capaç de dominar tots quatre elements: aire, aigua, terra i foc. En aquesta ocasió es reencarna en la jove Korra, una noia de disset anys.
L’acord del març del 2022 entre el Departament de Cultura i Netflix ha impulsat fins a l’actualitat el doblatge i subtitulació en català de més d’un centenar de títols propis de la plataforma. Més informació a la notícia de la Secretaria de Política Lingüística (SPL) del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya.
Altres notícies del mes d’agost del 2023:
- El català i les votacions al Consell de la Unió Europea: una dada nova (Editorial de Vicent Partal, 30-8-2023)
A VilaWeb hem repassat les 1.128 votacions que hi ha hagut aquests darrers deu anys al Consell de la Unió Europea i cap proposta ni una, de cap estat, no ha estat rebutjada.
- El recorregut complicat que ha endarrerit disset anys la plena oficialitat del gaèlic irlandès a Europa (Alexandre Solano a VilaWeb, 21-8-2023)
La llengua irlandesa, minoritzada, ha hagut de fer un esforç important per poder equiparar-se a la resta de llengües.
- Qüestió de noms, encara (Gabriel Bibiloni a VilaWeb, 28-8-2023)
Per a fer un model unitari tothom ha de cedir i renunciar a una part de les seves formes, i ara ningú no està disposat a renunciar a res; ans al contrari, la tendència apunta a augmentar encara més la diferenciació dialectal.
- Respondrem amb accions legals a les mesures dels ajuntaments de Palma i Calvià contra el català (Plataforma per la Llengua, 2-8-2023)
Plataforma per la Llengua estudia quines són les millors vies per a recórrer contra la modificació del reglament lingüístic de l’Ajuntament de Palma i l’exclusió del català com a requisit en dues empreses públiques de Calvià.
L’entitat es reunirà pròximament amb el nou batle de Palma, Jaime Martínez, i li recordarà que la llei del règim jurídic de l’administració de les Illes Balears fixa que les comunicacions de les administracions amb els ciutadans han de ser en català.
- Josep Costa: “L’oficialitat del català a Europa no és bufar i fer ampolles com ens han venut” (Entrevista de Txell Partal a VilaWeb, 18-8-2023)
Entrevista a Josep Costa per a parlar de l’acord entre Junts i el PSOE perquè el català sigui llengua oficial a la Unió Europea.
- “Treballar el català oral ajuda les famílies a comunicar-se amb l’escola i a saber com funciona i què hi fan els fills” (Plataforma per la Llengua, 1-8-2023)
Rosa Soley i Sergi Altimira, dinamitzadors dels grups de conversa per a famílies del districte sisè de Sabadell, defensen la importància de practicar l’oralitat i de fer les sessions a la mateixa escola on porten els fills.
- La discriminació lingüística creix més del 50% a Barcelona el darrer any (VilaWeb – ACN, 2-8-2023)
Durant el 2022 es van registrar 631 situacions de discriminació a la ciutat, un 20% més que l’any anterior.
El racisme, la xenofòbia i la LGBT-fòbia tornen a ser els principals motius de discriminació.
- Contra la doble denominació de la llengua; per la dignificació de la societat valenciana (Editorial de Vicent Partal a VilaWeb, 28-8-2023)
Una societat que menysté la raó, la ciència, la tolerància i el progrés a l’hora de definir-se ella mateixa –la cosa més bàsica de totes– què caram voleu que acabe sent sinó un femer intel·lectual i social, saó perquè florisca l’anti-intel·lectualitat de l’extrema dreta?.
- El pacte de PP i Vox a l’Aragó, un atac directe al català de la Franja (VilaWeb, 5-8-2023)
Els dos partits acorden suprimir la Direcció General de Política Lingüística i eliminar qualsevol ajut a les entitats que defensen les llengües catalana i aragonesa. També es revisaran les lleis de memòria històrica i trans.
- Del B2 a la sanitat al mínim de català per a residents: els punts forts de la defensa del català a Andorra (Clara Ardévol Mallol a VilaWeb, 15-8-2023)
Algunes propostes i accions en defensa de la llengua del govern s’han llegit de manera positiva, però entitats i oposició també n’assenyalen algunes mancances.
- Teresa Cabré: “Aquesta complicació amb el nom de la llengua sempre porta fragmentació” (Entrevista d’Ot Bou Costa a VilaWeb, 25-8-2023)
Entrevista a la presidenta de l’Institut d’Estudis Catalans, filòloga de formació.
- Discutir el nom de la llengua és perdre una gran oportunitat d’acorralar l’extrema dreta (Editorial de Vicent Partal a VilaWeb, 22-8-2023)
Tornar a plantejar el debat ridícul sobre el nom de la llengua fa perdre l’oportunitat d’acorralar la dreta i l’extrema dreta valenciana en les seues contradiccions i li regala oxigen. Sembla mentida.
- (VÍDEO) 46 sentències que demostren la unitat de la llengua (Racó Català – Diari La Veu, 25-8-2023)
L’advocat Moisès Vizcaino, editor del Diari La Veu, va enregistrar el 2014 aquestes resolucions al Consell Jurídic Consultiu del País Valencià per a evidenciar la inexistència del conflicte lingüístic.
- Teresa Cabré (IEC): “La denominació ‘català-valencià’ no es pot aprofitar per fragmentar la llengua” (VilaWeb – ACN, 22-8-2023)
“La llengua és una de sola, amb les seves varietats diverses”, ha dit.
- El català, entre les 40 llengües més emprades a internet (Racó Català, 30-8-2023)
El rànquing l’elabora un consorci internacional que treballa per a desenvolupar i promocionar estàndards per al World Wide Web.
- Vols el nom del teu negoci en català? A Google se la bufa (Racó Català, 30-8-2023)
Google s’entesta a castellanitzar noms d’empreses sense preguntar als propietaris, ni respectar els canvis quan ho tornen a escriure en català.
- Google oculta la totalitat de les sessions en català de les pel·lícules als cinemes (Racó Català, 29-8-2023)
El cercador només mostra els passis dels films en castellà, doblats o subtitulats, mai en català.
- La lliçó de respecte al català de la premsa japonesa que mai entendrà l’espanyola (Racó Català, 29-8-2023)
“Intentem utilitzar l’idioma que parlen quan contactem amb la gent a les xarxes socials”.
- Decathlon saboteja les cerques en català del seu web: “disallow: /ca/” (Racó Català, 29-8-2023)
La mateixa marca francesa impossibilita que els cercadors rastregin el seu contingut en català.
- Mazón desautoritza Rovira i assegura que tot el Consell reconeix l’autoritat de l’AVL (VilaWeb – Europa Press, 29-8-2023)
El president convoca Cantó (AVL) a una reunió al setembre i li demana més sensibilitat.
- El PSPV critica que el PP no respecti l’autoritat de l’Acadèmia Valenciana de la Llengua (Pere Millan a VilaWeb, 24-8-2023)
Retreuen la manca de cura lingüística de l’executiu.
- Gràcia Jiménez Tirado: “El conseller ha de complir la norma estatutària i no parlar en una llengua inventada” (Entrevista d’Assumpció Maresma Matas a VilaWeb, 25-8-2023)
En aquesta entrevista parlem de la guerra bruta del nou govern amb el català, d’allò que podia haver fet i no ha fet el Botànic i de la campanya per la doble denominació.
- El PP, Vox i el PAR situen el català en el punt de mira i posen en alerta les entitats de la Franja (Alexandre Solano a VilaWeb, 25-8-2023)
Els nou governants de l’Aragó neguen que es parli català a la Franja i amenacen d’obrir un nou conflicte lingüístic.
- Les conselleries de Vox deixen d’utilitzar el valencià (Racó Català, 31-8-2023)
El partit d’ultradreta contradiu el compromís del president Mazón i incompleix la legislació en les comunicacions públiques.
- El Rubius i TheGrefg reaccionen amb desconcert a l’obligatorietat d’aprendre català a Andorra (VilaWeb, 31-8-2023)
Andorra exigirà un nivell mínim de català per a poder-hi residir.
- HBO Max: De zero a cent pel·lícules doblades al català al catàleg en menys d’un any (Racó Català. 7-8-2023)
Ha deixat de ser la plataforma més refractària amb la llengua catalana, però no té cap sèrie doblada en català.
- El Govern d’Andorra impulsa un ‘mantinc el català’ (Racó Català, 10-8-2023)
El 75% de les persones que inicien una conversa en català al Principat canvien de llengua quan l’interlocutor els respon en una altra.
- El Govern balear no sap quants metges han rebutjat la feina pel català (Racó Català, 30-8-2023)
El Col·legi Oficial de Metges reitera que el tema lingüístic “no és un problema” per al col·lectiu mèdic.
- Google Bard: l’alternativa al Chat GPT? (Racó Català, 31-8-2023)
Inicialment el xatbot només operava als Estats Units, però ja s’ha obert als mercats europeus.
- Les lingüistes arrasen a les xarxes (Racó Català, 28-8-2023)
La ‘Filòloga de guàrdia’, ‘La incorrecta’ i ‘Laura Couch Polyglot’ fan divulgació del català amb estils molt diferents.
- ‘Joc de Cartes’: la mort del català per televisió (Racó Català, 18-8-2023)
Restaurants que no tenen la carta en català participen al concurs presentat per Marc Ribas, un programa que reflecteix el dèbil estat de la llengua al Principat.
- Norma Còmics només té la web en castellà (Racó Català, 24-8-2023)
La botiga barcelonina justifica no tenir una versió en català de la pàgina perquè els navegadors “ja permeten traduir-la”.
- “Japonès en vinyetes”, un curs per aprendre la llengua nipona (Racó Català, 30-8-2023)
El pròxim 6 d’octubre Norma Editorial publicarà l’edició integral en un format revisat i actualitzat.
- El govern balear elimina el català com a requisit per accedir a la salut pública (Racó Català – ACN, 28-8-2023)
L’executiu ho ha aprovat en un decret llei que preveu mesures per “fidelitzar i atraure” més personal mèdic.
- L’ombra del LAPAO enfosqueix el futur del català a l’Aragó (Racó Català, 5-8-2023)
El pacte d’investidura entre PP i Vox suposa l’eliminació de la Direcció General de Política Lingüística i la supressió d’ajudes al català.
- El Govern augmenta dels 20 als 25 euros la bonificació per cada escrit en català als advocats d’ofici (Racó Català – ACN, 1-8-2023)
L’ús del català en les actuacions dels advocats del torn d’ofici i assistència al detingut (TOAD) va créixer un 43% l’any 2022.
- Plataforma per la Llengua denunciarà els atacs al català del PP i Vox a Mallorca (Racó Català, 2-8-2023)
Calvià ha eliminat el requisit del català a les seves empreses i Palma ha modificat el Reglament Lingüístic, convertint els catalanoparlants en ciutadans de segona.
- El Gobierno dilueix un possible ús del català al Congrés per la “complexitat pràctica” (Racó Català – ACN, 3-8-2023)
“Màxim respecte per totes les llengües oficials que s’han de protegir, emparar i cuidar”, ha afegit la portaveu del govern espanyol, Isabel Rodríguez.
- Es fa viral una campanya per a promocionar els creadors de contingut en català (VilaWeb, 12-8-2023)
La campanya del col·lectiu La Incorrecta per a promocionar els creadors de contingut en català s’ha fet viral a Instagram, acumulant més de 6.600 ‘m’agrada’ en menys de vint-i-quatre hores.
- Armengol treballa a contrarellotge perquè es pugui intervenir en català, basc i gallec al ple d’investidura de Feijóo (La República, 31-8-2023)
Fonts del PP alerten que si el PSOE imposa la reforma sense consens ells la revertiran quan tornin a controlar la Mesa.
- Google Maps informarà de les restriccions puntuals per riscos naturals a les rutes per Catalunya (MetaData, 14-8-2023)
Wikiloc i l’aplicació de navegació assistida Waze també inclouran alertes i prioritzaran rutes més respectuoses pel medi ambient gràcies a un acord amb el Govern.
- Girona reconeixerà amb un segell digital els influenciadors que usin el català (MetaData – ACN, 16-8-2023)
El consistori vol potenciar els creadors que publiquin continguts en llengua catalana i facin difusió de la ciutat.
- Entra en vigor la llei europea de Serveis Digitals, la normativa que regularà els gegants d’internet (MetaData – ACN, 28-8-2023)
El reglament vol combatre la desinformació de les grans plataformes augmentant la responsabilitat a l’hora de controlar quins continguts es difonen.
- 5 pòdcasts sobre cultura digital en català que no et pots perdre (MetaData, 31-8-2023)
Coneix la trajectòria i els processos creatius de professionals de tota mena de disciplines artístiques a través dels seus relats.
- Meta inclou assistents conversacionals a les seves xarxes socials (MetaData, 2-8-2023)
La companyia de Mark Zuckerberg incorpora la intel·ligència artificial per recomanar contingut i entretenir els usuaris.
- Google Missatges habilita les comunicacions d’emergència via satèl·lit (MetaData, 21-8-2023)
La nova funcionalitat, que no necessita cobertura ni internet, està pensada per donar servei en contextos molt concrets com la ubicació en llocs remots.
- Build38, la IA que s’avança els cibercriminals (Aida Corón a MetaData, 2-8-2023)
La ‘start-up’ amb arrels catalanes dissenya un servei de protecció basat en algoritmes de ‘machine learning’ capaç d’avançar-se a les amenaces.
- Inconveniències i conseqüències del nou govern valencià (Alexandra Usó i Carinyena a VilaWeb, 27-8-2023)
A la societat alacantina, castellonenca i valenciana no ens separa el nom que rep la nostra llengua, sinó aquells que no la parlen, que no la respecten i que no se l’estimen.
- Els cinemes rectifiquen i tornen a programar ‘Barbie’ en català a Barcelona (Arnau Lleonart a VilaWeb, 5-8-2023)
El Departament de Cultura ha negociat amb el Gremi de Cinemes de Catalunya perquè no retirin les sessions ‘Barbie’ amb el doblatge en català.
- Barcelona es queda sense ‘Barbie’ en català, tot i l’èxit de la versió doblada (VilaWeb, 3-8-2023)
A partir de demà, la versió en català del film s’oferirà tan sols una vegada al dia en un únic cinema.
- FGC inclou el castellà als seus cartells informatius (Racó Català, 14-8-2023)
Polèmica a Twitter per la bilingüització que la companyia ferroviària catalana ha adoptat en la seva política de comunicació.
- Una única sessió de ‘Barbie’ en català a tot Barcelona (Racó Català, 4-8-2023)
Les sales giren l’esquena al català i al públic catalanoparlant que han complit omplint majoritàriament les sales.
- Tres de les cinc pel·lícules més taquilleres de l’any s’han doblat al català (Racó Català, 8-8-2023)
Entre les deu que han aconseguit més recaptació als cinemes de tot el món, no n’hi ha cap més que tingui versió catalana.
- Les plataformes que no volen saber res del català (Racó Català, 14-8-2023)
El llistat dels serveis de vídeo per demanda que no tenen ni un sol ttol en català al seu catàleg.
- Les subscripcions a revistes en català es multipliquen per cinc arran del veto de Vox (Racó Català, 8-8-2023)
Les cinc publicacions censurades a Borriana han sumat més d’un miler de nous subscriptors en un mes.
- Universal diferencia entre “Catalan Spanish” i “Castilian Spanish” (Racó Català, 8-8-2023)
Al Blu ray de ‘Super Mario Bros’ que es comercialitza per al mercat anglès hi figuren aquests dos “languages”.
- Totes les novetats en català a plataformes (del 18 al 25 d’agost) (Racó Català – Goita què fan, ara!, 18-8-2023)
La llista amb les novetats en català a les plataformes de l’última setmana. En total, 23 pel·lícules i 2 sèries.
- Totes les novetats en català a plataformes (de l’11 al 18 d’agost) (Racó Català – Goita què fan, ara!, 11-8-2023)
La llista amb les novetats en català a les plataformes de l’última setmana. En total, 34 pel·lícules i 5 sèries.
- Totes les novetats en català a plataformes (del 28 de juliol al 4 d’agost) (Racó Català – Goita què fan, ara!, 4-8-2023)
La llista amb les novetats en català a les plataformes de l’última setmana. En total, 48 pel·lícules.
- Arriben als cinemes les primeres estrenes en català del setembre: ‘M’he empassat un extraterrestre’ i ‘Remant a la deriva’ (Secretaria de Política Lingüística (SPL) del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya, 31-8-2023)
- ‘Ninja Turtles: Caos Mutant’ s’estrena demà en català a 28 sales (Secretaria de Política Lingüística (SPL) del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya, 24-8-2023)
La pel·lícula se suma a grans títols que enguany han arribat en català als cinemes, com ‘Barbie’ o ‘Indiana Jones i el dial del destí’.
- ‘Hei Buh i el castell embruixat’ i ‘Titina’ són les dues estrenes de cinema en català del cap de setmana (Secretaria de Política Lingüística (SPL) del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya, 17-8-2023)
- ‘El viatge d’Ernest i Célestine’ i ‘Petits grans amics’ són les dues estrenes en català del cap de setmana (Secretaria de Política Lingüística (SPL) del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya, 10-8-2023)
- ‘Algun dia ens ho explicarem tot’ i ‘El col·legi d’animals màgics 2: L’origen’, estrenes en català del cap de setmana (Secretaria de Política Lingüística (SPL) del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya, 3-8-2023)
Les dues cintes, adreçades a públics diferents, arriben en català a les sales de cinema aquest primer divendres d’agost.
- “A la meva escola no hi ha cap alumne que parli català” (Jaume Cladera a AraBalears, 14-8-2023)
Els docents de les Balears avisen del descens en el nivell de llengua catalana dels joves, una realitat que la lliure elecció amenaça d’agreujar.
- [ÀUDIO] Save the Children truca a una simpatitzant i l’acusa de maleducada perquè demana ser atesa en català (Plataforma per la Llengua, 31-8-2023)
La treballadora de l’ONG es molesta perquè la simpatitzant no canvia al castellà i li diu: «Tú a mí me entiendes, pero yo a ti no, te lo digo por educación, simplemente».
Plataforma per la Llengua considera que és inconcebible que una ONG com Save the Children no sigui curosa amb el respecte dels drets lingüístics.
El Codi de Consum de Catalunya indica que els consumidors tenen dret de ser atesos en català en les seves relacions de consum.
- El bisbe de Mallorca denuncia que ha rebut insults per emprar el català a l’església (VilaWeb, 18-8-2023)
“Avui tenim una oposició molt declarada”, ha lamentat Taltavull en un acte a la Universitat Catalana d’Estiu.
- L’Hospital Juaneda de Ciutadella es compromet a incloure el català al contestador automàtic del telèfon (Plataforma per la Llengua, 4-8-2023)
Plataforma per la Llengua ha demanat incloure el català als missatges pregravats de l’atenció telefònica en una reunió amb el director gerent de la Xarxa Assistencial Juaneda Menorca.
- “El catalán es un idioma redundante y por mí como si desaparece” (Racó Català, 21-8-2023)
Supremacisme lingüístic del cap d’opinió d”El Español’ arran de l’autorització de les llengües minoritzades oficials al Congrés espanyol.
- “Me hablas en un dialecto que no entiendo” (Racó Català, 23-8-2023)
La periodista Laura Aznar denuncia una discriminació lingüística a Eivissa amb un recepcionista.
- Un vigilant de Prosegur insulta una dona per parlar català a Palma (Racó Català, 21-8-2023)
Nou cas de discriminació lingüística en un centre comercial de Mallorca: “ens hem sentit atacats i menystinguts”.
- (VÍDEO) A Andorra: “La visita será en castellano que nos entendemos todos” (Racó Català, 9-8-2023)
Turisme d’Andorra havia assegurat que seria en català i ha deixat sense visita un grup d’estiuejants que s’ha negat a fer-la en castellà.
- Mutick rectifica i enviarà newsletters en català a més d’amb “el idioma universal” (Racó Català, 4-8-2023)
L’usuari que els hi va reclamar el català a les comunicacions, els hi recorda que també és la “llengua del País Valencià i les Illes Balears”.
- “La newsletter se envía en el idioma universal que se habla en todo el territorio español” (Racó Català, 3-8-2023)
Resposta d’una empresa de ticketing a un usuari “grosero y fuera de lugar” que els hi demanava rebre les notificacions només en català.
- Una doctora d’urgències l’Hospital Dexeus exigeix que li parlin en castellà (Racó Català, 11-8-2023)
“Creieu que és possible que una persona (amb estudis) que fa dos anys que viu a Catalunya realment no entengui el català?”.
- “És el pa de cada dia”: la diputada Laia Estrada denuncia una agressió lingüística en un bar de Tarragona (VilaWeb, 16-8-2023)
Denuncia que s’ha vist obligada a anar-se’n del local perquè un cambrer ha reaccionat hostilment quan el seu company se li ha adreçat en català.
- Un president a l’estat francès, a punt d’anar a judici per haver defensat l’oficialitat de la llengua criolla (Alaaddine Azzouzi a VilaWeb, 23-8-2023)
El cap de govern de l’illa de Martinica, Serge Letchimy, afronta represàlies per presumptament haver desobeït la llei francesa que diu que la llengua de la República és el francès.
- El supremacisme lingüístic castellà vol imposar “Gerona” (Racó Català, 11-8-2023)
Hablamos Español endega una campanya a xarxes per recuperar els topònims castellanitzats, molts creats pel franquisme.
- Els catalanòfobs carreguen contra Iberia per disculpar-se en català (Racó Català, 12-8-2023)
Només ha calgut un “et demanem disculpes per la falta de sensibilitat de la nostra resposta” per despertar la ‘fúria espanyola’.
- Joves de Mallorca per la Llengua: «Prohens ha atacat frontalment tots els illencs i ha atemptat contra els nostres drets lingüístics» (dBalears, 28-8-2023)
- El 94% dels nostres lectors consideren que el coneixement del castellà hauria de deixar de ser obligatori a Catalunya, el País Valencià i les Balears (dBalears, 8-8-2023)
- Per què ens cal l’oficialitat a Europa? (Maria Cucurull a Núvol, 18-8-2023)
És important que ens empari una normativa europea perquè es deixin de vulnerar constantment els nostres drets lingüístics.
- L’Església catalana ja no ho és gaire (Enric Gomà a Núvol, 30-8-2023)
A l’Església catòlica, hi ha una qüestió que comença a ser prou preocupant: la presència de la llengua catalana en la vida de les parròquies disminueix.
- Els ucraïnesos van abandonant el rus: és la llengua de l’enemic (VilaWeb – The Washington Post, 3-8-2023)
Putin va basar la invasió en una suposada defensa de la població russòfona d’Ucraïna, però l’atac ha tingut l’efecte contrari: molts russòfons han canviat de llengua i han adoptat l’ucraïnès.
Enllaços del Baròmetre de l’ús del català a Internet de WICCAC:
- Baròmetre de l’ús del català a Internet
- Resum de situació del Baròmetre de l’ús del català a Internet
- Històric dels Resums de situació del Baròmetre de l’ús del català a Internet (des d’agost del 2002)
Deixeu un comentari