Actualització mensual del resum de situació del Baròmetre de l’ús del català a Internet de WICCAC a 31 de maig del 2024.

Resum de dades destacades:

  • El percentatge global d’ús del català és del 66,63% (alt), 0,02 punts percentuals superior al del mes anterior (66,61%).
  • Hi ha 9 dels 35 sectors analitzats a l’estudi que tenen un percentatge d’ús del català inferior al 50%. N’hi ha 6 que tenen un percentatge del 30 al 50% (baix) i 3 inferior al 30% (molt baix).

Notícies destacades del mes de maig del 2024:

  • Plataforma per la Llengua engega la campanya «La veu que creix»: 30 anys defensant els drets lingüístics i treballant per poder viure plenament en català. «La veu que creix» és la nova campanya de Plataforma per la Llengua per commemorar els 30 anys de feina de l’entitat per poder viure plenament en català i per defensar els drets lingüístics dels catalanoparlants. Els protagonistes en seran els socis i voluntaris, aquelles persones que han lluitat i lluiten per normalitzar la llengua. En aquest sentit, l’entitat ha parlat amb diferents socis perquè expliquin el valor de formar part de l’entitat i exposin com veuen la situació del català actualment. Al llarg d’aquests 30 anys, són moltes les persones que han participat activament amb l’organització arreu dels territoris de parla catalana. Gràcies a elles, l’entitat ha pogut créixer i lluitar amb més força que mai. Un bon exemple de tota aquesta feina són les accions més exitoses i rellevants, que es poden trobar al portal web dels 30 anys.
    Més informació a la notícia de Plataforma per la Llengua.
    Campanya «La veu que creix»
  • La revista ‘Camacuc’ guanya l’11a edició dels Premis Martí Gasull i Roig a l’exemplaritat en la defensa de la llengua. La revista infantil Camacuc va rebre el dilluns 6-5 al vespre l’11è Premi Martí Gasull i Roig de Plataforma per la Llengua gràcies a una votació popular en què es va imposar a Dagoll Dagom i a la llibreria Quart Creixent i en què van participar gairebé 4.000 persones. “Continuarem endavant malgrat els intents de censura”, va reivindicar Joan Escrivà Avinyó, director de la revista valenciana, amenaçada pels intents de censura de les administracions valencianes, que va recollir el guardó juntament amb el seu pare, Joan Escrivà Torres, codirector. Escrivà Avinyó va defensar que “en català es poden fer productes magnífics” i “que amb productes com Camacuc molts xiquets es poden acostar a la llengua”. En aquest sentit, el director va expressar que “quan veus que els xiquets t’acaben coneixent, t’adones que la revista és una eina efectiva per promoure el català i la lectura”.
    La revista va rebre el guardó en una gala que va tenir lloc al Teatre Poliorama de Barcelona, en què també es va lliurar el Premi Especial del Jurat a l’editor Joan Vall Clara, i el Premi a la Innovació a la creadora de continguts Cèlia Espanya.
    Més informació a la notícia de Plataforma per la Llengua.
  • La tercera edició de SAGA, saló del ‘gaming’, ja té data: serà del 29 de novembre a l’1 de desembre. La tercera edició de SAGA, saló del gaming, ja té data: serà del divendres 29 de novembre al diumenge 1 de desembre, i es tornarà a celebrar a la Farga de l’Hospitalet. Després que l’any passat el saló s’allargués un dia i dupliqués l’assistència, fins a superar els 7.000 visitants, en aquesta tercera edició l’objectiu és que es consolidi com l’esdeveniment de referència dels videojocs en català i que es vegi com una celebració de la cultura del gaming en la nostra llengua. Amb la idea que tothom pugui venir-hi a jugar, el saló oferirà més de 100 punts de joc i durà per lemes «Hem nascut per jugar» i «#TothomÉsGamer». Organitzat per Plataforma per la Llengua, SAGA compta també amb el suport de la Generalitat de Catalunya.
    Més informació a la notícia de Plataforma per la Llengua i a la notícia de la Secretaria de Política Lingüística (SPL) del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya.
    SAGA, saló del ‘gaming’
  • Google, Amazon i Microsoft intensifiquen la guerra per la IA. Amb el ganxo de la modalitat generativa, capaç d’inventar-se textos, imatges i vídeos, la intel·ligència artificial (IA) ha monopolitzat l’actualitat tecnològica. En menys de dues setmanes hem assistit a anuncis globals per part de Google, OpenAI i Microsoft; a l’arribada a Europa de dos serveis que fins ara no hi eren; a l’aprovació d’una directiva europea pionera sobre la matèria; al qüestionament dels mètodes d’entrenament indiscriminat d’algoritmes, fins i tot amb la intervenció d’una estrella de Hollywood; a una guerra de preus en el mercat xinès de la IA, i a la renúncia a aplicar criteris ètics en alguna de les plataformes més populars. Al fons de tot plegat hi ha una batalla comercial entre les tres grans empreses occidentals de serveis al núvol i els dubtes sobre la veritable utilitat de les aplicacions d’IA generativa en la vida quotidiana.
    Més informació a l’article d’Albert Cuesta a l’Ara.
  • OpenAI presenta la nova versió del popular ChatGPT, amb la traducció a temps real com a novetat principal. Hi inclou el català i una cinquantena de llengües més. En la cursa per l’hegemonia en el camp de la intel·ligència artificial generativa (la que genera text, imatges i vídeo) OpenAI és la màxima referència. I aquesta setmana no ha defraudat, en la presentació de la darrera evolució del seu popular ChatGPT. En termes tècnics, ha presentat el nou model GPT-4o, que ara pot reconèixer text, veu i imatge alhora, i a una velocitat increïble. A més, ha millorat l’expressivitat de la veu, si més no en anglès, i a més de tenir una pronúncia gairebé indistingible d’un humà, ara pot mostrar sentiments i s’expressa amb tons sarcàstics, dramàtics o d’alegria, per exemple. Però, sens dubte, la cosa que més ha sorprès els analistes és la seva capacitat de traducció en temps real, amb una qualitat molt bona. A més, la companyia ha anunciat que les setmanes vinents oferirà les noves capacitats als comptes gratuïts. Això sí, en tindran limitat l’ús, de manera que, si volem fer-lo servir més, haurem de pagar. Tanmateix, el nou model no resol les principals crítiques a la intel·ligència artificial generativa. Tot seguim, analitzem la situació i quin impacte té per a l’ús del català.
    Més informació a l’article de Marc Belzunces a VilaWeb i al tuit de Jordi Mas, que en va donar la primícia el 13-5.
  • La IA generativa, una nova amenaça per a la visibilitat digital del català. Taula rodona “Internet, IA, SEO i català”. L’allau recent de serveis d’accés a la informació basats en la intel·ligència artificial generativa (IAGen) modifica substancialment les expectatives de visibilitat del contingut digital en català i requereix abordar aquest àmbit de manera coordinada i documentada.
    És una de les conclusions del debat entre especialistes en posicionament web i màrqueting digital que la Fundació .cat i el Col·legi de Màrqueting i Comunicació de Catalunya van organitzar amb ocasió del Dia d’Internet (17-5).
    A la benvinguda, Genís Roca, president de la Fundació .cat, va remarcar que «la Fundació .cat ha de ser el motor on els que tenen inquietuds per desenvolupar la cultura digital trobin en l’entitat el seu lloc. En l’àmbit SEO en català hi ha molts reptes, oportunitats i recorregut per davant. Trobades com aquestes han de servir per teixir aliances amb el sector».
    Per la seva banda, Miquel Campmany, degà del Col·legi de Màrqueting i la Comunicació, va apuntar que «promoure el català en l’àmbit del màrqueting és un dels pilars de l’entitat».
    Tot seguit, els experts Fernando Checa (Novaigrup), Òscar Nogueras (OnTranslation), Eva Olivares (DobleSEO) i Clara Soteras (elNacional.cat) van examinar sota la moderació del periodista Albert Cuesta els reptes que la irrupció de la tecnologia d’IAGen representa per a les pràctiques convencionals de posicionament web, i en particular per al contingut en llengua catalana.
    Més informació a la notícia de la Fundació .cat.
  • El català creix encara més i ja és entre les 5 millors llengües del món al rànquing internacional de qualitat més exigent de la Viquipèdia. L’octubre de 2022 la Viquipèdia en català va situar-se entre les 10 millors llengües del món en el rànquing de qualitat dels 10.000 articles essencials, el més complex en completesa.
    Avui (16-5) us podem anunciar que ja en som la cinquena!
    El català creix encara més i ja és entre les 5 millors llengües del món al rànquing internacional de qualitat més exigent de la Viquipèdia, darrere el serbi, l’anglès, el castellà i el xinès.
    Més informació al tuit de la Viquipèdia en català.
  • 40.000 persones inunden Palma en una diada històrica per defensar la llengua catalana. La convocatòria de l’Obra Cultural Balear mobilitza 40.000 persones que converteixen la ciutat en un clam per dir Sí, a la llengua i manifestar el rebuig a les polítiques de regressió i atac contra la llengua catalana, impulsades pel Partit Popular i l’extrema dreta.
    El president de l’OCB, Antoni Llabrés, espera que la presidenta Prohens prengui nota del missatge que transmet aquesta mobilització massiva de la ciutadania i l’encoratja a rectificar la seva política lingüística de persecució i odi contra la llengua pròpia dels mallorquins.
    Segons Llabrés: «castigar i perseguir la nostra llengua és el preu que paga el PP per mantenir-se en el poder, executant la política lingüística que li marca Vox». Llabrés ha assenyalat que ha arribat l’hora de llançar un missatge contundent a les nostres institucions i dir-los que aquest no és el camí.
    Més informació a la notícia de l’Obra Cultural Balear (OCB) i a la notícia de dBalears (amb video).
  • Plataforma per la Llengua exigeix al govern balear que escolti la comunitat educativa i retiri el pla pilot de lliure elecció de llengua. Plataforma per la Llengua estudia impugnar el pla pilot de lliure elecció de llengua a les escoles de les Illes Balears, que no compta amb el mínim suport de les famílies i els centres, perquè contravé l’Estatut d’autonomia i la Llei de normalització lingüística. L’entitat recorda que, a més, segons l’enquesta feta pel sindicat STEI, el 94 % dels centres públics de les Illes Balears rebutgen implantar el proper curs aquest model de segregació de l’alumnat per raons de llengua promogut pel govern.
    L’entitat demana a l’executiu que retiri el projecte i celebra que la comunitat educativa estigui decidida, de forma gairebé unànime, a no alterar el decret de mínims i a continuar facilitant la inclusió dels nouvinguts. A més, l’organització exigeix al Govern que la veu dels docents i les famílies sigui escoltada i no se’ls imposi un model contrari a l’Estatut d’autonomia i a la Llei de normalització lingüística que amenaça seriosament la salut del sistema educatiu.
    Més informació a la notícia de Plataforma per la Llengua.
  • El català, la llengua líder de Common Voice. Common Voice és una base de dades lliure de veus en diferents idiomes impulsada per la Fundació Mozilla per entrenar els programaris de reconeixement de parla amb una àmplia pluralitat de llengües i veus. Dels 124 idiomes registrats a la plataforma, el català és el que més hores de contingut té, amb més de 3.700 hores acumulades, unes 300 més que l’anglès. Tot això ha estat possible gràcies a la participació de persones voluntàries i a l’impuls d’entitats públiques i privades.
    Més informació la notícia de MetaData i al vídeo de YouTube “#SapsQue…? El català és la llengua líder de Common Voice?”.
  • Xavier Dengra: “És molt important que la gent configuri el mòbil i tots els dispositius en català”. El 21 d’abril la Viquipèdia va arribar a 750.000 articles. Amb motiu d’aquesta fita, parlem amb Xavier Dengra (Cornellà de Llobregat, 1994), biotecnòleg i viquipedista apassionat d’ençà dels catorze anys. Acostumat a pensar en la col·lectivitat digital i lingüística, durant l’entrevista Dengra apunta afinadament cap als reptes de futur. Fa una crida directa perquè tothom configuri els dispositius en català. Diu que és essencial. Explica que si la gent no ho fa el català es torna invisible. També parla dels objectius que té la Viquipèdia: millorar la interfície i aconseguir més viquipedistes tècnicament bons.
    Més informació a l’entrevista d’Emma Granyer a Xavier Dengra a VilaWeb.
  • És de justícia!”: crida de les entitats per la llengua per l’oficialitat del català a Europa. El començament de la campanya de les eleccions europees ha portat les entitats en favor del català a intensificar les demandes de fer oficial la llengua a la Unió Europea (UE). Òmnium Cultural i l’Obra Cultural Balear han publicat missatges i Acció Cultural del País Valencià se n’ha fet ressò.
    Així, l’OCB ha reiterat la necessitat que català sigui oficial a la UE i recorda que el Parlament de les Illes ja ho va demanar per unanimitat l’any 1987. Expliquen que l’oficialitat depèn del Consell de la UE, i per això insten el govern espanyol que hi persisteixi.
    Més informació a la notícia de VilaWeb.
  • Metges pel Català impulsa un manifest electoral per a redreçar la situació de la llengua. L’Associació Metges-Salut pel Català, formada fa poc per promoure el català en l’àmbit de la salut, ha signat un manifest amb motiu de les eleccions a Catalunya aquest diumenge, 12 de maig. En el manifest, denuncia l’ús insuficient i el decreixement de l’ús del català entre els professionals sanitaris, i també el decreixement del nombre de col·legiats, estudiants i residents catalanoparlants entre el personal sanitari. Per tot plegat, demana de “redreçar” la situació actual, i fa unes quantes propostes.
    D’una banda, proposa de crear de grups de dinamització del català a hospitals i centres de salut, i Síndics del Català a cada regió sanitària de Catalunya. En aquest sentit, demanen que sigui la Generalitat que vetlli pel foment del català en la documentació, formació i bones pràctiques amb els pacients i en les activitats professionals.
    Més informació a la notícia de VilaWeb.
  • Més de 100 milions de reproduccions, els primers 6 mesos de la plataforma 3Cat. La plataforma 3Cat ha assolit els primers sis mesos de vida amb xifres d’èxit. El primer semestre ha superat els 100 milions de reproduccions, fins a les 103.595.810, amb el posicionament dels productes estrella i noves estrenes, però també millorant l’accessibilitat a les produccions de temporades anteriors.
    El nou entorn digital de continguts en català ja aplega més de 330.000 hores de produccions de qualitat. Cada mes es consumeixen més de 3,5 milions d’hores en català a la plataforma 3Cat i una mitjana de 120.000 hores diàries. Unes dades que la situen com un dels principals referents de continguts audiovisuals en la llengua del país.
    Més informació a la notícia de la CCMA.
  • 10 milions de missatges als fòrums de ‘Racó Català’. Aquest 15 de maig, els fòrums de ‘Racó Català’ han assolit la xifra dels 10 milions de missatges publicats. Una fita històrica que coincideix amb els vint-i-cinc anys de vida del projecte, i denota la vitalitat d’una comunitat amb més de 27.700 usuaris en actiu que ha arribat a abordar més de 250.000 temes diferents als fòrums.
    Aquest volum de missatges i temàtiques generats per usuaris d’arreu dels Països Catalans, cadascú amb la seva varietat lingüística, va propiciar que el 2022, ‘Racó Català’ participés en el projecte AINA, entregant de manera altruista el contingut dels fòrums. Els responsables de la iniciativa, liderada pel Barcelona Supercomputing Center, la consideren una aportació ‘clau’ pel perfeccionament de l’algoritme, ja que permet disposar de la base de dades de fòrums més gran de tot l’estat, facilitant l’accés als diferents dialectes de la llengua catalana, argots, expressions, etc. Una contribució generada per tota la comunitat de raconaires al llarg d’aquests 25 anys.
    Més informació a la notícia de Racó Català.
  • La Fundació .cat i Xnet presenten la convocatòria 4D per a iniciatives que fomentin una digitalització democràtica. La Fundació .cat ha llançat avui (14-5) el programa 4D, digitalització democràtica i drets digitals, amb l’objectiu de generar coneixement i vetllar per la defensa dels drets digitals en un món cada cop més digitalitzat.
    La coordinació d’aquest programa recaurà en l’especialista en drets digitals Simona Levi, una reconeguda experta en aquest àmbit, fundadora d’Xnet i activista compromesa amb la defensa de les llibertats en línia.
    La primera iniciativa que la Fundació .cat, juntament amb Xnet, presenta en el marc del programa és la convocatòria 4D des del disseny, amb l’objectiu de donar suport a projectes enfocats perquè la digitalització sigui democràtica i/o els drets digitals s’apliquin de forma sistèmica a la governança pública o privada.
    Més informació a la notícia de la Fundació .cat.
    Convocatòria 4D
  • Descobreix els webs guanyadors dels Premis Dotació .cat 2024!. Ja tenim els guanyadors de la segona edició dels Premis Dotació .cat, que reconeixen els projectes educatius i innovadors que promouen l’ús de la tecnologia i l’Internet en català entre l’alumnat. Aquests premis, organitzats per la Fundació .cat amb la col·laboració dels registradors Cdmon, Dinahosting, DonDominio i Nominalia, són un reconeixement als millors webs de la Dotació .cat fets per alumnes de tots els territoris de parla catalana d’últim cicle de Primària, ESO, Batxillerat i Cicles Formatius.
    En aquesta segona edició dels Premis Dotació .cat s’han inscrit més de 300 webs. Un gran èxit de participació que ha posat molt complicat al jurat triar els guanyadors i finalistes. Després d’avaluar-los tots, el jurat ha determinat que la classificació quedi de la manera que es pot veure a la notícia de la Fundació .cat.
  • Aconseguim que Ecoveritas ampliï l’ús del català en les seves activitats comercials. Ecoveritas ha començat a complir els acords presos amb Plataforma per la Llengua per tal de normalitzar plenament l’ús del català en les activitats comercials i les comunicacions. L’empresa està incorporant progressivament el català en l’etiquetatge dels productes, tot i que la presència encara és parcial i supeditada al castellà. El canvi més significatiu es troba en les xarxes socials, on l’empresa ha impulsat clarament el català en les seves comunicacions, principalment a X, Instagram i LinkedIn. A més, l’empresa que gestiona els supermercats Veritas també està impartint cursos de català als treballadors que ho sol·licitin. Plataforma per la Llengua celebra aquesta mesura, tot i que és partidària que les empreses contractin treballadors competents lingüísticament des d’un inici.
    Més informació a la notícia de Plataforma per la Llengua.

Altres notícies del mes de maig del 2024:

  • Celebram que la Justícia no fixi cap mínim d’ensenyament en castellà a les Illes, a diferència de Catalunya (Plataforma per la Llengua, 31-5-2024)
    Plataforma per la Llengua es felicita per la sentència contrària a la demanda que pretenia imposar un 25% de castellà a una escola de Mallorca i recorda que el sistema educatiu de Balears ja garanteix la igualtat lingüística dels alumnes.
    La recent regulació lingüística del sistema educatiu a Catalunya fa que parlar de percentatges a les escoles catalanes tampoc no tengui sentit, ja que la jurisprudència no està basada en cap norma.
  • Presentem una esmena a la totalitat a la proposició de llei de PP i Vox contra l’escola en valencià (Plataforma per la Llengua, 9-5-2024)
    Plataforma per la Llengua ha participat, junt amb altres entitats i sindicats, en la tria de compareixents en la Comissió d’Educació i Cultura, on s’ha discutit sobre la proposta de llei.
    L’ONG del valencià ha iniciat converses amb els grups del Congrés per recórrer la proposició de llei educativa al Tribunal Constitucional.
    També ha presentat esmenes a la proposició de llei sobre la Corporació Valenciana de Mitjans de Comunicació.
  • Plataforma per la Llengua demana al govern de Palma que aturi les seves agressions contra el català i torni al consens de 40 anys en defensa de la llengua (Plataforma per la Llengua, 30-5-2024)
    L’ONG del català ha intervingut al ple de l’Ajuntament per a reclamar que el batle “deixi de ballar al so de la ultradreta” i posi fi a “les polítiques d’odi i persecució” del català, que contravenen la Constitució, l’Estatut i la Llei de normalització lingüística.
    L’entitat demana que el català torni a ser un requisit per a treballar a l’administració i es consideri llengua prioritària en el tracte amb el ciutadà. També, que es restableixin tant les ajudes al foment de la llengua com la Direcció general i el Servei de dinamització lingüística.
  • El joc ‘EscaCat’ guanya la novena edició del Concurs Tísner de Creació de Jocs de Català (Plataforma per la Llengua, 24-5-2024)
    El primer premi se l’emporten alumnes de cicle IV de primària de l’escola Bellavista-Joan Camps i Giró de les Franqueses del Vallès, amb el joc EscaCat.
    En el concurs de jocs de taula lingüístics que organitza Plataforma per la Llengua hi han participat més de 1.600 alumnes del Principat, la Franja de Ponent, el País Valencià i l’Alguer.
  • Oferirem el primer espectacle ‘drag’ en català del Pride de Sitges (Plataforma per la Llengua, 31-5-2024)
    El grup local de Sitges, el pròxim divendres, 7 de juny, a les 22 h, participarà en el Pride com a entitat col·laboradora i oferirà un espectacle drag en català.
    Plataforma per la Llengua disposarà d’un espai informatiu en el recinte del Village, on els assistents podran informar-se sobre la llengua catalana i les campanyes de l’entitat.
  • La IA generativa desperta la incertesa pel SEO en català (Marc Vilajosana a MetaData, 27-5-2024)
    La preeminència de l’anglès en el material d’entrenament i les tendències d’ús dels usuaris contrasten amb les possibilitats que ofereix la interacció per veu i llenguatge natural.
  • Tot el que vols saber de la gala dels 11ns Premis Martí Gasull i Roig (Plataforma per la Llengua, 2-5-2024)
    Presentada per Bibiana Ballbè, la gala tindrà lloc al Teatre Poliorama de Barcelona aquest dilluns, 6 de maig, a les 19 h, i vol servir d’homenatge als socis que han fet créixer l’entitat durant 30 anys.
    Maria Hein aportarà el toc musical en una gala que premiarà l’editor Joan Vall Clara i la creadora de continguts Cèlia Espanya, i a un dels tres finalistes dels Premis Martí Gasull i Roig (la revista infantil Camacuc, la companyia de teatre Dagoll Dagom i la llibreria Quart Creixent).
    El Teatre Poliorama obrirà les portes a les 18.30 h i la gala es podrà seguir en directe al canal de YouTube de l’entitat i, en diferit, el dimecres 8 de maig a les 23 h al Canal 33.
  • “La principal amenaça per al català a les Balears ve dels poders públics” (Entrevista de Mar Ferrando a Antoni Llabrés, president de l’Obra Cultural Balear (OCB) a El Punt Avui, 21-5-2024)
    “El govern del Partit Popular de Marga Prohens s’està dedicant a aplicar les polítiques lingüístiques de Vox”.
    “La manifestació del 5 de maig entrarà dins de les mobilitzacions històriques a favor del català al nostre país”.
  • La ciberseguretat demana més protagonisme (Aida Corón a MetaData, 23-5-2024)
    El Barcelona Cibersecurity Congress congrega empreses i professionals del sector per donar visibilitat a les necessitats del mercat i a les solucions disponibles per fer front a les amenaces creixents.
  • Salut i innovació, un binomi que assegura l’èxit (Marc Vilajosana a MetaData, 21-5-2024)
    La col·laboració entre centres hospitalaris i ‘start-ups’ tecnològiques accelera el testatge i implementació de tècniques i sistemes per optimitzar la feina dels sanitaris.
  • Només tres hores de català? (David Casellas i Gispert a Núvol, 26-5-2024)
    Els alumnes poden acabar l’ESO sense saber qui és Ramon Llull, Joan Maragall, Narcís Oller o Mercè Rodoreda, o sense saber escriure un text mínimament correcte.
  • Insulteu en català! (Jordi Badia i Pujol a VilaWeb, 4-5-2024)
    L’editorial Lleonard Muntaner ha publicat ‘1.111 llamps i pestes’, d’Antoni Rodríguez Mir, el petit gran llibre dels insults catalans.
  • Amagar la llengua, ofegar-la (Grup d’Estudi de Llengües Amenaçades (GELA) a VilaWeb, 24-5-2024)
    Als qui mai no han de canviar de llengua, només els demanaria que fossin conscients del privilegi que tenen.
  • El català i l’escola – La doble xarxa no és cap solució (Grup d’Estudi de Llengües Amenaçades (GELA) a VilaWeb, 4-5-2024)
    Desdoblar la xarxa escolar no és cap solució. Cap experiència al món porta a creure que la segregació escolar permeti de ressituar la llengua minoritària o minoritzada al nivell de l’hegemònica.

Enllaços del Baròmetre de l’ús del català a Internet de WICCAC: