Actualització mensual del resum de situació del Baròmetre de l’ús del català a Internet de WICCAC a 30 d’abril del 2024.

Resum de dades destacades:

 • El percentatge global d’ús del català és del 66,61% (alt), el mateix que el del mes anterior (66,61%).
 • Hi ha 9 dels 35 sectors analitzats a l’estudi que tenen un percentatge d’ús del català inferior al 50%. N’hi ha 6 que tenen un percentatge del 30 al 50% (baix) i 3 inferior al 30% (molt baix).

Notícies destacades del mes d’abril del 2024:

 • La Viquipèdia en català arriba als 750.000 articles. La Viquipèdia en català o en valencià, l’enciclopèdia lliure de referència a Internet, ha arribat als 750.000 articles amb la creació de l’article «Ghadr-110» a les 21:29 hores del 21 d’abril de 2024, creat per l’usuari Mcapdevila.
  Assolida aquesta fita, la comunitat viquipedista fa una mirada al passat, al seu lideratge en diversos àmbits i als èxits recents pel que fa a la qualitat als rànquings interlingüístics, alhora que reconeix els reptes i nous riscos de l’ecosistema digital, sempre tan canviant. Un cop més, renova la crida a lectors i simpatitzants (sobretot dones, joves i catalanoparlants dels territoris menys representats) a fer un pas endavant de voluntariat digital per a millorar la situació del català i l’accés al coneixement lliure. Així, anima a no tenir por de participar-hi millorant entrades i creant-ne de noves, ja sigui traduint articles d’altres llengües o (cosa que té un valor afegit) escrivint articles originals. Finalment, aconsella configurar els dispositius i prioritzar els resultats en aquesta llengua.
  Més informació a la notícia d’Amical Wikimedia.
 • La Viquipèdia assoleix l’objectiu de les 40.000 biografies de dones en un mes. La Viquipèdia en català ha assolit l’objectiu d’arribar a les 40.000 biografies de dones en només un mes, des que el repte es va llençar, amb el nom de Viquiprojecte 40.000 Dones, coincidint amb el Dia Internacional de la Dona, el passat 8 de març. El divendres 5 d’abril, exactament quatre setmanes després de l’inici del projecte, es va tancar amb un total de 40.013 biografies de dones, el 21,06% del total. Això suposa haver afegit prop de 530 noves entrades referides a dones en aquest període.
  La biografia que ha fet el número 40.000 ha estat la de l’editora i activista catalana Míriam Pey, publicada el 5 d’abril al migdia. Altres dones que ara tenen la seva entrada pròpia a la Viquipèdia són la cantant peruana Susana Baca, la política brasilera Manuela d’Ávila, l’actriu canadenca Cobie Smulders, la viròloga nord-americana Bernice Eddy, l’arquitecta i dissenyadora italiana Cini Boeri o Nancy Astor, primera dona a obtenir una acta de diputada a la Cambra dels Comuns britànica.
  Més informació a la notícia d’Amical Wikimedia.
 • Durant el primer trimestre de 2024 el Butlletí Oficial de l’Estat va publicar trenta-quatre normes discriminatòries amb el català. Durant el primer trimestre de 2024 el Butlletí Oficial de l’Estat va publicar trenta-quatre normes discriminatòries amb el català: quinze d’estatals i dinou d’europees.
  El govern espanyol ha decidit mantenir l’avaluació exclusiva del castellà, i no incloure l’opció d’avaluar-se de català, en els centres educatius que impulsa a l’exterior. El passat 24 de gener, el ministeri de la Presidència, Justícia i Relacions amb les Corts va publicar l’Ordre PJC/39/2024, que regulava l’avaluació del batxillerat per a l’accés a la universitat per al curs 2023-2024.
  L’ordenament lingüístic supremacista que estableix la Constitució espanyola tracta el castellanoparlant com a model de ciutadà per defecte i relega el catalanoparlant a una situació de subordinació i inferioritat.
  Més informació a la notícia de Plataforma per la Llengua.
  Normes que imposen el castellà – 1r trimestre de 2024 (PDF 1,01 Mb)
 • Plantem cara a les polítiques valencianòfobes impulsades pel govern de la Generalitat: “La llengua no es toca!”. Plataforma per la Llengua fa una crida a la mobilització ciutadana per fer front a les polítiques valencianòfobes impulsades pel govern del Partit Popular i Vox. Una de les accions que proposa és que cada dijous la ciutadania es pose la samarreta verda de l’entitat, amb el lema “La llengua no es toca”, per denunciar la censura, defensar els drets dels valencianoparlants i reclamar l’educació en valencià.
  L’ONG del valencià se suma a la convocatòria de la manifestació del 27 d’abril, organitzada per Acció Cultural del País Valencià, on anima a assistir-hi amb la samarreta verda.
  Més informació a la notícia de Plataforma per la Llengua i a
  Milers de persones responen a la crida d’Acció Cultural (Acció Cultural del País Valencià (ACPV))
  Milers de persones ixen als carrers de València per cridar que “La llengua no es toca” (Plataforma per la Llengua).
 • Les plataformes ja poden optar a la línia de subvencions per a la incorporació del català a pel·lícules i sèries. Avui (17-4) s’obre el termini per sol·licitar subvencions per a la incorporació del català, l’occità i la llengua de signes catalana en llargmetratges i sèries per a plataformes digitals i suport físic (DVD, Blu-ray, Blu-ray 4K). Aquestes subvencions s’emmarquen en l’acció del Govern per fomentar la llengua catalana en l’àmbit audiovisual, que ha permès que aquesta legislatura, gràcies al contacte del Departament de Cultura amb les plataformes, s’hagi duplicat el contingut que ofereixen en català.
  Aquesta línia és una novetat que sorgeix de la remodelació de línies anteriors per tal d’incloure-hi les plataformes.
  Més informació a la notícia de la Secretaria de Política Lingüística (SPL) del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya.
 • Torna “Vota per la llengua”, la campanya per situar el català al centre del debat públic. Plataforma per la Llengua reprèn avui (18-4) la campanya “Vota per la llengua” per situar les polítiques lingüístiques al centre del debat públic durant la campanya electoral. L’entitat ha elaborat un programa marc amb vint-i-cinc accions per a les eleccions catalanes del 12 de maig i sis propostes més per a les eleccions europees del 9 de juny, i l’ha fet arribar a les formacions polítiques perquè se les facin seves. L’organització es posa una vegada més a disposició dels partits per orientar-los en matèria de política lingüística, i els avisa que n’analitzarà els programes, quan es facin públics, per informar els votants sobre les propostes que inclouen i poder-los guiar a l’hora de votar amb consciència lingüística.
  Més informació a la notícia de Plataforma per la Llengua.
  Campanya “Vota per la Llengua”
 • El Correllengua 2024 comença amb força a la Universitat de Barcelona. Aquest dijous 4 d’abril, en la celebració de l’acte d’inici del Correllengua 2024, l’Aula Joan Maragall de la Universitat de Barcelona ha acollit un homenatge a M. Carme Junyent. La Coordinadora d’Associacions per la Llengua catalana (CAL) i el Grup d’Estudi de Llengües Amenaçades (GELA) han organitzat un acte que ha girat al voltant d’un tema central: la diversitat lingüística que hi ha a Catalunya.
  L’esdeveniment ha començat a les set de la tarda amb una benvinguda a càrrec d’Itziar Aduriz, cap de la Secció de Lingüística de la Universitat de Barcelona. Tot seguit, Jaume Marfany, president de la CAL, ha fet un petit parlament en què ha assenyalat que M. Carme Junyent era una persona que estimava molt la seva llengua, el català, “i això li feia estimar totes les altres llengües”.
  A continuació ha tingut lloc la lectura del Manifest del Correllengua 2024, escrit pel filòleg i escriptor Jordi Badia. En ell, Badia ha fet un repàs a la tasca activista de M. Carme Junyent i, fent referència al Manifest que la lingüista va escriure per al Correllengua de l’any 2021, ha volgut destacar tres missatges: que encara hi som a temps; que hi ha molta feina a fer i que el català ha de tenir el paper de llengua de convivència, de força de cohesió i d’instrument d’integració per a poder reeixir.
  Més informació a la notícia de la Coordinadora d’Associacions per la Llengua Catalana (CAL).
 • El Govern impulsa per primera vegada ajuts a creadors de contingut en català i nous ajuts per a publicacions culturals. El Govern de la Generalitat de Catalunya treballa per a la normalització del català en tots els àmbits. En el context actual, un dels reptes que té la llengua catalana és la de convertir-se en un idioma d’ús normal a internet. Això passa per assegurar el català en les tecnologies digitals (interfícies web, tecnologies del llenguatge com assistents de veu, traductors automàtics, agents conversacionals…), però també per normalitzar els continguts fets en llengua catalana en aquests entorns.
  Per aquest motiu, el Departament de Cultura ha impulsat una nova línia de beques per a la creació de sèries de vídeos en català o en occità per a xarxes socials.
  Més informació a la notícia de la Secretaria de Política Lingüística (SPL) del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya.
 • El Departament de Cultura obre la línia d’ajuts per a la incorporació del català a l’àmbit dels videojocs. El Departament de Cultura obre la línia d’ajuts per a la incorporació del català en l’àmbit dels videojocs, amb una dotació de 400.000 euros. Es podran presentar les sol·licituds entre el dijous 11 i el divendres 26 d’abril a les dues el migdia.
  La línia d’ajuts promou la incorporació de la llengua catalana en videojocs, en continguts descarregables de videojocs DLC (downloadable content), en interfícies de consoles de videojocs i en plataformes de distribució de videojocs.
  Més informació a la notícia de la Secretaria de Política Lingüística (SPL) del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya.
 • Primera edició dels Premis AMIC-Tresdeu per guardonar als millors creadors i creadores de contingut en català. La primera edició dels Premis AMIC-Tresdeu han omplert aquest 10 d’abril l’auditori del CaixaForum Barcelona en un acte per expandir i consolidar l’impacte de la figura dels creadors i creadores a tot el domini lingüístic català. En aquest sentit, el jurat ha decidit guardonar com a Millor creadora de l’any a Laura Zurriaga, més coneguda a la xarxa com a Croqueta de Xocolata, per “ser referent dins la creació de contingut en català a través de les seves creacions culinàries des d’una nova perspectiva de la recepta, amb vídeos curts i fàcils d’entendre”. I el Premi al Millor creador revelació de l’any ha estat per Rixi Barberà, més conegut com a Alegria de Poble, en paraules del jurat per “la seva determinació diària, connexió amb el públic i demostrar que el marc local es pot convertir en un producte d’èxit nacional”, dotats amb un guardó i un premi de 1.600 € i 800 € respectivament.
  A més, la jornada també ha comptat amb la intervenció del president de la Generalitat de Catalunya, Pere Aragonès, el qual ha expressat que “amb aquests premis es vol donar impuls als creadors i creadores en català”.
  Més informació a la notícia de l’Associació de Mitjans d’Informació i Comunicació (AMIC) i a la de la Secretaria de Política Lingüística (SPL) del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya.
 • Aina impulsa la primera solució de veu que incorpora les diferents variants del català. El projecte Aina d’intel·ligència artificial i tecnologies del llenguatge celebra Sant Jordi publicant el primer model de síntesi de veu en les principals variants dialectals del català, que porta el nom de Matxa. Es tracta de la primera solució tecnològica publicada com a model lingüístic en obert que ofereix interpretació de text a veu (Text To Speech/TTS) en català central, nord-occidental, balear i valencià. El projecte Aina està impulsat i finançat per la Generalitat de Catalunya.
  Tots els usuaris poden accedir al model disponible a Hugging Face, la comunitat d’IA amb recursos d’open source o codi obert, des d’on pot ser testejat i executat. La tecnologia desenvolupada per la Unitat de Tecnologies del Llenguatge del Barcelona Supercomputing Center – Centro Nacional de Supercomputación (BSC-CNS) s’entrena amb diferents datasets o conjunts de dades, entre els quals es troba el Festcat, l’OpenSLR69 o el recentment creat Frescat que inclou enregistraments en quatre variants dialectals i 8 parlants diferents.
  Més informació a la notícia del Barcelona Supercomputing Center (BSC) i a la de la Secretaria de Polítiques Digitals (SPD), Departament d’Empresa i Treball de la Generalitat de Catalunya.
 • Andorra aprova una llei del català històrica, que exigeix de saber la llengua i preveu sancions. El Consell General d’Andorra ha aprovat la llei de llengua pròpia i oficial, que ha d’impulsar la preservació del català i garantir el dret dels ciutadans de ser atesos en la llengua oficial. El text legislatiu ha estat aprovat amb el suport de vint-i-cinc consellers dels vint-i-vuit, és a dir, amb una folgada majoria, que inclou Demòcrates, Concòrdia, Socialdemòcrates i Ciutadans Compromesos. Solament en resta fora Andorra Endavant.
  El projecte de llei, presentat pel govern andorrà, ha estat molt modificat per assolir l’acord entre la majoria de grups parlamentaris. En el nou text legislatiu aprovat avui  (25-4) –que substitueix la llei d’ordenació de l’ús de la llengua oficial del 1999–, hi destaca l’obligació d’acreditar nocions bàsiques de català per a obtenir la primera renovació del permís de residència, l’exigència mínima de fer la salutació inicial en català en l’atenció al públic i de saber el vocabulari bàsic de la professió.
  Més informació a la notícia de VilaWeb.
 • El diari L’Indépendant estrena el pòdcast ‘El minut català’ per a aprendre la llengua. El diari de referència a Catalunya Nord, L’Indépendant, estrena el pòdcast El minut català, amb la col·laboració de l’Oficina Pública de la Llengua Catalana, que permet d’aprendre expressions i paraules en català. El primer programa es podrà escoltar demà (17-4).
  Cada programa explora el vocabulari d’un tema de la vida quotidiana, com ara expressions comunes, noves tecnologies o l’horta. A més, cada dimecres, el diari publicarà a la contraportada en paper aquest mateix vocabulari. Aquest text serà il·lustrat pels personatges de Jenny Paratilla i les il·lustracions de Catherine Broch. El pòdcast tindrà la veu en francès i català de Rémy Farré. La música ha estat cedida per Pascal Comelade.
  Més informació a la notícia de VilaWeb.
 • Presentació de Metges pel Català. “Estem tossudament alçats”: els sanitaris es conjuren a blindar el català al sector. Professionals de la sanitat s’han organitzat en l’associació Metges – Salut pel Català amb l’objectiu de fomentar i normalitzar l’ús del català en la sanitat i en la recerca biomèdica. L’associació s’ha presentat oficialment avui (17-4), però es va començar a impulsar fa un any i és un laboratori d’idees per a l’acció obert a tothom que estigui relacionat amb la salut, amb un camp d’actuació als territoris de parla catalana. “Neix de l’observació de la degradació de l’ús del català. La idea és l’especificat de treballar en un àmbit concret”, ha explicat Lluís Mont, president de l’associació.
  Més informació a la notícia de VilaWeb.
  Metges pel Català
 • El govern espanyol menteix, i afirma que «pràcticament la totalitat» de les seves pàgines web són en català. Plataforma per la Llengua denuncia que el govern espanyol ha mentit en una resposta parlamentària quan ha afirmat que «pràcticament la totalitat» de les seves pàgines web són en català i que «en la majoria dels casos» la traducció és «a diversos nivells». L’executiu ho ha expressat en resposta a una pregunta parlamentària del diputat d’Esquerra Republicana Francesc-Marc Álvaro, que demanava explicacions per la discriminació general del català en la normativa estatal, arran d’un dels informes anuals de discriminacions de Plataforma per la Llengua. L’entitat denuncia que no només el govern espanyol ha evitat respondre les preguntes concretes plantejades per Álvaro, sinó que la informació en relació amb la llengua dels webs és falsa. Com la mateixa entitat ha publicat, només el 29,6 % de les pàgines tenien, aquest 2023, versió en català, i la meitat (54,0%) la tenien amb una traducció residual.
  Més informació a la notícia de Plataforma per la Llengua.
 • El Voluntariat per la llengua supera de nou les 10.000 parelles lingüístiques formades en un any. El Voluntariat per la llengua (VxL) ha superat les 178.000 parelles lingüístiques des que es va iniciar el programa el 2003. L’any 2023 es van formar 10.911 parelles lingüístiques, la xifra més alta dels tres anys anteriors i que també ultrapassa les més de 10.000 parelles que es van aconseguir anualment durant els deu anys anteriors a la pandèmia. El nombre de parelles assolit el 2023 és la segona xifra anual més alta de parelles de tota la història del VxL, només superada l’any 2019.
  Més informació a la notícia de la Secretaria de Política Lingüística (SPL) del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya.
  Voluntariat per la Llengua
 • La UOC participa en el llenguatge estàndard per indexar dades que entrenen la IA. Les dades són el nucli de la intel·ligència artificial i els professionals de l’aprenentatge automàtic necessiten utilitzar-ne grans conjunts per entrenar els models d’IA que estan canviant el món en diferents àmbits. Un dels problemes que es troben, però, és que sovint han de dedicar molt de temps a trobar les dades necessàries per al seu propòsit, entendre-les, donar sentit a la seva organització o esbrinar quina part en poden aprofitar. Per solucionar aquest repte que alenteix el desenvolupament de la IA, l’associació MLCommons acaba de llançar al mercat Croissant, un nou format de metadades per indexar els conjunts de dades preparats per al Machine Learning, amb participació de la Universitat Oberta de Catalunya (UOC).
  Croissant ha estat dissenyat en col·laboració entre els equips de recerca de les principals empreses del sector tecnològic —Google, Meta, Amazon…— i universitats com ara Harvard, el King’s College de Londres i la UOC, que ha participat amb Joan Giner, investigador del grup de recerca SOM Research Lab de l’Internet Interdisciplinary Institute (IN3).
  Més informació a la notícia de Xavier Aguilar, Universitat Oberta de Catalunya (UOC).
 • La tercera edició dels Premis Sonor reconeix onze pòdcasts en una gala celebrada a l’Auditori 1899 del Futbol Club Barcelona. Els Premis Sonor han reconegut aquest dilluns (29-4) un total d’onze pòdcasts escollits d’entre més de 200 candidatures. L’acte d’entrega dels guardons, impulsats per LA MIRA amb la col·laboració de Catalunya Ràdio, s’ha celebrat a l’Auditori 1899 del Futbol Club Barcelona i ha reunit gairebé 400 persones. D’entre els trofeus, destaquen el Premi del Públic, que s’ha endut “Xapa La Ràdio”, i el Premi al Millor podcaster, que ha estat per a Alba Riera. Amb aquesta nova edició, el certamen es consolida com a referent en el món del pòdcast i referma la seva aposta per fomentar el patrimoni sonor en català.
  La gala d’aquesta nit ha estat presentada per la directora de LA MIRA, Magda Gregori, i el presentador de L’última hora del matí de Catalunya Ràdio, Quim Morales, que han estat acompanyats per les actuacions musicals de BLÚ i els trucs dels mags Gerard Revuelta i Arnau Perramon, de Set de Màgia. A més, no hi ha faltat el gong, protagonista en totes les edicions dels Sonor, que ha ressonat cada cop que un guanyador recollia el premi.
  Més informació a la notícia de Premis Sonor.
 • L’estudi català Playable Dreams Studios participa en el disseny i creació del primer videojoc de la Copa Amèrica de vela, que inclou el català com a llengua disponible. L’estudi català Playable Dreams Staudios ha participat en el disseny i la creació del primer videojoc oficial de la Louis Vuitton 37a America’s Cup, l’AC Sailing, que s’ha presentat aquest dimarts (9-4) com a prèvia de la competició que tindrà lloc aquest estiu a Barcelona. El secretari d’Empresa i Competitivitat i conseller delegat d’ACCIÓ, Albert Castellanos i Maduell, ha assistit a l’acte, que ha comptat amb una demostració en directe per part de diversos jugadors en la qual han pogut provar el vaixell ‘Gaudí’. Aquesta embarcació virtual, també desenvolupada per Playable Dreams Studios, ofereix la possibilitat de jugar amb un vaixell català, a banda de les reproduccions dels equips participants a la competició nàutica.
  Per a la seva implicació en la creació del videojoc de l’America’s Cup, que ja es troba disponible en llengua catalana, Playable Dreams Studios ha comptat amb el suport del Govern, per mitjà d’ACCIÓ -l’agència per la competitivitat de l’empresa del Departament d’Empresa i Treball- i l’Agència Catalana de Turisme.
  Més informació a la notícia del Departament d’Empresa i Treball de la Generalitat de Catalunya.

Altres notícies del mes d’abril del 2024:

 • Plataforma per la Llengua assenyala que la llei de PP i Vox sobre la corporació audiovisual del País Valencià busca arraconar més el valencià (Plataforma per la Llengua, 18-4-2024)
  L’entitat denuncia que la proposició de llei impulsada pel govern valencià obri la porta a incloure contingut en castellà a la programació d’À Punt.
  PP i Vox ignoren i vulneren l’Estatut d’Autonomia, i obliden el deure legal dels poders públics d’atorgar especial protecció i respecte a la recuperació del valencià, la llengua pròpia dels valencians.
  El text també vulnera de forma directa la legislació internacional en matèria lingüística, en concret la Carta Europea de les Llengües Regionals o Minoritàries (CELRoM).
  Plataforma per la Llengua està assessorant els grups de l’oposició per esmenar la llei, vol coordinar una resposta junt amb -NOS i ha demanat reunir-se amb la direcció d’À Punt.
 • Joan Vall Clara rebrà el Premi Especial del Jurat a l’onzena edició dels Premis Martí Gasull i Roig (Plataforma per la Llengua, 12-4-2024)
  El jurat reivindica la trajectòria de l’editor pel que fa a la promoció i defensa del periodisme en català, una tasca que ha desenvolupat des de fa més de quaranta anys, i vol que el guardó serveixi per reivindicar la trajectòria d’El Punt Avui i dels predecessors El Punt i l’Avui.
  Vall Clara sempre ha reivindicat un periodisme pensat, fet en català i amb una atenta mirada al conjunt de territoris del domini lingüístic.
 • La creadora Cèlia Espanya Serret rebrà el Premi a la Innovació dels 11ns Premis Martí Gasull i Roig (Plataforma per la Llengua, 16-4-2024)
  Amb més de 20.000 seguidors a TikTok i 30.000 a Instagram, Cèlia Espanya parla als seus vídeos de temes quotidians i d’actualitat, amb reflexions plenes d’autenticitat amb les quals tothom pot sentir-se identificat.
  Amb el guardó, el jurat vol fer èmfasi en la necessitat de consolidar referents lingüístics a les xarxes socials, imprescindibles perquè adolescents i joves concebin el català com una llengua que pot utilitzar-se plenament també en els espais de lleure i oci digital.
 • Denunciem la persecució del català a l’escola, en una trobada a Finlàndia del grup d’educació de la xarxa europea FUEN (Plataforma per la Llengua, 19-4-2024)
  Marc Guevara, responsable tècnic de l’àrea d’Educació i Universitats de Plataforma per la Llengua, comparteix amb representants de minories lingüístiques d’arreu d’Europa la persecució judicial i política del català a l’escola a Catalunya, les Illes Balears i el País Valencià.
  La sisena edició d’aquesta trobada anual va servir per conèixer el sistema educatiu per a la minoria de parla sueca de Finlàndia i per compartir reptes i bones pràctiques per a l’escolarització primària dels parlants de minories lingüístiques.
 • Catalunya is not Andorra (Editorial de Vicent Partal a VilaWeb, 17-4-2024)
  Per què, tractant-se de la mateixa llengua, el català pot ser defensat de manera eficaç per les institucions andorranes i no per les de la resta del país?.
 • Dia històric per al català (Maria Cucurull a Núvol, 25-4-2024)
  La nova Llei de la llengua pròpia i oficial a Andorra és positiva per a la llengua i per al país.