Actualització mensual del resum de situació del Baròmetre de l’ús del català a Internet de WICCAC a 29 de febrer del 2024.

Resum de dades destacades:

 • El percentatge global d’ús del català és del 66,63% (alt), 0,04 punts percentuals superior al del mes anterior (66,59%).
 • Hi ha 9 dels 35 sectors analitzats a l’estudi que tenen un percentatge d’ús del català inferior al 50%. N’hi ha 6 que tenen un percentatge del 30 al 50% (baix) i 3 inferior al 30% (molt baix).

Notícies destacades del mes de febrer del 2024:

 • Aconseguim que dos restaurants amb estrella Michelin de Barcelona incloguin el català al web. Plataforma per la Llengua ha aconseguit que els restaurants Aleia i Moments de Barcelona, amb una i dues estrelles Michelin respectivament, incorporin el català a la pàgina web. L’entitat els ho havia demanat en diferents ocasions i, finalment, els restaurants hi han incorporat la llengua pròpia de la ciutat. Es tracta de dos dels cinc restaurants de Catalunya amb estrella Michelin que fins ara excloïen el català del web. Els altres tres, a qui l’entitat reitera la petició per incorporar-la-hi, són el Deliranto de Salou i l’Escola d’Hostaleria Hofmann i l’Enoteca Paco Pérez de l’Hotel Arts, tots dos a Barcelona. A més, un quart establiment, el Suto Barcelona, tot i no tenir web, exclou el català de la seva principal carta de presentació a Internet, Instagram.
  Més informació a la notícia de Plataforma per la Llengua.
 • Aconseguim que el català s’incorpori a Brave, el navegador que prioritza la privacitat dels usuaris. Plataforma per la Llengua ha aconseguit que el català s’incorpori totalment a Brave, un dels navegadors web referents pel que fa a la privacitat dels usuaris. La versió en català ja està disponible tant en la versió d’escriptori com en l’última versió per a mòbils (1.64x), i l’organització es felicita especialment per l’èxit, perquè es tracta d’un navegador que, a diferència de Google, no invisibilitza els resultats en català en el seu cercador.
  Brave ha incorporat el català a petició de l’entitat, que s’hi va posar en contacte quan buscava alternatives al cercador de Google fa una mica més d’un any, arran de la pèrdua de rellevància dels resultats en català a les cerques web d’aquest cercador. Aleshores, tot i que l’algorisme de Brave no invisibilitzava les pàgines en català, el navegador només s’oferia en català en la versió d’escriptori, i només parcialment.
  Més informació a la notícia de Plataforma per la Llengua.
 • WICCAC s’uneix a la Xarxa de monitoratge del català digital. WICCAC (Webmàsters Independents en Català, de Cultura i d’Àmbits Cívics) s’ha unit a la Xarxa de monitoratge del català digital (XMCD) impulsada per la Fundació .cat.
  L’Albert Cuesta, coordinador del programa Català digital de la Fundació .cat, ha entregat un sensor de la XMCD a Joan Soler, Coordinador de WICCAC. La instal·lació d’aquest sensor permetrà detectar incidències en la visibilitat del català a Internet i seguir l’evolució del posicionament del català a la xarxa.
  Més informació a les notícies de la Fundació .cat i de WICCAC.
 • 3Cat presenta un pla per reimpulsar el català a totes les seves finestres d’emissió. 3Cat ha presentat aquest migdia (2-2) el Pla d’Impuls Lingüístic, un projecte que inclou 30 mesures per implementar-les al llarg dels pròxims dos anys amb l’objectiu de contribuir a revertir el retrocés en l’ús social del català. Entre les accions presentades destaca l’aposta pel doblatge en català en dues direccions. D’una banda, l’increment d’un 34%, aquest 2024, de sèries i pel·lícules internacionals d’èxit doblades al català que es podran veure a la plataforma 3Cat. Un contingut que se suma a les més de 300.000 hores de continguts en català que ja incorpora la nova OTT. I, a la vegada, l’increment de la presència del català a totes les plataformes digitals amb la cessió de pràcticament un miler de doblatges i subtitulacions.
  A més a més, també es preveu la difusió de més d’una vintena de programes específics de llengua a les diferents finestres de la plataforma, la televisió i la ràdio. Alguns d’aquests projectes adreçats a públic infantil i generalista s’han posat en marxa aquesta temporada. En el decurs del 2024 està previst que s’incorporin, a les diferents graelles, una desena més de continguts específics per a l’aprenentatge del català i també generar noves càpsules de llengua a les xarxes socials de 3Cat. A més, per finals d’any hi ha la previsió de tenir dos videojocs en català.
  Més informació a la notícia de la CCMA.
 • El nou govern de Sánchez perpetua la discriminació envers el català: compromís exclusiu amb «la promoció i difusió de la cultura en espanyol». Durant el quart trimestre del 2023, el Butlletí Oficial de l’Estat espanyol va publicar fins a 42 noves normes legals que reforcen el castellà i discriminen la llengua catalana. Així ho assenyala Plataforma per la Llengua, que, com fa cada tres mesos, ara presenta un recull de les normes discriminatòries aprovades per l’executiu espanyol i les analitza. En total, durant el 2023 van ser 192 les normes discriminatòries que s’han publicat a instàncies de les institucions espanyoles, la Unió Europa o les organitzacions internacionals. L’entitat denuncia que aquestes xifres, similars a les d’altres anys, constaten que, malgrat que el govern espanyol ha adoptat un discurs més sensible amb la diversitat lingüística i que s’ha reformat el reglament del Congrés dels Diputats perquè s’hi pugui parlar en altres llengües oficials, l’executiu no ha trencat definitivament amb la supremacia del castellà.
  Més informació a la notícia de Plataforma per la Llengua.
  Normes que imposen el castellà – 4t trimestre de 2023 (PDF)
 • Denunciem que el pla de la Generalitat de Catalunya per impulsar el català a la sanitat és insuficient i exigim fer complir la llei per aturar les discriminacions. Plataforma per la Llengua ha denunciat avui (21-2) que el pla de formació de la Generalitat de Catalunya per impulsar el català a la sanitat és insuficient i ha demanat al Govern fer complir la Llei de política lingüística en aquest àmbit i garantir els drets dels pacients catalanoparlants. Per a l’entitat, l’anunci de dijous passat (15-2) del programa «Prescriu-te el català» per oferir cursos voluntaris i gratuïts de llengua a 2.700 professionals de la salut és una mesura positiva, però arriba tard i és només un pedaç. Plataforma per la Llengua sosté que el pla no serveix per posar fi a les discriminacions lingüístiques perquè l’aprenentatge de la llengua no en garanteix l’ús, però, a més, perquè només s’ofereix a 2.700 professionals i no deixa clar com se’ls examinarà.
  Més informació a la notícia de Plataforma per la Llengua.
 • Obrim la convocatòria per presentar candidatures als 11ns Premis Martí Gasull i Roig en defensa del català. Plataforma per la Llengua ha obert aquest divendres, 9 de febrer, el termini per presentar les propostes de candidatures a l’onzena edició dels Premis Martí Gasull i Roig, uns guardons que reconeixen la trajectòria i les accions de persones i d’entitats en la defensa i la promoció del català. L’edició d’enguany manté els tres guardons de l’any passat, que són el Premi a la Innovació, el Premi Especial del Jurat i el Premi Martí Gasull i Roig, que és el que es decideix per votació popular.
  El període de presentació de candidatures a aquest darrer guardó ja ha començat i es poden enviar propostes de noms fins al dilluns 4 de març a la nit. Entre totes les propostes rebudes el jurat n’escollirà tres, que seran les que se sotmetran a la votació popular per decidir el guanyador del premi, dotat amb 3.000 euros i un guardó de reconeixement. L’entitat o la persona guanyadora s’anunciarà el dilluns 6 de maig durant la gala de lliurament dels premis, que enguany se celebrarà al Teatre Poliorama de Barcelona.
  Més informació a la notícia de Plataforma per la Llengua.
 • President Aragonès: “El contracte programa amb la CCMA és un exemple del compromís del Govern amb l’impuls de l’audiovisual i la llengua catalana”. El president de la Generalitat, Pere Aragonès, i la presidenta de la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals (CCMA), Rosa Romà, han signat aquest matí (22-2) el contracte programa amb la CCMA, que, en paraules del cap de l’Executiu, “suposa una inversió rècord de 1.347 milions d’euros” en els propers 27 anys, i “és un exemple del compromís del Govern amb l’impuls de l’audiovisual català”.
  Pere Aragonès, que ha estat acompanyat de la vicepresidenta del Govern, Laura Vilagrà, ha remarcat que “destinar 1.347 milions d’euros a la CCMA és destinar 1.347 milions d’euros a l’impuls i al progrés de la llengua catalana, per enfortir una de les principals eines de normalització lingüística del país”. I ha afirmat que “sense TV3, sense Catalunya Ràdio, sense el conjunt de canals i emissores de la corporació, no s’explicaria l’avenç imparable del català després del franquisme”.
  Més informació a la notícia de la Secretaria de Política Lingüística (SPL) del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya.
 • El Govern destina 1M€ d’euros a finançar fins a 22 projectes d’intel·ligència artificial en català en el marc del projecte Aina. El Govern de la Generalitat finançarà amb un import total d’1 milió d’euros fins a 22 projectes d’empreses del sector de la intel·ligència artificial (IA) i les tecnologies del llenguatge (TL) que desenvolupin i millorin aplicacions d’IA de llenguatge natural en català. Ho ha anunciat avui (28-2), en el marc del MWC 2024, el conseller d’Empresa i Treball, Roger Torrent i Ramió, acompanyat per la secretària de Polítiques Digitals, Gina Tost i Faus. Torrent ha donat així el tret de sortida a la primera edició de l’Aina Challenge, el programa d’acceleració d’ús i desenvolupament d’eines d’IA en català impulsat per la Generalitat de Catalunya i desenvolupat pel Barcelona Supercomputing Center (BSC) en el marc del projecte Aina per impulsar el català en l’era digital.
  Segons el conseller Torrent, “amb aquest concurs, el projecte Aina fa un pas molt important cap a l’ús i la normalització del català en l’àmbit digital”. “El que fem amb aquest challenge és generar casos d’ús amb empreses del sector de la IA i les tecnologies del llenguatge que puguin aprofitar tota la feina que s’ha fet en el projecte Aina i els recursos que ofereix aquesta iniciativa per desenvolupar solucions pràctiques i tangibles, apps i serveis d’IA de llenguatge natural en català, que arribin al mercat, i per tant, a l’usuari final”, ha afegit el conseller.
  Més informació a les notícies de la Secretaria de Política Lingüística (SPL) del Departament de Cultura i del Departament d’Empresa i Treball de la Generalitat de Catalunya.
 • Els docents es rebel·len contra les lleis que ataquen el català a l’escola. Els docents dels Països Catalans han començat a organitzar-se per a defensar el català a l’escola. Ho han fet signant el manifest “Insubmissió per la llengua”, en què fan una crida a la comunitat educativa i a la societat a organitzar-se i promoure l’ús del català als centres educatius. Fins i tot es mostren disposats a desobeir les lleis i sentències que pretenen de reduir l’ús del català en l’àmbit escolar i ataquen els drets lingüístics. Aquesta iniciativa ja compta amb el suport de més de tres-cents docents del País Valencià, les Illes, Catalunya Nord i el Principat i cerca d’ampliar les adhesions.
  Més informació a la notícia de VilaWeb.
 • El Govern renova els ajuts a l’impuls del català a les empreses. El Departament de Cultura, a través de la Secretaria de Política Lingüística, convoca una nova línia d’ajuts per promoure actuacions específiques per fomentar la llengua catalana en l’àmbit de l’empresa a Catalunya. Les empreses podran sol·licitar els ajuts entre el 6 i el 21 de febrer, i hauran de dur a terme les accions objecte d’aquests ajuts dintre de l’any 2024.
  Les bases d’aquestes subvencions especifiquen que aquesta línia d’ajuts van destinades a tres tipus d’actuacions. En primer lloc, l’elaboració d’un pla lingüístic d’empresa i la posada en marxa d’accions per a l’increment de l’ús del català en l’entorn laboral i per a l’oferta de productes i la prestació de serveis, a partir d’una anàlisi de la situació de la llengua i de necessitats identificades. En segon lloc, promou la incorporació del català en els productes i serveis de l’empresa, en activitats laborals i en documentació mercantil, laboral, de comunicació i màrqueting. I finalment, també inclou el foment del català en l’exercici professional, especialment les adreçades a personal amb coneixements bàsics de català, i que afavoreixin la interacció en aquesta llengua.
  Més informació a la notícia de la Secretaria de Política Lingüística (SPL) del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya.
 • Uber llança la seva aplicació en català. La plataforma Uber, el servei de cotxes amb conductor (VTC), llança la seva aplicació en català, que estarà disponible des d’aquest dijous (15-2), segons ha explicat la tecnològica a l’ARA. Així doncs, amb la traducció dels seus continguts al català, la plataforma busca “oferir la millor experiència als seus usuaris a Barcelona”, on ha experimentat un notable creixement en els últims anys.
  La traducció inclourà tot el contingut de la plataforma, tant en la seva aplicació de mobilitat, Uber, com en la de servei de menjar a domicili, Uber Eats, que serà automàtic per a tot usuari que ja tingui establert el català com a llengua predeterminada al seu dispositiu mòbil. “Volem ser un soci a llarg termini per a Catalunya i oferir als nostres usuaris catalanoparlants la millor experiència quan facin ús de la nostra aplicació”, assegura el director d’Uber a Espanya i Portugal, Felipe Fernández Aramburu. La inclusió del català s’afegeix a les 57 llengües del món que Uber ja incorpora a la seva plataforma.
  Més informació a la notícia de l’Ara.
 • El projecte #1lib1ref aconsegueix el seu rècord històric amb prop de 5000 noves referències. El projecte #1lib1ref, desenvolupat a la Viquipèdia entre el 25 de gener i el 15 de febrer, ha assolit el seu rècord històric en incorporar 4.911 noves referències a articles ja existents a l’enciclopèdia en línia. S’han superat àmpliament les 4.425 referències del 2022, que fins ara suposaven el rècord vigent. En aquesta edició hi han contribuït 38 usuaris, entre bibliotecaris i viquipedistes.
  La campanya #1lib1ref (que podem traduir com “un bibliotecari/a, una referència”) vol millorar la qualitat dels continguts de la Viquipèdia afegint noves referències a articles ja existents i incorporant a aquesta tasca un col·lectiu especialment preparat per a dur-la a terme com són els professionals de les biblioteques. Es tracta d’un projecte conjunt de la Fundació Wikimedia i i la Federació Internacional d’Associacions i Institucions Bibliotecàries (IFLA). A la Viquipèdia en català es realitza des de 2016 i és promoguda i coordinada per Amical Wikimedia.
  Més informació a la notícia d’Amical Wikimedia.
 • Diversitat lingüística a les plataformes streaming a Europa. Ahir (22-2) l’eurodiputada d’ERC, Diana Riba; el Doctor en comunicació Social, Josu Amezaga-Albizu; i el patró de la Fundació .cat, Àlex Hinojo, van presentar l’informe sobre diversitat lingüística a les plataformes streaming a Europa.
  L’anàlisi mostra un panorama de grans desigualtats i planteja qüestions sobre la diversitat cultural en aquest espai. De la mateixa manera que l’audiovisual d’origen anglosaxó manté la seva hegemonia sobre la producció d’Europa i d’altres parts del món, l’anglès predomina clarament en l’oferta lingüística d’aquestes plataformes. Això succeeix malgrat que, al contrari del que passa amb l’origen de les produccions, el nombre de llengües en què es pot oferir un producte no és immutable i no té límit més enllà del nombre global de llengües.
  Més informació a la notícia de la Fundació .cat.
  Informe sobre diversitat lingüística a les plataformes streaming a Europa (PDF de 38 pàgines, en anglès)
 • ACPV insta al Defensor del Poble perquè presente recurs d’inconstitucionalitat contra la reforma de la Llei de Plurilingüisme. Acció Cultural del País Valencià ha instat al Defensor del Poble perquè presente un recurs d’inconstitucionalitat contra la Llei 7/2023, de 26 de desembre. Aquesta llei, de mesures fiscals, de gestió administrativa i financera, i d’organització de la Generalitat, ha generat controvèrsia per la suspensió de determinats articles de la Llei de Plurilingüisme de 2018 en àmbits amb predomini del castellà.
  Segons Acció Cultural, l’article 108 introdueix una suspensió de vigència asimètrica, creant un règim jurídic territorialment diferenciat en matèria educativa dins del mateix País Valencià. Això s’argumenta com una violació del principi de territorialitat única, establert a l’Estatut d’Autonomia.
  L’entitat destaca que aquesta disposició genera una discriminació clara en l’àmbit de l’educació, atorgant drets i obligacions diferents de la ciutadania en funció de la llengua oficial del seu municipi de residència. Això contradiu l’article 14 de la Constitució espanyola, que proclama la igualtat de tots els ciutadans davant la llei.
  Més informació a la notícia d’Acció Cultural del País Valencià (ACPV).
 • Demanam de nou l’aturada de la proposta de segregació lingüística als centres educatius de les Illes Balears. El conseller d’Educació i Universitats del Govern de les Illes Balears, Antoni Vera, ha comparegut aquest dijous (8-2) davant els mitjans per a explicar la proposta de segregació lingüística als centres educatius del territori a partir del curs vinent. El Moviment per l’Escola en Català a les Illes demana una vegada més l’aturada d’aquesta mesura i insta la comunitat educativa a posar de la seva part perquè no s’acabi implantant.
  La intenció de la conselleria és que el curs 2024-2025 els pares dels alumnes del primer ensenyament (de 3 a 6 anys) puguin triar entre el català i el castellà com a llengua d’aprenentatge dels seus fills. Pel que fa a l’educació primària i secundària, la previsió del Govern és que s’acabi implantant de forma progressiva a través d’un pla pilot voluntari per a cada centre educatiu.
  Més informació a la notícia de Plataforma per la Llengua.
 • L’Optimot millora els seus sistemes d’actualització. L’Optimot ha desenvolupat noves millores al cercador per actualitzar més ràpidament les dades que ofereix als usuaris. La millora més destacada d’aquest any és el desenvolupament d’una aplicació que carrega automàticament les actualitzacions que l’Institut d’Estudis Catalans (IEC) fa al Diccionari de la llengua catalana (DIEC2). Aquesta aplicació, creada conjuntament pels equips informàtics del Departament de Cultura i de l’IEC, actualitzarà automàticament les dades del DIEC2 a l’Optimot quan l’IEC l’actualitzi al seu web. La primera actualització incorporada automàticament a l’Optimot ha estat la que l’IEC va fer el passat mes de novembre.
  Més informació a la notícia de la Secretaria de Política Lingüística (SPL) del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya.
 • Digue’m que m’estimes… al nou concurs de l’Optimot. El servei de consultes lingüístiques Optimot organitza com cada febrer un concurs per celebrar l’aniversari de la seva posada en marxa. Aquest any, els concursants hauran d’enviar una declaració d’amor a l’Optimot a través de X (Twitter) o d’Instagram. Les declaracions es poden enviar en qualsevol format: un missatge, un poema, un vídeo, un mem, un cal·ligrama…
  El concurs de l’Optimot d’enguany s’ha proposat ser una gran celebració de l’amor! Paraules d’amor senzilles i tendres, ardents i apassionades, trapelles i enjogassades… Les millors declaracions tindran premi: un jurat format per l’equip de l’Optimot i amb representants de les tres institucions responsables del servei ―Secretaria de Política Lingüística, Institut d’Estudis Catalans i TERMCAT―, seleccionarà les deu millors declaracions. Els premis d’aquests deu classificats es distribuiran així:…
  Més informació a la notícia de la Secretaria de Política Lingüística (SPL) del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya.

Altres notícies del mes de febrer del 2024:

 • La comissió presidida per Dolors Montserrat al Parlament Europeu promou les tesis de l’espanyolisme contra la immersió després de la visita dels eurodiputats (Plataforma per la Llengua, 13-2-2024)
  L’esborrany del report que ha fet la Comissió de Peticions arran de la visita dels eurodiputats a Barcelona per avaluar la immersió lingüística difon arguments enganyosos contra l’escola en català.
  Plataforma per la Llengua considera preocupant que, tot i no ser-ne competent, la Comissió de Peticions dediqui recursos públics a fer recomanacions per ampliar l’ús del castellà i que es faci seves les mentides de l’espanyolisme.
  L’entitat considera molt greus les declaracions de Jesús María Barrientos, que ha afirmat que les famílies que han dut la immersió a la justícia pateixen “assetjament” i són víctimes de “xenofòbia”.
 • Més d’un centenar de persones es concentren davant del Parlament de les Illes Balears contra la imposició del castellà (Plataforma per la Llengua, 20-2-2024)
  La concentració impulsada per Plataforma per la Llengua ha servit per a avisar la classe política que la ciutadania està “preparada i organitzada” per a respondre als atacs a la llengua i per a continuar impulsant “accions cíviques i legals”.
  PP i Vox varen acordar la setmana passada incloure el castellà a les comunicacions oficials del Parlament per primera vegada després de més de trenta anys fent-ho en la llengua pròpia de les Illes Balears.
 • El Govern promou la formació de català a 2.700 professionals de la salut (Secretaria de Política Lingüística (SPL) del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya, 15-2-2024)
  Els professionals rebran formació de cent hores, virtual i gratuïta, dels nivells elemental, intermedi i de suficiència de català per l’atenció sanitària, en el marc del programa Conforcat a Mida que subvenciona aquesta iniciativa amb gairebé 1.500.000 euros.
 • Convocam una concentració en contra de la imposició del castellà al Parlament de les Illes Balears (Plataforma per la Llengua, 16-2-2024)
  PP i Vox van acordar incloure el castellà a les comunicacions oficials del Parlament per primera vegada després de més de trenta anys fent-ho en la llengua pròpia de les Illes Balears.
  Plataforma per la Llengua Illes Balears convoca una concentració dimarts al matí a les portes del Parlament, abans del ple, per a denunciar aquest nou atac al català i deixar clar que la llengua no es ven.
 • VilaWeb Àudio: ara ens escoltarem (Editorial de Vicent Partal a VilaWeb, 29-2-2024)
  Vivim uns moments d’una enorme pressió sobre els diaris per a fer més i millor. VilaWeb Àudio és una opció decidida per a consolidar VilaWeb, però també la llengua catalana, com a competidors preparats en el món global.
 • Uber llança la seva aplicació en català (MetaData, 15-2-2024)
  La companyia de mobilitat busca amb aquest moviment oferir una millor experiència als seus usuaris a Barcelona, on han duplicat els serveis en l’últim any.
 • De la Catalunya modernista a la Catalunya digital (Aida Corón a MetaData, 28-2-2024)
  El MWC reserva un lloc per a les empreses del territori que busquen destacar per l’aplicació de la IA i l’ús de les dades en indústries clàssiques, més enllà de l’electrònica puntera.