Actualització mensual del resum de situació del Baròmetre de l’ús del català a Internet de WICCAC a 31 de març del 2024.

Resum de dades destacades:

 • El percentatge global d’ús del català és del 66,61% (alt), 0,02 punts percentuals inferior al del mes anterior (66,63%).
 • Hi ha 9 dels 35 sectors analitzats a l’estudi que tenen un percentatge d’ús del català inferior al 50%. N’hi ha 6 que tenen un percentatge del 30 al 50% (baix) i 3 inferior al 30% (molt baix).

Notícies destacades del mes de març del 2024:

 • El català és negoci” es renova per ampliar la seva incidència dins del món empresarial. “El català és negoci” renova la pàgina web i inclou novetats com ara una versió en anglès o un apartat de preguntes freqüents sobre la legalitat dels territoris de parla catalana en termes de consum. A més, la web ha actualitzat les dades que ja incloïa prèviament i ha incorporat un espai on hi ha aquelles empreses líders a escala mundial que ja operen en català.
  Gràcies a la nova versió en anglès i les diferents actualitzacions, la campanya podrà ampliar la seva influència entre les empreses estrangeres i facilitar-los de primera mà tota la informació que necessitin per tal d’adequar-se a la normativa vigent. Així, grans marques internacionals ho tindran més fàcil per afegir-se a la nombrosa llista de companyies que ja són responsables lingüísticament. A més, l’apartat de FAQS inclou un seguit de qüestions que donen resposta a aspectes clau de la normativa com, per exemple, l’obligatorietat d’etiquetar, retolar o atendre oralment i en escrit en català.
  Més informació a la notícia de Plataforma per la Llengua.
  Web “El català és negoci”
 • Common Voice en català, 4 anys i mig de cursa de fons. Estat del projecte i objectius durant el 2024. Recentment, s’ha publicat un nou conjunt de dades del projecte Common Voice, impulsat per Mozilla, el corpus de dades lliure de veu i textos. En aquesta nova versió, el català és la llengua amb més hores enregistrades i validades. Un èxit de participació ciutadana! Expliquem algunes coses sobre aquest projecte.
  El projecte Common Voice va néixer el juny de 2017 per a crear un corpus d’enregistraments de veu i transcripcions, en anglès, de domini públic per a poder desenvolupar tecnologies de la veu, especialment reconeixement de la parla. Mesos després, el projecte esdevindria multilingüe. L’estiu de 2018 vam implicar-nos en la creació del Common Voice en català. Aconseguírem textos de domini públic de sota les pedres. Alguns autors i traductors van cedir la seva obra per a extraure frases en català lliures de drets d’autor i alimentar Common Voice. L’objectiu inicial? 1.000 hores d’enregistraments de veu alineat amb la transcripció i poder desenvolupar tecnologies lingüístiques de veu per al català. Per exemple, poder entrenar un motor de reconeixement de la parla de qualitat, la primera pedra per a un assistent de veu en català. Objectiu final? 10.000 hores de talls de veu per a tenir un corpus.
  Més informació a la notícia de Softcatalà.
  Projecte Common Voice
 • El 21 de març va fer un any de la creació de l’Aliança per la presencia digital del català. El 21 de març va fer un any de la creació de l’Aliança per la presencia digital del català. Una iniciativa de Acció Cultural del País Valencià, Amical Wikimedia, Fundació puntCAT, Institut d’Estudis Catalans, Institut Ramon Llull, Obra Cultural Balear, Òmnium Cultural, Plataforma per la Llengua, Softcatalà i WICCAC.
  L’Aliança per la presència digital del català va néixer amb l’objectiu de promoure la llengua catalana en els diversos àmbits del món digital, començant per revertir la disminució de la presència de pàgines web en català en els resultats dels cercadors. A petició del Govern de la Generalitat de Catalunya, l’Aliança va presentar un informe que quantificava la pèrdua de visibilitat del català en les cerques web des de maig de 2022. La Fundació .cat va assumir la confecció d’aquest informe.
  Més informació a les publicacions de l’Aliança per la presencia digital del català a X (Twitter) i LinkedIn.
  Aliança per la presencia digital del català
 • S’obre el termini per demanar ajuts per a la incorporació de la llengua catalana en productes tecnològics (fins al 3 d’abril). El Departament de Cultura, a través de la Secretaria de Política Lingüística, ha obert el període per sol·licitar ajuts per a la incorporació de la llengua catalana en productes tecnològics de molts àmbits diferents, amb l’objectiu d’augmentar-ne l’oferta. Aquesta convocatòria s’adreça a les empreses que vulguin incorporar el català en els seus productes digitals amb versió en català, les quals poden presentar les sol·licituds fins al proper 3 d’abril, a les 14 hores.
  Més informació a la notícia de la Secretaria de Política Lingüística (SPL) del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya.
  Sol·licitar la subvenció
 • El Govern destinarà més recursos que mai al doblatge i la subtitulació en català. Amb l’objectiu d’arribar a més espectadors i que el català estigui present de forma habitual i normalitzada a les principals plataformes audiovisuals, el Departament de Cultura destinarà 6,9 milions d’euros a les subvencions de doblatge i subtitulació en català: 4,4 milions d’euros per a plataformes, 2,5 milions d’euros per al cinema.
  Són les dotacions inicials més importants de la història d’aquests ajuts, i com ha explicat la consellera Garriga des de Los Angeles, si s’aprova el pressupost del Govern la dotació serà de 8 milions d’euros.
  Les dues línies de subvenció es remodelen per adaptar-se als nous hàbits de consum. La línia dirigida a les plataformes compta amb novetats importants.
  Més informació a la notícia de la Secretaria de Política Lingüística (SPL) del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya.
 • ‘Camacuc’, Dagoll Dagom i Quart Creixent, finalistes a l’onzena edició dels Premis Martí Gasull i Roig. L’onzena edició dels Premis Martí Gasull i Roig ja té els tres finalistes. Es tracta de la revista infantil Camacuc, la companyia de teatre Dagoll Dagom i la llibreria Quart Creixent de Palma. Els premis, que organitza cada any Plataforma per la Llengua, volen reconèixer persones o entitats que hagin destacat en la defensa o la promoció de la llengua catalana.
  Després de la deliberació del jurat entre 115 propostes, el dijous 21 de març s’obre el període de votació popular a través del web www.premismartigasull.cat perquè sigui la gent qui esculli el mereixedor del guardó. El termini per votar acabarà el dilluns 15 d’abril i la proposta guanyadora s’anunciarà a l’acte de lliurament dels premis, que es farà el dilluns 6 de maig al Teatre Poliorama de Barcelona. En edicions anteriors, els premis han reconegut VilaWeb, Ràdio Arrels, la revista Sàpiens, la Llibreria Catalana de Perpinyà, la cooperativa Som Energia, Catalunya Ràdio, la comunitat sikh de Catalunya, el grup Bon Preu, Escola Valenciana i l’Assemblea de Docents de les Illes Balears.
  Més informació a la notícia de Plataforma per la Llengua.
  Premis Martí Gasull i Roig
 • La Viquipèdia en català celebra els 23 anys situant-se com la sisena millor en els 10.000 articles imprescindibles. La Viquipèdia en català va celebrar el 16 de març els 23 anys de vida i ho va fer a més amb la notícia d’haver esdevingut la sisena millor posicionada pel que fa a la inclusió i qualitat dels 10.000 articles considerats imprescindibles a nivell internacional. En el darrer mes, la Viquipèdia en català (o Viquipèdia en valencià) ha avançat dues posicions, superant les versions russa i japonesa i quedant a tocar de la francesa. Sobre l’efemèride, cal remarcar que la llengua catalana va ser la primera, després de l’anglesa, a disposar de contingut a la Viquipèdia.
  Des del 2020, la llista dels “10.000 articles que tota Viquipèdia hauria de tenir” es fa servir com un dels paràmetres per a comparar la qualitat de les diferents versions de l’enciclopèdia en línia. Es valora que hi siguin presents tots els articles de la llista, però també la qualitat dels mateixos. En base a tot això s’assigna una puntuació, amb el 100 com a nota màxima, i la classificació s’actualitza el dia 16 de cada mes. A més, el llistat de 10.000 articles també es va actualitzant, de manera que sempre sigui un objectiu dinàmic.
  Més informació a la notícia d’Amical Wikimedia.
 • T-Systems, una de les companyies amb més contractes de serveis tecnològics adjudicats per la Generalitat de Catalunya, no té web en català. T-Systems Iberia és la filial a Espanya de la corporació alemanya Deutsche Telekom i té la seu central de l’Estat espanyol al districte 22@ de Barcelona, on recentment hi ha inaugurat una nova seu on hi treballaran més de 1.000 empleats. T-Systems és la unitat especialitzada en clients corporatius de Deutsche Telekom que es dedica a gestionar sistemes de tecnologies de la informació i la comunicació (TIC), oferint els seus serveis a multinacionals i organismes públics.
  De fet T-Systems ja va tenir versió en català de la seva web en altres ocasions, com el període entre el 2017 i el 2019, amb el domini t-systems.cat. A partir del 2020 aquesta versió va desaparèixer. Des de WICCAC demanem a T-Systems que recuperi la versió en català al més aviat possible i al govern la Generalitat de Catalunya, un dels seus principals clients, que l’hi demani.
  T-Systems
 • Racó Català celebra el seu 25è aniversari. El 4 de març de 1999, avui (4-3) fa exactament 25 anys, es va posar en marxa el web ‘Racó Català’ de la mà dels joves Guillem Sureda, Oriol Morell i Joan Camp. El mitjà, editat per Tirabol Produccions SL i que actualment acumula una mitjana de 300.000 usuaris únics mensuals, va néixer amb l’única pretensió d’aglutinar informacions d’actualitat vinculades a l’independentisme. Més tard va obrir un fòrum, que amb poc temps es va convertir en el principal espai de debat d’Internet en llengua catalana, i que encara a dia d’avui segueix actiu.
  Més informació a la notícia de Racó Català.
 • Consum supera els 10,5M€ en sancions el 2023, posant el focus en els serveis bàsics, els drets lingüístics i el lloguer social. El Govern, per mitjà de l’Agència Catalana del Consum del Departament d’Empresa i Treball, ha imposat durant el 2023 un total de 10.529.689 euros en sancions el 2023, xifra que significa un creixement del 62% respecte a l’exercici anterior. El 59% de l’import resolt en sancions (6.196.694 d’euros), correspon a empreses prestadores de serveis bàsics: immobiliàries, subministradores de llum i gas, entitats financeres, companyies de transports i de telecomunicacions. En matèria sancionadora, també destaquen els augments de les sancions per vulneració de drets lingüístics, així com les multes per no oferir lloguer social. Aquestes són algunes de les dades principals que ha donat a conèixer avui el secretari d’Empresa i Competitivitat, Albert Castellanos Maduell, acompanyat del director de l’Agència Catalana del Consum, Albert Melià Roset, en la presentació del Balanç d’actuacions 2023, que analitza les accions que ha desenvolupat l’organisme en defensa de les persones consumidores en el darrer any.
  Més informació a la notícia del Departament d’Empresa i Treball de la Generalitat de Catalunya.
  Balanç d’actuacions de l’Agència Catalana del Consum 2023
 • Albert Jané i Riera guanya el 56è Premi d’Honor de les Lletres Catalanes. El lingüista, escriptor i traductor Albert Jané i Riera és el guardonat amb el 56è Premi d’Honor de les Lletres Catalanes que Òmnium Cultural atorga ininterrompudament des de l’any 1969. “Sense l’Albert Jané els Barrufets, en Lucky Luke o el Gat amb botes no parlarien català ni haguessin entrat a les cases de tants i tants infants”, ha assegurat Xavier Antich, president de l’entitat i encarregat de fer públic aquest reconeixement que cada any s’entrega a persones que, per la seva obra literària o científica en llengua catalana, i per la importància i exemplaritat de la seva tasca intel·lectual, han contribuït de manera notable i continuada a la vida cultural dels Països Catalans. “Jané ha estat un treballador silent i incansable per la llengua catalana, amb aportacions imprescindibles en el camp de la literatura infantil i juvenil, en les traduccions i en les adaptacions de contes, llegendes, còmics, rondalles, faules…, ”, ha afirmat Xavier Antich, que ha afegit que “el seu nom va estretament lligat a la revista Cavall Fort: 16 anys com a redactor i 18 més com a director. Segurament per a molts aquest és el seu llegat més visible”.
  Més informació a les notícies d’Òmnium Cultural i de l’Institut d’Estudis Catalans (IEC).
 • Plataforma per la Llengua inicia converses amb els grups del Congrés per recórrer la proposta de llei educativa del govern de PP i Vox al País Valencià. Plataforma per la Llengua ha iniciat converses amb diferents grups parlamentaris del Congrés de Diputats per tal d’estudiar un recurs al Tribunal Constitucional (TC) contra la llei educativa impulsada pel govern de PP i Vox al País Valencià, que segons assenyala l’entitat busca exterminar el valencià. Segons l’ONG del valencià, la proposta privilegia el castellà mentre arracona encara més el valencià a les aules. A més, l’entitat assenyala la vulneració i l’incompliment de la Carta Europea de Llengües Regionals o Minoritàries (CELRoM). Plataforma per la Llengua també ha impulsat una mobilització ciutadana perquè cada dijous la gent isca al carrer amb una samarreta verda amb el lema “La llengua no es toca!”.
  Més informació a la notícia de Plataforma per la Llengua.
 • Manifest “Pel català a la Franja de Ponent” pels 40 anys de la Declaració de Mequinensa. El Moviment Franjolí i el Casal Jaume I de Fraga han publicat el Manifest “Pel català a la Franja de Ponent” pels 40 anys de la Declaració de Mequinensa per denunciar la situació en què es troba la llengua catalana en aquest territori. El manifest comença així:
  Des de les passades eleccions autonòmiques del 2023, que a l’Aragó van suposar l’arribada al govern del Partit Popular d’Aragó i la formació ultradretana VOX (amb el suport del Partit Aragonès Regionalista), han tornat els vells temps de catalanofòbia i baturrisme desfermats.
  Manifest “Pel català a la Franja de Ponent” a la web del Moviment Franjolí
 • El Govern presenta la posada en marxa operativa del Fons d’Inversió en Tecnologia Avançada (FITA). El president de la Generalitat de Catalunya, Pere Aragonès, va presentar la posada en marxa del Fons d’Inversió en Tecnologia Avançada (FITA), el nou instrument financer impulsat pel Govern amb la finalitat d’afavorir iniciatives empresarials emergents de tecnologia puntera sorgides des del sistema català de recerca i universitats, en una compareixença on també s’hi van presentar i tractar altres temes.
  El fons, dotat amb 55 milions d’euros, ha de servir per “impulsar la recerca i l’emprenedoria, per invertir en el desenvolupament tecnològic i per reforçar l’índex d’innovació de Catalunya”, va assenyalar el president. Així, ha de permetre que les spin-offs vinculades a la investigació que es fa a les institucions científiques de Catalunya “puguin tenir tot l’acompanyament econòmic necessari per fer d’aquella investigació una patent i un negoci que acabi tenint viabilitat econòmica, però també un impacte positiu en la ciutadania”.
  Més informació a la nota de premsa de govern.cat.
 • La Viquipèdia s’adhereix al Dia Internacional de la Dona amb el repte d’arribar a les 40.000 biografies de dones. Viquidones i Amical Wikimedia impulsen el Viquiprojecte 40.000 Dones, que vol arribar a aquest número de biografies de dones a la Viquipèdia el més ràpidament possible. El projecte, en forma de concurs, arrencarà aquest divendres 8 de març coincidint amb el Dia Internacional de la Dona. A dia 7 de març de 2024, el número de biografies de dones a la Viquipèdia en català és de 39.485.
  L’objectiu del projecte és contribuir a disminuir el biaix de gènere existent a la Viquipèdia, també pel que fa als seus continguts. A la pàgina del projecte, entre d’altres recursos, s’hi poden trobar llistats de dones de l’àmbit catalanoparlant que tenen entrades a les viquipèdies en castellà o anglès però no a la catalana, o bé dones d’arreu del món que tenen articles en més de cinc idiomes.
  Més informació a la notícia d’Amical Wikimedia.
 • El primer festival de pòdcast en directe en català. La Sotana i El Búnquer, caps de cartell del Podfest Roses. El Podfest Roses és el primer Festival de Pòdcast en directe de Catalunya que tindrà lloc els dies 5, 6 i 7 d’abril a la localitat de Roses. El cartell del festival inclou la majoria dels pòdcasts en català de més èxit de l’actualitat, La Sotana i El Búnquer, Que No Surti d’Aquí, La Riota amb Marc Serrats, Xapalaràdio, Desobediència Cruyffista o L’Arrabassada, entre d’altres.
  El festival aspira a ser un lloc de reunió on els creadors i els seguidors del format dels pòdcasts puguin connectar en un entorn viu, fomentant les experiències compartides i les interaccions directes entre ells.
  Més informació a les notícies de Racó Català i Audiocat.
 • Més de 100 voluntaris creen i milloren articles sobre vocabulari esportiu en la Viquimarató de la Llengua catalana. La Viquimarató de la llengua catalana va tancar la desena edició amb la participació de més de 100 usuaris. Durant tota la setmana del 23 al 29 de novembre de 2023, els voluntaris van crear i editar articles de la Viquipèdia en català sobre vocabulari esportiu. A més de la participació individual, la Viquillengua va organitzar trobades presencials en diverses ciutats: Girona, El Prat de Llobregat, Tarragona, Palma, Benavarri i Andorra. Com en edicions anteriors, també hi ha hagut participació des d’universitats de fora del domini lingüístic, enguany a Lisboa, París i Porto. En aquesta edició, s’han creat 82 articles nous sobre vocabulari esportiu, dels quals 67 en català. Concretament, s’han afegit 413.068 octets en 8 idiomes diferents.
  Més informació a la notícia de la Secretaria de Política Lingüística (SPL) del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya.
 • Cacaolat reacciona a la pressió —campanya a X (Twitter)— i diu que tindrà perfils en català a la xarxa. L’empresa de batuts de xocolata Cacaolat, que actualment pertany a la companyia Damm, introduirà perfils en català a les seves xarxes socials, arran d’una campanya sorgida a Twitter que ha criticat, durant més d’un mes, que el seu contingut era majoritàriament en castellà. Concretament, l’empresa preveu de tenir enllestits, les setmanes vinents, perfils en català a Twitter i Instagram, segons que ha explicat el departament de màrqueting de l’empresa a VilaWeb després de la publicació d’una notícia que es feia ressò de la campanya a les xarxes.
  Més informació a les notícies de de VilaWeb del 27-3 i 26-3.

Altres notícies del mes de març del 2024:

 • Denunciem que més del 65 % dels expositors del Saló de l’Ensenyament menystenen el català (Plataforma per la Llengua, 20-3-2024)
  Plataforma per la Llengua ha analitzat, per segon any consecutiu, els usos lingüístics del Saló de l’Ensenyament en quatre àmbits (retolació, fullets, atenció oral i webs) i constata que el català hi ha perdut molt pes.
  L’entitat reclama a Fira de Barcelona, organitzadora del Saló de l’Ensenyament, i a la Generalitat de Catalunya, soci principal de l’organització, que incloguin requisits lingüístics per als expositors i els facin complir.
 • Òscar Escuder, reelegit president de Plataforma per la Llengua per als pròxims quatre anys (Plataforma per la Llengua, 16-3-2024)
  Els socis de l’entitat aproven per una àmplia majoria el pla d’activitats i el pressupost per al 2024, i validen l’estat de comptes i la memòria d’activitats del 2023.
  L’Assemblea General Ordinària anual valida que els representants de la candidatura “El futur, en català”, encapçalada pel president actual, Òscar Escuder, ocupin els 13 càrrecs de l’executiva que s’havien d’escollir.
 • Impartim formacions sobre drets lingüístics als estudiants de grau de la Universitat Autònoma de Barcelona (Plataforma per la Llengua, 12-3-2024)
  Plataforma per la Llengua participa en un nou curs de la UAB sobre drets lingüístics que es proposa fer entendre per què els catalanoparlants canvien de llengua i donar-los eines perquè es mantinguin en català.
  L’entitat celebra l’organització de cursos com aquest i hi participa amb sessions dedicades als prejudicis, els drets i la seguretat lingüística, i a la revitalització del català.
 • El pressupost de Cultura se situa a l’1,7%: incrementa un 89% en tres anys (Secretaria de Política Lingüística (SPL) del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya, 4-3-2024)
  Garantir el drets culturals de les persones; construir un sistema cultural fort; assegurar el present i futur del català, i convertir la industria audiovisual en un motor econòmic i cultural del país, objectius principals dels comptes.
 • Formem en drets lingüístics els estudiants de la Facultat de Dret de la Universitat de Girona: últimes inscripcions (Plataforma per la Llengua, 19-3-2024)
  Per segon any, Plataforma per la Llengua participarà aquest abril en el projecte Dret & Rol de la Universitat de Girona amb un curs que aprofundeix en els drets lingüístics a partir de jocs de rol de situacions jurídiques.
  Les inscripcions del curs Què en saps, dels drets lingüístics?, obertes als estudiants del grau de Dret i del màster de l’Advocacia, tanquen aquest dimecres, 20 de març, i els alumnes que hi participin seran reconeguts amb 1 crèdit ECTS.
 • Diversitat lingüística en l’era de la intel·ligència artificial (Grup de Lingüistes per la Diversitat (GLiDi) a VilaWeb, 15-3-2024)
  Els sistemes d’intel·ligència artificial generativa han canviat el món tecnològic de dalt a baix, sí. Però cal que siguem crítics i que ens plantegem per a quines llengües funcionen i de quina manera.