Actualització mensual del resum de situació del Baròmetre de l’ús del català a Internet de WICCAC a 30 d’abril del 2014.

Resum de dades destacades:

 • El percentatge global d’ús del català és del 63,09% (mitjà), un 0,02 percentual superior al del mes anterior (63,07%).
 • Hi ha 10 dels 35 sectors analitzats a l’estudi que tenen un percentatge d’ús del català inferior al 50%. N’hi ha 7 que tenen un percentatge del 30 al 50% (baix) i 3 inferior al 30% (molt baix).
 • Els tres sectors del baròmetre amb pitjors percentatges en l’ús del català són Electrodomèstics i Fotografia (16,67%, només 12 de 72 webs), Neteja, Perfumeria, Cosmètica i Drogueria (15,38%, només 8 de 52 webs) i Automòbil i Motocicletes (3,90%, només 3 de 77 webs).

Notícies destacades del mes d’abril del 2014:

 • La Plataforma per la Llengua i WICCAC han demanat als supermercats LIDL i DIA i als hipermercats Alcampo la implementació del català a les seves webs i també que utilitzin aquesta llengua en l’etiquetatge dels seus productes. A la petició s’hi diu “La gran majoria de consumidors dels territoris de parla catalana valora positivament l’ús del català en els productes i serveis, i la tendència actual de les grans empreses i multinacionals és incloure’l cada vegada en més i més àmbits, fet que demostra que l’ús d’aquesta llengua no només és rendible, sinó que també és una oportunitat d’obtenir una imatge d’empresa propera, de qualitat i responsable amb els drets dels consumidors”, i se’ls recorda que “altres grans empreses distribuïdores implantades a Catalunya, com ara Mercadona, Bon Preu, Sorli Discau, Condis, Eroski, Caprabo, Miquel Alimentació Grup, Consum Cooperativa, Supsa Supermercats Pujol, Valvi Supermercats o els supermercats d’alimentació de El Corte Inglés i Hipercor ja disposen de webs amb versió en llengua catalana”.
 • La Plataforma per la Llengua va presentar el 8 d’abril l’InformeCAT 2014, el seu informe anual sobre l’estat del català, amb un recull de 50 dades dels diversos àmbits, en el qual s’hi destaca com a conclusió que l’Estat espanyol segueix sense garantir els drets dels catalanoparlants i que les seves polítiques impedeixen el desenvolupament de la llengua.
  Destaquem algunes d’aquestes 50 dades de l’InformeCAT 2014:
 • El català supera per primera vegada els 10 milions de parlants al conjunt del domini lingüístic l’any 2012, xifra representa el 72,5% de la població.
 • 6 de les 7 xarxes socials més utilitzades de l’estat ja disposen de versió en llengua catalana. Concretament, tenen el català Facebook, YouTube, Twitter, Tuenti, Google+ i Badoo. L’única que no el té és la xarxa professional Linkedin.
 • Més de 70.000 ordinadors catalanitzats a través del Catalanitzador de Softcatalà.
 • El domini .cat creix un 16% el 2013, arribant als 71.065 registres.
 • Els 4 principals sistemes operatius disposen ja de versió en llengua catalana.
 • El català és la 14a llengua més parlada i la 7a més apresa entre els joves de la UE.
 • Els tres diaris digitals en català més visitats (Ara, Nació Digital i VilaWeb) superen el milió d’usuaris únics mensuals. També destaquen El Punt Avui i Racó Català, que ocupen la quarta i la cinquena posició.
 • La meitat de les empreses propietat de les 40 persones més riques dels Països Catalans no tenen el web en català.
 • Rècord històric de visites a la Viquipèdia en català: 45,9 milions d’articles consultats al mes d’octubre de 2013.
 • 107 universitats europees de fora del domini lingüístic català imparteixen llengua i cultura catalanes.
 • Ja són 11 les llengües oficials de la UE que tenen menys parlants que el català, que continua sense ser-ho.

Més informació a la notícia de la Plataforma per la Llengua.
Es pot descarregar l’InformeCAT 2014 en format PDF des d’aquest enllaç.

 • Amical Wikimedia, un dels deu Premis Nacionals de Cultura 2014 que concedeix el Consell Nacional de la Cultura i de les Arts (CoNCA). Des de WICCAC felicitem Amical Wikimedia per aquest guardó i recordem que l’edició de la Viquipèdia en català va començar el 16 de març del 2001 i que actualment ja compta amb més de 427.000 articles. El Jurat destaca que Amical Wikimedia és una organització sense ànim de lucre que té per objectiu que la suma de tot el saber humà estigui disponible en català, i que tot el coneixement sobre la cultura catalana sigui accessible en qualsevol llengua. Se centra en la promoció de la Viquipèdia, enciclopèdia en línia escrita per voluntaris, i els seus projectes germans. Amical va ser fundada l’any 2008 i el 2013 va ser reconeguda oficialment per la Fundació Wikimedia.
 • La Plataforma per la Llengua edita un llibre sobre els seus 20 anys d’història. La Plataforma per la Llengua va presentar el 14 d’abril, com una de les novetats editorials de cara al Sant Jordi d’enguany i en el marc dels actes de commemoració del 20è aniversari de l’entitat, el llibre “Plataforma per la Llengua. 20 anys defensant el català”, de l’historiador i membre de l’Executiva de l’entitat Francesc Marco Palau i publicat per editorial Base, que ens explica l’evolució històrica de l’organització, la seva tasca de modernització del discurs del catalanisme i els resultats tangibles i mesurables assolits en àmbits diversos durant la seva trajectòria. Més informació a la notícia de la Plataforma per la Llengua.
 • Wikiartmap, una plataforma en línia de l’art i el patrimoni geolocalitzat a l’espai públic, compleix dos anys online. El 28 de març de 2012 es va presentar Wikiartmap a l’Arts Santa Mònica de Barcelona. Llavors tenia 8.000 continguts i molta il·lusió per tirar endavant el projecte. Dos anys després, el treball en equip i el suport de diferents entitats ha permès desenvolupar noves funcionalitats per Wikiartmap i créixer tant a nivell de projecte com de continguts, fins arribar als actuals 30.000 continguts multiidioma i els més de 15.000 usuaris. Font i més informació a la notícia de Wikiartmap.
 • Neix iQUIOSC.cat, el primer quiosc digital de premsa en català. iQUIOSC.cat posa a l’abast dels lectors la majoria de publicacions periòdiques en català: diaris, revistes, premsa comarcal i publicacions gratuïtes sota una plataforma única i independent. A banda del propi portal, podeu trobar l’aplicació equivalent per a dispositius iPhone i iPad a través de l’App Store. iQUIOSC.cat és un projecte conjunt de les associacions de premsa del sector: l’ACPC (Associació Catalana de Premsa Comarcal), l’ACPG (Associació Premsa Gratuïta i Mitjans i Digitals) i l’APPEC (Associació de Publicacions Periòdiques en Català).
 • Telegram, ja disponible en català. Telegram, aplicació de missatgeria instantània gratuïta que permet enviar i rebre missatges a través de la xarxa, ja està disponible en català a través d’aquest enllaç, escollint la plantilla XML del català. Font i més informació a la notícia d’Ycom.cat.
 • El Catalan Culture Challenge finalitza amb 782 articles a 92 viquipèdies. Aquest mes d’abril ha finalitzat el concurs internacional Catalan Culture Challenge per traduir i ampliar al màxim número de llengües 50 biografies destacades de la cultura catalana. En total, s’ha aconseguit crear o ampliar 782 articles en 92 viquipèdies gràcies a la tasca d’una cinquantena de voluntaris d’arreu del món. Font i més informació a la notícia d’Amical Wikimedia.
 • Presentat l’Anuari Mèdia.cat 2014 “Els silencis mediàtics de 2013”. L’Anuari Mèdia.cat presenta quinze reportatges en profunditat sobre quinze temàtiques que durant l’any 2013 van ser silenciades pels mitjans de comunicació. L’Anuari de 2014 treu a la llum 15 històries que durant l’any 2013 no van ocupar cap primera plana ni van obrir cap informatiu. Font i més informació a Mèdia.cat.

Altres notícies del mes d’abril:

 

Enllaços del Baròmetre de l’ús del català a Internet de WICCAC: