- Alcampo incorporarà versió en català a la seva web abans de final d’any i ja la té a la web de compra online d’alimentació.
- DIA no preveu incorporar el català a la seva web, però sí als nous serveis de comerç en línia que està implementant.
- Nova campanya “Navega en català” promoguda per la Fundació puntCAT, juntament amb Softcatalà i Política Lingüística.
- Hiapp, el Whatsapp català (font: ycom.cat).
- Racó Català celebra 15 anys i estrena web.
- El catalans prefereixen el castellà al català en les seves cerques a Internet (font: Fundació puntCAT).
- La Plataforma per la Llengua denuncia que els dos grans partits espanyols neguen l’oficialitat del català a Europa.
- El 14 de juny defensem l’escola catalana! (Somescola.cat)
Actualització mensual del resum de situació del Baròmetre de l’ús del català a Internet de WICCAC a 31 de maig del 2014.
Resum de dades destacades:
- El percentatge global d’ús del català és del 63,15% (mitjà), un 0,06 percentual superior al del mes anterior (63,09%).
- Hi ha 10 dels 35 sectors analitzats a l’estudi que tenen un percentatge d’ús del català inferior al 50%. N’hi ha 7 que tenen un percentatge del 30 al 50% (baix) i 3 inferior al 30% (molt baix).
Notícies destacades del mes de maig del 2014:
- Alcampo incorporarà versió en català a la seva web abans de final d’any i ja el té a la web de compra online d’alimentació. Responent a la petició que la Plataforma per la Llengua i WICCAC els vam fer el passat mes d’abril, Alcampo ha contestat que tenen previst incorporar versió en català a la nova web que estan desenvolupant i que esperen que estigui disponible abans de final d’any. També informen que des del setembre del 2011 ja tenen versió en català a la seva web de compra online d’alimentació.
-
DIA no preveu incorporar el català a la seva web, però sí als nous serveis de comerç en línia que està implementant. Responent a la petició que la Plataforma per la Llengua i WICCAC els vam fer el passat mes d’abril, DIA ens va informar que només tenen la web en castellà i anglès i que de moment no tenen intenció de traduir-lo a cap més idioma, així com que tampoc tenen versió en francès o portuguès, malgrat tenir presència en aquests territoris. També ens va comentar que estan implementant nous serveis de comerç en línia i que aquí sí que tenen la intenció d’utilitzar el català.
- Nova campanya “Navega en català” promoguda per la Fundació puntCAT, juntament amb Softcatalà i Política Lingüística. El passat 16 de maig va tenir lloc a l’Espai VilaWeb la presentació de la Campanya “Navega en català”, promoguda per la Fundació puntCAT, amb la col·laboració de Softcatalà i Política Lingüística de la Generalitat de Catalunya, que neix amb la voluntat de sensibilitzar els internautes de parla catalana per tal que naveguin en català a Internet i així contribueixin a augmentar la demanda de continguts a la xarxa d’aquesta llengua. A la web www.navegaencatala.cat s’ofereix als usuaris que ho desitgin la possibilitat de configurar els seus navegadors en català. Per tal d’augmentar la repercussió online de la campanya, la Fundació puntCAT ha creat el Giny, un widget que es poden instal·lar totes les webs que ho desitgin. L’eina s’integra a la web i recomana automàticament als usuaris que naveguen en altres llengües que ho facin en català. Van intervenir a l’acte Assumpció Maresma, editora de VilaWeb; Santi Ribera, director de la Fundació puntCAT; Xavi Ivars, representant de Softcatalà i Montserrat Nadal, Cap de Servei de Foment d’Ús del Català de la Generalitat de Catalunya.
-
Hiapp, el Whatsapp català. Segons va informar Ycom.cat el passat 19 de maig, les aplicacions de missatgeria instantània són una de les eines més utilitzades pels usuaris de smartphones, cada vegada més addictes al seu ús, i que segons els estudis es miren més de 150 vegades per dia. Tot i que Whatsapp és la reina indiscutible, cada vegada apareixen més alternatives. Aquest és el cas de Hiapp, una aplicació desenvolupada a Catalunya per un grup de joves emprenedors i que té com a objectiu anar més enllà de les apps de missatgeria ja existents. Més informació a la notícia d’Ycom.cat.
- Racó Català celebra 15 anys i estrena web. Racó Català va presentar el passat 10 de maig la seva nova web, operativa des del dia 12, després d’un procés de reestructuració, d’ampliació de continguts, d’actualització del disseny i d’una millora de la infraestructura tècnica. El nou projecte es va presentar al Centre Artesà Tradicionàrius (CAT) de la Vila de Gràcia per part de Joan Camp -editor- i Eli Borreda -cap de redacció- i va comptar amb les intervencions de Francesc Ribera, Titot, cantant de Brams i Francesc Canosa, escriptor i periodista, dos membres de l’equip d’opinadors que s’han incorporat al nou Racó. Des de WICCAC celebrem aquest aniversari i felicitem als companys de Racó Català per la seva tasca.
-
El catalans prefereixen el castellà al català en les seves cerques a Internet. El català sí que és escollit de forma majoritària pels catalans quan accedeixen a webs de múltiples llengües amb versió catalana. Segons informa la Fundació puntCAT, els internautes catalans trien com a idioma principal el castellà quan empren els cercadors de la xarxa (Google, Yahoo, Bing, etc.). Concretament, un 57,5% fan cerques a Internet en aquesta llengua, mentre que un 36,8% opten pel català i un 2,6% es decanten per l’anglès. Per tal de revertir aquesta situació i normalitzar la situació de la llengua catalana a Internet, la Fundació puntCAT considera imprescindible que els usuaris incrementin l’hàbit de fer cerques en català i de navegar en aquest idioma. Més informació a la notícia publicada per la Fundació puntCAT.
- La Plataforma per la Llengua denuncia que els dos grans partits espanyols neguen l’oficialitat del català a Europa. La Plataforma per la llengua ha analitzat les propostes sobre el català dels programes electorals de les eleccions europees. Algunes de les conclusions principals que s’extreuen d’aquest comunicat és la voluntat expressa dels dos grans partits polítics espanyols, PP i PSOE, de no voler oficialitzar el català a Europa, vetant en nombroses ocasions la seva entrada. Més informació a la notícia de la Plataforma per la Llengua.
-
El 14 de juny defensem l’escola catalana! La cercavila “Per un país de tots, decidim escola catalana” recorrerà el centre de Barcelona el dissabte 14 de juny. La convocatòria és a les sis de la tarda a la Gran Via amb el passeig de Sant Joan de Barcelona. A l’acte conjunt que van fer el passat 28 de maig, Somescola, Escola Valenciana i l’Assemblea de Docents de les Illes Balears, van reiterar el seu compromís a continuar la mobilització per l’escola en català. Per primer cop, les tres principals coordinadores cíviques i educatives dels Països Catalans van reivindicar conjuntament el dret dels infants del Principat i la Catalunya Nord, del País Valencià i de les Illes Balears a rebre l’educació en la llengua pròpia. Més informació a Somescola.cat.
Altres notícies del mes de maig:
- Neix el Mapa de les Llengües, amb els 270 idiomes que es parlen als Països Catalans (VilaWeb, 12-5-2014)
- Hem aconseguit el #repteCocacola i hem reunit més de 40.000 llaunes per l’etiquetatge en català! Gràcies a tots per participar-hi! (Plataforma per la Llengua, 31-5-2014)
- El 90% dels productes distribuïts a Catalunya no inclouen el català en l’etiquetatge (Plataforma per la Llengua, 31-5-2014)
- Neix ‘El País que Volem’, l’eina ciutadana per imaginar la Catalunya independent (Assemblea Nacional Catalana, 30-5-2014)
- Palma s’omple de llaços amb la senyera i samarretes verdes (VilaWeb, 31-5-2014)
Parlament de la Diada per la Llengua (Obra Cultural Balear, 31-5-2014)
Enllaços del Baròmetre de l’ús del català a Internet de WICCAC:
- Baròmetre de l’ús del català a Internet
- Resum de situació del Baròmetre de l’ús del català a Internet
- Històric dels Resums de situació del Baròmetre de l’ús del català a Internet (des d’agost del 2002)